فراخوان عفو بینالملل برای اقدام فوری ... بازداشت سه خبرنگار به دلیل پوشش خبری اعتراضات کارگران
فراخوان
July 06, 2019فراخوان عفو بینالملل برای اقدام فوری
بازداشت سه خبرنگار به دلیل پوشش خبری اعتراضات کارگران
سه خبرنگار ایرانی به نامهای امیر امیرقلی، ساناز الهیاری و امیرحسین محمدیفر از دی ماه ۱۳۹۷ به طور خودسرانه بازداشت شده و بدون دسترسی به وکیل در زندان نگه داشته شدهاند. امیر امیرقلی و ساناز الهیاری از مراقبتهای پزشکی مناسب محروم شدهاند. هر سه خبرنگار زندانی باید فورا و بدون قیدوشرط آزاد شوند.
سه خبرنگار ایرانی به نامهای امیر امیرقلی، ساناز الهیاری و امیرحسین محمدیفر از دی ماه ۱۳۹۷ به طور خودسرانه بازداشت شده و بدون دسترسی به وکیل در زندان نگه داشته شدهاند. این سه نفر تنها به دلیل خبررسانی دربارهی اعتراضات کارگران در استان خوزستان به اتکای اتهامات ساختگی در معرض محاکمه به جرم اقدام علیه امنیت ملی قرار دارند. امیر امیرقلی و ساناز الهیاری از مراقبتهای پزشکی مناسب محروم شدهاند. هر سه خبرنگار زندانی باید فورا و بدون قیدوشرط آزاد شوند.
اقدام شما موثر است؛ به زبان و قلم خودتان نامه بنویسید یا از متن زیر الگوبرداری کنید.
دادستان کل تهران، علی القاصی مهر
دفتر دادستانی
نبش میدان ۱۵ خرداد
تهران، ایران
جناب آقای علی القاصی مهر، دادستان محترم تهران
سه خبرنگار ایرانی به نامهای امیر امیرقلی، ساناز الهیاری و امیرحسین محمدیفر از دی ماه ۱۳۹۷ ،بدون دسترسی به وکالی خود، در زندان اوین تهران در بازداشت به سر میبرند. این سه خبرنگار، به اتهامات ساختگی امنیتی متهم شدهاند و در معرض محاکمه قرار دارند، تنها به این دلیل که دربارهی تجمعات کارگران در کارخانهی نیشکر هفتتپه در استان خوزستان، در اعتراض به عدم پرداخت حقوقشان و شرایط کاری نامناسب، خبررسانی کردهاند. هر سه خبرنگار از اعضای تحریریهی یک نشریهی اینترنتی با عنوان «گام» هستند که در خصوص مسائل مربوط به عدالت اجتماعی، از جمله حقوق کارگران، خبررسانی میکند.
ساناز الهیاری و امیر امیرقلی از دسترسی به مراقبتهای پزشکی مناسب محروم شدهاند. دست کم دو ماه است که ساناز الهیاری دچار کاهش وزن و لرزش شدید دست و پا شده است و از درد معدهی مزمن رنج میبرد و به درمان فوری نیاز دارد. امیر امیرقلی مبتلا به بیماری دیابت است و دستگاه لازم برای اندازهگیری روزانهی قند خون در اختیار وی قرار نگرفته است.
دی ماه ۱۳۹۷، مأموران وزارت اطلاعات این خبرنگاران را دستگیر کرده و به بند ۲۰۹ زندان اوین انتقال دادند؛ این خبرنگاران به مدت طولانی در حبس انفرادی به سر برده و بدون حضور وکیل مورد بازجویی قرار گرفتند. آنها ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ جهت تفهیم اتهام به دادسرای واقع در زندان اوین احضار شدند. اتهامات آنها به قرار زیر است: «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «نشر اکاذیب»، و «تشکیل گروه با هدف بر هم زدن امنیت ملی». این سه خبرنگار زندانی در حال حاضر در انتظار محاکمه در شعبهی ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به سر میبرند.
اینجانب مصرانه از شما درخواست میکنم که امیر امیرقلی، ساناز الهیاری و امیرحسین محمدیفر را فورا و بدون قیدوشرط آزاد کرده و اتهامات وارد شده به این افراد و سایر فعالان حقوق کارگران در رابطه با اعتراضات مسالمتآمیز کارگران در کارخانهی نیشکر هفتتپه در استان خوزستان را لغو کنید. خواهشمندم کسب اطمینان کنید که این افراد، تا زمان آزادیشان، از حق ملاقات مستمر با وکلا و خانوادههای خود، و همچنین مراقبتهای پزشکی فوری و مورد نیازشان، برخوردار میشوند.
با احترام
****
اطلاعات تکمیلی
ساناز الهیاری و همسرش امیرحسین محمدیفر ۱۹ دی ۱۳۹۷ در تهران دستگیر شده و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند که زیر نظر وزارت اطلاعات قرار دارد. بعد از گذراندن یک دوره حبس انفرادی، ساناز الهیاری به بند زنان زندان اوین منتقل شد و امیرحسین محمدیفر به بند ۴ همین زندان انتقال یافت. در طول این دوره، این دو زندانی بدون حضور وکیل مورد بازجویی قرار گرفتند. همچنین، به خانوادههای آنان گفته شد که وکیلی از بین وکلای مورد تأیید رئیس قوهی قضائیه انتخاب کنند، اما این خانوادهها از پذیرش این محدودیت امتناع کردند.
بنا به اطلاعاتی که سازمان عفو بینالملل به دست آورده، ساناز الهیاری در سلول تاریکی نگهداری شده، از دسترسی به نور طبیعی محروم بوده و مجبور بوده روی زمین بخوابد. همچنین، با وجود این که عینک این زندانی – به دلایل نامعلوم بر عفو بینالملل – شکسته شد، مسئولان برای مدت طولانی از فراهم کردن عینک دیگری برای او خودداری کردند. نخستین ملاقات ساناز الهیاری با خانوادهاش ۲۰ روز بعد از دستگیری او و از پشت شیشه انجام شد. در ملاقات بعدی در اسفند ۱۳۹۷، خانوادهاش متوجه شدند که چشمهای او به شدت ورم کرده است. از آن زمان، ساناز الهیاری به مشکلات جسمی دیگری، از جمله درد معدهی مزمن و لرزش شدید دست و پا، متبلا شده و حدود ۱۰ کیلو از وزن خود را هم از دست داده است. خانوادهی ساناز الهیاری پیوسته از مقامهای دادستانی و مسئولان زندان تقاضا کردهاند که او را برای آزمایشهای پزشکی به درمانگاهی در بیرون زندان منتقل کنند و دو نامه نیز در همین رابطه به دادستان تهران، علی القاصی مهر و دادستان کل کشور، محمدجعفر منتظری، نوشتهاند. درخواستهای این خانواده بیجواب مانده است.
۲۴ دی ۱۳۹۷، امیر امیرقلی هم به همین نحو به دست مأموران وزارت اطلاعات در شهر بابلسر در استان مازندران بازداشت شد و به بند ۲۰۹ زندان اوین انتقال یافت. این زندانی به مدت ۴۰ روز در سلول انفرادی نگهداری شده و متعاقباً به زندان شیبان در اهواز، منتقل شد. این انتقال ظاهراً به درخواست مسئولان وزارت اطلاعات و مقامهای دادستانی شوش، در استان خوزستان، انجام گرفت که از اواسط پاییز ۱۳۹۷ چندین فعال حقوق کارگران را در رابطه با اعتراضات صلحآمیز کارگران کارخانهی نیشکر هفتتپه بازداشت کردهاند. امیر امیرقلی ۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ به زندان اوین بازگردانده شد.
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ساناز الهیاری، امیرحسین محمدیفر و امیر امیرقلی جداگانه جهت تفهیم اتهام به دادسرای واقع در زندان اوین احضار شدند. اتهامات آنها به قرار زیر است: «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «نشر اکاذیب»، و «تشکیل گروه با هدف بر هم زدن امنیت ملی». این اتهامات علناً به این دلیل علیه این خبرنگاران مطرح شده است که به صورت مسالمتآمیز از حق آزادی بیان خود و حق تجمع و اجتماع آزادانه استفاده کردهاند تا در مورد تجمعات کارگران در کارخانهی نیشکر هفتتپه، در اعتراض به عدم پرداخت حقوقشان و شرایط کاری نامناسب، خبررسانی کنند. این سه زندانی در حال حاضر در انتظار محاکمه در شعبهی ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به سر میبرند.
دست کم سه نفر دیگر از فعالان حقوق کارگران، به نامهای اسماعیل بخشی، سپیده قلیان و علی نجاتی، و همچنین یک خبرنگار دیگر به نام عسل محمدی، در ارتباطات با اعتراضات صلحآمیز در کارخانهی نیشکر هفتتپه در معرض تعقیب کیفری قرار گرفتهاند. اسماعیل بخشی و سیپیده قلیان از ۳۰ دی ۱۳۹۷ در بازداشت به سر میبرند. دستگیری این دو بعد از آن صورت گرفت که دربارهی شکنجههایی که به گفتهشان در طول دورهی بازداشت قبلیشان از اواسط تا آخر پاییز ۱۳۹۷ متحمل شده بودند سخن گفتند. علی نجاتی، رئیس پیشین و از اعضای فعلی سندیکای کارگران هفتتپه، ۸ آذر ۱۳۹۷ بازداشت شده و ۸ بهمن به قید وثیقه، تا زمان برگزاری محاکمه، آزاد شد. عسل محمدی، یکی دیگر از اعضای تحریریهی نشریهی «گام»، ۱۷ آذر ۱۳۹۷ بازداشت شده و ۱۵ دی به قید وثیقه، تا زمان برگزاری محاکمه، آزاد شد. بر اساس اطلاعات عفو بینالملل، مسئولان دادستانی یک پروندهی مشترک برای اسماعیل بخشی، سپیده قلیان، علی نجاتی، ساناز الهیاری، امیرحسین محمدیفر و امیر امیرقلی تشکیل دادهاند، و همگی احتمالا به اتفاق هم مورد محاکمه قرار خواهند گرفت.