نگاه امنیتی به شیوع ویروس کرونا و ارتقا جایگاه سپاه در مقابل دولت!

بهرام رحمانی
March 18, 2020

bahram.rehmani@gmail.com

 

روزهای باقی مانده سال ١٣٩٨ در ایران و آغاز سال جدید بر خلاف وقایع تاریخی تاکنونی، دچار یک بحران عظیم انسانی و اقتصادی شده است. در این شرایط، به سرعت سیمای جهان و ایران در حال تغییر است. در این شرایط سخت و دشوار، حکومت اسلامی در جهت حفظ منافع حاکمیت خود، به نوعی حکومت نظامی در سراسر کشور بر قرار کرده است!

پس از نیروهای بسیج و سپاه پاسداران، ارتش را نیز وارد میدان کرده اند و در یک کلام حاکمیت ایران، تنها نگران آینده خود است و نه مردم! بنابراین، دولت و مجلس در ایران، تقریبا وجود خارجی ندارند و رهبر و سپاه و ارتش کنترل مطلق جامعه را در دست گرفته اند. در این میان وزارت اطلاعات و قوه قضاییه نیز فعال تر از گذشته شده اند و به جای آزادی زندانیان سیاسی و اجتماعی، که به شدت در معرض آلودگی به ویروس کرونا هستند این نهادهای سرکوب حاکمیت، خیز بلندی برداشته اند تا مخالفین و منتقدین حکومت را دستگیر و زندانی کنند و از این طریق، زهرچشم از بگیرند تا بخش آگاه و معترض جامعه، جرات اعتراض به خود راه ندهد.

هفته های اخیر هم چون گذشته، باز هم معلوم شد كه خبر شیوع كرونا نیز به همین شکل از سوی کل حکومت، سرپوش گذاری شده است.

شاهکارهای سران و مقامات حکومت اسلامی ایران از جمله درباره ویروس کرونا عبارتند از:

*خامنه ای: صدور فرمان تشکیل قرارگاه نظامی جنگ بیولوژیکی

رهبر دو روز بعد از این فرمان، گفت: این ویروس کرونا را زیاد بزرگ نکنند و مردم را نترسانند.

*روحانی: به هیچ وجه بحث قرنطینه تهران مطرح نیست!

*علی ربیعی سخنگوی دولت: شایعه قرنطینه تهران یک «یک دروغ بزرگ» است.

*روزنامه قدس: «روایت داریم که ظهور امام عصر (ع) محقق نمی شود، مگر این که ۹ دهم مردم کشته شوند. باید فکر کنیم چه کردیم که از شهری به شهری دیگر منع شدیم. قدری در این دوران  نماز جعفر طیار بخوانیم و به خدا بگوییم اشتباه کردیم و نفهمیدیم و در نهایت قدر نظام مقدس اسلامی را بدانیم. از خدا بخواهیم توبه ما را بپذیرد.»

...

در حالی که ویروس کشنده «کرونا» تمام جهان را فراگرفته و هر لحظه قربانی می گیرد رهبر ابله و آدم کش حکومت اسلامی، از نیروهای مسلح خود خواسته است به این امر ورود کنند چرا که شاید کرونا حمله بیولوژیک باشد؟!

خامنه ‌ای در سخنانی ابلهانه و بی سر و ته که بیانگر عجز و ناتوانی و درماندگی همه سران و مقامات حکومت اسلامی است تاکید ورزیده که باید یک «قرارگاه بهداشتی و درمانی» سازماندهی شود و با ایجاد بیمارستان ‌های صحرایی رزمایش بیولوژیکی برگزار گردد!

در شرایطی که خامنه ای و سایر مقامات حکومتی با وقاحت تمام با امتناع از قرنطینه کردن قم و شهرهای آلوده، مردم را به حال خود رها کرده اند و خودشان را قرنطینه کرده ‌اند؛ سپاه همه کاره کشور شده و حتی جایگاه آن را در مقابل دولت، به طور چشم گیری ارتقا داده اند. در نتیجه دولت بی خاصیت شیخ حسن روحانی، اکنون بی خاصیت تر از گذشته شده است.

عملا دولت و مجلس تعطیل شده اند و فعال ترین جریانات سپاه، بسیج، وزارت اطلاعات و قوه قضاییه است که همگی این نهادها، مشغول سرکوب و سانسور هستند و البته نگران خیزش های مردمی!

در سراسر ایران دیده می ‌شود که امکانات بهداشتی و درمانی کفاف حجم بیماران را نمی ‌دهد و پاسداران و بسیجی ‌ها و هیات ‌ها و طلاب جهادی، پرچم دار حکومت اسلامی در «جنگ» با کرونا شده ‌اند!

 

خامنه ای پنج شنبه ۲۲ اسفند، احتمال داد که شیوع ویروس کرونا در ایران یک «حمله‌ بیولوژیکی» باشد!

او به عنوان فرمانده کل قوا در نامه ای به محمد باقری رییس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی  دستور داده که برای پیش گیری از شیوع بیش تر این بیماری یک «قرارگاه بهداشتی و درمانی» سازماندهی شود.

در متن این نامه با اشاره به لزوم ایجاد مراکز درمانی مانند بیمارستان صحرایی و نقاهتگاه، تاکید شده و آمده «تقسیم وظایف و ماموریت ‌های سازمان‌‌‌ ها و بخش ‌‌های نیروهای مسلح از وظایف این قرارگاه است.»

خامنه ‌ای که هنر و تخیل قوی در دروغ بافی و سناریوسازی  و«توطئه گری» دارد معلوم نیست این «احتمال» را بر اساس کدام شواهد و مدارک متوجه شده، و «این اقدام با توجه به قرائنی که احتمال حمله‌ بیولوژیکی بودن این رویداد را مطرح کرده می ‌تواند جنبه‌ رزمایش دفاع بیولوژیک نیز داشته و بر اقتدار و توان ملی بیفزاید!»

حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران نیز پس از شرکت در اولین جلسه «ستاد ملی مبارزه با کرونا» در اظهاراتی که به طور مستقیم از تلویزیون ایران پخش می شد گفت «توطئه دشمنان ماست که با هراس افکنی زیاد در جامعه کشور را به تعطیلی بکشند.»

روحانی گفت: «اگر فرد مشکوکی دیده شد باید به بیمارستان برود اما همه باید مشغول کار خودمان باشیم.» او خطاب به مردم ایران، گفت: «اگر موضوعی را ستاد ملی مبارزه با کرونا تصمیم گرفت، آن تصمیم را همگی یک امر لازم تلقی کنند.»

 

واقعیت اما این است که از سرعت روزافزون آمار مبتلایان به ویروس کشنده کرونا و افزاش تعداد مرگ و میر ناشی از آن پیداست مقامات حکومت اسلامی و رهبری ‌اش چنان احساس ناتوانی و درماندگی می‌ کنند که این چنین به دروغ بافی افتاده اند.

 

رزمایش بسیجیان تبریز برای مهار کرونا

 

حکومت اسلامی در تمام عمر حاکمیت نکبت بار خود، بودجه‌ های میلیاردی که باید صرف تقویت بنیه‌ نظام بهداشت و درمان و خدمات عمومی می ‌شد، یا همه صرف دست یابی به بمب اتم و یا سر از جنگ های داخلی سوریه و لبنان و عراق و غزه درآورده اند. و اکنون دست حکومت برای گرفتن ۵ میلیارد دلار وام، به سوی صندوق بین ‎المللی پول دراز شده است.

در طول فقط دو هفته، ده ‌ها پزشک و پرستاران و متخصصان کادر پزشکی در بیمارستان ‌ها به علت ابتلا به کروناویروس، بیمار و بستری شدند و یا جان خود را از دست دادند. در میان آن ها کم نبوده ‌اند پزشکانی که پیش از آن که قربانی انجام وظیفه و سوگند پزشکی خود شوند اعلام کرده بودند وضعیت اضطراری است و امکانات کافی نیست.

اکنون آن چه علی خامنه‌ ای به محمد باقری رییس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی دستور داده چیزی بیش از یک نمایش و ابراز وجود تو خالی نیست! خامنه ‌ای سخنرانی نوروزی خود را در مشهد، از ترس کرونا لغو کرده و مانند دیگر مقامات حکومتی آفتابی نمی ‌شود، حالا با یک نامه مضحک به یک مقام نظامی دستور داده جلوی شیوع ویروس کرونا را بگیرد!

روشن نیست که خامنه‌ ای و فرماندهان و مدیران او با کدام امکانات و ابزاری می ‌خواهند «رزمایش بیولوژیکی» برگزار کنند وقتی که صدای اعتراض داروخانه ها، پزشکان و پرستاران از کمبود امکانات بهداشتی و درمانی بلند شده است؟!

ایا مردم ایران با «حمله بیولوژیکی» آلوده شده اند یا پروازهای بی وقفه ایران و چین این ویروس را انتقال داده اند؟ چرا قم را قرنطینه نکردند؟

 

خامنه ای چندی پیش نیز رسانه‌ های خارجی را متهم کرد بود که از موضوع ویروس کرونا برای جلوگیری از رای دهی مردم در انتخابات مجلس استفاده کردند. او در وب سایت رسمی خود نوشت: «به بهانه بیماری و ویروس، رسانه های آن ها، کم ترین فرصت را برای دل سرد کردن مردم را نسبت رای دادن، از دست ندادند.»

 

چند روز پیش دکتر نورالدین پیرموذن فوق‌ تخصص ریه و نماینده مجلس ششم گفت: نمکی، وزیر بهداشت بیست و ششم دی ‌ماه به اطلاع حسن روحانی رییس ‌جمهور می ‌رساند که خطر ویروس کرونا کشور و مردم ما را تهدید می‌ کند و باید جلوی تمامی پروازهای ایران و چین و بلعکس گرفته شود.

رییس ‌جمهور این خواسته وزیر را به اطلاع رهبری می ‌رساند اما رهبری این ویروس را کاذب و منحوس دانسته، به شدت با آن مخالفت می ‌کند. وزیر بهداشت استعفا می ‌دهد. رییس‌ جمهور مخالفت کرده و دکتر مرندی وزیر اسبق بهداشت (و پزشک مخصوص رهبر) که از دوستان نزدیک وزیر نمکی است پادرمیانی می ‌کند تا وزیر به کار خود ادامه دهد و نمکی تقاضا می ‌کند، پس دست کم شهر قم قرنطینه شود. دکتر مرندی قول می ‌دهد تلاش کند تا به زودی تقاضای او عملی شود.

دکتر پیرموذن می ‌گوید، بعد از آن که خواسته وزیر بهداشت مبنی بر قرنطینه شهر قم به اطلاع رهبری می ‌رسد، او به شدت با این خواسته نیز مخالفت کرده و سپس از سوی گروهای ذی ‌نفوذ تهدید می ‌شود که چنین چیزی ممکن نیست و او باید این حرف خود را هم پس بگیرد!

این گونه شد که سراسر ایران امروز با اراده مقام عظمای ولایت درگیر ویروس کرونا شده و مردم در بیمارستان‌ ها و کف خیابان‌ ها در حال جان دادن‌ هستند.

دکتر پیرموذن در پایان می‌ گوید، در مقام یک متخصص عرض می ‌کنم، تمام ایران در حال حاضر مثل بیماری را می‌ ماند که آپاندیس آن عود کرده و در مرحله حاد آن قرار گرفته است. مرحله ‌ای که هیچ متخصصی نمی‌ تواند زنده ماندن این بیمار را با عمل جراحی به طور قطعی موفقیت ‌آمیز تضمین کند.

بازرسان سازمان بهداشت جهانی: ابعاد «کرونا» در ایران فاجعه است!

بازرسان سازمان بهداشت جهانی که برای بررسی گسترش کرونا و امکانات مقابله آن به ایران سفر کرده بودند، پس از چند روز ایران را ترک کردند.

خبرگزاری های حکومتی به محض خروج آن ها از ایران اعلام کردند که این بازرسان تلاش های ایران را ستوده و آن را موفقیت آمیز تشخیص دادند. اما واقعیت چیز دیگری بود و خبری که در ایران منتشر کردند دروغ بود.

 

 

کارشناسان و ‌بازرسان‌ سازمان بهداشت جهانی که حامل کمک های انسان دوستانه این سازمان برای ایران بودند در اولین گزارش خود از بازدیدشان که در فیلمی نیز اعلام ‌کرده اند: «وضعیت غیر قابل باور است.»

مشاهدات ما با آن چه که حکومت ایران پیش تر اعلام کرده بود بسیار متفاوت است. ما معتقدیم که جامعه جهانی باید بسرعت در ایران وارد عمل بشود و مدیریت مبارزه با گسترش کرونا در ایران را به دست بگیرد، زیرا در ایران یک فاجعه نه ملی که بین ‌المللی در حال وقوع است. تبعات آن چه امروز در ایران در حال اتفاق است می‌تواند تا قاره‌ها پیش برود.»

پنهان کاری حکومت ناممکن است، شاید این پنهان کاری تا لحظه رها شدن اجساد قربانیان در کوشه و کنار خیابان ها و محلات بتواند دوام بیاورد اما برای همیشه ناممکن است و آن لحظه که مردم خود به چشم خویش واقعیت را ببینید، آنگاه نه از تاک نشان باقی خواهند گذاشت و نه از تاک نشان!

 

ریک برنان، مقام مسئول منطقه خاورمیانه در سازمان جهانی بهداشت، شمار واقعی مبتلایان به ویروس کرونا در ایران را حدود ۷۵ هزار نفر برآورد کرده است.

او که هفته پیش به ایران سفر کرده بود، شامگاه دوشنبه ۲۶ اسفند -۱۶ مارس، به خبرگزاری رویترز گفت که آزمایش ابتلا به کرونا در ایران مانند برخی از کشورهای پیشرفته در اروپا تنها در موارد شدید انجام گرفته است.

به گفته این مقام مسئول در سازمان جهانی بهداشت، به همین خاطر شمار واقعی مبتلایان به این ویروس را می‌ توان احتمالا پنج برابر آمار رسمی ارزیابی کرد.

برنان، در عین حال گفت که بخش مربوط به داده‌ ها را ضعیف ‌ترین بخش از اقدامات حکومت اسلامی دانست.

 

فرماندهان سپاه نیز طوطی وار ادعاهای کاذب رهبرشان را تکرار می کنند. حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران ایران امروز طی مراسمی در استان کرمان، درباره شیوع ویروس کرونا در ایران گفت: امروز درگیر یک نبرد بیولوژیک هستیم، اما کشور مقاومت می ‌کند.

به گزارش خبرگزاری «ایسنا» سلامی دلیل شیوع کرونا در ایران و آمار بالای نرخ مرگ و میر شهروندان ایرانی در اثر این بیماری را «تهاجم بیولوژیکی آمریکا» معرفی کرد و افزود: در مبارزه با این ویروس که ممکن است محصول تهاجم بیولوژیکی آمریکا باشد که در ابتدا به چین و سپس به ایران و سایر نقاط دنیا شیوع پیدا کرده، پیروز خواهیم شد و آمریکا بداند که اگر این کار را انجام داده به اهلش بر خواهد گشت و اگر هم کار آمریکا نباشد باز این ویروس مهار خواهد شد.

او، هم چنین «دشمن» را مسبب آغاز اعتراضات آبان ماه که پس از افزایش ٣٠٠ درصدی قیمت بنزین در ایران به وقوع پیوست دانسته و اظهار داشت: در ماجرای افزایش قیمت بنزین امید دشمن این بود که مردم صحنه خیابان را میدان نبرد قرار می‌دهند، اما صف مردم جدا شد و بعد از شهادت سردار سلیمانی، نماز جمعه تهران، ٢٢ بهمن و انتخابات، دشمن شکست خورد و این ملت نشان داد که در هر شرایطی از اسلام و جمهوری اسلامی حمایت‌ می‌کنند.

 

تشکیل قرارگاه پیش گیری و مقابله با ویروس کرونا در سپاه پاسداران

درپی شیوع ویروس کرونا در برخی مناطق ایران، سپاه پاسداران، روز یک شنبه گذشته با صدور پیامی خطاب به ملت ایران اعلام کرد: این نیرو تا غلبه کامل بر ویروس کرونا و بازگشت به شرایط عادی، در صحنه مشارکت و کمک رسانی به بیماران، آماده و فعال خواهد بود. سپاه پاسداران، تاکید کرد: در شرایط خطیر کنونی که  مردم ایران و بیش از ۵۰ کشور دیگر در معرض ویروس کرونا قرار دارند و عزمی جهانی و بین‌ المللی برای مقابله با این بیماری شکل گرفته است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مدد تجارب ارزنده دوران دفاع مقدس در رویارویی با تهدیدات ناشی از جنگ‌ های میکروبی و بمباران ‌های شیمیایی که منجر به آسیب‌ های جدی انسانی شده است، برای کمک رسانی به آسیب دیدگان و ریشه کنی کامل ویروس کرونا وارد میدان شده است.

 

سردار فدوی از برگزاری جلسه مقابله با کرونا در قرارگاه ثارالله تهران و اتخاد تصمیماتی برای جبران خسارت کسب ‌و کارهای آسیب‌ دیده از این بیماری خبر داد.

به گزارش گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم، ۱۹ اسفند ۱۳۹۸، سردار علی فدوی جانشین فرمانده‌کل سپاه پاسداران در جمع خبرنگاران پیرامون اقدامات سپاه و بسیج برای مقابله با بیماری کرونا، گفت: برای مبارزه با بیماری‌ هایی مانند کرونا،‌ قرارگاهی دائمی در سپاه به ‌نام شفا راه‌ اندازی شده است و درباره همه امورات، امکانات و توانمندی‌ های انسانی سپاه و بسیج برای کمک به این موضوع در این قرارگاه تصمیم‌ گیری می ‌شود، علاوه بر این با قرارگاه کشوری مقابله با کرونا که به‌ ریاست وزیر بهداشت است نیز همکاری و تعامل وجود دارد.

سردار فدوی ادامه داد: روز‌ گذشته برای شهر تهران با حضور مسئولان دستگاه‌ های مختلف جلسه‌ ای در قرارگاه ثارالله به‌ ریاست فرمانده‌ کل سپاه برگزار کردیم و تصمیمات خوبی در این جلسه اتخاذ شد که از جمله آن ‌ها می ‌توان به بخشودگی اجاره اسفند و فروردین املاک وابسته به بنیاد مستضعفان اشاره کرد.

جانشین فرمانده ‌کل سپاه با اشاره به دیگر تصمیمات اتخاذ شده در جلسه روز یک شنبه قرارگاه ثارالله، تصریح کرد: هم چنین از امروز تعداد زیادی تخت نقاهتگاه توسط سپاه در اختیار مجموعه‌ های تخصصی با مسئولیت آقای دکتر زالی قرار خواهد گرفت تا بیمارانی که دوره بیمارستان را طی کردند و باید در مجموعه‌ای قرار گیرند تا بهبود کامل پیدا کنند و ناقل نباشند، در این مجموعه باشند.

پاسدار فدوی در خصوص اقدامات سپاه در استان گیلان نیز تاکید کرد: پس از اعلام وزارت بهداشت نیروی دریایی سپاه نیز یک بیمارستان سیار را در آن جا مستقر کرده و علاوه بر آن سپاه قدس استان گیلان هم از ابتدا در صحنه حاضر بوده است.

 

لابلای اخبار شیوع ویروس کرونا در ایران، آن چه از منظری دیگر به این ویروس بعد سیاسی داد مطرح شدن گمانه ‌هایی درباره «بیوتروریسمی» بودن ویروس کرونا بود. موضوعی که جهان را گرفته و همه ابعاد آن زیر نگاه های تیز روزنامه نگاران و متخصصان است بی اساس بودن ادعاهای رهبر و سایر مقامات حکومت اسلامی ایران را نشان می دهد.

اما شاید اولین بار حشمت الله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، سخن از آن به میان آورد و در گفت و گویی عنوان کرده که کرونا عامل بیماری عادی نیس،ت بلکه بیوتروریسمی است که در کشور‌های ایران و چین توزیع و ترویج شد و نباید این موضوع را نادیده گرفت.

فلاحت پیشه با همین استدلال، تاکید دارد که لازم است مقابله با بیوتروریسم از حوزه پدافند غیرعامل خارج شود و به صورت جداگانه باشد.

 

در حالی که طی روزهای گذشته اخبار ضد و نقیضی درباره مسئول قرنطینه کردن مراکز شیوع بیماری کرونا در کشور مطرح شده است. برخی افراد مانند نماینده وزارت بهداشت در گیلان نهاد دستور دهنده را «شورای عالی امنیت ملی» معرفی کردند و برخی مانند رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ضمن تکذیب اظهارات قربانی نماینده وزارت بهداشت در گیلان «ستاد ملی مبارزه با کرونا» را مسئول قرنطینه شهرها معرفی کرد و حالا سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی نماینده اصول گرا و عضو هیئت رییسه مجلس؛ سپاه پاسداران را به عنوان مسئول معرفی کرده است.

سایت نور نیوز نزدیک به شورای عالی امنیت ملی حکومت اسلامی، با انتشار خبری از قول یک منبع آگاه نوشت: کلیه تصمیم ‌گیری ها در مورد اقدامات لازم ‌الاجرا برای پیش گیری و مقابله با ویروس کرونا از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا اتخاذ می ‌شود و سایر نهادهای کشور موظف به اجرا و پشتیبانی از مصوبات هستند.

او افزود: «همان‌ گونه که امروز جناب آقای دکتر روحانی اعلام کردند، مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا  همانند مصوبات شورای عالی امنیت ملی بوده و تصمیمات آن لازم الاجراست.»

این مقام مطلع با تکذیب مداخله این شورا در موضوع قرنطینه یا عدم قرنطینه استان ها و شهرهای کشور در گفت ‌و گو با نورنیوز، بیان مطالبی از این دست را غیر دقیق و موجب شکل ‌گیری شبهه در افکار عمومی عنوان کرد.

اما این مسئله در حالی مطرح می شود که سید امیرحسین قاضی ‌زاده هاشمی، نماینده مجلس در ستاد ملی مبارزه با کرونا در خصوص همین موضوع به خبرگزاری وابسته به دانشگاه آزاد گفت: «ستاد ملی مبارزه با کرونا مسئولیت قرنطینه ‌ها و هماهنگی نقاهتگاه ‌های بعد از ترخیص بیماران را به سپاه پاسداران سپرده است.»

 

گفتنی است در روزهای ابتدایی شیوع بیماری کرونا ویروس از استان قم، سردار غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل که سازمانی زیرمجموعه ستادکل نیروهای مسلح است، در یک برنامه تلویزیونی با بیان این که طی سه روز گذشته، آمار مبتلایان در قم افزایش نیافته، گفت که به جمع ‌بندی برای قرنطینه نرسیده ایم.

 

هم چنین محمدحسین قربانی، نایب‌ رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هفته گذشته در جمع خبرنگاران، به عدم قرنطینه استان گیلان بر اساس تصمیم شورای امنیت ملی اشاره کرد و عنوان داشت: طبق درخواست ‌های مکرر افراد از بنده جهت قرنطینه کامل استان گیلان، صحبت ‌های مختلفی با مسئولان کشوری داشتم اما صحبت ها و دلایل شورای امنیت ملی ما را قانع کرد که از این خواسته منصرف شویم. این اظهارات نماینده تام الاختیار وزارت بهداشت در استان گیلان، یعنی این که شورای امنیت ملی با قرنطینه استان گیلان موافقت نکرد.

ادعایی که حالا منبع آگاه شورای عالی امنیت ملی می گوید وظیفه ای در این رابطه ندارد و حوزه اختیارات این گونه موارد مانند قرنطینه کردن شهرها بر عهده ستاد ملی مقابله با کروناست.


در حالی که ویروس کرونا برای مردم ایران، به دلیل بی تفاوتی مقامات حاکمیت به یک کابوس وحشتناک تبدیل شده است، اما ویروس کرونا برای سپاه پاسداران تبدیل به کار و کاسبی شده و این را پروژه ‌ای برای تجارت و کسب و کار سودآور کرده ‌اند.

برای مثال، گفته می شود بخش بیش تر الکل ها در بازار آب است و گلیسیرین، اتانول، اسانس که طریقه ساخت این مایع این است اما اگر الکل با آب قاطی شود درصدش پایین می آید.

اکنون یک لیتر الکل در کارخانه ۱۵۰هزار تومان است اما تا به دست مشتری برسد قیمت آن چند برابر می ‌شود.

کرونا وارد ایران شد چون قدرت کسی به سپاه پاسداران نمی ‌رسد. کشورهای همسایه از عراق، کویت، ترکیه، افغانستان، آذربایجان و... مرزهایشان را رو به ایران بسته اند.

پروازهای ثابت تمامی شرکت‌ های هواپیمایی حکومت اسلامی به چین قرار بود قطع شود، اما سپاه در این میانه حکمرانی خودش را دارد و مانع این پروازها شده است.

«ماهان ایر» که عمدتا از پروازهای مسافری برای اعزام نیروهای نظامی و پاسداران و سلاح به سوریه، به لبنان و سوریه و یمن، مورد استفاده سپاه قرار می گیرد و پیش ‌تر افشا شده بود؛ اکنون با حمایت «رهبر» همه کاره مملکت شده است.

رضا جعفرزاده، از سازمان هواپیمایی کشوری گفته است: «اگر شاهد پروازی به مقصد چین هستید، پروازهای غیرمسافری (باری) و کنترل شده و تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. (خبرگزاری رکنا، اول اسفند)

اقتصاد آنلاین ۳۰ بهمن ۹۸ در توئیتر خود، ضمن انتشار عکسی از برنامه های پروازی فرودگاه خمینی، از نگرانی های کادرهای خدماتی فرودگاه یاد کرد و نوشت: «در حالی که ویروس کرونا در ایران هم قربانی گرفته است، پروازهای هواپیمایی ماهان هم ‌چنان به چین ادامه دارد. جمعی از کلینرهای فرودگاه امام خمینی، از این‌ که مجبورند پس از ورود هواپیماهای ورودی از چین، داخل هواپیما را مرتب و تمیز کنند، ابراز نگرانی می ‌کنند.»

 

با این که از آذرماه، دولت چین اپیدمی کرونا در کشورش را اعلام نمود و در پی آن چندین شهر و استان کشور را قرنطینه کرزد، کلیه کشورها پروازهای خود را به این کشور قطع کرده و حتی رفت و آمدهای زمینی و دریایی خود را تا رفع این بحران، کنسل نمودند. تنها کشوری که به چین پرواز داشت و اهمیتی برای این فاجعه انسانی نداد حکومت اسلامی و سپاه پاسدارانش بود.

جدای از موضوع پرواز هواپیماهای شرکت ماهان که متعلق به سپاه پاسداران است و در انتقال بیماری به کشور نقشی مهمی دارد، سپاه پاسداران در جنبه‌ های دیگر این بحران حاد نیز مقصر است.

روز ۸ اسفند ۹۸ در حاشیه نمایشگاهی که با عنوان «رونق تولید» برگذارشد، سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء با سازمان مدیریت بحران در حوادث غیر مترقبه، تفاهم ‌نامه ‌ای را امضا کردند که این قرارگاه در مواقع مورد نیاز، خدماتی را در راستای بحران های به وجود آمده ارائه نماید.

اما چند روز بعد هم فرماندهی کل سپاه به صحنه آمد و در بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد که مدیریت بحران کرونا در کشور با وزارت بهداشت است.

 

بسیاری از مبتلایان به کرونا در گیلان به خاطر نبود تخت جان باختند. مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس ایران با اشاره به اعلام وضعیت قرمز در استان گیلان اعلام کرد: خیلی از بیماران مبتلا به بیماری‌های حاد تنفسی (کرونا) به دلیل عدم بستری در بیمارستاها و کمبود تخت ‌های بیمارستانی در استان گیلان جان باختند.

الیاس حضرتی، نماینده تهران در مجلس، طی نامه ‌ای به حسن روحانی، ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت استان گیلان از حیث شیوع کرونا تصریح کرد: «به نظرم نه تنها دولت که دیگر عناصر تصمیم ساز در این میانه مقصرند و در وضعیت بغرنجی که برای مردم پیش آمده سهیم هستند.»

او ادامه داد: شهر رشت و استان گیلان پیش از بحران کرونا درگیر بحران برف شده بود. هنوز کمر از آن بلیه راست نکرده بود که با بی تدبیری قابل پرسش و تامل مدیران مسئول در وزارت بهداشت و وزارت کشور و دیگر نهادهای تصمیم گیر، گرفتار مصیبت کرونا شده است.

تداوم پروازهای شركت هواپيمایی ماهان به چين به ‌ويژه پرواز مستقيم به ووهان، آن‌ قدر بر مردم گران تمام شد كه خواهان لغو اين پروازها شدند و در پی آن، سخنگوی سازمان هواپيمایی كشوری اعلام كرد پرواز رفت ‌و برگشت به چين از سوی اين شركت هواپيمایی، با مصوبه دولت به تعليق درمی ‌آيد.

با وجودی که علی ربيعی، سخنگوی دولت نيز از اين مصوبه خبر داده بود، اين مصوبه در بين مصوبات دولت پيدا نشد و اين شائبه را ايجاد كرد كه آيا چنين مصوبه‌ ای هرگز وجود داشت؟ يا اگر بود، چرا در پايگاه اطلاع‌ رساني دولت و در لابه‌لای مصوبات، مندرج نشد؟

شركت هواپيمایی ماهان با وجود این مصوبه ناشناخته، كماكان به پروازهای خود ادامه داد و حميد عرب ‌نژاد، مديرعامل شرکت هواپيمایی ماهان با انتشار خبر تعليق پروازها، ديدار با سفير چين را در دستور کار خود قرار داد.

چانگ‌هوا، سفير چين در توييتی با انتشار عکس مشترک، نوشت: «ايشان اعلام کردند که تمايل دارند همکاری با چين را ادامه دهند.»

اين توييت در حالی است که وزير بهداشت ايران هفته پيش گفته بود برای مقابله با شيوع ويروس کرونا در کشور، به پيشنهاد او و دستور اسحاق جهانگيری، معاون اول ریيس‌ جمهوری، از روز ۱۱ بهمن تمامی پروازها بين ايران و چين متوقف می ‌شود. علاوه بر آن که اين ايرلاين در قالب ترانزيت، مسافران چينی را از مقصد استانبول و دوبی به ايران و سپس به چين منتقل می ‌کرد.

رسانه های داخلی و خارجی با رصد پروازهای ايرباس ٣١٠ هواپيمايي ماهان به شماره رجيستر  EP-MNXکه براي انتقال دانشجوهای ايرانی در ووهان رفته بود، مشخص شد اين هواپيما برخلاف ادعای عدم به‌ کارگيری در روت ‌های داخلی، به ‌کرات پروازهای مسافربری به مقاصدی نظير بندر عسلويه، کرمان و ... داشته که اولين آن پرواز تهران- بندر عسلويه در تاريخ ١٨ فوريه - ٢٩ بهمن بوده است.

بر اساس اطلاعاتي که در سايت مرجع هوانوردی فلايت رادار ٢٤ به‌عنوان مهم‌ترين سايت ره گيری پروازها در جهان موجود است، در شرکت هواپيمایی ماهان از ١٢ بهمن تا ١٥ اسفندماه، ٣٤ پرواز بين ايران و چين انجام شده و اين پروازها در مسير شهرهای ووهان، شانگهای، پکن، گوانگ ‌ژو و شنژن به‌ صورت رفت‌و‌برگشت انجام گرفته است.

 

اکنون در شرایطی که بیش تر داروخانه ‌ها امکانات ابتدایی مانند ماسک ‌های بهداشتی و مواد ضد‌عفونی ‌کننده ندارند. پاسخ به این وضعیت متناقض را می‌ توان در لابه‌لای سخنان روحانی در روزهای گذشته یافت. روحانی در ۶ اسفند، در مراسم افتتاح آزاد‌راه تهران‌ ـ‌ شمال، به احتکار مواد ضد‌عفونی و ماسک اشاره کرد و به ‌صراحت گفت: «آن جیب‌ هایی که برای غم و سختی مردم دوخته می شوند بسیار خطرناک است و کسی نباید از این حوادث سوء ‌استفاده کند.»

سئوال این است که این کدام نیرو است جز سپاه پاسداران که فراتر از دولت است و روحانی از آن‌ ها می‌ خواهد ماسک‌ ها را انبار نکنند و در اختیار مردم قرار دهند؟ چرا سپاه پاسداران به‌ عنوان یک نیروی نظامی می ‌خواهد به‌ جای وزارت بهداشت وارد ماجرا شود و کارها را به دست بگیرد؟   

بی‌شک با سیاست‌های خطرناکی که حکومت اسلامی در پیش گرفته، ویروس کرونا در ایران نه تنها مهار شدنی نیست، بلکه ابعادی بین ‌المللی یافته است. سپاه پاسداران می ‌خواهد در این زمان در نقش نهاد اصلی مبارزه با کرونا وارد عمل شود تا به خود رسمیت دهد و از انزوا خارج شود. 

سپاه با مهندسی افکار عمومی از طریق سانسور و انحصار رسانه‌ ای، ناکارآمدی خود را پنهان می کند و تناه به فکر منافع اقتصادی و سیاسی و حاکمیت خویش است.

در چنین شرایطی، ویروس کرونا برای حاکمیت و سپاه پاسداران، نعمت و فرصتی غنیمت برای تحکیم پایه های حکومت، با قربانی کردن صدها هزار انسان است.

 

در حال حاضر، متاسفانه درمانی برای این بیماری در کل دنیا وجود ندارد و تنها راه حل پیش گیری است و امر پیش گیری هم بدون تجهیزات امکان پذیر نیست.

پنهان‌ کاری‌های قبلی سران و مقامات حکومت باعث شده است مردم دیگر به آن‌ ها اطمینان نکنند و دچار وحشت شوند!

 

اختلافات چشم گیر آماری، حاصل بی کفایتی یا فریب کاری حکومت اسلامی است. آن چه در داخل ایران در حال حاضر رخ می‌ دهد، حائز اهمیت است زیرا شیوع این بیماری تنها به یک کشور محدود نمی‌ شود. این یک مشکل جهانی است و مردم هم چنان در حال سفر به مناطق آلوده به ویروس در داخل ایران هستند.

برخی از کشورهای آلوده به ویروس، از پول و لجستیک لازم برای مقابله، برخوردارند اما در مورد ایران، چاره چیست؟ ادامه شیوع این بیماری می تواند در چنین کشوری، ویران کننده باشد.

به گزارش خبرگزاری «ایسنا» سلامی دلیل شیوع کرونا در ایران و آمار بالای نرخ مرگ و میر شهروندان ایرانی در اثر این بیماری را «تهاجم بیولوژیکی آمریکا» معرفی کرد و افزود: «در مبارزه با این ویروس که ممکن است محصول تهاجم بیولوژیکی آمریکا باشد که در ابتدا به چین و سپس به ایران و سایر نقاط دنیا شیوع پیدا کرده، پیروز خواهیم شد و آمریکا بداند که اگر این کار را انجام داده به اهلش بر خواهد گشت و اگر هم کار آمریکا نباشد باز این ویروس مهار خواهد شد.»

او هم چنین «دشمن» را مسبب آغاز اعتراضات آبان ماه که پس از افزایش ٣٠٠ درصدی قیمت بنزین در ایران به وقوع پیوست دانست.

یا چیزی که بیش از بیماری مردم جامعه مان را خشمگین کرده است تصمیم های لحظه آخری و گاهی متناقض حکومت است.

چندی پیش ستادی تحت عنوان مبارزه با کرونا در کشور تاسیس شد و مقرر شد وزیر بهداشت در صدر تمام مسئولان تصمیماتی درباره تعطیلی مدارس، رستوران ها و مکان های عمومی اتخاد کند اما در اقدامی عجیب و غریب رییس جمهور، در جلسه ای اعلام کرد که از روز «شنبه» هفته گذشته زندگی باید به حالت عادی بازگردد!

چند دقیقه طول نکشید که فضای مجازی پر از این اخبار شد که سر و صدای زیادی به پا کرد. برخی گفتند مگر ویروس تور مسافرتی کرایه کرده بود که شنبه بارش را جمع کند و برود!

چند روز بعد وزیر بهداشت پس از جلسه ای به صورت زنده با مردم سخن گفت و اعلام کرد هفته آینده یعنی همان روزی که روحانی گفته بود «زندگی عادی خواهد شد»، هفته بسیار سختی برای کشور است!

دو حرف کاملا متناقض باعث شد ترس و دلهره و البته انتقادات مردمی نسبت به حکومت اوج بگیرد.

در همان روزهای ابتدایی شیوع کرونا، مردم با کمبود ماسک و مواد ضد عفونی کننده مواجه شدند اما در حال حاضر، بازهم مردم با این کمبود دست و پنجه نرم می کنند!

با پررنگ تر شدن سئوالات در فضای مجازی و در میان مردم کیانوش جهانپور رییس روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یک برنامه رادیویی اعلام کرد که آن چه وزارت بهداشت به چین اهدا کرد، تولید یک روز ماسک کشور است یعنی ظرفیت تولید یک روز کشور دو میلیون ماسک است و عدد بالایی نیست و این ماسک ‌ها برای کادر بهداشتی و درمانی کشور چین ارسال شد.

به هرحال با توجه به این صحبت ها هم باید تاکنون چیزی حدود ١٠ الی ١٥ میلیون ماسک در کشور تولید و عرضه می شد تا مردم با کمبود ماسک مواجهه نمی شدند که متاسفانه این اتفاق هم نیفتاده است.

احتکار ماسک های بهداشتی در انبار دیجی کالا

اخیرا وزیر بهداشت در نامه ای به رییس جمهور گفت: «آیا رواست گروهی دل به دریای آلودگی جهت رهایی مردم بزنند و گروهی لباس و ماسک اینان و بیماران شان را در انبارها برای سودجویی صد برابری به دیگر کشورها تلنبار کنند؟»

 

در واقع همان طور که روحانی قبلا اقرار کرده بود، در این کشور دو دولت وجود دارد: یکی دولت با تفنگ و دیگری دولت بی تفنگ. در این ماجرا هم دولت با تفنگ از پشت سر و با هدایت بیت خامنه ‌ای وارد صحنه شده و کلیه امور کنترلی را در دست گرفت. ابتدای امر، ولایتی را بعد از ٤١ سال، با روپوش سفید پزشکی رونمایی کردند و برای مدیریت بحران به صحنه آوردند. او ده ها شغل از جمله نمایندگی بین المللی رهبر را به عهده دارد. اکنون گفته می شود که خود او نیز در قرنطینه به سر می برد.

در رابطه با قرنطینه اماکن و شهرها نیز، نه روحانی و نه وزرایش هیچ قدرتی ندارند تا دستوری بر این مبنا صادر کنند. چرا که قدرت اصلی و تعیین کننده در سپاه است که سیاست های خود را به دولت روحانی دیکته کند.

سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان دولت روحانی، اعلام کرده که مدیریت بیماری کرونا در پایتخت به دکتر زالی، رییس دانشکده علوم پزشکی بهشتی سپرده شده است و ایشان نماینده تام الاختیار وزیر هستند.

اما معلوم نیست دکتر زالی به چه اموری قرار است بپردازد و در چه زمینه‌ هایی قرار است دستوراتی را صادر کند؟ زیرا همه امور تهیه دارو و تهیه و توزیع مواد بهداشتی مربوط به این بیماری در دست سپاه قرار دارد. همه امور مربوط به آمار و اعلام آن ها در بیت خامنه ‌ای تصمصم گیری می شوند.

در مورد جابه جایی زندانیانی که در معرض آلودگی قرار دارند، در مورد پایگاه های سپاه، بسیج، سربازان پادگان ها، ادارات، کارگاه ها و کارخانه ها، کارخانجات، برگزاری نماز جمعه‌ ها و سایر اماکنی که تجمعات در آن انجام می‌ گیرد، دکتر زالی چه اختیاری دارد؟ حتی شخص روحانی نیز قادر به تصمیم  گیری دراین زمینه ‌ها نیست. چرا که چنین تصمیماتی با خامنه ‌ای و فرماندهان ارشد سپاه است.

پس از سرکوب اعتراضات مردمی اخیر در ایران یا به تعبیر آیت الله خامنه‌ای، «نابود کردن توطئه» که شمار زیادی کشته، زخمی و زندانی به جای گذاشت، اکنون به نظر می رسد که زمان تصفیه حساب جناح ها از جمله با دولت روحانی فرا رسیده است.

رهبر با استفاده از اختیارات مطلقی که در مسائل استراتژیک دارد، حامی جناح اصول ‌گرا است و از طرح افزایش قیمت بنزین دفاع کرد. حکومت روحانی را به خاطر ضعف در اجرائات مقدماتی این برنامه، به باد انتقاد گرفت. در حالی ‌که حکومت روحانی جز اجرای فرمان های رهبر، راه دیگری ندارد.

در چنین شرایطی، به نظر می رسد از اعلام افزایش سه برابری قیمت بنزین و اعتراض مرد، ساقط کردن هواپیمای مسافربری با موشک های سپاه و اعتراض ها در این مورد تا شیوع بیماری کرونا، جای بسیاری از فعالیت های دولت را سپاه عهده دار شده است.

مجلس شورای اسلامی، تعطیل است و حتی لایحه بودجه سالانه کشور را که باید دولت تعیین کند و مجلس به تصویب برساند اما این بار خامنه ای تصویب و ابلاغ کرده است. همه این وقایع، نشان دهنده بی سر و صدای ارتقا سپاه به جایگاه دولت است.

البته در این ٤١ سال حاکمیت جمهوری اسلامی، دولت به معنای متعارف و کلاسیک آن وجود نداشته و رهبر و سپاه بودند که خواسته ها و اهداف خود را به زور به مردم تحمیل کرده اند. البته نگفته نماند که تاکنون دولت های بی خاصیت اسلامی نیز همواره ابزار مهم سرکوب و سانسور بوده اند.

بحث در این جا، خوب بودن دولت و بد بودن سپاه نیست، بلکه تحلیل موقعیت حساسی است که در آن قرار داریم؛ دوره ای گذار که شاید نتایج آن هم برای مردم و هم حاکمیت بسیار متفاوت خواهد شد!

در جمع بندی می توان تاکید کرد که اکنون سپاه پاسداران جان و سلامت مردم ایران را گروگان گرفته است تا به اهداف سیاسی غیرانسانی اش دست یابد. حسین طائب، رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، با جلوگیری از قرنطینه قم به‌ عنوان مرکز ورود کرونا به ایران رقم زد، که نتیجه مستقیم و پیش ‌بینی ‌پذیر آن گسترش ویروس کرونا به سایر شهرها و قربانی شدن تعدادی زیادی از مردم خواهد بود.

گفته می شود عامل اصلی شیوع ناگهانی این ویروس، دولت چین است که مدت ها شیوع این بیماری را پنهان نگه داشت.

دومین کشوری که پس از چین به دلیل ابتلای سریع مردم به این ویروس و قربانیانی که تاکنون گرفته است بر سر زبان ها افتاد ایران است. چرا که این حکومت نیز با پنهان کاری و دروغ بافی، برای پیش گیری آن به موقع اقدام نکرد. حکومت راهپیمایی ٢٢ بهمن حکومت و انتخابات مجلس را برگزار کرد و باعث اپیدمی سریع این ویروس مهلک شد.

حکومت اسلامی ایران، هیچ گاه پیشینه درست و انسان نداشته و ندارد. اما در از کشتار آبان ماه تاکنون، دروغ گویی و هذیان گویی حاکمان آن به مراتب، بدتر شده است. نخست، واکنش حکومت اسلامی در قبال تظاهرات گسترده ضددولتی در آبان - نوامبر رخ داد که درقالب سرکوبی شدید نمایان گردید که منجر به کشته شدن صدها نفر از جمله کودکان شد.

اما شوک واقعی با ترور منحصر به فرد اساسی‌ ترین عنصر حکومت، یعنی قاسم سليمانى فرمانده سپاه قدس، بازوی خارجی سپاه پاسداران، به سران حکومت اسلامی وارد شد که کشورهای منطقه، جولانگاه تاخت و تازش بود و فکر می کرد، در جنگ های نیابتی، برنده شود.

مرگ قاسم سلیمانی، حکومت را به شدت نکان داد تا جایی که به شکل فزاینده، شروع به نشان دادن رفتاری خشونت آمیز و تحریک آمیز کرد. نمایش دفن سلیمانی چنان در کرمان، به مرگ پنجاه نفر منجر شد. بلافاصله پس از آن، هنگامی که پیافند سپاه، هواپیمای مسافربری اوکراینی را پس از برخاستن از فرودگاه تهران، با دو موشک سرنگون کرد و باعث کشته شدن ١٧٦ نفر مسافران هواپیما شد، حکومت با بن بست بین المللی نیز مواجه شد. سران و مقامات حکومت اسلامی، روزها، فیلم های ویدئویی را که درد و رنج شهروندان خود را هنگام سوگواری به وضوح نشان می دادند، انکار کردند و بر زخم های آن ها نمک پاشیدند.

حکومت اسلامی، در رابطه با شیوع ویروس کشنده کرونا در ایران، آدرس های غلط می دهد و توجیهات مضحک و بی پایه و اساس می آورد. برای مثال، حسین سلامی، از فرمانده سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران، در مراسمی در استان کرمان، درباره شیوع ویروس کرونا در ایران گفت: «امروز درگیر یک نبرد بیولوژیک هستیم، اما کشور مقاومت می ‌کند.»

نتایج مطالعات دانشگاه شریف درباره ویروس کرونا نشان می ‌دهد که اگر مردم همکاری نکنند و ویروس کرونا کنترل نشود، احتمالا ۳.۵ میلیون ایرانی جان خود را از دست خواهند داد.

ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت ایران، که گفته بود قرنطینه مربوط به قرون وسطی است خود به ویروس کرونا مبتلا شده و اکنون در قرنطینه به ‌سر می ‌برد.

حسن روحانی، هم می گوید: صحبت از قرنطینه «تلاش برای به تعطیلی کشاندن کشور و نقشه و توطئه دشمنان است»، و هم چنان بر قرنطینه نکردن کانون‌ های بحران ویروس کرونا در ایران پافشاری دارد.

از این سخنان ابلهانه و ناآگاهانه که بگذریم، کارشناسان در جهان، چرایی لزوم قرنطینه را برای دولت های کشورهای پیشرفته توضیح داده ‌اند و این کشورها اکنون یک به یک، پیش از این ‌که کشورهایشان وضعیتی قرون وسطایی مانند ایران پیدا کند، در حال اجرای قرنطینه هستند که شامل بستن تمام مکان‌ های عمومی تا اندازه ممکن و محدودیت شدید رفت‌ و آمد، بستن مرزها و جاده‌ های داخل کشور می ‌شود.

این کارشناسان، نمودارهایی هم برای درک این موضوع ترسیم کرده ‌اند که توضیح می ‌دهد چرا باید منحنیِ خیز ابتلا به کرونا را افقی کرد یا به عبارت دیگر آن را «خواباند.» «خواباندن منحنی» اکنون تبدیل به تکیه‌ کلام مقامات دولتی و نخبگان در بسیاری از کشورها شده است.

چرا این امر مهم است؟ زیرا در حالت اول، مانند آن چه در ایران و ایتالیا رخ داده، ابتلای سریع و جمعی افراد به کرونا، باعث فشاری تحمل ناپذیر بر زیرساخت ‌های درمانی کشور می ‌شود و رسیدگی به این موج از بیماران از توان بیمارستان‌ ها و کادر درمانی خارج است. این روند، همگان را دچار دردسر و پریشانی می ‌کند، بیماران سردرگم در راهروهای بیمارستان ‌ها، نگران و ترسان، باقی می ‌مانند، درصد مرگ‌ و میر کرونایی بالاتر می‌ رود و کشور، نیازمند درخواست قرض و کمک از خارج می شود.

اما در صورتی که قرنطینه جمعی و فردی با جدیت دنبال شود، همان ‌طور که از نمودارها برمی ‌آید، منحنی ابتلا افقی می‌ شود، بدین معنی که گروه‌ های مبتلا به طور تدریجی‌تر از سیستم درمانی عبور می ‌کنند و نقطه اوج منحنی از گنجایش درمانی کشور بالا نمی ‌زند:

«به گفته علیرضا زالی، رییس ستاد فرماندهی مقابله با کرونا در تهران، «به خاطر جدی نگرفتن همه ‌گیری کرونا از سوی برخی مسئولان و شهروندان، کار از کار گذشته و قرنطینه دیگر تاثیری ندارد.»

دکتر تدروس آدانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، در جدیدترین نشست خبری خود تاکید کرده است که گرفتن آزمایش، جداسازی موارد مشکوک از بقیه و ردیابی موارد تماس «ستون فقرات» یک واکنش مناسب به شیوع ویروس کرونا است.

اکنون که در ایران این موارد به‌ درستی انجام نمی ‌شود، افراد می ‌توانند به توصیه دیگر دکتر تدروس گوش کنند که همانا «فاصله‌ گیری اجتماعی» است.

دکتر تدروس تاکید کرده که «فاصله‌ گیری اجتماعی» به کاهش موارد ابتلا کمک می ‌کند و به سیستم درمانی کشور اجازه می‌ دهد تا بهتر با بیماری و ویروس کرونای جدید رو به‌ رو شود.

فاصله ‌گیری اجتماعی به تعریف کارشناسان شامل دوری از تجمعات، و محل‌های شلوغ و فاصله گرفتن ۲ متری از افراد می‌ شود.

در این زمینه، آمریکا برای مدت شش هفته تجمع بیش از ٥٠ نفر را ممنوع کرده و اتریش که با ایتالیا هم‌ مرز است جمع شدن بیش از ۵ نفر با هم در یک ‌جا را ممنوع اعلام کرده است.

تهدید کرونا در سوئد چنان جدی است که بالاترین مقام سیاسی کشور، یعنی دولت رهبری مقابله با آن را به عهده گرفته است. اما واکنش دیرهنگام دولت تا این جا خود را نشان داده است.

چندین هفته پس از ظهور این بحران بزرگ، لوون و سایر وزرایش اعلامیه دراماتیک روز سه ‌شنبه هفته کذشته را صادر کردند. سازمان بهداشت عمومی میزان خطر گسترش عفونت را به «بسیار بالا» افزایش داد. لوون و وزیر امور اجتماعی، لنا هالنگرن، برای ممنوع کردن تجمعات بزرگ عمومی آماده بودند اما مسئولیت را به اداره بهداشت عمومی سپردند تا ابتدا این اداره توصیه‌ ای ارائه دهد.

این اتفاق سرانجام  در روز چهارشنبه رخ داد و پس از آن دولت تجمعات با حضور بیش از ۵۰۰ شرکت کننده را ممنوع اعلام کرد. هم چنین دبیرستان ها و دانشگاه ها را تعطیل کردند اما مدارس ابتدایی و کودکستان ها، هم چنان باز هستند.

اتریش مانند بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی اعلام کرده است که افراد تنها باید برای رسیدگی به اموری که بسیار فوری است، برای خرید غذا و برای کمک به افراد نیازمند از خانه خارج شوند و بس.

ایتالیا که دیر به فکر اجرای چنین فاصله ‌گیری شدیدی افتاد، همان ‌طور که گفته شد با سیلی از بیماران مواجه شده که لرزه به اندام سیستم درمانی این کشور انداخته است.

از آن جا که برخی افراد خانواده گاه باید برای امور ضروری به بیرون بروند، توصیه می شود که اعضای خانواده ظروف، لیوان‌ ها و حوله‌ ها و رخت ‌خواب شخصی خود را داشته باشند و از وسایل همدیگر استفاده نکنند. هم چنین شستن مکرر دست ‌ها، حتی در خانه، توصیه می ‌شود. به ‌ویژه اگر فردی فکر می ‌کند در معرض تماس با افراد مبتلا بوده یا نشانه ‌های اولیه ‌ای مانند سرفه و تب دارد حتما باید در خانه بماند و اگر علائمش بیش تر و شدیدتر شد با پزشک تماس بگیرد.

دکتر جراردو چوول، رییس بخش علوم سلامت جامعه در دانشگاه ایالتی جورجیا می گوید: «هر مورد از کاهش تعداد تماس‌ های شما در هر روز با بستگان، دوستان، همکاران و در مدرسه تاثیر قابل توجهی در کاهش پخش ویروس در بین جمعیت خواهد داشت.»

او اضافه می ‌کند که این استراتژی جان هزاران نفر را در جریان بیماری عالم ‌گیر آنفولانزای اسپانیایی ۱۹۱۸ و اخیرا در مکزیکوسیتی در جریان همه ‌گیری آنفولانزای ۲۰۰۹ نجات داد.

کشورهای پیشرفته هم ‌اینک در حال بازآرایی اجتماعی هستند تا زیرساخت ‌هایی مانند دورکاری، آموزش از راه دور مدارس و سرگرمی از راه دور آماده ‌تر و موثرتر شود. در این زمینه حتی صنعت فیلم‌ سازی آمریکا تصمیم گرفته تا فیلم هایی که قرار بود اکنون در سینما باشد از طریق اینترنت در اختیار شهروندان قرار بگیرد.

در چنین وضعیت، مسئولان حکومت اسلامی سخن از «توطئه دشمن» و «مقابله جهادی سپاه و بسیج با ویروس منحوس» از طریق حضور در صحنه می ‌زنند، عملا مردم را در مقابله این بیماری خلع سلاح کرده اند.

 

در این میان، دانشمندان استرالیایی نحوه واکنش سیستم ایمنی به ویروس کرونای ٢٠١٩ را شناسایی کردند. این بررسی نشان می‌دهد که بهبود از کرونای ٢٠١٩ مانند بهبود از آنفلوآنزا است.

این پژوهش در موسسه عفونت و ایمنی پیتر داکرتی در ملبورن انجام و نتایج آن در نشریه پزشکی نیچر منتشر شده است. این موسسه در ماه ژانویه اولین پژوهشگاهی شد که ویروس کرونای ٢٠١٩ را در خارج از چین بازتولید کرده است.

پروفسور کاترین کدزیرسکا یکی از نویسندگان تحقیق می‌ گوید: «این کشف مهمی است زیرا اولین بار است که واقعا می‌فهمیم سیستم ایمنی ما چگونه با ویروس جدید کرونا مبارزه می ‌کند.»

بیش از ده پژوهش گر چهار هفته بی ‌وقفه کار کردند تا نحوه واکنش سیسم ایمنی به کرونای ٢٠١٩ را شناسایی کنند.

زنی ٤٧ ساله اهل ووهان در استرالیا به بیمارستان مراجعه می ‌کند و بستری می ‌شود. او مبتلا به کرونای ٢٠١٩ خفیف تا متوسط بود. پروفسور کدزیرسکا و همکارانش «کل واکنش سیستم ایمنی» او را زیر نظر گرفتند.

سه روز پیش از شروع بهبودی، در خون بیمار سلول ‌ها و پادتن‌ های خاصی مشاهده شد. به گفته پروفسور کدزیرسکا، همین سلول‌ ها در همین زمان پیش از آغاز بهبود از آنفلوآنزا در خون دیده می‌ شوند:

«خیلی هیجان‌زده‌ایم که ظهور سلول‌ های ایمنی پیش از بهبود علائم بالینی را ثبت کردیم.»

این سلول‌ها سه نوع لنفوسیت T هستند (کمک ‌کننده فولیکولی،CD4  فعال، CD8) و سلول ‌های ترشح‌ کننده پادتن.

علائم بیمار «در روز سیزدهم کاملا بهبود یافتند» و پادتن ‌ها (ایمونگلوبولین‌های G وM) تا هفت روز بعد یعنی روز بیستم در پلاسمای خون او «مرتب افزایش یافتند.»

برنامه بعدی پروفسور کدزیرسکا و همکارانش یافتن پاسخ این سئوال است که چرا سیستم ایمنی در موارد شدید بیماری ضعیف عمل کرده است:

«این واقعا مهم است که بفهمیم در کسانی بیماری بسیار شدید گرفتند یا مردند چه چیز کم یا متفاوت بود.»

فهمیدن این که سیستم ایمنی چه زمانی شروع به تولید این سلول ‌های خاص می ‌کند به شناسایی «سیر ویروس» و «پیش ‌بینی سیر بهبود» و به گفته گرگ هانت وزیر بهداشت استرالیا، به ساخت واکسن و یافتن درمان‌ های بالقوه کمک می کند.

اکثریت بزرگی از مبتلایان به کرونای ٢٠١٩ بهبود می ‌یابند که به این معنی است که سیستم ایمنی آن ها با موفقیت با ویروس مبارزه کرده است.

 

از سوی دیگر، گزارش ‌ها درباره پیشنهاد دونالد ترامپ رییس‌ جمهوری آمریکا برای دریافت حقوق انحصاری واکسن کووید ۱۹ به ازای «مقادیر زیادی پول» خشم وزیران دولت و نمایندگان پارلمان آلمان را برانگیخت. وزیر بهداشت آلمان گفته است که اگر واکسن تولید شود، باید در دسترس همه کشورهای جهان قرار بگیرد. وزیر اقتصاد آلمان نیز هشدار داد دولت در صورت لزوم برای جلوگیری از دست ‌درازی نیروهای خارجی به دستاوردهای پژوهشی داخلی به هر اقدامی دست می ‌زند.

پیتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان، در واکنش به گزارش یکشنبه روزنامه دی ولت با عنوان «ترامپ در برابر برلین» به تلویزیون ARD آلمان گفته است که «آلمان فروشی نیست.»

روزنامه دی ولت گزارش داده بود که ترامپ به شرکت دارویی CureVac یک میلیارد دلار پیشنهاد داده تا واکسن را «صرفا ایالت متحده» در اختیار بگیرد.

گزارش شده که دولت آلمان نیز مشوق ‌های مالی برای نگه داشتن واکسن در کشور را در نظر گرفته است.

این گزارش در آلمان، خشم برخی سیاست مداران را برانگیخته است. هایکو ماس وزیر خارجه آلمان گفت: «پژوهش گران آلمانی به عنوان بخشی از شبکه همکاری جهانی نقشی پیشرو در توسعه دارو و واکسن دارند. ما نمی ‌توانیم اجازه دهیم که شرایطی برای دست یابی انحصاری عده ای به نتایج این پژوهش‌ ها به وجود بیاید.»

ینس اشپان وزیر بهداشت آلمان هم گفت که دست یابی آمریکا به امتیاز انحصاری واکسن تولیدی از سوی CureVac ممکن نیست. او افزود که شرکت CureVac واکسن را برای جهان تولید می ‌کند و نه برای کشورهای خاص.

در یک کنفرانس خبری که روز یک شنبه برگزار شد، وزیر کشور آلمان هورست زیهوفر در پاسخ به این سئوال که آیا تلاشی برای دادگاهی کردن شرکت CureVac صورت گرفته، پاسخ داد: «می‌ توانم بگویم که امروز چند بار از مقامات دولت در این باره شنیدم، و فردا در کمیسیون بحران درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد.»

یک مقام آمریکایی، به خبرگزاری فرانسه گفته است که گزارش روزنامه دی ولت «زیادی اغراق‌» شده است و «دولت ایالات متحده با بسیاری شرکت ‌ها (بیش از ۲۵ شرکت) که ادعای ساختن واکسن را داشتند صحبت کرده. بیش تر این شرکت ‌ها در حال حاضر از سرمایه ‌گذاران آمریکایی تغذیه می ‌شوند.»

CureVac در سال ۲۰۰۰ در ایالت بادن وورتمبرگ آلمان تاسیس شد و دفاتری نیز در فرانکفورت و بوستون دارد.

این شرکت حوزه کار خود را «توسعه درمان سرطان، درمان‌ های آنتی‌بادی محور، درمان بیماری ‌های نادر، و واکسن‌ های پیش گیرانه» تعریف کرده است.

هفته گذشته شرکت CureVac به طرز عجیبی رییس قبلی خود، دنیل منیشلا را برکنار کرد و اینگمار هور را به جای او نشاند. این اقدام تنها چند هفته بعد از دیدار منیشلا با ترامپ، مایک پنس، و نماینده شرکت ‌های دارویی در واشنگتن انجام شد.

CureVac کمی بعد از این دیدار در وب سایت خود از منیشلا نقل قول کرد: «ما خیلی مطمئن هستیم که در عرض چند ماه بتوانیم یک نمونه واکسن (برای پیش گیری از کووید ۱۹) تهیه کنیم.»

 

دانشمندان چینی که در حال بررسی شیوع کرونا هستند، از وجود دو نوع ویروس جدید کرونا خبر داده اند. یک نوع این ویروس مهاجم‌تر و نرخ ابتلای آن بالاتر است و نوع دیگر رفتار هجومی ضعیف‌تری دارد.

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، پژوهش گران دانشگاه علوم طبیعی پکن و انستیتو پاستور شانگهای در بررسی‌ های ابتدایی دریافته ‌اند که ۷۰ درصد انواع نمونه ‌های آزمایش‌ شده در شهر ووهان چین به ویروس مهاجم‌ تر تعلق داشته و ۳۰ درصد آن به نوع کم تر مهاجم از کروناویروس جدید.

به گفته پژوهش گران چینی، نوع مهاجم‌ تر کروناویروس جدید تا ابتدای ژانویه ۲۰۲۰ در ووهان، مرکز استان هوبِی غالب بود اما پس از آن نوع دیگر ویروس غالب شده است.

این دانشمندان هشدار داده ‌اند که تحلیل آن ها مبتنی بر مجموعه محدودی از داده‌ ها است و برای فهم تکامل بهتر ویروس باید مجموعه ‌داده‌ های بزرگ ‌تری بررسی شوند.

آن ها در مقاله خود که سه ‌شنبه ۱۳ اسفند - ۳ مارس در «نشنال ساینس رویو» (ژورنال آکادمی علوم چین) منتشر شد، نوشته ‌اند:

«این یافته ‌ها نیاز اضطراری به مطالعات فوری و جامعی را ایجاب می ‌کنند که داده ‌های ژنتیکی، اپیدمیولوژیک، و جداول ثبت‌ شده از علائم بالینی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ را در ترکیب با یکدیگر بررسی کنند.»

علاوه بر این، دو بین، رییس شاخه مراقبت ‌های ویژه پزشکی در انجمن پزشکی چین چهارشنبه ۱۴ اسفند - ۴ مارس زمان نهفتگی بیماری کرونا (covid-19) را بین ۵ تا ۷ روز (و حداکثر تا ۱۴ روز) اعلام کرد.

کمیته ملی سلامت چین، اعلام کرد که تعداد مبتلایان جدید به کرونا سه ‌شنبه ۱۳ اسفند در این کشور به ۱۱۹ مورد رسید. دوشنبه موارد جدید ابتلا ۱۲۵ مورد گزارش شده بود.

آمار جدید تأیید دوباره‌ ای است بر روند کاهش شمار مبتلایان به کرونا در چین که از میانه ماه فوریه آغاز شد.

اکنون شمار روزانه موارد ابتلا به کرونا در خارج چین، بیش از آن در داخل چین است. پکن در تلاش برای کنترل ورود کرونا از خارج مرزها به داخل کشور است.

شمار کل مبتلایان به کرونا در سرزمین اصلی چین به ۸۰ هزار و ۲۷۰ تن رسیده است که تا سه ‌شنبه ۲ هزار و ۹۸۱ تن از آن ها درگذشتند.

تمام موارد مرگ به جز یک مورد در چین در استان هوبِی، کانون شیوع رخ داد.

سازمان بهداشت جهانی سه ‌شنبه هفته گذشته، نرخ مرگ ‌و ‌میر کرونا را به ٤/٣ درصد افزایش داد. پیش از این بر اساس تخمین ‌ها نرخ مرگ و میر در میان مبتلایان ۲ درصد اعلام شده بود.

پس از چین، کره جنوبی با پنج هزار و ۶۲۱ بیمار، ایران با دو هزار و ۹۲۲ بیمار و ایتالیا با دوهزار و ۵۰۲ بیمار دیگر کانون‌های شیوع کرونا هستند.

کیانوش جهانپور رییس مرکز اطلاع ‌رسانی وزارت بهداشت ایران روز سه‌ شنبه ١٧ مارس ٢٠٢٠ از شناسایی ١١٧٨ مورد جدید ابتلا به کرونا و مرگ ٩٨٨ نفر و هم چنین ابتلای ١٦١٦٩ نفر دیگر خبر داد.

او روز چهارشنبه ١٨ مارس، اعلام کرد:

 

به گزارش روز سه شنبه ۲۷ اسفند خبرگزاری آسوشیتدپرس، دکتر افروز اسلامی که هم زمان با امور پزشکی، به عنوان خبرنگار صداوسیما نیز فعالیت می‌ کند با استناد به نتایج پژوهشی که توسط دانشگاه شریف انجام شده است، در تلویزیون ایران گفته است که سه سناریو برای کرونا در ایران می ‌توان در نظر گرفت.

بر اساس این گزارش، اگر مردم هم‌ اکنون شروع به همکاری کنند، انتظار می ‌رود تا مهار ویروس کرونا، ۱۲۰ هزار نفر از مردم ایران مبتلا شوند و ۱۲ هزار نفر جان خود را از دست بدهند.

سناریوی دوم در تحقیقات دانشگاه شریف می‌ گوید اگر مردم همکاری کم تری داشته باشند، احتمالا ۳۰۰ هزار نفر به ویروس مبتلا خواهند شد و ۱۱۰ هزار قربانی خواهد شد و در نهایتا، اگر مردم هیچ ‌کدام از قواعدی که برای مهار کرونا لازم است را رعایت نکنند، احتمالا سیستم بهداشت ایران که هم اکنون نیز خسته و فرسوده شده است، دچار فروپاشی شود و در نبود تجهیزات کافی چهار میلیون نفر به کرونا مبتلا شوند و ۳.۵ میلیون نفر جان خود را از دست بدهند.

اسلامی توضیح نداده که این پژوهش بر اساس چه معیارهایی انجام شده است، اما انتشار آن در رسانه ‌های ایران که به شدت توسط دولت کنترل می‌ شود، می ‌تواند برای مقامات حکومت اسلامی که برای مدت‌ ها شدت بحران کرونا را تکذیب کرده بودند، چالش ‌انگیز باشد.

گزارش آسوشیتدپرس می ‌افزاید اظهارات خانم اسلامی در پی تجمع معترضان به بسته شدن درهای آرامگاه معصومه خواهر امام هشتم شیعیان و شکستن یکی از درهای این آرامگاه عنوان شده است.

شامگاه سه‌ شنبه و ساعاتی پس از اعلام بسته شدن درهای آرامگاه معصومه و مسجد جمکران در قم برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، گروهی از معترضان یکی از درهای این حرم را شکستند.

این گزارش می گوید هم اکنون ۹۰ درصد از ۱۸ هزار نفری که بر اساس آمارهای رسمی در خاورمیانه به ویروس کرونا مبتلا شده ‌اند، ایرانی هستند: «دولت برای مدت ها شیوع کرونا را تکذیب کرد و اکنون که وضعیت بدتر شده است، در آستانه نوروز، در ورودی شهرهای بزرگ مردم را چک می ‌کنند؛ در حالی که روز سه ‌شنبه شمار قربانیان کرونا طی یک روز ۱۳ درصد افزایش یافت و به ۹۸۸ نفر رسید و شمار مبتلایان ۱۶ هزار نفر عنوان شده است.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود، به تدابیر برخی از کشورها اشاره کرده که بلافاصله وارد عمل شده و برای مهار کرونا اقدام کرده ‌اند. اردن تجمع بیش از ۱۰ نفر را ممنوع کرده و نیروهای نظامی این کشور در بیرون از شهرهای عمده، ورود و خروج را متوقف کرده ‌اند. اسرائیل نیز تدابیر سخت گیرانه‌ای در رابطه با کرونا اتخاذ کرده است.

این گزارش، هم چنین به مصر اشاره کرده که با ابتلای ۱۶۶ نفر و مرگ چهار شهروندش، استان توریستی بحرالاحمر را قرنطینه کرده و حتی شهر توریستی غَردَقه را تعطیل کرده و کلا فعالیت ‌های گردشگری، هتل‌ ها و غیره برای ۱۴ روز متوقف شده است.

هم چنین دولت عمان دستور داده است هر کس از خارج وارد شود، باید برای ۱۴ روز در قرنطینه بماند.

به نوشته آسوشیتدپرس، مکان‌ هایی که ۲۴ ساعت شبانه ‌روز و کل هفته برای زائران باز است و مردم طبق عادت‌ های مذهبی ضریح‌ ها را می ‌بوسند.

استان ‌های خراسان رضوی و قم از جمله استان‌هایی هستند که بیشترین افراد جان ‌باخته بر اثر کرونا را داشته‌ اند.

بررسی‌ های رادیو فردا نشان می ‌دهد که ۲۳۰ نفر تاکنون در استان خراسان رضوی جان خود را از دست داده ‌اند.

 

هم چنین ۴۵ تن از زندانیان سیاسی در زندان تهران بزرگ از شامگاه ٢٦ اسفند تاکنون از دریافت جیره غذایی که سازمان زندان‌ ها برای آن‌ها در نظر گرفته خودداری کرده ‌اند. یکی از دلایل اعتراض زندانیان، شیوع کرونا در زندان ‌ها و خودداری قوه قضادیه از اعطای مرخصی به زندانیان سیاسی است.

در روزهای گذشتهط با شیوع بیماری کووید ۱۹ در زندان فشافویه و اوین، خانواده بسیاری از زندانیان سیاسی با انتشار دادخواست یا ارسال نامه به مقامات قضادی پ؛،لژ اسلامی خواستار آزادی، اعطای مرخصی یا دادن عفو مشروط به زندانیان شده بودند. نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر در بند، در اعتراض به مرخصی ندادن به عده زیادی از زندانیان سیاسی اعلام اعتصاب غذا کرده است.

به گزارش «صدای بازداشت ‌شدگان» از شامگاه ٢٦ هستکن تاکنون ۴۵ زندانی سیاسی از جمله برخی از بازداشت‌ شدگان در جریان اعتراضات آبان ۹۸ که در زندان تهران بزرگ دوران محکومیت خود را می‌ گذرانند به اعتصاب غذا روی آورده‌ اند. علاوه بر اعتراض به عدم اعطای مرخصی بازداشت و بلاتکلیفی چند ماهه، ممانعت از آزادی بازداشت ‌شدگان اعتراضات آبان با تودیع قرار و «ظلم و بی‌ عدالتی در جمهوری اسلامی» از دیگر دلایلی است که این زندانیان برای اعتصاب غذای خود برشمرده ‌اند.

در جریان اعتراضات آبان در دو نوبت در مجموع حدود ۱۰ هزار نفر بازداشت شدند. معلوم نیست چه تعداد از این افراد هنوز در زندان اند. اما در هر حال تا قبل از شیوع کرونا تعداد زندانیان در زندان‌ های ایران سه برابر بیش از ظرفیت زندان‌ ها بود. سهیل علی‌ پناه که در جریان اعتراض‌ های آبان بازداشت شد پیش از این در نامه ‌ای درباره شرایط زندان فشافویه نوشته بود:‌

«ما را اکنون در این گور جمعی زنده به گور کرده ‌اند.»

این زندانی ۲۰ ساله می‌ نویسد:

«دردناک ‌تر از شکنجه‌های فیزیکی مثل تحمل شوکر و باتوم، دیدن بی ‌عدالتی‌ ها در این زندان ‌هاست. با چشم خود می ‌بینیم غارت گران، فروشندگان مواد مخدر، اختلاس گران و فاسدان و مجرمان واقعی را آزاد می‌ کنند یا مشمول مرخصی و دیگر امتیازها می ‌شوند. اما امثال من که از ابتدای نوجوانی روزها کار کرده ‌اند و شب‌ ها تحصیل و اکنون نیز از ادامه تحصیل محروم شده ‌اند، در زندان مانده ‌ایم.»

روز سه‌ شنبه گذشته، نشانه‌هایی از احتمال ابتلای سام رجبی (یکی از هفت زندانی محیط زیست) به بیماری کووید ۱۹ مشاهده شده بود اما او را از بهداری زندان به بند بازگرداندند.

هفته گذشته، مقامات قضایی حکومت اسلامی، با درخواست سازمان جهانی بهداشت برای بازدین از زندان اوین خودداری کردند.

 

چه بسا که در بررسی‌ های آینده از این فاجعه، باز شاهد اعترافات به یک «خطای انسانی» دیگر بشویم!

بی گمان با شیوع جهانی بیماری مهلک کرونا، چهره جهان هم چون گذشته تغییر کند از این رو، عواقب غیرقابل پیش بینی انسانی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در راه است. همه چیز در حال تغییر است و هم اکنون در راس همه، نگرانی و دلهره لحظه ای از افزایش قربانیان این ویروس در سطح جهان است!

 

چهارشنبه ؟؟؟ اسفند ١٣٩٨ – هجدهم مارس ٢٠٢٠

 

*ویدیوی مراسم دعاخونی و اسپند دود کردن برای بیماران مبتلا به کرونا و تقویت روحیه آن ها در بیمارستان فرقانی قم:

https://www.peykeiran.com/Content.aspx?ID=202121


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com