شبكه هاى اجتماعى مجازى و شكل گيرى تصوير ذهنى زنان از بدنشان
تينا خليفه اى
October 07, 2019خواسته هاي جامعه در حوزه ي هويت و بدن انسان در طول تاريخ هميشه دستخوش تغييراتي بوده است كه ديدگاه هاي جامعه تأثير مهمي بر تعيين اين ذهنيت كلي انسان از خودش داشته است. فضاي اجتماعي تعيين كننده انتقال اطلاعات ها،محتوا،هنجارها و ارزش ها است.يكي از عواملي كه بستر مناسبي را براي باز انديشي در خصوص بدن فراهم آورده شبكه هاي اجتماعي مجازي هستند. بستر شبكه هاي اجتماعي همانطور كه گيدنز ميگويد:(ظهور مدرنيته ي عصر جديد و رشد جهاني شدن ترديد، همه ي پارامتر هاي زندگي روزمره را در برگرفته است)در چنين جوامعي هويت ها و احساس ها از خويشتن امري از پيش تعيين شده نيست. چنين خويشتن هاي متغيري نتيجه ي باز انديشي انسان عصر فرا مدرن است و باز انديشي بدن و مسائل مربوط به آن را در برگرفته است.
رسانه ها با تأكيدي كه بر تصوير ايده آل مي گذارند مسئول گسترش ايده هاي زيبايي لاغري و به طور كلي خود بيني فيزيكي چه در زنان و مردان"همانطور كه در كره جنوبي شاهد هستيم" و همچنين عدم رضايت فرد از تصور بدن خود و نگرش ها نسبت به او هستند.رسانه هابر استاندارد هاي مورد قبول و فراگير اجتماعي لاغري زيباي و تعيين نقش براي زنان تأكيد داشته به رواج آن ها مي پردازد و از سوي ديگر تبليغات و تصويري كه از زن ايده آل در رسانه ها نشان داده ميشود چونكه تصوري غير واقعي و غير قابل دسترسي براي عموم مردم است. بيشتر زنان مخصوصاً دختران جوان كه كپي بردار و مقلد ذاتي از درخواست فرهنگ عمومي هستند دچار نوعي افسردگي، خود كم بيني، اختلالات رواني "پرخوري عصبي،كم خوري عصبي"و همچنين عدم توجه به ساير توانايي هاو فعاليت هاي سياسي، اقتصادي، اجتماعي كه باعث هر چه برجسته تر شدن صفت جنسيتي و جذابيت جنسي زن مي شود.
افراد معروف و سرشناس عامل اصلي گسترش اين تأثير گذاري هستند. آن هاي با ارائه ي روش زندگي ايده ال و مصرف گرايي افراطي طرفداران زيادي را براي خود به دست مي آورند، و اين افراد هم كم تا بيش اسفنج مانند بيشتر رفتار ها و خصلت ها را جذب ميكنند(با ذهنيت جامعه و فرهنگ عمومي )رفتارها را ميپذيرد و تا حد المكان آن را براي قبول بيشتر و برتري بيشتر در جامعه به كار ميبرد.اين حالت توانسته زنان را از خود ناراضي و به سوي ترسيم ذهني اجتماعي بكشد (كه هنوز درك درستي از جايگاه زن در جامعه ندارد) همراه با سود كلان سرمايه داران و دولت داراني است كه تنها چيزي كه به آن فكر نميكنند ارزش اجتماعي زن، ترويج فكر برابري جنسيتي، آسودگي فكري فرد در رابطه با نوع زندگي و جهت گيري جنسيتي جامعه و نظر روانكاوان و روانشناسان در اين حيطه است.
فضاي مجازي با ايجاد شبكه اي گسترده از كنش متقابل با افراد ديگر و دريافت اطلاعات از سوي هر زمان و مكاني به كاربران اجازه ميدهد تا بي واسطه و بدون هيچ محدوديتي قابليت دسترسي به اطلاعات مختلف و با دانش و ميراث هاي فرهنگي كشور هاي ديگر آشنا شود و تأثير پذير باشد اين از طرفي خوب و از طرفي غير قابل كنترل و مورد سؤ استفاده ي ناخودآگاه بسياري از مدل ها و برندهاي مجازي مي شود كه زن را به طرف بردگي فكري از لحاظ آشنايي با آنچه هست و قبول كردن آن ميبرد. با آگاه سازي در جامعه به خصوص در ميان دختران جوان بايد به آن ها ياد بدهيم لاغر يا چاق(اگر به علت تندرستي فيزيكي براي آن ها وزني ارائه نشده باشد)، سفيد يا سياه، با رنگ چشمان آبي يا قهوه اي يكسان آزاد و برابر خواهند بود و به جاي پرداختن به موج تقليدي دنياي امروزه بهتر است شخصيتي نو و موفق از خودشان بسازنند كه خروجي هاي زندگيشان افكار فريب دهنده اي نباشد كه جامعه ي مردسالار و حكومت بورژوا از او ميخواهد.
منبع: شماره ١١٠ نشریه سوسیالیسم امروز
١٥ مهر ١٣٩٨/ ٧ اکتبر ٢٠١٩