در ۸ دسامبر، شورشیان و گروه های تروریستی متشکل از هیات تحریرالشام ، گروه های وابسته به القاعده ، داعشی ، حزب اسلامی ترکستانی و گروه های تروریستی سلفی مختلط از عرب ها،پان ترک ها ، ایغورهای ترک ، ازبک ها و تاجیک ها .. وارد دمشق پایتخت سوریه شدند و به حکومت ۵۰ ساله خانواده اسد پایان دادند.
چرا حکومت بشار اسد سرنگون شد؟
شاید به طور مختصر جنگ داخلی همراه با مداخله خارجی – تحریم طولانی مدت و فروپاشی اقتصادی –تضعیف ارتش و عدم رسیدگی اقتصادی به آن –تمایل بشار اسد به وعده های امارات و نومیدی متحدانش روسیه و ایران را از عمده ترین علت های فروپاشی حکومت بشار اسد نام برد.
حکومت بشار اسد ادامه دهنده دیکتاتوری پدرش بود درحالیکه این رژیم گروه علوی که اقلیتی دینی بشمار می آید را نمایندگی می کرد وفرصت های بزرگی را برای آشتی ملی از دست داد و با ادامه دیکتاتوری با قساوت بیشتر راه را برای دشمنان باز کرد.
تظاهرات ضد دولتی در ۲۶ ژانویه ۲۰۱۱ در سوریه آغاز شد و در ۱۵ مارس تشدید شد و متعاقباً به درگیری مسلحانه تبدیل گردید. شورشیان با حمایت مالی قطر، ترکیه، عربستان سعودی و ایالات متحده در مرز سوریه جمع شدند.امریکا با یاری ترکیه افسران وسربازان ناراضی ارتش را جلب کرد و آنها« ارتش آزاد» را تشکیل دادند. با آغاز حملات داعش و القاعده و گسترش جنگ و ایجاد نزاع های فرقه ای شد و در ۲۶ ژوئن ۲۰۱۲، بشار اسد،، درسوریه وضعیت جنگی اعلام کرد وبسیاری از مردم سوریه برای فرار از جنگ، به کشورهای دیگر پناهنده شدند. در دسامبر ۲۰۱۶ نیروهای نظامی ایران و نیروهای دولتی و نیروی هوایی روسیه توانستند مهاجمان را عقب برانند و منطقه شرق حلب ، دومین شهر بزرگ سوریه را به طور کامل آزاد کنند اما همچنان که در نقشه می بینید حکومت مرکزی سوریه در اثر جنگ داخلی طولانی و مداخله خارجی بر همه ی سوریه تسلط نداشت و در کل یک منطقه وسیع غربی در مرز دریای مدیترانه و اسرائیل را تحت کنترل داشت.
نقشه برگرفته از سایت مشرق
اسراییل در سپتامبر سال گذشته با حمله به تاسیسات نظامی ایران و کشتن رهبران حزب الله فرصت را غنیمت شمرد تا در ماه نوامبر با یاری اسراییل و ترکیه و پشتیبانی ایالات متحده ، گروه های گردآوری شده تروریستی را به سوی سوریه گسیل کند. در ۸ دسامبر، شورشیان پایتخت دمشق را تصرف کردند. پس از آن رژیم بعثی فروپاشید و بشار به مسکو گریخت..
حال چند پرسش در مورد عواقب اشغال نظامی سوریه :
- این گروه های مهاجم هیچیک ازباشندگان سوریه نیستند ؛ چگونه آنها به خود جرات داده اند که یک عده مهاجم با سوابق تروریستی که در بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا تحت تعقیب بوده اند یا هنوزهستند با حمله به سوریه و اشغال آن حکومتی تشکیل بدهند؟
- چگونه است که وزیران خارجه فرانسه و آلمان با سفر عجولانه به سوریه و تایید این حکومت به این تروریست ها مشروعیت داده و حقوق خود مردم سوریه را نادیده گرفته اند؟
- آیا این گروه های اسلامی سنی به رهبری جولانی رهبر تحریرالشام که یک گروه فرقه گرا است و شیعه ها و ارمنی ها و علوی ها و .. را قبول ندارد به ناامنی و بی ثباتی در سوریه و منطقه دامن نخواهد زد؟ (گو اینکه موقتا جولانی با مانور زیرکانه از قبیل بستن کروات و سخنان ملایم موقتا خواسته است این اختلافات را سرپوش بگذارد.)
- آیا سازش گروه های سلفی و اخوان المسلمین موقتی نیست و در صورت بروز اختلاف باید لرزه های آن را در مصر ، ترکیه و عربستان سعودی مشاهده کرد؟
- آیا ایالات متحده و بطور کلی غرب خواستار ایجاد یک ارتش انترناسیونالیستی اسلامی علبه ایران در درجه اول و سپس برای حمله به چین و روسیه است؟
- ایران که با حکومت جمهوری اسلامی خواستار تشکیل امت شیعه است و در حلقه کشورهای سنی گرفتار شده خواه ناخواه اولین هدف این ارتش سنی نخواهد بود؟
- اگر این سناریو درست باشد این پرسش پیش می آید که تاراج و انهدام آثار گرانبهای تاریخی عراق در اثر حمله آمریکا و بمباران مداوم سوریه و از بین بردن بناهای تاریخی آن همراه با درهم شکستن هویت و حاکمیت ملی کشورها برای بقدرت رساندن و توسعه اسراییل نیست ؟
- سقوط سوریه فاجعه غزه را به حاشیه برد و منزوی کرد. مردم غزه هنوز روزانه کشتار می شوند و مجبور به زندگی در مخروبه های حاصله از بمباران اسراییل هستند و منتظرکمک های انسانی هستند تا با یک لقمه نان بتوانند چند روز بیشتر زنده بمانند. سرنوشت فلسطین چه خواهد شد؟
- آیا در برنامه بعدی ما شاهد به اهتزاز در آمدن پرچم داعش در عراق خواهیم بود؟
شنبه – ۲۲ دی ۱۴۰۳
Saturday – 2025 11 January
– حسن بهگر