تاثیر مخرب و ویران‌گر کرونا در کشورهای مختلف!

بهرام رحمانی
April 19, 2020

bahram.rehmani@gmail.com

 

کرونا هم‌چنان می‌گیرد و هم امکان امرار معاش را. از آغاز همه‌گیری این ویروس در جهان چند میلیون شغل از دست رفته است و پیش‌بینی می‌شود مشاغل بیش‌تری از دست بروند. مشاغل خدماتی کامل تحت تاثیر این ویروس قرار گرفته، صنعت حمل و نقل تقریبا به‌حالت تعطیل درآمده و مشاغل خرد و کوچک توان ادامه فعالیت، حتی پس از کنترل کرونا را ندارند.

در حوزه صنعت نیز صنایع بزرگ با کاهش تولید دست به گریبان هستند. چرخه تولید به دلیل اعمال محدودیت‌های تردد بین مرزی در برخی مناطق کند شده یا به‌صورت کامل از حرکت باز ایستاده است.

در ایران که پیش از شیوع کرونا نیز تحریم‌ها و ناکارآمدی حکومت تولید و اشتغال را تهدید می‌کرد، شرایط سخت‌تر شده است. رییس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران می‌گوید: ۸۰ شرکت فعال در این حوزه ناچار هستند «تعدیل نیرو» کنند. دلیل این تصمیم هم اثرات کرونا بر بازار کسب و کار است. تنها در چند روز گذشته بیش از نیم میلیون نفر برای دریافت بیمه بیکاری ثبت‌نام کردند.

تا نیم‌روز شنبه ۳۰ فروردین - ۱۸ آوریل بیش از ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار مورد بیماری کوید-۱۹ در جهان به‌طور رسمی گزارش شده است. اروپا کماکان کانون اصلی گسترس کرونا در جهان است و  نیمی از کل مبتلایان به کرونا‌(بیش از یک میلیون و ۱۱۱ هزار) در اروپا متمرکز شده است.

بیش از ۱۵۴هزار و ۱۸۸ نفر تا نیم‌روز شنبه ۱۸ آوریل در جهان بر اثر کرونا جان باخته‌اند. شمار قربانیان کرونا  در اروپا ۹۷ هزار و ۹۷۸ نفر گزارش شده است.

افزایش چشم‌گیر موارد ابتلا در ژاپن این نگرانی را پدید آورده است که نظام درمانی این کشور نتواند به وضع همه بیماران رسیدگی کند. این در حالی است که شمار جان‌باختگان در ایالت کالیفرنیای آمریکا روز جمعه از هزار نفر فراتر رفت. رکورد روزانه جان‌باختگان در این ایالت پرجمعیت نیز روز جمعه شکسته شد. امری که این نگرانی را پدید آورده است که کانون اصلی شیوع کرونا در آمریکا از ایالت نیویورک به غرب این کشور منتقل شود.

شیوع این ویروس روز شنبه جان ۱۸۹۱ نفر را در ایالات متحده گرفت. این رقم شمار جان‌باختگان بر اثر ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» در آمریکا را به بیش از ۳۸ هزار نفر رساند.

شمار جان باختگان بر اثر ابتلا به ویروس جدید کرونا در قاره اروپا، از ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفت.

به این ترتیب، تقریبا دو سوم قربانیان بیماری همه‌گیر «کووید ۱۹» در اروپا جان خود را از دست داده‌اند. با این حال، شهروندان آمریکا تاکنون بیش‌ترین خسارت جانی را در میان کشورهای جهان از شیوع نوع جدید ویروس کرونا دیده‌اند.

 

وزارت بهداشت حکومت اسلامی ایران، روز شنبه ۳۰ فروردین - ۱۸ آوریل، اعلام کرد که شمار مبتلایان به ویروس کرونا در کشور، به ٨٠ هزار و ٨۶٨ نفر رسیده و تا کنون ۵٠٣١ نفر در اثر ابتلا به این ویروس، جان خود را ازدست داده‌اند. علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا نیز با اشاره به بستری شدن ٤٤٠ بیمار مبتلا به کرونا در شبانه‌روز گذشته در شهر تهران، نسبت به سرایت این بیماری از طریق وسایل حمل و نقل عمومی هشدار داد.

اما هاشمی، رییس شورای شهر تهران، به وزارت بهداشت درباره خطر رفع محدودیت‌ها هشدار داد و از این وزارت‌خانه درخواست کرد آمار قربانیان و مبتلایان کرونا در تهران به صورت مجزا ارائه شود. آمار ابتلاء و قربانیان کرونا در کشور بسیار بیش‌تر از عدد اعلام شده رسمی است.

***

ایران

شمار قربانیان کرونا در ایران در حالی از پنج هزار نفر فراتر رفته است که فعالیت مشاغل کم خطر در تهران طبق اعلام قبلی دولت شیخ حسن روحانی، رییس‌جمهوری اسلامی ایران از روز شنبه ۳۰ فروردین از سر گرفته شد. هم‌زمان با از سرگیری فعالیت‌های حرفه‌ای کم خطر در تهران نگرانی‌ها در مورد احتمال موج دوم شیوع بیماری همه‌گیر «کووید ۱۹» ادامه دارد.

حسن روحانی روز شنبه با وجود از سرگیری فعالیت مشاغل کم‌خطر در تهران از مردم خواست که هم‌چنان به شعار «در خانه بمانیم» پایبند باشند. او هم‌چنین از ایرانیان خواست که به اجرای «توصیه‌های بهداشتی» ادامه دهند.

حسن روحانی، هم‌چنین می‌گوید قرار دولت این بود که اماکن مذهبی تا پایان اردیبهشت بسته باشد اما به درخواست علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه، دولت نیز تصمیم خود را عوض کرده و این تاریخ را فعلا ۱۵ روز جلو کشیده است. یعنی حرف مدیر حوزه‌های علمیه، بالاتر از حرف‌های دولت است!

 

در حالی که اختناق و سانسور و زندان در ایران، هم‌چنان بر قرار است ۱۵ تشکل صنفی فرهنگیان اخیرا در نامه‌ای مشترک به رییس قوه قضاییه خواستار آزادی یا مرخصی زندانیان شدند. این خواست به‌عنوان اقدامی برای پیش‌گیری از گسترش ویروس کرونا در ایران عنوان شده است. گفته می‌شود در زندان‌های مختلف ایران برخی زندانیان مبتلا به کرونا شده‌اند و یا جان باخته‌اند.

در چنین شرایطی، علی خامنه‌ای که می‌گوید چند دعا بخوانید و به پروردگار پناه ببرید، مصیبت بزرگی نیست، در جنگ جهانی اول و دوم شانزده میلیون نفر قربانی شده‌اند.

پایه‌های حکومت اسلامی ایران، بر دروغ بنا شد و هم‌چنان با دروغ و زورگویی و قلدری اداره می‌شود و ادامه این وضعیت ممکن است برای جامعه ایران فاجعه‌بار باشد.

آن‌ها از شلیک به هواپیمای مسافربری تا ساخت دستگاه ویروس‌یاب، این‌گونه بی‌شرمانه، و نابخردانه دروغ می‌گویند و اسمش را هم فعالیت‌های «هوشمندان» می‌گذارند!

یا وزیر دفاع ایران در مراسم تحویل‌دهی انبوه پهپادهای «کرار» و «ابابیل ۳» به نیروهای هوایی ارتش، از مجهز بودن این پهپادها به انواع بمب و موشک خبر داد و گفت که می‌توان از آن‌ها برای عملیات رزمی و هم‌چنین پدافندی و شناسایی استفاده کرد.

حاتمی افزود این پهپادها می‌توانند برای «پدافند و ماموریت فریب دشمن در شبکه پدافندی» و هم‌چنین به عنوان «هواپیماهای شناسایی» مورد استفاده قرار بگیرند.

به‌گفته وزیر دفاع ارتفاع پرواز پهپادهای موسوم به «کرار» و «ابابیل ۳» ۴۰ تا ۴۵ هزار، و شعاع پرواز آن‌ها تا هزار و ۵۰۰ کیلومتر است.

 

سردار پاسدار حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران چهارشنبه  ۲۷ فروردین در یک برنامه زنده تلویزیونی از دستگاهی رونمایی کرد که بنا بر ادعاها «دانشمندان بسیجی» ساخته‌اند و می‌تواند با ایجاد میدان مغناطیسی نه تنها ویروس کرونا بلکه هر ویروسی را از راه دور و بدون خون‌گیری در ۵ ثانیه شناسایی کند. روز گذشته این دستگاه صاحب نام هم شد: سامانه «مستعان» در معنای سامانه‌ای که از آن یاری می‌خواهند.

 

 

مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره‌ دستگاهی که سپاه پاسداران ادعا می‌کند توانایی تشخیص ویروس کرونا در محیط را دارد گفت:« تاکنون این دستگاه در وزارت بهداشت ارزیابی نشده و اداره کل تجهیزات پزشکی هم آن را تأیید نکرده‌ است.»

 

جمعه ۲۹ فروردین سیامک سمیعی، مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یک نشست خبری اعلام کرد که اداره کل تجهیزات پزشکی دستگاه ویروس‌یاب سپاه را تایید نکرده است:

«هیچ خبر و ارزیابی از این دستگاه نداریم و تاکنون این دستگاه در وزارت بهداشت ارزیابی نشده است و اگر قابل استفاده باشد باید سازمان غذا و دارو و اداره کل تجهیزات پزشکی این سازمان آن را تایید کند. کارشناسان خبره‌ای در این سازمان هستند که می‌توانند این دستگاه را بررسی کنند.»

پیش از این کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت ایران هم یادآوری کرده بود که این دستگاه را سازمان غذا و دارو تایید نکرده است.

 

یا نیروهای سپاه پاسداران در خلیح فارس دست به ماجراجویی‌های خطرناکی می‌زنند. سایت مشرق که به سپاه پاسداران نزدیک است روز چهارشنبه در گزارشی نزدیک‌شدن قایق‌های سپاه به شناورهای آمریکایی را تایید کرد و آن را «پیام قاطع سپاه پاسداران به تروریست‌های سنتکام در خلیج فارس» توصیف کرد.

مشرق در ادامه نوشت: «حرکت روز چهارشنبه نیروی دریایی سپاه را باید ... پیامی حداقلی و البته روشن به تروریست‌های سنتکام و فرماندهان آن‌ها دانست. این دور جدید از رویارویی شناورهای ایران و تروریست‌های آمریکایی مشخصا با حضور ایالات متحده آمریکا آغاز شده است و می‌تواند دلایلی مختلف منطقه‌ای داشته باشد.»

رویارویی میان شناورهای سپاه و ناوهای آمریکایی در خلیج فارس در حالی رخ داده که روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین، یک تانکر حامل مواد شیمیایی متعلق به یک شرکت هنگ‌کنگی، در بندر فجیره امارات مورد حمله مردان مسلح قرار گرفت و به سمت آب‌های ایران برده شد.

این تانکر ساعاتی بعد آزاد شد. مقامات حکومت اسلامی از اظهار نظر درباره خبر توقیف موقت این کشتی خودداری کرده‌اند. 

 

رضا منصوری، فیزیک‌دان سرشناس ایرانی درباره کرونایاب سپاه گفته است: «احتیاج نیست تقیّه کنیم، جهان به ما می‌خندد.»

 

 

رضا منصوری، در یادداشتی وسیله‌ای را که سپاه به‌عنوان کرونایاب نمایش داده زیر سئوال برده و از «کلاهبرداری» و «شیادی» انتقاد کرده است.

منصوری نوشته: «دیگر می‌ترسم حرفی بزنم. حرمت نیروهای نظامی ما کجا رفته؟... ویروس دو قطبی؟ از فاصله صد متری؟ در ۵ ثانیه؟ چه حکمتی در این ۵ ثانیه است؟ خارق‌العاده است؟ بله تقیّه می‌کنم، تقیه‌ای خارق‌العاده! می‌ترسم. نگران ایرانم!»

«بله! آموزش عالی می‌ترسد. دانشگاهی می‌ترسد. دانشگاهی مانند اهل علمِ حوزوی تقیّه می‌کند. دانشگر هم که نداریم تا مانند دانشگران جهانی اجازه ندهد کسی شیادی علمی بکند.»

این فیزیکدان برجسته، که مدتی معاون پژوهشی وزیر علوم هم بود، ضمن نقل خاطراتی از برخورد مقام‌های حکومتی با مقولات علمی، گفته وظیفه جامعه دانشگاهی گفتن واقعیت است.

او گفته: «چه راحت شیادان در دنیا و ایران کلاه بر سر قدرت‌مداران ما گذاشته‌اند. بسیار! کلاه تتلو بر سر روحانیت یک جور و کلاه شیادان علم و فناوری بر سر اهل قدرت جور دیگر. من که خوب یادم هست در تمام دوران انقلاب چه کسانی چه کلاه‌ها بر سر اهل مذهب و اهل قدرت گذاشته‌اند! وظیفه اصلی ما به عنوان دانشگر یادمان نرود که گفتن واقعیت است به اهل قدرت! می‌ماند مدعیان بسیج علمی. کجایند؟»

منصوری ادامه داده: «اما خیال‌تان را راحت بکنم. کرونا بسیار جنبه‌های مثبت برای تحولات اجتماعی ایران داشت. این فقط نوع‌دوستی مردم ما نبود که دوباره مانند دوره جنگ ظاهر شد. این مصادره احمقانه همین حس نوع‌دوستی توسط قدرت‌مداران هم لازم بود ظاهر شود. نترسید! تحولات عمیق و بنیادی در ایران در حال رخ دادن است. احتیاج هم نیست تقیّه کنیم. بخندیم. همه می‌خندند، و جهان به ما می‌خندد. آن کس که نفهمیده همان مدعی است!»

او در بخش دیگری از یادداشتش از طرح جامع انرژی دولت هم انتقاد کرده و گفته «من شک ندارم هیچ‌کس در دولت آن را به قصد نقد نخوانده است، مگر کارشناسان یا قدرت‌هایی که آن‌ها هم به این منظور که ببینند کجا چه‌قدر دلار برای آن‌ها تهش می‌ماند.»

سرلشکر سلامی وسیله‌ای را در تلویزیون ایران نشان داده و گفته این دستگاه بدون آزمایش خون ویروس کرونا را شناسایی می‌کند و «ویروس را داخل خشاب دستگاه می‌گذارند و... با ایجاد میدان مغناطیسی و استفاده از ویروس دوقطبی درون دستگاه، هر نقطه‌ای از محیط که تا شعاع ۱۰۰ متر آلوده باشد، آنتن این دستگاه در مقابل آن نقطه قرار می‌گیرد و در عرض ۵ ثانیه می تواند نقطه آلوده را کشف کند.»

سران حکومت اسلامی آن‌قدر به مردم دروغ گفته‌اند که امروز در مورد شیوه موثر مبارزه با کورونا نیز مردم به دستورات حکومت هیچ اعتمادی ندارند.

پایه‌های حکومت اسلامی ایران با غارت بیت‌المال و شیادی و بی‌اعتنایی به جان مردم نهاده شده است و این است که این روزهای به شدت حساس و نگران‌کننده از اسباب بازی اختراعی سپاه پاسداران تا پهبادها را به نمایش می‌گذارند و نیروهای حشد الشعبی عراق و حزب‌الله لبنان را نیز به خیابان‌ها می‌آورند. هدف حکومتیان از این همه حرکت‌های نمایشی زهر چشم گرفتن از جامعه است که مبادا به فکر اعتراض بیفتند.

مردم گیلان که شاید بیش‌تر استان های دیگر ایران، دچار مصیبت بزرگ کرونا شده‌اند و قربانی داده‌اند نماینده خمینی در گیلان، از پلیس خواسته که «مواظب باشد کسی به‌بهانه کرونا روزه خواری نکند»!

رسول فلاحتی، نماینده خامنه‌ای در گیلان، با تاکید بر این‌که نباید اجازه دهیم کرونا زمینه سوءاستفاده فرصت‌طلبان و دشمنان را در ماه رمضان فراهم کند، از نیروی انتظامی خواست با روز‌ه‌خواری و هنجارشکنی در ماه رمضان برخورد کند.

سران و مقامات حکومت اسلامی در حالی که تلاش می‌کنند وضعیت را عادی نشان دهند اما تمامی مراکز بهداشتی و درمانی کشور از جمله با کمبود تجهیزات مواجه هستند و پرستان و پزشکان و سایر پرسنل بهداشت و درمان کشور با جان‌فشانی شبانه‌روزی از بیماران محافظت می‌کنند به‌طوری که تعدادی از آن‌ها تاکنون جان باخته‌اند.

روزنامه لوموند مورخ ١٨ آوریل‌-٣٠ فروردین که به‌طور کلی به‌وضعیت دشوار درمان‌گران جهان پرداخته، گزارشی جداگانه در باره پزشکان و پرستاران ایرانی منتشر کرده است.

غزل گلشیری روزنامه‌نگار لوموند، بعد از گفت‌و‌گو با پزشکی که در شهر رشت کار می‌کند، نوشته است که «فهرست اسامی پزشکانی که به بیماری کووید١٩ درگذشته‌اند به قدری طولانی است» که این پزشک ارقام آن را به‌درستی به‌خاطر نمی‌آورد. وی اسامی سه پزشک را که در بیمارستان‌های استان گیلان درگذشته‌اند چنین نقل می‌کند: محمد محمدی، وحید منصف و رضا کوچک‌نیا‌(در رسانه‌های ایران «کوچکی‌نیا» نوشته شده است). این پزشک، هم‌چنین از مرگ دو پرستار سخن می‌گوید و می‌افزاید که دو متخصص بیهوشی که در بیمارستان محل کار او شاغل بودند، در وضعیت وخیمی قرار دارند. این پزشک می‌گوید: «درست نمی‌دانم که در استان ما‌(گیلان) ١۵ نفر یا ٢۴ نفر مرده‌اند...»

روزنامه لوموند می‌نویسد که طی ماه اسفند، روزی نبود که در شبکه‌های اجتماعی نام یک پزشک یا عضو کادرهای درمانی به‌عنوان قربانی ویروس کرونا ذکر نشده باشد. وزارت بهداشت تا روز ٢۵ مارس‌-‌۶ فروردین، از ۴٢ مرگ در میان درمان‌گران گزارش داده بود. اما سایت‌های خبری ایرانی خارج از کشور تا روز ۴ آوریل‌-١۶ فروردین، فهرستی از اسامی ٩٩ نفر از درگذشتگان را منتشر کردند.

 

نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی می‌گوید، برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی به نسبت بودجه کل کشور و آسیب‌های ناشی از ویروس کرونا رقم ناچیزی است و پیش‌بینی کرده که «پساکرونای وحشتناکی» در ایران رخ خواهد داد.

به‌گزارش ایندیپندنت فارسی، غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، «نرخ بالای بیکاری، تعدیل بنگاه‌های کوچک و بزرگ، گران شدن کالاها و رشد وحشتناک تورم» را بخشی از آثار اقتصادی این دوره خوانده است.

این نماینده مجلس پیش‌بینی کرده که دست‌کم یک‌ میلیون نفر به جمعیت بیکار کشور افزوده خواهد شد: «ما در پساکرونا نرخ بالای بیکاری داریم که در دنیا چیزی حدود ۱۰۰ میلیون بیکار وجود خواهد داشت، پیش‌بینی می‌شود حدود ۱ میلیون نفر آن‌ها در ایران باشند، ما در حال حاضر بین ۳ تا ۵ میلیون بیکار داریم، در نظر بگیرید اگر  یک میلیون بیکار، آن‌هم از جمعیت فعال کشور به آن اضافه شود، چه شرایطی به وجود می‌آید.»

اقتصاد ایران پیش از فراگیری کرونا نیز با وضعیتی بحرانی روبه‌رو بود. براساس اعلام سازمان برنامه‌وبودجه، کسری بودجه سال گذشته، ۱۵۰ هزار میلیارد تومان و معادل یک‌سوم بودجه دولت بوده است.

دولت اسلامی ایران قرار بود با انتشار اوراق قرضه و برداشت از صندوق توسعه ملی این کسری بودجه را کنترل کند. وقوع کرونا در دو ماه انتهایی سال گذشته سبب شد تا بخش عمده این منابع به سمت مهار کرونا سرازیر شود.

پیش‌‌بینی کسری بودجه امسال تا پیش از شیوع کرونا، رقمی بالغ بر ۲۳۰ هزار میلیارد تومان، معادل نیمی از بودجه عمومی کشور بود. در یک‌ماهه نخست سال، دولت برای مهار کرونا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه اضطراری اختصاص داده و ۱۷ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برداشت کرده است.

 

از فاصله‌گذاری «هوشمند» می‌گویند تصاویر زیر این هوشمندی را به بهترین وجهی نشان می‌دهند.

 

 

تصویر گویا تر از هر گزارش نوشتاری درباره نتیجه اعلام سیاست «فاصله گذاری هوشمند» برای جلوگیری از شیوع کرونا در تهران است. نه مردم و به‌ویژه آن‌ها که اگر در خانه بمانند باید گرسنگی را قبول کنند فاجعه را جدی گرفته‌اند و نه حکومت قصد دارد تامین مایحتاج مردم عهده‌دار شود. شاید بهشت زهرا جلوتر از مردم و حکومت نتیجه را حدس زده باشد که فعلا ۱۰ هزار قبر برای قربانیان کرونا در تهران آماده کرده است

 

علیرضا مروجی، رییس دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: «آمار مراجعه شهروندان کاشانی به مراکز درمانی در اثر ابتلا به کرونا بسیار بالا است و یکی از دلایل افزایش آمار ابتلا به این بیماری در کاشان، کم تحرکی، تغذیه نامناسب و بالا بودن آمار سکته‌های قلبی و مغزی نسبت به میانگین کشوری در این شهر است.»

از سوی دیگر، محمدرضا محمدحسن پور، معاون خدمات شهری شهرداری شیراز هم با اشاره به افزایش آمار مبتلایان به کرونا در این شهر تاکید کرد: «آغاز فعالیت مشاغل و شلوغی شهر، در یک ماه آینده می تواند فاجعه آفرین باشد.» او با بیان این‌که درصد زیادی از مردم این شهر، به واسطه استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی به کرونا مبتلا شده‌اند گفت: «از فعالیت بخش حمل و نقل عمومی در حال حاضر باید جلوگیری شود.»

 

عربستان

بالاترین مرجع مذهبی در عربستان سعودی از مسلمانان در سراسر جهان خواسته برای مقابله با ویروس کرونا در ماه رمضان برای عبادت تجمع نکنند.

شورای علمای این کشور گفته که مسلمانان باید از گردهمایی‌ها دوری کنند به این دلیل که این تجمعات عامل اصلی پراکنده‌کردن ویروس است.

مساجد در عربستان از جمله مسجد نبی در مکه به‌عنوان بخشی از محدودیت‌ها برای مهار ویروس کرونا بسته شده‌اند.

 

برزیل

رییس جمهور برزیل پیش‌تر از ویروس کرونا به‌عنوان «آنفلوآنزای کوچک» نام برده بود. او هم‌چنین اخیرا وزیر بهداشت را به این دلیل که مردم را به رعایت فاصله اجتماعی و ماندن در خانه ترغیب می‌کرد، از کار برکنار کرد.

برزیل بالاترین آمار مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکای لاتین را داراست. براساس دانشگاه جان هاپکینز ۳۷ هزارنفر در این کشور به ویروس کرونا مبتلا هستند.

بیش از ۲ هزار نفر هم تاکنون جان خود را از دست داده‌اند.

 

آمریکا

طبق گزارش آخرین آمار دانشگاه جان هاپکینز، شمار جانباختگان کرونایی در آمریکا تا شامگاه شنبه به ۳۸۶۶۴ نفر رسید.

اندرو کوئومو، فرماندار ایالت نیویورک آمریکا اعلام کرد که ۵۴۰ بیمار مبتلا به ویروس جدید کرونا ظرف شبانه‌روز گذشته جان خود را در این ایالت از دست دادند. فرماندار نیویورک با این حال از سیر نزولی آمار افراد بستری شده به‌دلیل ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» ابراز خرسندی کرد.تاکنون بیش از ۱۷ هزار نفر در ایالت نیویورک بر اثر ابتلا به این بیماری همه گیر جان خود را از دست داده اند

این دانشگاه، هم‌چنین اعلام کرد که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا به ۷۳۲۱۹۷ رسیده است.

بر اساس گزارش روز شنبه ۱۸ آوریل، وب‌سایت دانشگاه جان هاپ کینز بیش از ۲۳ هزار نفر بر اثر ابتلا به کرونا در ایتالیا جان‌باخته‌اند. تعداد مبتلابان نزدیک به ۱۷۶ هزار نفر می‌باشد.

 

اسپانیا

اسپانیا یکی از کشورهایی است که پس از آمریکا و ایتالیا به‌شدت تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گرفته و به زودی جمع کل مبتلایان آن از مرز ۲۰۰ هزار نفر خواهد گذشت.

وزارت بهداشت اسپانیا شمار مرگ‌و‌میر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در این کشور را ۲۰ هزار و ۴۳ نفر اعلام کرده است. در ۲۴ ساعت گذشته، ۵۶۵ نفر دیگر در این کشور درگذشتند که در مقایسه با روز گذشته که ۵۸۵ نفر میزان کمی کاهش داشته است.

با وجود پایین بودن نرخ مرگ‌و‌میر روزانه در اسپانیا ناشی از ویروس کرونا در چند روز گذشته، پایتخت این کشور در مسئله دفن اجساد جان‌باختگان این بیماری همه‌گیر که هزاران تن در اسپانیا را به کام مرگ فرستاده، با مشکلی حقیقی رو‌به‌رو است.

به‌گزارش روز شنبه ۱۸ آوریل خبرنگار العربیه - الحدث، اسپانیا در طی ۲۴ ساعت گذشته، ۵۸۵ مورد مرگ اضافی را ثبت کرده و بیش از نیمی از قربانیان، از اهالی مادرید هستند.

 

علاوه بر این، خبرنگار العربیه - الحدث خاطرنشان كرد كه مسئولان پایتخت اسپانیا در راستای تعامل با آمار بالای جان‌باختگان، یک سالن پاتیناژ را به مرکز موقتی برای کالبدشکافی تبدیل کردند.

او هم‌چنین به این واقعیت اشاره کرد که ۱۴ آرامستان مادرید به دلیل شمار زیاد اجساد جان‌‌باختگان و نبود تجهیزات حفاظتی برای کارکنان خود، پذیرش اجساد را متوقف کردند.

براساس بیانیه روز شنبه ۱۸ آوریل وزارت بهداشت، اسپانیا پس از آمریکا و ایتالیا، سومین كشور از جنبه آسیب‌های ناشی از کرونا است زیرا بیش از ۲۰ هزار مورد مرگ در اثر کووید ۱۹ در این کشور ثبت شده است.

با این حال، با وجود اختلاف‌نظر درباره شمار واقعی قربانیان، مقامات اسپانیایی بر این باورند که نقطه اوج کرونا در اسپانیا در اوایل آوریل، پشت‌سر گذاشته شد که آمار مرگ و میر روزانه در ۲ آوریل به ۹۵۰ رسیده بود.

اسپانیا از ۱۴ مارس شاهد اجرای یکی از سخت‌گیرانه‌ترین تدابیر فاصله‌گذاری اجتماعی در اروپا است به‌شکلی که اجازه خروج از خانه، صرفا برای خرید مواد غذایی، دارو یا گردش دادن سگ‌ها داده شده و فرزندان به هیچ‌وجه، اجازه بیرون رفتن از خانه ندارند.

اجرای این تدابیر تا ۲۵ آوریل، تمدید شد اما پدرو سانچز، نخست‌وزیر، هفته گذشته اعلام کرد که این تدابیر احتمالا بار دیگر نیز تمدید خواهد شد.

با این حال، پس از دو هفته توقف شنبه کامل چرخ‌های اقتصاد اسپانیا از اواخر مارس تا اواسط آوریل، بخشی از کارگران کارخانه‌ها و کارگاه‌ها، فعالیت خود را از روز دوشنبه گذشته از سر گرفتند، در حالی که کار از راه دور، هنوز هم در هر شرایطی که ممکن باشد، روند غالب است.

به‌گفته مقامات بهداشتی اسپانیا، این کشور نقطه اوج بیماری همه‌گیر کوید-۱۹ را پشت سر گذاشته و فشارها در بیمارستان‌ها به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. اما این ارزیابی که فقط شامل آن‌هایی است که آزمایش آنان برای کرونا  مثبت بوده است، به‌طور فزاینده‌ای توسط برخی مناطق مورد مناقشه قرار می‌گیرد؛ مناطقی که هزاران نفر پس از بروز علائم بیماری جان خود را ازدست دادند، اما از آنان به علت عدم وجود تجهیزات لازم، آزمایش ویروسی برای کرونا انجام نشده است.

 استان خودمختار کاتالونیا، به‌ویژه ۷۸۰۰ قربانی کرونا را گزارش می‌کند، در حالی که  آمارهای ملی برای این منطقه که روز شنبه منتشر شد فقط ۳۸۰۰ قربانی را گزارش داده است. بنابراین می‌توان گفت که آمار واقعی قربانیان کرونا در اسپانیا، بسیار بیش‌تر از آمار رسمی است.

 

ایتالیا

ایتالیا از بهبود ۲۵۶۳ بیمار کوید-۱۹ در یک روز خبر داده است؛ این یک رکورد از زمان شروع همه‌گیری در این کشور است.

 کرونا تا امروز در ایتالیا ۲۳هزار نفر قربانی گرفته است. شمار قربانیان روندی نزولی دارد. با این وجود در ۲۴ ساعت گذشته، در این کشور ۵۷۵ نفر بر اثر کرونا جان باخته اند.

روز جمعه ۲۹ فروردین - ۱۷ آوریل نزدیک به ۱۰۷هزار بیمار در ایتالیا گزارش شده است. در طول یک‌شبانه روز فقط ۳۵۵ نفر دیگر در این کشور به کرونا مبتلا شده‌اند. در چندین منطقه ایتالیا مانند تورینو، ناپل و رم، شمار مبتلایان به شدت در حال کاهش است.

 

فرانسه

شمار قربانیان کووید۱۹ در فرانسه روز شنبه از مرز ۱۹ هزار نفر گذشت.

بنابر گزارش مقام‌های فرانسه طی ۲۴ ساعت گذشته ۳۶۴ نفر دیگر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست داده‌اند. در این کشور، بیش از ۱۱۲ هزار نفر به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند.

پاریس به‌همراه سایر شهرهای این کشور، در قرنطینه به‌سر می‌برد و تصاویر برج ایفل که گویی در سیاره‌ای خالی از سکنه قرار گرفته است.

با وجود این، وزیر بهداشت فرانسه می‌گوید آمارها از تحول مثبت در این کشور خبر می‌دهند چرا که با وجود مرگ ۳۶۴ نفر طی ۲۴ ساعت گذشته، این دهمین روز متوالی است که آمار جان‌باختگان در فرانسه روند نزولی به خود گرفته است.

با توجه به بهبود نسبی اوضاع در شرق این کشور، بیمارستان موقت شهر مولوز برچیده شد.

در «مولوز‌- Mulhouse»، بیمارستان صحرایی ارتش که به‌طور موقت در یک پارکینگ یک بیمارستان  این شهر برپا شده بود؛ برچیده  می‌شود. این عملیات  از روز جمعه ۲۹ فروردین - ۱۷ آوریل آغاز شد. این بیمارستان صحرایی ارتش، پیش‌تر به هنگام اوج بیماری کوید-۱۹ و برای کمک به ظرفیت در حال اشباع بیمارستان‌های محلی برپا شده بود.

 بر اساس یک بیانیه منتشرشده از سوی این شهر در روز جمعه ۱۷ آوریل، وضعیت به‌نحو قابل توجهی در استان «اوُت رُن‌- Haut ‌Rhône»  که یکی از مراکز اصلی بیماری همه‌گیر کرونا در فرانسه بود، بهبود یافته است و اکنون بیمارستان‌های این استان شرقی فرانسه خود را  برای «برنامه خروج از وضعیت بحرانی» آماده می‌کنند.

 

افغانستان
وزارت بهداشت از ثبت ۲۷ رویداد مثبت مبتلا به ویروس کرونا در ۲۴ ساعت گذشته در افغانستان خبر داد، به این ترتیب مجموع افراد مبتلا به ویروس کرونا به ۹۳۳ نفر رسیده است.

فیروزالدین فیروز وزیر بهداشت افغانستان درباره قربانیان ویروس کرونا گفته که در ۲۴ ساعت گذشته سه واقعه فوتی به ثبت رسیده و مجموع جان باختگان در اثر ابتلا به این ویروس به ۳۳ نفر رسیده است که میزان مرگ نیز ۳.۲ درصد است.

روز گذشته وزارت صحت افغانستان اعلام کرد که بیش‌تر مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور، جوانان و ۷۵ درصد مرد هستند.

فیروز گفت که تاکنون وزارت مالیه/ دارایی این کشور ۱۵ میلیون دلار جهت مبارزه با ویروس کرونا در اختیارش قرار داده است. به‌گفته او، تمامی این مبلغ برای خریداری تجهیزات طبی و دارو هزینه شده است.

هم‌چنین به‌گفته او، حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون افغانی دیگر‌(بیش‌تر از ۲۳ میلیون دلار) در اختیار ادارات دولتی محلی برای رفع نیازمندی‌های‌ فوری قرار داده شده است.

فیروزالدین فیروز، وزیر بهداشت افغانستان در ارتباط به کمک‌های مالی خارجی گفت که تاکنون بانک جهانی ۱۰۴ میلیون دالر، بانک توسعه آسیایی ۴۰ میلیون دلار و اتحادیه اروپا بیش از ۱۰۰ میلیون به افغانستان وعده کمک کرده است.

او افزود که این پول‌ها به‌صورت مستقیم در اختیار وزارت بهداشت قرارداده نشده و از طریق ادارات مرتبط به سازمان ملل در کابل و سازمان‌های خیریه به مصرف خواهند رسید. به‌گفته او، این پول‌ها به نهادهای یاد شده نیز نرسیده است.

 

مرزهای افغانستان با پاکستان مسدود است و هیچ کالایی اجازه عبور ندارد.  در سوی دیگر اما تجار و بازرگانان در اعتراض به افزایش تعرفه واردات کالاهایشان را در بندرعباس خوابانده‌اند. نتیجه این وضعیت: کمبود و افزایش قیمت مواد غذایی و مواد اولیه در هرات.

به‌گزارش روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان هرات بیش‌ترین شمار افراد ابتلا به ویروس کرونا در سطح افغانستان دارد. از حدود ۲۰ روز قبل محدودیت‌های تردد و کسب و کار در این ولایت به اجرا گذاشته شد و در این مدت، خانواده‌های فقیر به دشواری مصارف زندگی‌شان را تامین کرده‌اند.

در این شرایط مسدود بودن مرز پاکستان که به دلیل جلوگیری از شیوع کرونا اجرا شده، موجب افزایش قیمت مواد اولیه و مواد غذایی در بازار هرات شده است به گونه‌ای که شماری از خانواده‌ها قادر به خریداری این مواد نیستند. بیم آن وجود دارد که با شیوع بیش‌تر ویروس کرونا، قدرت خریداری خانواده‌های فقیر به‌شدت کاهش یابد.

دولت اعلام کرده است به خانواده‌های فقیر «کمک غذایی می‌کند. روزانه ده‌ها تن از این خانواده‌ها برای دریافت کمک به دروازه اداره محلی هرات می‌آیند، اما از توزیع کمک خبری نیست. شورای ولایتی هرات به روند توزیع مواد غذایی اعتراض کرده و آن را غیرشفاف خوانده است.

 روزنامه «۸ صبح» هم یکشنبه ۳۱ فروردین گزارش کرد؛ بنا بر آمار رسمی دولتی نیم ساکنان هرات زیر خط فقر زنده‌گی کرده و به قول معروف دست به دهان هستند. دست‌فروشی، کارگری و سایر کارهای فزیکی از منابع درآمد مالی مردان خانواده‌هایی به حساب می‌رود که سرمایه‌ای برای تجارت ندارند و با زور و توان جسمی برای خانواده‌های‌شان غذا تهیه می‌کنند. حالا با گسترش ویروس کرونا در این ولایت مرزی، کارخانه‌ها تعطیل شده و کارهای ساختمانی از رونق افتاده است.

علی احمد، یک تن از کارگران در منطقه قول اردوی هرات از جمله افرادی است که برای دریافت کار لحظه شماری می‌کند، اما بیش از ده روز می‌شود که کار پیدا نکرده است. او به روزنامه «اطلاعات روز» گفت: «من از ویروس کرونا نمی‌ترسم و به خانه نانی برای خوردن نداریم. هیچ کار نیست. از وقتی که شهر قرنطین‌(قرنطینه) شده، کار هم نیست و قیمت برنج، آرد و روغن نیز بلند رفته.»

۲۵ روز از انسداد مرز افغانستان و پاکستان به‌منظور کنترل ویروس کرونا می‌گذرد. کامیون‌های حامل مواد اولیه و کالاهای خوراکی پشت مرز مانده‌اند و هیچ کالایی وارد افغانستان نشده است تا عبدالواحد وحیدی، رییس اتحادیه علافان هرات به روزنامه «اطلاعات روز» بگوید: «تا کم‌تر از ده روز دیگر انبارهای برنج و روغن در هرات، به‌ گونه‌ی کامل تمام خواهد شد.»

براساس اعلام اتحادیه علافان هرات روزانه تا ۶۰۰ تن برنج از مرزهای پاکستان به این ولایت وارد می‌شد و تمام برنج وارداتی ولایت‌های غربی افغانستان از پاکستان تامین می‌شود.

حکومت افغانستان هفته گذشته اعلام کرد با پاکستان برای بازگشایی مرزها به‌صورت محدود گفت‌وگو کرده و توانسته مجوز عبور کامیون‌های باری برای سه روز را بگیرد. وحیدی اما گفت: در این سه روز هیچ روغن و برنجی وارد نشده است.

توقف کامیون‌ها و بارها در پاکستان هزینه اضافی بر وارد‌کنندگان تحمیل کرده است. آن‌ها ناچارند روزانه ۱۰۰ دلار جریمه به‌همراه هزینه انبار بپردازند.

حالا این نگرانی وجود دارد که این هزینه تحمیل شده قیمت کالاهای وارداتی از پاکستان را افزایش دهد. قیمت یک کیسه برنج پاکستانی در هرات ۱۸۵۰ «افغانی» است، اما وحیدی نگران است «با پرداخت جریمه‌های سنگین، ورود محموله‌های جدید مواد اولیه، قیمت‌ها نیز افزایش پیدا کند» و قیمت یک «بوجی»‌(کیسه) ۲۵ کیلوگرمی برنج «تا ۳۰۰ «افغانی» بلند خواهد رفت.»

مرزهای افغانستان با ایران خلاف پاکستان باز است اما تجار در اعتراض به افزایش تعرفه واردات کالاهایشان را در بندرعباس «خوابانده‌اند.»

 

نشریه «فارین پالیسی» نوشته است که اگر ارزیابی‌های وزارت بهداشت افغانستان در مورد شیوع کرونا در این کشور درست از آب درآید، افغانستان دارد به‌سوی یک فاجعه می‌رود و رؤیای پایان خشونت و آشوب در این کشور برای همیشه نقش بر آب خواهد شد.

وزارت بهداشت افغانستان اعلام کرده که در فقدان تدابیر جدی و قرنطینه کامل کشور ٢٥ میلیون افغان می‌توانند به ویروس کرونا مبتلاء شوند و ١١٠هزار نفر جان خود را از دست بدهند.

 

فارین پالیسی افزوده است: ویروس کرونا در بدترین زمان سراغ افغانستان آمده است. یعنی: در دوره‌ای که این کشور کم‌کم دارد حمایت نظامی و مالی مهم‌ترین متحد خود آمریکا را از دست می‌دهد و نیروهای آمریکایی و ناتو در حال ترک کردن افغانستان هستند، در حالی که مذاکرات صلح میان دولت کابل و طالبان بر سر مبادله اسرا با بن‌بست رو‌به‌رو شده است.

 

در این حال، جنگ قدرت در کابل در حال از میان بردن دولت ضعیف مرکزی است. اشرف غنی و عبدالله عبدالله هر دو خود را فاتح آخرین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان می‌دانند و رقابت این دو نه فقط دولت کابل را ضعیف‌تر از گذشته کرده، بلکه باعث تعلیق یک میلیارد دلار از کمک‌های مالی آمریکا نیز شده که گفته است در صورت ادامه رقابت‌های جاری قطع کمک‌های مالی آمریکا به افغانستان ادامه خواهد یافت.

 

فارین پالیسی افزوده است که بدون پول آمریکا ارتش افغانستان فرومی‌پاشد و به‌گروه ‌های قومی متخاصم و رقیب تقسیم می‌شود. بخش‌هایی از ارتش افغانستان هم‌اکنون سرگرم مذاکره و ائتلاف با طالبان هستند، در حالی که نظام شکننده بهداشت افغانستان توانایی درمان مبتلایان به ویروس کرونا را ندارد.

 

یونان

در یونان، تاکنون ۲۲۰۷ مورد ابتلا به ویروس کرونا و ۱۰۸ مورد مرگ به ثبت رسیده است اما با این وجود ده‌ها هزار نیروی پلیس برای مانع شدن از خروج شهروندان از خانه‌هایشان بسیج شده‌اند. اقدامات این کشور در جلوگیری از گسترش کووید‌۱۹ موثر و موفق بوده است.

 

دانمارک

نخست‌وزیر دانمارک، از تصمیم دولت برای کاهش محدودیت‌های تردد و از سرگیری فعالیت‌های اقتصادی از روز ۲۰ آوریل‌(دوشنبه) خبر داده است.

تاکنون ۵۹۹۶ نفر در این کشور به کووید ۱۹ مبتلا شده و ۲۶۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

 

بلغارستان

دولت بلغارستان از اعمال محدودیت‌ها در شهر صوفیه، پایتخت این کشور، از امروز جمعه ۱۷ آوریل به‌مدت نامحدود خبر داده است. طی دو هفته اخیر، آمار مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور در حال افزایش است. طی دو روز گذشته ۴۰ مورد جدید ابتلا به کرونا در این کشور به ثبت رسیده است. تاکنون ۸۰۰ نفر در بلغارستان به کووید‌۱۹ مبتلا شدند و ۳۸ نفر جان خود را از دست دادند. بیشترین تعداد قربانیان از شهر صوفیه با جمعیت دو میلیون نفری است.

 

شیلی، اکوادور، کشورهای بحران‌زده‌ کرونایی در آمریکای جنوبی

در شیلی و اکوادو،‌ بیش از ۸ هزار مبتلا به ویروس کرونا به ثبت رسیده است. اکوادور به‌ویژه در روزهای اخیر با افزایش شمار قربانیان ویروس کرونا رو‌به‌رو بوده است. دولت اکوادور قوانین سختگیرانه‌ای را به‌منظور مقابله با ویروس کرونا به اجرا گذارده است.

 

ژاپن

شینزو آبه نخست وزیر ژاپن روز دوشنبه ۶ آوریل گفته بود دولت ژاپن از روز سه‌شنبه ۷ آوریل شرایط فوق‌العاده و اضطراری در کشور اعلام می‌کند. موارد ابتلا به کوید‌۱۹ در بخش‌های گسترده از جمله توکیو و اوساکا افزایش یافته است.
شینزو آبه افزود «دولت ژاپن برای رشد اقتصادی و مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا یک بسته حمایت اقتصادی به ارزش ۱۰۸ هزار میلیارد ین‌(۹۸۸ میلیارد دلار) را به اجرا در می‌آورد.»

ژاپن سومین قدرت اقتصادی بزرگ جهان است.

آمار مبتلایان در ژاپن که در نزدیکی چین قرار دارد تا حالا کم‌تر از کشورهای اروپایی و آمریکا است.

اما این روزها موارد ابتلا به ویروس کرونا در ژاپن افزایش چشم‌گیری یافته و بیمارستان‌ها به دلیل افزایش تعداد بیماران از پذیرش آن‌ها خودداری می‌کنند.

طبق گزارش‌ها، هشت بیمارستان، بیمار یک آمبولانس را پذیرش نکرده‌اند.

پزشکان در ژاپن هشدار می‌دهند که سیستم درمانی این کشور در صورتی که دولت منابع بیش‌تری اختصاص ندهد، فرو خواهد پاشید.

امدادگران در توکیو برای یافتن بیمارستان برای درمان افراد مبتلا باید ساعت‌ها در توکیو رانندگی کنند.

مقام‌های رسمی ژاپن می‌گویند حداقل ۸۰۰ مورد در ماه جاری وجود داشته که حداقل ۵ بیمارستان از پذیرش بیماران آمبولانس‌ها خودداری کرده‌اند.

پزشکان خانواده برای معاینه مبتلایان احتمالی به کار دعوت شده و آن‌ها قرار است از این افراد نمونه‌گیری کنند.

پزشکان در ژاپن هشدار می‌دهند که سیستم درمانی این کشور در صورتی‌که دولت منابع بیش‌تری اختصاص ندهد، فرو خواهد پاشید. دولت ژاپن اخیرا به دلیل شیوع بیش‌تر ویروس کرونا در سراسر این کشور وضعیت اضطراری اعلام کرد.

 

هند

در هند، نارندرا مودی، نخست وزیر، دستور قرنطینه سراسری در این کشور را با جمعیت یک میلیارد و سیصد میلیون نفر برای جلوگیری از شیوع کرونا اعلام کرد. این دستور سه هفته ادامه خواهد داشت.

پیش از این هم قوانین سخت‌گیرانه‌ای برای جلوگیری از شیوع کرونا در ایالت‌های مختلف هند وضع شده بود و وسائط نقلیه عمومی شامل اتوبوس و قطار هم فعالیت خود را متوقف کرده بودند.

سازمان هواپیمایی کشوری هند اعلام کرد به‌زودی پروازهای داخلی هم به حال تعلیق درخواهد آمد.

در ماه مارس گذشته، بسیاری‌ها گمانه‌زنی کردند که هند شاهد صدها میلیون مبتلا و ده‌ها هزار فوتی بر اثر شیوع ویروس کرونا خواهد بود، از جمله پروفسور هندی «رومانان لاکسمینارایان» متخصص بهداشت عمومی و مدیر مرکز «مرکز پویایی بیماری‌ها، اقتصاد و سیاست»‌Center for Disease Dynamics, Economics & Policy)) که در سال ۲۰۰۸ آن را واشینگتن تاسیس کرد، نیز این پیش‌بینی را کرد.

پرفسور «رومانان لاکسمینارایان» در دو مصاحبه تلویزیونی و مطبوعاتی هشدار داده بود که کشورش شاهد بدترین سناریوی «کرونایی» در جهان خواهد بود.

او در ۲۳ مارس در گفت‌وگو با روزنامه «سوث چاینا پست» گفته بود، شیوع کرونا ممکن است ۶۰ درصد از جمعیت هند یا حدود ۸۰۰ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهد و انتظار می‌رود که بیش‌ترین مبتلایان را در این کشور رقم بزند.

رومانان لاکسمینارایان، نحوه زندگی مردم هند در شهرهای پرجمعیت با ترافیک سنگین وسایط نقلیه عمومی که در آن‌جا فاصله‌گذاری اجتماعی میان افراد رعایت نمی‌شود را دلیل پیش‌بینی خود عنوان کرد.

او پنج روز قبل از مصاحبه‌اش با روزنامه «سوث چاینا پست» در مصاحبه دیگری با تلویزیون هند از «سونامی» ۳۰۰ میلیون مبتلایان به کرونا سخن گفته و هم‌چنین از احتمال مرگ هزاران نفر صحبت کرده بود و علت آن را کمبود بیمارستان‌ها برای پذیرش تعداد بالای مبتلایان را ذکر کرده بود.

اما برخلاف همه این پیش‌بینی‌ها، هند تاکنون کم‌ترین تلفات را نسبت به جمعیت خود را در جهان داشته است هنوز کسی پاسخی علمی و قاطع برای این راز نیافته که چرا پرجمعیت‌ترین کشور جهان پس از چین، کم‌ترین تلفات را داده است.

شاید در آینده به این پرسش پاسخ داده شود اما بدون شک اجرای توصیه‌های وزارت بهداشت جهانی و رعایت مقررات که دولت هند برای مردم جهت مبارزه با کرونا وضع کرده و گاهی همراه با خشونت پلیس در اجرای آن است، نقش مهمی در جلوگیری از انتشار این ویروس ایفا کرده باشد.

 

 

زنان هندی که مورد خشونت خانگی واقع شده‌اند، ناچارند تا پایان زمان قرنطینه گسترده شهرها در هند با تعدی‌گران در یک خانه سر کنند. از آن‌جا که اداره‌های پلیس و دادگاه‌ها در این مدت زمانی بسته هستند، زنان خشونت‌دیده باید به تنهایی چاره‌ای برای تنگنای خود بیندیشند. هم‌زمان از اقصی نقاط جهان افزایش قابل توجه موارد خشونت خانگی گزارش شده است.

کمیسیون ملی هند برای زنان جمعه ۱۷ آوریل - ۲۹ فروردین اعلام کرد که ۵۸۷ مورد خشونت خانگی بین ۲۳ مارس و ۱۶ آوریل ثبت شده است. این آمار افزایش قابل توجهی از ۲۵ روز پیش از آن داشته که در آن دوره ۳۹۶ مورد شکایت ثبت شده بود.

یک ششم شکایت‌ها درباره خشونت خانگی به یک شماره واتس‌آپ مخابره می‌شود.

اما یکی از مقامات کمیسیون ملی زنان به شرط فاش نشدن نامش به شبکه خبری الجزیره گفته است که این شماره مدتی است که از دسترس خارج شده و ممکن است شکایت‌های بیش‌تری وجود داشته باشد که هیچ گاه به دست این کمیسیون نرسیده است.

 

رواندا

رواندا روز شنبه ۲۴ اسفند -۱۴ مارس، از اولین مورد ابتلا به کرونا خبر داد. به‌گفته وزارت بهداشت رواندا، تست کرونای یک مرد هندی که روز هشتم مارس از بمبئی‌(مومبای) به این کشور سفر کرده بود، «مثبت» بوده و این فرد در قرنطینه کامل قرار گرفته است.

خطوط هوایی روندا تمام پروازها به هند را تا تاریخ ۳۰ آوریل لغو کرده است و هزینه سفر را به مسافران بازپرداخت می‌کند.

به‌گزارش رویترز، رواندا نوزدهمین کشور آفریقایی است که ویروس کرونا به آن راه یافته است.

 

سودان

وزارت بهداشت سودان روز جمعه در اطلاعیه‌ای خبر داد که روز پنج‌شنبه یک بیمار مبتلا به کرونا در این کشور درگذشته است. این فرد ۵۰ ساله بوده و در اوایل ماه مارس به امارات سفر کرده بود.

وزیر بهداشت سودان اعلام کرد که بنا به تصمیم دولت، تمام مراسم و فعالیت‌های جمعی و سفرهای غیرضروری تعطیل می‌شود و مسابقات ورزشی بدون تماشاچی برگزار خواهد شد.

 

موریتانی

وزارت بهداشت موریتانی روز جمعه اولین مورد ابتلا به کرونا را گزارش داد. گفته شد که این فرد یک اروپایی بوده که روز ۹ مارس وارد پایتخت این کشور شده و اکنون در قرنطینه کامل قرار گرفته است.

 

کشورهای مراکش، تونس، مصر، الجزایر، سنگال، توگو، کامرون، بورکینا فاسو، کنگو، نیجریه، ساحل عاج، گابون، سودان، موریتانی، کنیا، اتیوپی، گینه و غنا کشورهایی هستند که پیش از این مواردی از ابتلا به بیماری را ثبت نموده‌ و تدابیری برای مقابله با آن اعلام کرده‌اند.

 

 

نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: آفریقا با اکثریت جوامعی که از حداقل زیرساخت‌های بهداشتی نیز محرومند، اینک در زمان همه‌گیری جهانی کرونا، در معرض خطر یک فاجعه انسانی است.

در گزارش روز شنبه گذشته نیویورک‌تایمز آمده است: سودان جنوبی کشوری با ۱۱ میلیون جمعیت، پنج معاون اول رییس جمهوری دارد و فقط چهار دستگاه تنفس مصنوعی.‌(ونتیلاتور)

کشور آفریقای مرکزی برای جمعیت پنج میلیونی خود فقط سه دستگاه تنفس مصنوعی دارد.

لیبریا با همان ابعاد و مساحت، ۶ دستگاه تنفس مصنوعی دارد که یکی از آن‌ها پشت دروازه‌های سفارت آمریکا نصب شده است.

خلاصه این‌که در ۴۱ کشور آفریقایی با مجموع صدها میلیون جمعیت، کم‌تر از ۲ هزار دستگاه تنفس مصنوعی در بیمارستان‌های دولتی وجود دارد. در مقام مقایسه فقط در کشوری هم‌چون آمریکا بالای ۱۷۰ هزار دستگاه تنفس مصنوعی وجود دارد؛ این‌ها آماری است که سازمان جهانی بهداشت آن را اعلام کرده است.

با این آمار به‌وضوح می‌توان فهمید که اگر در قاره آفریقا که غالب کشورهایش از حداقل سیستم بهداشتی نیز محرومند، ویروس کرونا همه‌گیری شود، آن موقع جهان با یک فاجعه بزرگ انسانی روبرو خواهد بود.

شکاف میان کشورهای این قاره با کشورهای ثروتمند آن‌قدر زیاد است که به اعتقاد متخصصان، قاره سیاه برای مهار شیوع کرونا و نیز درمان بیماران، نیاز مبرم و حیاتی به تجهیزاتی همچون ماسک، اکسیژن و حتی صابون و آب دارد.
براساس گزارش سازمان ملل، در سال ۲۰۱۵ فقط ۱۵ درصد از کشورهای بخش زیر صحرای آفریقا، دسترسی به تاسیسات ابتدایی شست‌وشوی دست داشته‌اند.

در لیبریا، ۹۷ درصد خانه‌ها آب سالم و صابون ندارند. این آمار مربوط به گزارش سال ۲۰۱۷ سازمان ملل است.

امکانات و تجهیزات لازم برای آزمایش گرفتن از مبتلایان، به حدی در سطح آفریقا کم است که نمی‌توان میزان دقیقی از گستردگی ویروس در قاره را تشخیص داد؛ این در حالی‌ست که بسیاری از کشورهای این قاره، شیوع گسترده ویروس را گزارش کرده‌اند.

طبق کتاب رکوردهای گینس تا روز جمعه هر ۶ روز، آمار مبتلایان در قاره آفریقا دو برابر می‌شود. در مورد غنا این آمار هر ۹ روز است. آفریقای جنوبی بیش از بالای ۲۶۰۰ نفر ابتلا و کامرون نیز نزدیک به یک هزار ابتلا را اعلام کرده‌اند.
البته این نابرابری‌ها در میان خود ۵۵ کشور قاره نیز چشم‌گیر است.

کشور آفریقای جنوبی که اقتصاد بزرگی دارد و تا اندازه‌ای زیرساخت‌های بهداشتی‌اش قوی است، نسبت به بورکینافاسو یکی از نخستین کشورها در غرب آفریقا که ویروس در آن‌جا شیوع یافت، از نظر برخوردار بودن از دستگاه تنفس مصنوعی وضعیت فوق‌العاده بهتری دارد. در بورکینافاسو برای هر ۲۰ میلیون جمعیت، فقط ۱۱ دستگاه وجود دارد.

سازمان جهانی بهداشت هفته گذشته اعلام کرد، فقط کم‌تر از ۵ هزار تخت مراقبت‌های ویژه برای ۳۴ مورد از  ۵۵ کشور آفریقایی وجود دارد. یعنی معادل ۵ تخت برای هر یک میلیون نفر؛ در حالی که این نسبت در قاره اروپا ۴ هزار تخت مراقبت‌های ویژه برای هر یک میلیون نفر است.

البته با وجود همه این محرومیت‌ها، شیوع بیماری «ایبولا» در یک دهه گذشته در آفریقا این تجربه مفید را داشت که در این قاره نهادی به نام « مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در قاره آفریقا » تاسیس شد. این مرکز با همکاری با شعبه آفریقای سازمان جهانی بهداشت به طور هماهنگ در زمینه کنترل شیوه بیماری‌ها در قاره با هم کار می‌کنند.

سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۸ کنفرانسی برای بررسی مراقبت‌های بهداشتی اولیه برگزار کرد و در آن یک ابتکار عملی را به جریان انداخت با عنوان «سلامتی برای همه»، یکی از اهداف این ابتکار، مقابله با واقعیت زشت و تلخ نابرابری‌ها در بهداشت جهانی بود، به ویژه در میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه.

هفته گذشته ۸۸ تن از روشنفکران قاره با ارسال نامه‌ای به رهبران کشورهای آفریقایی، رسیدگی به وضعیت نظام بهداشت و درمان، زیرساخت‌هایش، کارکنان بخش بهداشت و درمان کشورهای قاره و ارتقاء سیستم سلامت جامعه به سطح ایده‌آل جهانی این حوزه را  خواستار شدند.

 

با این‌که تا روز چهارشنبه اندکی بیش از ششصد مورد ابتلا به کرونا در قاره آفریقا گزارش شده است، مقامات اغلب کشور‌های این قاره تمهیدات سخت گیرانه‌ای را برای مقابله با شیوع آن اتخاذ کرده‌اند. ممنوعیت‌های مرزی، تعطیلی فعالیت‌های حرفه‌ای و اجتماعی و همچنین تعطیلی مراکز آموزشی و فرهنگی از جمله این تمهیدات است.

مردم ساحل عاج به شایعاتی که بر اساس آن گفته می‌شود ویروس کرونا در گرمای آفریقا تاب نمی‌آورد و آفریقایی‌ها قوی هستند، توجهی ندارند و بر رعایت موارد ایمنی و بهداشتی تاکید می‌ورزند.

بعد از اعلام تدابیر ملی در ساحل عاج، معابر بزرگ پر رفت و آمد در ابیجان پایتخت اقتصادی و بزرگ‌ترین شهر این کشور خلوت شده است.

با وجود شیوع اندک ویروس کرونا در آفریقا، سازمان بهداشت جهانی به آفریقایی‌ها هشدار داده است برای بدترین سناریو آماده باشند. تا کنون بیش از سی کشور‌های آفریقایی موارد ابتلا به ویروس کرونا را گزارش کرده‌اند و مقامات آن‌ها تدابیر ایمنی و بهداشتی گسترده‌ای را اتخاذ کرده‌اند.

 

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، طبق آمار رسمی وزارت بهداشت جهانی، ویروس مرگبار «کووید‌۱۹» تاکنون منجر به مرگ به بیش از ۱۰۰۰ نفر در قاره آفریقا شده است.

طبق آمار رسمی، الجزایر با ۳۶۴ کشته بیش از سایر کشورهای آفریقایی مانند مصر و مغرب و آفریقای جنوبی قربانی داده است.

طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آفریقا تاکنون در سراسر این قاره حدود ۱۹۰۰۰ مورد ابتلا به کرونا ثبت شده است.

پیش از این، کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای آفریقا طی گزارشی در رابطه با تأثیرات شیوع کرونا بر زندگی اقتصادی و اجتماعی مردم در کشورهای آفریقایی هشدار داده بود که در صورت عدم اتخاذ تدابیر لازم ممکن است حداقل ۳۰۰ هزار نفر در آفریقا جان خود را بر اثر ابتلا به این ویروس از دست بدهند.

 

سنگاپور

با انتشار خبر شیوع کرونا در کشورهای همسایه، سنگاپور سریعا واکنش نشان داد و کنترل‌های مرزی را تشدید کرد و محدودیت‌هایی برای مسافران اعمال کرد. در فرودگاه‌های سنگاپور، دفاتر کاری، سینماها و مراکز خرید حرارت بدن مسافران و شهروندان اندازه‌گیری می‌شد.

از ۲۳ ماه مارس تاکنون، دولت سنگاپور سفر به این کشور و از طریق این کشور را ممنوع کرده است. چکاپ شهروندان و اقدامات احتیاطی چون فرستادن شهروندان مشکوک به کرونا به قرنطینه از جمله تدابیری بود که سنگاپور به کمک آنها با کرونا مقابله کرد.

در این کشور شهروندان هم‌چنین می‌توانند از اپلیکیشنی بر روی گوشی‌های همراه خود استفاده کنند که با استفاده از آن می‌توان پی برد، چه کسی بیش از نیم ساعت در فاصله کم‌تر از دو متری فردی مبتلا ایستاده  یا به سر برده است. ویروس شناس آلمانی، دروستن اما بر این باور است که استفاده از چنین روش‌هایی در آلمان شدنی نیست.

تا صبح روز ۱۰ فروردین  در سنگاپور ۸۰۲ مورد ابتلا و ۳ مورد مرگ در اثر آلودگی به ویروس کرونا گزارش شده است.

سنگاپور تقریبا ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.

 

فیلیپین

نخستین بیمار مبتلا به کرونا ویروس روز یک‌شنبه ۲ فوریه ۲۰۲۰ در فیلیپین درگذشت. او مرد چینی ۴۴ ساله‌ای بود که با همسر ۳۸ ساله‌اش از ووهان وارد مانیل، پایتخت فیلیپین، شده بود. کمی پیش از مرگ او دولت فیلیپین اعلام کرد که چینی‌ها دیگر نمی‌توانند وارد فیلیپین شوند. دولت به فیلیپینی‌ها نیز دستور داد که از رفتن به چین، هنگ‌کنگ و ماکائو‌(شبه جزیره خودمختار چین) خودداری کنند.  مجمع‌الجزایر فیلیپین با جمعیتی نزدیک به ۱۱۰ میلیون نفر جزو نخستین کشورهای درگیر با کرونا ویروس بود. اما آن کشور توانست به‌موقع جلو پیشروی کرونا را بگیرد و تاکنون شمار بیماران کووید ۱۹ در آن کشور کمی بیش از ۲۰۰۰ نفر و شمار جان‌باختگان در مجموع ۹۶ نفر بوده است.

 

هنگ کنگ

دومین بیمار مبتلا به کرونا ویروس روز سه‌شنبه ۴ فوریه در هنگ کنگ جان سپرد. او مرد ۳۹ ساله هنگ کنگی بود که در ۲۳ ژانویه از ووهان بازگشته بود و پس از آشکار شدن نشانه‌های بیماری به توصیه پزشکان در قرنطینه قرار گرفته بود. مقام‌های هنگ کنگی در آغاز نمی‌خواستند همه مرزهای کشور را به روی چین ببندند، اما زیر فشار هزاران پزشک و پرستار سرانجام به بستن مرزهای کشور تن دادند. سپس دانشگاه‌ها و اداره‌های دولتی را تا ۲۰ آوریل تعطیل کردند و هم‌زمان، از شهروندان «ووهان» خواستند که هرچه زودتر هنگ کنگ را ترک کنند. همه مسافران چینی و خارجی نیز که دو هفته پیش از ورود به هنگ کنگ پا به خاک چین گذاشته بودند، قرنطینه شدند.

روزنامه‌ها هر روز بی‌آن‌که هویت بیماران را آشکار کنند، اطلاعاتی درباره یک‌یک مبتلایان در اختیار همگان قرار می‌دادند. محل کار، مسیر و محل‌های رفت‌و‌آمد آنان را به مردم اطلاع می‌دادند تا پیش از ضد عفونی به آن‌جاها نروند. دولت همه کسانی را هم که با بیماران در تماس بودند، قرنطینه می‌کرد.

دولت قول داد به هریک از شهروندانش ۱۲۰۰ دلار یارانه بپردازد و کاهش ۱۰۰ درصدی مالیات بر سود را تا میزان ۲۰ هزار دلار هنگ کنگ و نیز کاهش ۱۰۰ درصدی مالیات بر دستمزد را تا میزان ۲۰ هزار دلار هنگ کنگ به اجرا گذاشت.

در ۱۵ مارس شمار بیماران کوُوید ۱۹ در هنگ کنگ ۱۵۰ نفر و شمار جان‌باختگان ۴ نفر بود. دوهفته بعد، در ۲۸ مارس شمار مبتلایان به ۶۷۲ نفر و شمار جان‌باختگان به ۳۱ نفر رسید. به همین سبب، دولت بر سخت‌گیری‌اش افزود. شش ماه زندان و پرداخت جریمه تا ۳۰۰۰ دلار هنگ کنگ کیفر کسانی است که مقررات را رعایت نمی‌کنند.

 

کره جنوبی

بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیش‌گیری از بیماری‌های وزارت بهداشت کره جنوبی،  برای نخستین بار از اواسط ماه فوریه، کره جنوبی تنها هشت مورد از عفونت کرونا‌ویروس COVID-19 را در یک روز ثبت کرد.

براساس اعلام وزارت بهداشت در ساعت ۰۰:۰۰ یک‌شنبه‌(۳۰:۱۹ شنبه به وقت تهران) ، پنج مورد از خارج از کشور وارد شده است، در حالی که سه مورد با منشا محلی است. از نظر جغرافیایی، دو مورد در سئول و دو مورد در دائگو، یک مورد دیگر در استان اینچئون و جیونگسانگ شمالی به ثبت رسیده است. دو نفر باقی‌مانده نیز برای بازرسی قرنطینه ثبت شدند.

تعداد كل موارد ابتلا در کره جنوبی به ۱۰ هزار و ۶۶۱ نفر رسیده است كه ۱۰۵ نفر دیگر نیز بهبود یافتند.

پیش از این، کره جنوبی سطح تهدید اپیدمیولوژیک را به بالاترین حد ممکن رسانده بود. تا ۱۹ آوریل، از ساکنان بار دیگر خواسته شد كه خانه‌های خود را ترك نكنند، اماکن ورزشی، سرگرمی و موسسات مذهبی بسته شده است.

جزو نخستین کشورهایی بود که با کرونا ویروس درگیر شد. نخستین بیمار کره‌ای مبتلا به ویروس کروُنا در ۲۰ ژانویه اعلام شد. دولت بی‌درنگ مدرسه‌ها را تعطیل کرد؛ راه‌های دریایی را بست؛ پرواز هواپیماهای مسافربری را به ۱۳۶ کشور جهان معلق کرد و رفت‌و‌آمد به کره جنوبی و صدور ویزا را متوقف کرد. هنگامی که نخستین بیمار کره‌ای مبتلا به بیماری کووید ۱۹ در ۲۰ فوریه در شهر چانگدو جان سپرد، دولت آزمایش کرونا را در سطح گسترده‌ای به کار بست.

کره جنوبی در مدیریتِ بحران از روش چینی‌ها که رکن اصلی آن قرنطینه و حبس مردم در خانه‌ها بود پیروی نکرد. آن کشور استراتژی مقابله با بحران کرونا را بر سه اصل استوار کرد: تشخیص، آزمایش و درمان.

به گزارش رویترز، در ۲۷ فوریه مقام‌های کره‌ای نمایندگان ۲۰ آزمایشگاه خصوصی کشور را فراخواندند و از آنان خواستند هرچه زودتر آزمایش گسترده کرونا را آغاز کنند. بیش از ۱۰۰ آزمایشگاه بزرگ برپا شد. دولت چهار شرکت بزرگ دارویی را با دادن مجوز و امکانات مالی مامور تولید «کیت آزمایش» کرد. این شرکت‌ها هر هفته ۱۴۰ هزار کیت تولید می کردند.

آزمایشگاه‌های سیار در مراکز خرید، جاده‌ها و در پای ساختمان‌های مسکونی نیز به آزمایش کره‌ای‌ها پرداختند. تیم‌های سیار در روستاها و دورترین نقاط کشور نیز دست به کار شدند. وزارت بهداشت هر روز بی‌هیچ سانسوری شمار مبتلایان به ویروس کرونا را در محله‌های شهرها و مناطق گوناگون کشور اعلام می‌کرد. هر کره‌ای که نتیجه آزمایش کرونایش مثبت بود، خود را در خانه‌اش قرنطینه می‌کرد و برنامه‌ای در موبایلش نصب می‌شد تا مردم بی‌آن‌که به هویت او پی ببرند، از طریق گوشی‌هاشان از محل حضور او آگاه شوند. چنین بود که کره‌ای‌ها توانستند کرونا ویروس را از پیشروی بازدارند.

کره جنوبی ۵۰ میلیون جمعت دارد.

 

کره جنوبی به دلیل تجربه‌اش در سال ۲۰۱۵ با ویروس مرس، دست به اصلاحاتی اساسی در سیستم درمانی کشور زد. در جریان این اصلاحات برای نمونه به صدور مجوز برای تست ویروس سرعت بخشیده شد. به این ترتیب کره جنوبی موفق شد به موقع در بحران کرونا تا آن‌جا که امکان داشت، شمار زیادی از مبتلایان را ردیابی کند و با شناسایی دایره افرادی که با فرد مبتلا در ارتباط بوده‌اند، آن‌ها را به موقع برای جلوگیری از پخش بیش‌تر ویروس قرنطینه کند.

از سوی دیگر در کره جنوبی اپلیکیشن‌هایی برای گوشی‌های هوشمند طراحی شده که نشان می‌دهند، افراد آلوده در چه نقاطی رفت‌و‌آمد داشته‌اند. به این ترتیب ساکنان این مناطق از این مسئله که می‌توانند به‌طور بالقوه به این ویروس آلوده شده باشند، آگاه می‌شوند.

جالب این‌جاست که کره جنوبی تاکنون مقررات منع رفت‌و‌آمد در هیچ نقطه از کشور وضع نکرده است. در حال حاضر در کره جنوبی ۵۰ ایستگاه «درایو این‌-Drive-In-Station » وجود دارد که شهروندان می‌توانند با توقف در این ایستگاه‌ها به‌طور رایگان تست کرونا انجام دهند. در این کشور اگر فردی که ابتلای او به کرونا تایید شده است، قرنطینه را ترک کند، جریمه‌ سنگینی در انتظارش خواهد بود.

یک پدیده عجیب هم البته در کره جنوبی آن بود که یک بیمار به اصطلاح «سوپرپخش‌کننده ویروس» که از اعضای یکی از فرقه‌های مسیحی بود، صدها عضو را در زمان کوتاهی به ویروس کرونا آلوده کرده بود و با مشخص شدن آلودگی او و دایره ارتباطاتش، زنجیره انتقال کرونا در همان ابتدا به راحتی ردیابی و در این نقطه قطع شد. اما در این میان اوضاع در کره جنوبی هم تغییر کرده است. در ۲۰ درصد از کل موارد ابتلا دیگر نمی‌توان از تشخیص نقطه آغازین یا کانون شیوع سخن گفت؛ شیوع کرونا در کره جنوبی هم در حال حاضر پخش و پراکنده و غیرمتمرکز است.

یکی دیگر از اقداماتی که گفته می‌شود کره جنوبی را در تشخیص و کنترل کرونا موفق کرده است، انجام گسترده تست کرونا برای شهروندان این کشور است. از سوی دیگر شرکت‌های کره‌ای موفق به عرضه‌ تست‌هایی به بازار شده‌اند که در مدت زمان کوتاهی خود شخص را قادر به انجام و اطلاع از نتیجه تست می‌کند.

از روز جمعه ۸ فروردین اما شمار موارد جدید ابتلا به ویروس در این کشور افزایش یافته است.  روز جمعه ۱۴۶ مورد جدید گزارش شد که منشا‌‌‌‌‌‌ ابتلا به شهر میلیونی دئگو در جنوب شرقی کره که به شدت با ویروس کرونا درگیر است، باز می‌گردد. در دئگو ده‌ها نفر از بیماران و مراجعه‌کنندگان به یک بیمارستان در روزهای گذشته در آن‌جا به کرونا مبتلا شده‌‌اند. موارد تازه ابتلا در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰۵ مورد بوده است.

تا صبح روز ۱۰ فروردین در کره جنوبی ۹۵۸۳ نفر مبتلا و ۱۵۲ مورد مرگ در اثر کرونا گزارش شده است.

کره جنوبی حدود ۵۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.

 

تایوان

تایوان از اواخر ماه ژانویه دست به تدابیری برای مقابله با شیوع کرونا زد؛ متوقف کردن سفرها و پروازها ابتدا از مبدا ووهان‌(کانون شروع شیوع کرونا در چین) به تایوان و سپس از تمامی نقاط چین به تایوان، از جمله این تدابیر بود. در آغاز ماه فوریه در برابر هر ساختمان دولتی گروهی برای اندازه‌گیری درجه حرارت شهروندان مستقر شدند. مقررات سخت‌گیرانه بهداشتی و دستورالعمل‌های گسترده در مورد قرنطینه افرادی که وارد کشور می‌شدند از جمله تدابیر دیگری بود که تایوان نسبت به کشورهای دیگر، به موقع وضع و اجرا کرد.

از دیگر اقدامات تایوان می‌توان به افزایش تولید اقلام و کالاهای بهداشتی و پزشکی با هماهنگی‌های مرکزیت داده شده اشاره کرد.

در تایوان هم اما حکومت از تجربه‌ گذشته خود بسیار آموخته است؛ ۱۷ سال پیش ویروس سارس در این کشور شیوع پیدا کرد و در تایپه، پایتخت تایوان ماه‌ها وضعیت اضطراری حاکم بود. با شروع پاندمی کرونا، تایوان راه پیش‌گیری زودهنگام را برگزید؛ خارجیان واردشونده به کشور موظف به تشریح و اثبات مسیر سفر خود شدند. این گام از جمله با اپلیکیشن‌های ویژه قابل اجراست. تایوان در حال حاضر مقررات ۱۴ روز قرنطینه را اجرا می‌کند و ورود شهروندان چینی به این کشور را ممنوع کرده است.

تا صبح ۱۰ فروردین در تایوان ۲۸۳ مورد ابتلا و دو مورد مرگ در اثر آلودگی به ویروس کرونا گزارش شده است.

تایوان حدود ۲۴ میلیون نفر جمعیت دارد.

 

چین

کمیسیون بهداشت ملی چین روز شنبه ۱۸ آوریل اعلام کرد تنها ۱۶ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در این کشور ثبت کرده است این عدد از تاریخ ۱۷ مارس تاکنون به‌عنوان کم‌ترین عدد ابتلا به این ویروس به شمار می رود.

شمار مبتلایان به ویروس کرونا در چین از چند هفته پیش روند نزولی به خود گرفته است. کم‌ترین تعداد مبتلایان در چین در تاریخ ۱۷ مارس ثبت شده بود که ۲۷ نفر بودند اما روز گذشته با اعلام ۱۶ نفر مورد جدید ابتلا در کل کشور، نشان می دهد که روند کاهش هم‌چنان ادامه دارد.

کمیسیون بهداشت ملی چین از آغاز ماه مارس تاکنون همواره در بیانیه‌های خود اعلام کرده که اغلب مبتلایان جدید به ویروس کرونا کسانی هستند که از خارج وارد چین شده‌اند.

کمیسیون بهداشت ملی چین، هم‌چنین افزود: «موارد جدید کشف شده در افرادی که علائمی از بیماری را نشان نمی دهند به ۴۴ مورد رسیده است که نسبت به ۵۴ مورد روز قبل کاهش یافته است.»

این کمیسیون افزود: «سه مورد از موارد جدید باز از خارج از کشور بوده اند.»

کمیسیون بهداشت ملی چین اعلام کرد طی ۲۵ ساعت گذشته این کشور هیچ تلفات جدیدی بر اثر کرونا نداشته است.

 

یکی از صاحب‌نظران با تجربه چینی نسبت به پیامدها و مخاطراتی که پس از کرونا دامن چین را می‌گیرد هشدار داده است.

کوچک شدن اقتصاد چین در سال ۲۰۲۰ امنیت شغلی کارگران را تهدید می‌کند.

به‌گزارش ایلنا، ظهور کرونا برآوردها در مورد رشد اقتصاد چین را تغییر داده است. صندوق بین‌المللی پول ارزیابی کرده است که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۰، حدود ۶ درصد کوچک‌تر شود. همین امر نگرانی از افت سطح اشتغال و بیکاری کارگران محلی و مهاجر را افزایش داده است.

بر اساس ارزیابی اداره ملی آمار چین شمار کارگرانی که توانسته‌اند خارج از محل زندگی خود شغلی پیدا کنند در تا ۳۰ درصد کاهش یافته و به ۱۲۲ میلیون نفر رسیده است.

یکی از صاحب نظران با تجربه چین در زمینه نفت و انرژی، نسبت به پیامدها و مخاطراتی که پس از کرونا دامن چین را می‌گیرد، هشدار داد.

«فو چنگ یو» رییس سابق شرکت نفت فلات قاره چین و از صاحب نظران این حوزه روز شنبه در گفت‌و‌گو با مجله «سایجینگ» گفته است پس از پایان کرونا، خصومت ها علیه پکن تشدید خواهد شد غیر از بحران اقتصادی و رکود در سراسر دنیا، مشکل دیگر این‌جا است که آمریکا در تلاش است با استفاده از این شرایط، از خیزش اقتصادی چین جلوگیری کند.

غول صنعت نفت چین هم هم‌زمان هشدار داده است که دنیا خصومت بیش‌تری به چین نشان می‌دهد و پس از کرونا شرایط سیاسی و ژئوپلتیک تغییر خواهد کرد و اوضاع مطلوب نیست.

رییس سابق شرکت نفت فلات قاره چین که قبل از این ریاست شرکت نفتی ساینوپک را نیزبرعهده داشته است به رویدادهای غیرمنتظره و آسیب زننده که از آن به‌عنوان «قوی سیاه» یاد می‌شود اشاره کرد و اقدامات آمریکا ضد چین را نیز مورد توجه قرار داد.

او تاکید کرد آمریکا پس از این قضایا، بی‌تردید و بدون هیچ ملاحظه‌ای به‌دنبال سرکوب اقتصاد، تجارت و فناوری چین خواهد بود و تلاش می‌کند تا محیط بین‌المللی را برای چین نامساعد کند.

او با اشاره به این‌که محیط خارجی برای بقای چین پس از کرونا سخت‌تر خواهد شد، گفت: ما نشانه‌هایی از شکل‌گیری دسیسه‌ها را می‌بینیم.

این مقام نفتی چین که دیدگاه‌های او به دلیل تجربیات بالایی که دارد در چین بسیار با اهمیت دنبال می‌شود، بر این باور است که محیط بین‌المللی علیه چین تشدید خواهد شد و چین باید خود را برای بدترین‌ها آماده کند.

 

در حالی که چین به ارائه آمار نادرست درباره شیوع ویروس کرونا و هم‌چنین بی‌مسئولیتی در زمینه جلوگیری و مهار این ویروس متهم شده، مقامات این کشور محدودیت‌های تازه‌ای را برای انتشار تحقیقات دانشگاهی درباره منشا ویروس کرونا وضع کردند.

شبکه خبری سی‌ان‌ان، بر اساس یک دستور دولت مرکزی پکن و هم‌چنین نظر دو استاد دانشگاه چین که پس از انتشار از روی اینترنت حذف شد، گزارش داده از این پس، همه مقالات دانشگاهی درباره کرونا پیش از انتشار، نیازمند بررسی دوباره از سوی دولت چین است.

یک پژوهش‌گر علوم پزشکی در هنگ‌کنگ که با محققان چینی بر روی یک تحقیق بالینی درباره بیماران مبتلا به ویروس کرونا برای یک نشریه بین‌المللی پزشکی همکاری می‌کرد، اعلام کرد که پیش‌تر در ماه فوریه، چنین بررسی مجددی وجود نداشت.

به‌نظر می‌رسد که اعمال چنین محدودیتی، تازه‌ترین تلاش دولت چین برای کنترل تحقیقات درباره منشا ویروس کرونا است که برای اولین بار در چین ظاهر شد و تاکنون جان بیش از ۱۱۵ هزار نفر در جهان را گرفته است.

دولت چین، که به پنهان‌کاری در خصوص اعلام آمار دقیق قربانیان عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا متهم شده بود، روز جمعه ۱۷ آوریل، ضمن بازنگری در آمار جان‌باختگان ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ اعلام کرد: ۱۲۹۰ نفر دیگر نیز در شهر ووهان بر اثر عوارض ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست داده بودند. بر اساس آمار جدید بازبینی شده شمار موارد مرگ ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ در چین به ۴۶۳۲ مورد افزایش یافت.

پس از آن‌که ویروس کرونا در بیش از ۱۸۰ کشور جهان موجب مرگ و میر ده‌ها هزار نفر شد، برخی از مقامات و سازمان‌های جهانی این کشور را به دست‌کاری، پنهان‌کاری و عدم ارائه آمار صحیح مبتلایان و جان‌باختگان ناشی از ابتلا به ویروس کرونا متهم کردند. شهر ووهان در چین خاستگاه ویروس کرونا و کانون اصلی شیوع این بیماری در چین بود که از اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی شناسایی شد.

سرعت گسترش و مرگ‌بار بودن ویروس جدید کرونا از جمله عواملی بود که آمارهای ارائه شده از سوی دولت چین را به زیر سئوال برد.

بنا بر آمار جدید دولت چین، در مجموع ۴۶۳۲ نفر در این کشور بر اثر عوارض ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند.

حال شهرداری ووهان مدعی شده است که به هنگام شیوع ویروس کرونا، گروهی از مبتلایان به کووید ۱۹، بدون دسترسی به خدمات درمانی و بهداشتی، در منازل خود جان باخته‌اند. بر اساس این گزارش، این جان‌باختگان در آماری که پیشتر از سوی دولت چین منتشر شده، به حساب نیامده بودند.

 

ترکیه

شهروندان ۳۱ استان بزرگ ترکیه از روز شنبه هجدهم آوریل دومین دور محدودیت‌های پایان هفته را در چارچوب اقدامات دولت برای مهار شیوع ویروس کرونا پشت سر خواهند گذاشت.

تصاویری که از شهر استانبول منتشر شده خیابان‌ها را خالی از جمعیت نشان می‌دهد. ماموران پلیس نیز با برپایی ایستگاه‌هایی وظیفه کنترل مقررات قرنطینه ۴۸ ساعته در شهرهای بزرگ این کشور را برعهده دارند.

مقرارت منع آمد‌و‌شد دو روزه برای نخستین بار هفته گذشته تنها ساعاتی پیش از به اجرا در آمدن از سوی مقامات دولتی اعلام شد که انتقادهایی را به‌همراه داشت. اعلام یک‌باره این مقررات سبب شد تا بسیاری از ساکنان شهرهای بزرگ برای تامین مایحتاج روز‌های پایانی هفته، شبانه و پیش از بسته شدن فروشگاه‌‌‌ها به خیابان‌ها سرازیر شوند.

وزیر بهداشت ترکیه، روز شنبه اعلام کرد که با شناسایی ۳ هزار و ۷۸۳ مورد جدید ابتلا به کرونا شمار مبتلایان در این کشور به ۸۲ هزار و ۳۲۹ نفر افزایش یافته است. در ترکیه، هم‌چنین با اضافه شدن ۱۲۱ مورد مرگ ناشی از کرونا تعداد قربانیان بیماری کووید ۱۹ در این کشور به ۱۸۹۰ نفر رسیده است.

فخرالدین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه اعلام نمود که موارد ابتلا به کرونا ویروس در ترکیه تا ۸۲۳۲۹ نفر افزایش یافته است. این تعداد بیش از تعداد موارد ابتلا در ایران است.

وزیر بهداشت ترکیه اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۱ نفر درگذشتند که بدین ترتیب تعداد کل فوتی‌ها به ۱۸۹۰ نفر افزایش یافته است. تعداد ۱۸۲۲ نفر تا کنون بهبود یافته‌اند.

وزیر کشور ترکیه اعلام کرد که محدودیت‌های رفت‌و‌آمد بین ۳۱ شهر برای ۱۵ روز دیگر تمدید شده است.

 

مجله آمریکایی «فورین پلیسی» «Foreign Policy» در شماره روز یک‌شنبه هفته گذشته خود نوشت، رجب طیب اردوغان در برقراری قانون منع رفت‌و‌آمد در ترکیه شکست خورد. نه تنها هیچ‌کس به او گوش نداد بلکه مخالفان او هم‌زمان با بحران کرونا در این کشور به اعتراضات خود علیه سیاست‌هایش شدت بخشیدند مخالفانی که بر خلاف طرفداران اردوغان در حزب حاکم «عدالت و توسعه» بسیار سازمان یافته‌تر هستند.»

این مجله در ادامه نوشت: «تمام تلاش‌های اردوغان علیه حزب «مردم جمهوری‌خواه خلق» که شهر استانبول را در اختیار دارد، نوعی بازی سیاسی است که در نهایت به زیان خود اردوغان تمام خواهد شد.

فورین پلیسی، در این گزارش هشدار داد که میلیون‌ها شهروند ترک به‌دلیل بحران کرونا شغل خود را از دست می‌دهند این در حالی است که دولت اردوغان هیچ برنامه‌ای برای بازگرداندن مجدد آن‌ها بر سر کار در دست ندارد.

در این گزارش، هم‌چنین آمده است: «قبل از نیمه شب جمعه ۱۰ آوریل، صدها هزار شهروند ترک در سراسر این کشور به خیابان‌ها ریختند و علیه مقررات منع رفت و آمد که دولت اردوغان آن را اعلام کرد، شعار دادند.»

فورین پلیسی در ادامه نوشت: «دولت ترکیه روز جمعه ۱۰ آوریل مقررات منع رفت‌و‌آمد را در ۳۱ استان از جمله استانبول و آنکارا به اجرا گذاشت اما این قانون با اعتراضات شدید و شورش در برخی از محل‌های شهرهای بزرگ منجر شد. قرار بود، این مقرارات برای یک هفته اجرا شود اما بیش‌تر مردم ترکیه در سراسر این کشور علیه این مقررات به خیابان‌ها ریخته و به آن پایبند نشدند و هنگامی که رجب طیب اردوغان رییس‌جمهوری این کشور از مردم خواست که «قرنطینه داوطلبانه» را اجرا کنند. درگیری میان مردم برسر غذا در نزدیکی نانوایان و مغازه‌ها رخ داد. به‌طوری که تعداد بسیار کمی از مردم ترکیه اقدامات منع رفت و آمد یا پایبندی به فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت کردند.»

این مجله نوشت: «دولت اردوغان اکرام امام اوغلو شهردار استانبول و عضو حزب جمهوری‌خواه خلق، را قبل از اعلام قانون منع رفت‌و‌آمد در استانبول او را مطلع نکرده بود در نتیجه زمان کافی برای شهردار استانبول وجود نداشت تا او به مردم اطمینان دهند که آن‌ها بدون غذا یا پشتیبانی دولت باقی نخواهند ماند یا این‌که خللی در سازماندهی حمل‌و‌نقل عمومی برای ارائه خدمات به کارکنان مراقبت‌های بهداشتی و شهروندان این شهر بزرگ ایجاد نشود.»

امام اوغلو شهردار استانبول در ساعات نخست اعلام قانون منع رفت‌و‌آمد در صفحه تویتتر خود با انتقاد از اجرای ناگهانی این قانون اظهار داشت: «گرفتن چنین تصمیمی یک‌جانبه فقط باعث ایجاد «سردرگمی و وحشت مردم می‌شود.»

لازم به یادآور است که هفته گذشته به‌دنبال اعلام ناگهانی قرنطینه در شهرهای عمده ترکیه که شورش و درگیری در برخی محل‌های شهر آنکارا و استانبول را به‌همراه داشت، سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه در توییتی از استعفای خود به‌خاطر وضع پیش آمده خبر داد.

وزیر کشور ترکیه در استعفانامه خود با قبول مسئولیت نابسامانی به‌وجود آمده، از رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری این کشور عذرخواهی کرده است. سرانجام اردوغان این استعفا را نپذیرفت.

مخالفان اردوغان استعفای وزیر کشور را یک نمایش سیاسی برای نجات رجب طیب اردوغان از بحران کنونی کشور دانسته‌اند.

هفته گذشته مقررات منع رفت‌و‌آمد در روزهای شنبه و یک‌شنبه در ۳۱31 استان ترکیه و در شهرهای عمده از جمله آنکارا و استانبول به اجرا گذاشته شد.

اعلام ناگهانی اجرای قوانین قرنطینه در این مناطق در شامگاه جمعه، باعث مراجعه هم‌زمان ده‌ها هزار نفر به فروشگاه‌ها و نانوایی‌ها شد.

شبکه‌های اجتماعی با نشر تصاویری که نشان‌دهنده ازدحام در برابر فروشگاه و در برخی موارد زد و خورد میان مراجعه‌کنندگان بود، از نابسامانی اوضاع و غافل‌گیری مردم در برابر مقررات منع رفت‌و‌آمد خبر دادند.

مخالفان اردوغان با انتقاد تصمیم مقررات منع رفت‌و‌آمد را ناگهانی و بدون در نظر گرفتن تدابیر لازم اتخاذ شد.

برخی از مخالفان علاوه بر این اردوغان را متهم کردند که او با اتخاذ چنین تدابیری تلاش کرد شهردار استانبول را در برابر اعتراضات شهروندان قرار دهد.

طبق آخرین آمار مرگ‌و‌میر بر ناشی از بیماری کرونا که روز شنبه ۱۸ آوریل از سوی وزارت بهداشت ترکیه اعلام شد، این کشور تاکنون ۸۲۳۲۹ مورد ابتلا به بیماری کرونا و ۱۸۹۰ مورد فوتی ناشی از این بیماری داشته است.

 

لبنان

بازگشت معترضان لبنانی به خیابان با وجود قرنطینه؛ «از گرسنگی می‌میریم یا کرونا؟»

چند صد نفر از معترضان لبنانی روز جمعه با وجود قرنطینه کشور به دلیل خطر گسترش ویروس کرونا، به خیابان آمدند و علیه دولت شعار دادند.

به‌گزارش يورونيوز به نقل از خبرگزاری فرانسه، معترضان در شهر طرابلس در شمال لبنان اقدام به پرتاب سنگ به سمت نیروهای امنیتی کردند و پلیس نیز به سوی آن‌ها گاز اشک‌آور پرتاب کرد.

معترضان در میدان نور، که مرکز اعترضات ماه‌های گذشته لبنان بوده است، اقدام به سوزاندن لاستیک کردند و تا ساعت ۷ عصر به وقت محلی حاضر به ترک این میدان نشدند.

معترضان که معدودی از آن‌ها برای محافظت در برابر ویروس کرونا ماسک به صورت داشتند، شعارهایی علیه دولت و رییس بانک مرکزی لبنان سر دادند.

اعتراضات در لبنان از روز ۱۷ اکتبر سال گذشته و در اعتراض به وضع مالیات بر مکالمات با نرم‌افزار واتس‌آپ آغاز شد. این اعتراض‌ها به سرعت به یک جنبش خیابانی گسترده در لبنان تبدیل شد که شرکت‌کنندگان در آن تغییر در طبقه سیاسی حاکم در لبنان را مطالبه اصلی خود اعلام می‌کردند.

در جریان اعتراضات شش ماهه اخیر لبنان، سعد حریری، نخست وزیر مجبور به کناره‌گیری از قدرت شد.

با وجود بحران سیاسی ماه‌های اخیر در لبنان، بحران افزایش تورم در ماه‌های اخیر خشم معترضان را در پی داشته است.

کریم از معترضانی که روز جمعه به خیابان آمده بود به خبرگزاری فرانسه گفته است که از افزایش قیمت‌ها عصبانی است. او این سئوال را می‌پرسد که با افزایش قیمت‌ها: «ما از گرسنگی خواهیم مرد یا از ویروس کرونا؟»

فاطمه، معترض ۲۷ ساله نیز می‌گوید که دولت می‌خواهد ما را از ویروس کرونا بترساند تا در خانه بمانیم اما ملت لبنان اجازه نخواهد داد که وضع به همین منوال پیش برود.

لبنان از زمان جنگ داخلی‌(۱۹۹۰ـ۱۹۷۵) با رکود سنگین، تورم و بحران اقتصادی مواجه است و این کشور در ماه مارس به یکی از بدهکارترین کشورهای جهان بدل شد.

مقامات لبنان برای مواجهه با بحران گسترش ویروس کرونا، کمک‌های نقدی اندکی را به افراد نیازمند اختصاص داده‌اند با این حال بسیاری از معترضان که بانک‌ها و دولت را مقصر وضع اقتصادی خود می‌دانند، این کمک‌ها را بسیار کم و اقدامی دیرهنگام ارزیابی می‌کنند.

 

اسرائیل

طی یک روز تست کرونا بیش از ۱۵۰ نفر در اسرائیل مثبت اعلام شد.

به‌گزارش اسپوتنیک با استناد به اطلاعات وزارت بهداشت و درمان اسرائیل، طی یک روز تست کرونا بیش از ۱۵۰ نفر در اسرائیل مثبت اعلام شد.

 

 

تا روز ۱۸ ماه آوریل تعداد ۱۳۲۶۵ نفر مبتلا به «کووید‌۱۹» در اسرائیل به ثبت رسیده است. ۶ نفر در طی روز شنبه درگذشتند. تعداد فوتی‌ها به ۱۶۴ نفر رسیده است. تعداد بهبودیافتگان روز ۱۸ ماه آوریل، رویهم‌رفته ۳۴۵۶ نفر اعلام شده است.

لازم به ذکر است که افزایش روزانه تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در اسرائیل اخیرا محسوس شده  است. مقامات این کشور پیش از این اعلام کرده بودند که تعداد زیادی از  مردم در آنجا به این ویروس مبتلا خواهند شد.

در اسرائیل برخی از محدودیت‌های اعمال شده برای مهار ویروس کرونا کاهش یافته است.

به بعضی از فروشگاه‌ها اجازه داده شده تا فعالیت‌های خود را آغاز کنند. احتمال می‌رود عبادت کردن در خارج از خانه از سرگرفته شود، هر چند که تنها در گروه‌های کوچک و با رعایت فاصله دو متری از یکدیگر.

اما مدارس هم‌چنان در این کشور بسته خواهد بود.

در پایان ماه گذشته میلادی، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در اسرائیل به نقطه اوج خود رسید، اما گزارش‌ها حاکی است که در دو هفته گذشته از میزان مبتلایان جدید کاسته شده است.

 

ویتنام

نماینده سازمان جهانی بهداشت در ویتنام معتقد است که واکنش سریع کشور به این بحران، مهم‌ترین عامل موفقیت است. اولین تحقیقات کشور در رابطه با ارزیابی خطرات، اوایل ماه ژانویه، بلافاصله پس از دریافت اخبار مربوط به موارد بیماری در چین انجام شد.

در کشور ویتنام فورا کمیته ملی هشداردهی و کنترل «کووید‌۱۹» به ریاست معاون نخست وزیر ایجاد شد که برنامه ملی واکنش به بحران کرونا را ارائه کرد. مدارس ویتنام از ماه ژانویه بسته شدند و ۱۶ ماه مارس قرنطینه عمومی آغاز شد. از ۲۵ ماه مارس، تمام پروازهای بین‌المللی متوقف شد. اکثر پروازهای داخلی، حرکت قطارها و اتوبوس‌ها لغو شده‌اند. افرادی که به دلیل عدم استفاده از ماسک، دیگران را مبتلا کنند تا ۱۲ سال حبس در انتظارشان خواهد بود.

انسجام اجتماعی نیز یکی دیگر از دلایل موفقیت کشور ویتنام در مقابله با کروناویروس است. نخست وزیر ویتنام اقدامات کشور جهت بازدارندگی ویروس کرونا را با  اولین پیشروی بزرگ مقیاس نیروهای کمونیست در زمان جنگ با آمریکا در سال ۱۹۶۸ مقایسه کرد. افراد مسن گفتند که چنین حد همبستگی و نظم را از زمان جنگ به چشم ندیده بودند.

تا ۱۳ ماه آوریل شمار مبتلایان به «کووید‌۱۹» در ویتنام ۲۶۲ نفر اعلام شده است.

«از اولین روز‌های ورود کرونا از مرز چین به این کشور مراقبت‌های لازم بهداشتی صورت گرفت و آموزش‌های لازم برای جلوگیری از گسترش آن به مردم داد شد، در ماه دی یک ویدیو یوتوپ برای چگونگی مبارزه با کووید ۱۹ یا کرونا، به زبان ویتنامی و زیرنویس انگلیسی پخش شد که نزدیک به ۲۸ میلیون بیینده داشته است. سیستم سراسری مراقیت‌های عمومی و تجهیزات لازم برای رعایت امور بهداشتی در اختیار همه قرار داده شد. علت اصلی در یادگیری و جلوگیری از بیماری سارس در سال ۱۳۸۲ بود٬ به طوری که پس از مدت کوتاهی توانست شیوع بیماری کرونا را مهار کرده و مرزهایش را با چین باز کند و زندگی روال عادی را پیدا کند. زمانی که جامعه و برنامه ریزی در خدمت مردم و نه شرکت‌های سرمایه‌داری باشد می‌توان سریعا عمل کرد. بودجه بهداشت عمومی در سال ۱۳۹۳ در حدود ۷.۱ درصد سرانه ملی بوده ولی در زمان شروع بیماری کرونا به ۳۰ درصد هم رسید.»

 

سوئد

بر شمار قربانیان ویروس کرونا در سوئد ۱۱۱ نفر افزوده شد و در مجموع به ۱۵۱۱ نفر رسید. شمار مبتلایان نیز با افزایش ۶۰۶ نفر به ۱۳۸۲۲ نفر رسید.

با وجود افزایش شمار قربانیان نسبت به روز گذشته، اما اندرش تگنل، کارشناس بیماری‌های مسری در سازمان بهداشت همه‌گانی می‌گوید وضعیت تغییری پیدا نکرده و هنوز در سطحی قرار دارد که از هفته گذشته، پایین‌تر است.

آخرین آمار سازمان بهداشت همه‌گانی نشان می‌دهد شمار افرادی که در بخش مراقبت‌های ویژه بستری هستند ۱۰۵۴ نفر است که ۳۰ نفر آن‌ها از روز گذشته تاکنون به این بخش منتقل شده‌اند.

 

یکی از اداراتی که به‌دلیل انتشار ویروس کرونا به‌شدت زیر فشار قرار گرفته‌، اداره کاریابی سوئد است. از آغاز ماه مارس تا کنون بیش از ۸۰ هزار نفر به‌عنوان بیکار و متقاضی کار در این اداره ثبت نام شده‌ و ده‌ها هزار نفر نیز به‌طور موقت منتظر خدمت شده‌اند.

دولت برای مقابله با این مشکل تاکنون اقداماتی انجام داده که از جمله می‌توان از اختصاص کمک مالی و تضمین‌های اعتباری به شرکت‌ها برای حفظ نیروی کار خود به‌صورت کاهش ساعات کار و نیز ایجاد امکان برای استفاده از صندوق کمک‌هزینه‌ بیکاری برای کسانی که کار خود را از دست می‌دهند، نام برد.

 پیش از انتشار ویروس کرونا، قرار بود اداره کاریابی، مراکزی را در نقاط مختلف کشور ایجاد کند. به این منظور، دولت به درخواست این اداره، در بودجه‌ بهاره خود هزینه‌ فوق‌العاده‌ای به میزان ۲۰۰ میلیون کرون اختصاص داد.

ماریا میندهامّار،  مدیرکل اداره کاریابی می‌گوید بخش عمده‌ای از این بودجه برای اداره‌ این مراکز در سراسر کشور بوده است.

اما به‌نظر اتحادیه‌ کارمندان دولت، این بودجه که بخش زیادی از آن باید به کارکنان این اداره پرداخت شود، برای هدفی که تعیین شده کافی نیست. مدیر این اتحادیه، بریتّا لِییوُن می‌گوید با توجه به شرایط موجود، به‌نظر نمی‌رسد با چنین افزایشی در زمینه‌ بیکاری، کارکنانی که به شعبه‌ها و مراکز این اداره اعزام می‌شوند، بتوانند از عهده‌ کار خود به‌خوبی برآیند.

دولت در بودجه‌ بهاره، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون کرون به‌صورت فوق‌العاده برای پیش‌برد سیاست بازار کار اختصاص داده‌ است، اما به گفته‌ ماریا میندهامّار با شرایطی که به دلیل انتشار ویروس کرونا پیش آمده و فشاری که از قبل بر اداره کاریابی وارد آمده بود، این اداره کار بسیار دشواری در پیش خواهد داشت.

استفان لوون، نخست‌وزیر پیش از ظهر امروز در یک کنفرانس خبری با اشاره به وضعیت دشواری که در مراکز نگه‌داری از سالمندان در ارتباط با ابتلا به ویروس کرونا به وجود آمده، تاکید کرد باید تلاش در جهت محافظت از سالمندان تشدید شود.

 در این کنفرانس که وزیر اموراجتماعی، لِنا هَلِّن‌گرِن و یوهان کارلسوُن، مدیرکل سازمان بهداشت همه‌گانی نیز شرکت داشتند، از افزایش تعداد آزمایش از گروه‌هایی که بیش‌تر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا قراردارند خبر داده شد.

از جمله‌ این گروه‌ها، لنا هلّن‌گرن، به ماموران پلیس و کارکنان مراکز امداد و هم‌چنین گروه‌های فعال در جامعه با هدف امکان بازگشت سریع‌تر آن‌ها به کارهای‌شان، اشاره کرد.

او هم‌چنین با اشاره به این که در هفته گذشته ۱۹۰۰۰ آزمایش انجام شده، گفت هدف دولت رساندن این میزان به ۵۰ تا ۱۰۰ هزار آزمایش در هفته است بدون احتساب آزمایشی که اینک از بیماران انجام می‌شود.

لنا هلن‌گرن در گفت‌و‌گویی با خبرنگار رادیو سوئد نیز در مورد امکان آزمایش‌های بیش‌تر و به‌‌ویژه از بیماران یا کسانی که مایل به انجام این آزمایش هستند، تاکید کرد بهتر است این آزمایش زمانی انجام شود که شخص علایم ابتلا را دارد نه بدون این علایم.

 

در گزارشی که اکوت واحد خبر رادیو سوئد روز۱۶ آوریل تهیه کرده، نشان داده می‌شود شمار قربانیان ویروس کرونا که در کشورهای اروپایی و آمریکا اعلام می‌شود، می‌تواند واقعی نباشد.

 یکی از مواردی که در محاسبه‌ شمار قربانیان، ممکن است به درستی منظور نشود، میزان مرگ‌و‌میر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در خانه‌ها و مراکز نگه‌داری از سالمندان است.

اکوت، شیوه‌ گزارش‌دهی ادارات و نهادهای مسئول در چند کشور مختلف را در این زمینه مورد بررسی قرار داده است. این گزارش‌ها بیش‌تر قربانیانی را در برمی‌گیرند که در بیمارستان‌ها بستری بوده‌اند. کسانی که در مراکز نگه‌داری از سالمندان، به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست می‌دهند، معمولا کم‌تر محاسبه می‌شوند با این که شمار آن‌ها می‌تواند به چند هزار نفر برسد.

سوئد از جمله کشورهایی‌ست که شمار قربانیان در مراکز سالمندان را در آمارهای خود منظور می‌کند. بررسی گزارشگر اکوت از آمار منتشرشده در هفته گذشته در استکهلم، نشان داده است یک سوم قربانیان از سالمندان ساکن مراکز نگه‌داری از سالمندان بوده‌اند.

در آماری که بلژیک منتشر می‌کند نیز حدود نیمی از قربانیان را ساکنان مراکز نگه‌داری از سالمندان تشکیل می‌دهد، اما کشورهایی مانند بریتانیا، ایتالیا، هلند و اسپانیا که شمار قربانیان‌شان نیز زیاد است، سالمندان را به درستی در آمار خود منظور نمی‌کنند.

در آمریکا، قربانیان ویروس کرونا در مراکز سالمندان نیز در آمارها منظور می‌شوند، اما در برخی ایالت‌ها، کمبودهایی در این زمینه وجود دارد.

یوهان ییسه‌که، کارشناس بیماری‌های مسری و مشاور سازمان بهداشت جهانی معتقد است در آمارهای بیش‌تر کشورها، قربانیان مراکز سالمندان نیز منظور می‌شوند.

گزارش‌دهی متفاوت کشورها، مقایسه‌ میزان قربانیان در این کشورها را نیز دشوار می‌کند. برای نمونه دو کشور همسایه‌ هلند و بلژیک، رفتار کاملا متفاوتی در تهیه‌ آمار قربانیان دارند. برپایه‌ گزارش دانشگاه جان هاپکینز، شمار قربانیان در بلژیک با توجه به جمعیت، دو برابر هلند است. اما در هلند، آمار درستی از میزان مرگ‌و‌میر در مراکز سالمندان داده نمی‌شود، در حالی که در بلژیک، نزدیک به نیمی از قربانیان، از مراکز سالمندان هستند.

یوهان ییسه‌که نیز بر دشواری تهیه‌ آمارهای دقیق و هم‌چنین مقایسه میان کشورها بخصوص کشورهایی که شبیه هم هستند، اشاره می‌کند.

 

روسیه

ستاد عملیاتی مقابله با ویروس کرونا در روسیه آخرین آمار مربوط به کرونا در این کشور را اعلام کرد.

به گزارش اسپوتنیک، ستاد عملیاتی مقابله با ویروس کرونا در روسیه اعلام کرد، طی شبانه‌روز گذشته ۴ هزار و ۷۸۵ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در ۷۹ منطقه این کشور به ثبت رسیده است.

بر اساس این گزارش، تاکنون ۳۶ هزار و ۷۹۳ نفر در ۸۵ منطقه روسیه به کرونا مبتلا شده اند.

این ستاد هم‌چنین گزارش داد:‌ طی شبانه روز گذشته ۴۰ مورد فوت ناشی از این بیماری به ثبت رسیده و مجموعا ۳۱۳ نفر تاکنون بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند.

ستاد عملیاتی مبارزه با ویروس کرونا در روسیه همچنین افزود:‌ نعداد ۴۶۷ نفر نیز طی شبانه‌روز گذشته بهبود یافته و از مراکز درمانی ترخیص شده‌اند و شمار کلی بهبود یافتگان به ۳ هزار و ۵۹ نفر رسیده است.

به‌گزارش اسپوتنیک، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در پی شیوه ویروس کرونا فرمانی را صادر کرد که بر اساس آن تا تاریخ ۱۵ ژوئن هیچ تصمیم‌گیری در خصوص اتباع خارجی که ملزم به ترک این کشور هستند گرفته نمی شود.

در این فرمان آمده؛ از تاریخ ۱۵ مارس تا ۱۵ ژوئن سال ۲۰۲۰ اتباع خارجی و افراد بدون تابعیت در خصوص اقامت آنها در خاک روسیه، اخراج و یا انتقال به کشور ثالث تصمیمی اتخاذ نمی شود.

هم‌چنین تا ۱۵ ژوئن درباره لغو پناهندگی، پناهندگی موقت، لغو روادیدهایی که پیش از این صادر شده‌اند، اجازه کار و اجازه اقامت‌های موقت تصمیماتی اتخاذ نخواهد شد.

 

سرویس مطبوعاتی وزارت بهداشت روسیه، داروی چینی هیدروکسی کلروکین را همسان با همتایان روسی این دارو دانست.

به‌گزارش اسپوتنیک، سرویس مطبوعاتی وزارت بهداشت روسیه اعلام کرد: داروی چینی هیدروکسی کلروکین که در روسیه ثبت نشده است و برای معالجه بیماران مبتلا به ویروس کرونا تایید شده است، از نظر ایمنی و کارآیی با همتایان روسی خود تفاوت ندارد.

پیش از این گزارش شده بود که روسیه نزدیک به ۷۰ هزار بسته هیدروکسی کلروکین از چین دریافت کرده است و دولت دستور استفاده از این دارو را داده است. هیدروکسی کلروکین در ابتدا برای درمان مالاریا در نظر گرفته شده بود، اما ثابت شد که یک داروی ضد کووید‌۱۹ است.

وزارت بهداشت روسیه اعلام داشت: از نظر داروسازی بالینی، هیچ‌گونه مانعی برای استفاده از این دسته از هیدروکسی کلروکین‌ها وجود ندارد، زیرا در ایمنی و کارآیی با داروهایی که با نام مشابه بین‌المللی قبلا در فدراسیون روسیه ثبت شده اند، متفاوت نیستند.

 

بریتانیا

یک موسسه خیریه فعال در زمینه خدمات به بازنشستگان در بریتانیا می‌گوید آمار جان‌باختگان کووید۱۹ در خانه‌های سالمندان را حدود ۷۵۰۰ نفر برآورد کرده است. این پنج برابر آمار رسمی است که تاکنون دولت بریتانیا گزارش کرده بود. هم‌زمان آمار جان باختگان ویروس کرونا در این کشور روز شنبه از مرز ۱۵ هزار نفر گذشت.

مارتین گرین، مدیرعامل انجمن خیریه کِر اینگلند (Care England) به دیلی تلگراف گفته: «بدون تست گیری گسترده، بسیار دشوار است که درباره آمار قطعی و جامع سخن گفت. با وجود این، اگر ما به نرخ مرگ و میر از اول آوریل نگاه کنیم و آن را با نرخ مرگ و میر در مدت زمان مشابه سال گذشته مقایسه کنیم، آن وقت به این عدد خواهید رسید که احتمال ۷۵۰۰ مرگ مرتبط با بیماری کووید۱۹ بوده است.»

این برآورد حدود ۵ برابر رقم ۱۴۰۰ جان باخته‌ای است که دولت بریتانیا آن‌ها را به خانه‌های سالمندان این کشور نسبت داه است. آمار رسمی تعداد جان باختگان ویروس جدید کرونا در بریتانیا روز شنبه از مرز ۱۵ هزار نفر گذشته، هر چند این آمار‌(۱۵۴۶۳) تنها مربوط که بیمارانی است که در بیمارستان‌ها جان باخته‌اند و مرگ آن‌ها به طور روزانه و فوری گزارش شده است. این آمار بیانگر آن است که تنها ظرف ۲۴ ساعت گذشته ۸۸۸ نفر در بریتانیا بر اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹ جان داده‌اند.‌(بی‌بی‌سی)

مقامات بریتانیا روز شنبه اعلام کردند که طی ۲۴ ساعت گذشته ۸۸۸ بیمار مبتلا به ویروس جدید کرونا در این کشور جان خود را از دست دادند. به این ترتیب شمار جان باختگان بر اثر ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» در بریتانیا به ۱۵۴۶۴ نفر رسید.‌(یورونیوز)

 

محققان دانشگاه آکسفورد در بریتانیا نیز می‌گویند واکسنی تولید کرده‌اند که با وجود این‌که آزمایشات اثر بخشی آن برای بهبود بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در جریان است، تا ماه سپتامبر یک میلیون نمونه از آن را تولید خواهند کرد.

دولت بریتانیا که از این پروژه پشتیبانی می‌کند می‌گوید که هنوز ضمانتی برای اثربخشی این واکسن وجود ندارد.

انتظار می‌رود که آزمایش اولیه واکسن بیماری «کووید ۱۹» هفته آینده آغاز شود.

واکسن کرونا ساخت آکسفورد چگونه عمل می کند؟

واکسنی که دانشمندان دانشگاه آکسفورد ساخته‌اند، سیستم ایمنی بدن را آموزش می‌دهد تا مانع گسترش یک بیماری از جمله کووید-۱۹ شود.

این محققان از مدت‌ها پیش از شیوع ویروس کرونا خود را آماده وضعیتی مانند شیوع جهانی کووید-۱۹ کرده بودند. آن‌ها پیش از این از طریق مهندسی ژنتیک یک ویروس شامپانزه تولید کرده‌اند که می‌تواند زمینه ساز واکسن جدید باشد.

آن‌ها سپس این ویروس شامپانزه را با بخش‌هایی از ویروس جدید کرونا ترکیب کرده‌اند.

امید این محققان این است که این ویروس جدید سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با بیماری کووید-۱۹ آموزش دهد با این حال سئوال اصلی این است که آیا این واکسن واقعا موثر خواهد بود؟

پروفسور سارا گیلبرت که این تحقیقات را رهبری می‌کند می‌گوید که ۸۰ درصد مطمئن است که این واکسن موثر خواهد بود.

وی می‌افزاید: «این نظر من است. من با این فن‌آوری خیلی کار کرده‌ام. من روی آزمایش واکسن مرس‌(نوع دیگری از ویروس کرونا) به این شیوه کار کرده‌ام و شاهد بوده‌ام که این فن‌آوری چه می‌تواند انجام دهد و فکر می‌کنم که شانس خیلی زیادی وجود دارد که بر روی ویروس کرونا جدید موثر باشد.»

پروفسور آدریان هیل نیز می‌گوید: «هدف این است که هنگامی که نتایج تایید این واکسن را بدست آوردیم، یک میلیون واکسن تا ماه سپتامبر داشته باشیم و بعد خیلی سریعتر به تولید واکسن اقدام کنیم.»

محققان امیدوارند که تا چند ماه آینده از موثر بودن یا نبودن این واکسن اطمینان حاصل کنند.

با این حال محققان آکسفورد از چندین شرکت در بریتانیا، اروپا، هند و چین خواسته‌اند تولید این واکسن را حتی قبل از مشخص‌شدن تاثیر آن، آغاز کنند.

دانشمندان آکسفورد می‌گویند که هزینه‌های اولیه تولید این واکسن «ده‌ها میلیون پوند» است و تایید می‌کنند که خطر از دست رفتن این سرمایه‌گذاری پیش از مشخص‌شدن اثربخشی واکسن روی کووید-۱۹ وجود دارد.

اکثر محققان در سطح جهان می‌گویند برای تولید گسترده واکسنی موثر برای بیماری «کووید-۱۹» حدود ۱۲ تا ۱۸ زمان نیاز است.

***

کرونا ویروس در اواخر دسامبر سال گذشته میلادی در شهر ووهان چین شیوع  پیدا کرد. ابتدا مقامات چین از شیوع نوعی از ذات‌الریه با منشا ناشناخته خبر دادند اما  دیرتر کارشناسان  به این نتیجه رسیدند که عامل ایجاد کننده آن  یک ویروس جدید از نوع کرونا است.

سازمان بهداشت جهانی در ماه مارس اعلام کرده نوع جدید کرونا ویروس یک بیماری همه گیر شده است. اکنون با گذشت حدود سه ماه، میزان شیوع این ویروس در چین کاهش یافته اما این بیماری هولناک به کشورهای دیگر رخنه کرده است.

واقعیت این است که همه دولت‌های سرمایه‌داری از جمله در رابطه با فاجعه انسانی ویروی کرونا دروغ می‌گویند اما در ایران هر کس یک آهنگش می‌زند به ویژه بازر خرافات نیز بسیار داغ شده است برای مثال، شیوع جهانی ویروس کرونا را نشانه ظهور امام زمان می‌دادنند. یکی گفت کار، کار چین است، آن دیگری، خامنه‌ای گفته این ویروس را آمریکا به ایران فرستاده، علم الهدا گفته از علائم ظهور است و...

در این میان، کسی نمی‌پرسد یک ویروس چگونه می‌تواند مامور خدا باشد؟ کسی نمی‌پرسید یک بیماری چه تسبتی با ظهور امام زمان دارد؟

نتایج یک نظرسنجی در ایران نشان می‌دهد که شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد بیش از پنجاه درصد مردم تاثیر منفی گذاشته و آن را کوچک‌تر کرده است.

مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، ایسپا، می‌گوید که این نظرسنجی را در روزهای ۲۴ تا ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ انجام داده که گویای آن است درآمد ۵۰.۷ درصد افراد پرسش‌شونده کاهش یافته است.

به گفته ایسپا، ۴۱.۷ درصد جامعه آماری اعلام کرده‌اند که کسب‌وکارشان در پی شیوع کرونا تعطیل شده است و ۱۳.۵ درصد نیز شغل‌شان را از دست داده‌اند.

ایسپا عنوان می‌کند که تنها ۲۶.۳ درصد افراد نمونه گفته‌اند وضعیت اقتصادی‌شان تغییری نکرده است. در عین حال که ۰.۶ درصد نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا وضعیت اقتصادی‌شان بهبود یافته است.

طبق آمار رسمی در ایران تعداد کل جان‌باختگان ناشی از ویروس کرونا به ۵۱۱۸ نفر رسیده است. اما دولت ایران در روزهای اخیر دستور به از سرگیری فعالیت‌های اقتصادی و خدماتی داده، امری که انتقادات بسیاری را هم متوجه آن کرده است.

منتقدان می‌گویند که با بازگشایی اقتصاد جان شمار بیش‌تری از مردم به خطر می‌افتد و امکان سرایت بیماری به مراتب بالا می‌رود.

سران و مفامات حکومت اسلامی از دروغ‌کویی نیز هیچ شرمی ندارند. برای نمونه سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری ایران گفت در زمینه کیت‌های تشخیص و تجهیزات پزشکی کرونا ایران برای صادرات محصولات خود آماده می‌شود.

ستاری روز یک شنبه ۳۱ فروردین‌ماه در نشست کارگروه ارزیابی رسانه‌ای مدیریت کرونا عنوان کرد: «ما در حوزه تولید تجهیزات پزشکی معتبر نظیر ونتیلاتور و دستگاه‌های مختلف اتاق عمل شاهد تحولات فوق العاده‌ای در کشوریم.»

این مقام دولت افزود: «این شرکت‌ها اکنون تاییدیه‌های لازم را دارند و می‌توانند محصولات خود را حتی به اروپا صادر کنند.»

پیش از این برخی اعضای ستاد مقابله با کرونا و دانشگاه‌های علوم پزشکی از کمبود ظرفیت بیمارستانی و تجهیزات لازم در مقابله با این بیماری خبر داده بودند.

 

محمد جواد ظریف در توئیتی خطاب به رییس جمهوری آمریکا گفته که ایران در چند ماه آینده دستگاه تنفس صادر خواهد کرد.

اشاره وزیر خارجه دولت اسلامی ایران به دستگاه‌هایی است که در پی شیوع کرونا نیاز به آن در بیمارستان‌ها افزایش یافته و اکثر کشورها با کمبود آن مواجه شده‌اند.

در چنین شرایطی، بازار دزدی نیز در حکومت اسلامی، هم‌چنان داغ است. روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین رییس دیوان محاسبات کشور، بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی، گفته بود مجموع ارزی که در سال ۹۷ به صرافی‌ها و واردکنندگان کالاهای اساسی و غیراساسی داده شده، ۳۱ میلیارد دلار بوده است که از این رقم حدود ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلارمابه‌ازای واردات کالا نداشته است.»

اما اکنون عبدالناصر همتی می‌گوید «گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۷ دیوان محاسبات» در ماه آذر تنظیم شده و رقم ۴/۸ میلیارد دلار از آن زمان تا کنون به ۳ میلیارد دلار رسیده است.

با این حال و با وجود فساد سیتماتیک گسترده در کشور و سانسور و سرکوبگری دستگاه قضایی، هم‌چنان می‌توان پیش‌بینی کرد که کرونا از یک‌سو و حکومت اسلامی از سوی دیگر، قربانیان زیادی از جامعه ایران بگیرند!

 

یک‌شنبه سی و یکم فرودین ۱۳۹۹‌- نوزدهم آوریل ۲۰۲۰


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com