خطر قریب الوقوع اعدام محمدرضا عزیزی، کودک-مجرم زندان عادل‌آباد

خطر قریب الوقوع اعدام محمدرضا عزیزی، کودک-مجرم زندان عادل‌آباد

قرار است حکم محمدرضا عزیزی، کودک-مجرم زندان مرکزی شیراز (عادل‌آباد) در روز یک‌شنبه ۲۹ مهر ماه به اجرا درآید. این کودک-مجرم به اتهام «قتل عمد» در سن ۱۷ سالگی بازداشت و به اعدام محکوم شده است.

سازمان حقوق بشر ایران از جامعه جهانی می‌خواهد تا برای نجات محمدرضا عزیزی و لغو مجازات اعدام به‌ویژه برای کودکان در ایران تلاش کنند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان، گفت: «علاوه بر غیرقانونی بودن صدور حکم اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال در زمان ارتکاب جرم براساس قوانین بین‌المللی و تعهدات ایران، پروسه قضایی محمدرضا عزیزی دارای ایرادهای مهمی‌است. در حال حاضر واکنش شدید بین المللی یکی از معدود راه‌های نجات محمدرضا عزیزی از اعدام است. ما از جامعه جهانی و بخصوص کشورهایی که روابط دیپلماتیک با جمهوری‌اسلامی دارند می‌خواهیم تا با استفاده از تمامی کانال‌های ارتباطی خود برای نجات جان محمدرضا اقدام کنند.»

بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، محمدرضا عزیزی ، کودک-مجرم زندان مرکزی شیراز که با اتهام «قتل عمد» بازداشت و به قصاص نفس محکوم شده، در خطر قریب الوقوع اعدام قرار دارد.

براساس اسنادی که بدست سازمان حقوق‌بشر ایران رسیده، این کودک-مجرم زندانی در تاریخ ۲ شهریور ۱۳۸۲ متولد شده و در تاریخ ۲۹ شهریور ماه ۱۳۹۹، یعنی زمانی که تنها ۱۷ سال و ۲۷ روز سن داشته، بازداشت شده است.

یکی از نزدیکان محمدرضا عزیزی در این خصوص به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «محمدرضا عزیزی به تازگی از بند سبز جوانان به ‘بند ۱۰ همت’ منتقل شده و وکیل پرونده به خانواده اطلاع داد که قرار است روز یک‌شنبه آینده، حکم اعدام او به اجرا درآید.»

این منبع در ادامه گفت: «محمدرضا عزیزی در درگیری ابتدا از ناحیه ران پا با چاقو مضروب می‌شود و سپس در دفاع خود چاقویی بیرون آورده که به مقتول اصابت کرده است. اما در دادگاه توجهی به دفاع مشروع وی نشد و حکم قصاص صادر شد.»

این منبع در ادامه گفت: «دادگاه حتی به شهودی که خانواده محمدرضا معرفی کرده بودند نیز توجهی نکرد و دو تن از شهود را حتی برای ادای شهادت به دادگاه فرانخواند.»

همچنین بر مبنای مدارکی که به دست سازمان حقوق بشر ایران رسیده است، کمیسیون تخصصی روان پزشکی سازمان پزشکی قانونی شیراز با معاینه‌ی متهم تنها بر اساس پرسیدن نام، نام خانوادگی و صرفا به لحاظ رشد جسمانی، رشد عقلانی وی را تأیید کرده است.

گفتنی است که طبق ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی، افرادی که زیر ۱۸ سال جرم قتل را مرتکب می‌شوند، قاضی می‌تواند برای تعیین رشد عقلانی، متهم را به پزشکی قانونی ارجاع دهد.

این بررسی روان‌پزشکی کاملا سلیقه‌ای و در معاینات کوتاه و گاه بر مبنای چند سوال کلی مانند «آیا می‌دانید که قتل خلاف قانون است» اعمال می‌شود.

وکلای متهم تقاضا کردند که این بررسی با ارجاع به پزشکی قانونی تهران انجام شود اما این عمل انجام نشد.

طی سال جاری دست‌کم یک کودک-مجرم دیگر به‌نام مهدی جهانپور در زندان عادل‌ آباد شیراز اعدام شده است.

ایران یکی از معدود کشورهایی‌ست که کودک-مجرمان را به مرگ محکوم می‌کند و بیش از تمام کشورهای دیگر، مجازات اعدام را برای نوجوانان اجرا می‌کند.

پیمان‌نامه حقوق کودک به صراحت بیان می‌کند که اعمال مجازات اعدام و حبس ابد غیر قابل تخفیف نباید در مورد کودکان اعمال شود. با این حال، جمهوری اسلامی در سال ۱۳۷۲ با حق تحفظ «مغایر نبودن با احکام شرع و قوانین داخلی» این پیمان‌نامه را امضا کرد. ایران همچنان به کنوانسیون حقوق‌سیاسی و مدنی پیوسته است که صدور و اجرای احکام اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع کرده‌است.


Google Translate