شرح کوتاهی پیرامون روز هشتم ماه مارس

۱۹۰۷ مبارزات زنان آمریکا در هشتم مارس به دلیل گسترش آن در سراسر آمریکا و نیز به سبب طرح شعارهای مناسب با همان مرحله رشد اجتماعی، اهمیت تاریخی ویژه ای پیدا کرد. در آن زمان مبارزه برای تساوی حقوق اقتصادی و اجتماعی ، چهره درخشانی به مبارزات زنان آمریکا بخشیده و در سراسر جهان انعکاس یافت. ۱۹۱۰ـ در دومین کنفراس بینالمللی زنان به پیشنهاد کلارا زتکین، کمونیست آلمانی، تصمیم گرفته شد که همه ساله روز هشت مارس به عنوان روز جهانی زن جشن گرفته شود و مشکلات زنان در سخنرانیها و جلسات به بحث گذارده بشود.
۱۹۱۱ـ در این سال روز جهانی زن از طرف انترناسیونال دوم، سازمان بین المللی سوسیالیستی و کمونیستی وقت، رسما پذیرفته شد.

در ۱۹ مارس همین سال نخستین مراسم روز جهانی زن در آلمان برگزار شد. انتخاب ۱۹ مارس به علت اهمیت تاریخی این روز در مبارزات کارگران آلمانی بود. در ۱۹ مارس ۱۸۴۸ـ امپراتور پروس در جریان انقلاب ۱۸۴۸ آلمان در مقابل فشار مبارزات کارگران و مردم مجبور به عقب نشینی و قبول خواستهای آنان، از جمله دادن حق رای به زنان شد.
در ۱۹ مارس ۱۹۱۱ در اتریش و سویس و دانمارک نیز به تبعیت از آلمان، اولین مراسم روز جهانی زن برگزار گشت. در آلمان و اتریش حتی در شهرهای کوچک و روستاها، تالارهای سخنرانی پر از مردم مشتاق بود. در اتریش سی هزار نفر در تظاهرات خیابانی شرکت کردند. پلیس به تظاهرات کنندگان حمله کرد، اما با مقاومت سرسخت زنان روبرو شد. پایداری زنان در این تظاهرات نخستین قدرت نمائئ مبارزه جویانه و متشکل آنان برای بزرگداشت روز جهانی زن بود.
۱۹۱۳ـ روز جهانی زن در همه کشورها به روز پیشنهادی کلارا زتکین کمونیست آلمانی، انتقال یافت. زنان روس اولین مراسم هشتم مارس  را در این سال برگزار کردند. علیرغم اختناق شدید حکومت تزاری، در سن پترزبورگ و مسکو جلسات بحث و سخنرانی تشکیل شد. در این روز تصمیم گرفته شد که مجله ای به نام زن کارگر منتشر شود. پس از چندی شورای نویسندگان این مجله به استثنای یک نفر توسط پلیس تزاری دستگیر شد.

۱۹۱۴ـ تنها عضو شورای نویسندگان مجله زن کارگر در روسیه، آنا الیزا رووا در روز هشتم مارس این سال نخستین شماره مجله را به تنهایی انتشار داد و زنان را به مبارزه برای تحقق مطالبه حق رای برای زنان کارگر فراخواند. این  مطالبه در حقیقت به مفهوم دعوت برای سرنگونی حکومت تزاری بود.
۱۹۱۵ ، ۱۹۱۷ـ با آغاز جنگ جهانی اول تلاش بسیاری صورت گرفت که هشم مارس روز تظاهرات زنان بر ضد جنگ اعلام شود، اما به علت عدم درک اهمیت این مساله و نیز اختلافات سیاسی، چنین تظاهراتی در سال ۱۹۱۵ فقط در نروژ برگزار شد.
۱۹۱۷ـ در روسیه تظاهرات هشتم مارس (  ۲۳ فوریه، براساس تقویم ژولیان تقویم روم قدیم) این سال علیه جنگ و حکومت تزاری بود. توده وسیعی از زنان زحمتکش به خیابانها ریختنند تا بر ضد جنگ و گرسنگی و سرما …….. اعتراض کنند. کارگران روس در پتروگراد بطور یکپارچه دست به اعتصاب زدند و از مطالبات زنان پشتیبانی کردند.
مجموعه این اعتراضات به مبارزه پر شوری علیه تزاریسم تبدیل شد. این روز در تاریخ روسیه روزی فراموش نشدنی است. انقلاب فوریه در این روز آغاز شد. یک هفته پس از این روز روزنامه پراودا ( حقیقت، اورگان وقت حزب سوسیال دمکرات کارگر روسیه در مقاله ای با عنوان روز انقلاب، روز زنان است.
افتخار بر زنان باد. افتخار بر زنانی باد که در روز خود به خیابانهای پتروگراد گام نهادند.
زنده باد روز هشت مارس روز جهانی زن!
زنده باد آزادی زنده باد برابری!
توفیق محمدی
peiam@hotmail.com
۲۰۱۰۰۲۲۲
Göteborg