در حاشیه آتش سوزی جنگلها و جانباختن سه فعال زیست محیطی در پاوه!
نسان نودينيان
July 01, 2020در حاشیه آتش سوزی جنگلها و جانباختن سه فعال زیست محیطی در پاوه!
مردم میگویند؛ مگر میشود بلوط را با دست خاموش کنیم؟
بیش از دو هفته است در مناطق مختلف در ایران جنگلها دست خوش حریق های هولناکی شده اند. جنگلهای زاگرس در معرض بیشترین و گسترده ترین آتش سوزیها هستند. جنگلهای زاگرس با گستردگی در ۱۱ استان با شش میلیون هکتار مساحت، ۴۰ درصد جنگلهای ایران را تشکیل میدهند که حدود ۷۰ درصد تیپ گونههای جنگلی زاگرس را بلوطها شامل میشوند و سایر گونههای درختی این جنگلها افرا، کیکم، بنه، زبان گنجشک، گلابی وحشی، ولیک، ارغوان، انواع بادام و دیگر درختان است. جنگلهای بلوط منطقه زاگرس از شمال غربی ایران آغاز و به جنوب غرب ایران میرسد.
در استان خوزستان به مدت چند روز شعلههای آتش در جنگلها و مراتع منطقه بابا احمد اندیکا زبانه کشید که با خود سازماندهی توده های مردم مهار شد.
صدای اعتراض مردم در باره بی مسئولیتی و اقدام نکردن حکومت اسلامی برای مهار سریع آتش سوزی های جنگلهای زاگرس، همه جا شنیده میشود. مردم میگویند؛ هیچ نداشتیم «وحشتناک است، وحشتناک است.» هدایتالله دیدهبان، مدیر منطقه حفاظتشده خاییز افسوس میخورد و آه میکشد. صبح جمعه گفته بودند که قرار است بالگردی برای خاموشکردن آتش بیاید. ساعت چهار عصر است و هنوز نیامده. «ناراحت این هستم که هیچ ابزاری نداریم که آتش را خاموش کنیم. مگر میشود بلوط را با دست خاموش کنیم؟». ... «نتوانستیم همان وقت خاموشش کنیم چون هیچ نداشتیم، حتی یک دمنده. راه هم صعبالعبور است. نیرو جمع کردهایم که بفرستیم به ارتفاعات و بتوانیم آتش را به روش سنتی خاموشش کنیم، مثل مردمان نخستین، با شاخ و برگ.»
در مناطق پاوه آتش سوزی جنگلهای منطقه بوزین و مرخیل که از بامداد پنجشنبه (۵ تیر ماه) اتفاق افتاد پس از چندین بار اطفاء، بامداد (یکشنبه ۸ تیر) شعله ور میشود برای مهار آتش جنگلها نیروهای زیست محیطی تلاش میکنند که آتش را خاموش کنند. بر اثر شدت آتش سوزی سه فعال زیست محیطی مختار خندانی اهل نوسود، بلال امینی اهل روستای سریاس بخش باینگان و یاسین کریمی در آتش سوزی منطقه «بوزین و مرخیل» جان خود را از دست دادند. مختار خندانی اهل نوسود، از اعضای هیات موسس و سخنگوی انجمن محیط زیستی ژیوای بود.
متاسفانه جانباختن فعالان زیست محیطی اولین بار نیست اتفاق می افتد. سوم شهریور ۱۳۹۷ چهار نفر از فعالان محیط زیست مریوان به نامهای شریف باجور، امید کهنەپوشی، رحمت حکیمینیا و محمد پژوهی جانباختند.
فعالان زیست محیطی شایسته بیشترین حمایت از جانب مردم هستند
نهادهای مدنی زیست محیطی پدیده ای نوین در ایران هستند. این نهادها به ابتکار فعالین طرفدار محیط زیست تشکیل میشوند و در همه جا مورد حمایتهای وسیع انسانی قرار میگیرند.
گرامیداشت یاد عزیز فعالان زیست محیطی در پاوه با حضور وسیع مردم برگزار شد. در پاوه مردم در حالی که تصاویر سه تن از فعالین زیست محیطی را در دست گرفته بودند آمبولانس های حامل پیکر آنان را بدرقه کردند.
مردم مریوان در ٤ شهریور ٩٧ در گرامیداشت یاد عزیز فعالین محیط زیست بویژه شریف باجور تظاهرات بزرگ و پُرشوری را با شرکت چند هزار نفر برگزار کردند. فعالین زیست محیطی شهرها در سطح سراسری و در کردستان با بکارگیری میدیای احتماعی بویژه تلگرام برای بسیج مردم و حضور فعال آنها سازماندهی درستی را تجربه کردند. چند هزار نفر در مراسم گرامیداشت شریف باجور شرکت کردند. شهر مریوان یک روز مبارزاتی و انقلابی را تجربه کرد. حضور وسیع و چند هزار نفری مردم و شعارهای آنها در حمایت از فعالین محیط زیست و در محکومیت بی مسئولیتی جمهوری اسلامی و در دسترس قرار ندادن امکانات مهار کردن حریق و آتش سوزی با پوشش موثری از کانالهای میدیای اجتماعی و رسانه ها مواجه شد.
مردم شهر پاوه و فعالین زیست محیطی در سطح سراسری و کردستان را فرامیخوانیم برای گرامیداشت یاد عزیز جانباختگان آتش سوزی (۵ تیر ماه) مراسهای گرامیداشت را تدارک ببینند.
١٠تیر ١٣٩٩
٣٠ ژوئن ٢٠٢٠
ایسکرا ۱۰۴٧