«آزادى، برابرى، سوسیالیسم یا بربریت؟»

بهرام رحمانی : «آزادی، برابری، سوسیالیسم یا بربریت»، یکی از شعارهای دانش¬جویان دانشگاه تهران در گرامی¬داشت ۱۶ آذر بود. دانش¬جویان چپ و سوسیالیست، این شعار و ده¬ها شعار دیگر سیاسی _ طبقاتی، هم¬چون تبعیض جنسیتى ملغى باید گردد؛ آپارتاید جنسی، این تحقیر انسان است؛ آزادی زن، همیشه همیشه؛ رهایی جامعه، رهایی زنان است؛

 مردم نان مى¬خواهند نه بمب؛ نه جنگ می¬خواهیم نه بمب اتم، یک زندگی بهتر می¬خواهیم برای مردم؛ جنبش دانش¬جویی متحد جنبش کارگری و جنبش زنان؛ تصمیم ما بر این است که از زندگى بد بیش¬تر از مرگ بهراسیم و غیره را در دانشگاه¬های کشور فریاد زدند. آنان با عزم و اراده قوی و متحدانه مطالبات و خواست¬ها و شعارهای خود را با جدیت پیگیری می¬کنند. بنابراین، واقعیت¬ها و شواهد نشان می¬دهند که توازن قوا در دانشگاه¬ها، به سوی گرایش چپ و سوسیالیستی و عدالت¬خواهی چرخیده است.
گرایش سوسیالیستی، در مراسم¬ گرامی¬داشت ۱۶ آذر امسال دانشگاه¬ها، به حدی با شکوه و قدرتمند بود که حتی گرایشات بورژوایی و رسانه¬ها و غیره نیز نتوانستند آن را پرده¬پوشی کنند.
خمینی، در اوایل انقلاب ۱۳۶۷ مردم ایران، در یکی از سخنرانی¬هایش گفته بود که طرفداران من در قنداق هستند. خمینی، با این حرف می¬خواست نشان دهد کودکانی که در جمهوری اسلامی، چشم به جهان می¬گشایند با تربیت و آموزش اسلامی بزرگ شده و طرفدار سیستم بورژوایی اسلامی خواهند شد. اما برخلاف پیش¬بینی خمینی، این دانش¬جویانی که در حاکمیت خونین جمهوری اسلامی، در زیر زور و ستم و اختناق و فقر و فلاکت اقتصادی بزرگ شده¬اند اکنون، با شهامت بی¬نظیری پرچم آزادی و برابری و سوسیالیسم را در دانشگاه¬های سراسر کشور به اهتزاز درآوده¬اند. جمهوری اسلامی، حتی با عنوان «انقلاب ضدفرهنگ» برابری¬طلبانه و آزادی¬خواهانه در دانشگاه¬ها را حدود سه سال بست تا دانش¬جویان و استادان سکولار و چپ و سوسیالیست را از دانشگاه¬ها تصفیه کند. فراتر از ان سهم بیش¬تری به نیروهای سپاه و و بسیج و خانواده شهدا و حزب¬الهی اختصاص داد، آموزش مذهبی برقرار کرد تا از این طریق دانشگاه¬ها را با موازین و سیاست¬های ضدانسانی جمهوری اسلامی منطبق سازد. اما همه این طرح¬ها یکی پس از دیگری با شکست مواجه شد. قرار بود دختران خانه¬نشین شوند اما اکنون بیش از شصت درصد دانش¬جویان کشور را دانش¬جویان دختر تشکیل می¬دهند. در چنین شرایطی، اگر خمینی، زنده بود و این سطح از آگاهی سیاسی و اجتماعی و طبقاتی و حرکت با شکوه دانش¬جویان را می¬دید، اجبارا بار دیگر جام زهر را سر می¬کشید.
چند سالی بود که گرایشات راست و ناسیونالیست و مذهبی حاکم و اپوزیسیون راست از جبهه ملی تا طیف سلطنت¬طلبان، بر سر مبارزه دانش¬جویان حساب پس¬انداز سیاسی باز کرده بودند. اما ۱۶ آذر امسال همه تحلیل¬ها و حساب و کتاب¬هایشان زیر و رو شد. زیرا گرایش چپ و سوسیالیستی دانش¬جویان در همه دانشگاه¬های سراسر کشور، با طرح شعارها و سخن¬رانی¬ها و تحصن و تظاهرات و تصویب قطعنامه¬های خود در روز دانش¬جو، اجتماعی¬تر و قدرتمندتر از هر زمان دیگر ظاهر شد. اگر مضمون و محتوای شعارها و سخن¬رانی¬ها و قطعنامه¬های ۱۶ اذر امسال دانش¬جویان را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم، به این نتیجه می¬رسیم که جنبش دانش¬جویی نه تنها بر علیه همه جناح¬ها و کلیت جمهوری اسلامی، بلکه بر علیه گرایشات راست و لیبرالی و امپریالیستی نیز موضع صریح گرفته است. این یک دستاورد بزرگی برای جنبش کارگری کمونیستی ایران است. از این رو باید آن را ارج نهاد.
تاکنون دانش¬جویان چپ و سوسیالیست صدها¬ها نشریه و وب¬لاگ تاسیس کرده¬اند که یا مشمول تیغ برنده سانسور شده¬ است و یا دست¬اندرکاران آن¬ها با در آگاهی به همه خطرات احتمالی، هم¬چنان با شهامت و جسارت بی¬نظیری به مبارزه بر حق و عادلانه فرهنگی و سیاسی و اجتماعی خود ادامه می¬دهند.
اعتراضات دانش¬جویان سراسر کشور که به مناسبت گرامی¬داشت ۱۶ اذر، روز دانش¬جو تشدید شده است، هم¬چنان ادامه دارد. بنا براین، خیزش جدیدی در دانشگاه¬های سراسر کشور پدید آمده است که با اعتراض شدید دانش¬جویان دانشگاه امیرکبیر¬(پلی¬تکنیک) به حضور احمدی¬ئژاد در این دانشگاه، با هو کردن و سوزاندن عکس¬هایش در مقابل جشمان از حدقه در رفته و ناباور او و صدها نیروی امنیتی و بسیجی و دانش¬جویان دانشگاه¬های سپاه که با هدف¬های امنیتی و کنترل فضا به این دانشگاه آورده شده بودند، ابعاد تازه¬ای پیدا کرده است.
بدین ترتیب، دانشگاه¬های سراسر ایران، به مناسبت روز دانش¬جو، بار دیگر شاهد یک حرکت مهم به لحاظ محتوایی در تاریخ پر فراز و نشیب جنبش دانش¬جویی ایران بود. در حالی که کلیه نیروهای جمهوری اسلامی، بسیج شده و در مقابل دانشگاه¬ها و مراکز نظامی نزدیک به دانشگاه¬ها به حال آمده¬باش درآمده بودند، دانش¬جویان سراسر کشور، با برگزاری تجمعات و راهپیمایی به استقبال این روز شتافتند و خواست¬ها و مطالبات خود را فریاد زدند.
لازرم به یادآوری است که گرامی¬داشت ١۶ آذر امسال، همواره از طرف مسئولین دانشگاه¬ها با ممانعت¬های مختلف روبرو می¬شد. اما با این وجود دانش¬جویان در روزهای مختلف این روز را گرامی داشتند. در این¬جا به نمونه¬هایی از گرامی¬داشت روز ۱۶ اذر در چند دانشگاه اشاره می¬کنیم.

واقعه ۱۶ آذر ۱۳۳۲
با کودتای سال ۱۳۳۲ ارتش شاه با حمایت و پشتیبانی دولت¬های امپریالیستی به ویژه ایالات متحده آمریکا، به ویژه دانش¬جویان در مقابل این کودتا و کودتاگران دست به مقاومت زدند. با این کودتا حکومت پهلوی جرات و جسارتی  پیدا کرد تا دوباره جنبش¬های اجتماعی را سرکوب کند و اختناق مطلق حاکم نماید. حدود سه ماه از گذشت کودتا و هم¬زمان با ورود نیکسون به ایران، دانش¬جویان به عناوین مختلف اعتراضات خود را گسترش دادند.
روز ۱۸ آذرماه ۱۳۳۲