بهرام رحمانی
پس از گذشت دو هفته از آغاز جنگ هوایی، زمینی و دریایی حکومت اسرائیل علیه مردم غزه و با وجود قطعنامه شورای امنیت در مورد توقف سریع این جنگ، وزیر دفاع اسرائیل می گوید هم چنان به حملات خود در نوار غزه ادامه خواهند داد.
روز جمعه نهم ژانویه ۲۰۰۹، یعنی یک روز پس از تصویب قطعنامه سازمان ملل، دفتر اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، در بیانیه ای اعلام کرد: «اسرائیل هیچ گاه برای تامین نیازهای امنیتی شهروندانش به عوامل خارجی اجازه دیکته کردن نظرات خود را نداده و ارتش اسرائیل، بدون توجه به قطعنامه، ملزم به ادامه عملیات در غزه و تامین ماموریت های محول است.»
علاوه بر تصویب قطعنامه سازمان ملل، در روزهای اخیر برای پایان بخشیدن به این جنگ خونین، از جمله اتحادیه اروپا هیاتی مرکب از نمایندگان روسای پیشین، کنونی و آینده این اتحادیه را با هدف قطع جنگ به منطقه فرستاد و مصر نیز با حمایت فرانسه طرحی را برای برقراری فوری آتش بس در غزه پیشنهاد کرد.
اسرائیل اعلام کرد در طی شب گذشته (شنبه ۱۰ ژانویه و ساعات اولیه بامداد یک شنبه ۱۱ ژانویه) نوار غزه را بیش از ۶۰ بار مورد حملات هوایی قرار داده است و کابینه اسرائیل نیز برای گفتگو درباره افزایش حملات علیه غزه جلسه برگزار می کند.
حملات اسرائیل ساعاتی پس از آن انجام شد که اسرائیل با ریختن اعلامیه و برقراری تماس های تلفنی به ساکنان غزه هشدار داد به نقاطی که حماس از آن استفاده می کند نزدیک نشوند و سخن از آغاز «مرحله سوم» عملیات خود به میان آورده است.
مایک سارجنت، گزارشگر بی بی سی در بیت المقدس، از برخی منابع نقل می کند که فرماندهان نیروهای اسرائیلی از میزان تعلل دولت اسرائیل در اعلام گام بعدی صبر خود را از دست داده اند.
در شانزدهمین روز جنگ حکومت اسرائیل علیه مردم فلسطین، اهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل، بی شرمانه و وقیحانه گفته است: «ما تقریبا به اهداف خود رسیده ایم.» این اهداف حکومت اسرائیل، قتل عام ۸۸۹ فلسطینی در غزه و بیش از ۴۰۰۰ نفر زخمی و صدها هزار آواره و ویرانی شهر غزه، بخش از اهداف حکومت اسرائیل بوده است؟!
براساس گزارش خبرگزاری ها، خانم تزیپی لیونی، وزیر امور خارجه اسرائیل نیز روز دوشنبه ۱۲ ژانویه ۲۰۰۹، در هفدهیمن روز جنگ شان علیه مردم غزه، به رادیو اسرائیل گفت که «من فکر نمی کنم که این سازمان ملل است که تصمیم می گیرد که چه زمانی جنگ علیه تروریسم متوقف شود.» رهبر حزب حاکم کادیما، گفت که «این فقط اسرائیل است که تصمیم می گیرد که چه زمانی به حمله در نوار غزه پایان دهد.»
خانم لیونی، به رادیو ارتش اسرائیل گفته است حمله به غزه تثبیت مقتدرانه سیاست بازدارندگی اسرائیل بود، این حمله معادله جدیدی را بهوجود آورد… وزیر امور خارجه اسرائیل در این گفتگوی رادیویی حاضر نشد اعلام کند که کار حمله به غزه چه زمان به پایان خواهد رسید.
حکومت اسرائیل، روز دوشنبه، با وارد کردن نیروهای ذخیره به صحنه جنگ، هدف های فراتری از جنگ تاکنونی را مدنظر دارد. به گزارش خبرگزاری ها، با نزدیک شدن شمار کشته شدگان فلسطینی به ۹۰۰ نفر و افزایش فشارهای بین المللی برای اعلام آتش بس، اکنون احتمال آن می رود که نیروهای اسرائیلی حمله همه جانبه ای را علیه راه های زیرزمینی در مرز غزه با مصر آغاز کنند و عملیات خود را در نقاط شهری گسترش دهند.
هواپیماهای جنگنده اسرائیلی به کرات محور موسوم به فیلادلفی در طول مرز ۱۵ کیلومتری غزه و مصر را بمباران کرده و گاهی از بمب های بتنی «سنگرشکن» استفاده کرده اند تا علاوه بر از بین بردن پناهگاه های زیرزمینی و تونل ها با ایجاد موج باعث خرابی راه های دیگر زیرزمینی نیز بشوند. از این راه ها مواد غذایی و کمک های رومزره از مصر به مردم غزه می رسد.
جان یک و نیم میلیون فلسطینی که در باریکه غزه بین نیروهای اسرائیلی و دریا در محاصره قرار گرفته اند، هر روز بیش تر در معرض تهدید و خطر قرار می گیرد.
اسرائیل اجازه ورود گزارشگران بین المللی به نواحی ساحلی را نمی دهد بنابراین، گزارشات و آمارهای منتشره درباره کشته شدگان، عمدتا از صافی سانسور حکومت و ارتش اسرائیل گذشته و به خبرگزاری ها می رسد؛ به ویژه در اثر بمباران های هوایی و زمینی منازل بی شماری در غزه ویران شده اند که ساکنان آن ها نیز در زیر این آوار مدفون شده اند و بمباران های بی وقفه هوایی و زمینی، تلاش امدادگران را بسیار سخت و گاها غیرممکن کرده است.
قطعنامه ۱۸۶۰ سازمان ملل
در حالی که حملات غیرانسانی ارتش اسرائیل به مردم غزه هم چنان ادامه دارد، حتا سه مدرسه تحت نظر سازمان ملل در غزه نیز بمباران شده است، تازه سازمان ملل متحد، پس از چهار روز مشورت درباره بحران غزه، بر سر پیش نویس قطعنامه شورای امنیت به توافق رسیدند. قطعنامه ۱۸۶۰، شامگاه پنج شنبه ۸ ژانویه ۲۰۰۹، در نیویورک با رای ممتنع نماینده آمریکا به تصویب رسید. این رای گیری که در مقر سازمان ملل صورت گرفت، ۱۴ عضو شورای امنیت سازمان ملل، به این قطعنامه رای مثبت دادند اما ایالات متحده آمریکا، رای ممتنع داد.
توجیه کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا در شورای امنیت، پس از رای گیری این بود که وی اعل
ام کرد رای ممتنع او با این هدف بوده است که او قصد دارد در انتظار نتایج تلاش های میانجیگرانه مصر بماند. بدین گونه، دولت آمریکا، بار دیگر رسما و علنا به ادامه قتل عام مردم عزه توسط ارتش اسرائیل، صحه گذاشت.
به گزارش خبرگزاری ها، در این قطعنامه آمده که آتش بس باید به خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه بیانجامد. این قطعنامه مهلت معینی را برای ارتش اسرائیل معین نکرده است.
این قطعنامه اسرائیل و سازمان اسلامی حماس را موظف می کند، بدون وقفه آتش بس را اجرا کنند. قطعنامه خواستار آتش بس پایداری در مناطق فلسطینی است.
قطعنامه ۱۸۶۰ خواستار «ارسال و تقسیم بدون مانع کالاهای مورد نیاز انسان ها در سطح نوار غزه، از جمله مواد غذایی، سوخت و دارو» است. شورای امنیت از تمام ابتکارهایی استقبال می کند که یک دالان حمل و نقل کالاهای بشردوستانه را فراهم می سازند و گذر از دالان های کنونی را میسر می کنند.
قطعنامه کشورهای عضو سازمان ملل را فراخوانده است، تمامی تلاش خود را برای رفع نیازهای انسانی و اقتصادی مردم نوار غزه به کار ببندند.
بر اساس این قطعنامه، جامعه بینالملل باید راه های قاچاق غیرقانونی اسلحه و مهمات به نوار غزه را مسدود کند. شورای امنیت در این رابطه از ابتکار و تلاش دولت مصر استقبال کرده است.
قطعنامه از فلسطینی ها می خواهد، گام های جدی برای آشتی میان جناح های مختلف فلسطینی بردارند. در این قطعنامه، اسرائیل و فلسطینی ها فراخوانده شده اند جانی تازه به روند صلح خاورمیانه ببخشند و در جهت هدف تشکیل دو کشور صلح جو بکوشند. سرانجام قطعنامه پایان عملیات نظامی را به طرفین مناقشه واگذار کرده است.
بدین ترتیب، سازمان ملل متحد در معرض آزمون دیگری قرار گرفته است به این معنی اگر حکومت اسرائیل این قطعنامه را نپذیرد ایا سازمان ملل با برگزرای نشست دیگری به دولت های عضو این سازمان پیشنهاد خواهد داد که سفارت خانه اسرائیل را در کشورهای خود تعطیل و سفرای آن را اخراج کنند و تا خاتمه جنگ و خروج نیروهای اشغالگر اسرائیلی از کلیه سرزمین های فلسطینی و اجرای قطعنامه های سازمان ملل به بیکون سیاسی اسرائیل ادامه دهند.
استفاده از بمب های حاوی فسفر
تایمز آن لاین، در ۸ ژانویه ۲۰۰۸ گزارش داد شواهد فوتوگرافیک نشان می دهد «علی رغم انکار مقامات وزارت دفاع اسرائیل، ارتش اسرائیل طی حمله به غزه از بمب های حاوی فسفر سفید (WP) استفاده کرده است.» تایمز، اضافه کرد: «هم چنین شواهدی در دست است که نشان می دهد مجروحین فلسطینی که در معرض حمله بااین سلاح قرار گرفته دچار سوختگی های بسیار عمیقی شده اند.» تایمز یادآوری کرد: «طبق قوانین بین المللی استفاده از فسفر سفید در جنگ ممنوع است.» تایمز، نوشته است تصاویری که به دست آورده «از واحدهای توپخانه مستقر در مرز غزه و اسرائیل گرفته شده اند.»
به گزارش تایمز، این سلاح های حاوی «he pale blue155mm rounds» به روشنی علامت «M825A1» را دارند که ساخت آمریکا و نوع پیشرفته آن است. به نوشته تایمز، سربازان اسرائیل در آغاز حمله این سلاح ها را شلیک می کنند که دود سفیدی ایجاد می کند و سپس به صورت آبشاری از اشعه سفید منتشر می شود.
هم چنین پزشکان در نوار غزه اعلام کرده اند که در برخی از این حملات بمب های فسفری به کار گرفته شده است. امداد گران می گویند مجروحان گلوله باران روستای خوزا دچار سوختگی و عوارض ناشی از استشاق گاز شده اند که نشان دهنده تماس با ماده سمی فسفر سفید است.
از فسفر سفید، برای ایجاد دود استتار یا سلاح میدان نبرد استفاده می شود اما بر اساس قوانین بین المللی استفاده از این نوع تسلیحات علیه غیرنظامیان اکیدا ممنوع است.
نهاد بین المللی «دیده با حقوق بشر» که مقر آن در نیویورک قرار دارد نیز اسرائیل را به کار گیری فسفر سفید در جریان عملیات خود در غزه متهم کرده است.
ورود نیروهای دخیره به جنگ
ارتش اسرائیل در نشانه اى که حاکى از تشدید و ادامه جنگ در نوار غزه است نیروهاى ذخیره خود را به این منطقه اعزام کرد و هم زمان اعلام شد که ۳۱ فلسطینى در درگیرى هاى روز یک شنبه کشته شدند.
به گفته اسرائیل نیروهای زمینی این کشور نیز در حال پیشروی در جنوب شهر غزه هستند و به یک تقاطع مهم در جهت شمال غزه رسیده اند.
آوى بنایاهو، سخنگوى ارتش اسرائیل، در گفتگو با شبکه دو تلویزیون این کشور گفت: ما نیروهاى ذخیره را وارد عملیات غزه کرده ایم و در ترس عمل نمى کنیم ولى محتاط هستیم.
به گفته کارشناسان نظامى، این نگرانى وجود دارد که با این حمله تعداد تلفات نظامیان غیرنظامیان در نوار غزه افزایش یابد.
آینده سی
اسی حزب کار به جنگ غزه گره خورده است
اهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، یک ژنرال سابق ارتش اسرائیل است که حمله به نوار غزه را با جزئیات تمام تدارک دیده است. روزنامه ها نوشته اند که دوستان نظامی اهود باراک، او را «ناپلئون» می نامند. وی در سال ۱۹۹۱ رییس ستاد فرماندهی ارتش اسرائیل شد و تا امروز یگانه سرباز با بیش ترین مدال است. وی در طول ۳۶ سال سابقه در ارتش این کشور، در بسیاری از مهم ترین عملیات های نظامی و تروریستی اسرائیل علیه مردم فلسطین و فعالین سیاسی آن ها شرکت داشته است.
کارشناسان اعلام کرده اند که آینده سیاسی Bildunterschrift: اهوت باراک، وزیر دفاع و اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل. به پیروزی در جنگ غزه بستگی دارد. قرار است دهم فوریه ۲۰۰۹، انتخابات پارلمانی در اسرائیل برگزار شود.
حزب کار اسرائیل به رهبری اهود باراک، در نظرخواهی های سال ۲۰۰۸ به سطح ده درصد سقوط کرده بود. ولی با حمله نظامی اهود باراک به غزه ممکن است این وضع تغییر کند.
باراک، گفته است که این جنگ می تواند به درازا بکشد و شاید هم انتخابات پارلمانی دهم فوریه ۲۰۰۹ را باید به این خاطر به تعویق افکند، زیرا که از نظر او این «جنگی تمام عیار» خواهد بود. به همین دلیل، تانک های اسرائیلی در سرحدات نوار غزه مستقر شده اند. کارشناسان نظامی حتا درباره حمله زمینی قریب الوقوع همه جانبه اسرائیل بحث می کنند. بحث بر سر این است که ارتش اسرائیل، خانه به خانه به جنگ خود ادامه خواهد داد.
تظاهرات های ده ها هزار نفری در کشورهای مختلف جهان بر علیه جنگ اسرائیل علیه مردم عزه
هزاران نفر روز شنبه دهم ژانویه، در بسیاری از شهر های اروپایی به خیابان ها آمدند و در اعتراض به جنگ اسرائیل در نوار غزه به تظاهرات پرداختند.
در پاریس پایتخت فرانسه، به گفته برگزار کنندگان بیش از یک صد هزار نفر با شعارهای «اسرائیل جنایتکار» و «اسرائیل مجازات باید گردد»، در تظاهرات شرکت کردند.
تظاهراتی که توسط ۳۸۰۰ مامور امنیتی، اعم از پلیس و ژاندارم همراهی شد. در این تظاهرات بسیاری از شخصیت های سیاسی احزاب چپ فرانسه، در کنار خانم «هند خوری» نماینده دولت فلسطین در فرانسه حضور پیدا کردند.
در دیگر شهرهای فرانسه نیز بیش از ۸۰ تظاهرات مختلف برنامه ریزی شده بود، در این میان نزدیک به ده هزار نفر در شهر لیل تجمع کردند و بیش از چهار هزار تظاهر کننده در شهر تولوز به خیابان ها آمدند.
در لندن، به گفته برگزار کنندگان، بیش از یک صد هزار نفر در کنار هاید پارک تجمع کردند و سپس به سوی سفارت اسرائیل در این شهر حرکت کرده به تظاهرات پرداختند. بیش از ۱۰۰ هزار نفر در مادرید، پایتخت اسپانیا، خواهان پایان درگیرى ها در این منطقه شدند.
در آلمان، ده هزار نفر در شهرهای دویسبورگ و برلین به خیابان ها آمدند. در یونان، دو هزار نفر در خیابان های آتن حضور یافتند. در بوداپست، پایتخت مجارستان نیز بیش از یک هزار نفر برای همبستگی با مردم غزه به تظاهرات دست زدند.
در استکهلم پایتخت سوئد، بیش از ده هزار نفر در میدان مرکزی استکهلم «سرگل» تجمع کردند و سپس به سوی سفارت ترکیه راهپیمایی کردند. تظاهرکنندگان و سخنرانان از جمله به دولت سوئد اعتراض داشتند که چرا به اسرائیل اسلحه می فروشد و با این حکومت همکاری نزدیک دارد. آن ها، هم چنین خواهان بستن سفارت اسرائیل و اخراج دیپلمات ها آن شدند.
لازم به یادآوری است که روز سوم ژانویه، بیش از ۳۰۰۰ نفر از مردم آزادی خواه و کمونیست های اسرائیلی در تل آویو، بر علیه حکومت اسرائیل دست به تظاهرات زدند، نشان دهنده این واقعیت است که مردم آزاده دو کشور از جنگ و کشتار نفرت دارند.
حکومت اسرائیل در تاسیس حماس نقش داشت
گروه های اسلامی تروریست، زاییده سیاست های غیرانسانی حکومت های آمریکا، اسرائیل و… است. براساس اسناد تاریخی حماس، با حمایت مستقیم و غیرمستقیم حکومت اسرائیل تاسیس شد تا در مقابل گرایش چپ جامعه فلسطین و سازمان آزادی بخش فلسطین بایستد؛ به طوری که حماس پس از این که در سال ۲۰۰۶ قدرت را در نوار غزه به دست گرفت جنگ خونینی را با حمایت و پشتیبانی همه جانبه حکومت اسلامی ایران، علیه سازمان الفتح به رهبری محمود عباس راه انداخت که به دو تکه شدن فلسطین منجر گردید. این جنگ داخلی، قبل از هر کس به نفع حکومت اسرائیل بود.
در دهه ۱۹۸۰، اسرائیل رهبران ساف را ترور کرده و مرکزیت آن را مجبور به خروج از بیروت (لبنان) و به تونس راندند. به این ترتیب، اسرائیل صحنه سیاسی فلسطین را برای حماس باز کرد. در آن دوره، سازمان سیا در جهت سیاست های عمومی آمریکا، به رشد و تسلیح گروه های اسلامی از جمله «القاعده» در افغانستان برای جنگ با شوروی، کمک می کرد. جزئیات این ماجرا در کتاب «بازی شیطان» نوشته «رابرت دریفوس»، به ترجمه آ