گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری در کردستان شماره ۴

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

گزارشی مختصر از شرایط کار کارگران ” خدماتی آموزش و پرورش ”  شهر سنندج

 
اداره آموزش و پرورش شهر سنندج که شامل ۲ ناحیه است، حدود ۴۰۰ نفر کارگر خدماتی دارد که رسمی، قرار دادی و روزمزد هستند. مسئولیت این کارگران از نظر حقوقی و کاری بر عهده واحد خدمات آموزش و پرورش است. آنها در مشاغل سرایداری و نظافت چی، راننده و انباردار مشغول به¬ کارند.

ساعت کاری این کارگران از ۷ صبح تا پایان کار نظافت مدارس، یعنی ۸ شب می باشد. هر یک از آنها کار ۲ الی ۳ نفر را انجام می¬دهند و دو شیفت کار به آنان تحمیل شده است. هم به عنوان سرایدار، مسئول و نگهبان مدارس هستند وهم بعنوان آبدارچی و کارپرداز، تمامی کارهای اداری مدرسه و معلم ها را انجام  می¬دهند و در پایان کلاس هم  وظیفه نظافت  کلاس ها بر عهده آنان است. حتی سرایدارها  وخانواده های شان در روزهای تعطیل نمی¬توانند با هم به جایی بروند و عملا از مرخصی هم خبری نیست، زیرا که مسئولیت حفاظت از اموال مدرسه بر عهده آنها است.     

                             
با این همه کار اضافی و علی رغم  افزایش تورم، سازمان آموزش و پرورش در سال ۸۹ نه تنها حقوق شان را اضافه نکرده است، بلکه بابت اضافه دریافتی سال ۸۸، حدود ۳۰ هزار  تومان از حقوق شان برداشت می کند. دریافتی این کارگران در سال گذشته، ۴۵۰ هزار تومان بوده، اما امسال با  کم کردن و قطع برخی مزایا و برداشت پرداختی های اشتباه سال ۸۸، میزان دریافتی آنها به ۳۵۰ هزار تومان رسیده است. مسئول خدمات این اداره، در جواب اعتراض های فردی کارگران، گفته که همین است، نمی خواهید می توانید بروید!

 

کارگران خدماتی آموزش و پرورش باید بدانند که برای رسیدن به خواسته های خود، با اعتراض فردی به جایی نخواهند رسید، مگر اینکه متحد شده و با هم دست به اعتراض بزنند. تا به حواستهای بر حق شان  برسند!.

 

اذیت و آزار کارگران شهرداری شویشه

طبق گزارش درج شده در سایت کمیته هماهنگی برای  کمک به ایجاد  تشکل های کارگری ، شهرداری شویشه،  شهری واقع در جاده سنندج به مریوان. به اذیت و آزار  کارگران پرداخته  وبه گفته یکی از کارگران با آنان  مانند  برده برخورد می نماید. بعنوان نمونه ای موثق ،   پس از اعتراض یکی از کارگران به نحوه پرداخت حقوق و مزایای خود و نحوه برخورد مدیران ، حقوق و مزایای  وی را ماهانه کسر کرده و از اول شهریور تا آبان ماه نصف حقوق و مزایای این کارگر معترض را نپرداخته اند  و مدیر مربوطه عنوان نموده تا  زمانی که این کار گر عذر خواهی ننماید پرداخت حقوق و مزایا به همین   ترتیب  خواهد بود . 

اخراج کارگران مجتمع گاوداری شهرک حسن آباد روانسر
خبر رسیده از شهر روانسر حاکی است کارفرمای مجتمع “گاوداری حسن آباد” این شهر در طی یک ماهه گذشته در نتیجه اعتراض کارگران به عدم دریافت دستمزدهای معوقه و شرایط محیط کاری خود، برای جلوگیری از رشد و سرکوب اعتراضاتشان ، در جند مرحله  اقدام به اخراج کارگران که هر یک از ۵ تا ۲۲ سال سابقه کاری دارند. به  اسامی “محمد فولادی، علیرضا کمری، صفدر قلوزی، احمد قبادی، حسن مظفری، رمضان ویژه، عدنان رحیمی، عثمان رحیمی ، صوفی جوکار، اشرف ویسی و عبدالحمید نوری” این مجتمع نموده است.  کارگران این محتمع قرار دادی هستند و فاقد هر گونه تشکلی می باشند.

 
عدم پرداخت ۳ ماه حقوق کارکنان شرکت گاز کرمانشاه

بنا بر گزارش آژانس ایران خبـــــــــــــر:کارکنان قرار دادی شرکت گاز استان کرمانشاه که حقوق ومزایای آنها توسط شرکت مشاور ”  گاماسیاب  ” پرداخت میشود اخیرا مدت ۳ ماه است که حقوق ومزایا وحتی بیمه تامین اجتماعی آنها پرداخت نشده است . چند نفر از مهندسین ناظر که حقوق خود را از شرکت مشاور گاماسیاب دریافت میکنند , عنوان داشتند چندین ماه است که حقوق وبیمه خود را دریافت ننموده اند وتنها مبالغ ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار تومان علی الحساب به آنها پرداخت شده است که کفاف هزینه ایاب وذهاب آنها را نمی دهد . 

 
حانباختن “بختیار مرادی” بر اثر فشار ناشی از کار 

بنا بر گزارش کمیته هماهنگی برای  کمک به ایجاد تشکل های کارگری “بختیار مرادی” ۳۵ ساله و اهل روستای “خوشاب” از توابع مریوان که برای امرار معاش خود، همسر و فرزندش جهت کار به تهران رفته بود متاسفانه بر اثر فشار بیش از حد و بیماری ناشی از کار سخت در تاریخ ۴ آبانماه ۱۳۸۹  در گذشت.

گزارشی مختصراز شرایط کار در کوره پز خانه های شهر کنگاور

گودین منطقه ای در ۹۰ کیلومتری شرق کرمانشاه و از توابع شهرستان تویسرکان می باشد. در آمد بیشتر مردم این منطقه از طریق کوره پزخانه و فروش آجر است. کارگران این کوره پزخانه ها، مهاجرینی از مناطق شمال غربی کشور، از جمله مهاباد، بوکان و سقز هستند که به همراه خانواده های شان برای امرار معاش به آنجا آمده اند. در کوره پزخانه های گودین، آجر به دو طریق تهیه می گردد:کوره ملی (ماشینی) و کوره دستی.

مراحل تهیه آجر در کوره های ماشینی :

ابتدا خاک از معدن تهیه و توسط کامیون به محوطه کنار دستگاه خشت ساز دپو می گردد. سپس با اضافه نمودن نمک، خاکستر و کاه به مقداری کم، به سمت دستگاه خشت ساز هدایت می شود و در آنجا، این دستگاه خاک واملاح اضافه شده را پودر نموده وبه مقدار لازم آب به آن اضافه شده و گل تولید می شود. این گل به صورت شمش در آمده وبه قسمت خشت ساز انتقال می یابد وتوسط دستگاه اتوماتیک به خشت در اندازه های یکنواخت برش داده می شود و به این ترتیب خشت خام تولید می گردد. بعد از طی شدن این مراحل، باید تعداد ۶ کارگر در کنار دستگاه باشند و خشتهای تولید شده را به سرعت به داخل واگن بگذارند و با پر شدن واگن ها، توسط تراکتور به محوطه ای دیگر حمل می گردد. در این محوطه نیز، واگن توسط کارگران و همسر و فرزندان آنها، تخلیه می شود و خیلی سریع، واگن  دوم را به جای آن می گذارند تا خالی شود. در اینجا خشت ها در کنار هم چیده می شوند تا خشک شود وبعد از چند روز، بار دیگر روش چیدن خشت ها توسط کارگران تغییر می یابد.

 

بعد از اینکه خشت ها خشک شدند، به داخل کوره انتقال می یابند و در اتاقک های کوره ملی چیده می شوند که تعدادی در امتداد یکدیگر وتعدادی نیز در پشت قرار دارند. در این هنگام درب کوره ها با آجر و گل بسته می شود و کوره توسط شخصی که به او کوره سوز می گویند، روشن می شود. کوره چند شبانه روز باید روشن باشد تا در آن حرارت، خشت ها به آجر تبدیل گردند. با گذشت ۲۴ ساعت که از شدت گرمای کوره کاسته می شود، درب کوره ها یکی یکی باز می گردد تا کارگران در آن حرارت سوزان  با دستکش هایی که با تویوب درست شده، آجرها را به روی تسمه نقاله می گذارند تا به محل دیگری جهت فروش انتقال یابند. کار کارگران در این مرحله کوره  ۵ تا ۱۰ دقیقه جهت تنفس استراحت در هوای آزاد می باشد.

 

کوره دستی:

 

در کوره های دستی گل توسط کارگر تهیه می گردد و در محوطه آزاد به داخل قالب هایی که توسط چوب سا خته شده، می زیزند. هر قالب دارای ۴ شبکه است که ۴ خشت تولید می شود و همه مراحل هم چون کوره های ملی با دست کارگران انجام می گردد ودر محلی استوانه ای شکل بر روی هم چیده می شوند. بعد از چیدن بر روی هم، اتاقکی جهت کنترل شعله های آتش بر روی خشت ها برای شخص کوره سوز می سازند که به مدت ۷ شبا نه روز در زمان پخت باید شعله ها کنترل شوند. در این مدت شخص کوره سوز از خواب محروم است وغذا را در کنار کوره باید بخورد و خیلی سریع به محل کنترل بر گردد. دستمزد کارگر با طی شدن تمام این مراحل در سال ۸۹ ، برای تهیه هر آجر ۳۵ ریال است.

 

محل سکونت کارگران و خانواده های شان اتاقک هایی هستند که در امتداد یکدیگر می باشند. توالت و حمام هر کوره برای کل خانواده ها نیز عمومی کارگران آن کوره است و تهیه وسایل غذا به عهده خود آنها است. کارگران کوره پزخانه به دلیل شرایط جوی، در طول سال به مدت ۵ تا ۶ماه می توانند کار کنند، بنایراین آنها برای بدست آوردن پول بیشتر، کار فشرده و طاقت فرسایی را انجام می دهند. فشار کار به حدی زیاد است که زمان استراحت شبانه، در کنار سفره به خواب می روند و حاصل ۱۵ ساعت کار کشنده، ۳۰ هزار تومان دستمزد می باشد.

 

بر گرفته از سایت کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری

۵ نوامبر ۲۰۱۰

آبانماه ۱۳۸۹

—————-