دو گزارش از خراسان شمالی و بجنورد
گزارش
April 19, 2020دو گزارش از خراسان شمالی و بجنورد
وضعیت بیکاری در خراسان شمالی
:
بنا به اظهار مدیر کل اداره تامین اجتماعی خراسان شمالی : از زمان شیوع کرونا تنها به دستور این سازمان ۶هزار ۷۰۰ گارگر را کارفرمایان این استان به مرخصی اجباری و بدون حقوق فرستادهاند. و در مجموع بیش از ۵هزار کارگر برای دریافت حقوق بیکاری در سازمان تامین اجتماعی ثبت نام کردهاند که بنا به قانون ظالمان تامین اجتماعی فقط نیمی از ثبت نام کننده گان مشمول بیمهی بیکاری میشوند. که کارگران ساختمانی و رانندگان و قالیبافان شامل دریافت حقوق بیکاری نمیشوند.
با کم شدن کار در صنعت ساختمان و خساراتی را که برف نابهنگام ۲۰ام فروردین سال جاری به باغها زد و سیلی که کشاورزان را خانه ویران کرد و تعطیلی بسیاری از مراکز تولیدی با شیوع کرونا، تا به امروز ما شاهد سیل بیکاران در خراسان شمالی بودهایم.
:
بسیاری از کارگران شیرنی پزی بجنورد بیکار شداند
شهرستان بجنورد که مرکز استان خراسان شمالی میباشد با بیش از ۴۰ قنادی فعال در سطح شهر ، با بروز بیماری مسری کرونا دچار افت فروشی بیسابقه شده اند. پس از باز گشایی مجدد ادارات و شرکت ها و کسب و کار ها بسیاری از قتادی ها و شیرنی فروشی ها هنوز کار خود را آغاز نکرده اند و آن صنادی هایی که باز هستند هم حداکثر با یک سوم توان در حال پخت کیک و شیرینی و توزیع آن هستند.
اما در این مابین قربانی اصلی این وضعیت کارگران و استادکاران شیرنیپزی در سطح شهر هستند. چرا که بسیاری از این زحمتکشان به صورت روزمزدی در کارگاه شیرنی پزی مشغول هستند و آن کارگرانی که قرارداد کاری با کارفرما داراند به بهانه شیوع کرونا قرارداد های سال جدید را با گذشت یک ماه از سال ۹۹ هنوز نه بستهاند.
درگفتگو با یکی از شاگرد شبرنیسرای گرندی متوجه شدیم در سال جاری از زمان باز شدن مجدد کسب و کارها هیچ یک از کارگران روز مزدی به محل کار خود دعوت نشدهاند و از کارگران قراردادی که اکثرا استادکاران هستند به صورت روزمزدی استفاده میشود.
ایشان اینگونه شرح واقعه میکند«از اسفند سال پیش که طبیعتأ باید زمان کاری و به طبع اون مزد ما افزایش پیدا میکرد به دلیل شیوع کرونا و کم شدن فروش شبرنی تعدادی از نیرو های روز مزد رو از سر کار درآوردن قول داداند که بعد عید همه کارگرا رو دوباره به سر مار برگردونند. ولی وضع بعد عید بدتر شد نتنها کارگرای روز مزد رو برنگردوندند بلکه قراردادی ها رو روز مزد کردن و گفتن تا رفع شدن این مشکل(ویروس کرونا) وضع همینطوری»
از ایشان پرسیدیم فقط کارفرمای شما اینطوری با کارگرانش برخورد کرده است؟ وی در جواب گفت«نه بسیاری از شیرنیسرا ها که تعطیل کردن و کارگرا رو هم اخراج موقت کردن اما اونایی هم که بازاند فقط یک تعداد محدود از کارگر ها رو به کار برگردوندند.»
این کارگر جوان در ادامه بیان کرد که شیرنیسرای «گرندی» که یکی از معروف ترین و پرفروشترین شیرتی فروشی های سطح شهر هست تنها از بین ۳۰ کارگر خود هفت الی هشت نفر را در سال جاری بازگشت به کار کرده است. این تعداد کارکر تعدیل شده فقط مربوط به کارگران شیرنیسرا است. در صورتی که قنادی«گرندی» یک کارگاه تولید آبنبات نیز دارد که آنرا در سال جدید بطور کامل در مدار تولید خارج کرده است و تمامی ۱۵ پرسنل آن اهم از رانند و منشی و بازاریاب و کارکران خط تولید را اخراج کرده است.
این تعداد اخراجی کارگر فقط مخصوص یک کارگاه تولید شیرنی و آبنبات است. که با در نظر گرفتن بیش از ۴۰ قنادی و شیرنیسرای فعال در شهر تعداد اخراج شده ها از سرکار به بیش از ۴۰۰ نفر میرسد
احمد. ب