راهپیمایی اربعین در عراق، نمایش قدرت سیاسی و کسب سود!

بهرام رحمانی
October 23, 2019

bahram.rehmani@gmail.com 

 

برگزاری این راهپیمایی هم‌چون شرکت در مراسم حج، یکی از اصلی‌ ترین خواسته‌های «سیدعلی خامنه ‌ای»، رهبر حکومت اسلامی ایران است. به همین دلیل، دولت و سایر نهاد‌های دولتی موظف به حمایت همه‌ جانبه از آن هستند.

بعضی کارشناسان مخارج برگزاری این راهپیمایی را تا چند میلیارد دلار در سال برآورد می ‌کنند. در حالی که تحریم‌ های اقتصادی علیه ایران و سقوط ارزش ریال، این سفر را برای زائران ایرانی هم به سفری پرهزینه تبدیل کرده است.

 

 

سران و مقامات رده بالای حکومت اسلامی ایران، بزرگ ترین شیادان و دروغ گویان تاریخ بشری محسوب می شوند.  آن ها از جمله درباره کل جمعیت شرکت کننده از کشوزهای مختلف در راهپیمایی اربعین عراق، آمارهای مختلفی از ١٥ تا ٣٠ میلیون اعلام کرده اند هم زمان همین دروغ ها را درباره هزینه های اختصاصی به این نمایش سیاسی خود نیز بیان کرده اند.

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دولت اسلامی شیخ حسن روحانی، روز اول مهر ماه ادعا کرده بود: «اربعین بدون یک ریال کمک دولت برگزار می‌شود.»؟!

این ادعا شاید در زمینه مواردی چون کمک های افراد و یا توزیع غذا درست باشد ولی گزارش‌ های متعددی درباره مشارکت دولت در تامین هزینه‌ های خدماتی منتشر شده است. بر اساس گزارش سازمان حج و زیارت، امسال ۱۶۰ تن دارو برای این مراسم ارسال شد. جمعیت هلال احمر در گزارشی درباره هزینه‌ های این نهاد اعلام کرد که شرکت ‌کنندگان در این رویداد، ۷ هزار تومان برای خدمات امدادی و پزشکی می ‌پردازند ولی این مبلغ کم تر از نیمی از هزینه‌ های هلال‌احمر در اربعین است. این نهادها به طور طبیعی مجبور هستند که از منابع دولتی کسری مالی خود را جبران کنند. علاوه بر این، امسال دولت ۱۲۵ میلیارد تومان برای تامین زیرساخت ‌های اربعین هزینه کرده است.

یا پرویز فتاح، ریيس بنیاد مستضعفان، روز ۲۰ مهرماه در صفحه توییتر خود گزارش داد که ۱۵ میلیون بطری آب، آب‌ میوه و شیر برای این مراسم ارسال شد و دستور داده سه میلیون بطری آب هم به صورت فوری برای رفع مشکل توزیع شود.

آستان قدس رضوی هم در گزارشی با اشاره به راه‌ اندازی پنج پایگاه توزیع غذا در عراق، اعلام کرد که روزانه ۷۵۰ هزار وعده غذایی بین شرکت ‌کنندگان توزیع کرده است.

شهرداری تهران، برای اربعین امسال ۱۰ میلیارد تومان و شهرداری شیراز، یک میلیارد تومان اختصاص داده اند. به گفته استاندار ایلام، شهرداری‌ هایی که در مسیر پیاده ‌روی اربعین قرار داشتند، بیش از ۱۳۷ میلیارد تومان کمک هزینه دریافت کردند.

سازمان بسیج که مالک شرکت تعاونی «جوان سیر ایثار» به عنوان بزرگ ‌ترین شرکت اتوبوسرانی ایران است نیز تمام ظرفیت خود را در این حوزه فعال کرده بود. به طور کلی از حدود ۱۶هزار اتوبوس فعال در شبکه حمل‌ونقل ایران، حدود ۱۲ هزار اتوبوس در زمینه جابه جایی مسافران اربعین فعال بودند و با توجه کمبود اتوبوس در مسیرهای داخلی سبب مشکلات متعددی و تحمیل هزینه به مسافران داخلی شد.

سپاه پاسداران اعلام کرده که امسال ۱۷۰ هزار نفر را برای انجام ماموریت‌ هایش در این رویداد به کار گرفته است.

واقعا چرا حکومت اسلامی و همه نهادهای اقتصادی، سیاسی و نظامی آن، این همه بودجه و نیرو و انرژی برای برگزاری راهپیمایی اربعین اخصاص داده است؟ این نهادها این همه پول و ثروت را را از کجا آورده اند که با دست و دل بازی خرج می کنند»؟؟

چرا نباید این همه بسیج و انرژی و بودجه به تامین زندگی کودکان کار و خیابانی، پرداخت به موقع دستمزدهای ناچیز مزدبگیران، کسر بودجه وازت خانه های بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و اموزش عالی، تامین زندگی بازنشستگان و... اختصاص داده شود؟ چرا هنوز زلزله زده گان کرمانشاه، با گذشت سه سال از این زلزله، هنوز در چادرها زندگی می کنند؟ در حالی که این همه ثروت در دستان خونین نهادهای رنگارنگ حکومت اسلامی، سران و مقامات و آقازاده های آن ها متمرکز شده است و نمی دانند با این همه ثروت بادآورده چه کار کنند؟ چرا کارگران را به دلیل عدم پرداخت دستمزهایشان، این چنین وحشیانه سرکوب و فعالین کارگری و حامیان جنبش کارگری را زندانی می کنند؟!

برای مثال، روز دوشنبه ۲۹ مهر اعتصاب و اعتراض کارگران نیشکر هفت تپه وارد بیست و نهمین روز خود شد. بنا بر خبر در این روز نیروهای امنیتی با هماهنگی دادستان شوش، با صدور حکم جلب سیار نمایندگان کارگری هفت تپه در اقدامی وحشیانه  به منزل خواهر محمد خنیفر در شوش یورش بردند و با ایجاد رعب و وحشت، مسلحانه اقدام به تفتیش منزل کردند. اما با دست خالی مجبور به ترک منزل شده و به محمد خنیفر نتوانستند دست پیدا کنند.

روز ۲۲ مهر کارگران آذرآب، در ادامه اعتراضات شان بار دیگر به خیابان آمدند، راهپیمایی کردند و  ریل راه‌ آهن را بستند. این کارگران از اول مهر ماه در اعتراض به سر می برند و بعد از اولتیماتومی ده روزه که در عمل به بیست روز کشیده شد، دوباره اعتراض شان را از سر گرفتند. در این مدت حکومت اسلامی با انواع حیله ها از جمله وعده و وعید دادن ها و تلاش برای ایجاد تفرقه در میان کارگران و نیز محاصره کارگران در کارخانه و تهدید به اخراج و دستگیری تلاش کرد حرکت اعتراضی کارگران را عقب براند.

 

 

بنا به گزارش‌ های منتشرشده در شبکه‌ های اجتماعی، دادگاه انقلاب اسلامی تهران، در مرحله بدوی حکم ‌های قضائی سنگینی را علیه فعالان کارگری پرونده اعتراض‌ های نیشکر هفت‌ تپه صادر کرده است. بر اساس این حکم اسماعیل بخشی به ۱۴ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق، محمد خنیفر به ۶ سال حبس تعزیری، سپیده قلیان، امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی فرد، ساناز الهیاری و عسل محمدی هر کدام به ۱۸ سال حبس تعزیری محکوم شدند. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات اسماعیل بخشی و سایر فعالان کارگری همراه با وی در مردادماه سال جاری در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده بود. پرونده علی نجاتی دیگر متهم این پرونده، کماکان مفتوح است.

اسماعیل بخشی نماینده جسور و جوان کارگران نیشکر هفت تپه و سپیده قلیان، روزنامه نگار جوان و حامی کارگران این شرکت، که هم اکنون به ترتیب در زندان های اوین و قرچک ورامین نگه داری می شوند در تاریخ ۳۰ دی ماه ۹۷، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از مدتی به زندان های شیبان و سپیدار اهواز منقل شده بودند. بازداشت اسماعیل بخشی و سپیده قلیان در حالی صورت گرفته بود که تلویزیون حکومت اسلامی ایران، شب ۲۹ دی ماه سال گذشته در فیلمی با عنوان «طراحی سوخته» اعترافاتی از اسماعیل بخشی، سپیده قلیان و علی نجاتی، عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت ‌تپه که در جریان بازداشت و بازجویی پیشین آن ها ضبط شده بود را نمایش داد. این فیلم بعد از شکنجه شدید متهمان تهیه شده بود و اسماعیل بخشی با انتشار نامه جزئیات آن را افشا کرد.

در سیزدهم مهر ماه نیز معلمان شاغل و بازنشسته به مناسبت روز جهانی معلم مقابل وزارت آموزش و پرورش جمع شدند و با شعارهایی چون «حقوق های نجومی، فلاکت عمومی»، «معیشت، منزلت، حق مسلم ماست»، «جای معلم زندان نیست» و...، پیگیر مطالبات شان شده و بر دو خواست تحصیل رایگان و درمان رایگان برای همه تاکید ورزیدند و خواستار افزایش حقوق ها به بالای خط فقر هفت میلیونی شدند.

...

***

پس از سقوط «صدام حسین» در عراق، این مراسم مذهبی که سال ‌ها به حاشیه رانده شده بود، با حمایت حکومت شیعی ایران و عراق بار دیگر رونق گرفت و عمدتا تبدیل به ابزاری سیاسی و تبلیغاتی برای حکومت اسلامی شد.

در این میان، یک سئوال خیلی مهم و اساسی است و این که واقعا چه نهادی از راهپیمایی بزرگ اربعین در عراق بیش ترین سود سیاسی - اقتصادی را می‌ برد؟ ساز و کار رسمی و قانونی شرکت در مراسم راهپیمایی اربعین چیست و اهداف پشت پرده سازمان ‌دهی این مراسم در ایران، چگونه است؟

واقعا چرا حکومت اسلامی و نهادهای ریز و درشت آن هر سال این همه انرژی و پول صرف می کنند؟

حکومت اسلامی ایران، هزینه‌ هنگفتی برای مراسم اربعین اختصاص می دهد که قاعدتا این مبالغ باید به خدمات عمومی و رفاه عمومی جامعه ایران اختصاص داده شوند: «خرج از کیسه مردم و حاتم طایی»!

در ادامه همین مطلب جواب این سئوالات را خواهیم گرفت و به این نتیجه خواهیم رسید که چگونه و از چه طریقی نهادهای حکومتی و شرکت های دولتی به ویژه سپاه پاسداران، نیروهای بسیج و وزارت اطلاعات هر دو وجه سیاسی - اقتصادی این نمایش بزرگ را می برند. در کنار آن ها، باز هم عوامل نزدیک به سران و مقامات حکومت و نهادهای آن هستند که سودهای کلانی به جیب می زنند.

برای مثال، بانک مرکزی ایران نیز چندی پیش با آن ‌که اعلام کرده بود ارز اربعین را نمی تواند تامین کند اما اعلام کرد: «برای هر زائران اربعین، ۱۰۰ یورو به عنوان ارز مسافرتی درنظر گرفته است که با نرخ امروز (یک شنبه ۷ مهرماه) مبلغ آن حدودا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان می‌ شود.»

راهپیمایی اربعین مراسم بسیار گرانی برای ایران است. محاسباتی که شرح‌شان در ادامه آمده نشان می ‌دهد، چیزی قریب به ۸۰۰ میلیارد تومان رسما از منابع عمومی صرف برگزاری این مراسم می ‌شود. آن هم در شرایطی که دولت می گوید برای تامین نیازهای اساسی جامعه دچار مضیقه است، به جز این راهپیمایی اربعین مخاطرات سیاسی، امنیتی و اجتماعی هم دارد که حاصل جمع هزینه‌ ها را به مراتب بیش تر از ۸۰۰ میلیارد تومان می‌ رسد.

مراسم اربعین چند سالی است که ستادی ویژه دارد و در برپایی آن مسئولان تمامی استان‌ها و شهرستان ‌ها مشارکت می‌ کنند.

برای ساماندهی این مراسم نهادهای حکومتی، دولتی و شبه دولتی متعددی از جمله شهرداری ‌ها، وزارت بهداشت، وزارت کشور، وزارت راه و ترابری، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد، آستان قدس رضوی و چندین نهاد دیگر بسیج می ‌شوند.

امروز در حالی روی آنتن زنده شبکه خبر اعلام می شود که هزینه ٣٠ دقیقه مکالمه زائران ٧٠٠ هزار تومان است که پیش تر طبق اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هزینه تماس تلفنی سیم کارت های ایرانی برای هر دقیقه همراه اول و ایرانسل ٢٥٠٠ تومان است و این شایعه پراکنی ها به سردرگمی و نگرانی خانواده زائران دامن می زند. (خبرگزاری موج، ٢٩ مهر ١٣٩٨)

 

اما علاوه بر هزینه‌ های مالی هنگفت، راهپیمایی اربعین با نگرانی‌ های امنیتی و خطر جانی برای زائران ایرانی همراه بوده و همین موضوع ضرورت برپایی آن را در شرایط پرتنش حاکم بر منطقه زیر سئوال برده است. 

برای حکومت اسلامی ایران، بزرگ ترین قدرت شیعه در خاورمیانه، راهپیمایی کربلا حالا به مانوری سیاسی تبدیل شده است. خامنه ای این راهپیمایی را حرکتی میلیونی خوانده و آن را ضامن بقای کشور می ‌داند.

قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران هم آن را نشانه ‌ای از قدرت و تظاهر مذهبی شیعی ۲۰ میلیونی خوانده است.

در حالی که مراسم امسال هم ‌زمان با ناآرامی‌ ها و اعتراض ‌های ضددولتی در این کشور و شعارهایی تند علیه حکومت اسلامی ایران، برگزار شده است.

امسال با وجود نگرانی‌ های امنیتی محسوس برای زائران، مقام‌ های ایران از هفته‌ ها پیش، یک ‌صدا بر ضرورت برگزاری این راهپیمایی، عادی بودن اوضاع در عراق و امنیت زائران تاکید داشتند. 

یحیی رحیم‌ صفوی، مشاور عالی رهبر ایران، حتی هدف از اعتراض ‌های عراق را تاثیرگذاری بر مراسم اربعین خواندند.

او گفته است: «اگر از آسمان تیر و سنگ هم ببارد، باز هم نباید خللی در برگزاری راهپیمایی اربعین ایجاد شود.»

سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم به تازگی گفته بود: ‌«راهپیمایی اربعین امسال چون سال‌ های گذشته با عزت، عظمت و در کمال امنیت برگزار می ‌شود.»

هم زمان عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه حکومت اسلامی ایران هم با اشاره به این که تحولات عراق یک مسئله داخلی است، گفته است: «این اتفاقات تاثیر ویژه‌ ای بر راهپیمایی اربعین حسینی نخواهد داشت.»

مقام ‌های حکومت اسلامی ایران، امسال مجوز سفر بدون ویزای زائران ایرانی را به عراق گرفتند. 

در حالی که همه ساله زائران ایرانی موظف به اخذ روادید عراق بودند. سال گذشته زائران ایرانی دست کم ۴۰ دلار برای اخذ ویزا هزینه کردند اما امسال در پی توافق میان ایران و عراق شرکت کنندگان در راهپیمایی اربعین، بدون روادید و به طور رایگان عازم کربلا شدند.

اقدامی که بی شک در رشد تعداد متقاضیان شرکت در این راهپیمایی بی تاثیر نبوده است.

هزاران دستگاه اتوبوس از ایران راهی مرزها شده و از آن جا به عراق رفته‌ اند تا این جمعیت را جابه‌جا کنند. ۱۱۰۰ دستگاه آمبولانس برای ارائه خدمات درمانی و اورژانسی به زائران اربعین در مرزها مستقر شده و فهرست خدمات و تدارکات دولتی و حکومتی برای تسهیل این سفر بلند بالاست.

به گفته رییس سازمان حج و زیارت، استقبال مردم از سفر به «‌عتبات عالیات در اربعین» امسال جهش فوق ‌العاده‌ ای داشته است.

علی‌رضا رشیدیان گفته است: «در مراسم اربعین سال گذشته حدود ۲ میلیون نفر در سامانه سماح ثبت ‌نام کردند…اما امسال تاکنون بالغ بر ۳ میلیون و ۵۴ هزار و ۷۴۶ نفر در سامانه ثبت نام کرده ‌اند.»

بیش از سه میلیون نفر در حالی راهی کربلا شدند که در آن سوی مرز، با مشکلاتی از جمله کمبود وسایل حمل و نقل در خاک عراق، کمبود آب آشامیدنی و یخ مواجه شدند. بعضی سفر را نیمه تمام گذاشته و به ایران بازگشتند.

گزارش‌ ها حاکی از آن است که بعضی زائران ایرانی قادر به کرایه ماشین یا اتوبوس برای رساندن خود به نجف و کربلا نیستند. 

حضور میلیونی زائران ایرانی، برای حکومت ایران، مانور قدرتی بزرگ پیش روی رقبای منطقه ‌ای و حتی آمریکا و اسراییل و عربستان است. آن ‌هم در روزهایی که خاورمیانه به انبار باروتی بدل شده که هر لحظه امکان شعله ور شدن دارد.

در سال ‌های نخست برگزاری راهپیمایی اربعین، به واسطه ضعف زیرساخت‌ های عمرانی و گردش ‏گری دو کشور ایران و عراق در مرز‌ها، زائران بیش تر به صورت فردی در این مراسم شرکت می‌ کردند. اما با گذشت چندین سال و رونق گرفتن این مراسم در میان بسیاری از نیرو‌های مذهبی در ایران و بالا رفتن گردش مالی آن، علی خامنه‌ ای به سازمان حج و زیارت دستور داد سازمان‎ دهی این مراسم را برعهده بگیرد.

به این ترتیب، سازمان حج و زیارت توانست انحصار این مراسم به همراه تمام درآمد‌های حاصل از آن را در اختیار خود گرفت و خیلی سریع دست به کار شد.

توجیه این سازمان، چنین بود که پس از سقوط صدام در سا‌ل ‌های ۱۳۸۲ و حضور بی‌ رویه و بدون برنامه جمع زیادی از ایرانیان در مراسم اربعین عراق باعث شده بود تا اوضاع از اختیار طرف‌ های ایرانی خارج شود. با همین استدلال، مقدمات سازمان‏ دهی راهپیمایی به سوی کربلا از جنوب کشور را آغاز کرد تا در چهلمین روز پس از سال گرد کشته شدن «امام حسین» در واقعه عاشورا، زائران در کنار مرقد امام سوم شیعیان، در مراسم اربعین او شرکت کنند.

سازمان حج و زیارت در نخستین گام خود در سال ۱۳۸۴، اقدام به تاسیس شرکتی خصوصی با نام «شرکت مرکزی دفاتر خدمات زیارتی سراسر ایران» (شمسا) کرد که مسئولیت ثبت ‌نام از زائران را برعهده گرفت.

این شرکت در سازمان ثبت شركت‌ ها با شماره ۲۴۹۸۷۳ به ثبت رسید كه در واقع، نماینده ۳۲ شركت مركزی استانی و بیش از دو هزار و ۴۰۰ دفتر خدمات زیارتی در سراسر ایران است.

پس از راه ‌اندازی شركت شمسا، سازمان حج و زیارت نخستین یادداشت توافق در خصوص اعزام زائران ایرانی به عراق را ۲۷ تیرماه سال ۱۳۸۴ با وزیر وقت جهانگردی و آثار باستانی عراق در تهران امضاء و مبادله کرد.

در پی این توافق، شمسا به طرف ‌های عراقی معرفی شد تا این شرکت به نمایندگی از سوی همه دفاتر خدمات زیارتی سراسر ایران، با شركت ‌های مجاز عراقی قرارداد اعزام زائر را منعقد کند.

شمسا به نمایندگی از سازمان و حج و زیارت، اقدامات اجرایی مراسم راهپیمایی اربعین را برعهده دارد و تمام قرارداد‌ها و فعالیت ‌های آن باید به تایید مسوولان این سازمان برسد.

این شرکت در ادامه فعالیت‌ های خود، انحصار اعزام زائر به سوریه را نیز در اختیار گرفت.

سازمان حج و زیارت، هم‎ چنین بر توزیع سهمیه اعزام میان استان‌ها، تعیین نهایی قیمت هزینه سفر زائران و گردش مالی شرکت شمسا نظارت دارد.

شمسا و شرکت‌ های زیرمجموعه آن در واقع انحصار دریافت روادید عراق برای زائران، استخدام عوامل ثابت، اعم از خدماتی و ستادی و هم‏ چنین عوامل همراه كاروان‌های ایرانی را در اختیار خود دارد.

مصاحبه، انتخاب و اعزام همه عوامل ثابت هتل ‌ها، ناظران ثابت و سیار، آشپزها و سایر عوامل خدماتی به عراق از دیگر انحصار‌های این شرکت در ایران و عراق است.

ایجاد دفاتر نمایندگی در مرزهای خسروی، مهران، چذابه و شلمچه به منظور تعیین نوبت كاروان‌ ها و كنترل آخرین آمار خروجی از ایران و ورودی به خاك عراق هم از وظایف کارگزاران این شرکت تعریف شده است.

راه اندازی دفاتر نمایندگی ثابت در شهرهای كربلا، نجف و كاظمین و نمایندگی سیار در بین مسیرهای تردد زائران، از دیگر وظایف این شرکت است.

شمسا، هم ‏چنین وظیفه عقد قرارداد با شركت‌ های هواپیمایی مورد تایید سازمان هواپیمایی کشوری و سازمان حج و زیارت به منظور اعزام زائر را برعهده دارد.

براساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه ها، هر ساله حدود دو تا سه میلیون نفر برای شرکت در راهپیمایی اربعین راهی عراق می‌ شوند.

سازمان حج و زیارت با راه ‌اندازی شرکت شمسا، علاوه بر دریافت کمک ‌های نقدی و غیرنقدی از ارگان‌ های مختلف دولتی، از زائران نیز مبالغی برای ثبت ‌نام، ویزا، حمل و نقل، بیمه و اسکان دریافت می ‌کند.

 

اما آن چه که شاید امسال راهپیمایی اربعین را تحت ‌الشعاع خود قرار داده، افزایش هزینه ها به میزان ۳۰۰ و حتی ۴۰۰ درصد برای زائران اربعین نسبت به سال گذشته است.

برخی از دست ‌اندرکاران برگزاری این مراسم گفته اند هزینه امسال هر فرد برای شرکت در این مراسم، بین یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا چهار میلیون تومان بوده است

به همین، دلیل تلاش‌ های پیدا و پنهان مقام‌ های مذهبی و دولتی برای کاهش این هزینه ‌ها و نمایش بزرگ تر در دستور نهادهای سیاسی - نظامی قرار گرفت.

دولت شیخ حسن روحانی، در بودجه امسال دولت، مبلغ ۱۷ میلیارد تومان برای کمک به برگزاری این مراسم اختصاص داده که به نظر می ‌رسد بخشی از آن در اختیار سازمان حج و زیارت قرار گرفته است.

افزایش هزینه ‌های شرکت در این مراسم می ‌تواند از نگاهی دیگر، به منزله افزایش درآمد و سود سازمان حج و زیارت هم باشد؛ سودی که از صورت‌ های مالی آن هیچ اطلاعی در دست نیست.

بر اساس کم ‌ترین و دست پایین ‌ترین برآوردها، گردش مالی راه ‌پیمایی بزرگ اربعین به عراق بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان است. اگر فرض کنیم تعداد شرکت‌ کنندگان ایرانی این مراسم امسال سه میلیون نفر باشد و میانگین تراکنش پولی هر نفر هم فقط ۵۰۰ هزار تومان، میزان مشارکت بخش دولتی و غیردولتی و نیز کمک‌ های مردمی و نذورات را هم چیزی حدود یک سوم این رقم در نظر بگیریم، سرجمع به برآورد ۲۰ هزار میلیارد تومانی می‌ رسیم. این رقم معادل یک درصد کل نقدینگی ایران است؛ یعنی کل پولی که به شکل نقد یا موجودی بانکی در کل کشور است.

 

 

در بودجه سال ١٣٩٨، در ردیف موقت شماره ۲۳-۵۵۰۰۰۰، رقم ۲۶ میلیارد تومان تحت عنوان «تکمیل و توسعه زیرساخت‌ های ایلام برای برگزاری مراسم اربعین» پیش‌ بینی شده است. ۲۴ میلیارد تومان از این بودجه، مربوط به فعالیت ‌های عمرانی است و دو میلیارد تومان برای هزینه‌ های جاری پیش ‌بینی شده است. گزارش یا توضیحی درباره این‌ که زیرساخت‌ های توسعه مراسم اربعین چه ‌ها هستند، در دست نیست و نمی ‌توان با قطعیت گفت این رقم صرف چه کارهایی می ‌شود. اما هرچه هست، متفاوت از بودجه عمرانی است که برای توسعه استان ایلام هر سال پیش ‌بینی می ‌شود.

 

در حالی که استان ایلام یکی از استان های فقیر کشور است. اخیرا خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، در گزارشی تحت عنوان «خطر «پیری جمعیت» و «افزایش مهاجرت» در کمین استان ایلام»، نوشت: حمیدرضا سلیمانی که دو نفر از اعضای خانواده ‌اش به تهران مهاجرت کرده‌ اند می‌ گوید: مشکلات اقتصادی و بیکاری از دلایل اصلی مهاجرت اعضای خانواده‌ ام به تهران بوده است.

وی با بیان این که مسلما اگر آن ها می ‌توانستند در ایلام شغل و درآمد مناسب داشته باشند به شهر دیگر مهاجرت نمی‌ کردند، افزود: مهاجرت جوانان به خارج از استان و کشور در حال افزایش است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان ایلام تصریح کرد: تعداد بیکاران استان ایلام در حال حاضر بیش تر از ۸۰ هزار نفر است و هر سال به این تعداد افزوده می‌ شود. (خبرگزاری فارس، ۱۳۹۸/۵/۳۰)

 

هم ‌چنین در بند دوم تبصره «د» «قانون بودجه» امسال آمده است: «زائران اربعین که از تاریخ بیست و چهارم شهریور ماه سال ۱۳۹۸ تا دوازدهم آبان‌ ماه سال ۱۳۹۸ از مرزهای زمینی به مقصد کشور عراق از کشور خارج می‌ شوند، از پرداخت عوارض خروج معاف می ‌باشند.»

در شرایط عادی، عوارض خروج زمینی برای سفرهای زیارتی، ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. اگر فرض کنیم که امسال سه میلیون نفر برای شرکت در مراسم اربعین به عراق سفر کنند، چیزی حدود ۳۷.۵ میلیارد تومان هم از سوی دولت برای شرکت در این مراسم سوبسید داده می ‌شود.

به جز این‌ ها، باید هزینه خدمات رایگان نهادهای دولتی را در مدت برگزاری مراسم در نظر گرفت؛ از جمعیت هلال احمر گرفته تا وزارت ‌خانه‌ های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، راه و شهرسازی، کشور و…

به جز بودجه دولتی، شهرداری تهران هم امسال حدود ۱۲ میلیارد تومان برای برگزاری مراسم راه‌ پیمایی بزرگ اربعین هزینه می ‌کند؛ حدود دو میلیارد تومان (دقیقا یک میلیارد و ۸۹۰ میلیون تومان) در ردیف شماره ۱۰۷۱۴۰۲۷۵ در مصارف بودجه شهرداری در سال ١٣٩٨، با عنوان «کمک به اجرای برنامه‌ های آیین عاشورایی و اربعین حسینی» و ۱۰ میلیارد تومان هم از اعتبارات پیش ‌بینی نشده در اختیار شهردار تهران که برای محکم‌ کاری تخصیص آن، هفتم مهر ماه به تصویب شورای شهر رسید.

به جز شهرداری تهران، بقیه شهرداری ‌های کشور هم مبالغی را برای مراسم اربعین هزینه می ‌کنند؛ به عنوان مثال، در بودجه سال ١٣٩٨ شهرداری مشهد، به شهردار این شهر اجازه داده شده است برای حمایت از ستاد اربعین، از محل اعتبارات تخصیصی دولت هزینه کند. به گفته شهردار قم نیز مدیریت بودجه اربعین از اختیارات شهردار این شهر است.

البته مشارکت‌ نهادهای عمومی و دولتی در مراسم اربعین فقط محدود به شهرداری ‌ها نیست و کمک ‌ها هم تنها کمک ‌های ریالی نیستند. بسیاری از نهادهای رسمی کشور در تامین امکانات و ارایه تسهیلات و کمک مالی به زائران مورد نیاز این مراسم مشارکت دارند؛ به عنوان نمونه، می ‌توان به این چند مورد اشاره کرد که تنها در دو روز گذشته در خبرگزاری ‌های رسمی ایران منتشر شده ‌اند:

بنیاد مستضعفان: مسئولان بنیاد مستضعفان اعلام کرده ‌اند مبلغ ۵۵۰ هزار تومان کمک بلاعوض به هفت هزار و۲۰۰ نفر از مردم محروم ۱۲ شهرستان برای شرکت در مراسم اربعین امسال پرداخت کرده است. سرجمع این کمک ‌های می‌ شود سه میلیارد و ۹۶۰ میلیون تومان.

کمیته امداد امام خمینی: در یک قلم، تنها کمیته امداد لرستان به یک ‌هزار و۷۰۰ مددجوی این استان کمک‌ هزینه ۷۰۰ هزار تومانی زیارت اربعین پرداخت کرده است. صورت حساب این کمک ‌ها، یک میلیارد و ۱۹۰ میلیون تومان است. اگر فرض کنیم کمیته امداد بقیه استان‌ ها هم همین ‌قدر هزینه کرده باشند، مجموع کمک ‌های مالی این نهاد غیردولتی برای کمک به برگزاری مراسم اربعین امسال، به بیش از ۳۰ میلیارد تومان می‌ رسد.

آستان قدس رضوی: اگرچه هیچ گزارش دقیقی درباره جزییات هزینه‌ کرد آستان قدس رضوی در مراسم اربعین وجود ندارد اما با جستجو در میان اخبار، می ‌توان شواهد زیادی از مشارکت فعالانه این نهاد در مراسم اربعین پیدا کرد.

ستاد اجرایی فرمان امام: این ستاد به عنوان دیگر نهاد قدرتمند مالی غیردولتی ایران نیز از قافله عقب نمانده است. آن طور که رییس این ستاد اعلام کرده، سرو یک میلیون وعده غذای گرم، راه‌اندازی هفت ایستگاه سلامت با حضور ۴۰۰ پزشک، تامین ۱۵۰ تخت بیمارستان سیار و اعزام دو هزار نفر «زائر اولی» به کربلا در مراسم اربعین، جزو خدمات ستاد اجرایی فرمان امام بوده است. اگر فرض کنیم هزینه اعزام هر زائر ۵۰۰ هزار تومان و هزینه تهیه هر پرس غذا، معادل هزینه تمام‌شده تهیه هر پرس غذای دانشجویی، یعنی ۱۲ هزار تومان باشد، بدون احتساب سایر خدمات، میزان هزینه‌ کرد این ستاد بیش از ۱۳ میلیارد تومان است.

موکب‌ های اربعین: بر اساس گفته رییس کمیته اسکان و تغذیه ستاد اربعین، امسال دو هزار و ۸۰۰ موکب ایرانی به زائران راه‌ پیمایی بزرگ اربعین خدمات ارایه می‌ کنند؛ از تهیه و توزیع غذا گرفته تا اسکان. او گفته است: «ظرفیت پخت غذای موکب‌های ایران به سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر و ظرفیت اسکان موکب‌ها نیز امسال از ۸۰۰ هزار نفر سال گذشته، به دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.»

دو سال پیش در حالی که ظرفیت تهیه غذا نصف این میزان هم نبود، سرجمع ۵۴ میلیون پرس غذا میان زائران توزیع شد. با این حساب، می‌ توان با اطمینان گفت حجم توزیع غذا در اربعین امسال به بیش از ۱۰۰ میلیون پرس می ‌رسد. اگر فرض کنیم هزینه تهیه هر پرس غذای نذری معادل هزینه تمام شده یک پرس غذای دانشجویی (۱۲ هزار تومان) باشد، فقط هزینه تهیه غذا زائران در این موکب‌ ها به بیش از هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان می ‌رسد. قاعدتا بخش عمده ‌ای از هزینه‌ موکب‌ ها را نذورات مردم عادی تشکیل می‌ دهد اما کماکان بخشی از این هزینه‌ ها از سوی سازمان‌ های مالی عمومی تامین می ‌شود.

اصطلاحا به ایستگاه‌های خدمات ‌رسانی زائران یا گروه‌ های همراه برای اسکان، پذیرایی و خوراک‌ دهی زائران اماکن مقدس مذهبی، به ‌ویژه اماکن شیعی گفته می ‌شود.

بیمه و سامانه «سماح»: گردش مالی سامانه سماح که سامانه رسمی ثبت نام برای شرکت در مراسم اربعین است، چیزی بین ۶۶ تا ۷۵ میلیارد تومان است. از این میان، چیزی در حدود ۴۵ میلیارد تومان به عنوان حق بیمه به «بیمه مرکزی ایران» می‌ رسد و مابقی برای ارایه خدمات امدادی، در اختیار هلال احمر قرار می ‌گیرد.

هزینه ثبت ‌نام در سامانه سماح، امسال ۲۲ تا ۲۵ هزار تومان بوده است که از این میان، هفت هزار تومان به هلال احمر داده می ‌شود و ۱۵ هزار تومان دیگر به بیمه اختصاص می‌یابد. پشش بیمه ای اربعین امسال، غرامت فوت ۴۰ میلیون تومان، غرامت فوت در اثر حادثه ۲۰۰ میلیون تومان و از کارافتادگی و نقص عضو تا سقف ۲۴۰ میلیون تومان است.

 

البته کمیته زیرساخت به عنوان یکی از کمیته های ستاد مرکزی اربعین حسینی، علاوه بر موضوعات مرتبط با پروژه های عمرانی بر برنامه ریزی و بر اقدامات اجرایی نظارت می کند. این کمیته یکی از کمیته های ۱۴ گانه ستاد مرکزی اربعین حسینی است که دارای ۱۵ ماموریت و وظیفه اساسی در حوزه احداث و تکمیل پروژه های عمرانی و راه های مواصلاتی و بناهای ثابت، جانمایی و تامین امکانات برای پارکینگ های خودروهای شخصی و اتوبوس های بین شهری، تامین امکانات اضطراری و رفاهی، تکمیل پایانه های مرزی و رفع خلاهای مرزی، توسعه زیرساخت های ارتباطی حوزه فضای مجازی و افزایش پوشش مخابراتی، ارایه خدمات پولی و بانکی، ایمنی راه های مواصلاتی و حذف نقاط حادثه خیز، احداث بناهای ماندگار در پایانه های مرزی استان های هدف است که تحقق اهداف و وظایف کمیته با برگزاری جلسات کمیته اصلی و حضور در جلسات کمیته های استانی و رصد پیشرفت اجرای مصوبات جلسات و انجام بازدیدهای میدانی از مرزهای چهارگانه و پایانه های مرزی پیگیری شده است.

...

حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، در جلسه هیئت وزیران گفت: امسال چهارده برابر دولت های قبل، زائر برای شرکت در مراسم اربعین حضور پیدا کرد.

به گفته عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، همه دستگاه ها به طور هماهنگ و جهادی در این زمینه عمل کردند، مدیریت و هدایت بیش از سه و نیم میلیون نفر ایرانی و غیر ایرانی برای تشرف به کربلای معلی و راهپیمایی عظیم اربعین به یک کشور خارجی، پدیده بزرگی بود.

در چنین شرایطی، پیش ‌بینی بودجه‌ های اختصاصی، ارایه سوبسید و یارانه‌ های دولتی، مشارکت مالی فعال دولت و نهادهای ثروتمند و با نفوذ غیردولتی مانند بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام، آستان قدس، سپاه و… در برگزاری این مراسم، نشان می دهند که برای حکومت اسلامی، فشارهای کمرشکن اقتصادی، فقر، بیکاری و گرانی فزاینده در جامعه ایران، اهمیتی به اندازه نمایش قدرت راهپیمایی اربعین ندارد.

این مراسم نیز همان سایر اقدامات و عملکردهای حکومت اسلامی در منطقه، تاثیر منفی بر اقتصاد بحرانی و شکننده جامعه ایران می گذارد.

با این حساب، می ‌توان گفت برآیند اجتماعی سرمایه ‌گذاری روی مراسم راهپیمایی اربعین، عمیق‌ تر شدن شکاف اجتماعی و تشدید اختلافات دوقطبی در منطقه است. علایم این دو قطبی را می‌ توان به وضوح در شبکه‌ های اجتماعی و در گیر و دار بحث‌ های خشونت ‌بار مربوط به اربعین مشاهده کرد.

 

آمار و ارقام حیرت‌انگیز از مراسم پیاده‌ روی اربعین ١٣٩٨!

وزارت نیرو، رضا اردکانیان در حاشیه بازدید از پایانه مرزی مهران با اشاره به تمهیدات صنعت آب و برق به منظور خدمات‌ رسانی هر چه بیش تر به زائران اربعین، گفت: تامین روشنایی ۶۵۰ هکتار پارکینگ و ۱۲۰ کیلومتر روشنایی، احداث خط ۲۳۰ کیلوولت دهلران - مهران، نصب پنج هزار پروژکتور روشنایی و... بخشی از اقدامات شرکت‌های برق برای مراسم اربعین امسال بوده است.

وزیر نیرو با تاکید بر این که ظرفیت ۵۵ میلیون لیتر آب سالم و بهداشتی در پنج مرز کشور فراهم شده است، گفت: علاوه بر این روزانه ۷۰۰ سرویس‌ دهی توسط ۱۵۰ تانکر آب انجام می ‌شود و امسال با هماهنگی مقامات عراقی، دامنه خدمات به داخل این کشور وسعت داده شده است.

اردکانیان با اشاره به نصب یک هزار و ۶۰۰ دوش صحرایی در عراق، گفت: تاکنون سه هزار انشعاب آب، برق و فاضلاب نیز نه تنها به دستگاه‌ های سرویس‌ دهنده بلکه در اختیار موکب ‌ها و آشپزخانه‌ ها قرار گرفته است.

او با بیان این که سیستم ‌های دفع فاضلاب برای موکب ‌ها نیز فراهم شده است، ادامه داد: هم چنین در شهر‌های مقدس عراق نیز ۴۰ اکیپ آب و برق به ظرفیت ۱۸۰ نیرو مستقر شده و ۸۰۰ نیرو هم در مرز‌های چهارگانه مستقر شده‌ اند. (خبرگزاری میزان، ٢٤ مهر ١٣٩٨)

 

از عمده مشکلات موجود برای خدمات رسانی به زائرین، توزیع آب در آن سوی مرز بوده که حدود ۲۴ تانکر آب رسانی و یخ اعزام و روزانه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار آب بسته بندی شده توزیع شده است.

هم چنین حمل ونقل زائرین در عراق با توجه به وضعیت زیرساخت ها و تراکم جاده ها و عدم توان نظارتی کشور عراق با مشکلاتی از جمله کمبود وسیله نقلیه و اخذ کرایه های سنگین از زائرین همراه بوده که تعداد ۱۵۰۰ اتوبوس و تریلی آماده اعزام به کشور عراق است و تاکنون ۷۵۰ دستگاه به آن سوی مرز اعزام و ۲۸۱ اتوبوس در صفر مرزی حضور داشته و منتظر اجازه ورود از طرف عراق هستند.

هم چنین براساس گزارش وزارت راه و شهرسازی از وضعیت حمل و نقل در ایام اربعین امسال، در بازه زمانی ۱۰ تا ۲۰ مهر مجموع خروجی مرز‌های چهارگانه تعداد دو میلیون و ۳۱۰ هزار و ۲۷۵ نفر و مجموع ورودی از این مرز‌ها تعداد ۵۵۹ هزار و ۲۳۵ نفر بوده است.

 

غلامرضا سلیمانی رییس کل بیمه مرکزی اعلام کرد که ۴۵ میلیارد تومان خسارت از سوی صنعت بیمه به راهپیمایان اربعین حسینی پرداخت شده است. او افزود: در این بازه زمانی ۱۰۳ نفر فوت و بیش از ۲۰۰۰ نفر از زائرین بیمار به بیمارستان‌ های ایران منتقل یا در بیمارستان ‌های خصوصی عراق بستری شدند که هزینه درمان همه باید توسط شرکت بیمه پرداخت شود که به طور تقریبی برآورد می شود، شرکت بیمه ایران حدود ۴۵ میلیارد تومان خسارت باید پرداخت کند. در واقع این طرح نه تنها برای شرکت بیمه سوددهی نداشت بلکه ضریب خسارت بیش از ۱۰۰ درصدی به همراه داشت. اما صنعت بیمه از این که توانسته نقش پر رنگی در امنیت و آرامش زائرین کربلا ایفا کند و رضایت آن ها و خانوده هایشان را فراهم کند بسیار خرسند است.(خبرگزاری مهر، ۲۸ مهر ۱۳۹۸)

 

ذوالفقاری معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور درباره تدابیر اتخاذ شده برای مسیرهای برگشت برای زائران حسینی، گفت: یک ظرفیت مشخص برای حمل و نقل عمومی در داخل کشور داریم. حدود ۱۴ هزار اتوبوس بین شهری داریم که از این تعداد حدود ۱۱ هزار و ۸۰۰ اتوبوس در حال خدمت رسانی هستند. در اربعین حداکثر ۸ هزارو ۵۰۰ اتوبوس برای حمل و نقل بین شهری زائران اختصاص می‌ یابد. هم چنین امسال حمل و نقل در استان خوزستان افزایش پیدا خواهد کرد. افزون بر این حمل و نقل هوایی هم مانند سنوات گذشته وجود دارد. (خبرگزاری مهر، ١١ شهریور ١٣٩٨)

 

اماکن خدماتی در طول مسیر پیاده‌روی اربعین، تقریبا به ارائه ۱۲۵ میلیون وعده غذایی و ۱۵۰ میلیون لیتر آب آشامیدنی، پنج میلیون قوطی آب میوه و حدود ۵۰۰ هزار تن انواع میوه و سبزیجات پرداختند یعنی میانگین هفت میلیون وعده غذا در روز تا طولانی ‌ترین و گسترده‌ترین سفره غذا و آب که بشریت تا کنون شناخته است، برپا شود.

به گزارش قدس آنلاین یک شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۸، برخی آمارهای خاص اربعین را این گونه می توان برشمرد:

۱- در مراسم پیاده‌روی اربعین امسال تقریبا (بر اساس آمار غیررسمی)، بیست و یک میلیون نفر طی پنجم تا بیستم ماه صفر (چهارم تا نوزدهم اکتبر ۲۰۱۹) شرکت کردند که ۱۷ میلیون نفر آن‌ ها شهروندان عراقی از داخل و خارج این کشور یعنی حدود ۴۰ درصد ساکنان عراق یا حدود ۷۵ درصد جمعیت شیعیان این کشور بودند.

۲- در مراسم اربعین امسال، حدود ۵۰۰ هزار عراقی مقیم کشورهای خارج از حدود ۵۰ کشور شرکت کرده بودند.

۳- هزاران مسلمان اهل سنت، هم چنین مسیحی و صابئین در اربعین امسال حضور داشتند.

۴- حدود چهار میلیون غیر عراقی از بیش از ۷۰ ملیت در پیاده ‌روی اربعین شرکت کردند که بیش از سه میلیون نفر از آن ‌ها ایرانی، نیم میلیون نفر پاکستانی و نیم میلیون نفر از دیگر کشورهای جهان به ویژه هند، جمهوری آذربایجان، ترکیه، افغانستان، لبنان، کویت، بحرین، عربستان و دیگر کشورها بودند یعنی بزرگ ترین تجمع انسانی خارجی در یک کشور طی چند روز صورت گرفت.

۵- شرکت ‌کنندگان در مراسم پیاده‌روی اربعین حسینی از بیش از ۵۰۰ شهر و ناحیه و روستای عراقی در جنوب و شمال و شرق و غرب عراق، پیاده‌ روی را به سمت شهر کربلا که مرقد امام حسین در آن جا قرار دارد، آغاز کردند یعنی تنها راهپیمایی در جهان است که مراکز آغاز آن در این حجم گسترده بوده است.

۶- مجموع طول راه‌ هایی که مسیر پیاده‌ روی اربعین را به خود اختصاص داد، بیش از دو هزار کیلومتر بود یعنی بزرگ ترین مسیر پیاده ‌روی بود.

۷- مدت زمان پیاده ‌روی هم متفاوت بود از یک روز تا پانزده روز پیاپی را شامل می‌ شد.

۸-  در طول پانزده روزی که پیاده‌ روی اربعین طول کشید و در طول دو هزار کیلومتری راه‌ هایی که زائران با پای پیاده طی کردند، بیش از ۱۰۰ هزار موکب و استراحتگاه و حسینیه و مسجد در امتداد هم قرار داشت و همگی در خدمت زائران بودند و انواع خدمات رسانی را در طول شبانه روز همچون غذا، آب آشامیدنی، خدمات پزشکی، خواب، استراحت، مکان نماز خواندن، درمان، امدادرسانی، ارتباطات، حمل و نقل، نظافت و امنیت ارائه می‌ کردند.

۹- اماکن خدماتی در طول مسیر پیاده‌روی اربعین، تقریبا به ارائه ۱۲۵ میلیون وعده غذایی و ۱۵۰ میلیون لیتر آب آشامیدنی، پنج میلیون قوطی آب میوه و حدود ۵۰۰ هزار تن انواع میوه و سبزیجات پرداختند یعنی میانگین هفت میلیون وعده غذا در روز تا طولانی ‌ترین و گسترده‌ ترین سفره غذا و آب که بشریت تا کنون شناخته است، برپا شود.

۱۰- اماکن خدماتی در طول مسیر پیاده‌روی اربعین هم چنین، حدود ۶۰ میلیون خدمت در زمینه استراحت و خواب در طول راه‌ هایی که زائران طی کردند، ارائه کردند.

۱۱- بیش از ۶۰۰ هزار نفر در اماکن خدماتی و موکب ‌ها در زمینه های مختلف هم چون پخت و پز، ساخت و ساز، کارگران، علمای دینی، مهندس، پزشک، داروساز، راننده، مترجم و راهنما به خدمت مشغول بودند و...

۱۲- در این مراسم، بیش از سه میلیون کتیبه و پرچم و علم کوچک و بزرگ و متوسط که بیش تر آن‌ها به رنگ ‌های سیاه، سبز و قرمز بودند، که در میان آن‌ها ده‌ ها پرچم عراقی و صدها پرچم کشورهایی که زائران از آن کشورها شرکت کرده بودند، به ویژه از ایران، بحرین و لبنان به چشم می ‌خورد.

١٣- تمام راهپیمایی ‌های زائران پیاده به شهر کربلا سرازیر می ‌شد و مراسم اربعین هم با مشارکت بیش از ۱۵ میلیون زائر در روز بیستم ماه صفر (اربعین) در این شهر پایان یافت.

١٤- مراسم پیاده‌روی اربعین از شهر نجف آغاز شد.

١٥- ...

به این ترتیب، ریخت و پاش های سران و مقامات و آقازده ها، در این شرایط سخت، علاوه بر دزدی ها و اختلاس های رومزره، گروهی از نزدیکان حاکمیت با سفرهای تفریحی پرخرج به کشورهای منطقه، اروپا، آمریکا و… سرمایه‌ های کشور را بر باد می دهند و یا سرمایه ها را از کشور خارج کرده و در کشورهای دیگر سرمایه گذاری می کنند در حالی که ده ها میلیون شهروند ایرانی به نان شب شان محتاجند!

چند سال پیش شاکری، رییس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران، به همراه چمران و تعدادی از استادان دانشگاه امیرکبیر، جهت بازدید صحن زهرا در نجف، به عراق سفر کردند. پس از بازگشت از سفر، شاکری در مورد فعالیت‌ های گسترده «ستاد بازسازی عتبات عالیات» در عراق، گفته ‌است که هیچ صحنی به نام حضرت زهرا در جهان ثبت نیست.

ساختن صحن حضرت زهرا، با حدود ۲۲۰ هزار متر مربع زیربنا و یک ساختمان ۴ طبقه، «بزرگ ترین مجموعه صحن و سرای زیارتی در جهان اسلام» خواهد بود. او تاکید می ‌کند که: «حتی توسعه مسجدالحرام نیز از نظر سطوح زیربنایی به اندازه آن نیست.»

نام گذاری این صحن به نام حضرت زهرا به تایید آیت ‌الله سیستانی و آیت ‌الله خامنه‌ ای رسیده ‌است. به گفته شاکری، «همه نیروهای متخصص، مدیران و کارگران» طرح در حال انجام طرح «ایرانی» صحن حضرت زهرا هستند.

ساخت مجتمع اقامتی حضرت زهرا واقع در کربلا که از سال ۹۱ به بهره برداری رسيده است. پروژه اقامتی، رفاهی و درمانی در حال ساخت سيد الشهدا با حدود ۲۱ هزار متر مربع محوطه و ۱۴ هزار متر مربع زير بنا است.

پروژه ساخت صحن جديدی به نام حضرت زينب در کربلا با ۱۶۰ هزار متر مربع وسعت با هدف گسترش فضای زيارتی حرم امام حسين در دست اقدام است.

هزینه ساختن صحن حضرت زهرا با حدود ۲۲۰ هزار متر مربع زیربنا و فقط ۱۲ هزار متر مربع فرش چه قدر است؟ این یکی از بودجه‌ های کلانی است که ایران در عراق هزینه کرده‌ است.

احمد سالک رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، در حاشیه سفر به کربلا گفته ‌است: «دولت و مجلس باید ستاد بازسازی را در برنامه‌ ریزی بهتر برای فرصت حضور در عراق یاری کنند. ما در این زمینه طرحی داریم که انشاء الله در مجلس آن را طرح خواهیم کرد.»

شاکری می‌ گوید: «امیدواریم با آزادسازی بقعه ‌های متبرکه در سوریه و به فضل خدا با آزادسازی قبور بقیع بتوانیم بازسازی قبور بقیع و سوریه را به عهده بگیریم.»

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی حکومت اسلامی ایران، در مراسم تشییع جنازه سردار حمید تقوی، که به دست داعش در عراق کشته شد، گفته است: «شایعه‌ پراکنان بیمار این روزها به ترویج این سئوال می ‌پردازند که چه نسبتی بین سامرا و حمید تقوی وجود دارد و ما را چه کار به این که در عراق و سوریه چه می‌ گذرد؛ پاسخ این سئوال روشن است اگر تقوی‌ ها در سامرا خون ندهند ما باید در سیستان، آذربایجان، شیراز و اصفهان خون بدهیم.»

شمخانی با برجسته کردن راهپیمایی اربعین سال جاری در عراق، می‌گوید: «دستاوردهای ناشی از قربانی دادن در راه انقلاب دستاوردی نیست که ملت ما به راحتی دست از آن بشوید و اربعین امسال و آن راهپیمایی باشکوه ثمره همین خون‌هاست و این خون‌ها آینده منطقه را روشن‌تر خواهد کرد.»

هم چنین سردار سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، گفته است: «امروز مشاهده می‌ کنیم که ظرفیت ‌های انقلاب اسلامی از ایران به عراق متصل شده ‌است و ما در عراق یک ارتش مردمی متصل به انقلاب داریم که ده‌ ها برابر بزرگ تر از حزب الله لبنان از لحاظ کمیت است. در سوریه نیز به عنوان حلقه محوری مقاومت بر روی زمین یک ارتش مردمی متصل به انقلاب اسلامی با الگوی تفکر بسیجی داریم. در یمن جایی که پاشنه سیاست‌ های شبه جزیره آمریکا است انصارالله همانند حزب ‌الله با منطق انقلاب اسلامی عمل‌کننده در فضای ژئوپلتیک ما است.»

در ایام مراسم راهپیمایی میلیونی اربعین، دراین صحن روزانه به حدود ۳۰ هزار نفر غذا و اسکان داده و شب ‌ها حداقل بیش از ۲۰ هزار نفر در ساختمان‌ ها و محوطه صحن اسکان داده می‌ شد.

به ‌گفته ذوالفقاری، «از ابتدای محرم تاکنون بیش از سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر زائر حسینی از مرزها خارج شدند و به عراق سفر کردند.»

در یک دهه اخیر و از زمان دولت محمود احمدی نژاد، حکومت اسلامی ایران، سفر «زائران به کربلا» برای شرکت در مراسم سالگرد چهلمین روز «مرگ» امام سوم شیعیان موسوم به «اربعین»، را تشویق کرده است.

حکومت ایران برای این زائران سوبسید‌هایی نیز در نظر می‌گیرد. مثلا سال گذشته، زمانی که در داخل ایران کمبود دارو وجود داشت، اعلام کرد که مقادیری دارو و امکانات پزشکی برای زائران فرستاده می شود. هم چنین شهریور ١٣٩٧، در حالی که قیمت دلار به ۱۴ هزار تومان رسیده بود، به این زائران دلار هفت هزار تومانی داده شد. دی ‌ماه سال گذشته هم اعلام شد زائران اربعین از پرداخت عوارض خروج معاف شده‌ اند.

 

داستان های ساخته و پرداخته ذهن علمای شیعه برای کربلا

داستان‌ هایی که شیعیان بعدها درباره نبرد کربلا ساخته ‌اند، اگر جدی گرفته شوند، معلوم نیست اساسا یزید چیزی از پیکر امام حسین باقی گذارده باشد تا باقی مانده آن پیکر را شیعیان در جای معینی دفن کرده باشند. با این همه، بر اساس منابع شیعیان، مختار بن ابوعبید ثقفی در سال ۶۵ قمری مرقدی بسیار ساده برای امام حسین ساخت. خلفای عباسی (منصور، هارون و متوکل) این بارگاه را تخریب کرده‌ اند.

منصور دوانیقی، دومین خلیفه عباسی، در سال ۱۴۶ قمری این مرقد را تخریب کرد. شعری در این مورد گفته شده که ترجمه‌اش چنین است: «بنای محکم ساختند بر قبر حسین، که بر آن قبه ‌ای بود و دارای سقف بود تا پناهگاه جماعت شود، سپس منصور را کینه دیرین وادار کرد پس از نتیجه همان کینه‌ها آن بنا را تخریب کندو» (مدرس، محمدباقر، شهر حسین علیه‌السلام، قم، دارالعلم، ۱۳۸۰ش، ص۱۹۱).

دومین بار، به دستور هارون الرشید (دوره حکومت: ۱۷۰ تا ۱۹۳)، درخت سدری که بر مرقد سایه افکنده بود، از ریشه کنده شد، بنای قبر تخریب شد و زمین آن شخم زده شد (شیخ طوسی، محمد بن حسن، الامالی، قم، دارالثقافه، ۱۴۱۴ق. ص ۳۲۵).

با این که پس از شخم زدن زمین و از بین بردن همه چیز، اثری وجود نداشت، گفته می ‌شود که مامون در دوران حکومتش مرقد جدیدی برای امام حسین ساخت.

سومین بار متوکل عباسی (دوره حکومت: ۲۳۲ تا ۲۴۷) مرقد امام حسین را در سال ۲۳۶ قمری تخریب کامل کرد. «متوکل در ویران‌ سازی قبر کاری کرد که در آینده هیچ کس قادر به طرح هیچ ادعایی درباره وجود قبر امام حسین نباشد. پس از تخریب، زمین را کاملا شخم زد و آب زیادی بر آن جاری ساخت که همه چیز را با خود برد.» (مدرس، محمدباقر، شهر حسین علیه‌السلام، قم، دارالعلم، ۱۳۸۰ش، صص ۲۰۷- ۲۰۶)

جلال‌الدین سیوطی می ‌نویسد: «متوکل در سال ۲۳۶ هجری دستور تخریب قبر حسین و بناهای اطرافش را صادر کرد و دستور داد تا همه زمین را شخم بزنند و بذر بکارند.» (جلال‌الدین سیوطی، تاریخ الخلفاء، ص ۳۴۷)

اما منتصر عباسی، فرزند متوکل، پس از کشتن پدرش، در دوران خلافتش مرقد جدیدی برای امام حسین ساخت. مرقدی فاقد جنازه که فقط و فقط نقشی نمادین دارد. اما این مرقد در طول تاریخ توسط سلاطین صفوی و قاجاری بسط و گسترش بسیار پیدا کرد و طلایی شد. حکومت اسلامی هم در سال‌ های پس از سرنگونی صدام حسین توسط آمریکا، صدها میلیارد تومان هزینه قبر ائمه در عراق کرد. فضای عمومی مرقدها را ده‌ ها هکتار گسترش دادند و گنبدهای طلایی برای ائمه ساختند.

 

گوشه هایی از واقعیت های اقتصادی و اجتماعی جامعه ایران

جامعه روز به روز از تغذیه سالم دورتر می ‌شود. رییس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اظهار داشت: روز به روز از تغذیه سالم دور می‌ شویم و هم اکنون بیش از نیمی از مردم جامعه تغذیه سالم ندارند.

او گفت: روی آوری مردم به غذاهای فست فودی از یک سو و از سوی دیگر تولید محصولات غذایی بی کیفیت از سوی تولید کنندگان ناآگاه و مصرف این محصولات از سر بی اطلاعی مردم، منجر شده که امروزه شاهد تغذیه ناسالم در بین خانوار باشیم و متاسفانه امروزه شاهدیم حتی نانوایی ‌ها شکل فست فودی پیدا کردند، آرد و آب را با هم مخلوط حتی در بسیاری از مواقع جوش شیرین به آن اضافه تا زودتر به مرحله تخمیر برسد و تنها ظاهری از نان را تهیه و به دست مصرف کننده می رسانند. (منبع: تابناک، ۲۶ مهر ۱۳۹۸)

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز، گفت: به دلیل عدم جمع آوری اصولی و تصفیه فاضلاب ‌های سطحی توسط شهرداری‌ها و تعلل شرکت ‌های آب و فاضلاب در جمع آوری و تصفیه فاضلاب ‌های شهری و روستایی، منجر به رهاسازی فاضلاب در پایین دست شهرها و روستاهای استان شده است.

او تصریح کرد: این امر ضمن آلوده کردن محیط زیست منجر به استفاده از فاضلاب خام در آبیاری مزارع کشاورزی سبزیجات و صیفی ‌جات می ‌شود که به دلیل بار آلودگی میکروبی و شیمیایی فوق العاده زیاد این قبیل فاضلاب‌ها، محصولات تولیدی می‌ توانند دارای آلودگی‌ های متعدد باشند که این امر تهدید جدی بر سلامت عمومی است. (منبع: ایسنا)
‌۶۱ میلیون نفر جمعیت ۱۵ ساله و بیش تر در بازار کار هستند که حدود ۳۴‌ میلیون نفر آن ها جمعیت غیرفعال هستند که نه شاغل هستند و نه تمایلی برای ورود به بازار کار دارند، این در حالی است که این آمار در تابستان ۹۸ حدود ۳۳ میلیون و ۹۳۷ هزار نفر بوده است. (منبع: خبرگزاری تسنیم)

 

معاون رییس جمهور اسلامی ایران در امور زنان و خانواده، گفت: زنان تحصیل کرده در اکثر نقاط ایران از جمله در روستاها سه تا چهار برابر مردان بیکار هستند.

او گفت: زنان روستایی نقش فعالی در تولید دارند، اما اغلب فعالیت ‌های آن ها بدون دستمزد است و امیدواریم که ساختارهای نادرست فرهنگی و اجتماعی روستا نیز اصلاح شود و ما معتقدم با توجه به اقداماتی که در حال انجام است و ایجاد صندوق‌های روستایی به تدریج فرهنگ روستا تغییر کرده و زنان مشارکت بیشتری داشته باشند. (منبع: ایلنا)

 

دبیر انجمن تولید کنندگان لامپ و روشنایی، گفت: نوسانات ارزی و مشکلات ناشی از آن برای تمامی صنوف وجود دارد و بر زندگی مردم عادی نیز تاثیر گذاشته است چه رسد به تولید کنندگان که عمده مواد اولیه آن‌ ها وارداتی است.

او گفت، از سوی دیگر، چون دولت نمی‌ تواند از کسبه مالیات بر ارزش افزوده بگیرد تمام فشار بر روی تولید کننده می ‌آید و همین امر باعث شده که امروز کارخانه ‌های ما با یک سوم ظرفیت کار کنند یا مجموعه بزرگی مانند مهتاب خراسان که بزرگ ترین تولیدکننده لامپ رشته‌ ای بود به خاطر رکود و نداشتن حقوق کارگر تعطیل شود. (منبع: اقتصاد آنلاین)

 

بی گمان ریشه برخی گرفتاری‌ ها و بدبختی‌ های جامعه ایران، سر از انبوه باورهای خرافی دربیاورید که در ایجاد این گرفتاری ‌ها نقش به سزایی داشته اند و ناامیدانه به این نتیجه برسیم که تا مردم، خرافات و هر چیز نادیده و نسنجیده ای را باور دارند نمی ‌توان برایشان و برای جامعه ‌شان کاری انجام داد. البته همین مردمان خرافی، بیش تر، بدون آن که زحمت اندیشیدن و پژوهش را به خود راه بدهند گرفتاری ‌های خود را نه در واقعیت ها، بلکه در خرافت اسلامی جستجو می کنند.

برای مثال، تصور به «خدا» یک عقیده بی‌ پایه و خرافات محض است که باور داشتن یا نداشتن به آن می ‌تواند با جان یک انسان در ایران بازی کند و تا کنون بسیاری را از ترس مجازات مرگ به انزوا و سکوت کشانده است. «دین» یا همان دستورات خدا که از طریق فرستاده‌ اش یا هر موجود زمینی و آسمانی دیگری به انسان تحمیل شده است هم در قالب حرف‌ ها و حدیث ها و روایات بی ‌سر و ته، توسط یک مشت آخوند مفت خور و به اصطلاح علمای اسلامی تبلیغ و ترویج می گردند.

از سوی دیگر، سنت ‌ها، آداب و رسوم و...، بیش تر ریشه در همان احکام پوسیده دین دارند. اما برخی از این سنت‌ها امروز توسط مردم نه به عنوان بخشی از دین، بلکه به عنوان آداب و رسوم بازمانده از گذشتگان پذیرفته و اجرا می ‌شود. در واقع سنت‌ ها نیز همانند ایدئولوژی‌ اسلامی راه بی ‌چون و چرایی را برای سعادت انسان بیان می‌ کنند و طرفدارانش هرگز جایگاهی برای بازنگری، تغییر و آزمون و خطا قائل نمی ‌شوند. مانند مردسالاری، تبعیض بین دختر و پسر، پختن نذری، خواندن نماز باران و یا باورهای بی ‌پایه طبابت در مورد بیماری‌ هایی نظیر آل و جن‌ زدگی و یا نازایی و…

اتفاقات و رویدادهای طبیعی، مانند بلایا و اتفاقات ناگواری که انسان سرخود و بدون هیچ مدرک و بررسی و پژوهش و حتی بی ‌آن که قابل بررسی  و راستی ‌آزمایی باشند مدعی می ‌گردد: این ها همگی «امتحانات الهی» هستند؛ و نیز رویدادهای طبیعی خوبی که بی‌ هیچ از زمانی که مردم جامعه بر اساس باورهای پوچ عادت کرده‌ اند ریشه هر چیزی را فارغ از ژرف‌ اندیشی و سنجش به  عوامل ماورایی نسبت بدهند و با خرواری دعا و آرزوی مستجاب نشده رو به رو گردند؛ آن گاه حل مشکلات خود را در خداباوی جستجو کنند.

مسیح مهاجری مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی، در شماره ٢٩ مهر ماه  ١٣٩٨  اکتبر  این روزنامه سرمقاله ای نوشته در باره اربعین و شاخ و برگ هایی که به ظواهر مذهبی این مراسم در سال های اخیر داده شده است. او در این مقاله بی آن که از رهبر حکومت اسلامی نام بیاورد، احتمالا به او هشدار می دهد که فریب گزارش های رسمی را که بازتاب دهنده ٥ در صد جامعه است نخورد، چرا که ٩٥ در صد جامعه چیز دیگری است. این بخش از سرمقاله او چنین است:

«میزان طلاق در جامعه ما که هر روز در حال بیش تر شدن است، مفاسد اقتصادی روزافزون است، ناهنجاری ‌های اجتماعی، اعتیاد، دزدی، سیر صعودی پرونده ‌های ورودی به دادگاه‌ ها و گسترش بداخلاقی‌ ها و اختلافات می ‌توانند وضعیت امروز جامعه ما را نشان بدهند. این ها نشانه ‌های خوبی نیستند و به روشنی نشان می ‌دهند جامعه ما از نظر اعتقادی و ایمانی دچار یک بیماری خطرناک است.

اگر به بزرگان ما گزارش داده می ‌شود که به دلیل شرکت این تعداد افراد در این مراسم و فلان دعا و فلان گردهمائی، اوضاع بسیار خوب ست و همه چیز به طرف بهتر شدن به پیش می‌ رود، درخواست صاحب این قلم این ست که بزرگان، به این گزارش ‌ها اعتماد نکنند و به این نکته بسیار مهم توجه نمایند که مجموع این افراد فقط به زیر ٥ درصد جمعیت کشور می ‌رسند. قطعا اعمال و رفتار و افکار ٥ درصد یک جامعه را نمی ‌توان به کل آن جامعه تعمیم داد. این هم قطعی است که نمی توان ٩٥ درصد دیگر را در مقابل این 5 درصد دانست، ولی با توجه به این دو واقعیت، می‌ توان به این نتیجه رسید که برای دریافتن درست آن چه زیر پوست جامعه ما وجود دارد، به بررسی ‌های عمیقی نیاز است و نباید به ظواهر تکیه کرد.

به هیچ وجه نباید به جامعه، با عینک بدبینی نگاه کرد کما این که عینک خوش بینی نیز کسی را به واقعیات جامعه نمی‌ رساند. رشد فوق ‌العاده ناهنجاری ‌های اجتماعی که به نمونه‌ هائی از آن اشاره کرده ‌ایم، باید همه را به ویژه مسئولان نظام را به واقع‌ بینی رهنمون شود. واقعیت این ست که مسئولان ما در تمام بخش‌ های دولتی و حکومتی «جاماندگان» از تحولات اجتماعی جامعه امروز خودمان هستند و باید فکری به حال جاماندگی خودشان بکنند و به این سوال اساسی پاسخ بدهند.»

 

رقابت ایران و عربستان سعودی بر سر اسلام

رقابت «اسلام وهابی» خاندان آل سعود و «اسلام شیعی» حکومت اسلامی، بخشی از جنگ قدرت ایران و عربستان سعودی است.

راهپیمایی و تجمع چند میلیونی اربعین سال جاری در برابر تجمع دو میلیونی حج بخشی از نمایش قدرت بود.

حکومت اسلامی، در سازمان دهی و تجهیز سیاسی - نظامی حزب الله لبنان در سال ۱۹۸۰ با هدف مقابله با نفوذ غرب و برقراری حکومت اسلامی در لبنان نقش تعیین کننده ای ایفا کرد. در عراق نیز با تاسیس و حمایت از گروه های سیاسی - نظامی شیعه عراقی مثل مجلس اعلای اسلامی عراق یا سپاه بدر، تلاش کرد تا امکانات و ملزومات دخالت های بعدی خود را در این کشور فراهم آورد.

حکومت اسلامی، در ادامه مداخله گر های خود در عراق با سازماندهی میلیشیای نظامی «حشد الشعبی»، حضور نظامی خود را نیز تامین کرد.

حکومت اسلامی، هم چنین تحت هدایت سپاه قدس سپاه پاسداران و به کمک عوامل وابسته به خود، سرمایه گذاری های کلانی در نجف، کربلا، سامرا و کاظمین کرده و صدها هتل، مرکز تجاری و دسته جات مذهبی در شهرهای مذهبی عراق براه انداخته اند.

اما با وجود تمام این تلاش ها، بخشی از مردم عراق از حکومت اسلامی و عملکردهای آن در عراق به شدت خشمگین هستند. در اعتراضاتی که در روزهای گذشته در اعتراض به فقر و گراین و فساد دولتی در عراق برگزار شد یک شعار معترضین، همواره علیه حکومت اسلامی ایران بود.

هم چنین چند ماه پیش بود که تظاهر کنندگان خشمگین در بصره با سردادن شعار علیه مداخله گری حکومت اسلامی، کنسولگری آن را مورد حمله قرار داده و به آتش کشیدند. قبل از آن چند بار دفاتر احزاب وابسته به حکومت اسلامی مورد حمله واقع شده بودند.

این وقایع در عراق و موج نارضایتی از مداخله گری حکومت اسلامی، خود دردسری برای حکومت عراق است کە بر تفرقه مذهبی شیعی - سنی افزوده است. بنابراین در چنین شرایطی، یکی از اهداف حکومت اسلامی ایران از سازماندهی راهپیمایی اربعین و هزینه هایی که صرف آن کرده است تا موقعیت خود در عراق را از دست ندهد.

یکی دیگر از اهداف حکومت اسلامی ایران در عراق، این است که در مقابل مراسم حج که تحت کنترل عربستان سعودی این رقیب منطقه ای قرار دارد، مراسم اربعین را به مثابه قدرت «شیعه» نشان دهد.

به این ترتیب حکومت اسلامی ایران، سرمایه‌ های جامعه ایران را صرف حوزه‌ های دینی، روحانیت و قدرت‌ نمایی منطقه ‌ای و جنگ های «نیابتی» می کند.

سفر زیارتی در سال جاری در حالی برگزار خواهد شد که اخیرا شماری از شهرهای عراق شاهد تظاهرات اعتراضی بود و تظاهرکنندگان تشکیلات دولتی را به بی ‌کفایتی و فساد متهم کردند و خواستار رفع مشکلات اقتصادی خود بودند.

برخی گزارش‌ ها حاکی از اعتراض‌هایی به ارتباط نزدیک حکومت ایران با عراق به خصوص بین نیروهای شبه نظامی شیعه - موسوم به حشد الشعبی - هم بود. در این تظاهرات بیش از یکصد تن کشته و بیش از شش هزار تن زخمی شدند که گفته می ‌شود عمدتا نتیجه استفاده از گلوله جنگی بوده است.

رییس جمهوری و دولت عراق گفته ‌اند که نیروهای امنیتی این کشور مسئول قتل تظاهرکنندگان نبوده‌ اند و افراد ناشناسی را به شلیک به سوی آنان و هم چنین نیروهای امنیتی متهم کرده ‌اند. هم چنین، دفاتر شماری از رسانه‌ های خبری که از این تظاهرات حمایت می ‌کردند مورد حمله قرار گرفت. برخی از این رسانه‌ ها گروه ‌های شبه‌ نظامی موسوم به حشد الشعبی، وابسته به حکومت ایران را مسئول این اقدامات معرفی کردند.

در حالی که شعارهای اصلی تظاهرکنندگان علیه فساد و بی‌ کفایتی دولت بود، برخی مقامات و رسانه ‌های ایرانی این تظاهرات را به توطئه خارجی علیه روابط نزدیک بین خود و عراق نسبت داده‌ اند.

حکومت اسلامی ایران، هم چنین سازمان عریض و طویلی با بودجه کلان تحت عنوان «افسران جنگ نرم» را انداخته و این ارتش وظیفه دارند هم تبلیغات رژیم در دنیا را بسط دهند و هم با جریان آزاد اطلاع‌ رسانی در داخل و خارج مقابله کنند. از تاکتیک ‌های مهم این ارتش، انتشار اطلاعات نادرست و گمراه‌ کننده است که تقریبا همه‌ وب سایت‌ های دولتی و شبه ‌دولتی در این زمینه با آن همکاری دارند.

برای آن که صدای حکومت اسلامی در رسانه‌ های فارسی ‌زبان خارج کشور به صراحت شنیده شود ارتش سایبری افرادی را استخدام کرده یا به موسسات تاسیس شده توسط آن ها بودجه می‌ دهد تا دیدگاه‌ های حکومت اسلامی را در این رسانه‌ ها به نحو سازمان یافته و منظم انتقال دهند. در یک دوره این گونه افراد توسط وزارت خارجه حکومت اسلامی یا سازمان تبلیغات اسلامی یا سازمان فرهنگ و ارتباطات استخدام می‌شدند و هنوز هم می‌ شوند. اما در سال‌ های اخیر، ارتش سایبری سپاه پاسداران است که بودجه‌ بیش تری برای این گونه کارها دارد. این افراد در همه‌ تریبون‌ ها و رسانه‌ های بین ‌المللی حضور دارند. برخی از این افراد عنوان کارشناس و پژوهش گر در نهادهایی با عناوین پژوهشکده معرفی می‌ شوند اما هیچ اثری از این نهادها وجود خارجی و واقعی ندارند.

حسین موسویان که در زمان ترور میکونوس در برلین سفیر حکومت اسلامی در آلمان بود، یکی از افراد عالی‌ رتبه در میان افسران جنگ نرم نظام است البته با تعریفی که خامنه‌ ای داده است.

تقریبا همه‌ مقامات حکومت اسلامی در شبکه‌ های اجتماعی مثل توئیتر، اینستاگرام و تلگرام حساب دارند. اگر خود آن ها فرصت نداشته باشند به ویژه مقامات نظامی، به آن ها سربازانی از ارتش سایبری داده شده تا حساب‌ هایشان را هر روز، روزآمد کنند. غیر از حمایت از حساب ‌های شخصی، ارتش سایبری کانال‌ ها و حساب ‌هایی در شبکه ‌های اجتماعی توسط افسران جنگ نرم ایجاد کرده که مخصوص تبلیغ دیدگاه‌ های خامنه ‌ای و دیگر مقامات هستند و به دیگران حمله می‌ کنند.

بنا به گفته‌ غلامرضا سلیمانی رییس سازمان بسیج، این سازمان ده‌ ها هزار نفر را برای حمایت از حکومت در شبکه ‌های اجتماعی سازماندهی کرده است. بسیج برای بهبود «حضور نیروی انقلابی در فضای مجازی» اقدام به ایجاد «هزار گردان سایبری» کرده است. (ایرنا، ۱۷ شهریور ۱۳۹۸) یکی از فعالیت های دایمی این گردان‌ ها، شایع سازی و علیه افراد است. آن ها هم چنین هدفمند اخبار دروغ پخش می ‌کنند. اگر خبری مورد نظر حکومت نباشد آن را وارونه جلوه می ‌دهند. این گردان‌ ها می‌ توانند صدها عضو داشته باشند.

در یک دهه‌ گذشته هزاران سازمان «مردم‌ نهاد» قلابی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ساخته شده تا در مجامع بین ‌المللی حضور پیدا کرده و ایده‌ های نظام را تبلیغ کنند.

برخی از افسران جنگ نرم به دانشگاه ‌ها و اندیشکده ‌های غربی اعزام می ‌شوند تا در آن موسسات به جذب نیرو برای حکومت اسلامی و به نشر اهداف و ایده ‌های حکومت بپردازند. این گونه افسران عمدتا مبلغ دیدگاه ‌های ضد آمریکایی، ضد اسرائیلی و ضد استعماری هستند. افسران عالی ‌رتبه‌ جنگ نرم در حوزه‌ راهبردی و افکار عمومی‌ اظهار نظر می ‌کنند.

سپاه پاسداران، صاحب ث.رت های بادآورده آن چنانی است که خود به خرید املاک در کشورهای غربی برای فعالیت‌ های ارتش سایبری و دیگر واحدهایش اقدام می‌ کند. در جریان توقیف اموال حکومت اسلامی در کانادا روشن شد که ملک واقع در اوتاوا به ارزش ۲۶.۵ میلیون دلار به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تعلق داشته است. بدین ترتیب پرداخت ماهانه چندهزار دلار به صدها نفر برای انجام فعالیت ‌های تبلیغاتی برای نهادی که در سراسر دنیا به تروریسم مشهور است رقمی محسوب نمی شود.

 

سپاه پاسداران و حشد الشعبی

سخنگوی سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران، گفته است: نیروی قدس سپاه، نیروهای انتظامی عراق و حشدالشعبی؛ حافظ امنیت زائران در خاک عراق هستند و امنیت زائران در داخل کشور هم با نیروهای نظامی، اطلاعاتی و امنیتی خودمان و با کمک بسیج و سپاه تامین می شود.

 

 

لازم به یادآوری است که در جریان سیل ایران و سرکوب اعتراضات مردمی، حکومت اسلامی بخشی از نیروهای حشد الشعبی را وارد ایران کرد و در جنوب ایران مستقر ساخت. در تصویر بالا سردار قاسم سلیمانی فرمانده قدس نیروی برون مرزی سپاه پاسداران را در میان نیروهای حشد الشعبی عراق می بیند. در تصوری بعدی نیز گوشه ای از دیگر اعتراضات مردمی بر علیه دولت عراق است. نیروهای مشترک حشد الشعبی و سپاه قدس در دفاع از دولت عراق، معترضان را شدیدا سرکوب کردند.

بی گمان بیش ترین نفع سازمان دهی نمایش سیاسی و اقتصادی اربعین نیز این دو نهاد نظامی و ترور می برند. در واقع آن ها جایزه آدم کشی خود را در حمایت از حکومت های جانی و فاشیست اسلامی عراق و ایران را می گیرند!

***

در جمع بندی می توانیم تاکید کنیم که طرف ‌های رسمی و ذی ربط عراقی در آستانه «حسینی و عباسی» اعلام کرده ‌اند که تعداد زائران اربعین در کربلا در سال جاری به بیش از ۱۵ میلیون نفر رسیده که چهار میلیون نفر از آن ‌ها از بیست کشور عربی و غیر عربی آمده اند که حکومت اسلامی ایران با بیش از سه میلیون زائر بیش ترین سهم را به خود اختصاص داده است، این زائران از گذرگاه‌ های زمینی و دو گذرگاه هوایی یعنی فرودگاه‌ های بین المللی بغداد و نجف وارد عراق شده ‌اند.

طبق آمارهایی که سال گذشته منابع رسمی اعلام کردند، در سال ۹۶ بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار زائر ایرانی در پیاده‌روی اربعین حضور پیدا کردند که این آمار نسبت به سال ۹۵ بسیار بیش تر شده و بر اساس اعلام منابع رسمی هر سال نسبت به سال قبل با افزایش ایرانیانی که برای حضور در پیاده‌ روی اربعین برنامه ‌ریزی می‌ کنند رو به‌ رو هستیم.

البته آماری که منابع غیررسمی می ‌گویند بیش از این تعداد زائر است و با اشاره به خروج برخی زائران در پیاده‌ روی اربعین، این آمار را بعضه تا ۴ میلیون زائر هم تخمین زده‌ اند.

اما آن چه که شاید امسال، پیاده‌روی اربعین را تحت ‌الشعاع خود قرار دهد افزایش هزینه ۳۰۰ و حتی ۴۰۰ درصدی برای زائران اربعین نسبت به سال گذشته است.

با یک حساب سرانگشتی هزینه امسال سفر اربعین با تمام خرج‌ هایش اعم از تهیه پاسپورت، ویزا، کرایه سفر به مرز و بالعکس، هزینه سفر به نجف، کاظمین و سامراء در حدود یک‌ میلیون و ۶۰۰ هزار تا ۲ میلیون تومان بوده و این هزینه برای کسانی که هر ساله به عشق شهید کربلا و علمدارش بار سفر را برای عزیمت به عراق می ‌بندند، بسیار سنگین است. (منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی «آنا»، يكشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۷)

حسین ذوالفقاری، رییس ستاد اربعین از مرگ ۷۷ نفر از زائران اربعین خبر داده است. او که از مرز شلمچه بازدید می‌ کرد، افزود بیش از نیمی از این جان باختگان به‌ دلیل حوادث رانندگی کشته شدند. اما او درباره مرگ نیمه دیگر آن ها، توضیحی نداده است.

به‌گفته ذوالفقاری، «از ابتدای محرم تاکنون بیش از سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر زائر حسینی از مرزها خارج) شدند و به عراق سفر کردند. (منبع: بی بی سی فارسی، ٢٥ مهر ١٣٩٨ - ٢٧27 اکتبر ٢٠١٩)

به گزارش شبکه عربی زبان العالم وابسته به صدا و سیما، سرلشکر محمد باقری گفته «امسال هم سپاه پاسداران با همکاری و هماهنگی با حشدالشعبی و برادران عراقی با تمامی توان در این رابطه وارد عمل شده است.»

مقامات عراقی ماه گذشته هم به نقش حشد شعبی در «تامین امنیت» زائران در کربلا اشاره کرده بودند.

رییس ستاد مرکزی اربعین حسینی با بیان این که ۱۲ هزار اتوبوس فعال داریم که ۹ هزار اتوبوس در مسیر شهر‌ها تا مرز‌ها فعالیت خواهند کرد، افزود: ۲۵۰ دستگاه خودروی لبه ‌دار سپاه در عراق قرار می‌ گیرد، که در مجموع ۱۱ هزار و‌۷۵۰ دستگاه توانمندی کشور در ایران و عراق برای تردد زائران است.

او با اشاره به بیمه زائران اربعین حسینی خاطر نشان کرد: ... در طول سال ۳۸ هزار تومان برای بیمه ‌و درمان اخذ می ‌شود که این‌ مبلغ را ما به ۲۲ هزار تومان کاهش دادیم. به طوری که هزینه دریافتی هلال احمر که در زمان عادی ۱۶ هزار تومان بود از ۱۶ هزار تومان به ۷ هزار تومان رساندیم. بنابراین، ما در زمینه بیمه و خدمات درمانی نرخ‌ گذاری نکردیم، بلکه نرخ بیمه و خدمات درمانی را کاهش دادیم.

ذوالفقاری با بیان این که هلال احمر حدود ۲۲۰ تن دارو‌ و ‌تجهیزات به عراق ارسال کرده است، گفت: در رابطه با بیمه هم ۱۵ هزار تومان زائران باید بپردازند. برای مرگ بر اثر تصادف و‌حملات تروریستی ۲۴۰ میلیون تومان و فوت عادی ۴۰ میلیون تومان بیمه‌ گر تعهد کرده است. هم چنین بیمه‌ گر در نقاط مختلف حضور دارد تا در صورت بروز مشکل هماهنگی‌ های لازم را انجام دهد و در غیر این صورت با ارائه مدارک زائران می ‌توانند هزینه پرداخت شده را از بیمه طلب کنند.

 

روحانی رییس ‌جمهوری اسلامی ایران با تخفیف ۳۵ درصدی ارز نسبت به نرخ نیما موافقت کرده بود. این در حالی است که رسانه‌ ها از تعیین ۱۰۰ دلار ارز مسافرتی برای زائران اربعین خبر داده‌اند. اگر نرخ هر دلار آمریکا را در بازار نیما، ۱۴۱۵۰ تومان در نظر بگیریم، به هر زائر به ازای هر دلار، حدود ۵ هزار تومان و برای ۱۰۰ دلار ۵۰۰ هزار تومان تخفیف داده شده است. با این حساب دولت چیزی نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان سوبسید ارزی برای این راهپیمایی اختصاص داده اند.

از سوی دیگر، دولت متعهد شده بود به ازای هر زائر حدود ۱۵۰ هزار تومان دیگر برای تامین هزینه ۴۰ دلاری ویزای عراق کمک کند. این رقم به ازای یک میلیون نفر راهپیمای اربعین در حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه در بردارد.

جمع این ارقام چیزی در حدود ۸۰۰ میلیارد تومان خواهد شد.

اگر در نظر بگیریم که بقیه هزینه‌ هایی که افراد یا سازمان ‌های دیگر برای اربعین هزینه می‌ کنند هم به اندازه سوبسید رسمی و دولتی ۸۰۰ میلیارد تومان باشد، کل گردش مالی اربعین در حدود ۱۶۰۰ میلیارد تومان برآورد می‌ شود. این رقم در تصویر کلی اقتصاد ایران، به خصوص در وضعیت بحرانی و شکننده امروز، قابل ملاحظه و موثر است.

به احتمال زیاد، تامین منابع ریالی و ارزی ۸۰۰ میلیارد تومان سوبسید دولتی، یک موضوع مسئله ساز است. این رقم حدود ۵ صدم درصد از کل نقدینگی است.

این «ول خرجی و دست دل بازی» دولت اسلامی ایران، درست هم زمان با شرایطی است که ایران در آستانه شدیدترین تحریم ‌های آمریکا قرار دارد. تحریم‌ ها مبادلات تجاری و فروش نفت و در واقع درآمدهای ارزی ایران را هدف قرار داده است و آوار اصلی آن نیز بر روی مردم محروم و مزدبگیران می ریزد.

از سوی دیگر، به دلیل همین بحران اقتصادی، بسیاری از نهادهای عمومی و خصوصی کشور با کسری بودجه و بحران مالی بی ‌سابقه ‌ای دست و پنجه نرم می ‌کنند به خصوص وازرات آموزش و پرورش و بهداشت و درمان. در چنین شرایطی، شهرداری بحران‌ زده تهران برای مراسم اربعین، هزینه ۱۰ میلیارد تومانی کرده است. در حالی که همین شهرداری دستمزد ناچیز کارگران را با تاخیر پرداخت می کند.

تازه هزینه های مانور و قدرت نمایی سیاسی حکومت اسلامی در عراق، به همین مبالغ ختم نمی گردد و عملا دامن زدن به تشدید منازعات منطقه ‌ای است.

از سوی دیگر، فشارهای اقتصادی و سیاسی باعث شده، تحمل جامعه به شدت کم گردد. خیزش سیاسی ذی ماه سال ١٣٩٦ و اعتراض های عمومی و اعتصاب مداوم بخش های مختلف کارگری بعد از آن تاکنون، نشان داده اند که زمینه مشترک همه آن ها سیاسی، اقتصادی و طبقاتی است. بنابراین، طبیعی ست که سوبسید بیش از ۸۰۰ میلیارد تومانی، با اعتراض مردم به ویژه مزدبگیران قرار گیرد.

در شرایطی که مشکلات معیشتی و فشارها و تهدیدهای مداوم سیاسی - امنیتی، عرصه را بر زندگی عادی و روزمره ٨٤ میلیون ایرانی تنگ کرده، اختصاص تسهیلات و امکانات برای راهپیمایی سه میلیون نفری، اشکار حیف و میل کردن ثروت های و سرمایه های شهروندان ایران است که باید صرف رفاه عمومی و خدماتی جامعه شود. در شرایطی که دولت از مردم عادی می ‌خواهد، از اتلاف منابع ارزی در مسافرت‌‌ های خارجی پرهیز کنند، علاوه بر دزدی ها کلان و خارج کردن میلیارد میلیارد دلار از ثروت های جامعه توسط آقازاده و نهادهای امنیتی حکومتی، در عرصه اربعین نیز خروج بیش از ۱۴۰ میلیون دلار (۱۰۰ یورو برای مسافر و ...) را از کشور فراهم و خروج این میزان سرمایه را با ارائه تخفیف و سوبسید تسریع می‌ کند.

حکومت عراق، در گزارش سال گذشته موسسه شفافیت بین ‌المللی، عراق از لحاظ گستردگی فساد در رده ١٦٩ در میان ١٨٠ کشور رده‌ بندی شده بود در حالی که ایران در آن سال در رده ١٣٠ قرار داشت. عراق در حال حاضر دومین تولید کننده نفت در اوپک است اما با وجود عواید سرشار نفتی، این کشور هم چنان با مشکلات اقتصادی گسترده مواجه است.

 

سه شنبه سی ام مهر ١٣٩٨ - بیست و دوم اکتبر ٢٠١٩

 

 

ضمیمه:

اعتراضات اخیر مردم عراق  به ویژه جوانان در ابتدا علیه فساد، بیکاری و مسائل اقتصادی آغاز شد. هم چنین معترضان عراقی می‌ گویند حکومت اسلامی سعی دارد مشابه سپاه پاسداران را در عراق با تقویت حشد الشعبی انجام دهد.

خبرگزاری رویترز، ۱۷ اکتبر ٢٠١٩ - ۲۵ مهر ١٣٩٨، با اعلام این خبر به‌ نقل از دو مقام امنیتی عراق گزارش داد که شبه‌ نظامیان مورد حمایت حکومت اسلامی ایران در جریان مرگ بارترین اعتراضات ضددولتی عراق در سال‌ های اخیر، تک‌ تیراندازها را در پشت بام‌ های بغداد مستقر کرده بودند. یک دیپلمات هم از مشاوره فرماندهان سپاه پاسداران و مقامات دولت عراق و شبه‌ نظامیان برای سرکوب اعتراضات خبر داد.

 

اعتراضات اخیر در بغداد و چندین شهر عراق در میان خشم عمومی علیه بیکاری، قطع برق و کمبود آب آغاز شد.

به‌ گزارش رویترز، استفاده از جنگجویان شبه ‌نظامی بر ماهیت هرج و مرج سیاست عراق در جریان اعتراضات گسترده آغاز ماه اکتبر جاری تاکید می ‌کند که منجر به کشته شدن بیش از ۱۰۰ نفر و زخمی شدن ۶ هزار نفر شد. این شبه نظامیان با نفوذ فزاینده ایران در عراق پایگاه ثابتی یافته ‌اند. آن‌ ها گاهی با نیروهای امنیتی عراق همکاری می‌ کنند اما ساختار فرماندهی خود را حفظ کرده ‌اند.

منابع امنیتی عراق به رویترز گفته‌ اند که رهبران شبه‌ نظامیانِ هم سو با ایران به تنهایی تصمیم گرفتند تا در اعتراضات گسترده علیه دولت عادل عبدالمهدی، نخست ‌وزیر عراق کمک کنند. دولت عراق مورد حمایت قدرتمند گروه ‌های مسلح دولتی و جناح‌ های سیاسی است.

یکی از منابع امنیتی عراق می ‌گوید: «ما شواهدی را تایید کرده ‌ایم که نشان می ‌دهند تک ‌تیراندازها عناصر شبه‌ نظامیان بودند که به جای فرمانده اصلی نیروهای مسلح مستقیما به فرمانده خود گزارش می ‌دادند. آن‌ ها متعلق به گروهی هستند که به ایرانی ‌ها بسیار نزدیک ‌اند.»

یک منبع امنیتی دیگر عراقی که در جلسات امنیتی روزانه دولت حضور داشته، گفته است که مردان شبه ‌نظامی در جامه ‌هایی به رنگ سیاه در روز سوم ناآرامی ‌ها که شمار کشته ‌شدگان به بیش از ۵۰ نفر رسید به روی معترضان شلیک می ‌کردند. منبع دوم افزود این جنگجویان متعلق به گروه حشد الشعبی، شبه‌ نظامیان مسلمان شیعه هستند که از سوی ایران پشتیبانی می شوند و ابو زینب اللامی، مسئول حفاظت اطلاعات این گروه آن‌ ها را هدایت می ‌کرد. این منبع گفت که رهبر حشد الشعبی وظیفه داشت اعتراضات را توسط گروهی دیگر از فرماندهان ارشد شبه‌ نظامیان خاموش کند. این منابع اعلام نکردند که چند تک‌ تیرانداز توسط گروه‌ های شبه‌ نظامی مورد استفاده قرار گرفتند.

احمد الاسدی، یکی از سخنگویان حشد الشعبی در توضیحی که برای رویترز فرستاده شرکت این گروه در سرکوب اعتراضات عراق را تکذیب کرده و نوشته است: «هیچ یک از اعضای ما در مناطقی که تظاهرات رخ داد حضور نداشتند. هیچ یک از عناصر حشد الشعبی در رویارویی با معترضان شرکت نکردند.»

سعد معن الموسوی، سخنگوی وزارت کشور عراق می ‌گوید نیروهای امنیتی دولتی به شکل مستقیم به روی معترضان آتش نگشوده ‌اند و تیراندازهای ناشناسِ «شرور» عامل کشته و زخمی شدن افراد هستند. سعد معن الموسوی ۱۴ مهر - ۶ اکتبر در یک نشست خبری اعلام کرد که پرونده‌ ای برای تعیین این‌ که چه کسی به سوی معترضان شلیک کرده و چه کسی دستور داده است، گشوده شده است.

ادعای عدم حضور نیروهای امنیتی در خشونت ‌ها با اظهارات دولت عراق در ۲۲ مهر - ۱۴ اکتبر مغایر بود که اعتراف کرد نیروهای امنیتی دولتی از زور بیش از حد استفاده کرده‌ اند و قول داد که عاملان خشونت علیه غیرنظامیان شناسایی شوند.

یکی از مسئولان دفتر نخست‌ وزیری عراق روز چهارشنبه ۲۴ مهر - ۱۶ اکتبر در توضیحی که به رویترز فرستاد اعلام کرد که قبل از پایان تحقیقات، «مقصر دانستن هر طرف، چه حشد الشعبی و چه نیروهای امنیتی زودرس خواهد بود. بیایید صبر کنیم و ببینیم چه کسی دستور داده شلیک کنید و بکشید.»

نقش ایران در اعتراضات عراق نشان‌ دهنده حضور حکومت اسلامی در عراق است، کشوری که در آن شمار قابل توجهی از فرماندهان سابق شبه‌ نظامیان اکنون عضو پارلمان هستند و از دستور کار ایران حمایت می ‌کنند. ثبات دولت عراق به سود ایران است. ایران از سال ۲۰۰۳ زمانی که حمله آمریکا منجر به سقوط حکومت صدام حسین شد، تاثیر مداوم در عراق داشته و اکنون بزرگ ترین شریک تجاری عراق است.

نمایندگان ایران در سازمان ملل بعد از ظهر روز گذشته (چهارشنبه ٢٢ مهر) به سئوالات رویترز در مورد حمایت از شبه‌ نظامیان و دخالت آن‌ها در خشونت علیه معترضان پاسخ ندادند. رهبران شبه‌نظامیان عراق آموزش و دریافت سلاح از ایران را منکر شده ‌اند.

زمانی که اعتراضات وارد روز سوم شد تک‌تیراندازها در پشت بام‌ های بغداد ظاهر شدند. یک فیلم بردار رویترز که ناآرامی ‌های نزدیکِ میدان تحریر بغداد را پوشش می‌ داد، گفت در پشت بام یک ساختمان در حال ساخت‌و‌ساز که مشرف به تظاهرات بود، یک تک ‌تیرانداز را دیده که لباس سیاه پوشیده بود و صورت خود را پوشانده و تنها چشمانش بیرون بود.

به ‌گزارش این خبرنگار، با گشودن آتش از سوی تک ‌تیرانداز معترضان گریختند. یکی از معترضان که گلوله به سرش اصابت کرده بود در میان جمعیت زیادی منتقل شد. یک نفر دیگر نیز که سرش هدف گلوله قرار گرفته بود به ‌نظر می‌ رسید که جان باخته است و به سرعت به سوی یک کامیون کشیده شد. وقتی تلفن او زنگ زد یکی از دوستانش تشخیص داد که برادر قربانی در حال تماس است و گفت: «به او نگویید که کشته شده.»

اعتراضات اخیر در بغداد و چندین شهر عراق، ۹ مهر - یکم اکتبر در میان خشم عمومی علیه بیکاری، قطع برق و کمبود آب آغاز شد. معترضان، سیاست مداران و مقامات حکومتی را عامل فساد ساختاری در کشور، و فساد حاکم را مانع بهبود شرایط عراق پس از سال ‌ها خشونت فرقه‌ ای و جنگ ویران گر می ‌دانند.

بغداد هم متحد آمریکا و هم ایران است و در بن ‌بست سیاسی خود محصور شده است. هم چنین هزاران سرباز آمریکایی در پایگاه‌هایی نه چندان دور از شبه نظامیانِ شیعه تحت حمایت ایران در عراق مستقر هستند. از این رو هر خلاء قدرت در عراق می ‌تواند برای منطقه چالش‌برانگیز باشد.

منبع امنیتی دوم به رویترز گفت که تک ‌تیراندازها از تجهیزات ارتباطات رادیویی استفاده می ‌کردند که توسط ایران تهیه شده بود. این تجهیزات یک شبکه ویژه خصوصی را تحت پوشش قرار می ‌دهند و رهگیری آن ‌ها دشوار است.

به‌ گفته یک دیپلمات منطقه که با روند تصمیم‌ گیری‌ های ایران آشناست، گروهی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در روز دوم اعتراضات به عراق سفر کرده و با مقامات اطلاعاتی و امنیتی عراق دیدار کردند. این دیپلمات گفت، پس از این جلسه، افسران ارشد سپاه پاسداران با تجربه در مهار ناآرامی ‌های داخلی، به دادن مشاوره به دولت عراق ادامه دادند اگرچه هیچ سرباز ایرانی در عراق مستقر نشد.

یک فرمانده بلندپایه یکی از گروه‌ های شبه ‌نظامیِ مورد حمایت ایران که گفته بود گروه او در پایان دادن به اعتراضات یا اعمال خشونت دخالتی نداشته، اعلام کرد که تهران به نیروهایی که سعی در خنثی کردن تظاهرات داشتند، از نزدیک مشاوره داده است.

این فرمانده به رویترز گفت: «پس از دو روز آن‌ ها وارد عمل شدند و اطلاعاتی در اختیار دولت و شبه‌ نظامیان قرار دادند. مشاوران ایرانی اصرار داشتند که نقش داشته باشند و به ما هشدار دادند که اگر اعتراضات جاری سرکوب نشود دولت عبدالمهدی تضعیف خواهد شد.»

دو مقام امنیتی عراق اعلام کردند که در جریان اعتراضات اخیر عراق، شبه نظامیان تحت حمایت ایران، تک تیراندازانی را در پشت بام ‌های بغداد مستقر کرده بودند.

خبرگزاری رویترز با اعلام این خبر روز پنج شنبه ۲۵ مهرماه نوشت که یکی از منابع امنیتی در این باره گفت «ما شواهد تایید شده ‌ای در اختیار داریم که این تک تیراندازن جزو «شبه نظامیان نزدیک به ایران» بوده ‌اند.

هم چنین مقام دیگر امنیتی نیز اعلام کرد که شبه نظامیانی که لباس سیاه بر تن داشتند در سومین روز اعتراضات به سوی تظاهرکنندگان تیراندازی کرده‌ اند.

در جریان موج اخیر تظاهرات در عراق بیش از ۱۰۰ نفر کشته و حدود شش هزار نفر مجروح شدند.

این منبع امنیتی، هم چنین اعلام کرد که رهبر شبه نظامیان حشد الشعبی در عراق وظیفه داشت تا اعتراضات مردم عراق را با کمک گروهی دیگر از فرماندهان ارشد شبه نظامیان از بین ببرد. این منابع اما اعلام نکرده اند که چند تک تیرانداز توسط گروه های شبه نظامی در این اعتراضات مستقر شده بودند.

رویترز نوشت که «احمد العاصدی»، سخنگوی شبه نظامیان حشدالشعبی سرکوب از سوی این نیروها علیه مردم را تکذیب کرده است.

اما سعد معان، سخنگوی وزارت کشور عراق گفته بود كه نیروهای امنیتی كشور، مستقیم به معترضین شلیك نمی كنند و تیراندازی افراد «شرور» نامشخص علت این تعداد گسترده كشته ها و مجروحان در اعتراضات است.

پیش تر معان گفته بود که دولت تحقیقات برای شناسایی تیراندازانی که به مردم معترض شلیک کرده ‌اند را در دستور کار خود قرار داده است.

 

هم چنین شبکه فاکس نیوز نیز گزارش داده بود که فعالان عراقی می گویند ایران کاری کرده که در کشور خودشان با آن ها مانند «بیگانگان» رفتار می ‌شود.

فاکس نیوز نوشته بود بسیاری از معترضان شبه نظامیان موسوم به حشدالشعبی را، که در سال ۲۰۱۴ برای مبارزه با داعش تشکیل شد، به اقداماتی مانند حمله به معترضان بنا بر دستور حکومت اسلامی، و هم چنین به فعالیت های درآمدزا و حفاظت از سیاست مداران فاسد و اقدامات خلاف بدون ترس از مجازات متهم می کنند.


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com