بهرام رحمانی : شصت سال است که فلسطینی ها برای آزادی خود و کشورشان مبارزه می کنند. شصت سال است که جنگ خونین میان آنان و نیروهای سرکوبگر اسرائیل در جریان است و شصت سال است که فلسطینی ها از حقوق انسانی و اجتماعی خود محروم هستند. بویژه از سال ۱۹۶۷، دولت اسرائیل، سرزمین های بیش تری را به اشغال خود درآورده است.
دولت اسرائیل، با حامیان بین المللی خود و در راس همه ایالات متحده آمریکا، بی کفایتی دولت های عربی، پی در پی مذاکرات و توافقات بین المللی و سازمان ملل را در رابطه با حل مسئله فلسطینی ها، به اشکال و بهانه های مختلف به هیچ شمرده و از عملیات تروریستی، بمباران هوایی و زمینی گرفته تا ویرانی خانه های فلسطینی ها با بولدوزل، طرح های هولناکی را برای نابودی و آوارگی مردم فلسطین به مرحله اجرا گذاشته است.
اسرائیل یک میلیون فلسطینی ساکن سرزمین های کرانه باختری و نوار غزه در سال ١٩۶٧ که امروز به ۵/٣ میلیون نفر رسیده است را از هرگونه حقوق اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی محروم کرده است و کلیه عرصه های زندگی فلسطینی های ساکن این منطقه در زیر کنترل و نظارت شدید نظامی قرار داده است. بدین ترتیب، ارتش اسرائیل در طول چهار دهه گذشته، رابطه خصومت آمیزی بین فلسطینیانی که ساکن مناطق اشغالی هستند و اسرائیلی ها به وجود آورده است. در چنین شرایطی، پایان دادن به اشغال نخستین گام در جهت بهبود روابط فلسطینی ها و اسرائیلی ها است. اما دولت اسرائیل تاکنون خاضر نشده است از احساس برتری و سرکوبگری و اشغالگری دست بردارد.
با وجود این که دولت اسرانیل، بی حقوقی و محرومیت های کمرشکنی را بر مردم فلسطسن تحمیل کرده است، اما دولت آمریکا به خصوص از سال ١٩٧٣، هر سال سه میلیارد دلار کمک نظامی در اختیار دولت اسرائیل قرار می دهد. ازا ین رو اسرائیل، به بزرگ ترین زرادخانه جنگی آمریکا تبدیل شده است. و دولت اسرائیل هر سال میلیاردها دلار صرف هزینه های میلیتاریسم می کند. در واقع دولت آمریکا، از اسرائیل به عنوان پایگاهی برای اعمال سیاست ها و اهدافش در خاورمیانه استفاده می کند.
درگیری های فتح و حماس و عواقب آن
اکنون نیز مردم رنج دیده فلسطین سخت ترین روزهای خود را سپری می کنند. حملات اسرائیل، جنگ تمام عیار بین فتح و حماس، محاصره اقتصادی، گرسنگی و بیماری، خشونت و تروریسم، مردم فلسطین را در شرایط بسیار دشوار و غیرانسانی قرار داده است. در هفته های اخیر در اثر درگیری بین فتح و حماس و حملات اسرائیل صدها نفر جان خود را از دست داده اند و هزاران نفر بی خانمان شده اند. حتی دیدن تصاویر خشونت و جنگ و بدبختی و فلاکت مردم فلسطین در صفحات تلویزیونی دلخراش و تکان دهنده و غیرقابل تحمل است.
بدنبال درگیری ها بین فتح و حماس، محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، حماس را به «کودتا» متهم کرد و روز پنج شنبه پانزدهم ژوئن ۲۰۰۷، دولت اسماعیل هنیه نخست وزیر را منحل نمود و یک روز پس از انحلال دولت وحدت ملی فلسطین، سلام فیاض، یک سیاستمدار «مستقل» را مامور تشکیل کابینه اضطراری کرد. دولت اضطراری فلسطین، متشکل از ۱۱ وزیر است.
فیاض که در سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ به عنوان وزیر دارایی در تشکیلات خودگردان فلسطینی فعالیت کرده، سیاستمداری است که پیش تر با صندوق بین المللی پول برای شفاف سازی اقتصاد مناطق فلسطینی همکاری داشته است.
فتح و حماس، برای مدت کوتاهی، پس از پیروزی قابل توجه حماس در انتخابات ژانویه ۲۰۰۶، دولت ائتلافی تشکیل دادند.
در حال حاضر فلسطین در تحولات اخیر عملا به دو بخش غزه و کرانه باختری تقسیم شده است. در همین حال صائب عریقات، رئیس کمیته مذاکره کننده با اسرائیل از وخامت اوضاع انسانی در غزه هشدار داده است. عریقات که علاوه بر این مسئولیت گذرگاه های فلسطینی را نیز برعهده دارد اعلام کرده است: «هرچند که فعلا غزه از دست ما خارج است، ولی در برخورد با «کودتاچیان» در آن جا سهل انگاری نخواهیم کرد.» این عضو بلندپایه فتح افزود: «سازمان های جهانی انسان دوستانه در غزه اعلام کرده اند بیش از ۶۵۰ نفر زخمی در این منطقه وجود دارند که حال ۵۵ نفر از آنان وخیم گزارش شده است.» عریقات، همچنین خطاب به مردم غزه اعلام کرد: «شما بخش مهمی از فلسطین هستید و ما در برابر شما احساس مسئولیت داریم.»
در یک گزارشی از درگیری های داخلی فلسطین آمده است که از دسامبر گذشته تنها در در جنگ بین نیروهای حماس و الفتح ۶۰۰ نفر کشته اند. تنها در هفته های نخست درگیری های غزه بین فتح و حماس بیش از ۱۰۰ نفر کشته شدند و نزدیک به هزار نفر نیز زخمی گردیدند.
بدنبال این وقایع روز سه شنبه، ۲۶ ژوئن، نمایندگان آمریکا، روسیه، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا – موسوم به گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه – در جلسه ای پیرامون از سرگیری تلاش برای برقراری صلح بین اسرائیل و فلسطینیان را مورد بحث و بررسی دادند.
گروه چهارجانبه پس از طرح ایالات متحده موسوم به «نقشه راه صلح خاورمیانه» در سال ۲۰۰۲ تشکیل شده است.
این نخستین جلسه گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه از زمان بحران اخیر در سرزمین های فلسطینی است که به استقرار دو کابینه جداگانه به رهبری حماس و فتح در غزه و کرانه باختری رود اردن منجر شده است.
دیوید ساترفیلد، معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا و الکساندر کالوگین، تریه رود لارسن، و مارک اوته، نمایندگان ویژه روسیه، سازمان ملل و اتحادیه اروپا در امور خاورمیانه در این اجلاس شرکت داشتند.
نشست گروه چهارجانبه، در حالی برگزار شد که رهبران اردن، مصر، تشکیلات خودگردان و اسرائیل در جلسه ای در مصر شرکت کردند که هدف از برگزاری آن تقویت موقعیت محمود عباس، رهبر فلسطینیان از جناح فتح، ارزیابی شده است.
نخست وزیر اسرائیل گفته است دویست و پنجاه بازداشتی فلسطینی وابسته به جناح فتح را از زندا