دو نوشته … فترت بود یا نبود؟ … مرز جدید

فترت بود یا نبود؟

باز اخیراً و برای چندمین بار بحث این که آیا شاه حق داشت مصدق را عزل کند یا نه و این که بیست و هشت مرداد را می توان کودتا محسوب کرد یا خیر، مطرح گشته است. از همین تشبثات معمول و بی عاقبتی است که پهلوی طلبان محض اعادۀ حیثیت به آریامهر می کنند. گروهی که رفتار محمدرضا شاه را بر حق می دانند، چنین می گویند که در زمان صدور فرمان عزل مصدق، ایران مجلس نداشت و دورۀ فترت بود، پس پادشاه حق داشت که در این موقعیت، نخست وزیر تعیین کند. حتی به نوشته ها یا گفته هایی از مصدق هم استناد می کنند که چنین امری را موجه شمرده است. برای روشن کردن تکلیف این حرف ها باید به یک سؤال ساده جواب داد: آیا در زمان صدور حکم عزل مصق و نصب زاهدی، مجلسی وجود داشته یا اینکه کشور در دوران فترت بوده است؟

ببینیم داستان از چه قرار است.

از موضوع انحلال مجلس شروع کنیم که در قانون اساسی مشروطیت منظور شده بود، ولی این را هم یادآوری کنیم که مجلس اول، به دلیل تزلزل موقعیت خویش در برابر مخالفان و در صدر همه دربار، اصلاً نمی خواست حتی سایۀ انحلال بر سرش سنگینی کند و به همین دلیل این ضمانت را از شاه گرفته بود که قابل انحلال نیست. امری که با در نظر گرفتن ماهیت «مؤسسان» بودن این مجلس که البته ما هنوز جزو ادوار قانونگذاری محسوبش می کنیم و مجلس اولش می خوانیم، کاملاً منطقی بود. ولی محض حفاظت از مجلس که تنها نمایندۀ ملت محسوب میشد، ترتیبات انحلال که در قانون اساسی گنجانده شد، آن چنان پیچیده و محتاج توافق سه جانبۀ مجلس و سنا و شاه طراحی شد که عملاً قابل اجرا نبود و هیچ گاه هم اجرا نشد، بخصوص به دلیل تشکیل نشدن مجلس سنا. به این ترتیب، قوۀ مجریه از امتیاز حق انحلال مجلس که در همۀ نظامهای پارلمانی موجود است، برخوردار نگشت. در بارۀ ضعف اساسی مجریه در قانون اساسی مشروطیت قبلاً نوشته ام و اینجا مکررش نمی کنم.

شاه در سال هزار و سیصد و بیست و هشت، بعد از سؤ قصد نافرجامی که هدف قرارش داد، از فرصت پیش آمده سؤ استفاده کرد و با راه انداختن مؤسسان قلابی، بر اختیارات خود در قانون اساسی افزود که همه خلاف اصل و اساس مشروطیت بود و در این میان حق انحلال مجلس را هم به خود اختصاص داد.

این عمل لغو و بی معنی بود. نه فقط به دلیل خارج شدن از مسیر مشروطیت، به این دلیل که وقتی در رژیم پارلمانی رئیس دولت مجلس را منحل می کند و اختیار انتخاب را به دست ملت می سپارد، در صورتی که ملت طرف مجلس را بگیرد، دولت موظف به استعفا می شود. روشن است که وقتی شاه رأساً مجلس را منحل کند و در چنین موقعیتی قرار بگیرد،  مشکل جدی بروز خواهد کرد زیرا به این راحتی نمی توان خواستار استعفای او شد. قابل عزل بودن، از تبعات گرفتن اختیارات اجرایی است و اینکه شاهی تصور کند می تواند اختیارات اجرایی بگیرد و از تبعاتش احتراز کند، دال بر بی خردی اوست و نادانی مشاورانی که به این کار ترغیبش کرده اند، نه چیز دیگر. به هر حال امتیازی بود که شاه گرفت و تصور می کرد که بر قدرتش افزوده، ولی در عمل قابل استفاده نبود، زیرا محتاج اطمینان از این بود که مجلس جدید با شاه همراه خواهد بود. این اطمینان فقط یک بار بعد از کودتا حاصل شد که دیگر ایران از رژیم پارلمانی خارج شده بود و صورت مسئله عوض شده بود.

در همان زمان، مصدق از یک سو و قوام از سوی دیگر، با تغییراتی که در قانون اساسی داده شد، به روشنی و به صورت عمومی مخالفت کردند. داستان ماند تا دوران نهضت ملی که این هر دو شخصیت را درگیر مسئلۀ انحلال مجلس کرد، طبعاً از دو موضع مختلف و با دو رفتار متفاوت.

هنگامی که قوام در تیر ماه هزار و سیصد و سی پست نخست وزیری را پذیرفت، از آنجا که به نفوذ مصدق در بین مردم و قدرت طرفداران او در مجلس آگاه بود، پذیرش خود را مشروط به انحلال مجلس از سوی شاه کرد تا بتواند با دست باز حکومت کند. در نهایت، شاه که از قوام نیز بیم داشت، از این کار طفره رفت و قیام سی تیر هم کار نخست وزیر جدید را یکسره کرد. یعنی قوام، درست بر خلاف موضعی که قبلاً در قبال تفویض حق انحلال مجلس به شاه گرفته بود، قدم برداشت تا بلکه بتواند بحران را مهار سازد که نتوانست.

و اما مورد مصدق.

اصلاح قانون انتخابات، در کنار ملی شدن صنعت نفت، یکی از دو مادۀ برنامۀ دولت مصدق بود که متأسفانه نتوانست به تصویب مجلسش برساند و انتخابات مجلس هفدهم را پس از تحصیل حد نصاب، متوقف ساخت تا بتواند با مجلس جدید کار کند. ولی با تحولاتی که ظرف یک سال کار این مجلس واقع شد و در مواجهه با کارشکنی های مخالفان که از میان یاران قبلی وی هم عضوگیری کرده بودند، به این نتیجه رسید که ادامۀ کار با مجلس موجود برای وی ممکن نیست. او معتقد بود که اسباب ساقط کردن دولت وی در مجلس چیده شده است و پول هایی هم که باید خرج شده است و استیضاح طرح شده از سوی زهری، فرصت اجرای این طرح را فراهم خواهد آورد.

راهی جز انحلال مجلس پیش پای مصدق نبود ولی این هم روشن بود که وی در موقعیتی نیست که بتواند چنین کاری را از شاه بخواهد، زیرا چنین عملی در حکم پشت پا زدن به اصولی خواهد بود که همیشه بدانها پایبند مانده. او نمیتوانست مثل قوام که خیلی به این مسائل مقید نبود، یکشبه رنگ عوض کند و اختیارات ناحق شاه را به رسمیت بشناسد. البته این هم بود که نمی توان فرض کرد که شاه تمایلی به پشتیبانی از مصدق، آن هم در این سطح، داشت.

تنها راه معقول و منطقی و موجه و مشروع، رجوع به ملت بود تا نظرش بر مبنای حق حاکمیت که اساساً و بنا بر تعریف بالاتر از قانون اساسی قرار دارد، جویا گردد. این نکته گیری که رفراندم در قانون اساسی پیشبینی نشده بود، در این جا اعتباری نداشت، زیرا حاکمیت ملت از همه چیز برتر است و اصلاً پایۀ اعتبارخود قانون اساسی است. 

می دانیم که ملت با اکثریت خرد کننده ای حق را به مصدق داد. ولی مصدق بلافاصله مجلس را منحل نکرد. نتیجۀ رفراندم را پیش شاه فرستاد تا، مثل قوانین مصوبۀ مجلس، پس از توشیح ملوکانه رسمیت پیدا کند و به اجرا گذاشته شود. وی به این ترتیب اختیار ناحق انحلال مجلس را که شاه غصب کرده بود، به حدی تشریفاتی که متناسب با دمکراسی پارلمانی باشد، تقلیل می داد. به هر صورت شاه بر نتیجۀ رفراندم صحه نگذاشت و به جای آن راهی کلاردشت شد و پس از دادن دو فرمان سفید امضأ که به گاو صندوق سفارت آمریکا سپرده شد تا بعد متن عزل مصدق و نصب زاهدی بر آنها نگاشته شود، به محض اطلاع از شکست کودتای اول، از ایران فرار کرد. پس از فرار شاه بود که مصدق رسماً مجلس را منحل اعلام کرد و مهلت قانونی برای انتخابات دورۀ هجدهم را نیز معلوم نمود، زیرا نم یشد مملکت را بلاتکلیف گذاشت. ولی پس از سه روز ورق برگشت و پس از موفقیت کودتای بیست و هشت مرداد، شاه به کشور بازگشت.

ماند مسئلۀ وجاهت قانونی فرمان های شاهی. همانطور که در ابتدا گفتم، پایۀ استدلال کسانی که بیست و هشت مرداد را کودتا نمی شمرند، این است که ایران در دورۀ فترت قرار داشت. صریح و روشن بگویم که این حرف مطلقاً قابل قبول نیست. ببینیم چرا. شاه در صورتی می توانست مدعی شود که به دلیل فترت حق  تغییر نخست وزیر را داشته که انحلال مجلس را پذیرفته باشد. در صورتی که با استنکاف از قبول نتیجۀ رفراندم نشان داده بود که مجلس را موجود و معتبر می داند. پس لااقل از دیدگاه حقوقی، فترتی در کار نبود که بشود بعداً به آن استناد کرد. علاوه بر این، وی بعد از بازگشت به کشور، شخصاً فرمان انحلال مجلس هفدهم را صادر نمود که به نوبۀ خود نشان می داد که باز هم از دید وی فترتی در کار نبوده است. داستان فترت، افسانه ایست که بعد از کودتا برای توجیه حقوقی واقعه سر هم شده و اصلاً اساسی ندارد. حال این که گروهی که طی سالیان قانون اساسی را پامال کرده و برای آن پشیزی ارزش قائل نبوده صحبت از قانون مداری بکند و دست به دامن چنین براهین سستی بشود، فقط مایۀ لبخند است.‌آنچه خنده ندارد، انعکاس ادواری است که این داستان پردازی ها در رسانه ها پیدا می کند.

حال دو کلمۀ دیگر بگویم، بحث را ختم کنم. این هایی که تا این جا گفتیم امور حقوقی بود که البته اهمیت خود را دارد، ولی اصل دعوای شاه و مصدق سیاسی بود و در قانون اساسی نمی گنجید. نکتۀ اصلی این جاست که در آن دوران، ایران دچار بحران قانون اساسی شده بود. یعنی بحرانی سیاسی شکلی گرفته بود که در چارچوب قانون اساسی قابل حل نبود. این دعوا مثل مورد نفت خارجی نبود، داخلی بود و بر سر تعیین نظام سیاسی مملکت که می باید معلوم می شد که دمکراسی پارلمانی خواهد بود و اختیار ادارۀ کشور در دست نخست وزیر خواهد ماند یا اینکه استبداد شاهی دوباره بر آن مسلط خواهد گشت. روشن بود که حل بحران بیرون از قانون اساسی یا لااقل در حاشیۀ آن انجام خواهد پذیرفت. مصدق این کار را در حاشیه و منطبق با روح قانون و اصول دمکراسی لیبرال انجام داد. شاه و کودتاچیان به کلی از این حوزه بیرون رفتند، چون به هیچ کجای قانون نمی توانستند چنگ بیاندازند. در نهایت هم نتیجۀ کار بر اساس استدلال حقوقی و در برابر هیئت داوران معین نشد. چنان که انتظار می رفت، بر اساس زور تعیین گشت. در آن دعوا، زور شاه بر ملت چربید و ملت رفت تا در بهمن پنجاه و هفت حسابش را با او تسویه نماید و عواقب غصب اختیارات اجرایی را به وی نشان بدهد که داد.

۸ سپتامبر ۲۰۲۲، ۱۷ شهریور ۱۴۰۱

rkamrane@yahoo.com

ـــــــــــــــــــــــ

مرز جدید

چندیست که مرز جدیدی بین ایرانیان، به یکسان در داخل و خارج کشیده شده است که می توان مرز وطن خواهی نامیدش. تحول مهم است و می خواهم چند کلامی راجع به آن سخن بگویم.

نفس وطن خواهی ایرانیان امر جدیدی نیست و به قدمت خود ایران است. قدرتش آن چنان بوده که قرنها این کشور را سر پا نگاه داشته و سه بار هم از ورطۀ نیستی به درش آورده و دوباره در صحنۀ تاریخ نقش آفرینش کرده است. وطن خواهی آن ملجأیی است که هر گاه دست به دامنش شوید مراد می گیرید و با زخمه زدن به تارش قوی ترین اراده و بیشترین آمادگی و والاترین حس فداکاری را در ایرانیان برمی انگیزید و آتش برترین صفات آن ها را روشن می کنید. مردم ایران نیز مثل باقی مردمان، تمایل به کاهلی و سهل انگاری و بی قیدی دارند و اگر خود را رها کنند هم خودشان از دست می روند و هم کشورشان. آنچه قادر است این ضعف ها را به چشم بر هم زدنی پاک کند، شور وطن خواهی است. پس عجیب نیست که هر کس می خواهد این مردم را در راهی بسیج نماید، به این ریسمان چنگ می زند.

تصور نمی کنم شور ایران دوستی مردم ما در یکی دو سال اخیر تشدید شده باشد، ولی به نظرم بیان  بارزتر و صریح تری گرفته است. اول به دلیل اجحافی که از سوی کشور های خارجی نسبت به ایران صورت گرفته و می گیرد. وقتی نسبت به چیزی که عزیز دارید این همه بدخواهی می بینید، طبیعی است که علاقه بدان در وجودتان زبانه بکشد و لهیبش به بیرون نیز برسد. می دانیم که فشار های متوجه به ایران که اکثراً به بهانه های واهی وارد می آید، عرصه را بر مردم این کشور تنگ کرده و کاسۀ صبر همه را لبریز.

از سوی دیگر، تبلیغات حکومتی را نیز باید در نظر گرفت. می دانم که اول واکنش شمای خواننده به سخن من این است که حکومت اسلامی را چه به وطن خواهی، این ها دنبال امت هستند و از روز اول هم ایران دوستی را به هزار شکل دشمن داشته اند و در راه زدودن نشانه های ایرانیت کوشش بسیار کرده اند. این سخنان درست است و هر روز هم مثال هایی از آنها را شاهدیم. ولی اصل بازی قدری از این پیچیده تر است. درست دقت کنید، کافیست کمی به گذشته نظر نمایید.

اسلامگرایی بیش از آنکه  در نظر اول بنماید و خودش حاضر به قبول باشد، وامدار بستگی ایرانیان به کشورشان بوده و از آن نیرو گرفته است. هرچند عکس این را وانمود ساخته  و خود را فقط مدیون اعتقاد مذهبی قلمداد کرده. در شلوغی های سال چهل و دو که خمینی پا به رکاب سیاست گذاشت و موقعیت خویش را در بین علما ارتقأ داد، با موضع گیری علیه کاپیتولاسیون چنین کرد. پردۀ اول هنرنماییش که مربوط بود به مخالفت با اصلاحات سلطنتی، کسی را به دنبال او نکشید مگر همان لشوشی که در شورش پانزده خرداد شرکت کردند. موضع گیری در باب استقلال کشور بود که پایۀ بازگشت سال پنجاه و هفت و اقبال مردم را ساخت. در جنگ ایران و عراق نیز همه چیز به پای اسلام نوشته شد و چنین وانمود شد که هر که جبهه رفته از عشق اسلام بوده، ولی در حقیقت چنین نبود. داستان اتم هم که مثال روشنتریست و وجه ناسیونالیستی آن کاملاً عیان است. در یک کلام، هر گاه تشیع با ایرانخواهی همراهی کرده و تقویتش نموده، عزیز و قوی شده و هر گاه در مقابل آن ایستاده، دچار ضعف و بی اعتباری. این که چه ادعا کرده مهم نیست. تقدم ایران بر اسلام، تقدم سیاست بر مذهب نیز هست. اسلام تا وقتی اعتبار دارد که در مقام مذهب قرار داشته باشد، اگر بخواهد جای سیاست را بگیرد، اعتبارش متزلزل می شود، همین طور که امروز شده است. حق تقدم همیشه با ایران بوده و هست.

چند سالیست که خود نظام هم این وضعیت و برتری ایران و ایران خواهی را پذیرفته و با تنگ شدن موقعیت بین المللی، به عیان به وطندوستی مردم تکیه میکند. مضمون اصلی تبلیغات روشن است: نظام ایران را قوی کرده و نگهدار ایران است، اگر ایران را می خواهید در کنار نظام بایستید و بدانید که اگر نظام برود، ایران رفته. اسطقس گفتار اصلی که این مدعا را توجیه می کند و ظاهراً از اطاق های فکر سپاه بیرون آمده، تأکید بر تداوم در تاریخ ایران است تا بشود از هخامنشیان تا جمهوری اسلامی خطی مستقیم ترسیم کرد و ارث تاریخ را صاحب شد. در این گفتار، تشیع اساساً ایرانی و نشانۀ تداوم فرهنگی و اسباب تداوم سیاسی شمرده شده. آنهایی که به ترتیب این گفتار همت گماشته اند، با دقت و زحمت این کار را کرده اند و امکانات بسیار هم صرف تبلیغش می کنند. مهم ترین خصیصۀ این گفتار که از سخنان معمول حکومتی متمایزش می کند، مقدم شمردم ایران بر اسلام است و تشیع را خادم ایران شمردن. یعنی شرط اصلی اعتبار گرفتن اسلام در ایران که خدمت به ایران است، در آن رعایت گشته تا بتواند بین مردم نفوذ کند. یادآوری کنم که این گفتار تداوم مدار، اختراع اسلامگرایان نیست و در ایران معاصر سابقۀ جدی دارد. طراحان روایت جدید آن با توجه به این گذشته و اطلاع از آن، کار خود را پیش برده اند که خود نشانۀ هوششان است. به هر صورت قبلاً هم به ساختار این گفتار اشاره کرده ام و اینجا بیش از این ادامه نمی دهم.

این ایران گرایی حکومتی، خط تقسیم موافقان و مخالفان حکومت را مخدوش کرده است. خط جدید دو گروه را از هم جدا می کند: آن هایی که خواستار استقلال و سربلندی ایران هستند و آن هایی که طرفدار سر خم کردن در برابر آمریکا و بازگشت به موقعیتی نظیر زمان آریامهر. در یک جبهه، ایران دوستان مخالف رژیم و آنهایی که درون رژیم به اصولگرایی شهرت دارند، قرار گرفته اند که همنشینی بسیار عجیبی است و در جبهۀ دیگر، اصلاح طلبان در داخل و خدمۀ نو محافظه کاران در خارج که البته به اندازۀ قبلی مایۀ تعجب نیست، چون اربابشان یکی است. این گروه دوم به اصولی پایبند نیست و همه کاری از آن برمی آید، گفتار نظری ندارد و آنچه که به جایش عرضه می کند، لایق اعتنا نیست. در مقابل، گروه اول دو بخش پابند به اصول را شامل می گردد، البته اصول متباین و این است که تعجب انگیز است. این  وضعیت ایران دوستان آزادیخواه را در معرض تهمت همراهی با جمهوری اسلامی قرار داده که مزدوران رنگ و وارنگ آمریکا از کاربردش دریغ نمی کنند، چون نه خودشان و نه اربابشان هیچ گونه پابندی به حق و حقیقت ندارند. دروغ هایی را که روزانه تحت عنوان خبر به شما می دهند مرور کنید تا هیچ گاه میزان نادرستی شان از یادتان نرود.

عرض کردم که در وطن فروشی گروه دوم نه سایه روشنی هست و نه تابش رنگی، همه اش یک دست است و یک رنگ. ولی بین دو ایران گرایی که در کنار هم قرار گرفته، در عین بستگی شان به استقلال، تفاوت عمده ای هست که اجازه نمی دهد تا اصولگریان و براندازان ایران خواه  را یکی فرض کنیم. تکیه بر استقلال ایران که وجه اشتراک اصولگرایان داخل و بخشی از براندازان خارج شده است، باعث می شود تا نگاه ها بر این مفهوم که برجسته شده، متمرکز شود و دورتر نرود. ولی باید از این حد جلوتر رفت.

می پرسید آن چیست که از میدان دید ما خارج مانده؟ جواب روشن است: آزادی. وقتی به گفتار ایران خواهانۀ اسلامگرایان گوش می کنید، در هیچ کجای آن اثری از آزادی و اهمیتش نمی بینید، این مفهوم به کلی مغفول است. استقلالی که آن ها خواستار و عرضه کننده اش هستند، جایی برای آزادی ندارد و از نوع همان استقلالی است که ایران قرن ها از آن برخوردار بوده است: اقتدار داخلی و خارجی پادشاه و پیروی یکسرۀ مردمان. برای همین هم هست که نام و یاد مصدق، با تمام کوشش هایی که در راه اعادۀ استقلال ایران انجام داد، کاملاً از آن غایب است و اگر هم به اجبار ذکری از وی بشود به کلی منفی است.

تا قبل از دوران مدرن و انقلاب مشروطیت، چنین وضعیتی جزو روال طبیعی امور و از جانب ایرانیان پذیرفته بود. این نوع استقلال از اوایل قرن نوزدهم متزلزل شد و کوشش هایی که برای احیای آن واقع گشت، ناکام ماند تا ظهور جمهوری اسلامی. استقلالی که نظام فعلی به ایرانیان عرضه داشته و هوادارانش اهمیت آنرا به همگان یادآور می گردند، از این جنس است و ملت در آن جایی ندارد. در مقابل، استقلالی که مصدق منادی آن بود، از آزادی جدا شدنی نیست، استقلالی است که در آن ملت سرنوشت خود را تعیین می کند و بهره وری از استقلال مختص حاکمیت نیست. اگر صورت اول را بتوان به استقلال ایران تعبیر کرد، شاید بتوان این صورت دوم را استقلال ملت ایران خواند، چون در آن ملت نقش اساسی و محوری بازی می کند و به هیچوجه از بازی کنار گذاشتنی نیست.

تفاوت استقلالی که ازادی خواهان  طالبند با آنی که از سوی اصولگرایان عرضه می شود، در این جاست و تفاوت بسیار بزرگی است. شکی نیست که هر دو گروه خواستار استقلال ایران هستند و برایش اهمیت بسیار قائلند، ولی از بابت نقشی که برای ملت قائلند، به کلی از هم جدا هستند. در این جا دودستگی جدی هست، بر خلاف جبهۀ وطن فروشان که کاملاً یک دست است و اعضایش همدل و همزبانند و البته به آزادی هم اعتنایی ندارند. این ها را گفتم تا تکلیف یاوه های تؤام با سؤ نیتی را که در باب همراهی استقلال طلبان آزادی خواه با اصولگرایان داخل، در اینجا و آنجا شنیده می شود، روشن کرده باشم و معلوم کنم که تفاوت چقدر اساسی است و کجاست.

حال برویم سر بخش آخر مطلب. من معتقدم که گفتار شبه ناسیونالیستی که از سوی رژیم تبلیغ می شود، با تمام زحمتی که برای تدوینش کشیده شد و کوششی که برای جا انداختنش در رژیمی گریزان از آن، صورت گرفته، در نهایت، نهایتی که خیلی هم دور نیست، کارساز نیست. در درجۀ اول به خاطر اینکه رژیم نتوانسته و نمی تواند یک دله ایران گرایی را قدر نهد. هر اندازه هم در ابن باب سخن بگوید، بالاخره در جایی باید برتری ایران بر اسلام و تشیع را رسماً قبول کند و پیامد هایش را در سیاست و اجتماع بپذیرد. چنین برنامه ای در کار نیست.

ولی نکتۀ اصلی این جا نیست و به عبارتی عمیق تر است. مشکل این جاست که حکومت نمی تواند چیزی بیش از استقلال بدون آزادی را به مردم عرضه بدارد و این در چشم مردم ایران کافی نیست ـ بیش از صد سال است که کافی نیست. موفقیت های سیاست خارجی، حال هر قدر هم چشمگیر، وقتی بدون تأیید و حتی اطلاع مردم به دست بیاید، رضایتی را که باید حاصل آنان نمی کند و به هر صورت جیب حکومت را پر نمی کند.

آن آزادی و استقلالی که مصدق می گفت و هنوز هم معیار و مرجع است، در بیشترین بخش قرن بیستم از دسترس ایرانیان دور ماند. نظام اسلامی توانسته استقلال ایران را اعاده کند و پیشرفت هایی هم که در سیاست خارجی کرده، مرهون این امر است. استقلال جایگزین ندارد و شرط برقراری دمکراسی است. اول باید کشوری باشد، بعد باید مستقل باشد و سپس دمکراتیک. هر کدام این ها لازمۀ پدید آمدن و دوام کردن بعدی است. خوشبختانه موجودیت ایران محفوظ مانده، استقلالش هم تأمین گشته، ولی آزادی و دمکراسی خیر. باید این مجموعه را تکمیل کرد و به آنهایی که از خارج فریاد می زنند به جای استقلال به شما آزادی می دهیم، بی اعتنا بود. برداشتن گام آخر و تکمیل این سه گانه، کار آزادیخواهان و وراث مصدق است. تصور نمی کنم این کار از هیچ گروه دیگر، از جمله اصول گرایانی که استقلال را بسیار جدی می گیرند، بربیاید. حتی نمی دانم کدامیک از گروه های سیاسی حاضر خواهد شد در این راه به آزادی خواهان بپیوندد.

۲۷ اوت ۲۰۲۲، ۵ شهریور ۱۴۰۱

rkamrane@yahoo.com


Google Translate