ماجراجوییهای خطرناک حکومت اسلامی ایران!
بهرام رحمانی
July 03, 2019bahram.rehmani@gmail.com
پس از آن که آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه اول ژوئیه، اعلام کرد که میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران از مرز 300 کیلوگرم عبور کرده، آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه و چین و همچنین سازمان ملل متحد به این اقدام ایران واکنش نشان دادند.
وزرای امور خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا سهشنبه 11 تیر - دوم ژوئيه، گفتند از اینکه ذخایر اورانیوم ایران بیش از حدی که طی توافق اتمی(برجام) در سال 2015 تعیین شده، افزایش یافته، «به شدت نگراناند».
این سه کشور اروپایی در بیانیهای که در این زمینه بهطور مشترک با نماینده عالی اتحادیه اروپا تهیه شده، تصریح کردهاند افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده است.
در این بیانیه که وزارت امور خارجه آلمان شامگاه سهشنبه منتشر کرد، آمده است: «تعهد ما به توافق اتمی وابسته است به اجرای کامل آن توسط ایران است.»
کشورهای اروپایی افزودند: «ما به تاکید از ایران میخواهیم که گامی را که برداشته برگرداند و از اقدامات دیگری که موجب تحلیل رفتن توافق اتمی شود، خودداری کند.»
حکومت اسلامی ایران، روز دوشنبه اعلام کرد که ذخیره اورانیوم 5/3 درصد غنیشده خود را به 300 کیلوگرم رسانده و همزمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز این موضوع را تایید کرد.
حکومت جهل و جنایت اسلامی ایران، در لبه انزوای مطلق قرار گرفته و به ماجراجوییهای خطرناکی روی آورده است. آن هم در شرایطی که گرانی و فقر و بیکاری در جامعه ایران غوغا میکند.
احتمالا تحلیل سران و مقامات حکومت اسلامی از وضعیت موجود خود، این است که بحرانهای داخلی و منطقه و بینالمللی آن روزافزون و غیرقابل کنترل و حتی غیرقابل پیشبینی شده است. رد چنین روندی دو راه بیشتر وجود ندارد: یکم این که تسلیم رقبای خود شود و دوم این که نه تنها مقاومت کند، بلکه دست به تعرض هم بزند. اما سئوال این است که این حکومت چگونه مقاومت کند. این حکومت در داخل با نفرت عمومی مردم ایران روبهروست. در سطح منطقه و جهانی نیز بهمثابه حکومت ترور و خشونت و جنگطلب معروف شده است. پس احتمالا سران حکومت اسلامی به این نتیجه رسیدهاند که نخست جرقه یک جنگ کوتاهمدت را بزند و سپس بهسرعت پرچم تسلیم را بالا ببرد. چنین روندی برای حکومت اسلامی، وضعیتی را فراهم میکند که مخالفین خود در داخل را در سطح وسیعی سرکوب کنند و در سطح بینالمللی تن به هرگونه سازشی بدهد تا شاید چند صباح دیگر سر پا بماند.
در سال 1359، در آغاز جنگ خانمانسوز ایران و عراق، خمینی بنیانگذار حکومت جهل و جنایت، تجاوز و غارت، خشونت و جنگ، گفته بود: «جنگ نعمت است»!
اما حکومت اسلامی سال 59 با حکومت اسلامی سال 98، زمین تا آسمان تفاوت دارد. یعنی اگر در آن دوران هنوز بخش عظیمی از مردم ایارن به این حکومت متوهم بود اما امروز بخشی عظیمی از مردم ایران، از این حکومت نفرت شدیدی دارند.
اما شاید نقل قول مهدی بازرگان نخست وزیر موقت حکومت اسلامی، شامل حال کنونیشان باشد که گفته بود «باران میخواستیم سیل آمد»! بهعبارت دیگر، در چنین وضعیتی این احتمال وجود دارد که جنبشهای اجتماعی ایران و نیروهای مخالف از فرصت استفاده کنند و کنترل را از دست حکومت اسلامی خارج سازند و ناقوس مرگ آن را به صدا درآورند.
سران و مقامات حکومت اسلامی، آشکارا با دست خالی، اما با وقاحت تمام بر طبل جنگ میکوبند؛ ظریف وزیر امور خارجه حکومت اسلامی ایران، روز دوشنبه 10 تیر، گزارشها درباره عبور اورانیوم غنیشده ایران از مرز 300 کیلوگرم را تایید کرد.
بهگزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد ظریف گفت: «آنگونه که من مطلع شدم ایران طبق برنامه از مرز 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور کرده است.» او، همچنین گفت که ایران این اقدام را «از حقوق خود در داخل برجام» میداند.
بر اساس توافق اتمی ایران و گروه پنج به علاوه یک در تیر ماه سال 94 (برجام)، میزان ذخیره اورانیوم غنیشده در ایران نباید از سقف 300 کیلوگرم بیشتر شود.
ساعاتی پیش از آن، خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، بهنقل از یک «منبع آگاه» ناشناس خبر داده بود که میزان ذخیره اورانیوم غنیشده ایران از 300 کیلوگرم عبور کرده است.
فارس به نقل از «یک منبع آگاه» که نام او ذکر نشده است، گفت که ذخایر اورانیوم غنی شده 67/3 درصد ایران از 300 کیلوگرم عبور کرده است.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه حکومت اسلامی ایران هم در واکنش به این خبر گفت که جزئیات این مساله را سازمان انرژی اتمی بهتر میتواند توضیح دهد و او از این امر اطلاع ندارد.
یک روز پیش از انتشار این خبر مجید تختروانچی، نماینده حکومت اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، گفته بود: «عبور جمهوری اسلامی از سقف تعیین شده در برجام، نقض این توافق محسوب نمیشود و تهران در 10 روز آینده مذاکرات مهمی با سه کشور اروپایی در این زمینه خواهد داشت.»
او در برنامه «جی پی اس» شبکه تلویزیونی سیانان و در پاسخ به پرسشی درباره افزایش ذخایر اورانیوم ایران و نقض برجام، گفت که این توافق به ایران اجازه را میدهد که برخی از تعهدات خود را متوقف کند.
در این حال، خبرگزاری تسنیم نیز به نقل از منابع آگاه نوشت که با توجه به تامین نشدن شرایط ایران و ناکافی بودن بسیار زیاد اینستکس(ساز و کار ویژه مالی سه کشور اروپایی برای تجارت با ایران)، تهران بهطور قطع، گام دوم را در زمان تعیینشده که به احتمال بسیار زیاد روز 16 تیر است عملیاتی خواهد کرد.
پیش از این، حکومت اسلامی حدود 60 روز پیش و در نخستین سالگرد خروج آمریکا از برجام، اعلام کرده بود که دو تعهد مربوط به سقف اورانیوم غنیشده و آب سنگین را رعایت نخواهد کرد. دلیل این اقدام، بهرهمند نشدن ایران از منافع برجام در پی بازگشت تحریمهای آمریکا اعلام شد.
حکومت اسلامی ایران، روز 18 اردیبهشت خروج خود را از «برخی» تعهداتش ذیل برجام، اعلام کرد. همزمان ایران به اروپا مهلتی 60 روزه داد تا منافعش را از توافق اتمی در حوزههای اقتصادی و بانکی، تأمین کند. کشورهای اروپایی گفتهاند که اولتیماتوم ایران را نمیپذیرند و خواستار حفظ پایبندی تهران به برجام شدهاند.
در همین حال، سخنگوی آژانسبینالمللی انرژی اتمی نیز گفت که قرار است بازرسان این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، تازهترین گزارش خود در این مورد را به آژانس ارائه کنند.
بریتانیا، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا از حکومت اسلامی خواستهاند به همه تعهداتش در برجام پایبند باشد و گفتهاند تهدید و ضربالاجل را نمیپذیرند.
براساس این گزارش، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه وزن تولید مواد غنی شده ایران را اندازهگیری کردند و ذخایر ایران از سقف 300 کیلوگرم عبور کرده است.
در واکنشها به افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده توسط حکومت اسلامی ایران، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی نسبت به کاهش تعهدات برجامی، از حکومت اسلامی ایران خواست به تعهدات خود ذیل برجام پایبند بماند. به گزارش خبرگزاری رویترز، استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در خصوص کاهش تعهدات برجامی ایران در قالب افزایش غنیسازی اورانیوم، گفت: چنین اقدامی نه به حفظ توافق کمک میکند و نه منافع اقتصادی محسوسی را برای مردم ایران تامین میکند. این مسأله باید از طریق سازوکاری که توسط برجام راهاندازی شد، مورد بررسی قرار گیرد.
رییس جمهوری فرانسه از این حکومت خواست که فورا روند غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.
مکرون در بیانیهای که روز سهشنبه دوم ژوئیه - 11 تیرماه در پاریس منتشر شد ضمن ابراز نگرانی از اقدام ایران افزود که در روزهای آینده فرانسه برای اطمینان از رسیدن ایران به انتظاراتش از برجام و تداوم منافع اقتصادی این توافق برای ایران گامهایی برمیدارد.
چین هم از این مسئله ابراز تاسف کرده است. گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز سهشنبه دوم ژوئیه - 11 تیرماه از تصمیم حکومت اسلامی ایران به افزایش غنیسازی اورانیوم، ابراز تاسف کرد اما در عین حال آمریکا را عامل اصلی این اتفاق دانست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شوانگ در پکن به خبرنگاران گفت که چین از تصمیم ایران «متاسف» است اما همزمان تاکید کرد که سیاست «فشار حداکثری ایالات متحده آمریکا ریشه اصلی» تنشهای کنونی است.
چین از همه طرفها خواست که با دیدگاهی کلی و درازمدت و با حمایت از توافق هستهای موسوم به «برجام» مانع تنشهای بیشتر شوند.
روسیه هم ایران را به آرامش دعوت کرد و از این کشور خواست تا از اقدامات احساسی خودداری کند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم حکومت اسلامی ایران را به «حفظ آرامش» دعوت کرد و از این کشور خواست که از «اقدامات احساسی خودداری کند» و مفاد اساسی توافق هستهای را اجرا کند.
پیشتر کاخ سفید در واکنش به این اقدام ایران در بیانیهای اجازه غنیسازی اورانیوم را در هرگونه سطحی به ایران یک اقدام اشتباه دانست و بر احیای سیاست غنیسازی صفر در برابر حکومت اسلامی تاکید کرده بود. همزمان، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، هشدار داده است که حکومت ایران با «آتش بازی میکند».
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هم با صدور یک بیانیه حکومت اسلامی ایران را به نقض تعهدات هستهای متهم کرد. او گفت اسرائیل اجازه نمیدهد ایران به سلاح هستهای دست یابد. نخست وزیر اسرائیل، همچنین خواهان تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران شد.
جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا، هم از عبور ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف تعیین شده 300 کیلوگرم، را «بیاندازه نگرانکننده» خواند.
هانت گفته بود که بریتانیا به توافق پایبند میماند و از همه ابزارهای دیپلماتیک برای کاهش تنشها در منطقه استفاده میکند. او از حکومت اسلامی ایران خواست از هرگونه اقدام مغایر دیگری درباره توافق هستهای خودداری کند و مجددا به اجرای تعهدات خود بازگردد.
همچنین به نقل از هانت گزارش شده است که او در گفتگو با «اسکای نیوز»، گفته است اگر ایران تعهداتش در برجام را نقض کند، بریتانیا از این توافق خارج خواهد شد.
یک منبع وابسته به وزارت امور خارجه آلمان به خبرگزاری رویترز گفت که آلمان بسیار از آنچه ایران روز دوشنبه درباره افزایش حد اورانیوم غنیسازی شده ورای آنچه در توافق سال 2015 با این کشور تعیین شده، نگران است.
این منبع که نامش ذکر نشده، به رویترز گفت: «ما ایران را فرا میخوانیم تا گامی را که برای کاهش تعهدات برجامیاش برداشته بازگرداند و برجام را تحلیل نبرد.»
حکومت اسلامی ایران در سال 2015، در توافق هستهای با گروه 5+1 (برجام) تعهد کرده بود که ذخیره اورانیوم غنیشده خود را زیر 300 کیلوگرم نگه دارد.
با خروج یکطرفه آمریکا از برجام و برگرداندن تحریمهای ایران، حکومت اسلامی در واکنش به آنچه «بیعملی» کشورهای اروپایی در برابر تحریمها میخواند، اعلام کرد که به سقف نگهداری 300 کیلوگرم اورانیوم غنیشده با خلوص کم و 130 تن آب سنگین پایبند نخواهد ماند.
چند روز پیش آلمان، فرانسه و بریتانیا، سه کشور اروپایی طرف برجام، طی یک نامه رسمی دیپلماتیک به حکومت اسلامی ایران درباره تبعات کاهش تعهدات اتمیاش هشدار داده بودند. این کشورها هشدار داده بودند که اگر حکومت اسلامی ایران دست به اقداماتی بزند که به زمینه نقض توافق هستهای را فراهم کند، اروپا توانایی کمتری برای کمک به ایران خواهد داشت.
این اقدام حکومت اسلامی ایران، میتواند زمینه را برای بازگشت تحریمهای بینالمللی که با هدف محدود کردن فعالیت هستهای حکومت اسلامی ایران وضع شده بود، فراهم کند.
توسعه ذخایر اورانیوم غنیشده حکومت اسلامی ایران، در شرایطی صورت میپذیرد که پس از سرنگونی یک پهپاد آمریکایی از سوی ایران تنشها میان تهران و واشنگتن افزایش یافته است. پیش از آن نیز ایران به حمله به چند تانکر نفتی در تنگه هرمز متهم شده بود.
بر اساس برجام، ایران تنها مجاز به تولید اورانیوم 235 غنیشده با خلوص پایین و غلظت کمتر از 4 درصد است که میتواند برای تولید سوخت در نیروگاههای هستهای مورد استفاده قرار گیرد.
در حال حاضر، درصد غلظت اورانیوم در ایران افزایش نیافته بلکه تنها وزن این مواد از مرز مجاز 300 کیلوگرم در برجام عبور کرده است.
سازمان کنترل سلاح میگوید: «ذخیره 1050 کیلوگرمی میتواند در روند غنیسازی قرار بگیرد و ماده لازم برای ساخت یک بمب را تولید کند.»
حکومت اسلامی ایران، کاهش تعهدات خود را مستند به بند 26 و 36 توافق هستهای میداند. بر اساس این دو بند، حکومت اسلامی به دلیل عدم اجرای تعهدات طرف مقابل میتواند تعهدات خود را کاهش دهد و این بهمعنای نقض برجام نیست.
گذر از مرز 300 کیلوگرم گام اول حکومت اسلامی ایران برای کاهش تعهدات برجامی است. گام دوم شانزدهم تیر برداشته میشود و بهگفته عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه حکومت اسلامی، گام دوم «مقداری مباحث مربوط به غنیسازی است که درصد آن بهزودی اعلام میشود.»
برخی کارشناسان معتقدند اگر ایران بخواهد درصد غنیسازی را بالا ببرد در گام دوم اقدام به غنیسازی 20 درصدی خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از دیپلماتهای اروپایی، گزارش داد که رهبران اروپایی فعلا قصد ندارند از «مکانیسم ماشه» در خصوص ایران استفاده کنند.
این خبرگزاری اضافه میکند که اروپا در حال حاضر تلاش میکند تا بحران را در خصوص برنامه هستهای ایران کاهش دهد.
این دیپلماتهای اروپایی، همچنین تاکید کردهاند که فعلا برنامهای برای باز فعال سازی تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران ندارند.
«مکانیسم ماشه» بخشی از توافق هستهای موسوم به برجام است که در صورت عدول ایران از تعهداتش تحریمهای سازمان ملل علیه ایران مجددا فعال شوند.
یکی از تعهدات ایران در برجام محدودیت در ذخیره اورانیوم غنیشده 67/3 درصد به میزان 300 کیلوگرم است. ایران در برجام تعهد داده بود که این 300 کیلوگرم را تا 15 سال حفظ کند و از این حد بالاتر نرود.
این در حالیست که جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه اعلام کرد که تهران افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده را پیشتر به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسانده است.
در عین حال تغییراتی نیز در عراق به چشم میخورد که بهنفع حکومت اسلامی ایران نیست. عادل عبدالمهدی، نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق سهشنبه 2 ژوئیه - 11 تیر با صدور فرمانی دستور داد همه دفاتر حشد الشعبی در سراسر عراق تعطیل شود. طبق این فرمان تمام نیروهای حشدالشعبی جزئی از نیروهای مسلح عراق هستند و باید مطابق فرمان فرمانده کل نیروهای مسلح عمل کنند و رئیس این گروه را نخستوزیر تعیین خواهد کرد. شاخههای موجود در حشدالشعبی که به نیروهای مسلح نمیپیوندند میتوانند در چارچوب قانون فعالیت سیاسی انجام دهند و این افراد با کسب مجوز اجازه حمل سلاح خواهند داشت. هر گروه مسلحی که بهصورت محرمانه یا علنی خارج از این مقررات فعالیت کند «غیرقانونی» تلقی میشود. بر اساس دستور عادل عبدالمهدی تمامی دفاتر تجاری و مراکز ایست بازرسی حشدالشعبی بسته میشود. بر اساس این فرمان این اقدامات میبایست تا پایان ماه جاری میلادی به اجرا درآید.
مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق در پی فرمان عادل عبدالمهدی، نخستوزیر این کشور برای تعطیلی همه دفاتر و شعبههای حشدالشعبی، با انتشار پیامی در توئیتر دستور داد تمام مقرهای نیروهای «سرایا السلام» تعطیل و عنوان این گروه نیز لغو شود. صدر اعلام کرد تصمیم نخستوزیر عراق برای تعطیلی دفترهای حشدالشعبی نخستین گام در مستر تاسیس دولت قدرتمند مرکزی است. او از نیروهای شبهنظامی خواست که از دولت تمکین کنند. نیروهای سرایا السلام شاخه نظامی جریان صدر عراق با حشدالشعبی همکاری داشت.
این نیرو بیشتر وابسته به سپاه قدس به فرماندهی پاسدار قاسم سلیمانی است و اواخر سال 2014، به فرمان آیت الله سیستانی، مرجع شیعه در نجف، زیر پرچم «نیروهای بسیج مردمی»(حشد الشعبی) و ظاهرا با کمک به ارتش عراق و همچنین ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در از بین بردن قدرت نظامی نیروهای گروه دولت اسلامی(داعش) در عراق، فعالیت خود را آغاز کرد. اوایل سال جاری و با جاری شدن سیل ویرانگر در ایران، حکومت اسلامی بخشی از این نیرو را بهبهانه کمک به سیلزدگان وارد ایران کرد و گفته میشود آنها را در مناطق حساس جنوب ایران مستقر کردهاند.
واقعا با این وضعیت یک سئوال مهم این است که اگر جنگی رخ دهد چه وقایع مهلک و ویرانگری برای مردم ایران و منطقه خواهد داشت؟ تحلیلگران بینالمللی هشدار میدهند: نباید به پتانسیل نظامی ایران ارزش بیش از حد را قایل شد. در واقع، در سال 1991، ارتش عراق، که «چهارم در جهان» نامیده میشد، در عرض چند روز تحت ضربههای ائتلاف بینالمللی به فرماندهی آمریکا شکست خورد. در واقع، نیروهای مسلح حکومت اسلامی ایران، دارای بودجه نظامی هنگفت (حدود 16 میلیارد دلار در سال 2016) است، که بیش از نیمی از این مبلغ را «سپاه پاسداران حکومت اسلامی» دریافت میکند. این تقریبا به اندازه ترکیه یا اسرائیل است. با این حال، هزینههای نظامی رقیب اصلی ایران، یعنی عربستان سعودی، به 60 میلیارد دلار میرسد. علاوه بر این، تحریم بینالمللی به حکومت اسلامی اجازه نمیدهد که آخرین نوع از سلاحها را خریداری کند و قطعات یدکی را برای وسایل قدیمی تهیه کند.
حکومت اسلامی ایران، تنها با تاخیر زیاد قادر به دریافت سیستمهای دفاع هوایی روسی اس 300 شد و هنوز جنگنده چند منظوره سوخو 30 را نگرفته است. نیروی زرهی ایران، که بر اساس تانک مدرنیزه شده شوروی T-72 تشکیل شده، کهنه شده است. در عین حال، سپاه پاسداران در بعضی رشتهها، بهویژه در ایجاد موشکهای بالستیک بر اساس تکنولوژیهای کره شمالی، موفقیتی بهدست آورده است.
بهگفته تحلیلگران موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک لندن، تجهیزات و تکنیک نظامی ایران بهطور جدی کهنه شده است، اما ایران دارای قدرتمندترین نیروی موشکی بالستیک در خاورمیانه است که در حکم بزرگترین تهدید برای دشمن بالقوه است. هشت نوع از 13 موشک بالستیک، قادر به حمل کلاهک هستهای هستند. این بدان معنی است که حکومت سالامی ایران به دلیل ضعف نیروی هوایی خود در صورت هر حمله بلافاصله به کاربرد سلاح موشکی متوسل خواهد شد.
حکومت اسلامی ایران، ملزم به رعایت همه بندهای توافق اتمی(برجام) و اجرای کامل قطعنامه 2231 شورای است و خروج یک کشور(آمریکا و یا بریتانیا) و یا تمام دیگر کشورهای امضاءکننده، این الزام قانونی ایران را معلق نمیکند.
پیش از تصویب قطعنامه 2231 شورای امنیت، بانک مرکزی ایران تحریم بود، داراییهای ایران خارج از کشور مسدود شده بود و ایران عملا زیر فصل 7 منشور سازمان ملل متحد قرار داشت که بند 42 آن استفاده از ظرفیت نظامی(جنگ) را برای مقابله با تهدید یک کشور مجاز میداند.
بعد از تصویب قطعنامه و اجرایی شدن برجام، ایران در ردیف کشورهای متعارفی قرار گرفت، غنیسازی اورانیوم(با استفاده از چهار هزار سانتریفیوژ) شکل قانونی پیدا کرد، آزمایشهای موشکی(با شرطهایی) مجاز شمرده شد، سامانه دفاع موشکی اس 300 به ایران تحویل شد و علاوه بر برداشته شدن تحریمهای نفت و گاز و سرمایهگذاریهای خارجی، میلیاردها دلار داراییهای مسدود شده ایران نیز در اختیار حکومت اسلامی، یعنی حکومت تبهکاران و غارتگران قرار گرفت.
در چنین وضعیتی، دزدیها مقامات حکومتی و نزدیکان آن زیاد شده است. برای مثال، روز گذشته دادگاه رسیدگی به اتهامات مریمهاشمی فرزند محمد، مدیرعامل شرکت نادین فرتاک پارسیان که در حین خروج از کشور دستگیر شده بود و چند نفر دیگر از متهمان یکی دیگر از پروندههای اقتصادی کشور با ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
نکته قابل تامل این است که پرونده 264 نفر شاکی دارد و یکی از پروندههای مهم در حوزه اخلال در نظام اقتصادی بهشمار میرود. تحصیل مال از طریق «نامشروع» برای متهمان این پرونده در حدود 696 میلیارد و 812 میلیون و 461 هزار و 405 ریال، اعلام شده است. محمدهاشمی فرزند محمدرضا، علیهاشمی فرزند محمد، مصطفیهاشمی فرزند محمدرضا، محمدرضاهاشمی فرزند محمد، حسنهاشمی فرزند علی اکبر، ابوالفضلهاشمی فرزند غلامحسین، محسن ثابت قدم راسخ فرزند علیرضا، ابراهیم مختاری فرزند احمد و بهرام شازده احمدی فرزند اکبر از دیگر متهمان این پرونده بودند.
روزنامه شرق در گزارشی درباره جداول حقوقی منتشرشده از طرف صندوق بازنشستگی کشور نوشت: «بررسیهای جداول حقوقی منتشرشده از طرف صندوق بازنشستگی کشور نشان میدهد که تمام اعضای موظف هیئتمدیره صندوق بازنشستگی کشور و شرکتهای تابعه این مجموعه، برخلاف قانون خدمات کشوری، نجومیبگیر هستند. برخی اعضای هیئتمدیره شرکت آتیه صبا، حتی حقوق 54 میلیون تومانی هم دریافت کردهاند؛ درحالیکه طبق قانون، پرداخت این ارقام تخلف بوده و منابع مالی اضافی باید به حساب دولت بازگردد.»
شرق در ادامه گزارش خود مینویسد: «براساس جداولی که در سامانه شفافیت صندوق بازنشستگی منتشر شده است، تمام شش نفر عضو هیئتمدیره این صندوق حقوق نجومی دریافت میکنند. اگر پایه حقوق کارمندان در سال 97 را دو میلیون تومان در نظر بگیریم، اعضای هیئتمدیره این شرکت حداکثر میتوانند 14 میلیون حقوق دریافت کنند؛ در حالیکه میانگین حقوق دریافتی شش عضو هیئتمدیره این صندوق، 18 میلیون و 701 هزار تومان است.»
این درحالی است که اگر کارمند و یا کارگری در ماه 2 میلیون حقوق بگیرد و دست به آن نزند در آخر سال 24 میلون تومان پول خواهد داشت. تقریبا نصف حقوقی که برخی از اعضای هیات مدیره در یک ماه دریافت میکنند.
جالب است اینها اعضای هیات مدیره صندوق بازنشستگی کشور هستند یعنی کسانی که با آسیبپذیرترین اقشار سروکار دارند و بعد حقوق 18 میلیونی دریافت میکنند. بهنظر هم میرسد که حقوقشان را سرماه میگیرند.
کسی که حقوق 18 میلیونی یا 54 میلیونی میگیرد، نباید هم درد گرانی را بفهمد.
با حقوق 18 میلیونی، سیب زمینی 8 هزار تومانی ارزان محسوب میشود. گوشت کیلویی 100 هزار تومانی به چشم نمیآید.
ایلنا در گزارشی نوشت که سبد معیشتی کارگران و کارگران بازنشسته با بیش از چهار میلیون تومان کسری در قیاس با سبد معیشتی آنان در اسفند ماه سال 97 روبرو است.
ایلنا نوشته است که دستمزد یک کارگر دارای یک فرزند با احتساب مزایا به 2 میلیون و 200 هزار تومان در ماه میرسد، در حالی که سبد معاش او 6 میلیون و 480 هزار تومان در ماه است. به این ترتیب سبد معیشتی یک کارگر شاغل با 4 میلیون و 280 هزار تومان کسری روبهرو است. یعنی یک کارگر شاغل 4 میلیون و 280 هزار تومان عقب ماندگی مزدی دارد.
ایلنا، افزوده است که عقبماندگی مزدی بازنشستگان کارگری به 4 میلیون و 780 هزار تومان بالغ میشود، یعنی نسبت به کارگران به میزان 500 هزار تومان عقبماندگی معیشتی بیشتری دارند، به ویژه اینکه بازنشستگان به دلیل کهولت سن با هزینههای درمانی بیشتری روبهرو هستند و این فقر مضاعفی را بر آنان تحمیل میکند.
در چنین شرایطی، گرانی و تورم و فقر برای اکثریت شهروندان جامعه ایران غیرقابل تحمل شده است. ایسنا نوشت آمارهای رسمی نشان میدهد که در خردادماه سال جاری نسبت به همین ماه در سال گذشته سیب زمینی، رب گوجه فرنگی و پیاز بیشترین افزایش قیمت را در بین کالاهای خوراکی داشتهاند.
آمار جدید مرکز آمار از متوسط قیمت اقلام خوراکی در مناطق شهری ایران در خردادماه از این حکایت دارد که بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل مربوط به سیبزمینی با 8/296 درصد، رب گوجهفرنگی 6/245، پیاز 4/156، گوجهفرنگی 9/143 و شکر با 4/119 درصد است.
در سایر اقلام در خردادماه سال جاری تورم گوشت گوسفند 104 درصد، گوشت گاو یا گوساله 119 درصد و مرغ ماشینی 57 درصد گزارش شده است.
برنج ایرانی نیز در خرداد سال جاری در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۶۵ درصد افزایش قیمت داشته و از حدود 13 هزار و 766 تومان در هر کیلو به 20 هزار و 600 تومان رسیده است.
بیتردید این اقدامات تنشزای حکومت اسلامی و آمریکا و...، نه تنها هیچ نفعی برای مردم ایران ندارد، بلکه بر علیه آنهاست. جنگ غیر از وحشت و کشتار، فقر و فلاکت، فرار و ویرانی هیچ نفعی ندارد و نفع آن بهطور مطلق، به جیب شرکتهای تولیدکننده سلاح و دولتهای آنها میریزد. تاکنون نیز تداوم و تشدید تحریمهای آمریکا علیه ایران، موجب و گرانی، بیکاری، فقر و فلاکت بیشتر مردم شده است.
با این وجود، تنها راه رهایی از بحرانها اقتصادی، سیاسی و جنگ مخرب و ویرانگر، تشدید مبارزه همهجانبه کارگران، زنان، جوانان، دانشجویان، هنرمندان، روشنفکران، بازنشستگان، فعالین زیست محیطی و خلقهای تحت ستم و برابریطلب سراسر جامعه ایران علیه کلیت حکومت اسلامی با هدف سرنگونی آن و برپایی یک جامعه آزاد و برابر و عادلانه خودمدیریت شورایی بدون دخالت نیروهای خارجی است.
سهشنبه یازدهم تیر 1398 – دوم ژوئیه 2019