بازگشایی مدارس، شادی و سرور کودکان مدارس و درد و غم و دلهره والدین آن ها!

بهرام رحمانی
September 24, 2019

bahram.rehmai@gmail.com

 

در اول مهر دوباره زنگ مدارس به صدا درآمد و در سال تحصیلی 99-98 هم زمان در 570 هزار کلاس درس و 110 هزار مدرسه سراسر کشور به صدا درآمد و 14 میلیون و 600 هزار دانش آموز روانه کلاس ‌های درس شدند.

45 هزار مدرسه کم تر از 50 دانش آموز دارند. هم چنین 51 درصد مدارس ما در مناطق روستایی قرار دارد در حالی که 20 درصد دانش آموزان روستایی هستند.

هم چنین 142 میلیون جلد کتاب درسی با 1000 عنوان در میان دانش آموزان توزیع شده است و با وجود افزایش قیمت لوازم التحریر در بازار و مشکلات خانواده ‌ها در این زمینه بی شمار هستند.

اما از حدود 70 عنوان درس که شامل 138 واحد می ‌شد، 22 عنوان و حدود 45 واحد به «دروس اسلامی» اختصاص یافته است. تاریخ 40 ساله حکومت اسلامی مملو است از تلاش برای اسلامی کردن دانشگاه‌ ها و مدارس و تغییر محتوای درسی آموزش در ایران به نحوی که نسل ‌های پس از انقلاب به دل خواه حکومت اسلامی تربیت شوند و افق دید آن ها در همان محدوده‌ ای بماند که حکومت می‌‌ خواهد.

وزارت آموزش و پرورش سال تحصیلی جدید را با 870 هزار نفر نیروی شاغل پیش می برد که از این تعداد  64 درصد معلم، 11 درصد نیروهای حق التدریسی، پنج درصد نیروی کیفیت بخشی و 20 درصد مدیر آموزشگاهی هستند.

 

صندوق ذخیره فرهنگیان در دو دهه پیش تاسیس شد. 5 درصد فیش حقوقی فرهنگیان به حساب این صندوق ریخته می‌شود. یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس میزان تخلفات این صندوق را 15 هزار میلیار تومان اعلام کرده است. برای مثال به اسم کارت ملی دو بچه خانی آباد کارتون خواب یک شرکت به مبلغ 250 میلیارد تومان بعنوان زیر مجموعه این صندوق تاسیس گشت. بالاخره در مهر 95، شهاب الدین غندالی به همراه 4 نفربه اتهام اختلاس و فساد دستگیر شد. قاسم احمدی لاشکی، تعداد معلمان ذخیره فرهنگیان را 917 هزار آموزگار اعلام کرده که بسیار در شرایط نابسامانی به سر می ‌برند. بانک سرمایه زیر مجموعه این صندوق است و 90 درصد تسهیلات بانک سرمایه فقط به 30 نفر ارائه شده است. تخلف در این صندوق نهادینه شده است حتی محمد امامی سرمایه گذار سریال شهرزاد سال 95 به اتهام پول شویی، اختلاس و فساد مالی در صندوق ذخیره فرهنگیان بازداشت و زندانی شد. او بیش از هزار میلیارد تومان از بانک سرمایه وام گرفته بود.

 

با وجود این که وزارت آموزش و پرورش با کسر بودجه روبروست و بسیاری از مدارس کشور فرسوده و ناامن هستند و نیاز عاجل به بازسازی دارند؛ با وجود این که دستمزد معلمان دست کم سه برابر زیر خط فقر است و از سویی ارزش ریال در در سال جاری در مقابل دلار در حد چشم گیری پایین آمده است؛ در حالی که برخی اجناس مورد نیاز مرد در همین ماه های اخیر تا 100 درصد گران تر شده است؛ در حالی که خروج سرمایه ها از کشور و فساد و دزدی حکومتیان بی حساب و کتاب شده است با این حال، حسن روحانی رییس جمهوری دروغگوی حکومت اسلامی، در سخنرانی روز اول مهر ادعا کرده که حقوق معلمان در دولت او «چهار برابر شده» و به طور متوسط «بیش از چهار میلیون تومان» است.

او، هم پنین ادعا کرد: «بودجه آموزش و پرورش سه برابر شده است، حقوق معلمان به طور متوسط در سال 92، یک میلیون و 300 هزار تومان بود و امروز 4 میلیون 100 هزار تومان شده است، یعنی در طول 6 سال حقوق معلمان چهار برابر شده است.» حتی فرض کنیم این ادعاهای او واقعیت هم داشته باشد این افزایش دستمزد، هیچ تناسبی با افزایش تورم و گرانی کنونی ندارد. و در ادامه با اقرار مسئولین حکومتی و آموزش و پرورش استان ها، خواهیم دید که روحانی چقدر حقه باز و دروغگوست! مهم از همه، وزارت آموزش و پرورش یک بازار فاسد سرمایه داری و مرکز خرافه پراکنی مذهبی بیش نیست.

 

 

در برخی آمارها آمده است که از مجموع 20 میلیون کودکی که باید به مدرسه بروند کمی بیش از 14 میلیون دانش آموز راهی مدرسه شده اند. آن هم در شرایطی که بیش از هر وقت دیگر دسترسی به امکانات آموزشی گران تر از همیشه است. از این رو، بازگشایی مدارس به جای آن که شور و شوق و شادی اجتماعی در جامعه بیافریند برای اکثریت شهروندان جامعه ایران، به عذابی بزرگ و جدال برای تامین مخارج تحصیلی و شهریه و پرداخت هزینه سنگین وسایل تحصیل بدل شده است. میلیون ‌ها کودک نیز به دلیل فقر و نداری خانواده و هزینه‌ های سرسام ‌آور وسایل تحصیل، از رفتن به مدرسه و تحصیل محروم مانده اند.

آموزش و پرورش تحت حکومت اسلامی، از یک سو به شدت کالایی و طبقاتی شده و از سوی دیگر، فشار دستگاه‌ های امنیتی بر این نهاد و آموزش خرافات مذهبی، امان معلمان آزاده را بریده است. هزینه‌ هایی که باید صرف آموزش رایگان، تجهیزات کامل آموزشی و با کیفیت و تامین حقوق معلمان برای یک زندگی شایسته انسانی بشود، صرف جنگ های نیابتی، تروریسم، دسترسی به سلاح های کشتار جمعی اتمی، اختلاس های نجومی و دزدی سران و مقامات و دم و دستگاه سرکوب و سانسور مردم و زندان و شکنجه و اعدام می گردد.

در چنین شرایطی، اول مهر، بسیاری از خانواده ها کودکان خود را با نگرانی و دلهره به مدارسی ناامن، فاقد ابتدایی‌ ترین امکانات تحصیلی و سیستم آموزشیِ عقب‌مانده، فرستادند؛ معلمانی که قرار است این کودکان را آموزش دهند خود با ده ها مشکل و معضل اقتصادی و امنیتی و سانسور شدید مواجه هستند. اکنون دستمزدهای کارد آموزشی ایران، چند برابر زیر خط فقر است و به همین دلیل، قادر به تامین ساده ‌ترین نیازهای زندگی خود نیستند.

ایسنا، یکم مهر ماه، خبر داد که قیمت کیف و کفش در آستانه بازگشایی مدارس به دو برابر سال گذشته رسید یعنی رشدی 200 درصدی داشت، این در حالی است که عمده مواد اولیه این صنعت نیز از داخل کشور تامین می ‌شود و تحریم ‌ها عملا نباید آن چنان تاثیری در این بخش داشته باشد. البته برخی معتقد هستند که صادرات در این بخش، منجر به کاهش عرضه در بازار داخلی و رشد قیمت ‌ها شده و برخی نیز افزایش هزینه های تولید را دلیل گرانی این اقلام در بازار امسال عنوان می‌ کنند.

***

تعداد بی شمار از معلمان در تهران و شهرستان ها به دلیل اعتراض به وضعیت موجود انواع نابسامانی ها در عرصه آموزش و پرورش در زندان ها به سر می برند.

طی سال گذشته، شماری از آموزگاران و فعالان صنفی معلمان چون محمود بهشتی لنگرودی، صدیقه پاک ضمیر، اسماعیل عبدی، محمد حبیبی، محمد ثانی، روح الله مردانی، رسول بداقی، عالیه اقدام‌دوست، هاشم خواستار، محمدتقی فلاحی، رحمان عابدینی، اسماعیل گرامی، ابوالفضل عزیزی، حسن غلامی، مختار اسدی، ایرج توبه‌ایها (نجف آبادی) و… بازداشت و احضار و یا با اتمام دوره محکومیت از زندان آزاد شده اند.

محمد حبیبی، فعال معلمان و عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان استان تهران در جریان تجمع روز پنج‌شنبه 20 اردیبهشت 1397، معلمان مقابل سازمان برنامه و بودجه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از 40 روز بازداشت در قرنطینه یک و دو زندان تهران بزرگ به تیپ چهار این زندان منتقل شد.

وکیل این معلم زندانی، با بیان این که بر اساس ماده 134 قانون مجازات اسلامی همه مجازات‌ های محمد حبیبی یک و نیم برابر شده و مجازات اشد قابل اجرا است، گفت: «محمد حبیبی به اتهام اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، به 7 سال و نیم حبس، تبلیغ علیه نظام به 18 ماه حبس، اخلال در نظم 18 ماه حبس و 74 ضربه شلاق و هم چنین 2 سال ممنوعیت از فعالیت در احزاب، گروه ‌ها و دسته‌ های سیاسی و اجتماعی و ممنوعیت خروج از کشور به عنوان مجازات تکمیلی محکوم شده است.

محمود بهشتی لنگرودی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، که از روز پانزدهم شهریور ماه 94 در حال تحمل حبس در زندان اوین است. بهشتی لنگرودی به دلیل فعالیت‌ های صنفی خود در سال‌ های اخیر بارها سابقه احضار، بازجویی، بازداشت و حبس در پرونده خود دارد و هم اکنون نیز در حال تحمل دوران محکومیت 5 ساله خود در زندان اوین است.

اسماعیل عبدی، دبیر کانون صنفی معلمان ایران (تهران)، صبح روز 19 آبان 1395، در منزل شخصی خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت گذراندن دوران محکومیت خود به بند 8 زندان اوین منتقل شد.

وی پیش از آن نیز در تاریخ ششم تیرماه 94 توسط ماموران امنیتی بازداشت و در بهمن ‌ماه همان سال توسط شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اخلال در نظم عمومی» و «تبلیغ علیه نظام» به شش سال حبس تعزیری محکوم شد.

این معلم زندانی پس از حدود یازده ماه در تاریخ 25 اردیبهشت‌ماه 95 با قرار وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد و در مهرماه همان سال حکم شش سال حبس وی به تایید شعبه 36 دادگاه تجدیدنظر استان تهران رسید. وی هم اکنون در حال تحمل محکومیت شش ساله خود در زندان اوین است.

محمد ثانی، معلم مدارس استثنایی در بوشهر، نیز از معلمانی است که به اتهام نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی به دو سال حبس تعزیری و 74 ضربه شلاق محکوم شده است.

شاکی اولیه ثانی، فرمانداری شهرستان دشتستان بود که در جریان تجمع معلمان در سال 94 و در پی توهین فرماندار به معلمان متحصن و پاسخ محمد ثانی به وی پرونده ‌ای برای این معلم تشکیل شده بود.

محمد ثانی، هم اکنون در انتظار احضاریه اجرای احکام جهت گذراندن دوران حبس خود است.

بختیار عارفی، دبیر آموزش و پرورش سنی مذهب شهرستان سردشت، نیز از جمله آموزگارانی است که از دوم مردادماه 97 در حال سپری کردن دوره محکومیت 18١٨ ماهه خود در زندان مهاباد است.

بختیار عارفی در تاریخ ۵ بهمن‌ماه سال 93 به اتهام «عضویت در جماعت دعوت و اصلاح» از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و در تاریخ 5 اسفندماه همان سال با تامین وثیقه بطور موقت تا زمان برگزاری دادگاه از زندان آزاد شده بود.

عارفی در تاریخ 7 اسفندماه سال 95 در دادگاه انقلاب بدون دسترسی به وکیل به سه سال حبس تعزیری محکوم شد، پس از اعتراض این شهروند کرد و تایید مجدد حکم توسط شعبه‌ 40 دیوان عالی کشور، نهایتاً در تاریخ 8 آبان‌ماه 96 شعبه‌ 13 دادگاه تجدیدنظر در ارومیه حکم او با استناد به ماده‌ی ١٨ قانون مجازات اسلامی به 18 ماه تقلیل یافت.

گفتنی است با احتساب ایام بازداشت قبلی، او باید در تاریخ 2 دی‌ماه 1398 با اتمام دوران محکومیت خود از زندان مهاباد آزاد شود.

روح الله مردانی، معلم زندانی محبوس در زندان اوین در تیرماه سال جاری و در دادگاه بدوی به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی» به تحمل 6 سال حبس و دو سال محرومیت از حقوق اجتماعی از جمله ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.

وی در اعتراض به بازداشت و بلاتکلیفی خود در زندان اوین  از روز سه‌شنبه 4 اردیبهشت ماه 1396 دست به اعتصاب غذا زد و پس از 27 روز در تاریخ 31 اردیبهشت ‌ماه با وعده‌ مسئولان قضایی مبنی بر تسریع در روند رسیدگی به پرونده‌ اش به اعتصاب غذای خود پایان داد.

وی در تاریخ 28 بهمن 1396، به دلایل غیرصنفی از جمله حضور در اعتراضات سراسری دی‌ ماه بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود. با دخالت حراست آموزش و پرورش حقوق این معلم زندانی به بهانه غیبت از همان ماه اول بازداشت قطع شده است، شرایط موجود امنیت شغلی ایشان را تهدید می کند.

روح‌الله مردانی معلم مشاوره ناحیه 4 کرج و دانشجوی دانشگاه تهران هم‌اکنون در بند 4 زندان اوین به سر می‌برد.

 

محمدحسن پوره، معلم جغرافیا ساکن منطقه 11 تهران از تاریخ چهارم تیرماه مفقود شده است. این فعال مدنی، عضو کانون صنفی معلمان است و 29 سال سابقه تدریس در آموزش و پرورش را دارد. او علاوه بر درس جغرافیا، دروس فلسفه و منطق و نیز کتاب کار را هم در مقطع دبیرستان تدریس می‌ کرده است.

از این معلم مفقود شده مقالات بسیاری در وب سایت «اتحاد»، پایگاه خبری تحلیلی «جنبش کارگری ایران» با امضای «معلم مزدبگیر» منتشر شده است. در متن این یاداشت ‌ها و مقالات، مردم دعوت به حضور در فراخوان ‌های اعتراضی کارگران و معلمان شده ‌اند.

وی در یک مقاله با عنوان «سند 2030 تعارض یا نیاز؟»، ضرورت‌ های اجرایی کردن مفاد این سند را برشمرده است.

محمدحسن پوره، چند باری هم سابقه بازداشت داشته است. نخستین بار در جریان یک تجمع اعتراضی در سال 1380 بازداشت شد. او بعدها به شرکت در تجمعات و اعتراضات صنفی معلمان ادامه داد و یک بار هم در جریان تجمعی اعتراضی در تیرماه سال 1395، برای چند ساعتی بازداشت شد. ولی آخرین خبرهایی که در مورد بازداشت این معلم در فضای مجازی وجود دارد، مربوط به تجمع اعتراضی معلمان شاغل و بازنشسته در مقابل سازمان برنامه و بودجه تهران، در روز بیستم اردیبهشت سال 1397 است.

این تجمع با حضور نیروهای امنیتی به ضرب و شتم معترضان و بازداشت تعدادی از فعالان صنفی معلمان منجر شد و مابین نام افراد دستگیر شده، نام محمدحسن پوره نیز به چشم می ‌خورد.

حالا دوستان و همکاران این معلم گم شده یک اطلاعیه در این مورد منتشر کرده و از مردم برای یافتن او استمداد طلبیده ‌اند.

گفته می ‌شود احتمالا خانواده پوره در طول دو ماهی که از مفقود شدن او گذشته، فکر می ‌کرده‌ اند او بار دیگر بازداشت شده است و برای همین در این باره اطلاع ‌رسانی نکرده ‌اند.

 

ماموران سپاه پاسداران با ارائه حکم دادگاه انقلاب رودسر به منزل عزیز قاسم  زاده، عضو هیات مدیره و سخنگوی کانون صنفی فرهنگیان گیلان در واجارگاه رودسر رفتند، او را برای بازجویی احضار و تلفن دستی و سیم کارت وی را ضبط کردند. سایت حقوق معلم و کارگر روز 13 خرداد با انتشار این مطلب، خبر از احضار فعالان دیگر، از جمله محمد علی زحمت کش داده است که هم اکنون در زندان وکیل آباد شیراز به سر می‌برد. در سه دهه اخیر معلمان بر روی مطالبات خود پافشاری کرده‌ اند. محور مطالبات آنان را می ‌توان افزایش دستمزدها، مقابله با کالایی شدن آموزش، آزادی داشتن تشکل مستقل و آزادی معلمان زندانی دسته بندی کرد.

معلمان ایران در سه دهه گذشته، با گردهمایی ‌ها و تحصن ‌ها به طور پیگیر خواستار مطالبات خود بوده ‌اند. طبیعتا موضوع افزایش دستمزدها و پرداخت حقوق به تعویق افتاده از خواست ‌های همیشگی بوده است. در قطعنامه‌ های معلمان پیگیری افزایش حقوق فرهنگیان شاغل و بازنشسته به بالای خط فقر و اجرای رتبه بندی برای معلمان جایگاه ویژه‌ای داشته است.

 

نظام آموزش و پرورش ایران در حاکمیت جمهوری اسلامی، به حدی خراب است که حتی وزیر آموزش و پرورش نیز مجبور شده است در لفافه و تعدیل شده وخامت آموزش و پروش به زبان آورد.

اقرار حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش به گوشه هایی از سیاست های مخرب شان درباره آموزش و پرورش:

- در تمام مدارس شماره ‌ای اعلام کردیم و در منظر همه مخاطبان قرار گرفته است ضمن این که 28 هزار و  500 بازدید از مدارس انجام شده است و در مواردی که پول ناحق گرفته شده، استرداد وجه انجام شده است هم چنین درباره مدارس غیردولتی، مدرسه متخلف به شورای نظارت معرفی شده و مجازات‌هایی دیده شده است.

- 110 هزار واحد آموزشی داریم که ممکن است که در برخی از آن ها موارد تخلفی وجود داشته باشد اما سعی کردیم با اعزام بازرس، مدیریت کنیم.

- امسال با کمبود 108 هزار معلم مواجه بودیم.

- بودجه آموزش و پرورش از یک مشکل ساختاری رنج می‌ برد که در طی سال‌ های گذشته منتقل شده است و برخی از هزینه ‌های آموزش و پرورش به صورت سایر هزینه‌ ها تلقی می ‌شود و همیشه بودجه آموزش و پرورش با کسری بسته می ‌شود و باعث شده حقوق برخی معلمان، همیشه با تاخیر پرداخت شود.

- امسال 108 هزار معلم کم داشتیم... 45 هزار معلم در پایان شهریور بازنشسته شدند و همکارانم سعی کردند از طرق مختلف این کمبود را جبران کنند که از طریق به ‌کارگیری مربیان پیش دبستانی، آموزشیاران نهضت و معلمان حق ‌التدریس و دادن حق ‌التدریس به معلمان رسمی حل شده است.

- پیگیری کردیم که در آستانه سال تحصیلی جدید، بخشی از معوقات فرهنگیان را پرداخت کنیم که بعد از پرداخت حقوق‌ ها، در دستور واریز قرار می ‌گیرد؛ ما مبلغ 800 تا 900 میلیارد تومان نیاز داریم که هر میزان تخصیص پیدا کند، واریز می ‌کنیم و به تدریج مابقی مطالبات پرداخت می‌ شود البته تلاش می ‌کنیم در سال 99 نیز با چنین مشکلی مواجه نشویم.

- 16 هزار مدرسه غیردولتی داریم و حداکثر 100 مدرسه در کشور این گونه است. آموزش و پرورش مهیای چنین وضعیتی نیست، بلکه محکوم چنین وضعیتی است.

- مافیایی که شکل گرفته است، مافیای 10 هزار میلیاردی است؛ از آن طرف یک نگرانی برای خانواده‌ ها ایجاد کرده، اضطراب به دانش ‌آموزان منتقل می‌ کند و  آموزش و پزورش را متاثر می ‌کند؛ ضمن این که حاصلی هم برای آموزش و پرورش ندارد و حاصل آن تربیت دانش ‌آموز نیست.

- به آن کسانی که سرمایه ‌گذاری در این بخش می ‌کنند می‌ گویم شما تنها برنده هستید و کل ملت بازنده است اما می ‌توان کاری کرد که به جای کنکور، مهارت ‌های دیگر باشد و همه سود ببرند و لازمه آن همکاری آموزش و پرورش و وزارت علوم و اندیشمندان جامعه است و باید این پدیده را به شکل درستی مدیریت کرد و از همه اندیشمندان می ‌خواهم که به کمک ما بیایید، ایده ها را بیاورید که با این پدیده خطرناک چگونه برخورد موثر داشته باشیم. 

- از صدا و سیما گلایه می ‌کنم که این رویه نادرست را تبلیغ می‌ کند؛ سازمان پژوهش می ‌گوید همه نیازهای دانش ‌آموزان در کتاب درسی تدوین شده است و قطعا با این کتب کمک درسی دانش ‌آموز آسیب می‌ بیند و به مناطق آموزش و پرورش گفتیم که با آن ها برخورد کنند.

- بنا نداریم به دارایی‌ های آموزش و پرورش چوب حراج بزنیم و تنها تلاش داریم از دارایی ها و منابع استفاده بهینه کنیم؛ آموزش و پرورش امر حاکمیتی است و به هیچ قابل واگذاری به دیگران نیست و در طرح خرید خدمات آموزشی هم استانداردها در محتواها، ارزشیابی و گزینش معلم رعایت می‌ شود.

- تعدادی از مدارس متعلق به این نهاد بود که اصرار داشتند، بخریم اما توافق کردیم که قرارداد اجاره منعقد شده و مشکل رفع شود. 

- ...

 

به گزارش ایسنا، رضا مددی مشاور وزیر آموزش و پرورش، امروز در آیین بازگشایی مدارس در دبیرستان حجاب بوشهر عنوان کرد:

«در حال حاضر مهم ترین مشکل نیاز به نوسازی و تعمیر بخشی از فضاهای آموزش و پرورش است که در این حوزه 30 درصد مدارس کشور نیاز به بازسازی دارد.»

 

به گفته عبدالرضا فولادوند، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران، با اشاره به ساماندهی نیروی انسانی با توجه به خروج 7000 نیرو به دلایلی هم چون بازنشستگی از مجموعه آموزش و پرورش شهر تهران گفت: «این موضوع با ورود تنها 490 نیروی جدید به این مجموعه تناسبی ندارد و متاسفانه بحران نیروی انسانی تهران را تهدید می‌ کند و...»

به گزارش ایسنا، در کنار مشکلات کوچک و بزرگ اداره مدارس در کلانشهر تهران، فقر فضای آموزشی و وجود مدارس فرسوده همواره دانش آموزان این استان را رنج داده و افزایش تراکم کلاسی به دنبال کمبود فضای آموزشی موجب افت کیفیت آموزش در تهران شده است. مدیرکل نوسازی مدارس استان تهران با اشاره به وجود 8500 کلاس درس در تهران که باید مورد تخریب و بازسازی قرار بگیرد گفت: «هم چنین 14 هزار و 500 کلاس درس نیازمند مقاوم سازی شوند. با تراکم بالای جمعیت دانش ‌آموزی در استان مواجهیم؛ علی رغم آن که تراکم میانگین در مدارس کشور 24 نفر است، این رقم در برخی مناطق دوبرابر است.»

او تاکید کرد: «با توجه به جمعیت دانش آموزی فعلی نیازمند 12 هزار کلاس درس جدید هستیم که اگر رشد جمعیت را نیز در نظر بگیریم در چندسال آینده به 18 هزار کلاس نیاز پیدا خواهیم کرد. تهران جزو مناطق فقیر به لحاظ سرانه آموزشی محسوب می ‌شود و نیازمند توجه ویژه و تخصیص ردیف‌ های اعتباری ویژه جهت احداث و بازسازی فضاهای آموزشی است.»

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، «آبتین امیری»، رییس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر بندرعباس، که با دستور کار نشست و هم اندیشی شورای اسلامی شهر بندرعباس با اداره کل آموزش و پرورش در آستانه بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی 99-98 برگزار شد، با بیان این که وضع سرانه مدارس شهر بندرعباس مناسب نیست، تصریح کرد: «سرانه در برخی مدارس سطح شهر بندرعباس در حد صفر است و با این سرانه نمی توان انتظار تحول در آموزش و پرورش را داشت.»

 

اخیرا وزیر آموزش و پرورش نیز بر کمبود نیروی معلم در این وزارتخانه اقرار کرد و گفت: «حدود 100 هزار معلم در کل کشور نیازمند داریم، اما در تلاشیم تا با استفاده از معلمان حق التدریس، آموزش‌یاران، معلمان پیش دبستانی و خروجی‌ های دانشگاه فرهنگیان این مشکل را برطرف کنیم...» او ادعا کرد که «می ‌توانیم این اطمینان را به مردم بدهیم که برای مهر، هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود.»

هرچند نگرانی از افزایش تراکم کلاس‌های درسی و دو یا سه شیفته شدن مدارس در برخی مناطق به علت کمبود فضای آموزشی و نیروی انسانی وجود دارد و امسال نیز شاهد تشکیل کلاس‌های 40 نفره به بالا به ویژه در حاشیه کلانشهرهایی چون تهران خواهیم بود.

حکیم زاده معاون اموزش ابتدایی وزارت اموزش و پرورش نیز به تراکم بالای دانش آموزی در کلاس‌ های درس اقرار کرده و در این باره گفته است: «عدالت آموزشی باید در مناطق محروم و کم برخوردار هم اتفاق بیفتد چرا که در آن مناطق عدالت آموزشی فرصت‌ ها و دسترسی را با مشکل مواجه کرده است و حتی در برخی مناطق تراکم دانش ‌آموزی از حد استاندارد بالاتر است. باوجود آن که تراکم کلاسی نباید بالای 26 نفر در دوره ابتدایی باشد؛ 62 درصد جمعیت دانش ‌آموزان ابتدایی در کلاس‌های بالای 26 نفر تحصیل می‌کنند و 3022 کلاس درس نیز بالای 41 نفر هستند.

 در یکی دو سال گذشته روزهای سخت و پرکاری در مناطق سیل زده برای بازسازی مدارس و تکمیل پروژه‌ های آموزشی مناطق زلزله زده کرمانشاه و استان ها سیل زده، اقدامات چندانی صورت نگرفته است. به گفته مرزبان نظری مدیرکل نوسازی مدارس استان کرمانشاه، در اثر حادثه زلزله که در 21 آبان ماه  96 در کرمانشاه رخ داد، 78 مدرسه با 415 کلاس درس آسیب دیده بودند که با مشارکت خیرین حقیقی و حقوقی مدرسه‌ساز و اعتبارات دولتی 179 پروژه با 773 کلاس درس به فضاهای آموزشی استان اضافه شد و سهم خیرین در این بین بیش از 115 میلیارد تومان بود.

محمدرضا حیدری، مدیرکل نوسازی مدارس استان لرستان نیز با اشاره به فرا رسیدن سال تحصیلی جدید اعلام کرده است که در سیل فروردین ماه 423 فضای آموزشی آسیب دیدند که از این تعداد 310 پروژه نیازمند تعمیر و 113 پروژه دیگر نیازمند تخریب و بازسازی شدند...

یاسر لیوانی، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان گلستان درباره 324 مدرسه آسیب دیده از سیل اخیر استان، گفت: 24 مدرسه نیاز به تخریب داشت که عملیات تخریب آن ها انجام شده و روند بازسازی آن ها آغاز شده است و 300 مدرسه دیگر که نیاز به تعمیر دارد، در حال تعمیر و تجهیز هستند.

 

دکتر علی عسکر نجفی مدیر کل آموزش و پرورش استان فارس، در شورای پروژه مهر 98 استان، با اشاره به برخی مشکلات موجود برای شروع سال تحصیلی جدید، گفت: با توجه به این که کمبود نیروی انسانی برای شروع سال تحصیلی جدید در استان محسوس تر از سال های قبل است و به منظور برون رفت از این مشکل، از زمستان سال قبل با تشکیل کارگروه توسعه مدیریت با موضوع تامین کمبود نیروی انسانی تشکیل شده و ... نجفی با اشاره به کمبود نزدیک به 10 هزار معلم برای سال تحصیلی جدید در آموزش و پرورش فارس، یادآور شد: سال گذشته نیز با کمبود 8 هزار و 500 نفر نیرو مواجه بودیم که با کم ترین مشکل از این مرحله عبور کردیم و در سال جاری نیز با برنامه ریزی مطلوب این مشکل رفع خواهد شد.

او یادآور شد: با توجه به افزایش جمعیت دانش آموزی و سایر عوامل تاثیرگذار، برای سال تحصیلی جاری با کمبود نزدیک به 10 هزار نیروی انسانی مواجه هستیم که رفع آن نیاز به تدبیرو هماهنگی بیش تر اعضای این کارگروه ها دارد.

 

اسفندیار نظری معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش مازندران، در گفت‌وگو با خبرنگار بلاغ، با بیان این که آن ‌چه در حال حاضر چالش نخست و اصلی استان و کشور است، بحث نیروی انسانی است؛ تصریح کرد: «در استان مازندران تعداد دو هزار و 782 نفر کمبود نیرو داریم که با پیگیری‌ ها و رایزنی‌ های صورت گرفته و قول‌ های وزارت آموزش و پرورش در تلاش هستیم تا این مشکل را به حداقل برسانیم.»

 

به گزارش خبرنگار ایلنا از اهواز، یکم مهر 1398، غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در آیین زنگ بازگشایی مدارس استان خوزستان در سال تحصیلی 99-98 که صبح روز دوشنبه ۱ مهرماه، در هنرستان دخترانه فنی و حرفه ای حضرت آمنه(س) برگزار شد، از جمع آوری 250 کلاس کانکسی هم زمان با آغاز سال تحصیلی جدید در خوزستان خبر داد و گفت: مابقی کلاس های کانکسی نیز در نیمه دوم سال تحصیلی جمع آوری خواهند شد.

 

بر اساس آمارها، حدود 38 درصد از مدارس استان اردبیل  نیاز به تخریب، بازسازی و استانداردسازی دارند، این کار به مبلغی حدود هزار و 500 میلیارد ریال نیاز دارد و ضروری است که در کنار دولت خیران نیز وارد میدان شده و به بهسازی این بناهای آموزشی کمک کنند.

این مشکل در حالی است که کمبود فضای آموزشی در استان اردبیل، هم چنان وجود دارد و هنوز هم برخی از مدارس به صورت 2 نوبتی فعالیت می ‌کنند.

احمد ناصری، مدیرکل آموزش وپرورش استان اردبیل گفت: بیش از 2 هزار مدرسه در استان وجود دارد که بیش از 30 درصد آن ها به نوعی فرسوده بوده و نیاز به بازسازی و تعمیر دارند.

جواد زنجانی، فرماندار اردبیل نیز در این باره گفت: برای بازسازی و نوسازی مدارس فرسوده شهرستان اردبیل با محدودیت‌ اعتباری مواجه هستیم.

 

اکبر صمدی ، فرماندار مشگین‌ شهر هم گفت: حدود 60 درصد از مدارس این شهرستان فرسوده شده و عمر برخی از آن ها به بیش از 65 سال نیز می ‌رسد.

وی هم چنین با بیان این که بیش از 60 درصد از مدارس این منطقه به‌ صورت 2 نوبته اداره می ‌شوند، بر توسعه فضای آموزشی در این شهرستان تاکید کرد.

 

فریدون بابایی، فرماندار خلخال نیز گفت: ساختمان بیش تر مدارس مورد استفاده دانش‌ آموزان در این شهرستان کهنه و فرسوده شده و استحکام لازم در برابر حوادث قهری هم چون زلزله را ندارند.

او افزود: در حال حاضر از 130 ساختمان آموزشی این منطقه، تنها 20 مدرسه دارای عمر 20 سال و یا زیر آن است.

وی گفت: عمر برخی از مدارس مورد استفاده دانش‌ آموزان در شهر خلخال 50 تا 75 سال بوده و بیش تر آن ها بدلیل از دست دادن عمر مفید خود استحکام کافی برای مقابله با حوادثی هم چون زمین ‌لرزه را نداشته و اجرای طرح‌ های نوسازی ، تخریب و بازسازی و یا مقاوم ‌سازی ساختمان در آن ها ضروری است.

 

دولت لطفی، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان اردبیل هم در این باره گفت: طبق آمار در حال حاضر  33 درصد از مجموع مدارس استان شامل 923 مدرسه با چهار هزار و 112 کلاس نیازمند بازسازی هستند که باید در راستای تدوین برنامه مناسب برای حل این مشکل اساسی اقدام اساسی انجام شود.

 

وعده های داده شده، پرداختی های معلمان حق التدریس شهرستان ها و استان تهران تاکنون عملی نشده است. پرداخت دیون وزارت آموزش و پرورش به معلمان، حق التدریس ها، پاداش بازنشستگان و اجرای وعده های مربوط به رتبه بندی معلمان انجام حداقل خواسته های به حق آنان است.

در چنین شرایطی، وعده‌های پرتکرار رتبه بندی و پرداخت معوقات معلمان به جایی نرسیده است. طی چند ماه اخیر دو موضوع اجرای رتبه بندی معلمان و پرداخت معوقات چندماهه فرهنگیان به صدر اخبار آموزش و پرورش و رسانه ها رفته و هر روز اخباری در این باره از سوی مسئولان دولت، آموزش و پرورش و نمایندگان مجلس اعلام می ‌شود که بعضا تناقضاتی نیز با یکدیگر دارند. اما آن چه از آخرین اخبار اعلامی از سوی وزیر جدید آموزش و پرورش بر می ‌آید قرار است رتبه بندی معلمان اول مهر اجرایی شود. وی در این باره گفت: 2000 میلیارد تومان تخصیص داده شده، آیین نامه آن تنظیم شده و آموزش و پرورش به دولت تقدیم کرده است و اکنون در فرایند بررسی دولت است و حتما امسال بودجه مربوط برای این کار اختصاص می یابد. رتبه بندی در فرایند تصویب است و اجرای آن از اول مهر است.

او هم چنین درباره زمان پرداخت معوقات حق التدریسی نیز گفت: توافقاتی کردیم و اعتباراتی تامین شده و امیدواریم در هفته‌های اول مهر بتوانیم بخشی از مطالبات را پرداخت کنیم.

البته در 28 شهریور وزیر آموزش و پرورش، ادعا کرده بود که بیش ترین مقدار معوقات فرهنگیان پرداخت شده است، معوقات سایر نیروهای حق التدریس نیز به زودی پرداخت می شود گفت: با توجه به پرداخت مطالبات فرهنگیان واژه معوقات دیگر مفهوم چندانی ندارد، در حال حاضر تنها عده ای از نیروهای حق التدریس مقداری از مطالبات خود را دریافت نکرده ‌اند.

این در حالی است که هنوز بسیاری از فرهنگیان معوقات خود را دریافت نکرده اند و به نظر می رسد اظهارنظرهای کلی در این باره موجبات اعتراضات فرهنگیان را به دنبال داشته باشد.

روشن است که وعده‌های پرتکرار دست نیافتنی به جامعه فرهنگیان در این مسیر از سیاست هایی دایمی مدیریتی است که همواره یک مشت دروغ تحویل فرهنگیان و جامعه می دهد.

هم اکنون دستمزد معلمان سه برابر زیر خط فقر است. خط فقر توسط یکی از نمایندگان بخش اقتصادی مجلس، هشت میلیون تومان اعلام شده است.

کانون صنفی معلمان تهران روز چهارشنبه 28 فروردین‌ ماه 1398، در بیانیه ای به ناکافی بودن دستمزدهای معلمان آزاد و شرایط معیشتی آن ها انتقاد کرده بودند. این بیانیه در حالی صادر شده که در طول سال 1397 آموزگاران در سراسر ایران، همواره نسبت به کمبود درآمد و مزایای شغلی، نامنظم پرداخت شدن همین حقوق ناکافی و وضعیت معیشتی‌ خود تجمعات و اعتصاباتی برگزار کردند.

کانون صنفی معلمان تهران در این بیانیه، که با عنوان «بیانیه تحلیلی کانون صنفی معلمان در مورد پرداخت نشدن حق‌التدریس و تعیین حداقل حقوق و دستمزد معلمان آزاد» منتشر شده آورده است که «معلمان آزاد در شرایطی بسیار نامطلوب از نظر حقوق و بیمه در مدارس غیرانتفاعی و…  به کار مشغولند. البته با کمترین میزان امنیت شغلی و پایین‌ ترین میزان دستمزد. شرایط اسف ‌بار این مجموعه که بسیاری از افرادی که تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند نیز در کنار آنان قرار می ‌گیرند، پیامد سیاست ارزان‌ سازی نیروی کار است که دست ‌کم در سه دهه گذشته توسط دولت‌ های مختلف دنبال شده است.»

طبق این بیانیه، «بسیاری از این معلمان تنها درآمد زندگی ‌شان از همین راه است و بسیاری از آن ها در وضعیت معیشتی نامطلوبی به سر می‌ برند. در این شرایط، اعضای شورای عالی کار در واپسین روزهای سال 97 تصمیم گرفتند حداقل حقوق کارگران و مزدبگیران تامین اجتماعی را از یک میلیون و صد و چهارده هزار تومان در سال 97 به یک میلیون و پانصد و شانزده هزار تومان در سال 98 افزایش دهند.

این در حالی است که میانگین نرخ تورم در سال 97 بیش از 40 درصد و در برخی اقلام مانند خوراکی‌ها و مسکن نسبت به سال قبل از آن بیش از 60 درصد بوده است و پیش‌ بینی‌ های انجام شده توسط اقتصاددانان و دانشگاهیان در خصوص نرخ افزایش تورم درسال 98، با توجه به شرایط نابسامان اقتصادی کشور، رقم ‌های بالاتری را نشان می ‌دهد.»

 

بی گمان امسال تعدادی بیش تری از فرزندان کارگران و محرومان جامعه از ادامه تحصیل مانده اند چرا که امسال تورم و گرانی و فقر و بیکاری نسبت به سال های گذشته شدیدتر شده است.

براساس گزارش مرکز آمار، سهم آموزش در سبد هزینه خانوارها به کم تر از دو درصد کاهش یافته است.

با این وجود از هر 12 کودک بازمانده از تحصیل در ایران، تنها یک تن شناسایی می شود.

مرکز آمار ایران جمعیت 6 تا 19 ساله خارج از مدرسه در سال 1395 را دو میلیون و 386 هزار و 120 تن اعلام کرده بود. حال کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس با کسر جمعیت بالای 18 سال، شمار کودکان و نوجوانان بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی گذشته را یک میلیون و 738 هزار تن برآورد کردند.

شهیندخت مولاوردی، معاون پیشین امور زنان و خانواده رئیس جمهوری ایران مهر 1395 شمار کودکان و نوجوانان بازمانده از تحصیل را به نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی سه میلیون و 200 هزار تن اعلام کرده و گفته بود که دختران بیش تر از پسران از مدرسه باز می‌مانند.

عبدالحسین مقتدایی استاندار برکنار شده خوزستان، پیش از برکناری در یک برنامه تلویزیونی برای اولین بار به این مسئله اعتراف کرده و گفته بود که باید در برنامه‌ریزی آموزش در مناطق دو زبانه تجدیدنظر شود.

 

در واقع بازنشستگی و کمبود نیرو، تمام پایه‌های آموزش‌ و پرورش را تحت تاثیر قرار داده و در این رابطه علی الله یار ترکمن معاون برنامه ریزی و توسعه وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با برنا، با بیان این که به دلیل خروج نیروی ناشی از بازنشستگی سالیانه بین 45 الی 50 هزار نفر بازنشسته می ‌شوند که این موضوع اثرات منفی را روی تامین نیروهای مورد نیاز ما می ‌گذارد.

با توجه به این که تنها 20 هزار نفر قابلیت جذب دارند، این سازمان در سال جاری به 40 هزار نفر نیرو نیاز دارد تا با بحران کمبود معلم مواجه نشود.

 

آتش سوزی مدرسه غیردولتی اسوه حسنه زاهدان در آذرماه 1397 و مرگ سه دختر دبستانی نیز از جمله حوادث تلخ سال تحصیلی گذشته بودند در حالی که در اردیبهشت ماه جاری انتشار کلیپی از هم خوانی دسته جمعی موسیقی در چند مدرسه بسیار حاشیه ساز با عکس العمل مقامات حکومتی مواجه شد. بنابراین، حکومت اسلامی ایران نه به فکر حفظ جان دانش آموزان و سلامتی جامعه، بلکه به فکر حفظ خط قرمزهای ایدئولوژیک اسلامی خود است و به همین دلیل، سوختن دانش آموزان سران و مقامات حکومت را تکان نمی دهد اما پحش موسیقی، تمام مرزهای و پایه های این حکومت مافیایی و تبه کار را به لرزه درمی آورد.

هرچند گرانی لوازم ‌التحریر و پوشاک بسیاری از خانواده‌ ها را آزار داد و مشکلات آموزشی مناطق محروم هم چنان به قوت خود باقی ست؛ با وجود همه سختی‌ ها، روز اول مهر هم چنان برای جامعه ما، روز خاطره انگیزی است.

در حالی جامعه ایران به استقبال سال تحصیلی جدید می رود که شرایطی خاص و بحرانی را در زمینه نیروی انسانی و تراکم کلاس ها، مدارس دونوبته و کمبود فضای آموزشی که نیاز به ساخت حدود 1000 کلاس درس دارد را تجربه می کند.

گرانی سال های اخیر د ر سراسر ایران، زلزله غرب کشور و سیل جنوب و شمال و مرکزی کشور، افزایش جمعیت دانش آموزی در بیش تر شهرستان های کشور، سبب افزایش روز افزون تراکم و نیاز به نیروی انسانی رو به رو  است.

کمبود معلم به حدی افزایش یافته است که این اداره کل نیازمند حداقل 15 هزار معلم است و راهکارهای جزئی و حاشیه ای دردی از این معضل عظیم را دوا نمی کند. کمبود فضای آموزشی و نیروی انسانی فرصت هر نوع برنامه ریزی درازمدت را از مدیران استان ها، سلب کرده است در نتیجه بسیاری از پست های مربوط به کیفیت بخشی آموزشی از قبیل معاون فناوری، معاون اجرایی، سرپرست بخش هنرستان ها، هنرآموز دوم و .... حذف شده اند. این وضعیت بیش از پیش آموزش و پرورش ایران را طبقاتی و کالایی کرده است.

کمبود معلم و روند رو به رشد بازنشستگی نیروها و عدم توازن در جذب و خروج نیرو زنگ خطر را در آستانه سال تحصیلی به صدا درآورده و احتمال وجود تعداد زیادی کلاس خالی از معلم  هم چنان باقی ست به خصوص عدم پرداخت حق التدریس ها، بردامنه این مشکلات افزوده است.

وزارت آموزش و پرورش در هنگام بازگشایی مدارس سال تحصیلی جدید بیش از هر زمانی با معضل نیروی انسانی دست و پنجه نرم می کند. تهدید و زندانی کردن معلمان، عدم توجه به هشدارهای پیگیر معلمان، فقدان برنامه و چشم انداز مشخص در این زمینه در کنار بازنشستگی وسیع نیروها و فقدان توازن در تقسیم نیروی انسانی از عوامل اصلی این بحران هستند.

در حال حاضر اکثریت معلمان ایران، هم زمان با مشکلات معیشتی و اقتصادی و با تکرار وعده های متوالی و خالی دولت و وزارت آموزش و پرورش، با سرکوب و سانسور شدید رو به رو هستند.

 

به این ترتیب، امروز کم تر کسی است که نداند جامعه ایران به شدت بحرانی است و هر روز هم یک اتفاقی می ‌افتد که نگرانی و اضطراب را در جامعه دوچندان می‌ کند. یک روز خبر زندان های طولانی به فعالین کارگری، زنان، دانشجویان، معلمان، فعالین زیست و محیطی و هم زمان اعدام ها منتشر می شود و جامعه را دچار شوک می کند. روز دیگر غارت میلیاردها دلار از ثروت های جامعه توسط مدیران رده بالای حکومتی و نزدیکان آن ها به گوش می رسد؛ خودکشی دختر آبی و بند و بست های حیفا و دست اندرکاران عرصه ورزش حکومت اسلامی خبرساز می شود؛ یک روز سپاه پاسداران، نفتکش‌ ها را در خلیج فارس می رباید، بمب گذاری می کند؛ روز دیگر پهیاد آمریکایی را سرنگون می کنند و اکنون گفته می شود با ده ها موشک ها و پهبادهای ساخت حکومت اسلامی به پالایشگاه های عربستان حمله شده و آمریکا و عربستان انگشت اتهام را به سوی حکومت اسلاتمی گرفته اند و بوی مهلک جنگ به مشام می رسد. علاوه بر این ها، فقر و بیکاری و گرانی کمر مردم را خم کرده است و از سوی دیگر، فرار سرمایه ها از کشور هم چنان ادامه دارد. (به آمار ضمیمه در پایان این مطلب توجه کنید»

این که حکومت اسلامی چه کار می کند و رقبای منطقه ای و جهانی و در راس همه آمریکا، چه موضعی علیه حکومت اسلامی دارند اما واقعیت ها نشان می دهند که حکومت اسلامی در دو عرصه مشغول جنگ و یا تدارک جنگ است: 1- این حکومت جنگ شدید را علیه فعالین جنبش های اجتماعی و در راس همه چنبش زنان و جنبش کارگری راه انداخته است. 2- سران وئ مقامات و فرماندهان سپاه پاسداران تلاش می کنند با راه انداختن یک جنگ موضعی و کوتاه مدت بر بحران های داخلی غلبه پیدا کنند و با بالا بردن پرچم سفید رهبرشان مانند رهبر سابق شان خمینی، جامزهر را سر بکشد و با تسلیم شدن در مقابل رقبای منطقه ای و جهانی، فرصت بر تشدید سرکوب و کشتار داخلی به دست آورد. اما هم سران حکومتی و هم مردم می دانند که شرایط کنونی با شرایط دهه شصت بسیار متفاوت است و ان هم اکمروز حکومت اسلامی ایران بیش از هر زمان دیگری با نفرت عموم اکثریت مردم ایران مواجه است در نتیجه پایگاه مردمی بسیار ضعیف و شکننده ای دارد. به علاوه این حکومت در اجماع سرمایه داری جهانی نیز تا حدودی یک حکومت مشکل ساز است و هیچ حامی جدی ندارد.

همه این مسائل و معضلات و بحران های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دیپلماتیک، همگی سبب شده اند که مردم در نگرانی و وحشت به سر ببرند.

 

هم زمان با آغاز سال تحصیلی جدید در ایران، هم چنان 13 معلم در زندان و یا تبعید به سر می‌برند. هم چنین براساس آمار رسمی بیش از صد هزار دانش آموز از تحصیل و مدرسه بازماندند.

چند سالی است که شماری از معلمان معترض ایرانی سال تحصیلی را در زندان به سر می‌برند. محمد حبیبی، اسماعیل عبدی، محمود بهشتی لنگرودی، روح‌الله مردانی، یاسر امینی آذر، اسکندر لطفی، هوشنگ کوشکی و چند معلم دیگر در آغاز سال تحصیلی جدید در زندان به سر می‌برند و یا در انتظار اجرای حکم قضایی صادر شده هستند.

مسئولان وزارت آموزش و پرورش که در سال تحصیلی گذشته شاهد سه مرحله تحصن و تجمع چندباره معلمان شاغل و بازنشسته در شهرهای مختلف بودند، همچنان سیاست سکوت در قبال معلمان زندانی را در پیش گرفته‌اند.

معلمان ایران در سال تحصیلی 1398-1397، سه مرتبه در اعتراض به وضعیت معیشتی، کالایی‌سازی آموزش و اجرا نشدن قوانین مربوط به رتبه ‌بندی معلمان در سراسر کشور تحصن کردند.

در جریان تحصن سه ‌گانه معلمان صدها معلم به مراجع امنیتی، قضایی احضار و بازجویی شدند. شماری از معلمان معترض نیز بازداشت موقت و پس از محاکمه به زندان و شلاق محکوم شدند.

تشکل‌ های صنفی معلمان در آستانه بازگشایی مدارس خواستار آزادی معلمان زندانی و اجرای اصل 30 قانون اساسی که بر آموزش رایگان تاکید دارد، شدند.

حجت میرزایی، وزیر آموزش و پرورش ایران در یک کنفرانس خبری، مدعی دسترسی همه دانش ‌آموزان به آموزش رایگان شد. خلاف این اظهارات اما برپایه آمارهای رسمی در آستانه سال تحصیلی جدید، دست‌کم 142 هزار دانش ‌آموز از تحصیل بازمانده‌ اند.

استان‌ های سیستان و بلوچستان و خوزستان همانند سال‌ های گذشته بیش ترین آمار دانش‌ آموزان بازمانده از تحصیل را دارند.

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، بهار امسال شمار بازماندگان از تحصیل را حدود یک میلیون و 800 هزار تن اعلام کرد.

وزارت آموزش و پرورش به همراه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از دو سال قبل ستاد ویژه ‌ای برای شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل تشکیل داده ‌اند. این ستاد اما به گفته احمد میدری، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تنها موفق شد با خانواده 27 هزار تن از بازماندگان از تحصیل تماس بگیرد.

میدری سال گذشته فقر اقتصادی را عامل اصلی بازماندگی کودکان از تحصیل دانست و گفت: 2700 خانواده گفتند که به دلیل فقر اقتصادی فرزند خود را به مدرسه نمی ‌فرستند و 1100 خانواده هم گفتند که نمی‌ توانند هزینه ایاب و ذهاب را پرداخت کنند.

رضوان حکیم ‌زاده، معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش هم فقر و بحران ‌های اجتماعی را دلیل اصلی بازماندن کودکان از تحصیل عنوان کرده بود. او بدون اشاره به جزییات، گفته بود که برخی از کودکان به دلیل این که نان ‌آور خانواده هستند، از آموزش باز می ‌مانند.

***

با توجه به همه مسائلی که در بالا بدان ها اشاره کردیم آموزش و پرورش در سال تحصیلی انسال، سال سخت تری را در پیش رو خواهد داشت و انتظار می رود معلمان مبارزه و حق طلب، دانش آموزان و والدین آن ها، متحدانه در مقابل دولت بایستند و مجموعه حق و حقوق خود را فریاد بزنند.

در سال های اخیر، خواست بسیاری از معلمان و بسیاری از خانوده های دانش آموزان، آموزش رایگان و پایان دادن به کالایی کردن آموزش، آزادی معلمان زندانی، پایان دادن به تهدید و آزار معلمان و آموزش سکولار مطابق با استانداردهای بین المللی است.

بی تردید امسال نیز این مطالبات با قدرت بیش تری مطرح خواهند شد و با بازگشایی مدارس، خواست عاجل خانواده های دانش آموزان و کارد آموزشی کشور و حامیان آن ها، پایان دادن به کالایی کردن و خصوصی سازی آموزش و آزادی معلمان زندانی است.

شرایط کنونی و بحران های فزاینده ایجاب می کند که امسال دانش آموزان و خانواده‌ ها در اعتراض های معلمان مبارز و آزاده شرکت کنند و نه تنها به صف اعتراض برای تغییر وضعیت موجود خطرناک و فاجعه بار نه تنها آموزشی، بلکه به کل اعتراض ها و اعتصاب های کارگری و اجتماعی جامعه ایران برای تغییر بپیوندند!

 

مطلب را با نقل قولی از بیانیه «شورای هماهنگی فرهنگیان»، به پایان می برم:

در بیانیه «شورای هماهنگی فرهنگیان» به لیستی از احضارها، تهدیدات، حکم صادر کردن ها در استان های مختلف و نیز به تشدید فشار به معلمانی که از قبل در بازداشت به سر می برند اشاره شده و این شورا اعتراض خود را به تشدید سرکوبگری های حکومتی  و پرونده سازی سیستماتیک برای فعالین اجتماعی اعلام کرده است.

در پایان شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان، نسبت به تداوم این سرکوبگری ها اولتیماتوم داده و نوشته است: «شورای هماهنگی تشکل ‌های صنفی فرهنگیان ایران خواهان آزادی بی قید و شرط تمام معلمان  زندانی است و نسبت به عواقب پرونده‌ سازی علیه فعالان صنفی هشدار جدی می ‌دهد. نهادهای امنیتی باید بدانند که تهدید و زندان و ارعاب و پرونده سازی برای کنشگران صنفی راه خاموش کردن مطالبه گری نیست، چرا که  پرونده‌ های محدود معلمان صنفی و زندان افکندن چندتن از بهترین معلمان تلاش گر در سال های 93 و 94، اینک به بالغ‌ بر پنجاه پرونده مختومه و باز رسیده است. کنشگران صنفی با این پرونده‌ سازی ‌ها و اتهامات دروغین، از مطالبه گری، حق ‌طلبی و عدالت‌ خواهی دست نمی کشند ولو نهادهای امنیتی و قضایی، حراست ها و هیئت‌ های رسیدگی به تخلفات اداری، با اهرم فشار و پرونده سازی برایشان مشکل بتراشند! کنشگران صنفی و فرهنگیان نه تنها یاران دربند خود را رها نکرده بلکه از آنان درس شجاعت و فداکاری در راستای بهبود وضعیت معیشتی معلمان و بهسازی ساختار نظام آموزشی می ‌گیرند. ما با صدای رسا می‌ گوییم اگر مطالبه‌ حق در راستای کرامت انسانی و بهبود معیشت همگان جرم است و اگر مطالبه عدالت آموزشی و دفاع از حقوق کودکان محروم، جرم است، شما می توانید برای ما پرونده ‌سازی و علیه ما کیفرخواست صادر کنید ما را اخراج نمایید به بند بکشید و تبعیدمان کنید؛ اما بدانید ما لحظه ‌ای از مطالبه گری و عدالت ‌خواهی دست نخواهیم کشید.»

معلمان با چنین خواست ها و اعتراضاتی، به نوعی اعتراض کل جامعه را نمایندگی می کنند و ضروری است مورد حمایت همه مردم قرار گیرند!

 

دوشنبه یکم مهر 1398 - بیست و سوم سپتامبر 2019


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com