جعفر پناهی و خانوادههای دادخواه بازداشت شدند؛ موج جدید سرکوب در ایران
سازمان حقوق بشر ایران؛ ۲۰ تیر ۱۴۰۱: امروز چندین تن از خانوادههای دادخواه جانباختگان اعتراضهای آبان ۹۸ بازداشت شدند. از سوی دیگر، جعفر پناهی، کارگردان و فیلمنامهنویس سرشناس ایرانی بازداشت شد.
سازمان حقوق بشر ایران ضمن محکوم کردن این بازداشتها از جامعه جهانی و اتحادیه اروپا میخواهد که واکنش فوری از خود نشان دهند. محمود امیریمقدم، سخنگوی این سازمان، گفت: «سرکوب گسترده خانوادههای دادخواه و فعالان مدنی هراس حکومت از همهگیر شدن جنبشهای اعتراضی در ایران را نشان میدهد. تنها راه مقابله با این سرکوب، حمایت بیشتر مردم و جامعه جهانی از این جنبش است».
روز دوشنبه ۲۰ تیر ماه، جعفر پناهی، کارگردان و فیلمنامهنویس سرشناس ایرانی توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. از علت بازداشت و محل نگهداری جعفر پناهی تا لحظه تنظیم این خبر اطلاعی در دست نیست.
بازداشت جعفر پناهی در حالی انجام میشود که غروب جمعه ۱۷ تیر ماه محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد دو فیلمساز مدافع حقوق بشر، دستگیر شدند.
در رسانههای جمهوری اسلامی، علت بازداشت این دو فیلمساز تهیه بیانیهای عنوان شده که با امضای بیش از یکصد سینماگر ایرانی روز هشتم خرداد منتشر شد و در آن از نظامیان که به گفته آنها «تبدیل به عامل سرکوب مردم شدهاند»، خواسته شده بود تا سلاحهایشان را زمین بگذارند و «به آغوش ملت بازگردند».
همچنین طی روز جاری، چندین تن از خانوادههای دادخواه (خانواده جان باختگان آبان ۱۳۹۸) بازداشت شدند. طبق گزارشاتی که در شبکههای مجازی منتشر شده، رحیمه یوسفزاده، مادر نوید بهبودی؛ محبوبه رمضانی، مادر پژمان قلیپور؛ سکینه احمدی، مادر ابراهیم کتابدار؛ مادر محمد طاهری؛ مادر مهرداد معینفر؛ سعید دامور، برادر وحید دامور؛ ناهید شیرپیشه، مادر و مهرداد بختیاری، عموی پویا بختیاری و چندین تن دیگر تاکنون بازداشت شدهاند.
در این رابطه خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران از بازداشت آنچه تعدادی از «عناصر مجری دستورات بیگانگان و رابطین ضد انقلاب» نامید خبر داد.
خبرگزاری فارس در این خصوص به نقل از یک منبع مطلع نوشت: «افراد بازداشت شده با پوشش دادخواهی به یک عنصر متصل با سرویس جاسوسی بیگانه ارتباط گرفته بودند و از یک رابط مالی خارجی پول دریافت میکردند تا اغتشاش و ناامنی در کشور ایجاد نمایند.»
بازداشت و آزار و اذیت خانواده جان باختگان آبان ۱۳۹۸ مسبوق به سابقه است و پیش از این نیز خانوادههای دادخواه بارها به مراجع امنیتی احضار و مورد تهدید و حتی بازداشت قرار گرفته بودند.
براساس گزارش ویژهای که روز دوشنبه ۲ دی ماه ۱۳۹۸، در خبرگزاری رویترز منتشر شد، در اعتراضات سراسری آبان که از روز جمعه ۲۴ آبان ماه آغاز شد، حدود ۱۵۰۰ نفر کشته شدهاند.