بیرون کشیدن ترامپ از برجام قدمی دیگر در سقوط امپراتوری امریکا
مقدمه:
همانطور که پیش بینی می شد، چند روز پیش ترامپ بالاخره اعلام کرد حکومتش از برجام بیرون می زند چون این قرارداد حداقلهای لازم حکومت امریکا را در نظر ندارد و به تقویت سیاست نظامی حکومت اسلامی کمک می کند.
اعلام ترامپ بدنبال سیاستی بود که او در دوران رقابتهای انتخاباتیش اعلام کرده بود و شاید از معدود قولهائی بود که بالاخره وفا کرد! سایر قولهایش مثل کمک به برگرداندن شغلها برگرداندن کار به کارگران و برگرداندن امریکا به دوران طلائی گذشته ، بیرون کردن شارلاتانها و حامیان کمپانیهای بزرگ و وال استریت از سیاست امریکا یا حتی دیوار معروف رویائیش هیچکدام نه تنها عملی نشدند بلکه در بسیاری مواقع او ضد انچه قول داده بود عمل کرد.منجمله کابینه اش که ترکیبی است از نوکران شناخته شده وال استریت و همان کمپانیهائی که او نوکریش را به کلینتن نسبت می داد!
خوب ترامپ از فرجام بیرون زد ! قرار است دنیا به کدام سو حرکت کند؟ قرار است بیرون زدن ترامپ از فرجام چه تاثیری در منطقه خاورمیانه یا تعادل قوای جهانی بگذارد؟ ایا باید خوشحالی حامیان ترامپ در اپوزسیون راست را جدی بگیریم که این کار ترامپ معنیش اعلام امادگی حکومت امریکا برای سرنگونی رژیم اسلامی و برگردادن تاج و تخت به پهلوی و راستهاست؟ من فکر نمی کنم.اپوزسیون راست چون در صحنه واقعی مبارزات اجتماعی ناتوانست همواره بدنبال کمک حکومت امریکا برای بقدرت رسیدن بوده و این ژنتیک سیاست راست است.البته وقتی می گوئیم راست فرقه مجاهد را که این روزها میمون وار بدور جولیانی وکیل جدید ترامپ بالا و پائین می شود را هم در نظر داریم!
در این مقاله کوتاه می خواهم نظری بیندازم به عواقب بیرون زدن ترامپ . هدفم اینست که نشان دهم این بیرون زدن در صحنه تناسب قوای جهانی یک قدم مهم است برای انزوای بیشتر حکومت امریکا و رشد نظام چند قطبی ، نزدیک شدن رژیم اسلامی به قطبهای چدید امپریالیستی (اروپا ، روسیه و چین) و ان که سرش بی کلاه خواهد ماند عبارتست از جامعه فقر زده و محروم در ایران .
(۱)واقعیات بعد از اعلام ترامپ چه بوده؟
قبل از اعلام ترامپ، رهبران حکومتهای فرانسه انگلیس و المان او را تحت فشار قرار دادند که از برجام خارج نشود. دیدارهای هفته های قبل رهبر فرانسه به امریکا هدفش همین بود.این ۳ عضو “کشورهای ۵+۱)” رسما اعلام کردند که بر طبق گزارشات آزانس بین المللی نظارت بر فعالیتهای اتمی ، حکومت ایران به تعهدات خود عمل کرده (دروغش به ریش راوی!) و لذا اینسو باید به تعدات خود عمل کرده و در برجام بماند.
بلافاصله بعد از اعلام ترامپ که نه از روی داشتن یک استراتژی الترناتیو بلکه ا سر هیاهوی تبلیغاتی ، انجام شد، بالافاصله نماینده اتحادیه اروپا و رهبران فرانسه ، انگلیس و المان اعلام کردند که در برجام خواهند ماند!
حکومت دست راستی انگلیس شاید برای اولین بار در تاریخ روابط با امریکا رسما در مقابل سیاست امریکا قرار گرفت! اینها واقعیاتی است که باید لحاظ کرد نمی شود با تحلیل انها را زیر فرش کرد!
از سوی دیگر روسیه و چین و بعدا رژیم اسلامی اعلام کردند که تلاش خواهند کرد برجام ادامه یابد. لذا تا اینجا ترامپ ماند و حوضش! خوب اینهم واقعیت دیگر!
ترامپ حتی امیدی نداشت که حکومتهای غربی کنارش قرار گیرند.تنها حکومت اسرائیل و عربستان بودند که بدور ترامپ جمع شدند و هورا کشیدند.اینها هم واقعیات دیگر!
طبق اخبار ظاهرا قرار است اجلاسی بین المللی با حضور رژیم اسلامی و کشورهای اروپائی و روسیه و چین انجام شود و حول برجام و ادامه اش کار شود. خوب اینها اعلام شده و هرگونه تحلیل سیاسی باید این صحنه ها را ببیند.
به نظر می رسد تمامی قطبهای نظام سرمایه داری دنیا دارند به ریش ترامپ و حکومتش می خندند. در اروپا صحبت از اینست که اروپا باید از زیر سایه حکومت امریکا بیرون بیاید.”دوران دیگریست”!
(۲)اهمیت ایران و خاورمیانه بعنوان لولای تغییر نظام جهانی
اگر دینامیزم تغییر در زمان جنگ جهانی دوم و اول اروپا بود براحتی می شون دید که لولای تغییر دینامیزم قدرت هم اکنون خاورمیانه است.سازمان یافتن امپراتوریهای منطقه ای (رژیم اسلامی و عربستان) در کنار قدرتهای جهانی روسیه و اروپا و امریکا و تمرکز جنگهای نیابتی در منطقه خاورمیانه نشان می دهد که مرکز تحول قدرت جهان امروز دارد در منطقه خاورمیانه انجام میشود.
نه تنها از این روی که مرکز انرژی دنیای کنونیست بلکه از این نظر که از جهت ژئوپولیتیک شاه راه بین اروپا اسیا و افریقاست. درگیریهای چند دهه اخیر خاورمیانه بهترین تابلو برای ارزیابی تناسب قوای جهانیست.
نتیجه تا کنونی جنگهای نیابتی در خاورمیانه تقویت بلوک روسیه ایران سوریه و شکست و عقب افتادن باند امریکا اسرائیل و اروپا بوده.
نتیجه دوم این تحولات انشقاق و جدائی رو به رشد اروپا از امریکا و گرایشات جدیدی که نزدیکی اروپا به روسیه را حتی دنبال می کنند . هر چند که حکومت انگلیس سرسختانه بازی ضد روسی خود را دنبال می کند بعنوان مقال هیاهوی حول استفاده روسیه از گاز سمی برای کشتن دو جاسوس سابقس که به انگلیس پناهنده شده اند و تلاش برای منزوی کردن روسیه در ورزش به بهانه دوپینگ!
شکست پروژه داعش حکومت امریکا و اسرائیل را بدجوری بور و ذلیل کرد و رژیم اسلامی هم اکنون در سر حدات اسرائیل سنگرهایش را محکم کرده و عامل دور جدید بحران منطقه ای را شکل می دهد.
با توجه به واقعیتهای بالا بیرون زدن ترامپ از فرجام را باید ارزیابی کرد.ایا بیرون زدن ترامپ از برجام قرار است هژمونی از دست رفته امریکا در میان نظام امپریالیستی را برگرداند؟
(۳)نتایج بعدی بیرون زدن ترامپ چه خواهد بود؟
تا اینجا بر اساس واقعیات شاهد شکل گیری یک محور جدید حول برجام هستیم . سایر قدرتهای جهانی متفق القول شدند که کنار برجام بمانند. حکومت امریکا بیرون رفت و منزوی شد! اما این تازه اول داستانست. پیامی که حکومتهای دنیا دارند می دهند اینست که قرار دارند با رژیم اسلامی کار کنند و تجارت! نه مثل حکومت امریکا پشت پرده بلکه جلوی صحنه!
حکومت اسلامی که سالهاست در رویای جایگزینی یورو بجای دلار در مناسبات نفتی خود بوده طبیعتا از این جدائی حکومت امریکا استفاده بهینه خواهد برد تا هم به بحران اقتصادی خود دهنه بزند و هم از تضاد رو به رشد بین حکومت امریکا و سایر سرهای امپریالیستی استفاده ببرد.
در حال حاضر در میان دو حزب دوقلوی امریکا جنگ وسیعی سر این داستان برجام در جریانست . برجام دستاورد اوباما معرفی شده و بخشی از سیاست استراتژیک حزب دموکرات است. لذا با ادامه انزوای بین المللی ترامپ فشار داخلی جناح های مخالف او افزایش خواهد یافت و او بیشتر و بیشتر بعنوان عامل انزوای سیاست خارجی امریکا زیر ضرب خواهد بود.
از دید من ترامپ و ترامپیزم دارد گور خودش را عمیقتر می کند. حکومت امریکا دیر یا زود باید از شر ترامپیزم نجات یابد.او نوشدارو نبود یک زهر بر پیکر رو به سقوط امپریالیزم امریکاست.
(۴)تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدت بیرون زدن ترامپ در جامعه ایران:
برجام بطور عمده وجه اشتراک دو جناح اصلی رژیم اسلامی بود.هر دو جناح باهاش موافق بودند . خامنه ای از روحانی حمایت کرد و اجازه داد مذاکرات ادامه یبابد.الانهم به تداوم برجام رژیم اسلامی نیازمند است.
متعاقب اعلام ترامپ قیمت دلار در ایران صعود کرد و به بالای ۷۰۰۰ تومان رسید. نظام اقتصاد ایران در کوتاه مدت زیر فشار روانی و اقتصادی ناشی از تشدید تحریمهای امریکا قرار خواهد گرفت اما توافق بعدی رژیم اینبار با اروپا دروازه های فرصتهای جدیدی را برای رژیم باز خواهد کرد.
کافیست رژیم اسلامی این دوران “گذار” را مثل همیشه با سرکوب مخالفان و فعالین ازادیخواه و کارگری طی کند و به روز برساند.
برنده این بیرون زدن ترامپ همانها هستند که در دوران برجام جامعه را سر کیسه کردند یعنی سرمایه داران خصوصا سرمایه داران چاق شده توسط رژیم اسلامی. بازنده بیرون زدن ترامپ همانها که اکثریت جامعه هستند و روند خصوصی سازیها و رشد سرمایه داری و سقوط دولت سوبسیدی انها را نحیفتر و بی اینده تر می کند و کرده است.
طبقه کارگر ایران که نزدیک به ۷۰ در صد جامعه را تشکیل می دهد در این نوسانات و بحرانها و کشاکشهای سیاسی و عربده کشی های ناسیونالیستی و مذهبی مهمترین بازنده بوده و خواهد بود مگر بپای خود بایستد سازمان دهد کلیت این نظام را سرنگون کند.
سقوط ترامپیزم و امپراتوی امریکا به هیچ وجه به معنی پیروزی طبقه کارگر ایران و جهان نیست.گرگها پشت هم صف کشیده اند تا همپنانان منافع اکثریت را بدزدند و ببرند.
برخی مقالات این نویسنده در موضوع برجام
(۱)دروغهای اوباما برای خوراندن “توافقنامه برجام” (اگوست ۲۰۱۵)
(۲)افق دور و نزدیک توافق هسته ای بین کشورهای ۵+۱ و ایران(جولای ۲۰۱۵)
(۳)نگاهی نزدیگتر به توافق هسته ای بین کشورهای ۵+۱ و ایران(آوریل ۲۰۱۵)
http://monazere-siasi.com/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D9%A2%D9%A0%D9%A1%D9%A5/776-%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D9%86%D8%B2%D8%AF%DB%8C%DA%A9%D8%AA%D8%B1-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82-%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%85%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%DB%8C%D9%86-%D8%B1%DA%98%DB%8C%D9%85-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-5-1