خطر اعدام یک کودک-همسر در سنندج

سازمان حقوق بشر ایران؛ ۵ آبان ۱۴۰۰: سهیلا عابدی، کودک-همسر محبوس در زندان مرکزی سنندج که به اتهام «قتل عمد» همسر خود به قصاص نفس (اعدام) محکوم شده، درخطر قریب الوقوع اجرای حکم قرار دارد.

بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، سهیلا عابدی، متولد ۱۳۶۸ که هم اکنون در بند کانون اصلاح و تربیت (بند نسوان) زندان سنندج به‌سر می‌برد، متهم است که در تاریخ ۶ بهمن ماه ۱۳۹۳، به علت اختلافات خانوادگی، همسر خود را به قتل رسانده است.

یک منبع مطلع به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «سهیلا عابدی، ده سال پیش از وقوع قتل یعنی در سن ۱۵ سالگی ازدواج کرده بود».

این منبع همچنین افزود: «بعد از اینکه حکم در دیوان تایید شد، پرونده به اجرای احکام فرستاده شد. خانواده مقتول به هیچ وجه حاضر به رضایت نیستند و می‌خواهند که سریعا حکم اجرا شود. به خانم عابدی گفته‌اند؛ اگر نتوانستید رضایت بگیرید، طی یک ماه آینده حکم شما اجرا خوهد شد».

ازدواج کودکان یا کودک-همسری نوعی ازدواج رسمی یا غیررسمی است که که در آن فرد پیش از رسیدن به ۱۸ سالگی وارد پیمان زناشویی می‌شود.

براساس گزارشی که سازمان حقوق بشر ایران، چندی پیش به مناسبت روز جهانی اعدام منتشر کرد؛ از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ دستکم ۱۶۴ زن در ایران اعدام شده اند. شش تن از زنانی که از سال ۲۰۱۰ تا کنون به اتهام قتل عمد اعدام شدند، در کودکی ازدواج کرده بودند. یک زن به نام صفیه غفوری، عروس «خون‌بس» بود و بر خلاف میل باطنی‌اش برای فیصله دعوای قبیل ه‌ای بر سر یک قتل، به عقد اجباری پسری از خانواده مقتول درآمده بود.

پس از ازدواج نیز زنان به خودی خود حق طلاق ندارند. حتی بسیاری از پرونده‌های خشونت خانگی و ضرب و جرح و آزار همسران، باعث صدور رأی طلاق در دادگاه نمی‌شوند. در ۶۶ درصد از پرونده‌های قتل که جزئیات آن در دسترس سازمان حقوق بشر ایران قرار گرفته است، زنان به دلیل قتل شوهران‌ یا شرکای زندگی خود حکم اعدام گرفته‌اند.

بخشی از حکم سهیلا عابدی که نسخه کامل آن نزد سازمان حقوق بشر ایران محفوظ است:


Google Translate