بازی جدید دولت فاشیست ترکیه با جان و زندگی پناهجویان و همراهی دولت های غربی با این سیاست غیرانسانی!

بهرام رحمانی
March 02, 2020

بازی جدید دولت فاشیست ترکیه با جان و زندگی پناهجویان

و همراهی دولت های غربی با این سیاست غیرانسانی!

bahram.rehmani@gmail.com

 

در جهان، از آغاز شیوع ویروس هولناک «کرونا» تا کنون بیش از ۳ هزار جان خود را از دست داده‌ اند. براساس آمار رسمی، بیش از ۹۰ درصد موارد مرگ ناشی از ابتلا به ویروس کرونا، مربوط به استان «هوبی» در چین است.

شمار کل مبتلایان ویروس «کووید-١٩» در حال حاضر به بیش از ۹۰ هزار نفر در سراسر جهان می ‌رسد.

در چنین شرایطی، دولت های غربی و در راس همه دولت فاشیست ترکیه در تلاش است هزاران پناهجوی بی دفاع را قربانی سیاست های جنگ طلبانه و توسعه طلبانه و معامله گرایانه خود قرار دهد.

پس از آن که دولت ترکیه به بهانه دریافت حمایت ناکافی از سوی هم پیمانان اروپایی خود در موضوع منازعات سوریه، دروازه‌ های مرزی خود به سوی اروپا را به روی پناهجویان سوری گشود، هجوم پناهجویان به مرزهای یونان به عنوان دروازه ورود به اتحادیه اروپا به مشکلی جدی برای آوارگان تبدیل شده است.

صرف نظر از اختلاف های میان ترکیه و یونان بر سر بحران آوارگان، این اختلاف ها عامل رنج فراوان ده ها هزار آواره سوری است که به امید ورود به کشورهای حوزه اتحادیه اروپا به سمت دروازه های مرزی ترکیه با یونان سرازیر شدند اما با دیوار محکمی از نیروهای مرزبانی تا دندان مسلح یونان و گازهای اشک آور مواجه شدند. کودکان، زنان و مردان پناهجویی که در جهنم زمستانی و سرد و سخت میان ترکیه و اروپا، نه راه پس دارند و نه راه پیش. نه دولت اردوغان دیگر به آن ها اجازه بازگشت می دهد و نه نیروهای مرزی یونان اجازه ورود به آن ها می دهند.

اردوغان جنگ طلب و قدرت طلب در مجلس ترکیه، در اولین موضع گیری در مورد کشته شدن ۳۳ سرباز این کشور در شمال سوریه گفت: «دیروز چه کردیم؟ درها را باز کردیم.»

اردوغان افزود: ما آن درها را نمی ‌بندیم، چرا؟ زیرا اتحادیه اروپا باید متعهد به وعده‌های خود باشد.

پیش از این گزارش شده بود که دولت ترکیه با هدف فشار به اروپا برای حمایت از عملیات نظامی آنکارا در استان ادلب سوریه، مرزهایش را به سوی اروپا باز کرده است.

دولت یونان گفته که در ۲۴ ساعت اخیر مانع از ورود حدود ۱۰ هزار پناهجو به این کشور شده و حدود ۱۴۰ نفر از پناهجویان را بازداشت کرده است. پلیس یونان روز شنبه، در گذرگاه مرزی پازارکوله با استفاده از گاز اشک ‌آور پناهجویان را وادار به عقب‌ نشینی کرد. پس از آن پناهجویان با پرتاب سنگ با پلیس مقابله کردند. در میان این پناهجویان ایرانیان نیز حضور دارند.

 

پناهجویان در مرز یونان و ترکیه

 

در حال حاضر هزاران پناهجو در منطقه بی‌ طرف میان ترکیه و یونان گیر افتاده ‌اند. ترکیه اعلام کرده که مرزهایش با اروپا را گشوده است، اما گزارش‌ ها حاکی از آن است که تنها گروه ‌های کوچکی از پناهجویان موفق به عبور از مرز شده ‌اند و مرزبانان یونانی برای جلوگیری از ورود پناهجویان به گاز اشک ‌آور و نارنجک نورزا متوسل شده ‌اند.

رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه شنبه ۲۹ فوریه -۱۰ اسفند ادعا کرده بود که از پنج‌ شنبه شب و به محض بازشدن مرزها با اروپا بیش از ۱۸ هزار پناهجو موفق شده ‌اند وارد اروپا شوند. اما شواهد موجود نشان می‌ دهد که مرزبانی یونان بسیاری از آن ها را با توسل به گاز اشک آور و نارنجک نورزا عقب نگه داشته است.

اردوغان پیش از این بارها تهدید کرده بود که ممکن است مرزهایش را برای خروج پناهجویان به سمت اروپا باز کند. اروپا و ترکیه در سال ۲۰۱۶ توافقی را امضاء کردند که به موجب آن این کشور در ازای دریافت کمک مالیِ اتحادیه اروپا جلوی حرکت پناهجویان به غرب را بگیرد.

به گزارش روزنامه «گاردین»، رییس ‌جمهوری ترکیه شنبه در استانبول تاکید کرد که مرزها باز خواهند ماند: «ما این درها را در مدت آتی نخواهیم بست و این کار ادامه دارد. چرا؟ چون اتحادیه اروپا باید به وعده‌ هایش عمل کند. ما نباید از این همه پناهجو مراقبت کنیم و غذایشان را فراهم کنیم.»

اردوغان، شکایت کرد که مبالغ وعده داده شده به ترکیه برای حمایت از پناهجویان به کندی پرداخت می ‌شوند، و گفت که از آنگلا مرکل صدراغظم آلمان خواسته است که پول ‌ها را مستقیم برای دولت او بفرستد.

اما به نظر می‌ رسد تغییر رویکرد اردوغان به این قصد صورت گرفته تا اتحادیه اروپا و ناتو را به حمایت از کارزار نظامی آنکارا در ادلب مجاب کند. ادلب آخرین سنگر شورشیان سوری است که هزاران سرباز ترکیه از آن ها در برابر پیش ‌روی حکومت بشار الاسد و حملات هوایی روسیه حمایت می ‌کنند.

جنگ خانمانسوز ادلب سبب شده است که نزدیک به یک میلیون آواره سوری به سمت مرز ترکیه حرکت کنند.

هم چنین ارتش ترکیه پنج ‌شنبه شب در حملات هوایی حکومت در استان ادلب ۳۳ نیروی خود را از دست داد. این بزرگ ‌ترین تلفات ارتش ترکیه از زمان دخالت این کشور در سال ۲۰۱۶ در سوریه بوده است. بعد از این ضربه بزرگ بود که رییس ‌جمهوری ترکیه اعلام کرد مرزها به روی پناهجویان باز خواهد شد.

 

روز جمعه پلیس، گارد ساحلی، و مرزی ترکیه دستور گرفتند که دیگر جلوی عبور پناهجویان و مهاجران به یونان و بلغارستان را نگیرند.

اما مهاجران که قصد ورود به یونان را داشتند گزارش دادند که به محض عبور از مرز با گاز اشک‌آور و نارنجک نورزا مواجه شدند.

مقامات یونان گفته اند که ۵۲ کشتی جنگی و نگهبانی را برای دیده بانی در مناطق نزدیک لسبوس و سایر جزایر دریای اژه بسیج کرده اند. این نمایش قدرت برای بازگرداندن مهاجرانی انجام می‌ شود که از راه دریا سعی می ‌کنند خود را به یونان برسانند.

 

بلغارستان نیز گفته است که هزار سرباز دیگر را به مرز با ترکیه فرستاده است.

 

 

شنبه صبح گزارش شد که وزش باد شدید در لسبوس مانع رسیدن قایق‌ ها خواهد شد اما هزاران مهاجر و پناهجوی دیگر که ظاهرا اغلب آن ها افغانستانی هستند، خطر را به جان خریدند.

خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گزارش داده است که روز شنبه گروه ‌های کوچکی موفق شده ‌اند خود را یونان برسانند. بیش تر آن ها از افغانستان و بیش تر مرد بوده ‌اند، اما در میان آن ها تعدادی خانواده و کودک نیز به چشم می ‌خورد. این گروه‌ ها در طی شب در ساختمان ‌های رها شده و آلونک‌ های کوچک مناطق ییلاقی یونان پناه گرفته ‌اند و سپس راه خود را به شمال یونان ادامه داده ‌اند.

علی نیکاد، پناهجوی ۱۷ ساله ایرانی که با گروهی از دوستانش خود را شبانه به یونان رسانده، به رادیو زمانه گفته است: «فهمیدیم که مرز باز شده و به آن سمت حرکت کردیم. اما بعد دیدیم که بسته است. سوراخی در حصار مرزی پیدا کردیم از آن جا رد شدیم.»

نیکاد گفت که دو ماه در ترکیه بوده و امیدوار بوده که بتواند عموی خود را در یونان ملاقات کند.

بسیاری از کسانی که موفق شدند از مرز رد شوند، دستگیر شده و آن ها را در ون ‌های سفید برده ‌اند.

 

رجب طیب اردوغان ریيس جمهور ترکیه با ادعای کاذب این که ما تنها برای تامین امنیت مرزهای کشورمان و حل بحران انسانی میلیون‌ ها پناهجو سوری تلاش می کنیم، گفت: «دیگر زمان فداکاری‌ های یک جانبه درباره پناهجویان به پایان رسیده است. صدها هزار مهاجر غیرقانونی پس از باز شدن مرزهای مان به سمت اروپا حرکت کردند. این تعداد به زودی به میلیون‌ ها نفر می رسد.

یونان روز یک شنبه یکم مارس ٢٠٢٠، اعلام کرد که از ورود ده هزار پناهجو از ترکیه به خاک این کشور جلوگیری کرده است. دولت ترکیه از روز شنبه مرزهای خود با اتحادیه اروپا را به روی پناهجویان باز کرده و گفته که دیگر قادر به پذیرش سیل پناهجویان از سوریه نیست.

 

فرونتکس، نهادی که کنترل و نظارت بر مرزهای اروپا را بر عهده دارد، در گزارشی گفته است انتظار می ‌رود که بحران پناهجویی در مرزهای یونان و ترکیه بار دیگر تشدید شود. در این گزارش گفته شده که «موج پناهجویی گسترده» از ترکیه به سمت یونان پیش ‌بینی می ‌شود.

فرونتکس در گزارش تازه خود آورده است که متوقف کردن «موج پناهجویی گسترده» به یونان دشوار خواهد بود. بنابراین در روزهای آینده «افزایش دوباره فشار پیش ‌بینی می ‌شود.» این حتی در مورد «اقدام مقام‌ های ترکیه برای جلوگیری از عبور از گذرگاه‌ های مرزی خود» نیز صادق است.

 

بویکو بوریسوف، نخست ‌وزیر بلغارستان که پیش از این از اتحادیه اروپا خواسته بود که تا پنج ‌شنبه ۵ مارس به ترکیه کمک کند، امروز دوشنبه ۱۲ اسفند - ۲ مارس به آنکارا سفر خواهد کرد تا با رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه گفت ‌و گو کند.

آن‌ طور که دولت بلغارستان روز یک شنبه اعلام کرده بود، بوریسوف و اردوغان در ضیافت شام دوشنبه در مورد اقداماتی که به رفع بحران سوریه و متوقف کردن جریان پناهجویی کمک کند، گفت ‌و گو خواهند کرد.

بلغارستان هم چون یونان از اعضای اتحادیه اروپاست و با ترکیه مرز مشترک دارد.

بوریسوف نشست مشترک با اردوغان را جمعه گذشته ترتیب داده بود. به ‌گفته دولت بلغارستان، او شامگاه یک شنبه با کیریاکوس میتسوتاکیس نخست ‌وزیر یونان و سباستیان کورتس، نخست ‌وزیر اتریش درباره اوضاع سوریه و بحران پناهجویی گفت ‌و گو کرد. بوریسوف در این مکالمات تلفنی بار دیگر بر حمایت از ترکیه به‌ منظور جلوگیری از یک بحران انسانی تاکید کرد و گفت جامعه اروپا باید سریع واکنش نشان دهد.

در همین حال، کیریاکوس میتسوتاکیس نخست‌ وزیر یونان عصر یک شنبه پس از برگزاری جلسه بحران شورای امنیت ملی این کشور اعلام کرد که یونان محافظت از مرزهای خود را به بالاترین سطح خود می‌ رساند. بر این اساس، پس از آن‌ که ترکیه در دو روز اخیر مرزهای خود با اتحادیه اروپا را به روی پناهجویان گشود، گشت‌ های مرزی زمینی و دریایی یونان در شمال شرق این کشور تقویت شده‌اند.

استلیوس پتساس سخنگوی دولت یونان، هم چنین گفته است که کشورش نمی‌ خواهد درخواست ‌های پناهندگی جدید را به مدت یک ماه بپذیرد. او درباره «تهدید علیه امنیت کشور» صحبت کرد.

پتساس ترکیه را به‌ دلیل گشودن مرزهای خود برای ایجاد فشار دیپلماتیک مورد انتقاد قرار داد و گفت آنکارا با این اقدام، «خود به قاچاقچی انسان تبدیل شده است.»

 

رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری مستبد ترکیه روز دوشنبه تاکید کرد که به زودی «میلیون ‌ها» پناهجو راهی قاره اروپا خواهند شد. تصمیم آنکارا برای گشودن مرزهای غربی خود بر روی پناهجویان به نگرانی کشورهای اروپایی از تکرار بحرانی مشابه آن چه در سال ۲۰۱۵ میلادی روی داد دامن زده است.

اورزولا فن در لاین، رییس کمیسیون اروپا گفته که سران سه نهاد اصلی اتحادیه اروپا روز سه شنبه برای بررسی حضور پناهجویان در مرز یونان به این کشور خواهند رفت.

به گزارش يورونيوز، رییس کمیسیون اروپا در این مورد گفت: «چالشی که یونان با آن رو به رو است چالشی اروپایی است.»

ترکیه به دنبال کشته شدن ۳۳ سرباز این کشور در درگیری‌ های ادلب سوریه اعلام کرده است که دیگر امکان میزبانی از پناهجویان را ندارد و به همین دلیل، مرزهای غربی خود را به روی آنان می‌ گشاید تا آن ها بتوانند راهی یونان و قاره اروپا شوند.

اورزولا فن درلاین در مورد تصمیم اخیر آنکارا، گفت: «می ‌پذیرم که ترکیه از نظر وضعیت پناهجویان و مهاجران در موقعیت دشواری است اما آن چه ما اکنون شاهدش هستیم نمی ‌تواند راه حل و پاسخ (به این مسئله) باشد.»

علاوه بر اورزولا فن در لاین قرار است شارل میشل، رییس شورای اروپا و دیوید ساسولی، رییس پارلمان اروپا نیز به روز سه شنبه به یونان سفر کنند.

 

 

با تشدید درگیری‌ ها میان نیروهای امنیتی یونان و مهاجران دولت یونان اعلام کرد مانور ۲۴ ساعته ‌ای با گلوله‌ های واقعی در مرزهایش با ترکیه برگزار می ‌کند. به گزارش شبکه خبری اسکای نیوز عربی، پس از آن که ترکیه اعلام کرد دیگر مانع عبور آزاد مهاجران به سمت اروپا نخواهد شد، یونان با سیل مهاجران به سمت اروپا مواجه شد اما دولت این کشور گفته است فعالیت‌ های رسیدگی به امور پناهندگی را تعلیق و نیروهایش را در مرزهای این کشور با ترکیه مستقر کرده است.

دولت یونان نیروهای ارتش و پلیس را به مرزهای شمال غرب این کشور اعزام کرده و تاکید داشته که ورود مهاجران ثبت نام نشده به این کشور غیرقانونی قلمداد خواهد شد.

ارتش اعلام کرده که با اجرای مانور ۲۴ ساعته‌ ای با گلوله‌های واقعی در مرز یونان منطقه برای هرگونه تردد هرگونه افراد در طول این مانور خطرناک خواهد بود. به گفته پلیس مهاجران بر ۱۰ بخش مرزی تمرکز کرده‌ اند. طی روزهای گذشته دولت یونان از گاز اشک آور و شیلنگ‌ های پرفشار آب برای مقابله با جمعیت مهاجران یورش آورده به مرز استفاده کرد.

یونان پس از آن که صدها مهاجر از نقاط عبوری کنترل نشده برای ورود به خاک این کشور استفاده کردند، روز یک شنبه مرزهای خود را در بالاترین حالت آماده ‌باش قرار داد.

نخست وزیر یونان نیز روز یک شنبه با انتشار توییتی ضمن تاکید بر این که یونان قصد حفاظت از مرزهای خود را دارد، به مهاجران هشدار داد، در صورتی که مهاجران بخواهند به شکل غیرقانونی وارد یونان شوند، آن ها را باز خواهیم گرداند.

او افزود: روز سه‌ شنبه به همراه رییس اتحادیه اروپا از مرزهای زمینی یونان با ترکیه در منطقه اوروس بازدید خواهد کرد.

برخی شاهدان عینی اعلام کردند: پلیس یونان برای متفرق کردن پناهجویانی که به سمت آن ها سنگ پرتاب می‌ کردند و قصد داشتند با زور مسیر را باز کرده و از طریق ترکیه وارد یونان شوند، گاز اشک‌ آور شلیک کردند.

درگیری‌ ها میان آن ها دو روز متوالی در گذرگاه مرزی شهر کاستانی ادامه داشت و پلیس یونان تلاش کرد با شلیک گاز اشک‌آور مهاجران را مجبور به بازگشت کند.

طبق اعلام پلیس یونان حداقل ۱۰۰۰ تن از روز یک شنبه از راه دریا خود را به سه جزیره یونانی نزدیک به ساحل ترکیه رسانده ‌اند.

مهاجران در مرز زمینی شمال یونان با عبور از رودخانه خود را به خاک یونان رساندند.

خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد: گروه ‌هایی شامل ۳۰ تن کنار یکی از مسیرها تجمع کردند که از جمله آن ها یک زن افغان و نوزاد پنج روزه ‌اش بود. یک کودک امروز دوشنبه دوم مارس، مقابل سواحل جزیره لیسبوس یونان پس از غرق شدن قایق مهاجران حامل ۵۰ تن، جان باخت.

بگذارید «همه با هم بمیریم»؛ این سخن یک زن سالمند سوری است که در جریان جنگ ۹ ساله این کشور سه پسرش را از دست داده و اکنون به تنهایی از چهار نوه خود مراقبت می‌کند.

این مادر بزرگ ۵۶ ساله که زاهدا الحسین نام دارد یکی از صدها هزار سوریِ گرفتار در ادلب است؛ سرزمینی که به گفته سازمان ملل در آن جا یک فاجعه انسانی در حال وقوع است.

زاهدا الحسین مجبور شده است پس از حملات نیروهای دولتی سوریه تحت حمایت جنگنده‌ های روسیه به استان ادلب برای بازپس گیری مناطقِ تحت کنترل شورشیان، به همراه نوه‌ هایش روستایشان را ترک کند تا به مکانی امن پناه ببرد.

زاهدا الحسین یکی از ۹۴۸ هزار نفری است که از اول دسامبر تا کنون در پی درگیری های ادلب آواره شده ‌اند و بخش عمده آن ها را نیز زنان و کودکان تشکیل می ‌دهند.

زاهدا الحسین، هم اکنون با نوه‌هایش در اردوگاهی است که در نزدیکی جاده‌ای منتهی به مرزهای ترکیه دایر شده است. هر روز بر شمار آوارگان این اردوگاه افزوده می‌ شود و زاهدا الحسین از دیگران خوشبخت ‌تر است که می ‌تواند شب‌ ها را به همراه نوه‌هایش زیر یکی از چادرهای اردوگاه سپری کند.

سالی توماس، هماهنگ کننده پروژه ادلب در سازمان غیردولتی پزشکان بدون مرز می ‌گوید: «سرعت تشدید تنش‌ ها و نزدیک شدن خطوط مقدم به خانه و کاشانه غیرنظامیان شگفت‌انگیز است و آن ها را مجبور می‌ کند تا به سرعت هرچه دارند را رها کنند و بگریزند.»

صدام الجبل، نوجوانی ۱۲ ساله است که با مادر و سه خواهر و بردار کوچک ترش به غاری پناه برده ‌اند که پیش ‌تر برای نگه داری دام‌ ها استفاده می‌ شد. او روزها وقتش را صرف جست و جو در میان زباله ‌ها می کند تا کاغذ و پلاستیکی برای سوزاندن بیابد. این تنها راه آن ها برای گرم نگه داشتن خود و تنها وسیله برای پخت و پز است.

سالی توماس می ‌گوید: «خانواده‌ ها چاره‌ای ندارند و هرچه را بتوانند پیدا کنند، در دمای انجماد ماه فوریه برای گرم شدن می ‌سوزانند. به‌ تازگی همه اعضای یک خانواده،‌ به دلیل آن که موادی سمی را برای گرم شدن خود آتش زده بودند، در خواب خفه شدند.»

سازمان ملل هفته گذشته گزارش داد که بسیاری از کودکان در سرما یخ زده‌ اند. یونیسف نیز می ‌گوید که اگرچه نمی‌ تواند تعداد دقیق آوارگان جان باخته در سوریه را تعیین کند، اما تحقیقات این سازمان نشان داده دست ‌کم ۷۷ کودک در دور جدید تشدید درگیری ‌ها در شمال ‌غرب سوریه کشته یا زخمی شده‌اند.

آمار افرادی که از ابتدای این جنگ ۹ ساله تا کنون کشته شده ‌اند، بی ‌شمار است. زندگی و آینده آن هایی که زنده ماندند نیز کاملا ناروشن است. فدیا، نوه ۱۱ ساله زاهدا الحسین یکی از این کودکان بی‌ آینده است که به دلیل جنگ و درگیری درسش را رها کرده و دوران کودکی تلخ و کوتاه و پرخطری را سپری می ‌کند.

فدیا می ‌گوید: «کاش می ‌توانستم به مدرسه بروم. دلم برای دوستانم تنگ شده است. می‌ خواهم با آن ها بازی کنم و از زندگی لذت ببرم.»

فدیا که پدرش در حملات موشکی کشته شده و مادرش دوباره ازدواج کرده است، مشکل بینایی نیز دارد. اما این خانواده در این وضعیت جنگی نه راهی برای درمان او یافته و نه توان پرداخت هزینه‌ های درمان را دارند.

این آوارگان آرزو دارند که بار دیگر به روستاهایشان برگردند و مشغول کشاورزی و باغبانی شوند.

داستان زندگی زاهدا و فدیا، نمونه‌ کوچکی از داستان تلخ زندگی مردمانی است که قربانی معادلات و اختلافات سیاسی رهبران کشورهای منطقه ‌ای و فرامنظقه ‌ای شده اند، حاصل یک عمر تلاش خود را رها کرده ‌اند و به زور سرنیزه و از ترس گلوله ‌باران‌ های بی ‌امان تن به آوارگی داده ‌اند.

در این جنگ، کمابیش همه دولت های سرمایه داری جهان به ویژه آمریکا، روسیه، ایران، ترکیه و حکومت بشار اسد نقش مستقیم دارند.

بنا بر گزارش صندوق کودکان سازمان ملل، یونیسف، تنها در جریان حملات سه ‌شنبه گذشته در استان ادلب ۱۰ مدرسه و کودکستان هدف قرار گرفته‌ و دست ‌کم ۹ کودک و سه معلم کشته شده ‌اند. این حملات از هر دو سوی جبهه انجام می ‌شود. با تقویت استعداد نظامی ارتش بشار اسد در ادلب، ترکیه نیز با فرستادن صدها سرباز و خودروی نظامی، بر حضور خود در این منطقه از خاک سوریه افزوده است.

با تشدید این درگیری ها، آوارگان بیش تری به سمت شمال سوریه و مرزهای ترکیه می‌ گریزند. اما مرزهای شمالی از سال ۲۰۱۵ میلادی بر روی پناهجویان بسته است.

ادلب که زمانی با باغ‌ های زیتونش معروف بود، قبل از آغاز آخرین موج درگیری ‌ها حدود ۳ میلیون نفر را در خود جای داده بود. اما اکنون از این درختان به عنوان سرپناه استفاده می‌ شود و بنا به اعلام دبیرکل سازمان ملل، حدود ۲ میلیون و هشتصد هزار نفر از ساکنان این مناطق به شدت نیازمند کمک های بشردوستانه هستند.

بر اساس آخرین برآوردهای سازمان ملل، در حال حاضر بیش از ۴ میلیون غیرنظامی در شمال‌ غرب سوریه حضور دارند که بیش از نیمی از آن ها مجبور شده ‌اند برای چندمین بار خانه خود را رها کرده و برای نجات جان شان آوارگی را برگزینند.

حدود ۸۰ درصد از آوارگان جدید زنان و کودکان هستند و جان افراد مسن نیز در خطر است. بسیاری مجبور شده ‌اند در خانه‌ های افراد دیگر یا ساختمان ‌های متروکه، حتی در زیر درختان ساکن شوند تا به این ترتیب برای مدتی از حملات در امان بمانند.

امروز سابقه جدیدی از خشونت در کارنامه رجب طیب اردوغان به ثبت رسیده است. عملکرد او، چنان است که انگار ادلب بخشی از خاک کشور ترکیه است.

واقعیت این است که موضع دولت ترکیه در قبال جنگ دهشتناک سوریه از اولین روزهای آن تا امروز، حمایت از جهادگران و تهدید و سرکوب مردم کرد روژآوا بوده است.  از این رو، محکم و قاطع می توان گفت اردوغان یک دیکتاتور و جنایت کار جنگی است که روزی باید توسط نهادهای بین المللی بی طرف به دلیل جنایت علیه بشریت، محاکمه شود.

 

 

سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، گفت شمار آوارگان و پناهجویانی که در دو روز اخیر این کشور را به مقصد اروپا ترک کرده ‌اند به بیش از ۷۶ هزار تن رسیده است.

وزیر کشور ترکیه که در دو روز اخیر، هر چند ساعت یک بار، شمار پناهجویانی خارج‌شده به سوی اروپا را در توئیترش ذکر کرده، صبح یک شنبه در توئیت جدیدی نوشت: تا پیش از ساعت ۱۰ صبح امروز شمار پناهجویانی که از طریق گذرگاه مرزی ادیرنه ترکیه را ترک کرده‌ اند به ۷۶ هزار و ۳۵۸ تن رسید.

شهر ادیرنه در غرب ترکیه و در نزدیکی مرز یونان و بلغارستان واقع شده است.

سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، گفت شمار آوارگان و پناهجویانی که در دو روز اخیر این کشور را به مقصد اروپا ترک کرده ‌اند به بیش از ۷۶ هزار تن رسیده است.

وزیر کشور ترکیه که در دو روز اخیر، هر چند ساعت یک بار، شمار پناهجویانی خارج‌شده به سوی اروپا را در توئیترش ذکر کرده، صبح یک شنبه در توئیت جدیدی نوشت: تا پیش از ساعت ۱۰ صبح امروز شمار پناهجویانی که از طریق گذرگاه مرزی ادیرنه ترکیه را ترک کرده‌ اند به ۷۶ هزار و ۳۵۸ تن رسید.

شهر ادیرنه در غرب ترکیه و در نزدیکی مرز یونان و بلغارستان واقع شده است.

مرزهای ترکیه با اروپا به ازاری یک قرار داد ٢/٥ میلیارد پوندی در سال ۲۰۱۶ بسته شد. پیش از بسته شدن مرزها بیش از یک میلون پناهجو از راه زمینی وارد اروپا شدند.

حال اردوغان با تغییر دادن سیاستش و گیر افتادن در باتلاق جنگ سوریه و لیبی، ادعا کرده است که تعداد پناهجویان ورودی به اروپا، روز شنبه می ‌تواند به ۳۰ هزار نفر برسد.

او هم چنین گفت که از ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری با افکار عثمانی گری و سلطه گری خود، روسیه خواسته که به حمایت‌ های خود از بشار اسد خاتمه دهد تا ترکیه بتواند آسان ‌تر با نیروهای اسد بجنگد.

اردوغان، ادعا کرد که «ما برای رفتن به سوریه (از جانب اسد) دعوت نشدیم. مردم سوریه ما را دعوت کردند. قصد نداریم قبل از این که مردم سوریه بگویند کار تمام است، از آن جا خارج شویم.»

در حالی که هیچ کس خبر ندارد کی و کجا مردم سوریه از دولت و ارتش فاشیست ترکیه دعوت کردند در جنگ داخلی سوریه شرکت کنند؟!

درگیری‌ها میان رژیم سوریه و ترکیه بالا گرفته است. در ساعات پایانی روز جمعه، ۲۸ فوریه/ ۹ اسفند، حملات ترکیه در شمال غربی سوریه به کشته شدن ۹ عضو حزب‌ الله و زخمی شدن ۳۰ نفر دیگر منجر شده است. هم زمان وزارت دفاع ترکیه از کشته شدن یک سرباز این کشور و زخمی شدن دو نفر دیگر بر اثر حملات رژیم سوریه خبر داد.

وزارت خارجه روسیه شنبه ۲۹ فوریه - ۱۰ اسفند گفت که دو طرف این هفته برای کاهش تنش ‌ها در ادلب توافق کردند؛ گرچه اقدامات نظامی ادامه می‌یابد.

ناتو به درخواست ترکیه جلسه اضطراری تشکیل داد، اما هیچ کمک فوری به این کشور پیشنهاد نداد و تنها پیشنهاد کرد که سامانه دفاع هوایی آنکارا را تقویت کند.

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل خواستار آتش ‌بس فوری شد و گفت که خطر افزایش تنش ‌ها هر ساعت بالا می ‌گیرد و این غیرنظامیان هستند که باید بدترین هزینه آن را پرداخت کنند.

روند جنگ در ادلب به مراحل خطرناک ‌تری رسیده و ضرب ‌الاجلی که رجب طیب اردوغان برای عقب نشینی از مناطقی که اردوغان آن ها را مناطق تحت نظارت ترکیه در حومه ادلب معرفی کرده است، روز یکم مارس به پایان رسید، اما ارتش سوریه هیچ توجهی به این ضرب ‌الاجل نکرده است. این مناطق حدود ۶۰۰ کیلومترمربع وسعت دارد و شامل ۴ شهر و ده ها روستا و منطقه حومه می ‌شود. در این شرایط این سئوال مطرح است که رییس جمهور ترکیه چه طور و با چه حق و منطق و قانون بین المللی از ارتش سوریه می ‌خواهد که از بخشی از اراضی سوریه عقب ‌نشینی کند؟

مهم ترین تحولات عرصه میدانی سوریه در حال حاضر ساقط شدن ۳ پهپاد ترکیه توسط سامانه‌ های دفاع هوایی سوریه است، علاوه بر این که در حملات ده‌ ها نفر از نظامیان ترکیه جان خود را از دست داده ‌اند و نیروهای وابسته به سپاه قدس حکومت اسلامی، حزب‌ الله نیز در ادلب وارد روند درگیری ‌ها شده ‌اند.

گفته می شود اردوغان از یکم مارس عملیات «سپر بهار» را آغاز کرده و بیش از ۱۵ هزار نظامی خود و بالغ بر ۳۵۰۰ خودروی زرهی را وارد عرصه عملیات کرده و از متحدان خود میان گروه‌ های مسلح سوریه به‌ ویژه جبهه النصره که یکی از گروه‌ های تروریستی بین ‌المللی به ‌شمار می ‌رود، استفاده و آن ها را با موشک ‌های ضدهوایی، موشک‌ هایی که نسخه اصلاح‌ شده ترکیه از موشک‌ های دوش ‌پرتاب استینگر آمریکاست، مجهز کرده است. این موشک ‌ها که توسط ارتش ترکیه در اختیار گروه‌ های تروریستی قرار گرفته، نه ‌تنها هواپیماهای سوریه را تهدید می‌ کند، بلکه هواپیماهای روس را نیز تهدید می‌ کند و به همین دلیل، مسکو این اقدام را نقض تمام خطوط قرمز خود معرفی کرده است.

با این وجود، اردوغان جرا ندارد وارد تقابل نظامی مستقیم با روسیه در اراضی سوریه شود، چرا که به‌ خوبی می‌ داند در این نبرد پیروز نخواهد شد. روسیه نمی‌تواند هزاران نفر از نیروهای نظامی و خودروهای زرهی خود را وارد عملیات کند، چرا که از عرصه عملیات دور است، اما می ‌تواند صدها هواپیمای پیشرفته به پایگاه هوایی حمیمیم در نزدیکی لاذقیه ارسال کند تا بتواند نقطه ضعف خود را پوشش دهد. نقش عملیات زمینی را ارتش سوریه حزب الله لبنان و نیروهای وابسته به حکومت اسلامی ایران به عهده دارند. در همین راستا، اردوغان از ولادیمیر پوتین رییس ‌جمهور روسیه خواسته است از این درگیری‌ ها کنار بکشد و اجازه پیشروی نیروهای ترکیه را بدهد.

در چنین روندی، بتوان گفت کشته شدن ۳۴ نظامی ترکیه در یک حمله که یکی از مواضع حومه ادلب را هدف قرار داده بود، اولین پیام هشدارآمیز روسیه به اردوغان در اعتراض به نقض آشکار توافق سوچی و آستانه و اعلام جنگ ضد ادلب به‌ شمار می‌ رود.

جالب این جاست که اردوغان تاکنون جرات نکرده است در قبال کشته شدن ده ها نفر از نیروهای خود، اتهامی را متوجه روسیه کند. این در حالی است که مقامات روسیه اعلام کرده ‌اند که آن ها مسئول انجام این عملیات بوده‌ اند.

اکنون اردوغان از آمریکا خواسته از موشک ‌های پاتریوت خود برای حمایت از نیروهایش در ادلب به ‌کار بگیرد. این بدان معنا است که این کشور نمی‌ تواند از موشک‌ های اس ۴۰۰ روسیه ضد هواپیماهای این کشور استفاده کند.

اردوغان با حمله به سوریه و ادلب تلاش دارد سیاست نئوعثمانی و اشغال گری را دنبال کند. اما او این نکته را در نظر نمی گیرد که ارتش سوریه از حمایت کامل روسیه، حکومت اسلامی و حزب الله لبنان برخوردار است. به علاوه دولت سوریه، توانسته بیش ٧٠ درصد از اراضی این کشور را از دست گروه‌ های تروریستی مورد حمایت ترکیه خارج کند.

اکنون اعزام دو کشتی جنگی روسیه حامل موشک‌های کروز، شاید دومین پیام روسیه به اردوغان است، علاوه بر این که پاسخ منفی پیمان ناتو به درخواست کمک ترکیه سومین پیام و چهارمین پیام را نیز می ‌توان در ناکارآمدی اهرم فشار ترکیه مبنی بر گسیل کردن پناهجویان به اروپا دانست که با مسدود کردن مرزهای اروپا انجام گرفته است.

اکنون اردوغان برای تصور است که می‌تواند دستاوردی در ادلب داشته باشد که طی ۹ سال گذشته در رسیدن به آن شکست خورده است. مهم تر از همه، روسیه هرگز از دستاوردهای راهبردی خود در سوریه دست نخواهد کشید.

در حال حاضر ترکیه به دلیل چالش های متعدد با آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا، اسرائیل، عربستان سعودی، ایران و... در انزوا قرار داشته و اوضاع داخلی ترکیه نیز به سوی انفجار در حرکت است، اوضاعی که در صورت ورود جنازه ‌های نظامیان ترکیه از سوریه و لیبی به این کشور، با اعتراض اجتماعی بیش تری رو به‌ رو خواهد شد.

از سوی دیگر، دولت ترکیه با نفرت عمومی مردم روژاوا و مردم کرد ترکیه و همه نیروهای آزادی خواه و برابری طلب منطقه رو به رو است. بنابراین، ماجراجویی های ترکیه راه به جایی نمی‌ برد و نهایت به شکست اردوغان و دولتش منجر خواهد شد!

در صورت تداوم بحران ادلب احتمال تقابل بیش تر کردهای سوریه در شرق فرات با نظامیان ارتش ترکیه وجود دارد. هم اکنون عفرین و بخشی هایی از مرزهای روژآوا در اشغال ارتش ترکیه است.

حربه همیشگی اردوغان برای سرازیر کردن پناهجویان به سوی اروپا برای باج گیری هم با تدابیر سخت گیرانه مرزی کشورهای اروپایی کارساز نیست.

امروز بیش از ۶۰ سازمان غیردولتی روز دوشنبه در نامه ‌ای سرگشاده از اتحادیه اروپا خواستند روند رسیدگی به بحران پناهجویی را تسریع کند.

مسلم است که دولت های اروپایی، طبق قوانین خود به ویژه کنوانسیون ١٩٥١ ژنو، موظفند مرزهای خود را به روز پناهجویانی باز کنند.

به نظر می رسد که ماجرای پناهجویان، اتحادیه اروپا و ترکیه دست کم در آینده نزدیک، پایانی نخواهد داشت؛ تا زمانی که امنیت در سوریه برقرار نباشد جریان مداوم پناهجویان به ترکیه ادامه خواهد یافت. بنابراین، خود دولت ترکیه مستقیما در مسئله پناهنده سازی نقش مستقیم و غیرانسانی دارد!

دوشنبه دوازدهم اسفند ١٣٩٨ - دوم مارس ٢٠٢٠

فیلم هایی در رابطه با پناهجویان:

- فیلم، بلایی که بر سر پناهجویان (در این فیلم پناهجویان ایرانی) در مرز ترکیه و یونان می آورند:

https://youtu.be/_i1Z7oO9dvU

 

- موریا لسبوس يونان:

https://youtu.be/1o30oA6_ARg


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com