اخباروگزارش های کارگری ۲ آذرماه ۱۴۰۰
– زنده وجاوید باد یاد جان باختگان اعتراضات هفته آخرآبان ماه ۱۳۹۸
بازپخش:گزارشی از اعتراضات هفته آخر آبان ماه ۱۳۹۸به بهانه افزایش قیمت بنزین در شهریار بنقل از یک شاهد عینی
– سومین روز اعتراض در استان چهارمحال بختیاری نسبت به به بی آبی وانتقالش:
رژه صدها کامیون وتراکتور در فرخ شهر برای اعتراض به بی آبی
– کارگران مجتمع مس سونگون ورزقان با پذیرش خواستههایشان به اعتصاب خود پایان دادند
– ازسرگیری اعتراض کارگران معدن آسمینون منوجان نسبت به عدم پرداخت بموقع مطالبات با مسدود کردن جاده منوجان – بندرعباس
– شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت:
تجمع اعتراضی همکاران ما در شرکت حفاری گلوبال پتروتک کیش
– تجمع مشترک کارگران ۳ کشتارگاه زرین،پرناز والبرز خوزستان برای افزایش دستمزد ومشمول قانون مشاغل سخت وزیان آورشدن مقابل استانداری خوزستان
– تجمعات جمعی ازکارگران فصلی نیبر و لیلیکو کشت وصنعت نیشکر هفت تپه برای بازگشت بهکار و عقد قرارداد دائمی
– اعتراض کارکنان قرادادی اداره فرهنگ و ارشاد استان کهگیلویه و بویراحمد نسبت به سطح پایین حقوق
– گزارش سال ۲۰۲۱ کمیته آزادی تشکلیابی سازمان بینالمللی کاردرباره ایران واذیت وآزار فعالین کارگری واجتماعی
– تجمع اعتراضی بیماران تالاسمی شیراز نسبت به نبود داروی آهن زدا مقابل دانشگاه علوم پزشکی
تجمع اعتراضی بعدی مقابل وزارت بهداشت
– جان باختن یک کارگرجوان تعمیرکار خطوط مترو بر اثر برخورد قطارباوی
– جان باختن یک کارگردر شهرستان نظرآباد زیرآوار
*زنده وجاوید باد یاد جان باختگان اعتراضات هفته آخرآبان ماه ۱۳۹۸
بازپخش:گزارشی از اعتراضات هفته آخر آبان ماه ۱۳۹۸به بهانه افزایش قیمت بنزین در شهریار بنقل از یک شاهد عینی
اگر ممکن است از مشاهدات خود در اعتراضات شهریار برایمان بگویید؟
روز شنبه ۲۵ آبانماه مردم خیابان اصلی شهریار به نام ولیعصر که از مرکز شهر میگذرد، را با خودروهای خود مسدود کردند. همه رانندهها راضی به این شیوه اعتراض بودند، شمار زیادی نیز در میدان اصلی شهر به نام امام خمینی اجتماع کردند و شعار میدادند. در بین جمعیت نیروی انتظامی هم حضور پررنگی داشت. اما به اعتراض کنندگان کاری نداشتند. اما در کوچه پس کوچهها جلوی همه رو میگرفتند و با تهدید میگفتند «به خانه بروید»
اواسط خیابان ولیعصر کمی جلوتر از میدان امام گارد ویژه با یکی از نیروهای امنیتی حکومت که سپر و کلاه کاسکت داشتند بصورت دو ردیف دیده میشدند.
جمعیت معترض شعارهای «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران»، «توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه» و … سر میدادند.
تا حدود ساعت ۲ اوضاع لحظه به لحظه تغییر میکرد. جمعیت زیاد بود و در شهریار سابقهی اعتراضی اینچنینی وجود نداشت. عصر درگیریها شروع شد و همان روز اول عدهای کشته شدند که آمار دقیق ندارم. مردم مجسمهی انگشتر خمینی در کنار میدان و وسط خیابان ولیعصر را آتش زدند. اکثر معترضین جوان و زیر ۳۰ سال بودند. حتی تعداد زیادی نوجوان هم در میان معترضان دیده میشد. درگیریها از عصر شنبه شدت پیدا کرد. روز یکشنبه در کوچهای که اسمش خاطرم نیست و به اسم کوچه درمانگاه رازی معروف است با ماشین از روی مردم عبورکردند.
تکتیراندازها از بالای ساختمان نیازی در چهارراه مخابرات مردم را هدف گلوله قرار دادند. زن و مرد و پیر و جوان و کودکان هیچ کدام در امان نبودند. درگیریها به سمت میدان معلم کشیده شد. تمام بانکهای خیابان ولیعصر و حتی اداره پست به آتش کشیده شد. کسی از هویت کسانی که این مراکز را به آتش کشیدند اطلاع ندارد. سپاه در «چهارراه مخابرات» مردم را به گلوله بست. یک شاهد عینی میگفت «خیابان از خون برق میزد»
به گفته منبع موثقی که مسئول ثبت مرگ و میر شهر شهریار است تا اواسط هفته تعداد کشتههای فقط شهر «شهریار» بالای ۲۰۰ نفر بود.
مردم درهای منازل و آپارتمانها را برای فراری دادن معترضین باز گذاشته بودند. تعداد کشتههای شهریار خیلی بالاست چون خیلیها اصلا به مراکز پزشکی مراجعه نکردند.
شما خودتان هم در این اعتراضان حضور داشتید، میتوانید وضعیت خیابانها را برای ما شرح دهید؟
خیابانها وضعیت عجیبی داشت، بنظر میرسید که در منطقهای جنگی هستیم. همه جا پر از آتش و دود بود و صدای گلوله شنیده میشد. بصورت عادی مردم زخمی رو میدیدیم که در حال فرار هستند. گروهی با کوباندن باتومها به زره یا میلههای کنار «خیابان ولیعصر حیدر گویان» از خیابان بالا پایین میرفتند. مردم چند نفر از نیروهای انتظامی و اسلحههایشان را گرفتند، اما آنها با ماشین فراری داده شدند. یکی از همان نیروها توسط یکی از همان اسلحهها زخمی شد، اما نیروهای امنیتی سریع وی را از محل خارج کردند و تقریبا عده خیلی کمی متوجه این جریان شدند حتی نیروهای خودشان هم متوجه نشدند. گویا برای حفظ روحیه نیروهایشان اینکار را کردند. لباس شخصیها بعد از کشت و کشتار بین مردم میچرخیدند و زخمیها را با ماشین میبردند. اگر کسی قصد کمک داشت با اسلحه تهدید میکردند. چهارراه مخابرات مردی فریاد «مرگ بر دیکتاتور» سر داد که لباس شخصیها به پایش شلیک کردند و بعد او را با خود بردند. خیلی صحنههای عجیبی بود.
آیا میتوانید آمار تقریبی از تعداد کشته شدگان به ما بدهید؟
آمار تقریبی تا تاریخ ۲۹ آبان بالای ۲۰۰ نفر کشته شده و تعداد بسیار بالایی زخمی شدهاند که این آمار توسط مسئول آمار فوتیهای شهریار به ما رسید. خیلی از زخمیها توسط کادر بیمارستان و درمانگاه فراری داده شدند و تعداد بسیاری هنوز در بدنشان «ساچمه» هست.
آیا از هویت برخی از کشتهشدگان چیزی میدانید؟
بله، اسامی برخی از آنها را میدانم. نادر مومنی که گلولهای از ناحیه پهلو خورده و خانوادهش در ازای تحویل جسد مبلغی که مطمئن نیستم چقدر بوده پرداخت کردند. او در حال کشیدن کرکره مغازه مشاور املاکش تیر خورده بود.
نادر مومنی یکی از جان باختگان در شهریار:
بهروز اصغرپور که مغازه کلیدسازی داشته و صرفا سر کوچه نزدیک میدان ایستاده بود. (خانوادهی وی معتقدند که وی از معترضان نبوده است) فکر میکنم سنش حدود ۲۲ یا ۲۳ بود که هدف گلوله قرار گرفت و جان باخت.
علیرضا نوری ۱۶ ساله که روز یکشنبه در میدان امام از ناحیه سر به او شلیک شده و نیمی از صورتش قابل تشخیص نبود. بعد از تلاش فراوان پدرش روز پنجشنبه پیکر بیجانش را در کهریزک شناسایی کرده و بعد از چند روز احتمالا یکشنبه بعد تحویل گرفتند اما خبر دارم که از این خانواده پولی گرفته نشد.
و خانمی با نام خانوادگی «صمصامی» که در آزمایشگاه آبان کوچه رودکی کار میکردند.
هماکنون وضعیت شهریار چگونه است؟
هنوز اوضاع خیابانها بهخصوص میدان امام خمینی به حالت عادی برنگشتهاست و هر روز نیروهای بسیج و انتظامی با موتور داخل و اطراف میدان مستقر هستند. وقتی از پیاده رو عبور میکنی باید حتما از بین آنها که تونلی را در دو طرف درست کردهاند بگذری. شنبه دوم آذر ۴ عدد اتوبوس و مینیبوس در میدان پر از نیروهای ضد شورش با باتوم و سپر داخل ماشینها در میدان امام بودند. دوربینی که جوانها از کار انداخته بودن به سرعت تعمیر شد. شنبه ۹ آبان خیابانها دومرتبه پر از موتوریها شد که با ایجاد رعب و وحشت گاز میدادند و خیابان یک طرفه را خلاف جهت خودروها، موتورسواری میکردند.
آیا شما فیلم یا تصاویری از آن وقایع دارید؟
پس از قطعی اینترنت و هجوم نیروهای امنیتی، از ترس خطرات احتمالی تمام محتویات گوشیام را پاک کردم.
البته یک فیلم هست که گویای وضعیت است این فیلم را خود نیروهای امنیتی گرفتهاند که شرایط شهر را به خوبی نشان میدهد.
تصویری را که میبینید متعلق به یکی از جوانان کشته شده به نام بهروز اصغر پور است.
آیا از وضعیت بازداشتشدگان اطلاعی دارید؟
طبق تماسی که با یکی از زندانیان فشافویه داشتم، این زندان پر از بازداشتیهاست. به طوری که جای سوزن انداختن نیست و به همین دلیل فعلا بازداشتیها را خیلی نمیتوانند آزار فیزیکی دهند و صرفا نگهداری میکنند. در یک سالن بزرگ پر از بازداشتی یک حمام انتهای سالن وجود دارد که کف حمام پر از ته سیگار است.
اما بازداشتیها را روز اول خیلی کتک زدند و مصدومان را برای مداوا به بیمارستان شماره دو بردند. وعده غذایی بازداشتیها روزانه دو عدد سیبزمینی و تخم مرغ است. عدهای را که سن آنها کمتر بود و یا نتوانستند ثابت کنند که کاری کردهاند آزاد کردند. اما در مجموع شهریار اوضاع وحشتناکی دارد. یکی از بازداشتیها در تماس با خانوادهاش گفتهاست تا دو روز کتک میخوردم.
گزارش: علیرضا اعظمی
منبع: کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی
*سومین روز اعتراض در استان چهارمحال بختیاری نسبت به به بی آبی وانتقالش:
رژه صدها کامیون وتراکتور در فرخ شهر برای اعتراض به بی آبی
روز سه شنبه ۲ آذر،کشاورزان وکامیونداران استان چهارمحال بختیاری بارژه بیش از ۳۰۰ کامیون و تراکتور در فرخ شهراعتراضشان را نسبت به بی آبی وانتقالش بنمایش گذاشتند.
لینک فیلم این رژه اعتراضی:
https://cdn.jabeh.com/node/2021/11/23/HWMCx1QwVwpsnKpzX5VaRMz8uMYng7VdZjlMVKJQ.mp4
کارگران مجتمع مس سونگون ورزقان با پذیرش خواستههایشان به اعتصاب خود پایان دادند
بنابر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران امروز سهشنبه دوم آذرماه ساعت ۱۹ جلسهی شورای تأمین شهرستان ورزقان همراه با حفاظت اطلاعات شهرستان و نمایندگان شرکت و کارگران در محل کارگاه شرکت آهنآجین برگزار شد و مقرر شد که شرکتها از اخراج نمایندگان و پرسنل صرف نظر کنند و شورای تأمین مسئولیت باز شدن کارت تردد همکاران اخراجی را تضمین نمود.
همچنین چهار نفر از مدیران شرکتها به اسامی ( صالحی، رحمانپور، علیپور، نعمتپور) که کارگران مانع از ورود آنها به مجتمع شده بودند و شرکتها اصرار داشتند که آنها را به سر کار برگردانند، مقرر شد که به هیچ عنوان دیگر به معدن تردد نخواهند داشت.
همزمان با جلسه مذاکرات، کارگران اعتصابی در محوطه شرکت دست به تجمع زده بودند و شعارهایی از جمله “ کارگر بیدار است از استثمار بیزار است”، “ مدیر بی لیاقت اخراج باید گردد” و “ کارگر میمیرد ذلت نمیپذیرد” سر می دادند.
در نهایت و با پذیرش خواستههای کارگران مبنی بر بازگشت نمایندگان و همکاران اخراجی، ممنوعیت تردد و ورود چهار مدیر اخراجی به معدن و تحقق دیگر مطالبات، کارگران به اعتصاب سه روزه خود پایان دادند و از فردا در محل کار خود حاضر خواهند شد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران- دوم آذرماه ۱۴۰۰
در همین رابطه:سومین روز از اعتصاب کارگران شرکتهای پیمانکاری مجتمع مس سونگون ورزقان
بنابر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران امروز سهشنبه دوم آذرماه، حدود دو هزار نفر از کارگران شرکتهای پیمانکاری آهنآجین (معدن)، آهنآجین (لیچینگ)، مبین، زحل، نوآوران، پارس اولنگ و خدمات اکتشافی، شاغل در مجتمع مس سونگون ورزقان همچنان از حضور در سر کار خودداری کرده و در اعتصاب به سر میبرند.
این کارگران که از شامگاه روز یکشنبه ۳۰ آبان و در اعتراض به بسته شدن کارت حدود ۶۰ نفر از همکاران و نمایندگانشان دست از کار کشیده بودند امروز در سومین روز اعتصاب هستند.
لازم به یادآوری است که قرارداد کاری تمامی این کارگران پایان یافته اما مدیرعامل شرکت ملی مس ایران وعده داده بود که قرارداد همگی آنها یکساله تمدید خواهد شد. اکنون مدیران مجتمع و شرکتهای پیمانکاری از کارگران خواستهاند که به سر کار بازگردند اما مانع از ورود و تداوم کار نمایندگان کارگران میشوند.
کارگران شاغل در مجتمع اعلام کردهاند که در مقابل اخراج همکاران خود خواهند ایستاد و تا زمانی که قرارداد تمامی پرسنل امضا نگردد به اعتصاب ادامه خواهند داد.
اکنون تنها پرسنل رسمی شرکت مس و کارخانه مشغول به کار هستند و با توجه به اینکه استخراج بخاطر اعتصاب کارگران به کلی تعطیل شده است، کارخانه هم با کمبود خوراک روبرو شده است و امکان تعطیلی کارخانه هم وجود دارد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران- دوم آذرماه ۱۴۰۰
*ازسرگیری اعتراض کارگران معدن آسمینون منوجان نسبت به عدم پرداخت بموقع مطالبات با مسدود کردن جاده منوجان – بندرعباس
روز سه شنبه ۲ آذر، کارگران معدن آسمینون منوجان با برپایی تجمع در محور منوجان – بندرعباس ومسدود کردن جاده اعتراضشان را نسبت به عدم پرداخت بموقع مطالبات ازسرگرفتند.
یادآوری:پایان موفقیت آمیز اعتراض ۴ روزه کارگران معدن آسمینون منوجان براساس توافقنامه
پنج شنبه شب( ۳۰ اردیبهشت)، کارگران خشمگین معدن آسمینون منوجان پس از ۴ روزبنمایش گذاشتن عزم راسخشان برای احقاق حقوق برحقشان با همراهی خانواده های واهالی منطقه براساس یک توافقنامه ۱۸ ماده ای با کارفرما به اعتراضاتشان خاتمه دادند و تونل منوجان در مسیر جاده اصلی بندرعباس- جنوب کرمان – سیستان بلوچستان بازگشایی شد.
براساس گزارشات منتشره،شب گذشته در جلسه ای با حضور کارفرما ونمایندگان کارگران و تعدادی از مسئولین دولتی از جمله فرماندارو رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان خواسته های کارگران بقرارزیرمورد پذیرش رییس شرکت بهره بردارمعدن گرفت:
– مقرر گردید قراردادهای کارگران بصورت یکساله منعقد شود
– قرارداد طبق روال گذشته فقط با شرکت معادن فاریاب صورت پذیرد
– طرح طبقه بندی مشاغل باید اجرا شود و کمیته طرح طبقه بندی ظرف یک هفته آینده انجام گیرد
– طرح محدودیت حق اولاد برداشته شود
– مدیران معدن از میان نیروهای بومی و متخصص منطقه که داری مقبولیت نزد کارگران هستند تعیین گردد
– سرویس ایاب و ذهاب باید فراهم و از ظرفیت حمل و نقل برابر قانون حق تردد داده شود
– وضعیت بیمه بیکاری کارگران حل و فصل گردد
– قرارداد کارگران در اسرع وقت منعقد گردد
– ایمنی در محل کار به صورت کامل رعایت گردد
– مقرر گردید سفته بعنوان تضمین برای استفاده ماشین الات با تایید چک لیست کارشناسی اخذ و کمیته فنی ارزیابی ماشین الات تشکیل شود
– مقرر گردید در اسرع وقت نسبت به انتصاب مدیر واحد نیروی انسانی معدن اقدام شود
– حضور حیدری بیزنو در معدن ممنوع می باشد
– مقرر گردید از بعضی از کارگران که قطع عضو و مصدوم شده اند توسط کارفرما ملاقات و دلجویی شود
*شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت:
تجمع اعتراضی همکاران ما در شرکت حفاری گلوبال پتروتک کیش
روز ٢ آذر جمعی از همکاران ما در شرکت حفاری گلوبال پتروتک کیش در اعتراض به عدم پرداخت ۷ ماه حقوق و بیمه مقابل اداره کار اهواز تجمع کردند. این همکاران در همین رابطه قبلا نیز در ٢٥ آبان تجمع داشتند.
*تجمع مشترک کارگران ۳ کشتارگاه زرین،پرناز والبرز خوزستان برای افزایش دستمزد ومشمول قانون مشاغل سخت وزیان آورشدن مقابل استانداری خوزستان
روزسه شنبه ۲ آذر، کارگران ۳ کشتارگاه زرین(واقع درروستای الباجی ۲۰ کیلومتری اهواز)،پرنازحمیدیه(واقع درکیلومتر ۲۰ جاده اهواز – حمیدیه والبرز(واقع درکیلومتر ۲۰ اهواز- خرمشهر) بابرپایی تجمع مشترک مقابل استانداری خوزستان خواهان افزایش دستمزد وشمول قانون مشاغل سخت وزیان آورشدند.
یکی ازکارگران حاضر درتجمع به خبرنگار رسانه ای گفت:افزایش حقوق از میلیون تومان به ۵ میلیون تومان و تغییر بیمه کارگری از بیمه کارگر ساده به سخت و زیان آور از جمله خواستههای این کارگران است.
او افزود:از ساعت ۱۹ تا ۷ صبح به صورت شبانه و نه حق شیفت یا سخت و زیان آور مشغول به کار هستیم که حقوق مان را هم افزایش نمیدهند.
علاوه بر آن کارگران مرغ الباجی معتقدند که بخار خون مرهای ذبح شده از طریق تنفس وارد کبدشان شده و در دراز مدت موجب ایجاد عفونت در بدنشان میگردد.
همچنین کارگران این سه کشتارگاه خوزستان که تعدادشان به بالای ۵۰۰ نفر میرسد اضافه کردند:به دلیل ایستادن بیش از حد دچار دیسک کمر شده و چشمانشان متاثر از کار شبانه ضعیف شده است.
*تجمعات جمعی ازکارگران فصلی نیبر و لیلیکو کشت وصنعت نیشکر هفت تپه برای بازگشت بهکار و عقد قرارداد دائمی
درهفته جاری جمعی ازکارگران فصلی نیبر و لیلیکو کشت وصنعت نیشکر هفت تپه برای احقاق حقوقشان مبنی بر بازگشت بهکار و عقد قرارداد دائمی دست به تجمع مقابل مجتمع ودفتر بهارستان نشین شهرستان شوش زدند.
روزسه شنبه ۲ آبان،یکی از کارگران فصلی مجتمع کشت و صنعت هفت تپه به خبرنگاررسانه ای گفت: اعتراض چندروزه کارگران فصلی نیبر و لیلیکو برای مشخص شدن وضعیت شغلی آنها برپا شده است. این کارگران به دنبال تبدیل وضعیت استخدامی خود از فصلی به قراردادی هستند.
وی افزود: باتوجه به اینکه حرفه یک کارگر فصلی مجتمع موقتی است، کارگرانی که این حرفه را انجام میدهند تنها در طول فصل بهرهبرداری به صورت موقت به کار گرفته میشوند و مابقی فصول سال بیکار هستند بنابراین درخواست این گروه از کارگران از مدیریت مجموعه عقد قرارداد دائمی است تا امنیت شغلی داشته باشند.
یکی دیگر از کارگران این مجتمع گفت:آنها در دی ماه هر سال فعالیت خود را در مزارع نیشکر شروع کرده و تا پایان بهرهبرداری نی به همکاری خود برای درو، جمعآوری نیشکر و سمپاشی با این واحد کشاورزی صنعتی ادامه میدهند.
او با یادآوری اینکه هر یک از کارگران فصلی از یک تا بیست سال سابقه کار در مجتمع نی شکر هفت تپه را دارند، افزود: کارگرانی که شامل این طرح هستند از سال ۹۵ به بعد در مجتمع هفت تپه به عنوان کارگر فصلی مشغول کار شدهاند.
اودرخاتمه گفت:اگر کارگران فصلی در سال جاری جذب کار نشوند، زمان بازگشت به کار آنها تا آبان ماه سال بعد است اما بازهم هیچ تضمینی برای بازگشت به کار آنها وجود ندارد.
*اعتراض کارکنان قرادادی اداره فرهنگ و ارشاد استان کهگیلویه و بویراحمد نسبت به سطح پایین حقوق
روزسه شنبه ۲ آذر، کارکنان قرادادی اداره فرهنگ و ارشاد استان کهگیلویه و بویراحمد ازاعتراضشان نسبت به سطح پایین حقوق خبردادند.
جمعی از کارکنان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد به خبرنگاررسانه ای گفتند: بعد از حدود ۲۰سال خدمت در این اداره، دستمزدمان حدود ۳ میلیون و هشتصدهزار تومان است.
یکی از کارکنان این اداره در اقدامی نمادین به پشت بام اداره ارشاد رفت و گفت: اگر مسئولان کشور به فکر حقوق کارمندان این اداره نباشند و اگر تا یک ماه آینده این وضعیت درست نشود راهی جز این ندارم که خود را از پشت بام به پایین بیندازیم.
این کارکنان افزودند: مسئولان بگویند بعد از ۲۰۰ سال خدمت آیا حقوقمان باید این باشد؟ با سه میلیون و هشتصد تومان نمیتوانیم زندگی کنیم.
*گزارش سال ۲۰۲۱ کمیته آزادی تشکلیابی سازمان بینالمللی کاردرباره ایران واذیت وآزار فعالین کارگری واجتماعی
کانال سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه:
گزارش کمیته آزادی تشکلیابی سازمان بینالمللی کار در مورد سندیکای کارگران شرکت واحد و کارگران در سایر بخشهای ایران
مقدمه
کمیته آزادی تشکلیابی (CFA ) که از سال ۱۹۵۱ توسط هیئت حاکمهی سازمان بینالمللی کار تاسیس شده، در اکتبر و نوامبر امسال به بررسی ۱۴۳ شکایتی پرداخت که در کشورهای مختلف صورت گرفته است. در این نشست، کمیته ۲۰ مورد را بررسی کرد که در ۱۴ مورد از آنها توانست به گزارش نهایی برسد، اما شش مورد از آنها با گزارش موقت به پایان رسید، زیرا نیازمند رصد و پیگیری مشکلات مطرح شده و ارزیابی مجدد هستند. جمهوری اسلامی ایران در زمره این گزارشهای موقت قرار گرفته است. بهعلاوه، در این میان، وضعیت آزادی زحمتکشان در چهار کشور به شدت فوری و جدی ارزیابی شده است که این چهار کشور عبارتند از: کمبودیا، گواتمالا، فیلیپین، و جمهوری اسلامی ایران. منظور از وضعیت فوری و جدی مطابق با بند ۵۴ رویه تعریف شده، وضعیتی است که جان انسانها و آزادیهای فردی در معرض خطر باشند، و همچنین تغییر شرایط زحمتکشان به گونهای باشد که جنبش کارگری در آن کشور به کل ناتوان از تشکلیابی گردد.
شکایت مورد بررسی درباره ایران از سال ۲۰۰۶ توسط کنفدراسیون اتحادیههای صنفی آزاد (ICFTU) که بعدها در کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای صمفی (ITUC) ادغام شد و نیز توسط فدراسیون بین المللی کارگران حملونقل (ITF) پیگیری میشود و به انواع سرکوب علیه فعالان کارگری در شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، و نیز بازداشت و پروندهسازی علیه تعداد زیادی از فعالان صنفی و کارگری مربوط میشود.
آخرین بررسی این پرونده (که از سال ۲۰۰۶ جاری است) به اکتبر سال ۲۰۲۰ بازمیگردد که با گزارش موقت و پیگیریهای متعاقب در تاریخ ۳۱ ژانویه ۲۰۲۱ و ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۱ همراه بوده است.
لازم به ذکر است که جمهوری اسلامی ایران هیچکدام از مقاولهنامههای مرتبط با آزادی تشکلیابی(کنوانسیون شماره ۸۷) و محافظت از حق سازماندهی و چانهزنی جمعی (کنوانسیون شماره ۹۸) را تصویب نکرده است.
گزارش اکتبر ۲۰۲۰
در بررسی پیشین وضعیت ایران (اکتبر ۲۰۲۰) اعلام شد که کمیته آزادی تشکلیابی قاطعانه انتظار دارد که دولت جمهوری اسلامی ایران با حضور نمایندگان حقیقی کارگران و کارفرمایان و همچنین با راهنمایی فنی سازمان بینامللی کار، اقدامات عملی برای تشکیل مجموعهای از اتحادیههای صنفی مستقل را صورت داده و در این زمینه گزارش مستمری به سازمان بینالمللی کار ارائه دهد. امتداد این روند به پیگری شرایط پذیرش مقاولهنامههای مرتبط با تشکلهای کارگری از جانب جمهوری اسلامی ایران منجر خواهد شد.
علاوه بر ایجاد شرایط عضویت کارگران هر بنگاه اقتصادی در تشکل مستقل کارگری دلخواه خود، کمیته از دولت جمهوری اسلامی ایران درخواست گزارش از پیگیری وضعیت ۱۷ رانندهی کامیونی را مطرح ساخت که پس از اعتصاب رانندگان کامیون با پروندهسازی مواجه شدهاند. کمیته از دولت جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد تا تضمین کند که هیچ فردی صرفاً به خاطر شرکت در اعتصاب مسالمت آمیز رانندگان کامیون در سپتامبر ۲۰۱۸ زندانی نشده است، و نیز اینکه به جز ۱۷ نام موجود هیچ فرد دیگری در رابطه با این اعتصاب مورد پیگرد نیست.
همچنین کمیته خواهان گزارشی در ارتباط با وضعیت پرونده جمیل محمدی و شاپور احسانی، و روند آزادی آقای جعفر عظیمزاده از فعالان کارگری عضو اتحادیه آزاد کارگران است.
پاسخ دولت جمهوری اسلامی
دولت جمهوری اسلامی در پاسخ گزارش اکتبر ۲۰۲۰ کمیته آزادی تشکلیابی به سازمان بینالمللی کار اعلام کرد که کارگران ایران حق دارند که آزادانه در هر تشکل قانونی که میخواهند فعالیت کنند ، و نه مقامات و نه کارفرمایان حق مداخله در این روند را نخواهند داشت. دولت جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام آمادگی برای حمایت همهجانبه از حق تشکلیابی مستقل کارگران، دولت ایالات متحده را باعث و بانی شرایط دشوار زحمتکشان ایران دانست.
دولت جمهوری اسلامی ایران همچنین اعلام کرد که پس از اصلاحیه جدید قانون کار برای کارگران در بنگاهها و مناطق مختلف کشور، و همچنین برای کارگران خویشفرما امکان تشکیل سندیکا (و دیگر انجمنهای صنفی) را به رسمیت خواهد شناخت. البته با تاکید بر اینکه پیشنویس قانون جدید کار هنوز در دولت در دست بررسی است. دولت جمهوری اسلامی ایران همچنین پیوستن به مقاولهنامههای نامبرده شده و نیز اقدامات تنطیمی و مقرراتگذاریهای مد نظر سازمان بینامللی کار را در دست اقدام دانست.
در ارتباط با کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که کارگران این شرکت آزاد هستند که به هر تشکلی که صلاح میدانند بپیوندند و آزادی و حق سازماندهی آنها به رسمیت شناخته میشود و در این زمینه نه دولت و نه کارفرما هیچ مداخلهای نمیکنند. دولت در ادامه افزود که نسبت به دشواریهای پیش روی کارگران آگاه است و میداند که بسیاری از این مشکلات با سازماندهی جمعی کارگران به صورت صلحآمیز و در چارچوب قوانین و مقررات ملی برطرف خواهد شد.
در ارتباط با ۱۷ بازداشتی اعتصاب رانندگان کامیون، دولت جمهوری اسلامی جرم آنها را اخلال در نظم عمومی اعلام کرد، و گفت که تمام آنها یا با قرار منع تعقیب آزاد شدند و یا در دادگاه تبرئه شدند. همچنین در ارتباط با جمیل محمدی و شاپور احسانی راد، دولت جمهوری اسلامی اتهام آنها را نه فعالیت صنفی بلکه ارتباط با گروههای سیاسی معاند، اجتماع و تبانی، و اقدام علیه امنیت ملی اعلام کرده است. در رابطه با آقای جعفر عظیمزاده نیز جرم ایشان تبانی و اقدام علیه امنیت ملی اعلام شده که با پایان دوره پنجساله محکومیت در مارس ۲۰۲۱ از زندان آزاد شده است.
جمعبندی کمیته در نوامبر ۲۰۲۱:
کمیته هنوز درباره پرونده اقدامات سرکوبگرانه علیه اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه که از سال ۲۰۰۶ گشوده است پاسخ قانعکنندهای دریافت نکرده است، و بهعلاوه نسبت به چارچوب ناکافی قانونی برای حمایت از حق تشکلیابی، و دستگیریهای گسترده فعالان کارگری و صنفی توضیح مناسبی دریافت نکرده است.
کمیته نسبت به گزارشهای دولت جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با بخش قانونگذاری در این زمینه به دیده مثبت نگاه میکند و امیدوار است که مسیر پیوستن به مقاولهنامههای محل بحث هموار گردد. کمیته انتظارات خود را در ارتباط با این تغییرات در اختیار دولت جمهوری اسلامی ایران قرار داده است، و با عطف به این خطوط راهنما، از دولت جمهوری اسلامی ایران قاطعانه انتظار دارد که شرایط ایجاد کثرتی از تشکلهای مستقل کارگری را برای تمام کارگران فراهم سازد.
در ارتباط با سندیکای کارگران شرکت واحد کمیته تاکید میکند که هرچند دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که این کارگران «آزاد هستند که به تشکلی که صلاح میدانند بپیوندند»، اما هیچ مدرک و اقدام عملی و ملموسی را ارائه نکرده است که نشان دهد سندیکای کارگران شرکت واحد را به رسمیت شناخته است و شرایط حق نمایندگی و چانهزنی جمعی آنها را فراهم کرده است. به این اعتبار، کمیته بار دیگر تاکید میکند که دولت پیشنهاد گزارش پیشین را در دستور کار خود قرار داده و شرایطی را تضمین کند که کارگران شرکت واحد بتوانند آزادانه اتحادیه خود را انتخاب کنند، و نیز سندیکای کارگران شرکت واحد بتواند در میان کارگران آزادانه فعالیت کرده و جذب نیرو کند، و همچنین نمایندگی آنها هم از سوی کارفرما و هم از سوی دولت به رسمیت شناخته شود. کمیته از دولت جمهوری اسلامی ایران درخواست دارد که بهطور مستمر در ارتباط اقدامات صورت گرفته در این زمینه به کمیته گزارش دهد.
در ارتباط با احکام جعفر عظیمزاده، جمیل محمدی و شاپور احسانی راد در قالب اجتماع و تبانی و اقدام علیه امنیت ملی، کمیته از دولت جمهوری اسلامی ایران درخواست دارد که مصادیق مشخص این جرائم را در اختیار این کمیته قرار داده تا روشن شود مشخصاً چه چیزی را «تبانی» اعلام کرده است. و با تاکید بر اینکه هیچ فردی نباید برای فعالیتهای صنفی مورد بازداشت و سرکوب قرار گیرد، بار دگیر از دولت جمهوری اسلامی درخواست دارد که تضمین کند هیچ فردی بابت فعالیت صنفی قانونی و صلحآمیز با احکام قضایی همچون اقدام علیه امنیت ملی، یا تبلیغ علیه نظام مواجه نمیشود. کمیته از دولت جمهوری اسلامی ایران درخواست دارد که علاوه بر مدارک مرتبط قضایی در ارتباط با چنین احکامی، در تمام این پروندهها بازنگری کرده و روند این بازنگری را به اطلاع کمیته برساند.
پیشنهادات کمیته به هیئت حاکمه سازمان بینالمللی کار
کمیته پس از این نشست پیشنهادات زیر را تقدیم هیئت حاکمه میکند:
۱- ضمن استقبال از اقدامات صورت گرفته برای تصویب مقاولهنامههای ۹۸ و ۱۴۴، از دولت تقاضا میشود که به صورت مستمر گزارشی از پیشرفت این روند ارائه دهد.
۲- کمیته قاطعانه انتظار دارد که که اصول اولیه برای آزادی تشکلیابی با حضور نمایندگان متکثر کارگران فوراً تضمین شود. و به طور مشخص، از دولت انتظار دارد که با بررسی «خطوط کلی برای تاسیس اتحادیههای صنفی در زمینه هنر، فرهنگ، و رسانه» شرایط تشکلیابی کارگران فرهنگی، هنری، و رسانهای را ایجاد کند تا آنها بتوانند به شکل آزادانه سازماندهی کنند.
۳- کمیته بار دیگر بر تضمین آزادی کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه برای عضویت در سندیکای مستقل خود، و نیز حق فعالیت آزادانه و عضوگیری این سندیکا اصرار میورزد، بهگونهای که اعضای سندیکای بتوانند بدون مداخله دولت و کارفرما به فعالیت بپردازند، و نیز نمایندگی آنها از جانب دولت و کارفرما به رسمیت شناخته شود. کمیته از دولت درخواست دارد که در ارتباط با این اقدامات گزارشهای مستمری ارائه دهد.
۴- ضمن تاکید بر حق آزادی تشکلیابی افراد، کمیته از دولت جمهوری اسلامی ایران درخواست دارد که مدارک مرتبط با اتهام «تبانی» و «تبلیغ علیه نظام» را در ارتباط با احکام قضایی احسانی راد، محمدی، و عظیمزاده ارائه دهد، و چنانچه این احکام به فعالیت صنفی آنان مرتبط میشد، کمیته خواهان آزادی فوری آقای احسانی راد است.
۵- کمیته بار دیگر تاکید میکند که وضعیت ایران به غایت اضطراری و جدی است و از بدنه اجرایی درخواست دارد که مطابق با این شرایط اقدام کند.
*تجمع اعتراضی بیماران تالاسمی شیراز نسبت به نبود داروی آهن زدا مقابل دانشگاه علوم پزشکی
تجمع اعتراضی بعدی مقابل وزارت بهداشت
روزدوشنبه اول آذر، بیماران تالاسمی شیراز برای اعتراض به نبود داروی آهن زدا دست به تجمع مقابل دانشگاه علوم پزشکی این کلانشهر استان فارس زدند وبا سردادن شعارهایی خواهان پاسخگویی وزارت بهداشت شدند.
تجمع کنندگان اعلام کردند درصورت ادامه جوابگونبودن مسئولان برای رساندن صدایمان به گوش آنان تجمع بعدی را مقابل وزارت بهداشت در تهران برگزار کنیم.
*جان باختن یک کارگرجوان تعمیرکار خطوط مترو بر اثر برخورد قطارباوی
صبح روز سه شنبه ۲ آذر،یک کارگر ۲۵ ساله بنام گودرزی حین کار تعمیر سوزن ورودی ایستگاه مترو ارم سبزِ تهران بر اثر برخورد قطارباوی جان خودراازدست داد.
*جان باختن یک کارگردر شهرستان نظرآباد زیرآوار
یک کارگر ۴۰ ساله حین کار حفاری استخر در یک گاوداری در منطقه نجم آباد شهرستان نظرآباد استان البرزبراثرریزش دیواره استخر زیرآوار گرفتارشد ودردم جانش را ازدست داد.