اخبار و گزارشات کارگری ١٨ تیرماه ١٣٩٩
اخبار کارگرى
July 09, 2020اخبار و گزارشات کارگری ١٨ تیرماه ١٣٩٩
- ادامه اعتراضات کارگران مجتمع کشت وصنعت نیشکر هفت تپه باتجمع مقابل فرمانداری وراهپیمایی درسطح شهر شوش
- عدم پرداخت حقوق فصل بهار کارگران شرکت زغال سنگ شمال شرق
- عدم تصویب افزایش200هزارتومان حق مسکن کارگران در هیئت دولت وپرداخت حق مسکن 200 میلیون تومانی بهارستان نشینان
- به شیشه کردن خون کارگران توسط کارفرمایان با گرفتن چک وسفته هنگام عقد قرارداد زیر سایه سکوت وزارات کار ومسئولین ذیربط
- جان باختن یک کارگر در عباس آباد بدنبال سقوط از داربست
*ادامه اعتراضات کارگران مجتمع کشت وصنعت نیشکر هفت تپه باتجمع مقابل فرمانداری وراهپیمایی درسطح شهر شوش
روز چهارشنبه 18 تیرماه همچون چند روز گذشته،اهالی شوش شاهد ادامه اعتراضات کارگران مجتمع کشت وصنعت نیشکر هفت تپه باتجمع مقابل فرمانداری وراهپیمایی در خیابان های این شهرستان بودند.
امروز در شرایطی کارگران هفت تپه با تجمع وراهپیمایی وسردادن شعارها برای تحقق خواسته هایشان مبنی بر پرداخت بموقع حقوق وحق بیمه وپایان دادن به بلاتکلیفی شغلی با تعیین تکلیف نهایی با خصوصی سازی وسهامداران شرکت وبازگشت بکار همکاران حق طلب اخراجیشان ادامه دادند که انتشار ویدئوهایی در شبکه های اجتماعی حاکی ازطرح شعارهای انحرافی در لابلای شعارهای حق طلبانه وافشاگرانه در حین راهپیمایی کارگران هفت تپه بود ،شعارهایی که رک وصریح نشان می دهد طراحان آن علاوه به بیراهه کشاندن حق طلبی کارگران هفت تپه زیرکانه اهدافی زیر را دنبال میکنند:
1- سواستفاده عوامل جناح مخالف دولت درحاکمیت از اعتراضات وتجمعات کارگران هفت تپه علیه جناح رقیب.
2- تخریب اقدامات حق طلبانه وچهره کارگران و زمینه سازی برای سرکوبشان.
همچنین بنا به گزارش رسانه ای شده،سه شنبه شب(17 تیر) 2 کارگر شاغل ویکی از کارگران اخراجی هفت تپه درپخش زنده اینستاگرامى دانشجویان بسیجی تحت عنوان«هفت خان براى کارگر» شرکت کردند؟!
علاوه بر این همانطورکه در گزارش روز گذشته آمد، جناح رقیب یعنی دولت وخانه کارگر هم بیکار ننشسته و وظیفه خاتمه دادن به اعراضات کارگران هفت تپه را به شورای اسلامی کار این واحد زراعی – صنعتی محول کرده است.
علیرغم این فعل وانفعالات نگران کننده،جمععی از کارگران حق طلب هم با تاکید برشعار «کارگر هفت تپه اتحاد اتحاد»بردامنه تلاش هایشان برای جلوگیری از به انحراف کشاندن اعتراضات هفت تپه ای ،تفرقه اندازی ودامن زدن به اختلافات افزودند.
*عدم پرداخت حقوق فصل بهار کارگران شرکت زغال سنگ شمال شرق
با گذشت 18 روز از تابستان حقوق فصل بهارسال جدید(ماه های فروردین،اردیبهشت و خرداد )کارگران معادن زغالسنگ «زمستان یورت»، «ملچ آرام تحتانی» و «اکلن ۴» و یک واحد زغالشویی پرداخت نشده است وآخرین حقوقی که کارگران این واحد دریافت کردهاند مربوط به دستمزد اسفند ماه سال گذشته است که کارفرما آن را 25 خرداد ماه به حسابشان واریز کرده است.
*عدم تصویب افزایش200هزارتومان حق مسکن کارگران در هیئت دولت وپرداخت حق مسکن 200 میلیون تومانی بهارستان نشینان
روز چهارشنبه 18 تیر،در شرایطی عدم تصویب افزایش200هزارتومان حق مسکن کارگران در هیئت دولت از طرف معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و فاه اجتماعی رسانه ای شد که دوروز پیش پرداخت حق مسکن 200 میلیون تومانی بهارستان نشینان در رسانه ها منتشر شده بود.
حاتم شاکرمی به خبرنگار رسانه ای گفت: گرچه در شورای عالی کار تصویب شد که حق مسکن کارگران از یکصد هزار تومان به 300 هزار تومان افزایش یابد، اما این مصوبه هنوز برای اجرا در دولت تصویب نشده است. مصوبه افزایش حق مسکن کارگران گرچه در کمیسیون اقتصادی دولت هم تصویب شده و یک جلسه برای آن گذاشتهاند، اما مصوبه شورای عالی کار و مصوبه کمیسیون اقتصادی دولت به منزله پیشنهاد تلقی میشود و در صورتی که در هیأت دولت تصویب شود، اجرا خواهد شد.
روز دوشنبه 16 تیر، یکی از بهارستان نشینان به خبرنگاران گفت: اولین حقوق ماهیانه نمایندگان مجلس 11میلیون تومان به علاوه 200 میلیون تومان بابت مسکن و 20میلیون تومان هم برای سایر هزینهها به حساب ما واریز شد.
*به شیشه کردن خون کارگران توسط کارفرمایان با گرفتن چک وسفته هنگام عقد قرارداد زیر سایه سکوت وزارات کار ومسئولین ذیربط
کارفرمایان با گرفتن چک وسفته از کارگران هنگام عقد قرارداد زیر سایه سکوت وزارات کار ومسئولین ذیربط مشغول به شیشه کردن خونشان هستند.
روز چهارشنبه 18 تیر،کارگر یک واحد تولیدی به خبرنگار رسانه ای گفت: کارفرمایم زمان استخدام از من 70میلیون چک خواست که یکی از اقوام آن را در اختیارم گذاشت و من هم به کارفرما دادم. حالا کارگاه تعطیل شده و کارفرما را برای پس گرفتن چک پیدا نمیکنم و نگرانم چراکه در چک قید امانت را هم نیاوردهام.
وی ادامه داد: در زمان دایر بودن کارگاه هم کاملا احساس میکردم برده کارفرما شدهام چرا که جرأت هیچ اعتراضی به هیچ کدام از مسائل کار و مشکلات آن نداشتم.
کارمند فروش یک شرکت تولیدی دیگر هم گفت: در ابتدای کارم بااینکه ماهی بیش از50 میلیون تومان تبادل مالی با مشتریان ندارم اما کارفرمایم 150 میلیون تومان سفته و چک از من گرفت و در قرارداد هم ذکر نکرده است و نمیدانم عاقبت این نوع ضمانت چه خواهد شد.
وی افزود: حالا مجبورم هرچه کارفرما میگوید انجام دهم چراکه عملاً آبرویم در گرو کارفرماست و اگر بیکاری به من فشار نمیآورد هیچوقت این ضمانت را با این مبلغ سنگین نمیدادم تا کارفرما خونم را توی شیشه کند.
موارد اینچنینی زیاد است و بسیاری هستند که برای بهکارگیری در مجموعهای به این خواسته کارفرمایان تن داده و به استخدام درمیآیند بدون اینکه از عواقب احتمالی این کار خبر داشته باشند.
یک حقوقدان و متخصص حقوق کار و تأمین اجتماعی در این رابطه گفت: در قانون کار در رابطه با گرفتن چک و تضمین از کارگر هیچ بحثی نشده است و این موضوع بستگی به توافق کارگر و کارفرما دارد که تضمینی از طرف کارگر ارائه بشود یا خیر و بعضی مواقع شغل کارگر ایجاب میکند در قبال انجام کار یا وسیلهای که در اختیارش قرار میگیرد، تضمینی مثل سفته تحویل کارفرما میدهد تا ضمانتی برای حفظ و نگهداری وسیله دریافتی باشد.
وی افزود: ولی متأسفانه برخی کارفرماها از کارگر بهقصد سوءاستفاده سفته دریافت میکنند و وقتی کارگر در پایان قرارداد و یا پایان کار برای دریافت مطالبات دادخواستی ارائه میدهد، کارفرما از این سفته برای جلوگیری از مطالبه حق و حقوق از طرف کارگر سوءاستفاده میکند.
این حقوقدان تأکید کرد: بهترین کار این است که تا جایی که امکان دارد کارگر نباید سفته یا چک به کارفرما بدهد و اگر وسیلهای تحویل او نمیشود یا کارش بهگونهای است که نیازی به ضمانت ندارد از دادن ضمانت خودداری کند.
وی افزود: اگر کارگر مجبور به تحویل سفته شد با رعایت نکاتی باید این کار را انجام دهد. حتماً باید شماره سفته و مشخصات سفته یا چک در قرارداد ذکرشده باشد که دریافت سفته مذکور بابت چه دلیلی بوده است و حتماً مشخص شود که تضمین در زمان عقد قرارداد در قبال کار از کارفرما گرفته شده است.
وی در رابطه بااینکه چرا باید در قرارداد شماره سفته یا نوع ضمانت قید شود گفت: علت این است که ممکن است این سند در اختیار شخص ثالثی قرار بگیرد و کارگر در این پرونده مدیون شناختهشده و اثبات عدم صحت دین کار سختی برای کارگر خواهد بود.
وی توضیح داد: رعایت این نکته این حسن را دارد که اگر بعد از اتمام قرارداد اگر چک یا سفته یا سند ضمانت به اجرا گذاشته شود، کارگر میتواند به استناد قرارداد اعلام کند آن سند را در ازای کار به امانت سپرده است و کارفرما حق استفاده غیرازآن را ندارد.
اوادامه داد: اگر اختلافی بین کارگر و کارفرما در مورد سند ضمانت روی دهد مراجع رسیدگی اداره کار بههیچوجه به آن رسیدگی نکرده و وارد موضوع نمیشوند و رابطه کارگر و کارفرما و ضمانت کارگر دو مقوله جدا از هم هستند و کارفرما نمیتواند در مراجع رسیدگی اداره کار ادعایی در خصوص ضمانت داشته باشد و مرجع رسیدگی به آن مراجع قضائی خواهند بود.
وی تصریح کرد: البته درصورتیکه کارفرما مدعی شود نسبت به پیگیری ضمانت در مراجع قضائی اقدام کرده است، هیئت رسیدگی اداره کار ممکن است حکم به «اناطه» دهد به این معنا که رسیدگی به اختلاف کارگر و کارفرما را منوط به صدور حکم دستگاه قضا نماید و این به شرطی است که مرجع حل اختلاف کار، به این تشخیص برسد که صدور رأی دستگاه قضا در رسیدگی به اختلاف کارگر و کارفرما مؤثر است مگر اینکه مثلاً شکایت کارگر به خاطر عدم پرداخت حق بیمه وی باشد و شکایت کارفرما در دستگاه قضا به مطالبه کارگر از وی ارتباطی نداشته باشد که در این صورت هم هیئت اختلاف از اناطه خودداری میکند.
*جان باختن یک کارگر در عباس آباد بدنبال سقوط از داربست
یک کارگرساختمانی 44حین کار نصب علائم و چراغهای روشنایی در یک ساختمان تجاری در شهرستان عباس آباد استان مازندران بدنبال سقوط از ارتفاع پنج متری داربست جانش را ازدست داد.
akhbarkargari2468@gmail.com