اینکه در روز شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ برابر ۳ نوامبر ۲۰۲۴ در دانشگاه علوم و تحقیقات درگیری میان دختر دانشگاه علوم و تحقیقات چگونه شروع شد روایت های بسیاری وجود دارد. تصاویر منتشر شده دختری را نشان میدهد که با٬٬ لباس زیر٬٬ یا با قیمانده ی لباسها برتنش، صحنه ی درگیری را شجاعانه ترک میکند. اگر محل این اتفاق ایران نبود بمانند بسیاری از نقاط دیگر جهان که مردم از آزادی پوشش برخوردند موضوعیتی پیدا نمیکرد. اما بلافاصله با انتشار تصاویر حمله ی نیروهای رژیم به دختری دانشجو بحث ٬٬عریان شدن ٬٬یک دختر در دانشگاه به تیتر مهم مدیای اجتماعی و رسانه ها تبدیل شد.
آنچه این خبر را بسرعت پخش نمود کلمات کلیدی ٬٬دختری لخت شده٬٬ بود که صد البته به معیارهای اسلامی و اخلاقیات مرد سالار ضد زن بله ٬٬ لخت و عور٬٬ شده بود. آنچه که از چشمان همگی ما مستتر ماند باقیمانده ی لباسی بود که برتن داشت. آهو دریایی ٬٬لخت و عور٬٬ نبود بلکه بعد از درگیری مزدوران زژیم با باقیمانده لباس ها برتنش سربلند میدان درگیری را ترک کرد. جایی که متاسفانه کسی به پیشتبانی او برنخاست. در زبان فارسی لخت شدن به معنای عریان و بی لباس بودن است. اما آنچه که دیده نشد باقیمانده لباسهایی بود که برتن داشت. سوال این است چرا؟
این اتفاق ٬٬ناک اوتی٬٬ بود که بر باورهای مرد سالارانه وضد زن، زده شد. مرد سالاری حاکم بر ایران، در این روز پشتش به زمین خورد و پهلوانان نامی ایران و قیصر های ناموسپرست نتواستند شرافت شان را نجات دهند و بهمین جهت آهو دریایی را لخت دیدند و لخت می بیند.
باید پذیرفت که این حرکت ضربه محکمی بر نظام پوسیده آتاریاید جنسی و فرهنگ آپارتارید جنسی است. این تصویر، فقط یک زن جوان نیست، بلکه تصویری از مردم ایران را نشان میدهد که بطور مدام در خیزش ها و مقاطع مختلف زمانی به کرات، چه کردار و رفتار زندگی روز مره اش، چه در انتخابات ، چه با تحریم در انتخاباتی رژیم و چه در رویارویی با هرچه که اسلامیست نشان داده اند که میانشان دره ی از خون وجود دارد و در این عبور از رژیم ، زنان چمدار هستند.
بعد از این واقعه، رژیم بدون شک بر دو مسئله در تبلیغات پوچ و گوبلزی خود تکیه خواهد گذاشت. اینکه زنان در ایران می خواهند ٬٬ لخت شوند و مثل خارجی ها فساد را رواج دهند و شورش کنندگان خیزش انقلابی ۱۴۰۱ بعد از قتل مهسا امینی همین را میخواستند ٬٬ و یا اینکه ٬٬این زن روانی و مریضی است٬٬ را آغاز خواهد کرد. چند ساعت بعد از این اتفاق ویدئوی ٬٬مستندی٬٬ با مردی گریان که گویا این دختر، مادر دو فرزندش است در شبکه های اجتماعی دست به دست شد. تبلیغات رژیمی با همه ی تند و تیزیش دیگر رنگ ندارد. خود رژیم هم بر این امر واقف است. مردم این ها را سالهاست می شنوند و مداحان رژیم براین امر که آزادی زن مساوی گسترش فسق و فساد است کوبیده اند.
اما طرف دیگری کهنه پرستی و مردسالاری حاکم برجامعه ی ایران بطور واقعی از این اتفاق آشفته خاطر میشود. این حرکت ایمیج از زن بعنوان ٬٬مام وطن٬٬ را عوض میکند. اخلاقیات اسلامی، ملی و مرد سالارانه که ریشه درجامعه و فرهنگ ملی- مذهبی ایران وجود دارد از این حرکت ضربه سختی خورد. خیزش انقلابی ۱۴۰۱ اگر چه ضربه ی محکمی به این اخلاقیات زد و امر زنان و آزادی زن را درجامعه ایران در مقابل جامعه قرار داد، اما بدلیل خشونتی که از همان ابتدا بر معترضین درخیابانها اعمال شد که با قتل و تجاوز و انسان ربایی و دستگیری بیش از ۶۰ هزار نفر( از گفته های رئیسی ) مواجه شد و آزادیخواهان جهان با همبستگی به پیشواز آن رفتند نتوانست به سنگر های مهمی دست یابد و برای پیشرویهای دیگر خود را سازمان دهد. همین باعث شد که خشونت بر زنان در اشکال مختلف در جامعه ای ایران در پوسته و قالب خود ماند. زن در مخیله ی جامعه ( زن ) ماند. زن را ناموسپرسی هنوز میکُشد. مِثله اش میکند. زن بدنام و دختر سربهوا معنا دارد.
حرکت اعتراضی دختر دانشگاه علوم و تحقیقات تنها ٬٬لخت شدن٬٬ یک زن جوان نیست بلکه تمام نکبت و عقب ماندگی جامعه مردسالار با اخلاقیات اسلامی را مورد حمله قرار میگیرد و به تنهائی به مصادف اخلاقیات کهنه ای میرود که زنان را در پوشش اسلامی بنام میهن و ایران ، بخورد مردم میدهد. این حرکت تمام این اخلاقیات را به چلنج میکشد. ادبیات دفاع از دختر دانشگاه علوم و تحقیقات پر از ادبیات مردسالارانه و میهن پرستانه ای است که بشدت مایه شرمساریست. یکی صحبت از ٬٬ایراندخت٬٬ میکند و دیگری میگوید٬٬ من اکنون وطنم را یافته ام٬٬ دیگری از ٬٬دختر ایران٬٬ سخن میگوید و بعد او را با گودیوا همسر دوک انگلیسی در قرون وسطی مقایسه اش میکنند.
بطور واقعی آهو دریایی هرگز لخت نشد. آنچه که عریان شد این واقعیت بود که هنوز در مورد زن و آزادی زن و حُرمت او بعنوان انسان راه درازی در پیش داریم. او به تنهایی علیه نرم حاکم برجامعه ایستاد و شجاعانه بدون شرم هنگامیکه به او تعرض کردند و لباسهایش پاره کردند راه خود را گرفت و یک قدم تاریخ را به جلو راند. باید از خود پرسید چه کسی در این میان عریان شد؟
–
پروین کابلی
۵ نوامبر ۲۰۲۴