برنی سندرز، هیلاری کلینتون و دانلد ترامپ ، انتخابات امریکا تا همینجا و آینده
مقدمه:
صحنه مرحله اول انتخابات امریکا به مراحل انتهائی خود نزدیک می شود.احزاب دموکرات و جمهوریخواه طی ماههای آینده باید نامزدهای خود را برای دور نهائی انتخابات اعلام کنند. در هر دو حزب قطب بندی شدیدی ایجاد شده که انعکاس نبرد طبقاتی در امریکا متعاقب بحران عمیق اقتصادی اجتماعی و سیاسی است.
در هر دو حزب حاکم، گرایش ضد مرکز ضد “حکومت” رشد کرده و تا همینجا این گرایش تعادل معمول سیاست در امریکا را به هم زده است.
در حزب دموکرات، برنی سندرز تبدیل به جنبشی شده که “نظام حاکم بر قدرت و ارتباط وال استریت را با این نظام نشانه گرفته و مدعی است که اگر این ارتباط شکسته شود و وال استرین مالیات بدهد اوضاع خوب می شود! برنی سندرز و جنبشی که بخشیش از جنبش اشغال امریکا و بخشیش از گرایشات چپ حزب دموکرات می آید، توانسته فشار شدیدی روی خانم کلینتون و گرایش سانتریستی او وارد کند و برخی از شعارهای برنی ساندرز را این روزها هیلاری کلینتون تکرار می کند! اینها بوی جنبشهای مطالباتی مردم را حس کرده اند و مخاطبین خود را می جویند.
در حزب جمهوریخواه هم گرایش تنفر از حکومت که در حزب “چائی” رشد کرده بود حالا به وسعت بیشتری بصورت عروج دانالد ترامپ خود را نشان می دهد که تا همینجا عرصه را در جناح حزب جمهوریخواه اشغال کرده و تلاش “ضد ترامپیها” در حزب جمهوریخواه را تشدید کرده!
با هر معیاری نگاه کنیم، صحنه کنونی انتخابات ریاست جمهوری تا بحال در تاریخ امریکا سابقه نداشته و علامت اینست که امریکا ابستن یک تحول کیفی است.اینها را داشته باشید تا چند نکته جلوتر را ارائه دهم:
(۱)قطبی شدن حزب دموکرات و آینده “جنبش برنی سندرز”
برنی سندرز یک درک سطحی از نقد به نظام موجود ارائه داده . می گوید “ایراد از وال استریت هست باید مالیات بدهد تا مردم بتوانند تحصیلات مجانی و بهداشت دولتی داشته باشند” . بحران کنونی امریکا را ناشی از “اضافه خواهی سرمایه داران می داند. تا همین حد هم به قطب بندی طبقاتی در سیاست دامن زده و حتی هیلاری کلینتون را هم به ارائه پز ضد “تراستها” کشانده است! حزب دموکرات این روزها دچار یک انشقاق شده و بخش مهمی از جنبشهای اجتماعی اعتراضی چند سال گذشته بتدریج به سازماندهان “جنبش برنی سندرز” تبدیل شده اند.
گفتمان جدی در سطح معینی از سیاستمداران در امریکا ایجاد شده که تا بحال سابقه نداشته. مبارزه با تثیر سرمایه داران در سیاست و محدود کردن تاثیر اینها . افشای دزدیها و چپاولهای قشر محدود بر علیه اکثریت جامعه هرگز تا این حد به عرصه اجتماعی تبدیل نشده بود و حتی مشارکت مردم و نسل جوان در این دیالوگها . رسانه های تحت کنترل سرمایه داران هم از زبان سندرز زیر سوال قرار گرفته اند. جامعه امریکا که چندین نسل بر علیه “سوسیالیزم” سم پاشی شده بود دیگر این اسم را با “اردوگاه شوروی” تداعی نمی کند.
اینکه سندرز بتواند کاندید حزب دموکرات شود دور از ذهن است. رسانه ها خانم کلینتون را دارند تبلیغ می کنند تا بعنوان نامزد حزب دموکرات وارد دور نهائی شود. اما آینده جنبش برنی سندرز چه خواهد شد؟
از دید من جنبش برنی سندرز آغاز جنبش رادیکالتری خواهد بود که نهایتا دنبال تحزب چپ تر و سوسیالیستی خواهد رفت. جامعه امریکا پاسخی در برنامه برنی سندرز نخواهد گرفت اما در مکان او توقف نخواهد کرد. چپ در امریکا تازه آغاز راهست. زیر ساخت اجتماعی جنبش برنی سندرز به پیش خواهد رفت و تاثیر خود را خواهد گذاشت.
(۲) دونالد ترامپ و بحران در حزب جمهوریخواه:
دونالد ترامپ نماینده بخشی عاصی راست امریکاست که این بخش هم سابقا در حزب چائی متحد شد و الان بطور مستقیمی بر علیه ساختار سیاسی حزب جمهوریخواه دارد به میدان می اید.شخصا دونالد ترامپ یک سرمایه داری فرصت طلب است که در تاریخش هم به حزب دموکرات و هم جمهوریخواه کمک کرده و صاحب یک نظریه اکلکتیک است که هیچ شباهتی به نطرات سنتی جمهوریخواهان ندارد.در برخی از جنبه ها لیبرال و از جنبه هائی جمهوریخواه است.حرفهای دیروش با امروزش خوانائی نداردو بیشتر دنبال عوامفریبی است و تنور را گرم کردن و حرفهای کلی پرتاب کردن.
تضاد دونالد ترامپ با ایدئولوژی مرکزی چمهوریخوهان اینقدر شدید شده که این روزها تلاش اینست که درون کمپ جمهوریخواه یک قدرت متمرکز برای حذف دونالد ترامپ بوجود وارند و جلوی کاندید شدن او را در دور نهائی انتخابات بگیرند. این در حالیست که دو نالد ترامپ تا همینجا در سه ایالت توانسته دو ایالت را پیروز شود و پیش بینی اسنست که در هفته های اینده بالاترین حمایت را بگیرد.
حزب جمهوریخواه این روزها دچار بحران شدیدی است و نبرد طبقاتی نهادهای فکری و سیاسی این حزب را به لرزه انداخته.
منحمله سیاست استراتژیک تهاجمی جمهوریخواهان ، حملاه به عراق و سوریه را دونالد ترامپ مثل برنی سندرز در کمپ مخالف به باد انتقاد گرفته و سیاستهای بوش پدر و پسر را به باد مسخره گرفته است! او ادعا کرده که چرچ بوش عامل اصلی شکست سیاسی داخلی و خارجی جمهوریخواهان بوده است!
(۳) دور نهائی انتخابات ریاست جمهوری امریکا؟
جناح سنتی تر حکومت امریکا در هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه تلاش دارد این دو پدیده گریز از مرکز یعنی برنی سندرز و دونالد ترامپ را از دور خارج کند. تلاشها اینست که هبلاری کلبینتون و یکی از و سناتور امریکا یعنی کروز یا روبیو را چلو بیندازند و دونالد ترامپ را پائین بکشند. بهترین خالت برای مرکزیت حکومت امریکا قرار دادن خانم کلینتون و روبیو یا کروز است.اما رای گیریها فعلا نشان می دهد که اگر بشود برنی سندرز را زیر اب کرد اما دونالد ترامپ را نمی شود.
احتمال بیشتر اینست که دور اخر را دونالد ترامپ و خانم کلینتون رقابت کنند که اگر چنین شود شانس پیروزی دونالد ترامپ بالا تر است. محاسبات صاحب نظران این امکان را بیشتر تایید می کند.
(۴) آینده امریکا چه خواهد بود؟
من فکر نمی کنم اساسا ریاست جمهوری نقش تاعیین کننده در سیاست امریکا بازی کند.حکومت پشت پرده هر که جلو بگذارد مسیرش مقداری در سیاست خارجی تهاجمی تر خواهد بود اما دوران لشگر کشی های بلند مدت پایان یافته و حکومت امریکا متدهای “همکاری منطقه ای” را دنبال خواهد کرد. در صحنه داخلی هم حکومت امریکا ناچار است فشار بیشتر برای برگرداندن سرمایه داران به امریکا و کنترل بیشتر نظام سرمایه داری انجام دهد .نظارت حکومت باید بالاتر رود تا مردم و خصوصا طبقه متوسط بتواند تعادل بیشتر پیدا کند. حتی در صحبتهای دونالد ترامپ هم تکرار می شود که قرار دارد سرمایه داران را به امریکا برگرداند.
خلاصه اینکه در پس کشاکش های انتخاباتی بیشتر دارد اصول سیاست حکومت اینده امریکا از زبان نامزهای احزاب موجود اعلام می شود.نبرد طبقاتی در امریکا مرتب دارد تشدید می شود و اثرات خود را هم در بالا و هم در میان مردم می گذارد.
امید اینست که جامعه امریکا و جنبش های مطالباتی نهایتا به عرصه سیاست مستقل و تحزب مستقل برسند. تحوالات امریکا مثل همیشه بستر سیاست جهانی را تعیین می کند لذا دنبال کردن این تحوالات بسیار اهمیت دارد.
منابع بیشتر:
مرحله اول انتخابات ریاست جمهوری امریکا و رقابت خانم کلینتون با سندرز سر “مترقی بودن”!
بروز پدیده هائی مثل دونالد ترامپ و برنی ساندرز در انتخابات رئیس جمهوری امریکا علامت چیست؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۵/۸۱۳-بروز-پدیده-هائی-مثل-دونالد-ترامپ-و-برنی-ساندرز-در-انتخابات-رئیس-جمهوری-امریکا-علامت-چیست؟
شماره ۷۷: مصاحبه با سعید صالحی نیا: موضوع: پدیده های نو در جنگ انتخاباتی امریکا و تکلیف مردم،با مدیریت سیمین مجد
https://www.youtube.com/watch?v=xgkYK-mVWK8&feature=youtu.be
دونالد ترامپ مظهر نئوریگانیزم همچنان به جلو می خزد
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۵/۸۲۳-دونالد-ترامپ-مظهر-نئوریگانیزم-همچنان-به-جلو-می-خزد
“سوسیال دموکراسی” به سیاست امریکا قدم می گذارد اما چاره نیست
“سوسیال دموکراسی” به سیاست امریکا قدم می گذارد اما چاره نیست!