ترامپ و آینده روابط حکومتش با رژیم اسلامی ایران و آینده سوریه
مقدمه:
در اخبار آمده که طی همین یک هفته بعد از آغاز رسمی مقام ریاست جمهوری، ترامپ احکام حکومتی متعددی را امضا کرده و از جمله این احکام ، لغو موقت (۱۲۰ روزه ) دادن ویزا به مسلمانان هفت کشور اسلامی منجمله ایران بوده. البته در میان این کشورها عربستان و پاکستان و ترکیه و شیخ نشینهای حوزه خلیج قرار ندارند!
از سوی دیگر ترامپ در حال بازگشائی روابطش با روسیه و پوتین است و ژنرالهایش را فرا می خواند که حول مبارزه فوری منجمله بمباران مرکز داعش در سوریه طرح و نقشه بدهند.
همه بیاد داریم که در جریان رقابتهای انتخاباتی او بارها از “پاره کردن توافق اتمی با رژیم ایران” صحبت می کرد و احتمالا بزودی مجبور است پاسخی برای این قولش بدهد.
این داده ها را بگذارید کنار نامه های فرقه مجاهد و گرایشاتی از راستها در ایران که از ترامپ تقاضای “حمایت کرده اند”!
سوالی که می خواهم از دید خودم در این مقاله پاسخ دهم اینست که ترامپ قرار است نهایتا چه سیاستی در خاورمیانه پیش ببرد و جایگاه رژیم اسلامی در سیاست خاورمیانه ترامپ چه خواهد بود؟ یافته های دیروز و امروز را اگر کنار هم بگذاریم چه نوع انتظاری از سیاستهای ترامپ خواهیم داشت؟
(۱)ترامپ “بعد از انتخابات”
در مقاله قبلیم (۱) توضیح دادم که ترامپ مثل هر رئیس جمهور یا حاکم دیگر در تاریخ نمی تواند انچه گفته عمل کند! چرا که در مقابل او بردارهای درونی و بیرونی ایستاده اند و سیاست او را مثل همه سیاستمداران شکل می دهند.
مهمترین برداری که سیاستهای ترامپ را شکل خواهد داد خود بحران سرمایه داری و افول قدرت حکومت امریکا در سطج جهان است. نیروهای داخل حزب جمهوریخواه، حزب دموکرات ، نگره و مجلس امریکا ، خود پنتاگون که بصورت یک جزب غیر علنی عمل می کند، متحدین حکومت امریکا در غرب، مردم امریکا و دنیا و حکومتهائی که بلوک مقابل امریکا در سطح دنیا و منطقه خاورمیانه را تشکیل می دهند ، همه و همه در جاگیری سیاست استراتژیک امریکا موثر هستند و این واقعیت که ترامپ هنوز در ابتدای فرمولندی سیاسی حکومتش هست مشکل دیدن آینده را دو چندان می کند.
آنچه مسلم است ، محدودیتهائی است که نه تنها ترامپ بلکه کلیت حکومت امریکا در بازیسازی سیاسی و قدرت در منطقه خاورمیانه باهاش روبروست.
این محدودیتها هم عرصه نظامی دارد هم عرصه اقتصادی و سیاسی . حتی متحدین منطقه امریکا هم دیگر در بلوک امریکا جا نمی گیرند چون منطقه خاورمیانه الان بیشتر تحت نفوذ روسیه چین و امپراتوریهای منطقه ای رژیم اسلامی ایران و عربستان است.
(۲) سیاست ترامپ در مقابل سیاست “رژیم چنج”
یکی از اولین و مهمترین عناصر اعلام شده حکومت ترامپ اینست که رسما اعلام کرده که بر خلاف حکومت اوباما و جرج بوش ، سیاست رژیم چنج را دنبال نخواهد کرد. این از دید من دریچه ای است که می تواند امکان پیش بینی بازیهای حکومت او در منطقه را بالا ببرد.
او در جریان رقابتهای انتخاباتی بارها اعلام کرد که خوهان سرنگون کردن صدام یا قذافی نبوده. هم در انزمان و هم الان تکرار می کند که قصد سرنگون کردن رژیم بشار اسد را ندارد. البته بهتر است ترجمه کنیم که حکومت امریکا متوجه شده که امکانش را ندارد و اگر این هدف را دنبال کند بیشتر در باتلاق خاورمیانه فروخواهد رفت!
اگر بپذیریم که امریکا به هر دلیل سیاست رژیم چنج را دنبال نخواهد کرد ، طبیعتا تکلیف ما با سوال برخورد ترامپ با رژیم اسلامی روشن خواهد شد.
از دید من بسیار روشنتر از دورانهای قبلی می شود مطمئن بود که ترامپ قصد سرنگونی رژیم اسلامی را نخواهد داشت و بر عکس با همکاری به رژیم اسلامی در سوریه بعنوان اولین قدم همکاریهای بلند مدت ، وارد جدید همکاریهای بیشتر با این رژیم عقب مانده خواهد شد!
این در حالیست که رژیم اسلامی از موضع قدرت با حضور حکومت امریکا در کنفرانس صلح سوریه مخالفت کرده!
(۳)تکلیف داعش چیست و در سوریه چه طرحی عملی خواهد شد؟
از دید من ابزار توسعه همکاری بین حکومت ترامپ و روسیه ، خیمه شب بازی مبارزه با داعش خواهد بود. حول این خیمه شب بازی قرار است یک اتحاد نظامی بین “غرب و روسیه” انجام شود و مرکز داعش در سوریه را با کمک ارتش بشار اسد تسخیر کنند.این اتفاقا احتمالا در کوتاه مدت انجام خواهد شد. بمبارانهای مداوم و حضور ارتشهای غیر منظم امریکا و روسیه در کنار ارتش بشار اسد و احتمالا حکومت خودمختار کردستان در سوریه! اینها در کنار ارتش رژیم اسلامی ! همه اتحادی خواهند بود که به قدرت داعش در سوریه پایان خواهند داد! داعش ابزار یک تلاش برای جلو کشیدن ترامپیزم خواهد بود.
حکومت روسیه از این استراتژی ترامپ استقبال خواهد کرد چون کمکی است برای پیشبرد استراتژی این حکومت در منطقه خاورمیانه.متحدین روسیه یعنی بشار اسد و رژیم اسلامی برنده موقت این داستان خواهند بود!
طرح صلح سوریه هنوز کامل نیست.اما احتمالا روی ماندن بشار اسد و یک انتخابات قلابی برای ماندن او یا حفظ بخش اصلی حکومت او توافق خواهد شد.
حکومت “کردستان خودمختار سوریه” که متحد ضمنی بشار اسد بوده و توسط ارتش مخفی امریکا حمایت شده طبیعتا در اینده سوریه حفظ خواهد شد.بشار اسد مشکلی در کار کردن با اینها هرگز نداشته! ناسیونالیزم کرد کنار ناسیونالیزم عرب!
آنچه رویش توافق خواهد بود احتمالا پایان دادن به قدرت نظامی سیاسی داعش است درغرب سوریه و شرق عرق.اینها اهدافی است که ترامپ و حکومتش بعنوان طرح حداقل برای خلاصی از بحران خود بهش نیاز فوری دارند.
سوریه از دید من قرار است با یک حکومت ائتلافی مرکزی و حفظ خودمختاری حکومت خودمختار کردی به صلح برسد.الان بیشتر دعوا سر سهم خود بشار اسد هست در حکومت ائتلافی سوریه! از همین الان سر بازسازی قانون اساسی سوریه و فراخوان برای انتخابات صحبت می شود.طرحی که رژیم اسلامی هم باهاش کاملا موافق است! ترامپ زیر این سند امضا خواهد کرد!
اختلاف دیگر در موضوع “منطقه امن” است که ترامپ مدتهاست روی میز گذاشته.این طرح مورد مخالفت روسیه است و حکومت بشار اسد.از دید من ترامپ این طرح را دیر یا زود پس خواهد گرفت!
(۴) رابطه با رژیم اسلامی؟
رابطه حکومت امریکا در دوران ترامپ را عمدا از بحثهای بالا آغاز کردم چون بدون مباحث بالا نمی شود وارد سوال رابطه ترامپ با رژیم اسلامی بشویم.
وعده ترامپ در “پاره کردن قرار داد اتمی با ایران” چه می شود؟
از دید من این قراداد سرنوشتش همانست که “پاره کردن طرح بیمه اوباما”! بعد از مدتها شعار دادن ترامپ قانونی امضا کرد که “طرح بیمه اوباما ” به عهده ایالتها گذاشته شود یعنی خود ایالت تصمیم بگیرد! خلاصه زیر ابی رفت!
قراداد با رژیم اسلامی از دید من سرجایش می ماند . ممکنست مدتها اینها با هم تانگوی تحول آور بدهند.دنیا را باز هم سر کار بگذارند.ممکنست برخی موادش تغییر کند.اما اساس این ثرارداد استراتژیک است و به اصل حفظ روابط با رژیم اسلامی برمی گردد لذا این قرارداد به اجتمال زیاد خواهد ماند همانطور که حکومت امریکا نتوانست وعده ترامپ را در مورد طرح بیمه عملی کند.
رژیم اسلامی و حکومت ترامپ بیش از گذشته به هم نیاز دارند.راهی که بوش و اوبا جلو امده اند برگشت پذیر نیست. استراتژی رژیم چنج شکست خورده و ترامپ مجبور اسنت با رژیم اسلامی “معامله” کند.او از سایر رئیس جمهورهای امریکا بیشتر اهل بخیه هست.
فقط و فقط مبارزات مردم مبارزات چپ جامعه برای پایان رژیم اسلامی است که حکومت امریکا و ترامپ ها را به چرخش سیاسی خواهد کشاند.همانطور که پهلوی در اخرین لحظاتش مورد غضب حکومت کارتر قرار گرفت.راه اینست.مبارزه و سازماندهی و ساختن بلوک چپ انقلابی!
منابع دیگر:
(۱)ترامپیزم قبل از انتخابات و بعد از انتخابات! افق پیش روی ترامپیزم
http://www.azadi-b.com/arshiw/?p=61037#more-61037
(۲)پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا و تعاقبهای آن
(۳)”ترامپیزم” پاسخی جدید و موهوم به بحران لاعلاج سرمایه داری از موضع راست؟
سرمایه-داری-از-موضع-راست؟
(۴)مناظره شماره ۱۱۳ بخش اول بررسی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری امریکا
با شرکت: علا احمدی، احسان ریاحی و سعید صالحی نیا
با مدیریت خانم رویا غیاثی
(۵) دستور منع موقت ورود مسلمانان از ۷ کشور به امریکا توسط ترامپ
https://www.nytimes.com/2017/01/27/us/politics/trump-syrian-refugees.html?_r=0
(۶) مواضع ترامپ در موضوع سوریه:
http://www.cnn.com/2017/01/27/middleeast/trump-syria-safe-zone-explained/index.html
(۷) ترامپ ، داعش و نفت عراق:
http://www.factcheck.org/2017/01/trump-isis-and-iraqi-oil/
https://www.donaldjtrump.com/policies/foreign-policy-and-defeating-isis/
Those countries are Iraq, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia and Yemen.