یاد جان باختگان کادر پزشکی در ایران گرامی باد!

بهرام رحمانی
March 28, 2020

bahran.rehmani@gmail.com

 

ویروس کرونا در جهان شیوع پیدا کرده و سراسر جهان را به هراس انداخته است، هر روز هزاران مورد جدید ابتلا به این بیماری و صد‌ها مورد مرگ بر اثر این بیماری اعلام می‌شود.

بسیاری از شهر‌ها در همه کشور‌ها به حالت تعطیل درآمده‌اند. پرواز‌ها و سفر‌های هوایی، رویداد‌های جهانی و همایش‌های سالانه و مراسم گوناگون لغو می‌شوند.

اروپا به یکی از مراکز همه‌گیری این بیماری تبدیل شده است، هم‌چنین در نقاط دیگر جهان مثل آمریکای جنوبی، ایالات متحده و خاور‌میانه هم میزان آلودگی به این ویروس روزانه رو به افزایش است.

بعضی کشور‌ها توانسته‌اند جلوی گسترش سریع و ناگهانی این ویروس را بگیرند و آن را مهار کنند،

حکومت اسلامی ایران اولین مرگ بر اثر کرونا را یک اسفند اعلام کرد در حالی‌که بعد معلوم شد مقامات حکومتی از قبل از شیوع بیماری خبر داشتند

اکنون نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر در جهان به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند که در اثر آن بیش از ۲۷ و ۳۷۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

تعداد کل بهبودیافتگان پس از ابتلا به کرونا در جهان تا به امروز بیش از ۱۳۳ هزار نفر گزارش شده است.

جهانپور سخن‌گوی وزارت بهداشت حکومت گفته است: از ظهر دیروز تا امروز ۳۰۷۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ شناسایی شدند و تعداد بیماران مبتلا شده به این بیماری به ۳۵۴۰۸ نفر رسید. در طول ۲۴ ساعت گذشته ۱۳۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و تا امروز۲۵۱۷ نفر درگذشته‌اند.

 

همه‌گیر شدن ویروس کرونا در ایران دومین ماه خود را پشت سر می‌گذارد؛ اما مقامات حکومتی با در پیش‌ گرفتن سیاست دروغ و لاپوشانی در اطلاع‌رسانی به‌موقع و شفاف، نسبت به تهدید این بیماری و موکول کردن خبر انتشار قطره‌چکانی آن به روزهای پس از برگزاری انتخابات مجلس، نقش اساسی در گسترش این ویروس کشنده در شهرهای مختلف کشور بازی کرده‌اند.

به‌گزارش پزشکان از گیلان، بسیاری از افرادی که از بیمارستان مرخص شدند به فاصله یک هفته در خانه فوت کردند اما آمار آن‌ها جزء درگذشتگان کرونا محسوب نمی‌شود.

در همین حال «شهربانو امانی» عضو شورای شهر تهران با ابراز تاسف از این‌که اطلاع‌رسانی درباره کرونا به خوبی انجام نشد و مسئله آن‌طور که باید جدی گرفته نشد، گفت: این مسئله خود در شیوع بیش‌تر بیماری بین مردم بی‌تاثیر نبود، از طرفی غافلگیر شدیم و آمادگی لازم را نداشتیم.

از سوی دیگر، سخنگوی ستاد دانشگاهی کرونا در استان اصفهان درباره وضعیت شیوع کرونا در این استان گفت: از نظر تعداد موارد ابتلا در روز، حدود یک هفته است که بعد از تهران رتبه دوم را داریم.

در چنین شرایطی، پنج‌شنبه هفتم فروردین برای نخستین بار به‌طور رسمی وجود قرارگاه‌های ده‌گانه نیروی زمینی سپاه با ذکر اسامی آن‌ها در کنار یکدیگر در خبرگزاری‌های داخل کشور اعلام شد. ۱۰ قرارگاهی که در کنار قرارگاه ثارالله شبکه‌ای سراسری را برای فرماندهی و هدایت فعالیت‌های سپاه تشکیل می‌دهند.

خبرگزاری‌ها در ایران اعلام کرده‌اند که علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، و سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه؛ در ارتباط ویدئویی با قرارگاه‌های ده‌گانه نیروی زمینی سپاه، در جریان جزئیات رزمایش سراسری دفاع بیولوژیک قرار گرفته‌اند.

قرارگاه‌های یازده‌گانه سپاه، به‌طور رسمی برای هدایت و فرماندهی جنگ نامتقارن در برابر یک تهدید خارجی ایجاد شده‌اند اما هدف اعلام‌نشده آن‌ها مقابله با تهدیدات داخلی یعنی اعتراضات و قیام مردمی علیه حکومت اسلامی است که در سال‌های اخیر به مهم‌ترین تهدید علیه بقای حکومت تبدیل شده است.

یکی از مهم‌ترین نمونه‌های آن عملکرد دو قرارگاه ثارالله تهران و قرارگاه کربلای خوزستان در اعتراضات آبان ماه ۹۸ است. در تهران همانند دو دهه گذشته مسئولیت اصلی سرکوب اعتراضات در محدوده تهران بزرگ و سایر شهرهای استان‌های تهران و البرز به قرارگاه ثارالله و یگان‌های تحت امر آن سپرده شد.

در خوزستان نیز سرکوب اعتراضات مردم در بیش از ۱۵ شهر این استان، به قرارگاه کربلا و لشکرهای تحت امر آن از جمله سپاه استانی خوزستان و لشکر هفت ولی عصر سپرده شد. مهم‌ترین نماد این سرکوب‌ها به فرماندهی قرارگاه کربلا، سرکوب‌های ماهشهر بود که سرتیپ حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه استانی خوزستان، آن را هدایت می‌کرد.

از کشتار ماهشهر به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشتارهای معترضان در آبان ۹۸ یاد می‌شود و هرگز تعداد و اسامی کشته‌شدگان آن، مانند سایر کشته‌شدگان در سراسر کشور اعلام نشد.

 

اکنون ایران، یکی از کشورهایی است که بیش‌ترین صدمه را از انتشار ویروس کرونا دیده است. شایعاتی درباره تاثیر مصرف الکل در پیش‌گیری و حتی دفع ویروس کرونا در این کشور پیچید و مطابق آمارها ۲۱۰ نفر اخیرا بر اثر نوشیدن الکل صنعتی در این کشور فوت کردند

ریيس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مقابله با بحران کرونا در ایران روز شنبه گفت که ویروس مرگبار کرونا «از اوایل بهمن به صورت خزنده و بی‌علامت در ایران چرخش داشته است.»

علی‌اکبر حق‌دوست که روز شنبه، ۹ فروردین، از طریق ویدئو کنفرانس به سوالات خبرنگاران پاسخ می‌داد، چنین نظر داد که ویروس کرونا در ایران «با تاخیر تشخص داده شد.»

پیش‌تر رضا ملک‌زاده، معاون وزیر بهداشت ایران، نیز در روز ۲۳ اسفند گفته بود در اعلام ورود ویروس «قدری تاخیر» داشتیم و در ابتدا موارد کرونا را با آنفلوآنزا اشتباه گرفته بودیم.

گذشته از آن انواع شایعات از «استعمال روغن‌های گیاهی»، و الکل تا «گرفتن هوای گرم سشوار به‌سوی حلق و بینی» در ایران پیچیده است و متخصصان دربارهٔ نادرستی این توصیه‌ها هشدار داده‌اند.

مقامات بهداشتی دیگر کشورها نیز هشدار داده‌اند که برخلاف شایعات «خاکستر آتشفشانی»، «استفاده از لامپ فرابنفش» یا «آب ژاول» همگی برای پیش‌گیری یا درمان کوید-۱۹ بی‌تاثیر بوده و حتی می‌توانند بر بدن آثار مخرب داشته باشند.

برخی دیگر هم روی شبکه‌های اجتماعی توصیه می‌کنند که نوشیدن «آب حاوی ذرّات نقره» می‌تواند ویروس کرونا را بکشد. گرچه این محصول پیش از این هم به‌فروش می‌رسید اما حالا در بسیار از نقاط کمیاب شده است.

سازمان ملی بهداشت آمریکا، هشدار داده است استفاده از «آب نقره» عوارض جانبی بدی دارد و ممکن است رنگ پوست را ببرد و جذب آنتی‌بیوتیک‌ها را مشکل کند.

مصرف کوکائین و آب ژاول یکی از بدترین توصیه‌های رایج شده برای پیش‌گیری از ابتلا به کروناست. اما شمار سئوالات کاربران دربارهٔ مؤثر بودن چنین راه‌‌حلی سبب شد که توییتر وزارت بهداشت فرانسه اخیرا تاکید کند که: «کوکائين در برابر کوید-۱۹ مصونیت ایجاد نمی‌کند.«

از سوی دیگر، انتشار اخبار و گزارش‌های تأییدنشده پزشکی هم سبب می‌شود شماری از بیماران که مستاصل شده‌اند دست به ریسک‌های نالازم بزنند.

برای نمونه اخیرا پژوهش‌گرانی در یک مجله تخصصی پزشکی عنوان کردند که استفاده از داروهای قلبی ممکن است احتمال ابتلای افراد به نوع حاد بیماری کوید-۱۹ را افزایش بدهد.

نگرانی‌ها بالا گرفت تا جایی‌که مقامات پزشکی اروپا و آمریکا وارد کار شدند و به بیماران قلبی توصیه کردند که این گزارش‌ها براساس مولفه‌هایی تهیه شده که ضد و نقیضند و این بیماران باید مصرف داروهایشان را ادامه بدهند وگرنه خطر سکته و مرگ در انتظارشان است.

یک مرد آمریکایی هم در اثر مصرف بیش از حد کلوروکین درگذشت. این مرد اهل آریزونا، پس از آن که دونالد ترامپ کلوروکین را «موهبت آسمانی» در مقابله با کرونا خواند، مقدار زیادی از فسفات کلوروکین را بلعید، و در اثر جذب آن فوت کرد.

فسفات کلروکین، ماده‌ای صنعتی است و بیش‌تر برای تمیز کردن آکواریوم از آن استفاده می‌شود. این ماده حاوی کلوروکین است.

 

هم زمان با شیوع گسترده ویروس خطرناک و مرگ‌بار کرونا و اعلام وضعیت اضطراری، قرنطینه و حکومت نظامی در بسیاری از کشورها و هم‌چنین منع هرگونه رفت‌و‌آمدهای غیرضروری درون و برون شهری، شهروندان در سراسر جهان که هم‌اکنون مجبورند در خانه بمانند و مواظب خود و عزیزان‌شان باشند. اما کادر پزشکی در ایران و جهان، همواره تلاش و جان‌فشانی می‌کنند و با در نظر گرفتن همه خطرات و آلودگی، به درمان بیماران بپردازند. در واقع آن‌ها با شهامت و جسارت رشک‌براگیز و فوق‌العاده‌ای در خط مقدم جنگ با ویروس کرونا قرار دارند. بنابراین، طبیعی‌ست که جامعه ما از آنان تقدیر به‌عمل آورد و به تلاش‌های ارزنده و شبانه‌روزی انسانی‌شان ارج نهد!

 

 

رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ششم فروردین، اعلام کرد: «تاکنون ۴۳ پزشک، پرستار و کادر بهداشتی و درمانی که در خط مقدم مدافعان سلامت بودند به‌علت ابتلا به ویروس کرونا شهید شدند.»

به گزارش خبرگزاری‌ها، کیانوش جهانپور روز چهارشنبه در نشست خبری که به‌صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، ادعا کرد: «این عدد در مقایسه با آمار دیگر کشورها که هم‌زمان یا قبل از ایران درگیر این بیماری شدند پایین‌تر است که به‌علت مدیریت بهتر کادر بهداشتی و درمانی و توانمندی بالاتر آن‌هاست. البته در این مورد بحث آمار بی معناست زیرا تک‌تک این افراد برای ما ارزشمند هستند و از دست دادن هر کدام از این افراد برای ما یک داغ و اندوه جان‌گداز است که ماه‌ها و سال‌ها باقی می‌ماند.»

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز سخنان رهبرشان را تکرار کرد و گفت: «مجرم ردیف هم اول در طغیان این بیماری و کم و کاستی‌ها در ایران دولت آمریکاست همه سازمان‌های جهانی هم به این موضوع اذهان دارند حتی اگر علنی اعلام نمی‌کنند همه می‌دانند که آمریکا با اقدامات ظالمانه و رفتارهای یک‌جانبه علیه بشریت و رفتارهای غیرانسانی علیه مردم ایران باعث این اتفاقات بوده است که به مردم ایران و قشر ضعیف آسیب‌زده است زیرا کم‌تر دولت‌مردی بوده که آسیب دیده باشد.»

این سخنان در حالی گفته می‌شود که پزشکان بدون مرز را از ایران اخراج کرده‌اند و کمک‌های آمریکا را نیز نمی‌پذیرند. حتی گفته می‌شود کمک‌های کشورهای دیگر به ایران را در بازار آزاد به‌فروش می‌رسانند. و یا به سوریه و عراق و یمن می‌فرستند. سئوال ساده این است که چگونه کمک‌های دولت و نهادهای بین‌المللی به ایران که مستقیما در اختیار حکومت اسلامی ایران قرار داده می‌شوند سر از بازار سیاه در می‌آورند؟

 

جهانپور درباره این مسئله که احتمالا کانون شروع اپیدمی کرونا در ایران هم‌زمان با قم در گیلان هم شروع شده باشد گفت: «ممکن است کانون شروع بیماری هم‌زمان از دو ناحیه بوده باشد و این امر متنفی نیست. مطالعات متخصصان در قم و گیلان در جریان است. موضوع شیوع هم‌زمان از دو نقطه قم و گیلان منتفی نیست و تایید آن مستلزم این است که گزارش نهایی را داشته باشیم. تا این لحظه نمی‌توانیم اظهار نظر قطعی در این زمینه کنیم و اگر هم چنین مسئله‌ای رخ داده احتمالا به‌علت کمبود اطلاعات بوده و گزارش نشدن موارد اولیه این بیماری در قم مصداق قصور مطرح نیست.»

او گفت: «ممکن است مراوده افرادی در گیلان با مسافرانی از چین قبل از قم بوده باشد اما در نهایت قرعه فال به نام قم خورد. به هر حال اقدامات بهداشتی و درمانی برای رسیدگی به مبتلایان بر اساس پروتکل‌های وزارت بهداشت انجام شده است و باید به این نکته توجه کنیم که هم‌زمان با کرونا در دی و بهمن با اپیدمی آنفلوانزا نیز مواجه بودیم و بسیاری از علایم این دو بیماری شبیه هم است.»

اما مردم می‌گویند و دهان به دهان می‌چرخد که بسیاری از آیت‌الله‌های قم‌نشین و فرماندهان سپاه ویلاهای آن چنانی در جنگل‌های شمال دارند و با آعاز گسترش این ویروس به ویلاهای خود رفته و این بیماری را از قم به آن‌جا برده‌اند.

جهانپور در ادامه ادعاهای خود، افزود: «در بسیاری از کشورها حتی کشورهای توسعه یافته موج هراس و وحشت و سردرگمی را شاهدیم اما در ایران چنین وضعیتی نبوده و نخواهد بود و علت آن به‌خاطر شبکه در هم تنیده‌ای است است که بین نظام سلامت و نیروهای نظامی و داوطلبان و خیرین بوده است امیدواریم این تجارب و الگو به کشورهای دیگر نیز تسری یابد.»

او گفت: زندان‌های قوه قضاییه هم در حال حاضر خلوت شدند است مرخصی زندانیان تا آخر فروردین تمدیت شدو عفو تعداد زیادی از زندانیان نیز برای کاهش زندانیان انجام شده است و  باید مراقبت کنیم کمپ‌های جدید شکل نگیرد.»

این ادعا‌ها صحت نداشته چرا که اکنون شورش‌هایی در زندان‌های مختلف کشور روی داده و برخی زندانیان نیز فرار کرده‌اند. بسیاری از زندانیان سیاسی در زندان‌ها هستند و آزاد نشده‌اند.

 

 

پیمان نامدار سرپرست دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: «تاکنون تست ویروس کرونای ۳۷ نفر از اعضای کادر درمانی این استان شامل پزشک، پرستار، کادر اداری و خدمه مثبت بوده است. تعدادی از اعضای کادر درمانی استان نیز بدون انجام تست، تحت درمان قرار گرفته و در قرنطینه به سر می‌برند. وی گفته تاکنون ۷۹۴ نفر در استان قزوین به ویروس کرونا مبتلا شده‌ اند که ۵۳۲ نفر از آنان بهبود یافته و ۹۷ نفر نیز جان خود را از دست داده‌اند.»‌(ایرنا، جمعه هشتم فروردین)

 

عبدالرسول همتی معاون بهداشت و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرد که ٧ درصد از کل مبتلایان کرونایی در فارس از پرسنل درمانی این استان هستند. طبق پیش‌بینی‌های قبلی در ایام نوروز شاهد افزایش آمار ابتلا به کرونا ویروس در سطح استان فارس هستیم.اعلام کرد که بیش‌ترین عدد مبتلایان در فارس به‌ترتیب مربوط به شهرهای شیراز، فسا، جهرم و لار است.» (ایسنا، جمعه هشتم فروردین)

 

دکتر مهدی شفیعی، ظهر امروز چهارشنبه ششم فروردین ماه در جمع خبرنگاران در تشریح جزییات آمار مبتلایان به کووید ۱۹ در استان کرمان گفت: «طی ۲۴ ساعت گذشته و براساس نتایج آزمایشگاهی ۱۰۸ مورد، جواب تست کرونای ۱۲ نفر دیگر مثبت اعلام شد که براین اساس مجموع کرونایی های استان کرمان از آغاز اپیدمی تاکنون (چهارشنبه ششم اسفندماه) به ۱۹۱ نفر رسید.»

وی با اشاره به این‌که از ۱۲ نفر مثبت قطعی ابتلا به ویروس کرونا در ۲۴ ساعت گذشته در استان کرمان، ۱۱ مورد مربوط به‌حوزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان‌(۶مورد زن، ۵ مورد مرد) و یک مورد زن مربوط به‌حوزه دانشگاه علوم پزشکی بم بوده است.

 

محمد کریمیان رییس دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام گفت: «طی ۲۴ ساعت گذشته تعداد ۱۸ مورد مثبت جدید بیماری کرونا در استان گزارش شده است.»

او با بیان این که متاسفانه ۱۶ نفر از هم استانی‌های ایلامی بر اثر ابتلا به بیماری کرونا فوت کرده‌اند، افزود: «از پرسنل درگیر با بیماران کرونا در استان نیز تعداد ۵ پزشک و هم‌چنین ۵ نفر از کادر بهداشتی و درمانی استان به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند.»

وی با اشاره به کاهش تعداد بیماران بستری گفت: در‍ حال حاضر 529 نفر با علایم حاد تنفسی در بیمارستان‌های استان بستری بوده و در حال مداوا هستند.

فاضل بیان داشت: متأسفانه با فوت 2 شهروند دیگر طی 24 ساعت گذشته تعداد جان باختگان بیماری کرونا در استان به 139 نفر رسیده است.

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با تاکید بر ضرورت همکاری مردم با مدافعان سلامت گفت: ۷۰ نفر از کادر درمانی آذربایجان شرقی به کرونا مبتلا شده‌اند.

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از مراغه، محمد حسین صومی عصر امروز در جلسه ستاد مبارزه با کرونای مراغه با اشاره به پایش‌های انجام شده در خصوص منشاء اصلی ورود کرونا به این استان اظهار داشت: آمارها نشان می‌دهد بیش از 90 درصد مبتلایان به کرونا در این استان از مسافران و میهمانانی که از خارج این استان سفر کرده بودند یا ساکنان این استان سفر کرده بودند، مبتلا شده‌اند.

 

یکی از بیمارستان‌هایی که در روزهای شتاب شیوع کرونا در تهران، بسیار در خبرها از آن می‌شنیدیم بیمارستان «مسیح دانشوری» است. در نیمه اسفند ماه سال گذشته، آمارهای بسیاری از ابتلا و جان باختن برخی از پرستاران و کادر پزشکی این بیمارستان به گوش رسید.

یکی از پزشکان شاغل در این بیمارستان پایتخت با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت موجود برای حفاظت از سلامت پرستاران و کادرهای پزشکی شاغل در بیمارستان به ایندیپندنت فارسی گفته بود: «۲۶ نفر در این بیمارستان جان خود را از دست داده‌اند که همگی یا پرستار بودند و یا  پزشک»

به‌گفته این پزشک شاغل در بیمارستان مسیح دانشوری، این آمار شامل پزشکان و یا کادر پزشکی دیگر بیمارستان‌ها که برای درمان به این مراکز آمده بودند هم می‌شود.    

به‌گفته این پزشک، در دو شب گذشته  ۹ پزشک بستری در این بیمارستان درگذشته‌اند و یک پزشک متخصص قلب هم صبح امروز از دنیا رفته است. 

این پزشک شاغل در بیمارستان مسیح دانشوری، به ایندیپندنت فارسی گفت که «اصلی‌ترین مشکل نبود امکانات کافی برای رسیدگی و درمان بیمارانی‌ست که در یک بازه زمانی کوتاه بر تعداد آن‌ها افزوده شد.»

به‌گفته وی «حجم بالای کار پرستاران و کادر پزشکی این بیمارستان را خسته کرده و باعث شده تا در خدمات‌رسانی با مشکل مواجه شویم.»

این پزشک بیمارستان مسیح دانشوری گفت که «نبود امکانات کافی برای درمان و خدمات‌رسانی به بیماران باعث شده که در پیک شیوع بیماری، مراجعه مبتلایان به بیمارستان باعث شیوع بیشتر بیماری شود.»

این پزشک متخصص، تاکید کرده است که سازمان بهداشت جهانی «به اندازه کافی» کیت تشخیص بیماری را به مقامات درمانی ایران تحویل داده است اما مشکل اساسی «نحوه توزیع این کیت‌ها و استفاده ناصحیح از آن‌هاست.»

به‌گفته این پزشک، «کشور حداقل تا پایان اردیبهشت ماه درگیر این ویروس خواهد بود.» 

وی هم‌چنین افزوده شدن بر ترس و نگرانی مردم در جامعه را یکی دیگر از دلایل دشوار شدن خدمات‌رسانی مراکز درمانی و بیمارستان‌ها عنوان کرد و گفت: «تعداد زیادی از افراد در جامعه نیز به دلیل رعب و وحشت از همه‌گیری سریع این بیماری در کشور، به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشور مراجعه می‌کنند که در واقع اضطراب ناشی از ابتلا به ویروس کرونا، علایم کاذبی در آنها ایجاد کرده و همین امر هم خدمات‌رسانی به بیماران گرفتار به کووید ۱۹ را دشوارتر کرده است.»

پیش از این هم ابتلای چندین پزشک بیمارستان مسیح دانشوری در تهران به ویروس کرونا تایید شده بود. هفته گذشته بود که علی‌اکبر ولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری ابتلای دو پزشک این بیمارستان را به کرونا تایید کرده بود.

هم‌چنین خبرهایی مبنی بر افزوده شدن به تعداد این مبتلایان در بیمارستان مسیح دانشوری نیز مخابره شده است. 

 

هدی حسینی‌نژاد، ریيس سازمان صنعت و معدن استان کرمان به خبرگزاری ایرنا گفته است که ۴۱ درصد از افراد مبتلا به کرونا در این استان از خود کادر پزشکی هستند. به گفته او، کمبود «تامین ماسک، الکل و دست‌کش» از جمله مواردی است که کادر پزشکی را در خصوص مقابله با این بیماری آسیب‌پذیر کرده است. 

با گسترش ویروس کرونا در شهرهای شمالی کشور هم خبرهای زیادی از جان‌باختن پرستاران و پزشکان استان‌های گیلان و مازندران به گوش رسید؛ شیخ مرادی پرستار بیمارستان قائم در رشت و غلامرضا وثوقی‌کیا پرستار بیمارستان‌های آریا و پورسینای رشت از جمله این موارد هستند. 

 

محمدعلی ربیعی، پزشک عمومی شهرستان شفت استان گیلان، به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت.

پیش از این نیز اردشیر شیران، پزشک در اصفهان، فرید نیرویی، پزشک عمومی در بابل، سیامک دیوشلی، پزشک بیمارستان بندر انزلی، حمید لطفی، جراح استخوان و مفاصل در صومعه‌سرا، مصطفی صمدی، پزشک عمومی در بابل و رضا کوچکی‌نیا، رییس مرکز بهداشت شماره یک آستانه، شش پزشکی هستند که در جریان مبارزه با کرونا جان خود را از دست دادند.

هم‌چنین تعدادی دیگر از پزشکان و پرستاران از جمله جواد خدادادی، رییس بیمارستان کامکار و محمدرضا قدیر، رییس دانشگاه علوم پزشکی قم، نیز به کرونا مبتلا شده‌اند.

 در میان انتشار خبر فوت این پزشکان و پرستاران هیچ یک از مسئولان مربوطه در استان حاضر به توضیح و تایید نشدند.

 فقط استاندار گیلان چند روز پس از فوت دکتر کوچکی‌نیا پزشک آستانه اشرفیه و نرجس خانعلی‌زاده پرستار لاهیجانی پیام تسلیتی را منتشر کرد و پیرو آن برخی از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی گیلان پیام تسلیت دادند.

مسئول روابط عمومی نظام پرستاری شرق گیلان با قدردانی از هموطنانی که کمک‌های خود را به بیمارستان‌های شرق گیلان اهدا کردند، گفت: »با توجه به افزایش مراجعه بیماران با علائم حاد تنفسی به تمامی مراکز درمانی؛ گروه‌های پزشکی، پرستاری و پیراپزشکی استان در معرض کمبود شدید تجهیزات به ویژه ماسک‌های فیلتر دار هستند.»

محمد حسین پور با بیان این‌که این اقلام مصرفی بوده و هر چه‌قدر هم تامین شود به‌دلیل مصرف روزانه و عفونی شدن لباس‌ها و برخی تجهیزات باز هم نیاز است، گفت: «بیمارستان‌های شرق گیلان نیازمند ارسال سریع، فوری و مستمر تجهیزات به مراکز درمانی و بیمارستانی هستند که امیدوارم مردم برای مبتلا نشدن کادر زحمت‌کش بیمارستانی به کمک این گروه‌ها بشتابند.»

وی برخی از مهم‌ترین نیازهای کادر پرستاری و پزشکی مراکز درمانی لاهیجان، آستانه اشرفیه، لنگرود، رودسر و سیاهکل را ماسک فیلتردار، لباس مخصوص، گان‌های آستین دار، ژل و محلول‌های ضد عفونی، کلاه، روکفشی، عینک یکبار مصرف، شیلد محافظ صورت، ماسک طبی نانو اعلام کرد و از گروه‌های مردم نهاد و خیرین خواست در این جهاد مقدس شرکت کنند.

وی اظهارداشت: «حجم مصرفی این تجهیزات به‌طور روزانه در مبارزه با بحران کرونا در خوشبینانه‌ترین حالت به هزار مورد مصرفی در هر یک از اقلام می‌رسد، پرستاران و کادر پزشکی بیمارستان‌ها برای پیروزی بر ویروس منحوس کرونا نیازمند حمایت‌های فوری و سریع تمامی نهادهای دولتی و مردمی از سراسر کشور هستند.»

پرستاران بیمارستان شهید امینی لنگرود نیز در درخواستی مشترک و هماهنگ خواستار کمک‌های فوری شدند و  تاکید کردند که هیچ‌گونه تجهیزات مناسب و استاندارد برای مقابله با کرونا در اختیار ندارند.

آن‌ها می‌گویند: «در صورت ادامه این وضعیت و خدمت بدون تجهیزات حفاظتی مناسب و استاندارد هیچ فردی برای پرستاری از بیماران در بیمارستان امینی لنگرود باقی نخواهد ماند و همه پرستاران مبتلا خواهند شد.»

استان گیلان از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا از جمله کانون‌های آلوده بود و این روزها هم حال گیلان خوب نیست و مسئولان هم وضعیت استان را در بحث شیوع کرونا وخیم اعلام کرده‌اند. در این میان در سطح شهرها هم‌چنان کمبود و نبود ماسک و دست‌کش و مواد ضدعفونی مثل الکل مسئله‌ای جدی است چنان‌که این مسئله در بیمارستان‌ها به‌دلیل ضرورت وجود وسایل ایمنی نمودن کادر درمانی چالشی جدی‌تر و بزرگ‌تر است.

 

سازمان جهانی بهداشت امروز اعلام کرد که جوانان نیز در معرض خطر ابتلا به این  ویروس قرار دارند. در عین حال کارشناسان سراسر جهان در حال تحقیق و جست‌و‌جو برای یافتن واکسن برای بیماری کویدـ۱۹ هستند. نخستین واکسن آزمایشی ۵ روز پیش به ۴۵ داوطلب در آمریکا تزریق شد اما این واکسن فقط بخشی از هویت ژنتیکی ویروس کرونا را که موجب بیماری کویدـ۱۹ می‌شود در بر دارد.

در مرکز درمانی دانشگاهی مارسی در جنوب فرانسه، پروفسور دیدیه رائول، اعلام کرد که آزمایشات وی از کارآئی فوق‌العاده «هیدروکسیکلروکین» برای درمان بیماری کوید ١٩ حکایت می‌کند. بگفتۀ وی ٧۵ درصد بیمارانی که به مدت ۶ روز پیاپی از این دارو استفاده کرده‌اند، کلیه علائم ویروس در آن‌ها از میان رفته است. با این حال پژوهش‌گران دیگری نیز در این زمینه بسیار محتاط به‌نظر می‌رسند و پروتکل علمی این تحقیق را مورد تردید قرار می‌دهند. این دارو با نام اختصاری «کلروکین» بویژه برای مبرزه با بیماری مالاریا مورد استفاده قرار می‌گیرد. پژوهش‌گران موسسسه عفونت و ایمنی شهر ملبورن استرالیا نیز گفته‌اند که نحوه واکنش سامانه ایمنی ویروس کرونا را شناسایی کرده‌اند. پژوهشگران دانشگاه لیوررپول هم روز گذشته اعلام کردند که با رسیدن به نقشه ژنتیکی ویروس کرونا در بیماران مختلف، ممکن است به زودی راه‌های سرایت این بیماری به صورت دقیق مشخص گردد.

 

اما سرعت شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران و گرفتار شدن تمامی استان‌های کشور به این بحران ناشناخته و ناخوانده آن‌چنان زیاد بود و هست که تمامی بخش‌های مملکت در فاصله‌ای کم‌تر از یک‌ماه، یک‌به‌یک آلوده شدند. این میان تنها ارگان‌هایی که نه تنها کارشان به تعطیلی نکشید که ناچار به کار کردن در ساعات بیش‌تری از شبانه‌روز هم شوند، پرستاران و کادر پزشکی بیمارستان‌های سراسر کشور و عمدتا شهرهای بحران‌زده‌ای چون تهران و رشت و قم بودند. 

بی‌شک خدمه‌های بیمارستان‌ها، کمک بهیاران، بهیاران، تکنسین‌ها، پرستاران، روان‌شناسان، پزشکان، پژوهش‌گران، کارمندان، رانندگان و همه کارکنان عرصه بهداشت و درمانی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در ایران، در خطیرترین محل مبارزه با ویروس کرونا ایستاده‌اند.

خامنه‌ای روز ۳ فروردین ماه در سخنان خود از خرافات و تئوری توطئه در مورد کرونا استفاده کرد. او دامنه دشمنان حکومت خود را به اجنه و عالم غیب گسترش داد و در سخنانی عجیب که با سرعت از خروجی تمامی خبرگزاری‌ها حتی سایت خود رهبری حذف شد، گفت: «ما دشمن زیاد داریم در قرآن خدای متعال می‌فرماید که  وَ کَذٰلِکَ جَعَلنا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیٰطینَ الاِنسِ وَ الجِنّ، دشمنانی، هم دشمنان جنی هم دشمنان انسی وجود دارند و این‌ها به هم کمک هم می‌کنند، سیستم‌های اطلاعاتی خیلی از کشورها علیه ما با همدیگر همکاری می‌کنند.»

خبرگزاری حوزه یادداشتی از محمد استوار میمندی، مدیر حوزه علمیه فارس با عنوان «کرونا عذاب یا امتحان الهی؟» منتشر کرده که در آن آمده است: «شرور و بلایای طبیعی یا انسانی اموری نسبی هستند که در بسیاری موارد دارای ابعاد مختلفی هستند که نگاه تک بعدی به آن‌ها ممکن است ذهنیت‌های نادرستی برای جامعه ایجاد کند. این پدیده‌ها همان‌طور که ممکن است برای عده‌ای عذاب و تقاص عملکردشان باشد برای عده‌ای دیگر نیز می‌تواند امتحان و آزمونی باشد که برای شکفته شدن ظرفیت‌های بندگی و کمال انسانی به آن مبتلا شده‌اند.«

محمد جواد باقری، امام جمعه اسالم در یادداشتی تحت عنوان «کرونا بلای آسمانی یا امتحان الهی» سختی‌ها و مشکلات، امتحان الهی، بلا‌های جدید در اثر گناهان جدید و بیماری را کفاره گناهان مومن دانسته و نوشته است: «در روایتی که از امام رضا‌(ع) نقل شده است بلا‌های جدید و ناشناخته را معلول گناهان جدید عنوان کرده‌اند. یعنی وقتی مردم گناهانی که قبلا انجام نمی‌دادند را مرتکب شوند خداوند هم آن‌ها را به بلا‌هایی که نمی‌شناختند گرفتار می‌کند.»

مولوی عبدالحمید نیز در مراسم نماز جمعه زاهدان ۱۶ اسفند ۱۳۹۸، با بیان این‌که نافرمانی خدا تنبیه و مجازات دارد ویروس کرونا را هشدار الهی و نتیجه‌‌ ظلم، فساد و عملکرد بنی‌آدم دانست و به توبه و استغفار و جدی گرفتن هشدار الهی تاکید کرد.

مرکز ملی پاسخ‌گویی به سئوالات دینی نیز در پاسخ به این سئوال که با توجه به آیه شریفه «ما أَصابَک مِنْ حَسَنَهٍ فَمِنَ اللَّهِ وَ ما أَصابَک مِنْ سَیئَهٍ فَمِنْ نَفْسِک‏» (نساء آیه ۷۹) آیا شروع بیماری کرونا از قم می‌تواند دلیل بر کثرت سیئات مردم و روحانیون این شهر باشد؟ آورده است: «انسان ها به واسطه بدرفتاری و سبک زندگی نادرست، فساد و مشکلاتی‌(هم‌چون ابتلا به ویروس کرونا) برای خود یا دیگران ایجاد می‌کنند. ویروس کرونا به واسطه عدم اجرای تدابیر مراقبتی لازم، از کشورهای خارجی به شهر مقدس قم و سایر شهرهای ایران عزیز وارد شد. این بیماری برای مردم ایران، زمینه امتحان و تعالی روحی و معنوی است تا روشن شود در شرایط سخت، چه کسی با صبر و ایمان، این شرایط سخت را تحمل کرده و برای رضای خدا، در راستای بهبود بهداشت فردی و عمومی جامعه، اقدامات مفید و لازم را انجام می‌دهد و از احتکار و گران فروشی و رفتارهای پرخطر و آسیب‌زا‌(هم‌چون سفرهای غیرضروری و آلوده کردن محیط پیرامونی و …) خودداری می‌کند.»

اکنون کار خرافه‌پراکنی درباره ویروس کروان در ایران، به جایی رسیده است که وزارت اطلاعات حکومت اسلامی نیز گزارشی را نادرست خوانده که در آن گفته شده بود اداره ای برای مقابله با آزار رسانی‌های اجنه و شیاطین برپا ساخته است. در حالی که خامنه‌ای و برخی آخوندهای حکومتی در خطبه‌های خود ادعا کرده‌اند که قدرت‌های خارجی برای جاسوسی در ایران و خراب‌کاری در آن کشور، حتی از اجنه استفاده می‌کنند.

این سخنان موجب انتشار شایعاتی در جامعه شد که به‌موجب آن‌ها وزارت اطلاعات شعبه‌ای را برای مبارزه با اجنه برپا کرده است. ولی آن وزارتخانه اکنون این شایعه را نادرست می‌خواند و این در حالی است و همان‌طور که در بالا نیز اشاره شد که خامنه‌ای گفته بود: «هم دشمنان جنی هم دشمنان انسی وجود دارند و این‌ها به هم کمک هم می‌کنند، سیستم‌های اطلاعاتی خیلی از کشورها علیه ما با همدیگر همکاری می‌کنند.»

مثال‌هایی از این دست در مورد خرافات و شایعات مربوط به کرونا کم نیست، اما افشاگری بزرگی در این روزها در شبکه‌های اجتماعی مطرح است که می‌توان نگاه بخشی از مردم ایران به بحران کرونا دانست، این است که: «نمازجمعه‌ای که در طول چهل سال برای همه دنیا آرزوی مرگ می‌کرد، از ترس مرگ تعطیل شد.»

بدین ترتیب، تشکیل ستادها و قرارگاه‌ها، سویه‌هایی از سازمان‌های موازی و نظامی و خرافه‌پرستی و اجنه‌پرستی همه سران و مقامات سیاسی و نظامی حکومت اسلامی، باز هم سرکوب‌گری حکومت در این شرایط سخت را نیز به نمایش می‌گذارند. ضمن آن‌که با راهکارهای نظامی و امنیتی هرگز نمی‌توان به جنگ و مقابله با ویروس کرونا شتافت. تنها آموزه‌های علمی و راهکارهای بهداشتی و پیش‌گیرانه و حانفشانی‌های کادر پزشکی در همه رده‌های مختلف آن می‌تواند به چنین بیماری‌هایی فایق آید. ولی سران حکومت اسلامیی علم و دانش امروزی را کنار می‌زنند و هم‌چون ۴۱ سال گذشته قلدرمآبی ارگان‌های سرکوب و ارتش و سپاه و بسیج‌شان را به‌جای آن بنشانند. چون طبیعت شان جنایت‌کارانه و متجاوزانه و دروغ گویانه است!

در این میان در سطح شهرها، هم‌چنان کمبود و نبود ماسک و دست‌کش و مواد ضدعفونی مثل الکل مسئله‌ای جدی است چنان‌که این مسئله در بیمارستان‌ها به دلیل ضرورت وجود وسایل ایمنی نمودن کادر درمانی چالشی جدی‌تر و بزرگ‌تر است.

در حالی بسیاری ابتلای زیاد کادر درمانی به کووید ۱۹ را نبود تجهیزات حفاظتی می‌دانند که به اعتقاد پزشکان خستگی مفرط و نبود آموزش کافی درباره چگونگی استفاده از تجهیزات محافظتی نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد.

 

در حقیقت مقابله با کرونا مثل یک جنگ است. وقتی تدارکات و لجستیک کافی برای نیرو‌های خط مقدم وجود نداشته باشد، نبود نیرو با نیروی خسته چندان تفاوتی نمی‌کند. در چنین روندی، کادر پزشکی ایران در مقابل بی‌تفاوتی و سرکوبگری و میلیتاریستی و دروغ‌گویی حکومت اسلامی، می‌تواند نهادهای مستقل خود را تشکیل دهد، با نهادهای مستقل موجود مردمی و هم‌چنین نهادهای انسان دوست جهانی، در ارتباط قرار گیرد، معضلات و مشکلات و کمبودهای خود را با مردم در میان بگذارد و از این طریق، از کمک‌های موثرتر مردمی برخوردار گردد.

در پایان جا دارد که بار دیگر از کلیه کادر پزشکی و بهداشت و درمان انسان‌دوست جامعه ایران قدردانی کرد و به تلاش‌ شبانه‌روزی آن‌ها در درمان بیماران ارج نهاد!

 

شنبه نهم فرودین ۱۳۹۹‌-‌ بیست و هشتم مارس ۲۰۲۰

ضمایم:

۱:

پیام تشکر و قدردانی سندیکای هفت‌تپه از کادر پزشکی و درمانی کشور

جمعه هشتم فروردین ۱۳۹۹

 

این دنیای وارونه که جان انسان‌ها کم‌تر از قیمت یک قرص نان است، باید واژگون شود

عزیزانی که در مراکز پزشکی و درمانی در این شرایط بسیار سخت، مشغول به ارائه خدمات پزشکی هستید، تشکر ما را پذیرا باشید.

خواهران و برادران بهیار و کمک بهیار پزشکان، پرستاران، راننده‌گان و تمام عزیزانی که در این شبکه بزرگ با جانفشانی در مقابل ویروس کرونا، در بدترین شرایط موجود و با توجه به نبود لوازم و تجهیزات لازم و مناسب به فداکاری و از جان گذشتگی ادامه می‌دهید، تشکر ما را پذیرا باشید.

شما هایی که با اتکا به علم و دانش و توانمندی‌های پزشکی راه مبارزه با ویروس کرونا را در پیش گرفته‌اید، تشکر ما را پذیرا باشید، هر چند در این مبارزه تا کنون چندین پزشک و پرستار و کادر درمانی جان عزیز خود را از دست داده‌اند. اما تشکر ما را پذیرا باشید. یادشان گرامی باد

شما‌هایی که نه بر اساس باورهای جاهلانه -‌روغن بفشه‌ها‌- بلکه بر اساس داده‌های علمی روز، به یاری مردم ستم‌دیده می‌شتابید و در این را پرچمدار مبارزه با ویروس کرونا شده‌اید، تشکر ما را پذیرا باشید.

شما‌هایی که با رقص و پایکوبی‌(در بیمارستان‌ها) باعث شادی و شکوفا شدن لبخند امید بر لب بیماران می‌شود، کمال تشکر ما را پذیرا باشید، و ننگ باد کسانی که با ناله و فغان و نوحه‌خوانی فضای یاس و نا امیدی را برای بیماران بوجود می‌آورند.

درود بر شما که برای کسب در آمدهای آن‌چنانی، به‌وظیفه پزشکی درمانی پشت پا نزدید و با حس خوب انسانی در کنار بیماران ایستاده‌اید، تشکر ما را پذیرا باشید.

در این شرایط ویژه که بعضی‌ها توان درک واقعیت‌ها را ندارند و با داستان جن‌گیری و رمالی، با بیرون کردن پزشکان بدون مرز، با در اختیار گرفتن تمامی امکانات لازم پزشکی تنها به فکر سلامتی خود و خانواده‌هایشان هستند و زندگی بیش از ۸۰ میلیون انسان در ایران را در ورطه نابودی قرار داده‌اند، فرق است، از این بابت هم پذیرای تشکر ما باشید.

هر چند می‌گویند که ویروس کرونا فقیر و غنی و خودی و غیر خودی را نمی‌شناسد، اما واقعیت این است که موجودی کارت‌های اعتباری، داشتن سرمایه‌های کلان، تغذیه خوب از دوران پیشا جنینی تا تولد و بزرگ شدن، شرایط محیط و نوع کار و… همه این‌ها می‌تواند شانس زنده ماندن را افزایش دهد، می‌توان با پول‌های باد آورده کسانی را به استخدام در آورد و در بیمارستان‌های خصوصی و خانگی به در مان پرداخت، ما می‌گویم جان تک‌تک انسان‌ها مهم است و باید برای نجات انسان‌ها تلاش کرد،اما واقعیت این است که هنوز فرو دستان جامعه ایران در مقابل این ویروس ناتوان‌ترین هستند و در معرض خطر بیش‌تری قرار دارند.

کارگران بیکار و فصلی و روز مزد، دست‌فروشان، کودکان کار و خیابان، کارتون خواب‌ها، کارگرانی که مجبور هستند برای داشتن لقمه‌ای نان، هنوز در محل کار حضور داشته باشند و…همه این‌ها نشان می‌دهد که این ویروس طبقاتی است، تهی دستان و فرو دستان جامعه باید انتخاب کنند یا از گرسنگی بمیرند یا از مبتلا شدن به ویروس کرونا!!؟ چرا که قرنطینه برای بخش بزرگی از مردم در ایران به‌تمام معنی بی‌معنی است، پس خالی از حقیقت نیست که بگویم که این ویروس هنوز طبقاتی است.

اگر امروز صاحبان زر و زور و سود پرستان به‌فکر فرو رفته‌اند و می‌خواهند با صدقه رفع بلا کنند، تنها به این دلیل است که خطر ابتلا به این ویروس را احساس کرده‌اند اما آن‌ها مطمئن هستند که ویروس گرسنگی برای آن‌ها و خانواده‌هایشان خطر‌آفرین نیست و وجدان هیج صاحب سرمایه‌ای همراه با رسانه‌های خبری‌شان تاکنون در باره فاجعه مرگ‌و‌میر گرسنگی تحریک نشده و برایشان مهم نیست که روزانه چند هزار نفر انسان از گرسنگی جان می‌سپارند؛ پس ویروس کرونا هنوز طبقاتی است و جان ما کارگران و فردوستان در خطر جدی‌تری قرار دارد، تا جایی که تهیه و خرید ابتدایی‌ترین مواد نظافتی و بهداشتی برای میلیون‌ها نفر از ما در ایران غیرممکن تر شده است.

عزیزان، خواهران و برادرانی که در مراکز پزشکی و درمانی هم‌چنان به وظیفه خود عمل می‌کنید، تشکر صمیمانه ما را پذیرا باشید، از بابت تمام تلاش‌های شبانه‌روزی تان، از بابت خود‌گذشتگی‌ها، از بابت دوری از خانواده‌هایتان و از بابت داشتن حس انسان‌دوستی، تشکر ما را پذیرا باشید.

این دنیای وارونه که جان انسان‌ها کم‌تر از قیمت یک قرص نان است، باید واژگون شود.

در حاکمیت شوراها که کارگران و فرودستان و آحاد افراد جامعه در آن تصمیم‌گیرنده و اجرا‌کننده هستند، داشتن خدمات درمانی، پزشکی و تامین زندگی سالم بخشی از وظایف ابتدایی خواهد بود و جامعه در مقابل جان تمام انسان‌ها مسئول بوده و هیج برتری بین انسان‌ها وجود نخواهد داشت و همگی افراد جامعه فارغ از موقعیت‌های شغلی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… از امکانات موجود بر اساس نیازها، استفاده خواهند کرد و دیگر نه از بیمارستان‌های خصوصی خبری خواهد بود نه از بیمارستان‌های خانگی، نه از رمالی و جن‌گیری خبری خواهد، نه از فروشنده‌گان‌ روغن بنفشه، و نه از لیس زدن‌های ابلهانه خبری خواهد.

علم و دانش بر جهل‌پرستی پیشی خواهد گرفت و وظیفه انسانی و اجتماعی بر خودپرستی، خودخواهی بر جاه‌طلبی و قدرت‌طلبی استثمار گران پایان خواهد داد.

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه ضمن سپاس و تشکر و قدردانی از تمام زحمات تاکنونی شما عزیران پرستار، پزشک، بهیار و کمک بهیار، راننده و نگهبان و تمامی عوامل پزشکی و درمانی که صادقانه و خارج از مناسبات پول و قدرت فداکارانه در مبارزه با ویروس وارداتی کرونا دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید درود می‌فرستیم و یاد تمام عزیزانی که در این راه جانباخته‌اند را گرامی می‌داریم. تشکر ما را پذیرا باشید.

 

سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه

 

۲-

مرکز اروپایی کنترل بیماری‌ها

شیوع ویروس کرونا که به‌سرعت به‌یک همه‌گیری جهانی بدل شد، پرسش‌های زیادی را در ذهن بسیاری از شهروندان کشورهای مختلف برانگیخته است.

از جمله این‌که نشانه‌های آلودگی به ویروس کرونای جدید چیست؟ چه کسانی بیش‌تر در معرض ابتلا هستند و دست‌یابی به واکسنی برای ایمن شدن در برابر آن چه‌قدر زمان می‌برد.

مرکز اروپایی کنترل بیماری‌ها به برخی از این پرسش‌ها پاسخ داده است:

۱- نشانه‌های آلودگی به کووید-۱۹ چیست؟

شایع‌ترین نشانه بالینی ابتلا به ویروس کرونای جدید که در آزمایشگاه به تایید علمی رسیده شامل این موارد است: تب ۸۸ درصد، سرفه خشک ۶۸ درصد، کوفتگی ۳۸ درصد، تولید خلط ۳۳ درصد، مشکل تنفسی ۱۹ درصد، گلودرد ۱۴ درصد، سردرد ۱۴ درصد و درد عضلانی ۱۵ درصد. دیگر عوارضی که کمتر شایع بوده عبارتند از اسهال ۴ درصد و استفراغ ۵ درصد.

برآوردهای جدید حاکی از آن است که دوره نهفتگی کووید-۱۹ بین پنج تا شش روز است که البته بین یک تا ۱۴ روز متغییر است. برپایه یک پژوهش تازه، برای رعایت احتیاط لازم، باید دوره نهفتگی را دست کم ۱۴ روز محاسبه کرد.

۲- آیا بعضی از افراد به نسبت دیگران بیشتر در معرض ابتلا هستند؟

عموما در افراد مسن و کسانی که مشکلات سلامتی دارند (از قبیل فشارخون بالا، دیابت، بیماری‌‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های تنفسی مزمن و سرطان) احتمال بروز عوارض جدی بیشتر از بقیه وجود دارد.

۳- آیا کودکان هم در معرض ابتلا به کووید-۱۹ هستند؟

این بیماری در کودکان نسبتا نادر و خفیف است. بر پایه یک پژوهش گسترده بیش از دو درصد موارد ابتلا زیر ۱۸ سال بوده‌اند. از این شمار، کمتر از ۳ درصد عوارض شدید یا وخیم داشته‌اند.

۴- در صورتی که با یک شخص مبتلا به کووید-۱۹ برخورد داشتم چه باید بکنم؟

به مسئولان بهداشتی منطقه خود اطلاع دهید تا دستورهای لازم را دریافت کنید. اگر عوارض بیماری در شما ظاهر شد، باید هرچه سریع‌تر با مرکز درمانی خود تماس‌ بگیرید و به آن ها بگویید که با یک بیماری کرونایی تماس داشته‌اید.

۵- آیا برای این ویروس واکسنی وجود دارد؟ چه قدر طول می‌کشد که واکسن کرونا تولید شود؟

هم‌اینک هیچ واکسنی برای ویروس‌های کرونا در انسان، از جمله ویروس کووید-۱۹، وجود ندارد. به همین دلیل است که پیش‌گیری از آلودگی به این ویروس اهمیت زیادی دارد و باید از گسترش بیش‌تر آن جلوگیری به عمل آورد.

ساخت واکسن زمان‌بر است. چندین شرکت داروسازی در حال کار بر روی گزینه‌های احتمالی این واکسن هستند. با این همه، تولید و در دسترس قرار گرفتن واکسن ماه‌ها، چه بسا سال‌ها،‌ به طول خواهد انجامید. چراکه لازم است قبل از استفاده به طور دقیق مورد آزمایش‌های متعدد قرار بگیرد که بی‌خطر و همچنین مؤثر بودن آن تأیید شود.

۶- اگر امسال واکسن آنفلوآنزا زده باشم آیا در مقابل کووید-۱۹ مصونیت دارم؟

ویروس‌های آنفلوآنزا و کووید-۱۹ دو ویروس متفاوت هستند. واکسن آنفلوآنزای فصلی در برابر کووید-۱۹ مصونیت ایجاد نمی‌کند.

۷- تماس با حیوانات خانگی یا دیگر جانوران چه‌قدر در ابتلا به کووید-۱۹ اثر دارد؟

چندین نوع ویروس کرونا توانایی آلوده کردن حیوانات و انتقال به دیگر گونه‌های جانوری و انسان‌ها را دارند. اما هیچ سند علمی برای امکان انتقال ویروس کرونای جدید از حیوانات دست‌آموز‌(مثلا سگ‌ها و گربه‌ها) به انسان‌ها وجود ندارد. البته به عنوان یک اصل، همیشه باید در تماس با حیوانات دستورهای اولیه بهداشتی را رعایت کرد.

۸- همه‌گیری چه قدر طول خواهد کشید؟

متأسفانه پیش‌بینی مدت زمان همه‌گیری و تبعات آن ممکن نیست. در حال حاضر با ویروس جدیدی مواجه هستیم و به همین دلیل هم درباره بسیاری از مسائل نمی‌توانیم با اطمینان اظهار نظر کنیم. برای نمونه، معلوم نیست که آیا، مثل آنفلوآنزای فصلی، با گرم شدن هوا و فرا رسیدن فصل تابستان در نیم‌کره شمالی میزان ابتلا به کرونای جدید کاهش خواهد یافت یا نه.

۹- چه طور می‌توانم از مبتلا شدن پیش‌گیری کنم؟

این ویروس از طریق چشمان، بینی و یا دهان شما می‌تواند وارد بدن‌تان شود؛ بنابراین آن‌چه مهم است این است که با دست‌های نشسته صورت‌تان را لمس نکنید. شستن دست‌ها با آب و صابون به‌مدت دست‌کم ۲۰ ثانیه، استفاده از محلول‌، ژل یا دستمال‌های الکل‌دار هم در هر حال توصیه می‌شود.

هم‌چنین توصیه می‌شود که برای کاستن از خطر ابتلا با قطرات مخاط تنفسی، در برخورد با افرادی که به کووید-۱۹ مبتلا شده‌‌اند و عوارض آن را نشان می‌دهند، فاصله‌ حداقل یک متری را رعایت کنید.

 

۳:

بررسی‌های و تحقیقات و اظهارنظرهای دانشمندان ایران و جهان، نشان می‌دهند کرونا یک سلاح بیولوژیک است یا این‌که کرونا محصول تغییر ژنتیکی ویروس توسط انسان باشد را هیچ نهاد علمی معتبری تایید نکرده است. برعکس دانشمندان و نهادهای علمی بر این باور هستند که کرونا محصول تکامل طبیعی ویروس سارس است.

مجله Nature، به‌عنوان یکی از معتبرترین مجله‌های علمی در حوزه ژنتیکی روز دوم ماه مارس در مقاله‌ای تاکید دارد که کرونا یا همان کوید ۱۹ که با سندروم حاد تنفسی همراه است از خانواده ویروس سارس است که به‌صورت طبیعی تکامل یافته است. مجله نیچر دو هفته بعد در مقاله‌ای دیگر به بررسی منشا ویروس کرونا پرداخته و مجدد تاکید می‌کند که بررسی‌های علمی نشان می‌دهد که ژنتیک ویروس کرونا دستکاری شده نیست. نویسندگان این مقاله منتقل شدن ویروس از منبع حیوانی و رشد تکاملی این ویروس در حیوان را محتمل‌ترین سناریو می‌دانند و اعتقادی به سناریوهایی که کرونا را محصول آزمایشگاهی می‌دانند غیرقابل قبول می‌دانند.

 

مجله BioSpace نیز روز ۱۸ مارس در مقاله‌ای با عنوان «محققان بین‌المللی نتیجه گرفته‌اند که کوید ۱۹ ساخته بشر نیست» بر این نکته تاکید دارد که «نتیجه تحقیقات ثابت می‌کند که ویروس کرونا محصول تکامل طبیعی است و به هرگونه گمانه‌زنی در مورد مهندسی ژنتیک عمدی پایان می‌دهد.»

 

روزنامه USA TODAY نیز روز یک‌شنبه گذشته این ادعا که آیا ویروس کرونا در یک آزمایشگاه چینی ساخته شده را مورد راست آزمایی قرار داده و نوشته است: «بر اساس ژنوم ویروس و خصوصیات آن، هیچ ادله‌ای وجود ندارد که مهندسی شدن ویروس را تایید کند.» این روزنامه براساس تحقیقات خود، به این  ادعا نشان «نادرست» داده و معتقد است کرونا ویروسی ساخته شده در آزمایشگاه نیست.

 

۴:

هم‌زمان با افزایش سریع شمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در سرتاسر جهان، برخی دانشمندان و مراکز مطالعاتی در حال بررسی سناریوهای مختلف هستند و در یکی از بدترین سناریوها پیش‌‌بینی می‌شود ۷ میلیارد نفر به کرونا مبتلا شده و ۴۰ میلیون نفر جان ببازند.

در یکی از این مطالعات که توسط پژوهش‌گران دانشگاه «امپریال کالج» لندن تهیه شده، پیش‌بینی می‌شود، اگر کشورها اقدامات سختگیرانه‌ای که در بخش اعظم کشورهای اروپایی در دستور کار قرار گرفته را هم انجام دهند، در ۲۵۰ روز آینده، ۲۷۹ هزار شخص در اروپا و آسیای میانه بر اثر کرونا جان خود را از دست خواهند داد.

این پژوهش‌گران باور دارند که اگر همه کشورها دستورالعمل‌های کاهش روابط اجتماعی را رعایت کنند، تا پایان سال جاری، بیش از ۹/۱ میلیون نفر در سرتاسر جهان جان خواهند باخت.

اما در سناریوی بدتر که عدم التزام دولت‌ها به اقدامات پیش‌گیرانه برای مبارزه با کرونا است، تعداد کشته‌ها به ۴۰ میلیون نفر و تعداد مبتلایان به حدود ۷ میلیارد نفر خواهد رسید.

پاتریم والکر، یکی از پژوهش‌گرانی که این مطالعه را برای دانشگاه امپریال کالج انجام داده، گفت: «پیش‌بینی‌های ما نشان می‌دهد همه جهان اوضاع بهداشتی اضطراری و بی‌سابقه‌ای در هفته‌ها و ماه‌های آینده تجربه خواهد کرد.»

او در ادامه توضیح داد: «نتایجی که ما از این مطالعه به دست آورده‌ایم، نشان می‌دهد که کشورها باید بین اقدامات پرشمار و پرهزینه برای مقابله با ویروس کرونا و یا پذیرفتن ریسک اعمال فشار سریع و بیش از ظرفیت بر سیستم بهداشتی خود یکی را انتخاب کنند... نتایج این مطالعه همچنین روشن کرد که اقدامات سریع، جدی و همگانی، می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را در سال آینده نجات دهد.»

براساس آمار ارائه شده تا ساعات پایانی شب روز جمعه ۲۷ مارس ۲۰۲۰ در وبگاه worldometers تا کنون ۵۷۷ هزار و ۴۹۵ نفر در سرتاسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شده و ۲۶ هزار و ۴۴۷ نفر به همین دلیل جان باخته‌اند.


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com