یادداشت ها (١١)
بهروز شادیمقدم
October 23, 2020یادداشت ها (١١)
فردوسی و شکسپیر
قله های ماندگار ادبیات کلاسیک
و موضع طبقاتی آنها
فردوسی و شکسپیر هر دو یک موقعیت و جایگاه را در تاریخ و ادبیات دارند . صاحبان آثاری ماندگار در متن ستایش از شاهان . اگر این ستایش نبود ، این آثار هم وجود نداشت . بدلیل سلطۀ استبداد همان شاهان . نقد بر موضع طبقاتی آنها هم لازم است و هم درست . ولی نفی آنها و آثارشان غیر ممکن و نادرست است .
چرا ؟ چون آثارشان همه در مدح و ستایش شاهان نیست ، بلکه بخش اعظم شان در بارۀ زندگی ،عشق ، حماسه و ترادژیست . با بیانی زیبا و ماندگار .
پیام و رسالت اصلی شکسپیر فساد و فروپاشی پادشاهی نبود ، ترادژی و سرنوشت آنان بود و رسالت فردوسی حماسه سرایی در مورد شاهان بود . هر دو با سلطنت و شاهان مشکلی نداشتند و در متن آن نظام بودند و مورد تائید آن . شکسپیر بیشتر و فردوسی کمتر .
ستایش و مجیزگویی فردوسی از شاهان ، جز پاداشی که در موقع مرگش رسید ، چیز دیگری در بر نداشت . اما شکسپیر که آنهمه مجیزگویی نکرد بهطور مرتب تحت حمایت ملکه و سایر پادشاهان بود . ملکه الیزابت حامی مهمی برای شکسپیر بود .
بهروز شادیمقدم
20.10.2020
نسرین طا ، مبارزی
زیر سایۀ سنگین سکوت !
زن رزمندۀ جوانی بعد مرگ همسر مبارزش "فایق باسامی" به جرم "فساد" چه فسادی ؟ کومه له او را اخراج و مورد کم مهری قرار میگیرد و کسی به دفاع از او بر نمیخیزد .
بعد تنها و بی پناه مدتی در منطقۀ کردستان عراق بسر میبرد و از سر درماندگی و برای دیدن فرزندش به ایران بر میگردد و دستگیر میشود و اعدام میگردد .
اکنون بعد از بیشتر از سی سال سکوت سنگین ، رفقایی : Sheri Masoumi و Jamileh Miraki در باره اش نوشته اند .
بهروز شادیمقدم
18.10.2020