تشدید جنگ روانی و لفظی بین سران آمریکا و ایران!
بهرام رحمانی
June 29, 2019تشدید جنگ روانی و لفظی بین سران آمریکا و ایران!
bahram.rehmani@gmail.com
تنش بین آمریکا و ایران در یک ماه اخیر افزایش یافته است. بعد از اینکه سپاه پاسداران حکومت اسلامی یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بینالمللی سرنگون نمود، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها 10 دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
در روزهای گذشته، نشست های بینالمللی، منطقهای و دوجانبه و چند جانبه در کشورهای مختلف جهان برگزار شد که یکی از مباحث مهم و اصلی این نشستها امنیت جهانی و تروریسم حکومت اسلامی ایران بود.
ژاپن در روزهای 28 و 29 ژوئن - هفتم و هشتم تیر، میزبان رهبران 20 کشور جهان است و هشت شهر دیگر ژاپن، شاهد جلساتی در سطح وزرا.
ترامپ در حاشیه این نشست، با سران کشورهای جهان از جمله پوتین، مرکل، شینزو آبه و... دیدار و گفتگو کرد که محور اصلی این گفتگوها درباره ایران بود.
همچنین آمریکا خواستار نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله ایران به پهپاد آمریکایی و از افزایش تنشآفرینی حکومت اسلامی در خاورمیانه شد.
ترامپ در یک سال اخیر، «فشار حداکثری» را بر ایران اعمال کرده و گفته است که حکومت ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما خامنهای هرگونه مذاکره را رد کرد.
او، فرمان اجرایی جدیدی را در کاخ سفید امضاء کرد که براساس آن داراییهای آیتالله خامنهای، رهبر حکومت اسلامی، و دفتر او تحت تحریم قرار میگیرد.
ترامپ روز دوشنبه 3 تیر ماه به خبرنگاران گفت که با تحریم رهبر حکومت اسلامی و دفتر او، دسترسی آیتالله خامنهای به تمامی منابع مالی قطع میشود.
ترامپ گفت که رهبر حکومت اسلامی، مسئول نهایی اقدامات خصمانه ایران است، افزود: «فقط میتوانم این را بگویم که ما هرگز نمیتوانیم اجازه دهیم که ایران سلاح هستهای داشته باشد. ایران باید از حمایت تروریسم دست بردارد.»
ترامپ در عین حال، بار دیگر از تمایل خود به مذاکره با حکومت اسلامی گفت و تاکید کرد که او همچنان آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است. او گفت: «دوست داریم اگر آنها بخواهند، مذاکره کنیم. اگر نخواهند هم مشکلی نیست. اما ما دوست داریم این اتفاق بیافتد و صادقانه بگویم، شاید هم به زودی این اتفاق بیافتد.»
او ادعا کرد که: «ما بهدنبال درگیری با ایران یا هیچ کشور دیگری نیستیم... ما خویشتن داری زیادی به خرج دادهایم، اما این به آن معنی نیست که در آینده هم این کار را کنیم.»
جدال لفظی مقامات حکومت اسلامی ایران و حکومت آمریکا در پی سرنگونی یک پهپاد آمریکایی 110 میلیون دلاری، توسط سپاه پاسداران در 30 خرداد ماه بالا گرفته است. پهپاد گلوبال هاک آر- کیو 4ای، توسط سه خلبان از روی زمین هدایت میشود... حدود 750 کیلومتر بر ساعت سرعت دارد و تا ارتفاع 64 هزار پایی بالا میرود. پهنای بال این پهپاد به اندازه بویینگ 737 مسافربری است. توانایی مخدوش کردن رادارها را دارد و بسیار هوشمند است.
دونالد ترامپ در واکنش به ساقط شدن این پهپاد، در روز 31 خرداد اعلام کرد که قرار بوده ارتش این کشور حملات محدودی علیه پایگاههای نظامی ایران انجام دهد، ولی به دلیل عدم تناسب و احتمال کشته شدن «150 نفر» در طرف ایرانی، این حمله را متوقف کرده است.
علی خامنهای رهبر ایران چهارشنبه 26 ژوئن، پیشنهاد مذاکره آمریکا را «فریب» نوصیف گرد و گفت که ملت ایران در برابر توهین «شریرترین حکومت دنیا یعنی آمریکا» عقبنشینی نمیکند.
این سخنان خامنهای دو روز پس از آغاز دور تازهای از تحریمهای آمریکا علیه ایران بیان میشود؛ تحریمهایی که خامنهای و سازمانهای تحت نظرش را هدف قرار داده است.
خامنهای در بخش دیگری از سخنان خود، پیشنهاد مذاکره آمریکا را «فریب» توصیف کرد و گفت: «دشمن وقتی نتوانسته با فشار به هدفش برسد، با تصور سادگیِ ملت ایران، پیشنهاد مذاکره میدهد و میگوید ملت ایران باید پیشرفت کند، البته این ملت حتماً پیشرفت خواهد کرد اما بدون شما و به شرطی که شما نزدیک نشوید.»
از ماه آوریل که آمریکا سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد و تحریمها علیه ایران را تشدید کرد، تنش بین دو کشور تشدید شده است.
روز هشتم آوریل دولت آمریکا سپاه پاسداران حکومت اسلامی، نیروی نظامی ایدئولوژیک حکومت اسلامی ایران را در فهرست گروههای «تروریستی» قرار داد.
حسن روحانی، رییسجمهوری اسلامی ایران، نیز روز چهارشنبه پنجم تیرماه در جلسه هیات دولت با اشاره به موضوع «نفوذ معنوی رهبر جمهوری اسلامی» از تحریم او توسط دولت آمریکا انتقاد کرده و گفته است: «رییسجمهور آمریکا با اعتقاد مسلمانها، مسئله مرجعیت و ولایت و رهبری که رهبر معنوی، فقهی و فتوایی مردم است، آشنا نیست.»
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان طرفهای توافق هستهای، برجام، محسوب میشوند اما آمریکا سال گذشته از این توافق خارج شد و همه تحریمهایی را که علیه ایران متوقف کرده بود، دوباره به اجرا گذاشت.
پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها ایران از اروپا خواست برای نشان دادن پایبندی خود به این توافق سازوکارهایی برای روابط مالی و صدور نفت ایران اتخاذ کند.
اما با گذشت بیش از یک سال از تصمیم دونالد ترامپ، ایران میگوید اروپا به غیر از ادامه حمایت لفظی، گامی عملی برای حفظ برجام برنداشته و اکنون تهران دیگر منفعتی برای ماندن در این توافقنامه نمیبیند.
بر همین اساس هم دولت ایران تا 18 تیرماه به اروپا فرصت داده تا برای برون رفت از بنبست تحریمهای یکجانبه آمریکا راهکاری عملی ارایه کند و در غیر این صورت ایران خود را مجاز به کاهش مرحلهای تعهداتش خواهد دانست.
آمریکا از سال 2018 و از زمان خروج از توافق اتمی موسوم به «برجام»، تحریمهای قبلی آمریکا علیه ایران را بازگردانده و تحریمهای بیشتری را نیز به آن افزوده است. در حال حاضر نفت ایران بهطور کامل از سوی آمریکا تحریم شده است.
تحریمهای جدید آمریکا علیه خامنهای و فرماندهان سپاه
وزارت خزانهداری آمریکا، روز چهارشنبه هفته گذشته تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعلام کرد. بر اساس اعلام وبگاه وزارت خزانهداری آمریکا، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری این کشور(OFAC) با انتشار بیانیهای اعلام کرد که دو فرد و یک شرکت عراقی به دلیل ارتباط با ایران در لیست جدید تحریمها قرار گرفتهاند.
در این بیانیه آمده است که «عبدالحمید الاسدی» (Abd Al Hamid Al Asadi) و «محمد حسین صالح الحسنی» (Muhammed Husayn Salih al-Hasani) که از اتباع عراق هستند مورد تحریم قرار گرفتهاند.
همچنین شرکت «منابع ثروت جنوب» (SWRC) مستقر در عراق نیز بهدلیل مشابه ارتباط با ایران تحت تحریم قرار گرفته است.
استیون مونچین، وزیر خزانهداری آمریکا در تشریح برخی از جزئیات تحریمهای جدید علیه ایران گفت که این دستور سه فرمانده ارشد ایران از جمله سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه را به خاطر تهدید به بستن تنگه هرمز تحریم میکند.
وزارت خزانهداری با انتشار بیانیهای ضمن اعلام جزئیات تحریمهای اعمال شده علیه تنی چند از فرماندهان نظامی ایران، بار دیگر ایران را به انجام فعالیتهای بیثباتکننده در منطقه متهم کرده و نقش این فرماندهان را در این زمینه موثر دانسته است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا اعلام شده است که هرگونه داراییهای این فرماندهان نظامی در آمریکا و یا داراییهای آنها که در اختیار یا کنترل اشخاص آمریکایی باشد، مسدود خواهد شد و هرگونه معاملهای که این افراد یا منافعشان در آن دخیل باشد، ممنوع خواهد بود.
وزارت خزانهداری آمریکا، همچنین اعلام کرده است که موسسات مالی خارجی در صورت تسهیل معاملات یا ارائه خدمات مالی به افرادی که امروز تحریم شدهاند، خود هدف تحریم قرار خواهند گرفت.
او ادامه داد که سردار حاجیزاده فرمانده هوافضای سپاه به خاطر دخالت وی در سرنگونی پهپاد آمریکایی و سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی در زمره این فرماندهان هستند.
منوچین در ادامه گفت که دستور ترامپ، همچنین شامل فرماندهان 5 منطقه دریایی ایران دیگر نیز میشود که عبارتند از:
- عباس غلامشاهی فرمانده منطقه یکم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- رمضان زیراهی فرمانده منطقه دوم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- یدالله بادین فرمانده منطقه سوم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- منصور روانکار فرمانده منطقه چهارم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- علی عظمایی فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
او، همچنین گفت که طی چند روز آینده محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران نیز تحریم خواهد شد.
وزیر خزانهداری آمریکا گفت که برخی از این تحریمها مدتها است که در جریان هستند اما برخی از آنها بهخاطر اقدامات اخیر ایران در نظر گرفته شده است.
او مدعی شد که این تحریمها، میلیاردها دلار از داراییهای ایران را مسدود میکند. با این حال وزیر خزانهداری آمریکا افزود که ایران اگر مذاکره کند تحریمها برداشته خواهند شد.
ساعاتی پس از آنکه رییس جمهوری آمریکا رهبر حکومت اسلامی ایران و برخی فرماندهان سپاه پاسداران را هدف تحریم قرار داد، جان بولتون، مشاور امور امنیت ملی دونالد ترامپ، گفت که آمریکا آماده گفتگو با حکومت ایران است.
مشاور امور امنیت ملی آمریکا، در جریان سفرش به اسرائیل و ملاقات با همتایان روس و اسرائیلی خود درباره حضور ایران در سوریه، گفت: «رییس جمهوری آمریکا باب مذاکرات حقیقی با ایران را گشوده است و در مقابل این دعوت حکومت ایران سکوتی سنگین در پیش گرفته است.» بهگفته بولتون هدفی که آمریکا از انجام چنین مذاکراتی دنبال خواهد کرد عبارتند از «حذف کامل برنامه سلاحهای اتمی و سامانههای موشکهای بالستیکی ایران، حمایت این کشور از تروریسم و برخی رفتارهای مخرب آن در جهان.»
جان بولتون در ادامه افزود: «تنها کاری که ایران باید بکند گشودن این باب گفتگو و عبور از آن است.»
واکنش سران حکومت اسلامی ایران علیه تحریمهای جدید آمریکا و جواب ترامپ
همزمان حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، در سخنانی که از سیمای حکومت اسلامی ایران پخش شد آمریکا را به دروغگویی متهم کرد و با اشاره به تحریمهای جدید این کشور علیه رهبر حکومت اسلامی ایران علی خامنهای و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران گفت تحریمهای جدید واشنگتن نشان میدهند که آمریکاییها دروغ میگویند وقتی از گفتگو با ایران سخن میرانند. او خطاب به رهبران آمریگا گفت: «شما جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره فرامیخوانید و همزمان وزیر امور خارجه این کشور، محمد جواد ظریف، را آماج تحریم قرار میدهید. پس معلوم است که دعوت شما به مذاکره دروغ است.»
حسن روحانی سیاست آمریکا در قبال حکومت اسلامی ایران را نشانه «ناامیدی» و «عقب ماندگی ذهنی» واشنگتن دانست و افزود که صبر و شکیبایی جمهوری اسلامی ایران بهمعنای ترس و وحشت آن نیست.
روحانی، همچنین تحریمهای آمریکا را علیه رهبر حکومت اسلامی ایران بیثمر خواند و ادعا کرد که علی خامنهای هیچ دارایی خارج از ایران ندارد.
علی شمخانی در یادداشتی که با عنوان «نماینده ولی فقیه و دبیر شورای عالی امنیت ملی» در خبرگزاری ایرنا منتشر کرده، هشدار داده است که تحریم رهبر حکومت اسلامی از سوی آمریکا، میتواند به «بسیج سراسری دلباختگان انقلاب اسلامی» منجر شود.
به نوشته دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، کشورهای غربی دچار خطای راهبردی شدهاند و «تهدید ایران» را مساوی با «تهاجم به آرمانها و هویت میلیونها مسلمان انقلابی و عاشق در سراسر جهان» دانسته است.
دونالد ترامپ، واکنش حکومت اسلامی ایران را به پیشنهاد او برای انجام مذاکره «توهین آمیز» خواند و گفت این واکنش «جهالت» رهبران تهران را نشان میدهد. رییس جمهوری آمریکا، سپس تاکید کرد که پاسخ ایالات متحد آمریکا به هر گونه حملهای از جانب حکومت اسلامی ایران ویرانگر و حتی نابودکننده خواهد بود.
ترامپ در پیام توئیتری خود نوشت: «اظهارات توهینآمیز و ابلهانهای که رهبران ایران امروز ایراد کردند بهسادگی نشان میدهد که آنان هیچ چیز از واقعیت نمیفهمند. هر حملهای از جانب ایران علیه منافع آمریکا با قدرتی ویرانگر روبهرو خواهد شد. و در برخی موارد ویرانگر بهمعنای نابودی است.»
دونالد ترامپ در پاسخ خود تاکید کرده است که «رهبران ایران به قدرت و نیروی آمریکا واقف نیستند و آمریکا دارای قدرتمندترین ارتش جهان است.»
دونالد ترامپ، همچنین در مصاحبه تلویزیونی با «فاکس بیزینس»، روز چهارشنبه پنجم تیرماه، در مورد احتمال وقوع جنگ بین ایالات متحده و ایران گفت که «امیدوارم پیش نیاید اما اگر اتفاقی بخواهد بیفتد ما در موضعی بسیار قوی قرار داریم.»
دونالد ترامپ، همچنین هشدار داد که در صورت وقوع درگیری بین دو کشور، «جنگ ایران با ایالات متحده زیاد طول نخواهد کشید.»
او در ادامه افزود: در صورتی که ایالات متحده به ایران حمله کند نیروی زمینی ارتش ایالات متحده وارد خاک ایران نمیشود و «سربازها پا بر زمین نخواهند گذاشت.»
ترامپ، گفت که در صورت وقوع جنگ با ایران، نیروی زمینی به داخل خاک این کشور اعزام نمیکند.
او به مقامات حکومت اسلامی ایران هشدار داد که هر گونه حمله این کشور به منافع واشنگتن پاسخ ویرانگر ایالات متحد آمریکا را در پی خواهد داشت.
رایزنیهای مقامات آمریکایی در منطقه
در حال حاضر هم مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، و هم برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، در منطقه به سر میبرند و مشغول رایزنی با متحدان خود هستند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مایک پمپئو روز دوشنبه با ملک سلمان، پادشاه عربستان، دیدار و گفتوگو کرد.
این گزارش میگوید که وزیر خارجه آمریکا، همچنین در جده، با محمد بن سلمان، ولیعهد پادشاهی عربستان سعودی، دیدار کرد. موضوع «تخاصم»های ایران، محور گفتوگوی پمپئو گزارش شده است.
وزیر خارجه آمریکا پس از عربستان سعودی راهی امارات متحده عربی شد. والاستریت جورنال در گزارشی نوشته هدف آمریکا، اطمینان دادن به متحدان خود در منطقه در مورد اقدامات خصمانه ایران است.
برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، نیز در مسقط، پایتخت عمان، به خبرنگاران گفت ایالات متحده به دنبال رسیدن به توافقی جامع با حکومت اسلامی است که مسئله برنامه هستهای، برنامه موشکی، و اقدامهای ایران در منطقه را در برگیرد.
هوک افزود در صورتی که دو طرف به چنین توافقی دست پیدا کنند، ایالات متحده آمادگی دارد که همه تحریمها را علیه ایران لغو کند.
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم روز یکشنبه در اسرائیل گفت که ادامه تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای و تهدید به فراتر رفتن از حدود توافق شکستخورده هستهای در روزهای آینده نشانههای کشوری که بهدنبال صلح باشد، نیست.
کنفرانس بیسابقه امنیتی به ریاست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل
روز سهشنبه بیست و پنجم ژوئن، کنفرانس بیسابقه امنیتی به ریاست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، و مسئولان امنیتی بلندپایه آمریکا، اسرائیل و روسیه در اورشلیم برگزار شد. به غیر از بنیامین نتانیاهو، جان بولتون، مشاور امور امنیت ملی آمریکا، نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه، و مئیر بن-شبات، مشاور امنیت ملی اسرائیل، در این کنفرانس شرکت دارند.
تنش در مناسبات آمریکا و ایران، بحران سوریه و حضور نیروهای خارجی در این کشور بهویژه حکومت اسلامی ایران موضوع اصلی گفتگوهای نشست امنیتی سه جانبه میان نمایندگان اسرائیل، آمریکا و روسیه است.
نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل برگزاری این نشست را «تاریخی» و نشاندهنده «هدف مشترک» شرکتکنندگان در آن دانست و گفت: «این هدف مشترک خروج همه نیروهای خارجی از سوریه است.»
نتانیاهو اضافه کرد که کنفرانس امنیتی اسرائیل با توافق روسای جمهوری آمریکا و روسیه، دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، برگزار شده است. او بار دیگر گفت که اسرائیل تاکنون صدها بار مواضع نیروهای ایرانی در سوریه را بمباران کرده و به این حملات ادامه خواهد داد مادام که قوای نظامی حکومت اسلامی ایران در سوریه و بلندیهای جولان مستقر بمانند.
نخست وزیر اسرائیل، مبانی همکاری سه کشور را برای بیرون راندن نیروهای خارجی از سوریه گستردهتر از آنچه که بسیاری تصور میکنند خواند و گفت که هدف مشترک نمایندگان سه کشور شرکتکننده در کنفرانس امنیتی اورشلیم این است که همه نیروهای خارجی که پس از سال ٢۰۱۱ وارد سوریه شدهاند، باید خاک این کشور را ترک کنند. نخست وزیر اسرائیل در ادامه گفت که به اعتقاد او وسایل مشخص برای دستیابی به این مقصود وجود دارد و در این خصوص شرکتکنندگان در کنفرانس گفتگو خواهند کرد.
سخنران بعدی، جان بولتون، مشاور امور امنیت ملی آمریکا، حکومت اسلامی ایران را منشاء جنگ و تجاوز و حامی خشونت در خاورمیانه خواند و افزود که حکومت ایران از حزبالله لبنان، حکومت بشار اسد، شبهنظامیان شیعه در یمن و عراق و همچنین از حملات تروریستی علیه نیروهای آمریکایی در افغانستان حمایت میکند و منابع نفت خاورمیانه را آماج تهدیدهای خود قرار میدهد.
مشاور امور امنیت ملی رییس جمهوری آمریکا، حکومت اسلامی ایران را متهم کرد که همچنان در پی دستیابی به سلاح اتمی است. او گفت: «هیچ چیز اثبات نمیکند که حکومت ایران تصمیم گرفته باشد که بهطور راهبردی از سلاح اتمی چشم پوشی و برای اثبات این تصمیم گفتگوهای واقعی را آغاز کند.»
جان بولتون با اشاره به تصمیم اخیر حکومت اسلامی ایران مبنی بر افزایش درجه غنیسازی اورانیوم و ذخایر اورانیوم غنیشده و آب سنگین این کشور گفت که این تصمیم در اصل نقائص اساسی برجام را نشان میدهند.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه، در سخنانش تاکید کرد که حکومت تهران در نبرد علیه اسلامگرایان تروریست در سوریه شرکت کرده است. او در عین حال گفت که روسیه از نگرانیهای امنیتی اسرائیل آگاه و در عین حال امیدوار است که تهدیدهای امنیتی علیه اسرائیل از میان برداشته شوند.
اگر اسرائیل خواستار خروج فوری و کامل حکومت اسلامی ایران و گروههای مسلح تحت حمایت این کشور از سوریه است، آمریکا بر کنارکشیدن ایران از کلیه نبردهای منطقهای تاکید دارد و روسیه گفتگو در این زمینه را به پایان نبردها در سوریه و انهدام کامل گروههای جهادگرا موکول میکند.
از نظر اسرائیل، حضور حکومت اسلامی ایران و گروههای وابسته به این حکومت در سوریه، عامل بیثباتی است و اولویت تل آویو، چنانکه نخست وزیر این کشور اعلام کرد «جلوگیری از استقرار نظامی حکومت اسلامی در سوریه است». او با یادآوری «صدها عملیات» ارتش اسرائیل در سوریه، به شرکتکنندگان در این اجلاس تاکید کرد که سیاست کشور در این زمینه با همین هدف همچنان دنبال میشود.
جان بولتون، رییس شورای امنیت ملی آمریکا، نیز هر چند حکومت اسلامی ایران را عامل بی ثباتی میشمارد، اما نقش بیثبات کننده این حکومت را فراتر از مرزهای سوریه میبیند و خواستار توقف دخالتهای حکومت اسلامی ایران در کلیه منازعات منطقهای است. بهگفته جان بولتون «در سراسر خاورمیانه، ما شاهد دخالت و تهاجم ایران هستیم. این کشور از گروه تروریست حزبالله در لبنان حمایت میکند، به حکومت بشار اسد در سوریه کمک میرساند، شبهنظامیان شیعه عراق را مسلح میکند و انتقال نفت در منطقه را مورد تهدید قرار میدهد.»
اختلاف نظر در این باره، اما با روسیه باز هم بیش از این است. از نظر مسکو، چنانکه نیکلائی پاتروشِف یادآوری کرد کمک حکومت اسلامی ایران به سوریه، برای مبارزه با گروههای جهادگرا ضروری است و تا هنگامی که این گروهها کاملا از میان نرفتهاند، بیرون راندن ایران از سوریه «مطلوب نیست.»
روسیه که خود نیز از حکومت بشار اسد حمایت میکند دارای نیروی زمینی در سوریه نیست و از همین رو، بهحضور ایران و شبهنظامیان وابسته به این کشور در سوریه نیاز دارد.
گزارش جدید دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد درباره قطعنامه 2231 شورای امنیت
بنابر گزارش جدید دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد درباره قطعنامه 2231 شورای امنیت که در تایید و حمایت برجام است ایران تاکنون به تعهدات خود پایبند مانده است هر چند تسلیحات کشف شده در یمن و کشتی حامل سلاحی که سال گذشته امارات متحده عربی کشف کرد با مشخصات جنگ افزارهای ساخت ایران مطابقت دارد.
با وجود این در گزارش جدید دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح شده که بازرسان این سازمان نتوانستهاند شواهدی پیدا کنند که نشان دهد این تسلیحات بعد از 16 ژانویه سال 2016 از ایران خارج و وارد یمن شده است.
صبح روز چهارشنبه - پنجم تیر – 26 ژوئن، رزماری دیکارلو، معاون امور سیاسی و صلح دبیرکل سازمان ملل متحد این گزارش ۶ صفحهای را که هفتمین گزارش دفتر دبیرکل سازمان ملل درباره قطعنامه 2231 شورای امنیت است را قرائت کرد.
خانم دیکارلو در ابتدا به برنامه جامع اقدام مشترک، موسوم به برجام، بهعنوان توافقی که حاصل 12 سال مذاکرات و مداقه بوده اشاره کرد و آن را دستاورد بزرگی برای دیپلماسی دانست. او سپس از پابیند ماندن ایران به این توافقنامه ابراز خرسندی کرد و همزمان از تمدید نشدن معافیتهای آمریکا برای تحریمهای هستهای ایران ابراز تاسف و نگرانی کرد.
در این گزارش، دفتر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین از اظهارات اخیر مقامهای ایرانی مبنی بر افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده و عبور قریبالوقوع آن از حد مجاز تعیین شده در برجام ابراز نگرانی کرده و از همه طرفین تنشهای اخیر در خاورمیانه خواسته با خویشتنداری مانع از افزایش مخاصمه در منطقه شوند.
در این گزارش آمده: دبیرکل سازمان ملل متحد از گامهایی که سایر امضاءکنندگان برجام برای حفظ این توافق برداشتهاند استقبال میکند و تاکید دارد که همه طرفین این توافق باید از فواید آن بهرهمند شوند از جمله مردم ایران که باید از عواید اقتصادی برجام سود ببرند.
اشاره خانم دیکارلو به سازوکارهای مالی پیشنهادی اروپاییان برای ایجاد کانال ارزی و بانکی با ایران است که گفته شده مصون از تحریمهای بانکی آمریکا خواهد بود.
دیکارلو در بخش دیگری از این گزارش که پاراگراف سوم ضمیمه آن عنوان شده و به برنامه موشکهای بالستیک ایران مرتبط است از آزمایشهای موشکی در دسامبر سال 2018 و پرتابهای اوایل سال جاری میلادی بهعنوان محل مناقشه و بحث یاد کرده که آیا این آزمایشها میتوانند ناقض بندی از قطعنامه 2231 تلقی شود.
اشاره گزارش جدید به بخشی از قطعنامه 2231 شورای امنیت است که از ایران خواسته هرگونه آزمایش و برنامه موشکی که بتواند به تسلیحات هستهای مرتبط شود را متوقف کند.
ایران میگوید برنامه موشکی این کشور جنبه دفاعی دارد و آزمایشهای اخیر از جمله پرتاب ماهواره هم جنبه نظامی ندارند.
در بخش سوم گزارشی که امروز در جلسه نیویورک شورای امنیت سازمان ملل قرائت شد به نتایج تحقیقات بازرسان سازمان ملل متحد از تسلیحات به کار گرفته شده در جنگ حوثیها با ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی اختصاص داشت.
رزماری دیکارلو در این بخش از گزارش برای حاضران خواند که: «این گزارش به آنالیز بقایای بهجا مانده از موشکهای بالستیکی است که در خاک عربستان سعودی پیدا شده و حاصل درگیریهای میان مارس تا ژوئن سال 2018 میان حوثیها با این کشور است. بنابر ارزیابیها ما این تسلیحات در حد فاصل سالهای 2000 تا 2010 ساخته شده و حداکثر تا سال 2012 فروخته و صادر شدهاند. مشخصات آنها و زمان فروش آنها با زرادخانه موشکهای اسکاد که یمن پیش از آغاز جنگ داخلی این کشور در سال 2015 داشت همخوانی ندارد.»
در ادامه این بخش از گزارش دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است: «بازرسان همچنین تعدادی از تسلیحات در یمن را مورد بررسی قرار دادند از جمله: یک موشک زمین به هوا، بقایای بالهای یک جنگ افزار بدون سرنشین (پهپاد) و یک خودرو بدون سرنشین دیگر که حامل مواد منفجره بود. بر اساس نوع طراحی و مشخصات این تسلیحات و نشانههای حک شده روی آنها و همچنین نوع کارخانجات تولید کننده قطعات آنها، بازرسان اطمینان دارند که این جنگ افزارها و قطعات مرتبط به آنها ساخت کارخانجات ایرانند. هر چند، بازرسان شواهدی نیافتند که اثبات کند این تسلیحات بعد از 16 ژانویه سال 2016 از ایران به بیرون از این کشور انتقال یافته باشد.»
قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد که ایران آن را سند بینالمللی در حمایت از برجام میداند در تابستان سال 2015 به تصویب رسید.
در این گزارش 6 صفحهای دفتر بازرسی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته در جریان تحقیق از بار کشتی کوچکی که در دسامبر سال 2018 از سوی امارات متحده عربی در دریای عدن ضبط شد بازرسان در آن بخشی از تسلیحات بار مختصری این کشتی مشخصاتی یافتند که با کارخانجات اسلحهسازی ایران مطابقت دارد هر چند بازرسان هنوز در حال ادامه تحقیق درباره اطلاعات قابل دسترس این کشتی هستند و نتایج قطعی و نهایی را بعدا تقدیم شورای امنیت خواهند کرد.»
در بخش پایانی این گزارش هم به سخنان تلویزیونی یحیی السنوار از رهبران حماس و بیانیه ابوحمزه از رهبران شاخه قدس حماس در ماه مه امسال اشاره شده که هر دو از ادامه حمایت ایران گفتهاند. این گزارش هرگونه ادامه کمک تسلیحاتی ایران پس از ژانویه سال 2016 به حماس و گروههای مسلح فلسطینی که شامل تحریم هستند را در تضاد با مفاد قطعنامه 2231 دانسته است.
همچنین در پاراگراف پایانی این گزارش به سفرهای اخیر سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران اشاره شده و آمده بهنظر میرسد در زمینه سفرهای او و ضبط و بلوکه کردن اموال تحریمی تخطیهایی از قطعنامه صورت گرفته است.
در قطعنامه 2231 و در بخشی که ذیل ماده 7 منشور قرار دارد اشاره ای به صنایع متعارف نظامی ایران و موشک های بالستیک این کشور نشده است. این قطعنامه در پیوست دوم صرفا از ایران «درخواست» کرده که هیچ فعالیتی در ارتباط با موشک های بالستیکی که «برای برخورداری از قابلیت حمل سلاح های هسته ای طراحی می شوند» صورت ندهد. ایران می گوید که چون بنا ندارد از سلاح های متعارفش برای حمل سلاح هسته ای استفاده کند، این بند از درخواست شورای امنیت عملا بلا موضوع است.
نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو
وزیر دفاع آمریکا، مارک اسپر، برای شرکت در نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو وارد بروکسل شد. به گزارش «آسوشیتد پرس» دولت آمریکا میکوشد متحدان خود را بهویژه در پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، متقاعد کند که تنشهای جاری میان آمریکا و ایران چالشی جهانی است که بههمین خاطر، به یک دیپلماسی جهانی نیازمند است.
پیش از ورود به مقر ناتو در بروکسل، وزیر دفاع آمریکا، در گفتگو با خبرنگارانی که او را همراهی میکردند گفت که هدف او در ادامه تلاشهای مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در دیدارهای اخیرش با مقامهای سعودی و اماراتی، ایجاد یک ائتلاف بینالمللی مرکب از کشورهای آسیایی و اروپایی در مقابل حکومت اسلامی ایران است. مایک پمپئو در دیدارهای خود با رهبران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس بر ضرورت مقابله با تهدید نظامی حکومت اسلامی ایران تاکید کرده بود.
نشست بحرین
در پایان نشست دو روزه منامه، روز چهارشنبه 5 تیر - 26 ژوئن، جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ در امور خاورمیانه در جمع خبرنگاران ضمن بیان این که «رهبران فلسطینیان نمیخواهند به مردمشان کمک کنند»، گفت: «درها به روی فلسطینیان باز است.»
کوشنر، مدعی است که کنفرانس بحرین چهارچوب مناسبی برای برقراری صلح میان اسرائیل و فلسطینیان فراهم کرده و هر زمان که رهبران فلسطینی اراده کنند، میتوانند از طرح صلحی که او تهیه کرده، بهره ببرنند.
در عین حال واشینگتن امیدوار است که مخارج طرح نامبرده را کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تامین کنند.
دولت دونالد ترامپ روز سهشنبه 25 ژوئن - چهار تیر از یک طرح اقتصادی 50 میلیارد دلاری برای حل منازعات اسرائیل و فلسطین پرده برداشت.
جرد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ، در نشست دو روزه بحرین تحت عنوان «از صلح تا آبادانی» درباره این برنامه اقتصادی گفت که پیش شرط لازم برای رسیدن به صلح و پایان دادن به چندین دهه منازعه باید از مسیری مبتنی بر سرمایهگذاری برای فلسطینیها بگذرد.
فعالیتهای مرحله نخست «طرح صلح خاورمیانهای» دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، موسوم به گارگاه صلح و شکوفایی خاورمیانه سهشنبه 25 ژوئن در منامه پایتخت بحرین آغاز به کار کرد.
مرحله نخست طرح دونالد ترامپ، برای برقراری صلح در خاورمیانه از سوی کاخ سفید به «تلاشی برای سرمایهگذاریهایی به ارزش 50 میلیار دلار» در منطقه توصیف شده است.
بر مبنای این طرح، کشورهای عضو آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک و برخی سرمایهگذاران، 50 میلیارد دلار در منطقه سرمایهگذاری خواهند کرد.
حدود 28 میلیارد از مبلغ در نظر گرفته شده در این طرح به سرزمینهای فلسطینی، نوار غزه و کرانه باختری رود اردن که تحت اشغال اسرائیل است اختصاص داده میشود.
همچنین مبلغ 5/7 میلیارد دلار برای اردن، 9 میلیارد دلار برای مصر و 6 میلیارد دلار برای لبنان اختصاص داده خواهد شد.
از میان 179 طرح پیشنهادی در این رابطه، طرحی با سرمایهگذاری 5 میلیاردی برای احداث جاده ارتباطی میان کرانه باختری و نوار غزه در نظر گرفته شده است.
جارد کوشنر، داماد ترامپ این طرحها و آمارها را در کتابچهای برای سرمایهگذاری که بارها از آن با عنوان « طرح کار» یاد شده ارائه کرد.
شایان ذکر است که کوشنر، یکی از مشاوران برجسته ترامپ است که از دنیای سرمایهگذاری املاک در نیویورک به خاورمیانه قدم گذاشته است.
کوشنر با اشاره به اینکه باید راهحل سیاسی عادلانهای در پیش گرفت افزود: «همکاری با فلسطینیها برای توسعه اقتصادشان میتواند منجر به یک صلح واقعی شود.» مشاور ترامپ درباره برنامه «معامله قرن» گفت: «آنچه ما تهیه کردهایم جامعترین برنامه اقتصادی است که تا به حال برای فلسطینیها و خاورمیانه بزرگ تبیین شده است.»
بهعقیده کوشنر این منطقه میتواند تبدیل به الگویی برای تجارت و پیشرفت در سراسر جهان شود.
این نشست اولین قدم از برنامه سیاسی واشینگتن برای پایان دادن به منازعات اسرائیل و فلسطین اعلام شده است. با اینحال، هنوز جزئیات سیاسی این برنامه در هالهای از ابهام باقی مانده است.
هیچکدام از طرفین، نه تشکیلات خودگردان فلسطین و نه دولت اسرائیل، در این نشست شرکت نکردهاند. لبنان و عراق نیز در این کنفرانس دو روزه غایب هستند.
محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین درباره برنامه دولت ترامپ گفت: «پول مهم است. اقتصاد اهمیت دارد. اما سیاست از همه چیز مهمتر است. راهحل سیاسی از همه چیز پراهمیت تر است.»
مشاور ترامپ با مهم شمردن راهحل سیاسی عادلانه گفت: «اما امروز وقت مسائل سیاسی نیست. ما در موقع مناسب به این مسائل خواهیم پرداخت.»
واشینگتن امیدوار است کشورهای ثروتمند خلیجفارس که در این نشست دو روزه شرکت کردهاند نسبت به این طرح علاقه نشان دهند. بر اساس برنامه صلح کوشنر، دولت ترامپ انتظار دارد این دولتها و سرمایهگذاران علاقهمند 50 میلیارد دلار در سرزمینهای فلسطینی، اردن، مصر و لبنان سرمایهگذاری کنند.
عربستان سعودی حمایت خود را از برنامه دولت ترامپ اعلام اما تاکید کرده است که هرگونه برنامه صلحی باید در راستای برنامه صلح کشورهای عربی باشد. طرح صلح عربی، پيشنهادی است که درسال 2002 از سوی عربستان به اتحاديه عرب ارائه شد.
در این طرح مرزهای فلسطین بر اساس مرزهای سال 1967 و پیش از اشغال توسط اسرائیل و پایتختی در اورشلیم شرقی در نظر گرفته خواهد شد. حق بازگشت برای فلسطینیها نیز به رسمیت شناخته خواهد شد. البته اسرائیل مخالفت خود را نسبت به این نکات اعلام کرده است. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه 23 ژوئن گفت که به پیشنهادات آمریکایی گوش فرا خواهد داد.
اردن و مصر، تنها کشورهایی که با اسرائیل به صلح رسیدهاند، معاونان وزرای اقتصادی خود را به این کنفرانس دو روزه فرستاده اند. اما انتظارات برای موفقیت این برنامه به شدت اندک است.
ساکنان غزه در اعتراض به نشست دو روزه بحرین و برنامه «معامله قرن» و به در خواست حماس اعتصاب کردند و مغازههای خود را بستند. در کرانه باختری و رام الله نیز تعدادی از معترضین توسط نیروهای نظامی اسرائیل پراکنده شدند.
هنوز مشخص نیست که برنامه تیم ترامپ بر پایه راه حل «تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین» خواهد بود یا خیر.
سازمان ملل و بسیاری از کشورهای جهان از راهحل «تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین» حمایت میکنند اما تا به امروز دولت ترامپ از تشریح برنامه صلح اش و اینکه آیا راه حل دو کشوری شامل آن میشود، طفره رفته است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل اعلام کرده است که هرگونه برنامه صلحی باید به «راه حل تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین» جامه عمل بپوشاند.
ایده تشکیل دو کشور برای فلسطینیان و اسرائیلیها در کنار هم، دهها سال است که مطرح است. بر اساس این ایده یک کشور مستقل فلسطینی - بر اساس مرزهای پیش از سال 1967 در کرانه غربی، نوار غزه و بیتالمقدس شرقی - در کنار اسرائیل تاسیس خواهد شد.
در این نشست شخصیتهای ارشد اقتصادی جهان، از جمله کریستین لاگارد، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول و نمایندگانی از آمریکا، عربستان سعودی، اردن و مصر حضور داشتند.
اعتراض حکومت اسلامی ایران به یادداشت مشترک بریتانیا، فرانسه و آلمان
سه کشور یاد شده دوشنبه 3 تیر در یادداشتی رسمی به ایران درباره بازگشت از تعهداتش در برجام هشدار داده و گفته بودند که این اقدام برای ایران پیامدهای جدی خواهد داشت. وزرای امور خارجه این کشورها نیز در موضعگیریهای مستقل از ایران خواسته بودند به تعهدات مربوط با توافق اتمی عمل کند.
پیش از آن دولت اسلامی ایران در اردیبهشتماه - 8 مه، در سالگرد خروج آمریکا از برجام، اعلام کرد که برخی از تعهدات خود را کاهش میدهد و در مهلتی 60 روزه به شرکای برجام فرصت داد تا نسبت به تامین منافع ایران به خصوص در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند و در غیر این صورت، گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران اجرا میشود.
بهگزارش رسانههای ایران، محمدجواد ظریف پنجشنبه 6 تیر – 27 ژوئن، با نوشتن نامه به فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، به یادداشت مشترک بریتانیا، فرانسه و آلمان در رابطه با تصمیم ایران برای کاهش برخی از تعهداتش در رابطه با توافق اتمی سال 2015، به تندی واکنش نشان داده و محتوای این یادداشت را مغایر با برجام خوانده است.
رسانههای ایران مینویسند که ظریف در نامه مزبور به چندین مورد از کوتاهی طرفهای اروپایی برجام در عمل به تعهداتشان و نیز بیانیههای بعدی وزرای امور خارجه این کشورها پرداخته و «بهطور مشروح و مستدل و با استناد به متن برجام و مکاتبات رسمی ایران با هماهنگکننده کمیسیون مشترک»، بر حق ایران برای توقف کلی یا جزیی اجرای برخی تعهدات برجامی تاکید کرده است.
ظریف شرط حفظ برجام را پایبندی طرفهای اروپایی به اجرای تعهداتشان دانسته است. او، همچنین گفته است که عزم حکومت اسلامی «برای استفاده از حقوق خود وفق برجام، از جمله توقف اجرای تعهدات، جدی است و در این مسیر تحت تاثیر فشارهای سیاسی و شانتاژها قرار نخواهد گرفت.»
مجید تختروانچی نماینده ایران در سازمان ملل متحد شامگاه چهارشنبه 26 ژوئن در جلسه شورای امنیت گفت که دیگر نمیتوان توافق هستهای(برجام) را حفظ کرد. بهگزارش رسانهها تختروانچی افزود: «خروج آمریکا از توافق هستهای و از سر گیری تحریمها، این توافق را تقریبا بهطور کامل غیرفعال کرده است.»
روزنامه «گاردین» نیز نوشت که احتمال دارد تصمیم اتحادیه اروپا برای راهاندازی یک خط اعتباری چند میلیون یورویی برای تسهیل تجارت میان اروپا و ایران در جریان نشست کمیسیون مشترک برجام در وین اعلام شود. این روزنامه بریتانیایی راهاندازی این خط اعتباری را آخرین تلاش اروپا برای جلوگیری از خروج ایران از توافق هستهای موسوم به برجام دانسته و در عین حال عنوان کرده است که چنین تلاشی بهاحتمال ناکام خواهد بود.
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، نیز شامگاه گذشته اتحادیه اروپا را «کموزن و حتی بیوزن» خواند، از «بدعهدی اروپاییها» انتقاد کرد و درباره کانال ویژه مالی آنها نیز گفت که اینستکس «تنها یک هیکل است و باید مشخص شود که منابع مالی آن از کجا تامین میشود، یا باید نفت بخرند یا اعتباری را در آن قرار دهند.»
صدراعظم آلمان 28 خرداد، هشدار داده بود که نقض برجام از سوی ایران بدون پیامد نخواهد بود. آنگلا مرکل همچنین ضمن ابراز امیدواری نسبت به پایبندی ایران به برجام، شرایط را «بسیار جدی» خوانده بود.
همزمان دیپلماتهای ارشد اروپایی نیز با اشاره به تلاشهای آلمان، فرانسه و بریتانیا برای حفظ برجام، به خبرگزاری رویترز گفته بودند که در صورت نقض این توافق توسط حکومت اسلامی، نقش دیپلماتیک این سه کشور دیگر خاتمه خواهد یافت. آنها همچنین با اشاره به تهدید ایران به نقض محدودیتهای کلیدی برجام پس از ششم تیرماه تاکید کرده بودند که به هیچ عنوان در خصوص مسایل هستهای از خود «بردباری» نشان نخواهند داد.
حمله پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان از عراق صورت گرفت نه از یمن
خبرگزاری رویترز به نقل از روزنامه وال استریت ژورنال و مقامات آمریکایی اعلام کرد که حمله پهپادی ماه مه به تاسیسات نفتی و خط لوله نفت عربستان، نه از یمن بلکه از عراق صورت گرفته است.
این حملات دو روز پس از خراب کاری و حمله به چهار نفتکش از جمله دو نفتکش عربستان در ساحل امارت عربی متحده انجام شد.
به نوشته وال استریت ژورنال، مقامات آمریکایی به این جمعبندی رسیدهاند که بهدنبال افزایش تنش بین ایران و آمریکا، گروهها و متحدان منطقهای ایران در تلاش هستند تا جبهه جدیدی باز کنند.
حوثیهای یمن که از حمایت ایران برخوردارند روز سهشنبه 14 ماه مه مسئولیت حمله به تاسیسات نفتی شرکت ملی نفت عربستان(آرامکو) و خط لوله نفت این کشور را بر عهده گرفتند.
شبکه «المسیره» وابسته به حوثیها نوشت که حملات به تاسیسات آرامکو با استفاده از 7 پهپاد صورت گرفته است. محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها این حملات را پیامی به عربستان خواند تا به گفته او، تجاوز به یمن را متوقف کند.
آمریکا و متحدان منطقهای واشینگتن میگویند حکومت اسلامی ایران تسلیحات و نیز قطعات پهپاد در اختیار حوثیها قرار میدهد، حکومت اسلامی ایران اما هرگونه حمایت تسلیحاتی از حوثیهای یمن را رد میکند.
آمریکا از دولت عراق خواسته است که عراق به پایگاهی جدید برای انجام حملات تبدیل نشود. در مقابل بغداد با به زیر سئوال بردن این ارزیابی واشنگتن، خواهان ارائه مدارک و شواهد از سوی دولت دونالد ترامپ شده است.
اعزام چندین فروند جنگنده رادارگریز اف-22 «رپتور» به قطر
هم زمان با بالا گرفتن تنشها بین ایران و ایالات متحده، ارتش آمریکا روز جمعه 28 ژوئن خبر داد که برای نخستین بار چندین فروند جنگنده رادارگریز اف-22 «رپتور» به قطر اعزام کرده است.
خبرگزاری فرانسه مینویسد که از بررسی تصاویر منطقه پایگاه هوایی العُدید قطر چنین برمیآید که تعداد هواپیماهای اف-22 اعزامی 5 فروند است. روزنامه واشینگتنپست تعداد این جنگندههای اعزامی را حدود 12 فروند ذکر میکند.
اواسط اردیبهشتماه امسال اعلام شد که گزارشهایی از جابهجایی موشکهای بالیستیک کوتاهبرد با قایق توسط ایران در خلیج فارس یکی از دلایل تصمیم آمریکا برای تقویت نیروی نظامیاش در منطقه است.
روز بیستم اردیبهشت اعلام شد که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن همراه با شماری از بمبافکنهای استراتژیک بی- 52 عازم خلیج فارس شده اند تا با آنچه که «تهدید جدی و عملی» حکومت اسلامی ایران خوانده شده است مقابله کند.
همچنین در راستای تقویت نیروهای نظامی آمریکا در خلیج فارس، دونالد ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده روز سوم خرداد گفت که یک هزار و 500 نیروی تازه به خاورمیانه اعزام خواهد شد. این نیروها به منطقه تحت پوشش «سنتکام»، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، اعزام شدهاند.
نیروی دریایی آمریکا نیز روز سوم تیرماه اعلام کرد که ناوگروه تهاجمی «یواساس باکسر» به حوزه ماموریت ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین پیوسته است.
بر اساس اطلاعیه این نیرو، در این ناوگان کشتیهای تهاجمی «یواساس جان پیمارتا» و «یواساس هارپر فری» نیز حضور دارند.
حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه و تهدیدهای ایران، موجی از نگرانیها دربارهٔ وقوع جنگ در منطقه را برانگیخته است. این نگرانیها در هفتههای اخیر پس از سرنگونی یک پهپاد آمریکایی توسط سپاه پاسداران اوج گرفته است.
دونالد ترامپ میگوید جنگی کوتاهمدت خواهد بود و چکمه سرباز آمریکایی روی خاک ایران نخواهد رفت. میگوید ایران خیلی زود جنگ را خواهد باخت. میگوید اگر ایران اقدامی علیه آمریکا کند، واکنش سهمگین خواهد بود؛ سهمگین - به تعبیر او - یعنی برخی نقاط از صفحه روزگار پاک خواهند شد.
محمد جواد ظریف میگوید دونالد ترامپ اشتباه میکند. میگوید «جنگ کوتاه» توهم است، ایالات متحده در جایگاهی نیست که نابود کند و توانایی چنین کاری را ندارد مگر اینکه از «سلاحهای ممنوعه» استفاده کند.
اگر چنین جنگی رخ دهد، چگونه جنگی خواهد بود؟ در چه سطحی و با چه ابعادی؟ نتیجه آن و تبعات درازمدتش چه خواهد بود؟ اگر هواپیماهای نظامی آمریکایی به مقصد ایران پرواز کنند و یا موشکهای حکومت اسلامی شلیک شوند؛ احتمالا چه مواضعی را هدف خواهند گرفت؟
دونالد ترامپ، پوتین را یک مرد فوق العاده نامید!
بهگزارش اسپوتنیک، دونالد ترامپ، در روز شنبه 29 ژوئن در گفتگو با خبرنگاران، همتای روسیه خود را یک «پسر جذاب» و «مرد جالبی» خواند.
او گفت: «من فکر میکنم او یک پسر فوقالعاده است. بهنظرم، ما جلسه عالی داشتیم.» بهگفته او، در طول مذاکرات موافقتهای زیادی بهدست آمد، بهعنوان مثال، سخن از روابط تجاری به میان آمد.
ترامپ گفت: «ما باید تجارت - بین روسیه و ایالات متحده، دو کشور بزرگ را از سر بگیریم. دیروز یک جلسه عالی بود. او (پوتین) یک مرد فوقالعاده است.»
رییس جمهور روسیه و ایالات متحده در 28 ژوئن در حاشیه اجلاس G20 در اوزاکا ژاپن ملاقات کرد. مذاکرات دو ییس جمهور بیش از یک ساعت طول کشید. بهگفته سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، دو طرف در خصوص مسائل ثبات استراتژیک در جهان به گفتگو نشستند. علاوه بر این، پوتین به رهبر آمریکا برای شرکت در رقابتهای رژه پیروزی در سال 2020، پیشنهاد سفر به مسکو را داد. نخستین جلسه دو جانبه بین پوتین و ترامپ در 16 ژوئیه سال گذشته در هلسینکی برگزار شد. این مذاکرات حدود چهار ساعت ادامه داشت.
بهگزارش اسپوتنیک، گفتگوی دو رییس جمهور در اولین روز اجلاس سران گروه بیست و بلافاصله پس از اولین نشست شرکتکنندگان در این اجلاس انجام شد.
مذاکرات سران روسیه و آمریکا ساعت 9 و 33 دقیقه امروز به وقت تهران شروع شده بود. ابتدا تقریبا یک ساعت و تا آغاز دومین نشست شرکتکنندگان اجلاس سران برای دیدار پوتین و ترامپ وقت تخصیص داده بودند.
کاخ سفید اعلام کرد ترامپ و پوتین موضوعات ایران، اوکراین، سوریه و ونزوئلا را مورد بحث قرار دادند.
دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین روز جمعه 7 تیرماه در حالی دیدار کردند که بهنوشته سایت «هیل» به نقل از یک مقام ارشد دولت ترامپ پیش از این نشست نوشت از جمله موضوعات مورد مذاکره بین دو کشور ایران، حضور نیروهای روسیه در خاک اوکراین، سوریه و کنترل تسلیحاتی است.
ترامپ در سخنان کوتاهی به خبرنگاران گفت: «ما روابط بسیار بسیار خوبی داریم. ما اوقات بسیار خوبی را باهم خواهیم داشت. چیزهای بسیار خوبی از این دیدار بهدست میآید.»
پنجشنبه شب ترامپ در حاشیه یکی از دیدارهایش به خبرنگاران نیز گفت که «در خصوص ایران، ما کلی وقت داریم. عجلهای وجود ندارد. آنها میتوانند فراغ بال داشته باشند. اصلا هیچ فشار زمانی وجود ندارد. امیدوارم، آخر کار اوضاع رو به راه شود. اگر اینطور شد، عالی است؛ اگر هم نشد با خبر میشوید.»
روابط ایالات متحده و روسیه، دو عضو دائم دارای حق وتو در شورای امنیت، در چند سال اخیر بر سر برخی مسائل عمده روز به تیرگی گذاشته است.
هر چند مسکو از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمها بر ایران انتقاد کرده است، اما در مورد تهدید ناشی از برنامه هستهای ایران و رفتار منطقهای حکومت اسلامی ظاهرا اختلاف چندانی با واشنگتن ندارد.
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید چهارم تیر پس از دیدار با همتای روس خود در اسرائیل گفت: بههمراه مشاوران امنیت ملی اسرائیل و روسیه، در مورد راههای مقابله با فعالیتهای متخاصم ایران در منطقه و جاهطلبیهای اتمیاش، گفتگو کردیم.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک گزارش داد: آنها در باره ایران، سوریه و ونزوئلا گفتگو گردند. در پایان این دیدار پوتین از ترامپ برای سفر به روسیه دعوت کرد.
از سوی دیگر صدای آمریکا در گزارشی با عنوان «چشم انداز نزدیکی آمریکا و روسیه علیه حکومت ایران»، اعلام کرد که پرزیدنت ترامپ این دیدار را مثبت خواند و پوتین نیز از رییس جمهوری آمریکا برای تلاش جهت بهبود روابط تشکر کرد.
ترامپ در سخنان کوتاهی به خبرنگاران گفت: «ما روابط بسیار بسیار خوبی داریم. چیزهای بسیار خوبی از این دیدار به دست میآید.»
در برخی گزارشها گفته شده که روسیه از اسرائیل درخواست کرده که از آمریکا بخواهد سخنگیریها و تحریمها علیه روسیه را کاهش دهد.
پوتین، قبلا درباره سرنوشت برجام و تحریم ایران، گفته بود؛ ما آتشنشانی نیستیم که هر آتشی را خاموش کنیم!
یک روزنامه کویتی نوشته در دیدار اخیر مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، در سوچی، دو طرف درباره رسیدن به یک معامله در مورد رژیم ایران گفتگوهایی انجام دادهاند.
به نوشته این منبع، هدف این گفتگوها بهبود روابط واشنگتن - مسکو بوده است، اما ظاهرا در گفتگوهای دو طرف، بر سر حکومت اسلامی معامله شده است.
این روزنامه از قول منابع آمریکایی افزود نکته قابل توجه این است که پوتین با حمله به حکومت اسلامی ایران مخالفت نکرد. با این حال، پوتین در ازای موافقت روسیه با حمله آمریکا به حکومت اسلامی ایران، از پومپئو چند درخواست داشت که رفع تحریمهای آمریکایی علیه روسیه در راس آنها قرار دارد.
روزنامه حکومتی اطلاعات نیز: پوتین رییسجمهور روسیه چهارشنبه گذشته در نشست مطبوعاتی به همراه رییسجمهور اتریش و در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره بحران آفرینی ترامپ علیه ایران جملهای را بیان کرد که مورد توجه و برداشت خاص بسیاری از رسانهها قرار گرفت.
رییسجمهور روسیه با بیان این جمله که ... ما آتشنشانی نیستیم و نمیتوانیم چیزی را که کاملاً به ما وابسته نیست، نجات دهیم...، سوژه مناسب به رسانههای غربی بهخصوص در واشنگتن داد تا این پاسخ پوتین را چراغ سبز او به ترامپ درباره ایران توصیف کنند.
ترامپ برای توانایی تهاجم نظامی به ایران، نیازی به مجوز سنا ندارد
سنای آمریکا روز جمعه 28 ژوئن در نشستی ویژه طرح دمکراتها درباره لغو مجوز دولت برای استفاده از نیروهای نظامی بدون مجوز کنگره را رد کرد. نشست آن روز سنا، در واقع برای بررسی اختیارات رییس جمهوری این کشور برای توانایی تهاجم نظامی به ایران و اجبار وی در این راه به داشتن مجوز از کنگره تشکیل شده بود. برای تصویب این طرح نیاز بود که 60 سناتور از مجموع 100 سناتور به آن رای دهند. رای گیری از صبح امروز آغاز شد و تا نیم روز جمعه بیش از 40 سناتور به طرح دمکراتها رای منفی دادند. بر اساس این رایگیری، دست دونالد ترامپ برای هرگونه اقدام نظامی بدون مجوز کنگره علیه ایران باز گذاشته شد.
هفته گذشته، مجلس نمایندگان، که دمکراتها در آن اکثریت دارند، طرحی را تصویب کرد که یکی از بندهای آن، قانون مجوز استفاده از نیروی نظامی را لغو کرد. این قانون پس از حوادث 11 سپتامبر تصویب شده بود و به رییس جمهور آمریکا اختیاراتی برای حمله به سایر کشورها بهدلیل حمایت از تروریسم میدهد. در هفته جاری، دمکراتهای مجلس سنا، میچ مک کانل، رهبر جمهوریخواهان سنا، را تحت فشار قرار دادند تا درخواست کند که تامین اعتبارات هرگونه حمله به ایران باید با موافقت کنگره صورت گیرد. آنها از او خواستند که این درخواست را در طرح موسوم به قانون مجوز دفاع ملی 2020 بگنجاند.
بیانیه کمیته چهارجانبه متشکل از عربستان، امارات، انگلیس و آمریکا
بهگزارش «تابناک» به نقل از ایسنا از اسکای نیوز عربی، 3 تیر - 24 ژوئن، کمیته چهارجانبه متشکل از عربستان، امارات، انگلیس و آمریکا در بیانیهای با اشاره به حملات اخیر به نفتکشها در بندر الفجیره و دریای عمان نسبت به تنش بهوجود آمده در منطقه ابراز نگرانی کردند.
این کمیته اعلام کرد که این حملات گذرگاههای آبی بینالمللی که همه ما برای تامین کالاهای خود به آنها تکیه داریم را تهدید میکند بنابراین کشتیها باید به طور آزاد و با امنیت کامل در آبهای بینالمللی حرکت کنند و از ایران میخواهیم هرگونه فعالیتی که عامل بیثباتی در منطقه است را متوقف کند و همه طرفها را برای ایجاد راه حلهای دیپلماتیک برای کاهش تنش تشویق میکنیم.
کمیته چهار جانبه عربستان، امارات، انگلیس و آمریکا با اشاره به حملات اخیر انصارالله یمن به عربستان، نوشت که این حملات با موشکها و پهپادهای ساخت ایران انجام شده است.
آنها بار دیگر با اشاره به حملات انصارالله یمن به فرودگاه ابها عربستان بر ایستادگی خود در کنار عربستان تاکید و خواستار توقف این حملات شدند.
همچنین به گزارش ایسنا، کمیته چهارجانبه موسوم به «کمیته امور یمن» متشکل از جرمی هانت وزیر خارجه انگلیس، عبدالله بن زائد وزیر خارجه امارات، عادل الجبیر وزیر مشاور امارات در امور خارجه و دیوید سترفیلد، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک است.
نشست کمیسیون برجام در وین
بهگزارش دويچه وله، امروز جمعه هفتم تیر - 28 ژوئن، کمیسیون برجام با حضور نمایندگان آلمان،بریتانیا، چین، فرانسه و روسیه در وین تشکیل جلسه داد تا موضوعات مرتبط با توافق هستهای و حفظ آن را بررسی کنند.
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه حکومت اسلامی که به نمایندگی از سوی ایران در نشست وین حاضر بود، پس از این نشست سه ساعته گفت که ایران به سیاست خود در مورد خروج از بخشهایی از مفاد برجام ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری فارس، عراقچی افزود: «مهمترین موضوعی که در این جلسه بحث شد، موضوع اینستکس و کانال مالی که اروپایی ها درست کردند، بود. سه کشور اروپایی توضیحات مبسوط و مفصلی را در این زمینه دادند.»
عراقچی گفت: «اینستکس الان دیگر عملیاتی شده و 2 سه تا کیس(مورد) کاری هم الان در حال انجام شدن است و به زودی ظرف روزهای آینده تبادل مالی از طریق اینستکس انجام خواهد شد.»
هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اروپا نیز از اجرایی شده اینستکس خبر داد. او در یک پیام توئیتری نوشت: «کمیسیون برجام به نتیجه رسید و گفتوگوهای سازندهای داشتیم.»
عراقچی در مورد کاهش تعهدات برجامی ایران گفت که توقف برخی تعهدات برجامی از سوی ایران را در چارچوب توافق اتمی است. او تاکید کرد که تصمیمگیری نهایی در تهران صورت میگیرد.
خبرگزاری اینترفکس، پیشتر گزارش داده بود که جلسه کمیسیون مشترک برجام در وین بدون «هیچ پیشرفت ملموسی» پایان یافته اما با این وجود اینترفکس گفته بود که نماینده دائم روسیه در وین از خروجی نشست رضایت دارد.
نماینده حکومت اسلامی در رابطه با کانال مالی اینستکس تاکید دارد که بدون خرید نفت از ایران و یا در نظر گرفتن اعتبارات خاص، اینستکس نمیتواند انتظارات جمهوری اسلامی را برآورده کند.
عباس عراقچی گفت: «البته بدون اینکه خرید نفت از ایران صورت بگیرد یا اعتبارات خاصی برای اینستکس در نظر گرفته شود، اینستکس نمیتواند بهصورت کامل انتظارات ما را برآورده کند. انتظار داریم کشورهای اروپایی بهصورت جدی بحث فروش نفت ایران را هم مدنظر داشته باشند.»
یک روز پیش از نشست کمیسیون برجام در وین خبرگزاری رویترز، یک مقام دولت ایران که نمیخواسته نامش فاش شود روز پنجشنبه 7 ژوئن - 6 تیر) گزارش داد که گفته است: «ما از اروپاییها که نمیخواهیم بیایند در ایران سرمایهگذاری کنند. ما فقط میخواهیم نفت خودمان را بفروشیم.»
رسانههای ایران به نقل از اینترفاکس روسیه، اعلام کردند؛ بنابر گزارشها، میخائیل اوریانوف نماینده روسیه در ویک پیام توییتری نوشت: «نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در وین را میتوان تاحدی رضایت بخش توصیف کرد. پیشرفتی حاصل نشد، اما قطعا یک شکست نبود. همه شرکتکنندگان بر تعهد کامل به برجام با وجود مشکلات تاکید کردند.»
یک مقام دیپلماتیک در وین به خبرگزاری فرانسه گفت ایران احتمالا به دلایل سیاسی ایران از نقض برجام خودداری کرده است. با این حال همین خبرگزاری به نقل از یک مقام ایرانی گزارش کرد که پاره ای از مشکلات فنی مانع افزایش ذخیره اورانیوم این کشور شده است.
عراق
برهم صالح رییس جمهوری عراق در سخنرانی که روز چهارشنبه بیست و ششم ژوئن در اندیشکده «چتم هاوس» در لندن ایراد کرد گفت مایل نیست که کشورش درگیر منازعه و جنگ تازهای در خاورمیانه شود. او همچنین تنشهای جاری میان آمریکا و ایران را برای عراق زیانبار خواند و گفت: «ما طی چهار دهه گذشته در آشوب زندگی کردیم و مایل نیستیم درگیر جنگ دیگری بشویم.»
رییس جمهوری عراق، همچنین گفت که او نمیخواهد عراق به کارزار جنگ نیابتی تبدیل شود. برهم صالح آمریکا و ایران را به آرامش دعوت کرد و گفت که عراق نمیتواند یک جنگ دیگر را تحمل کند. او حفظ مناسبات خوب با حکومت اسلامی ایران را بهسود کشورش خواند و در عین حال ایالات متحد آمریکا را شریک بسیار مهم عراق توصیف کرد. برهم صالح گفت که عراق نمیخواهد قربانی جنگ دیگری در خاورمیانه شود و جنگ با داعش در این کشور هنوز خاتمه نیافته است. او در پایان گفت که اوضاع در عراق رو به بهبود است و ثبات اولویت عراق را تشکیل میدهد.
چین
دولت چین آمریکا و ایران را به خونسردی و خویشتنداری فراخواند. سخنگوی وزارت امور خارجه چین، با اظهار این سخن افزود که فشارهای حداکثری آمریکا علیه ایران «به حل مسئله کمک نمیکنند و تجارب گذشته نشان دادهاند که این قبیل ابتکارها نتایج معکوس به بار میآورند و به آشوب منطقه دامن میزنند.»
هند
سی ان ان، نوشت: تحریمهای آمریکا باعث شده است که یکی از مشتریان عمده نفت صادراتی ایران، حالا نفت بیشتری از عربستان سعودی و ایالات متحده خریداری کند.
سانجیو سینگ رییس پالایشگاه دولتی هند، روز چهارشنبه به سی ان ان گفت، «هر آنچه از سوی ایران عرضه میشد، بهخوبی توسط کشورهای دیگر نیز ارائه میشود.» یک سخن گوی وزارت نفت و گاز طبیعی هند نیز در گفتگو با سی ان ان، تایید کرده است که دهلی نو اکنون کلیه واردات نفت خود از ایران را متوقف کرده است.
فرانسه
مانوئل ماکرون، رییس جمهوری فرانسه، میگوید به حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، درباره خروج احتمالی یا نقض توافقنامه هستهای هشدار داده است. بهگزارش رویترز، ماکرون در جمع خبرنگاران با اشاره به گفتگوی تلفنی چند روز پیش خود با حسن روحانی، خبر داد که به رییس جمهوری ایران گفته است خروج ایران از توافق هستهای یا نقض این توافقنامه «اشتباه» است.
رییس جمهوری فرانسه، اضافه کرد که به روحانی گفته است هر نشانهای که دال بر تلاش ایران برای خروج این نقض این توافقنامه نیز اشتباه خواهد بود.
ژاپن
ژاپن تایمز نیز گزارش داد: دونالد ترامپ در دیدار با شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن بر سر همکاریهای تقویت روابط دو کشور به بحث و گفتگو پرداختند. نخستوزیر ژاپن اعلام کرد که بر سر مسائل ایران و کرهشمالی با آمریکا همکاری خواهد کرد.
هدی طائب برادر حسین طائب رییس اطلاعات سپاه است و فرمانده قرارگاه عمارون. او همان شیخ عصبی است که میخواست 1500 نیروی انتحاری استخدام کرده و به سوریه بفرستند که عملی نشد. همین واحد عمارون مسئول حمله به سفارت عربستان در تهران و آتش زدن آن بود. مهدی طائب چند روز پیش ضمن ستایش از سخنان «رهبر»شان در دیدار با نخست وزیر ژاپن مدعی شد که ترامپ یک نامهای توسط نخست وزیر ژاپن برای علی خامنهای فرستاده بود که رهبر آن را گذاشت زیر میزش و اصلا آن را نخواند و یک سخنرانی شاهکار کرد!
آلمان
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز جمعه گفت که نشست او با دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا، طیف وسیعی از مسائل از جمله تجارت، سرمایهگذاری، مسائل غرب آفریقا، مبارزه با تروریسم و پرونده ایران شامل میشود.
تحریم خامنهای چه تاثیری دارد؟
با وجود تاکید روحانی به سادهزیستی رهبرشان و با توجه به اینکه آیتالله خامنهای از ایران خارج نمیشود و اموالی هم به نام شخص خود در خارج ندارد، اما منصوبین او عملا مدیریت و ثروت بخش بزرگی از ایران را در دست دارند که تحریم آنها میتواند فلجکننده باشد.
از شورای نگهبان گرفته تا مجلس خبرگان، صدا و سیما، بخشهای مختلف نیروهای نظامی کشور از ارتش گرفته تا نیروی انتظامی و سپاه، مقامات عالی قضایی، نمایندگان ولیفقیه و امامان جمعه در شهرهای مختلف ایران، نهادهای مذهبی، آموزشی و اقتصادی و ستادهای ریز و درشت که با تعریفی دم دستی همه منصوبان رهبر محسوب شده و ذیل این تحریم جای خواهند گرفت.
بر خلاف سخنان دروغین روحانی درباره رهبر غارتگرشان، آیتالله خامنهای بسیاری از ثروتهای جامعه ایران را به باد داده و یا به جیب زده است. از اینرو، میتوان گفت که خامنهای سردسته دزدان و آدمکشان حکومت اسلامی ایران است.
درباره ثروت آیتالله خامنهای هر چند تخمین دقیقی وجود ندارد اما در سال 1392 بود که خبرگزاری رویترز فقط ثروت «ستاد اجرایی فرمان امام» نهاد تحت کنترل رهبر ایران را 95 میلیارد دلار، تخمین زد.
با وجود این گروهی از تحلیلگران هم بر این عقیدهاند که اعلام تحریم علیه آیتالله خامنهای بیشتر جنبه سنیلیک و فرمالیته دارد. ظاهرا ترامپ در این ماجرا بهدنبال تحقیر، دامنزدن به جنگ روانی و به نمایشگذاشتن اراده اوج خصومت علیه بالاترین مقام حکومت اسلامی اسلامی است.
بر اساس آن گزارش، بخش عمده ثروت تحت کنترل رهبر حکومت اسلامی مربوط به «ستاد اجرایی فرمان امام» است که در بخشهای بخشهای مختلف تولیدی و خدماتی، از صنعت نفت، امور مالی، بانکداری گرفته تا تولید قرصهای ضدبارداری، و حتی پرورش شتر مرغ فعالیت دارد و سالانه میلیاردها دلار درآمد کسب میکند.
یکی از اقدامات خامنهای، خرید سهام یکی از بزرگترین بانکهای ایران در سال 2007 میلادی، و خرید سهام بزرگترین شرکت مخابراتی کشور در سال 2009 میلادی توسط ستاد بود، که در سال 2010 میلادی ستاد اجرایی فرمان امام را بهصورت یکی از صندوقهای بزرگ سرمایهگذاری خصوصی جهان در آورد. ستاد همچنین بخش زیادی از داراییهای خود را از طریق مصادره و تملک اموال و املاک اقلیتهای مذهبی و تجاری که به ناچار ترک وطن کرده بودند، بهدست آورد.
اگر چه ستاد در ژوئیه سال 2010 میلادی، 37 شرکت زیر مجموعه آن به لیست تحریم وزارت خزانه داری آمریکا اما در آن هنگام نامی از آیتالله خامنهای برده نشد و بیش از 24 شرکت ستاد هم از لیست تحریمها جا افتاده بودند.
از سوی دیگر، اردیبهشت گذشته نیز آمریکا در عراق، با انتشار یک پیام در صفحه رسمی فیسبوک خود از ثروت 200 میلیارد دلاری رهبر حکومت اسلامی نوشت.
در این پیام آمده بود: «فساد در جمهوری اسلامی طی 40 سال گذشته از راس هرم قدرت تا همه اجرای آن ریشه دوانده و در حالی که بسیاری از مردم ایران به خاطر وضعیت وخیم اقتصادی با فقر دست به گریبان هستند، تنها داراییهای علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی به 200 میلیارد دلار میرسد.»
پیش از آن نیز ایالات متحده آمریکا بارها به وجود فساد در حکومت اسلامی اشاره کرده بود؛ از جمله وزارت خارجه آمریکا در پیامی توئیتری بهمناسبت روز جهانی مبارزه با فساد به ثروت حاکمان ایران و فساد دستگاه حکومتی اسلامی اشاره کره و نوشته بود: «با تاسف برای مردم ایران، حکومت آنها مملو از ریاکاران فاسد است. یکی از آنها آیتالله خامنهای است که یک صندوق سرمایه معاف از مالیات با میلیاردها دلار ثروت دارد.»
در ادامه آن آمده بود: «او که مرد مقدسی خوانده میشود، املاک اقلیتهای دینی را میبلعد و بعد پول نقد را به سپاه پاسداران منتقل میکند.»
علی خامنهای، در دیدار با رییس قوه قضاییه و جمعی از قضات و کارکنان این دستگاه، به تحریمهای اخیر آمریکا علیه او و برخی فرماندهان سپاه پاسداران اشاره کرد و آنها را «ظلمی بارز به ملت ایران» خواند و گفت: در برابر این فشارها «مردم ایران جا نمیخورند و عقب نمینشینند.»
خامنهای هدف آمریکا را از میان بردن برنامههای اتمی و موشکی ایران دانست که او از آنها بهعنوان «عوامل اقتدار ایران» یاد کرد. او گفت: هدف دولت واشنگتن از پیشنهاد مذاکره «خلع سلاح و حذف عوامل اقتدار» ایران است. به گفته علی خامنهای، «آمریکاییها میخواهند با مذاکره این اسلحه و عامل اقتدار را از دست ایران بگیرند تا هر بلایی میخواهند سر ملت بیاورند.»
خامنهای بار دیگر با هر گونه رابطه با آمریکا و نزدیکی به این کشور مخالفت کرد و گفت که حکومت اسلامی ایران بدون آمریکا و بدون نزدیکی به آمریکا پیشرفت خواهد کرد. او خطاب به دولت آمریکا گفت: «حضور شما (در ایران همانند دوره شاه) جز عقبماندگی و توقف پیشرفت ایران هیچ نتیجهای نخواهد داشت.»
در پی اعمال تحریمهای جدید علیه رهبر حکومت اسلامی ایران، حکومت آمریکا قصد دارد برای تامین امنیت کشتیرانی در خلیج فارس ائتلافی بههمراه متحدانش تشکیل بدهد.
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا با اعلام این خبر افزود که این طرح تحت عنوان «دیدهبان» از حمایتهای لجستیکی، مادی و مالی کشورهای عضو ائتلاف برخوردار خواهد بود.
همین منبع هدف از اجرای این طرح را «بازدارندگی فعال» خواند و حکومت اسلامی ایران را مسئول حملات اخیر به کشتیهای نفتکش در اطراف تنگه هرمز و آبراه خلیج فارس دانست.
یک مقام دیگر وزارت امور خارجه آمریکا، تصریح کرد که این کشور خواستار گشتزنی منظم ناوهای جنگی در خلیج عمان و تنگه هرمز است.
یک گروه از مشاوران نظامی که شامل فرماندهان سابق ارتش است و در راسشان علی شهبازی است، محمدعلی تسخیری مشاور امور جهان اسلام که دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی بوده، حسین دهقان مشاور صنایع دفاعی که سالها وزیر دفاع بود، حسن فیروزآبادی مشاور عالی نظامی که 27 سال رئيس ستادکل نیروهای مسلح بود، علی اکبر ولایتی مشاور امور بینالمللی که سالها وزیر امورخارجه بود و اکنون رئيس هیئت امنای دانشگاه آزاد، دستیار و مشاور عالی نظامی که 10 سال فرمانده سپاه بود، و غلامعلی حدادعادل مشاور عالی که سابقه ریاست مجلس دارد، هفت مشاور ارشد رهبر حکومت اسلامی هستند که گاه به نمایندگی او سخن میگویند، به جلساتی میروند و برخیشان در نهادهای مهمی چون مجلس خبرگان رهبری، مجمع تشخیص مصلحت و شورای عالی انقلاب فرهنگی عضو هستند. ظهور این نسل از مشاوران که از سال 1378 شروع شده، هم بخشی از مهرهچینی رهبر جمهوری اسلامی بوده و هم سبب تثبیت و حفظ موقعیت برخی از این افراد در ساختار سیاسی و سطح رسانهها شده است.
نخستین دفتر ویژه رهبر که سال 1368 شروع به کار کرد، دفتر بازرسی بود که ماموریتهای ویژه برای رسیدگی به شکایات داشت. دفتر وجوهات شرعی، یک نهاد معمول در دفاتر مراجع تقلید شیعه است که مالیاتهای مذهبی را میگیرد و شهریه طلاب را میدهد. دفتر سیاستگذاری حفاظت اطلاعات، در مجموعه ستاد کل فرماندهی قوا فعالیتش را پیگیری میکند و با دفتر رهبر ارتباط مستمر دارد. دفتر نظامی و دفتر عقیدتی - سیاسی نیز دو مجموعه متصل به نیروهای نظامی هستند. دفتر یا گروه بررسیهای اقتصادی و دفتر سیاسی -اجتماعی، از جمله نهادهای کمتر شناختهشده هستند که احتمال دارد زیرمجموعه یا در ارتباط با برخی از معاونتهای دفتر رهبر مانند معاونت بررسی یا معاون نظارت و حسابرسی فعالیت کنند. این مجموعه دفاتر ویژه، مانند نهادهای نظارتی و مشورتی، واسطه بین رهبر و نهادهای نظامی و امنیتی و مذهبی هستند و گاه در نوشتن و اصلاح طرحهای کلان مشارکت دارند.
از مرداد 1368، که مجموعه دفتر رهبر حکومت اسلامی راهاندازی شد، تا شهریور 1375 فعالیتهای قابلتوجهی در زمینه حفظ و نشر آثار علی خامنهای صورت نگرفت. در شهریور 1375، دفتر رهبر حکومت اسلامی با صدور اطلاعیهای از راهاندازی یک بخش مستقل با عنوان «مدیریت ویژه نشر آثار» برای گردآوری و تدوین و تنظیم آثار رهبر جمهوری اسلامی خبر داد. در اطلاعیه تاکید شده بود که از این تاریخ به بعد «نشر آثار» رهبر اعم از کتاب، مقاله و نرمافزار، به «اجازه مکتوب» دفتر رهبر نیازمند است.
بخشی از این تصمیم و فعالتر شدن دفتر رهبر حکومت اسلامی در حوزه رسانه و انتشار آثار و سخنرانیها و نقلقولهای او به حاشیههای سیاسی پس از انتخابات دوره پنجم مجلس شورای اسلامی در بهار 1375 باز میگردد که اختلافات انتخاباتی بین جناح راست به شکاف در این طیف و تشکیل گروه «خدمتگزاران سازندگی» تحت حمایت اکبر هاشمی رفسنجانی، رییسجمهور وقت، انجامید. عضویت چند وزیر و معاون در این تشکل منجر شد به دخالت خامنهای و در نهایت برخی از نزدیکان سیاسی هاشمی با عنوان «کارگزاران سازندگی» اعلام موجودیت کردند. با بالا گرفتن نقلقولها و اظهارنظرهای غیررسمی، دفتر خامنهای اواخر فروردین در اطلاعیهای هشدار داد که نقلقول از این دفتر «فاقد هرگونه اعتبار است و مطبوعات کشور مجاز به درج این مطالب نیستند.» دفتر رهبر در اردیبهشت 1376 برای جلوگیری از تکرار وضعیت انتخابات مجلس در انتخابات ریاستجمهوری، کلیه مطبوعات را برای «درج هرگونه خبر، مطلب و یا نقلقول» از رهبر موظف کرد به هماهنگی با معاونت روابط عمومی دفتر رهبر.
با افزایش فعالیتهای رسانهای و تقویت روند انتشار سخنرانیها و آثار مربوط به اندیشههای رهبر جمهوری اسلامی، مدیریت ویژه نشر آثار فعالیتهایش را ارتقا داد و در قالب «دفتر حفظ و نشر آثار» به فعالیتهای خود ادامه داد.
مدل فعالیت و توسعه این دفتر تحت تأثیر «موسسه تنظیم و نشر آثار» خمینی بود که از سال 1367 توسط احمد خمینی، فرزند خمینی، تأسیس شد و هدف آن «جمعآوری، طبقهبندی، حفظ و نگهداری، تنظیم و ترجمه و نشر آثار» خمینی بود. موسسه تنظیم و نشر آثار خمینی در حال حاضر نیز تحت نظر حسن خمینی، فرزند احمد خمینی، اداره میشود و در شهرهای اصفهان، خمین، قم و نجف دفتر دارد. مؤسسه فرهنگی و مؤسسه چاپ و نشر عروج، «پژوهشکده امام و انقلاب اسلامی»، «پرتال امام خمینی» و «پایگاه خبری جماران» از جمله مؤسسات زیر نظر این تشکیلات گسترده است که کماکان در حال فعالیتاند. مجموعه مؤسساتی که وظیفه حفظ و نشر آثار خمینی و نیز تولیت مرقد او را بر عهده دارند، در بودجه سال 1398، در مجموع 73 میلیارد تومان بودجه از دولت دریافت کردهاند.
اما دوره تازه فعالیتهای دفتر حفظ و نشر آثار خامنهای با راهاندازی وب سایت ویژه «دفتر حفظ و نشر آثار» در اردیبهشت 1383 شروع شد. از همین دوران، عنوان «مؤسسه فرهنگی و پژوهشی انقلاب اسلامی» نیز در کنار «دفتر حفظ و نشر آثار» به کار برده شده است.
بررسی آرشیو سایت خامنهای نشان میدهد که استفاده از عنوان «موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی»، در کنار «دفتر حفظ و نشر آثار» و یا به جای آن، از نیمه دوم سال 1390 کاربرد بیشتری داشته است و در حال حاضر عنوان «موسسه انقلاب اسلامی» بیشتر استفاده میشود. در واقع، تمام فعالیتهای تبلیغاتی و فرهنگی و سیاسی و اجتماعی که با نام «مؤسسه انقلاب اسلامی» در حال انجام است، نشاندهنده فعالیتهای «دفتر حفظ و نشر آثار» خامنهای است، ولی بهنظر میرسد با توجه به گستردگی تشکیلات و برنامهها، برای جلوگیری از افزایش حساسیتها نسبت به فعالیتهای این دفتر، عنوان فرعی «موسسه انقلاب اسلامی» تکرار و برجسته میشود.
«دفتر حفظ و نشر آثار» در حال حاضر، در قامت یک «اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی»، مهمترین بازوی رسانهای و تبلیغاتی رهبر حکومت اسلامی محسوب میشود. این دفتر، بهویژه از سال 1389 که انتشارات انقلاب اسلامی را راهاندازی کرد، فعالیت خود را به طور سازمان یافته شروع کرده و در طول دهه گذشته، با توسعه زیرمجموعهای پژوهشی و رسانهای خود، یک شبکه عظیم اداری و تبلیغاتی را ایجاد کرده و به نقطه ثقل اطلاعرسانی درباره رهبر حکومت اسلامی تبدیل شده است.
پژوهش در حوزه «معارف انقلاب اسلامی»، بررسی و رصد چالشها و مسائل «انقلاب اسلامی»، «تبیین اندیشه، سیره و الگوی حاکمیت» رهبر حکومت اسلامی، گفتمانسازی و ترویج کلیدواژههای مورد علاقه و استفاده رهبر حکومت اسلامی، «شکلدهی محافل علمی» برای هماندیشی در این حوزهها و هماهنگی بین تشکلهای «جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی» از مهمترین «رسالتها و اهداف» این دفتر اعلام شده است.
راهاندازی کارگروههای پژوهشی، برگزاری نشستهای آموزشی و علمی ویژه «بازخوانی و تبیین اندیشه» رهبر حکومت اسلامی، برگزاری همایش، برگزاری دورههای آموزشی، نشر کتاب، تولید نرمافزار، و مشارکت در پاسخ به استفتائات از دیگر فعالیتهای این دفتر است.
این دفتر، همچنین بر روند انتشار و صدور مجوز برای برخی کتابهای مربوط به خامنهای نظارت دارد و در صورت لزوم به برخی ابهامات و خبرهای مربوط به رهبر جمهوری اسلامی نیز پاسخ داده است.
اعضای این دفتر در سالهای اخیر درگیر برخی رویدادها و مناقشات سیاسی شدهاند. امیر خوراکیان که چندسال معاونت هماهنگی و مسئولیت «حوزه ریاست» را بر عهده داشت، از موسسان «جبهه آرمانخواهی واقعبینانه» بود. از دیگر چهرههای سیاسی نزدیک به این جبهه میتوان از محمدحسین صفارهرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت که نفوذ قابل توجهی در دفتر خامنهای دارد، و محمدسعید احدیان، مدیر مسئول روزنامه خراسان، یاد کرد. این جبهه در دوره پیشین انتخابات مجلس شورای اسلامی لیست انتخاباتی داشت.
از دیگر حاشیههای سیاسی باید به انتشار نشریه خط حزبالله اشاره کرد که از خرداد 1394 در دستورکار دفتر حفظ و نشر آثار رهبر قرار گرفت. منتقدان رویکرد این نشریه را سانسور مواضع مخالف و همچنین تلاش برای القا و تحمیل برداشتهای خاص از سخنان رهبر توصیف میکردند.
دفتر ساختمان اصلی این دفتر در شهر تهران، خیابان جمهوری، خیابان فلسطین جنوبی، کوچه هلالی، پلاک 31 واقع شده است.
بودجه سالانه این دفتر تاکنون اعلام نشده است، ولی بررسی تشکیلات، تعدد مراکز تربیت پژوهشگر، دورههای آموزشی و انتشار گسترده کتابهای مربوط به رهبر نشان میدهد که سالانه دهها میلیارد تومان صرف اداره این مرکز میشود.
نهادهای ثروتمند و امنیتی و نظامی متعددی در حکومت اسلامی فعالیت میکنند که تحت نظارت آیتالله خامنهای هستند و تاکنون بهطور مستقیم تحریم نشدهاند.
شرکتها و موسسات مالی تولیدی که از فعالیتهای نفتی و بانکداری تا تولید لوازم مصرفی فعالیت دارند، به شکل زنجیرهای تودرتو، وابسته به نهادهای زیر نظر خامنهای هستند.
عمده این نهادهای ثروتمند عبارتند از «بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی»، «کمیته امداد امام خمینی»، «بنیاد 15 خرداد»، «بنیاد مسکن انقلاب اسلامی»، «بنیاد شهید انقلاب اسلامی»، «تولیت آستان قدس رضوی»(این نهاد بزرگترین موقوفه جهان اسلام است و شرکتهای اقتصادی متعددی، از صنایع غذایی تا هتلداری و گردشگری در اختیار دارد)، «تولیت آستان احمدبن موسی شاه چراغ»، «تولیت مسجد جمکران»، «تولیت آستان حضرت معصومه» و «تولیت آستان عبدالعظیم حسنی». این نهاد مذهبی هم دارای شرکتهای تجاری و مالی متعددی است که از جمله در واردات خودروهای لوکس فعال است. «مجمع جهانی اهل بیت»، «مجمع تقریب مذاهب اسلامی»، موسسه مطبوعاتی «کیهان»، موسسه مطبوعاتی «اطلاعات»، «سازمان تبلیغات اسلامی» و موسسه «جامعهالصادق» که «دانشگاه امام صادق» بخشی از آن محسوب میشود، بخشی از غولهای مالی تحت مدیریت آیتالله خامنهای هستند که با فرمان جدید دونالد ترامپ در معرض تحریم قرار گرفتهاند.
به غیر از نهادهایی که یک امپراتوری ثروتمند را تشکیل میدهند و سایر منصوبان رهبری مثل فقهای شورای نگهبان، صداوسیما، فرماندهان نظامی، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام که در معرض تحریم هستند، یک گروه در خارج از ایران بیش از بقیه در برابر تحریمهای جدید امریکا آسیب پذیرند. آیتالله خامنهای شخصا دارای نمایندگانی در خارج از ایران بهعنوان نماینده «ولیفقیه» است که مستقل از نمایندگی رسمی حکومت اسلامی، یعنی سفارتخانهها، فعالیت میکنند.
نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی در عربستان سعودی، نماینده ولی فقیه در بریتانیا که ریاست «مرکز اسلامی لندن» را هم از سوی آیتالله خامنهای بر عهده دارد و نمایندههای ولی فقیه در سوریه، لبنان، پاکستان، افغانستان، عراق، جمهوری آذربایجان، روسیه، هند، آلمان، فرانسه و اتریش، همگی منصوبان آیتالله خامنهای و دارای دفاتر نمایندگی در این کشورها هستند.
تحریم جدید وضع شده از سوی رییس جمهوری امریکا میتواند مبادلات مالی این مراکز را تحت تاثیر قرار دهد و حتی صدور روادید برای نمایندگان آیتالله خامنهای در این کشورها را با دوره قبل از تحریمها، متفاوت کند.
نمایندگان علی خامنهای در این کشورها بخشی از ساختار رسمی دیپلماتیک محسوب نمیشوند و کشورها بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی، موظف به صدور اجازه فعالیت برای آنها نیستند.
به این ترتیب، تحریم آیتالله خامنهای و بیت رهبری صرفا معنایی نمادین ندارد و میتواند بخشهایی از اقتصاد ایران را که برای دور زدن تحریمها علیه ایران به کار گرفته میشدند، به مجموعه عظیم نهادها و افراد تحریم شده ایران از سوی ایالات متحده امریکا اضافه کند.
«بیت» و «دفتر» رایجترین واژهها، برای توصیف ساختاری است که امور شخصی، اداری و اجرایی رهبر حکومت اسلامی را انجام میدهد. «بیت»، از نظر تاریخی و مذهبی، «بهمعنای دفتر مراجع تقلید شیعه برای انجام امور مذهبی، «دریافت وجوهات و رسیدگی به امور شرعی» است. در ایران پس از انقلاب 1357، این عنوان از نظر سیاسی واجد معنا و اهمیت بیشتری شد، چون با زیست و فرماندهی سیاسی رهبران حکومت اسلامی گره خورد. از نظر سازماندهی، «بیت» به مجموعه «خانه شخصی»، «محل دیدارهای رسمی»، «محل سخنرانی» و «دفتر رهبر» اطلاق میشود. بهعبارت دقیقتر، «دفتر»، بخشی از بیت رهبر حکومت اسلامی است.
تاریخ تاسیس «دفتر رهبر حکومت اسلامی» بهطور رسمی و سازمانیافته به 28 اردیبهشت 1359 باز میگردد که آیتالله روحالله خمینی در منطقه جماران تهران ساکن شد. «بیت» او شامل سه خانه و یک حسینیه بود. یک خانه به عنوان «محل سکونت»، خانه دیگر به عنوان «محل ملاقات»، خانه سوم بهعنوان «دفتر» و حسینیه شماره یک جماران بهعنوان محل سخنرانیهای عمومی انتخاب شد. در ادامه یک خانه دیگر بهعنوان بخش اداری و همچنین دو باغ به این ساختمان افزوده شد.
آیتالله خمینی یک روز پس از ورود به ایران در 12 بهمن 1357، در «مدرسه رفاه» تهران مستقر شد و در « مدرسه علوی» که جنب مدرسه رفاه بود، با مردم دیدار میکرد. مدرسه رفاه همزمان محل بازداشت چهرههای وابسته به حکومت پهلوی، تشکیل دادگاه و اعدام آنها نیز بود. خمینی تا 10 اسفند 1357 در مدرسه رفاه مستقر بود و چند منزل اطراف مدرسه که تخلیه شده بود، بهعنوان دفتر مورد استفاده قرار میگرفت.
دومین محلی که خمینی به عنوان دفتر انتخاب کرد، «منزل شهابالدین اشراقی» در شهر قم بود. او دهم اسفند 1357 به قم رفت، ابتدا در منزل شخصی خودش در قم ساکن شد ولی با توجه به کوچک بودن منزلش، به منزل محمد یزدی رفت و دیدار با هیات دولت و شورای انقلاب، جلسات سیاسی، دیدارهای عمومی و امور اداری در منزلی در همسایگی این محل، یعنی منزل شهابالدین اشراق،ی انجام میگرفت.
دوم بهمن 1358 به علت بروز بیماری قلبی، خمینی ناچار به بازگشت به تهران و اقامت در بیمارستان قلب تهران میشود. این بیمارستان در حال حاضر به بیمارستان «شهید رجایی» مشهور است. او در تهران ابتدا در آپارتمانی سهطبقه واقع در منطقه خوش آبوهوای «دربند» ساکن شد ولی پس از مدتی ساکن منطقه «شمیران» تهران شد و در محله «جماران»، بیت و دفتر خویش را سازماندهی کرد. آیتالله خمینی تا پایان عمر خویش در این محل زندگی کرد و حتی یک روز از محل زندگیاش در جماران خارج نشد.
آیتالله علی خامنهای، هنگامی که در 14 خرداد 1368 بهعنوان رهبر جمهوری اسلامی انتخاب شد، در ساختمان ریاستجمهوری واقع در محله پاستور تهران مستقر بود. پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ 6 مرداد 1368، یک مجموعه شامل چهار ساختمان در نزدیکی نهاد ریاست جمهوری خریداری و رهبر جدید حکومت اسلامی در آن مستقر شد. اندکی پس از استقرار او، «حسینیه امام خمینی» نیز بهعنوان محل سخنرانیهای او ساخته شد.
تهایتا تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران، بیشتر جنبه سیاسی دارد تا اقتصادی. بهنظر میرسد روند تحریمهای سیاسی ادامه خواهد یافت و حتی محمد جواد ظریف وزیر خارجه دولت روحانی را هم در بر میگیرد.
تحریم ظریف وزیر خارجه حکومت اسلامی ایران
یکی دیگر از ابعاد مهم تحریمهای جدید آمریکا علیه مقامات ایرانی٬ مربوط به وزیر امور خارجه حکومت اسلامی ایران است. وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرده است که تا پایان هفته جاری احتمالا محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران را در لیست تحریم قرار میدهد. اما هنوز مشخص نیست که آیا ممکن است در هفتهها و ماههای آتی، فعالیتهای دیپلماتیک محمد جواد ظریف و سفرهای او تحت تاثیر این اقدام قرار بگیرد یا نه.
واکنش سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه به این خبر به گونهای بود که توجه برخی از رسانههای خارجی را جلب کرد. او گفت: «تحریم بیحاصل رهبری ایران و نیز فرمانده دیپلماسی کشور یعنی بسته شدن همیشگی راه دیپلماسی با دولت مستأصل آمریکا.»
استفاده موسوی از عبارت «بسته شدن همیشگی راه»، موجب آن شد که خبرنگاران خارجی در سازمان ملل، از تخت روانچی در این مورد توضیح بخواهند. مجری «سیانان» از سفیر حکومت اسلامی ایران در سازمان ملل، پرسید: «سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته که معنای تحریمهای جدید علیه ایران، بستن همیشگی کانال دیپلماسی بین ایالات متحده و ایران است. معنای این حرف سخنگو چیست؟» روانچی در جواب گفت: «این یعنی آنکه ایالات متحده علاقهای به دیپلماسی واقعی ندارد. آنچه که آنها خواستار آن شدهاند تسلیم شدن کامل ایران در برابر خواستههای ایالات متحده آمریکا است.» پیداست که تختروانچی در پاسخی دیپلماتیک، تلاش کرده از تکرار حرف سخنگوی جوان وزارت امور خارجه طفره برود و در عین حال٬ از تمایل یا عدم تمایل ایران به مذاکره با آمریکا، حرف نزند.
اجرای عملیاتهای سایبری تهاجمی به سیستمهای کامپیوتری ایران
روزنامه واشنگتن پست با استناد به منابع اطلاعاتی خود خبر داد که دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا اجازه اجرای عملیاتهای سایبری تهاجمی به سیستمهای کامپیوتری ایران را که برای هدایت پرتاب موشکی استفاده میشوند، را صادر کرد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از دو منبع این روزنامه، حملات سایبری عصر روز پنجشنبه هفته گذشته توسط نیروهای فرماندهی سایبری آمریکا آغاز شد. عملیات پیشتر طراحی شده بود اما هفتهها و حتی ماهها طول کشید. پنتاگون پیشنهاد داد که بلافاصله پس از حمله به نفتکش در دریای عمان این عملیات آغاز شود.
این گزینه واکنش به حادثهای که برای پهپاد آمریکایی اتفاق افتاد و توسط نظامیان ایرانی نابود شد. ترامپ بیان داشت که واشینگتن در پاسخ به این حمله خواستار کشتار انسانی در ایران نیست.
این روزنامه خاطر نشان میکند که این اولین مورد حمله واقعی فرماندهی سایبری پس از ماه مه سال جاری است.
پیشتر خبرگزاری اسوشیتد پرس بهنقل از شرکت ویژه امنیت سایبری اعلام کرده بود که ایران همچنین در این اواخر تعداد حملات سایبری خود علیه دولت آمریکا و زیر ساختهای بسیار مهم ایالات متحده را آغاز کرده است.
دعوای جناحهای درونی حکومت تشدید شده است
در چنین شرایطی، دعوای جناحهای درونی حکومت نیز تشدید شده است. بخشی از سخنان اخیر روحانی در جلسه هیات دولت به مناسبت هفته قوه قضاییه، بهضرورت تفکیک قوا و دخالت قوه قضاییه در کار مدیران دولتی اختصاص داشت. روحانی در سخنانی که با احتیاط و پردهپوشی بیان کرد، یک بار دیگر از نصب تجهیزات شنود در دفتر مقامات حکومت اسلامی انتقاد کرد.
حسن روحانی، چهارشنبه 5 تیر 1398، در سخنانی در حاشیه جلسه هیات دولت در انتقاد از شنود از مدیران گفت:
«اشکال مدیریت در راهروی دادگستری حل نشده و راه و مسئول خودش را دارد و اگر مشکلی پیش آمد، وزیر مربوطه یا مقام بالاتر مسئول است. باید به داد تفکیک قوا برسیم. با شنود نمیشود مردم را محاکمه کرد. در شنود، یک سرباز یا کارمند معمولی این نوار را پیاده میکند. نمیفهمد که چه است. قبل و بعدش نمیفهمد که چه میگوید.»
سال گذشته مجید انصاری معاون حقوقی سابق رییس جمهوری در گفتوگو با رسانههای داخلی از درباره ابعاد شنود در جلسات مقامات جمهوری اسلامی گفته بود:
«من کرارا میبینم در جلسهای وزیر، مسئول عالیرتبه قضایی، نمایندگان مجلس یا مقامات نشستهاند و به دور و بر خود نگاه میکنند آهسته یا درگوشی صحبت میکنند و میترسند که آنجا شنود شود.»
روحانی در اجلاس ملی گزارش اجرای حقوق شهروندی در آذر 96 گفته بود: «ولله پیامبر شنود نمیگذاشت.»
مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، نهاد پژوهشی وابسته به مجلس شورای اسلامی، در تیر 1393 در گزارشی خبر داده بود که در ایران تشکیلاتی به نام «قاضی شنود» با تایید رهبر حکومت اسلامی انتخاب میشود و این مقام تنها به رهبر و رییس شورای عالی امنیت ملی پاسخگو است.
ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی و حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس که هر دو عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس هستند از بازداشت یک زن در وزارت نفت به اتهام جاسوسی خبر داده بودند. ابوترابی گفته بود: «این خانم تبعه ایران و نفوذی بوده و با 16 مدیر وزارت نفت در ارتباط بوده و قصد تأثیرگذاری بر آنها را داشته است.» حاجی دلیگانی این سخنان را تکرار کرده و افزوده بود این زن در راس یک «باند نفوذی» بود و «توانسته بود تصمیمات مهمی را در وزارت نفت مسکوت بگذارد و ضربه کاری را در جنگ اقتصادی به کشور وارد کند». حاجی دلیگانی همچنین گفته بود که مقامات وزارت نفت «با همراهی این خانم تصمیمات غلطی را در جهت خواستههای دشمن و بر علیه منافع ملی کشور اتخاذ میکردند.»
از سوی دیگر خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، 29 خرداد امسال خبر داد که «مدیر مالی وزارت نفت» قصد خارج کردن 25 میلیون دلار به خارج از کشور داشته و بازداشت شده است. بهگفته تسنیم، این مدیر مبلغ فوق را «به حساب یک صراف واریز کرده بود.»
همچنین شماری از نمایندگان اصولگرای مجلس پیش از این گفته بودند که ماموران امنیتی، سه کارتخوان با گردش مالی 10 میلیاردی و همچنین مقداری ارز و طلا در دفتر بیژن زنگنه، وزیر نفت پیدا کردند اما وزارت اطلاعات این خبر را تکذیب کرد و گفت بررسیها درباره رقم جابهجایی پول ادامه دارد.
بار دیگر موضوع فساد در قوه قضاییه ایران اختلافبرانگیز شد. سهشنبه 4 تیر خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) که به دولت وابسته است در خبری نوشت، اکبر طبری که در دوران ریاست صادق آملی لاریجانی بر قوه قضاییه بهعنوان معاون اجرایی مشغول به فعالیت بود و «فساد آشکار» داشت همراه آملی لاریجانی به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفته و در کنار او مشغول به فعالیت است.
این خبرگزاری بهنقل از علیرضا زاکانی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی نوشت، اکبر طبری «بیچارهکننده دو رییس قوه قضاییه» و «مایه بدنامی» و «زد و بند» بوده و زاکانی در خردادماه در گفتوگو با خبرگزاری فارس خواستار محاکمه این مسئول شده بود.
دفتر آملی لاریجانی با انتشار اطلاعیهای، این خبر ایرنا را «اتهامزنی»، «کذب محض»، «خلاف شرع، خلاف قانون و خلاف اخلاق» خوانده و سخنان زاکانی را «توهین به دو رئیس قوه قضاییه» دانسته است.
اکبر طبری در دوران ریاست محمود هاشمی شاهرودی بر قوه قضاییه نیز مدیرکل امور مالی این قوه بوده است.
دفتر رییس سابق قوه قضاییه ایران گفته است: «طرح این اتهامات ابزاری است برای پروژهای بزرگتر در تخریب رئیس پیشین قوه قضاییه. (…) خبرگزاری رسمی دولت، ایرنا، اگر دغدغه اطلاعرسانی صحیح دارد بهتر است بهجای انتشار اخبار مجعول، اسناد واقعی و صحیح تخلفات بستگان و نزدیکان رئیس جمهوری را منتشر کند اسنادی بسیار متنوع و رنگارنگ.»
این نخستین بار نیست که حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران بهخاطر بستگانش مورد اتهام قرار میگیرد. از همان زمان که روحانی، حسین فریدون، برادر خود را بهعنوان دستیار ویژه رییس جمهوری منصوب کرد، اختلافات علیه او و برادرش شروع شد و دست آخر نیز حسین فریدون به اتهامات مالی، از جمله ماجرای «فیشهای حقوقی» برای مدتی بازداشت شد. انتصاب کامبیز مهدیزاده، داماد حسن روحانی بهعنوان معاون وزیر صنعت و معدن و رییس سازمان زمینشناسی نیز موجی از واکنشها و انتقادها را برانگیخت و سرانجام موجب استعفای مهدیزاده شد. رسانههای مخالف دولت بارها خبرهایی از روی کار آمدن بستگان و نزدیکان روحانی منتشر کردهاند. بسیاری این را ناشی از جنگ قدرت میان دولت و مخالفانش دانستند.
اطلاعیه دفتر صادق لاریجانی، در پایان تاکید کرده که «پیگرد حقوقی و قضایی کلیه مرتکبان و انتشاردهندگان این اخبار کذب بهقصد تشویش اذهان عمومی همچنان محفوظ میباشد.»
اکبر عطری در تغییرات مدیریتی که ابراهیم رئیسی، رییس جدید قوه قضاییه انجام داده در تاریخ 29 اسفند سال گذشته برکنار و یوسف باقری جایگزین او شد. باقری معاون اداریمالی دادگستری استان تهران بود که همزمان این سمت خود را نیز حفظ کرد.
علی خامنهای، رهبر حکومت اسلامی، 16 اسفند سال گذشته طی حکمی ابراهیم رئیسی را بهعنوان رییس قوه قضاییه منصوب کرد. او صادق آملی لاریجانی را 9 دی ماه سال گذشته بهعنوان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرده بود. رئیسی در کشتار زندانیان سیاسی در سال 67۶۷ نقش مستقیم داشت. خامنهای در حکم خود از او خواست که «جوانان انقلابی» را وارد قوه قضاییه کند.
صادق لاریجانی در سالهای اخیر، بارها خود به فساد مالی متهم شده و هر بار افشای این مسائل را «هجمه به قوه قضاییه» عنوان کرده و قوه قضاییه را در مبارزه با فساد پیش تاز دانسته بود.
جواد کریمیقدوسی از نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری، 18 اردیبهشت سال جاری با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که صادق لاریجانی از مجموعه تشریفات قوه قضاییه استفاده شخصی میکند. محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در زمان تصدی صادق لاریجانی بر ریاست قوه قضاییه او را متهم کرده بود که سود ناشی از وثیقه زندانیان را که به حسابهای متعددی واریز میشود، صرف مسکن و مزایای قضات میکند. محمود احمدینژاد، رییس جمهوری سابق حکومت اسلامی هم تلویحا در چندین نوبت دختر او را به جاسوسی برای بریتانیا متهم کرده بود. صادق لاریجانی این اتهامات را رد کرده است.
احمد مرتضویمقدم، رییس دیوان عالی کشور، پنجشنبه 6 تیر اعلام کرد که «ارتباطات غیراخلاقی و فساد مالی بیشترین تخلفات قاضیها بوده و از این طریق پروندههایی تشکیل شده است.»
رئیسی، رییس جدید قوه قضاییه حکومت اسلامی، اقرار کرده است که اختیار رقمهای نجومی داخل این حسابها پیش از این تنها در اختیار رئیسسابق قوه قضاییه بوده است. او در مصاحبهای که دوم تیرماه 98 در سایت رهبری منتشر شد ضمن بیان اینکه «63 حساب بانکی مربوط به قوه قضاییه را به 5 حساب تقلیل دادم»، گفته است: «تاکنون این حسابها در اختیار روسای قوه بوده و مصارف آن در خدمت دستگاه قضا بوه است؛ چکهای این حسابها تا پیش از این، تنها نیازمند امضای رییس قوه بود، اما از روزی که ریاست قوه قضاییه را بر عهده گرفتم، من آنها را 3 امضائه کردم.»
در یک کلام حکومت اسلامی ایران، یعنی حکومت دزدان، گروههای مافیایی تبهکار، متجاوز و آدمکش است!
دفاع آستان قدس رضوی از تشکیل یگان ویژه حفاظت از حرم
یک مقام آستان قدس رضوی از شکلگیری یگان ویژهای برای حفاظت از حرم امام هشتم شیعیان حمایت کرده و آن را «گامی در راستای صیانت بهتر از موقوفات رضوی» خوانده است.
یگان حفاظت آستان قدس رضوی آبان سال پیش در زمان ریاست ابراهیم رئیسی، رئیس فعلی قوه قضاییه ایران بر این نهاد شکل گرفت. گفته شده این برای اولین بار است که برای مراقبت از یک مکان مذهبی، یگان اختصاصی تاسیس شده است.
پیش از تشکیل این یگان، یگان حفاظت حرم سپاه پاسداران مسئولیت مراقبت از این مکان مذهبی را داشت.
رئیسی در زمان اعلام شکلگیری این یگان گفته بود حرم امام هشتم شیعیان، همواره «هدف دشمنان» بوده است.
این حرم در عاشورای سال 1383، هدف بمبگذاری قرار گرفت که طی آن 26 نفر کشته و بیش از 300 نفر زخمی شدند. مقامهای حکومت اسلامی، سازمان مجاهدین خلق را مسئول این بمبگذاری دانستند اما این سازمان مسئولیت خود را تکذیب کرد و بیشتر انگشت اتهام به سوی وزارت اطلاعات خود حکومت اسلامی گرفته شد.
مصطفی خاکسار قهرودی، قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی روز گذشته 7 تیر، در همایشی که به بیان وظایف این یگان اختصاص داشت گفت تاسیس این یگان، برای «صیانت بهتر» از موقوفات آستان قدس رضوی است. دادستان استان خراسان رضوی هم گفته است دفاع از زائران حرم یکی دیگر از وظایف این یگان است.
آستان قدس رضوی بزرگترین مجموعه موقوفی در ایران و از بزرگترین بنگاههای اقتصادی این کشور به حساب میآید. این نهاد مسئولیت موقوفات و نذورات امام رضا، امام هشتم شیعیان را در اختیار دارد.
خاکسار قهرودی گفته است فعالیتهای یگان حفاظت آستان قدس رضوی «معطوف به اقدامات پیشگیرانه، حفاظتی و مراقبتی از موقوفات» خواهد بود که منجر به «جلوگیری از تصرفات غیرقانونی» آنها خواهد شد.
او گفته است این یگان، «صیانت و حفاظت» از موقوفات گسترده این آستان در استانهای مختلف کشور را به عهده خواهد داشت.
منظور قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی از تصرف غیرقانونی موقوفات این نهاد و این که چه فرد یا نهادی میخواهد دست به چنین کاری بزند مشخص نیست اما پیشتر یک معاون آستان قدس رضوی گفته بود «زمین خواران» بهدنبال «تصرف» اراضی ملی، دولتی و موقوفه هستند.
آستان قدس رضوی شرکتها و موسسات مالی فراوانی از جمله بیمارستان و شرکت خودروسازی را اداره میکند.
آستان قدس رضوی در سالهای پس از انقلاب به نهادی تبدیل شد که منتقدانش، آن را «امپراتوری آستان» و تولیتش را «والی خراسان» لقب دادند.
آیتالله روحالله خمینی، بنیانگذار حکومت جهل و جنایت اسلامی، این نهاد را از پرداخت مالیات به دولت معاف کرد که این روند در سالهای رهبری آیتالله علی خامنهای هم ادامه داشته است. اگرچه اسفند سال پیش رئیسی گفت که از زمان حضور او در این نهاد، مالیات پرداخت شده است. خامنهای اخیرا احمد مروی را به تولیت آستان قدس رضوی منصوب کرد.
در سال 1393، با تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان قرار شد مالیات شرکتهای آستان قدس محاسبه و پرداخت شود اما این مبلغ دوباره به آستان قدس پس داده شود.
سخنان تند قاسم سلیمانی علیه آمریکا و عربستان
به گزارش اسپوتنیک به نقل از خبر آنلاین، صفحه توییتر منتسب به سردار قاسم سلیمانی، فیلمی را از سخنان منتشر نشده فرمانده سپاه قدس در سوریه را منتشر کرده است. در این فیلم تصاویری از دیدار ترامپ و پادشاه عربستان نمایش داده شده و سخنان سردار قاسم سلیمانی پخش میشود که می گوید: «چه آمریکا چه سعودی چه هر الاغ دیگری، بخواهد کاری کند، نمیتواند کاری انجام دهد. در مقابل اراده الهی، اینها پشیزی هم نیستند.»
در این فیلم تجهیزات دفاعی و نظامی ایران هم نمایش داده میشوند.
سخنان آیتالله خامنهای رییس جمهور وقت در دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق و در لباس رزم بخش دیگری از این فیلم است. خامنهای می گوید: «میبینم در آینده ملتمان، روزی را که ملت ما بهعنوان یک ملت شکستناپذیر، ملتی که حمله کردن به او حملهکننده را پشیمان خواهد کرد. ملتی که تعرض به خود را با قدرت جواب خواهد داد. ملتی که قدرتها هوس حمله و تعرض به او را باید از سر خارج کنند.»
سپس بخشی از سخنان ترامپ بعد از سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا پخش میشود که میگوید: «ایرانیها هواپیمایی با 38 سرنشین تحت نظر داشتند اما به آن شلیک نکردند و این تصمیم بسیار عاقلانهای بود. من فکر میکنم این چیزی است که ما باید قدرشناس آن باشیم.»
بخش پایانی این فیلم هم سخنان سردار سلیمانی است که میگوید: «این ملت آماده جانفشانی است. لیاقت پیروزی دارد.»
کام آخر
تحریم شخص خامنهای و نهاد ولیفقیه گزینههای جدیدی را برای واشنگتن ترسیم خواهد کرد. فرمان ترامپ برای تحریم خامنهای و نهاد تحت امر او، متفاوت از تحریمهای سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی پیشین است و حالا حکومت اسلامی را به معنای واقعی در تنگنا قرارداده است.
تحریم نهاد رهبری حکومت اسلامی، یعنی فشار بر روی ثروتمندترین نهادی که قدرتمندترین و بالاترین نهاد حکومت اسلامی هم هست و در عین حال، نهاد ولی فقیه حاکمیت «ملی» را در ایران در دست دارد، با انتصابهای خود کلیدیترین ارکان و مقامات حکومت را مدیریت میکند. از انتصاب مقامات سپاه تا تایید رییس جمهوری و کلیدیترین وزیران او، از انتصاب شورای نگهبان تا مجلس خبرگان، از انتصاب مجمع تشخیص مصلحت نظام تا مدیریت صدا و سیما و شبکههای فرهنگی- مذهبی تا تعیین نمایندگان بینالمللی ولیفقیه در دنیا همگی با تحریمهای اخیر آمریکا قدمبهقدم نشانه گرفته خواهند شد.
از همان دوران بهقدرت رسیدن تیم ترامپ، بحث تغییر حکومت اسلامی ایران «Regim Change» در کاخ سفید و همچنین توسط اپوزیسیون راست ایرانی پروآمریکایی همچون مجاهدین خلق، سلطنتطلبان، ناسیونالیستهای آذری، کرد، عرب، بلوچ و... کاخ مطرح شده است. اما ترامپ و وزارت خارجه آمریکا بارها این موضوع را تکذیب کرده است. از اینرو، تیم ترامپ درباره این موضوع بسیار با احتیاط برخورد میکند تا به تغییر حکومت اسلامی، متهم نشود. بهعبارت دیگر اگر آمریکا با اپوزیسیون راست اجتماعی و تاثیرگذار طرف بود احتمالا سیاست دیگری اتخاذ میکرد.
اما اکنون با تحریم دفتر آیتالله خامنهای بزرگترین بنیادهای اقتصادی، سیاسی و نظامی قدرتمند و میلیاردی که سیاستها و ثروتهای کلان کشور را در اختیار دارد مانند سپاه پاسداران، سپاه قدس، حزبالله لبنان، حشدالشعبی عراق، حوثیهای یمن، آستان قدس رضوی، ستاد اجرایی فرمان امام، کمیته امداد، بنیاد برکت، سازمان اوقاف، بنیاد علوی، مجمع جهانی تقریب مذاهب، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اقتصادی کوثر، و ... همگی تحریم شدند بار دیگر موضع تغییر حکومت اسلامی جدیتر شده است.
آمریکا هدف خود از احیای تحریمهای جدید کشاندن سران حکومت اسلامی ایران به پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی خوب» است که علاوه بر منع فعالیتهای خطرساز هستهای ایران شامل رفتار منطقهای این حکومت نیز بشود.
اما خامنهای تاکنون چنین مذاکرهای را رد کرده است. مجید تخت روانچی، سفیر حکومت اسلامی ایران در سازمان ملل، دوشنبه سوم تیرماه پیش از آغاز نشست شورای امنیت در مورد تنشهای مربوط به ایران در نیویورک گفته بود: «شرایط کنونی برای گفتوگو مهیا نیست. نمیتوان در سایه تهدیدات دور میز مذاکرات نشست.»
او تاکید کرده بود: «هیچ عقل سلیمی نمیتواند مذاکره با کسی را بپذیرد که تهدید به تحریمهای بیشتر میکند.»
شورای امنیت در این نشست، حمله به نفتکشها در خلیج فارس و دریای عمان را محکوم کرده و خواستار مذاکره ایران و آمریکا برای زدودن تنشها در منطقه شده است.
اما با تحریم دفتر رهبر ایران و جواد ظریف، عملا دیپلماسی و مذاکره بدون پیش شرط هم کم رنگ و حاشیهای میشود. اکنون شاید گام بعدی کاخ سفید، بال و پر دادن به رضا پهلوی و مریم رجوی و... باشد که
اکنون هدف تیم کاخ سفید از تحریمهای جدید علیه تیم خامنهای، قطع دسترسی رهبری حکومت اسلامی به همه منابع مالی و سیاسی و نظامی است.
شیخ روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، در واکنش به تحریمهای آمریکا علیه خامنهای و دفتر او، آن را «عجیب و غریب» خواند و نشانه «سردرگمی» دانست. روحانی همچنین از سپاه و وزارت دفاع ایران بهخاطر ساقط کردن پهپاد آمریکایی قدردانی کرد.
بهنظر میرسد تحریمهای جدید آمریکا، سران حکومت اسلامی را به شدت عصبانی و نگران کرده است. برای مثال، حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، روز سهشنبه چهارم تیرماه - 25 ژوئن، به قرار گرفتن خامنهای و دفتر او و نیز هشت تن از فرماندهان بلندپایه سپاه پاسداران در فهرست تحریمهای آمریکا واکنش نشان داد و با خشم گفت: «کاخ سفید دچار معلولیت ذهنی شده است.»
روحانی، با «ضد بشری» خواندن تحریمهای آمریکا بهشکل مضحکی، مدعی شد: «خوشبختانه کارهایی که امروز آمریکا انجام میدهد بهمعنای شکست قطعی آمریکاست و در این زمینه تردید ندارم و گرنه هیچ آدم عاقلی این کار را انجام نمیدهد. یعنی در هیات حاکمه و کاخ سفید یک سرخوردگی عجیبی بوجود آمده است، آن هم سردرگمی بزرگ.»
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حسن روحانی در جریان سخنان خود در جمع «مدیران نظام سلامت» افزود: «سرخورده شدند چون هر کاری میکنند به نتیجه نمیرسند چون توقعشان این بود که کشور را ظرف 2 یا 3 ماه بهم میریزد.»
حندهدارترین بخش سخنان حسن روحانی، این بود که «میگویند میخواهیم اموال رهبری را تصرف کنیم! اموال او یک حسینیه و یک خانه ساده است. رهبران ما که مثل رهبران بقیه کشورها نیستند که در حسابهای خارجیشان میلیاردها پول داشته باشند که بخواهید آنها را تحریم و تصرف کنید.»
همه سران و مقامهای حکومت اسلامی ایران، همگی چنین ادعایی را دارند و از «سادهزیستی» سخن می گویند در حالی که آنها چهل سال است اموال عمومی جامعه ایران را غارت کردهاند و یا در راه سازماندهی خشونت، زندان، شکنجه، اعدام، ترور و جنگهای نیابتی بر باد دادهاند. از دفتر خامنهای گرفته تا رییس جمهور، از فرمندهان سپاه و بسیج و وزارت اطلاعات گرفته تا نمانیدگان مجلس، تشخیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان رهبری و...، هیچ خبررسانی از میزان داراییهای خود نمیدهند.
خبرگزارش رویترز در گزارش مفصلی در آبانماه سال 1392، از حکمرانی علی خامنهای بر یک «امپراتوری 95 میلیارد دلاری» خبر داده بود. طبق این گزارش، بخش عمده این ثروت مرتبط با فعالیتهای «ستاد اجرایی فرمان امام» است که در حوزههای کاملا متفاوت اقتصادی فعال بوده و از این راه به کسب درآمدهای میلیاردی میپردازد.
دولت آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما نیز در سال 2010، «ستاد اجرایی فرمان امام» و 37 شرکت وابسته به آن را تحریم کرده، اما نامی از رهبر حکومت اسلامی که این ستاد مستقیما تحت نظر اوست، نبرده بود.
هشدارهایی که کارشناسان بیوقفه هم به سران آمریکا و هم سران حکومت اسلامی ایران میدهند، متاثر از بروز جنگ و فجایع متعاقب آن است. از جمله پخش وسیع اورانیوم و ذرات اتمی در بخشهایی از ایران. حتی در آمادهباش چند روز گذشته آمریکا برای حمله به ایران که به فاصله 10 دقیقه لغو شد، آمادهباش موشکی به مراکز اتمی و موشکی ایران بود. سوزان رایس نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل، به همین نکته اشاره کرد و گفت: «اگر حرف رییس جمهور ترامپ را باور کنیم، آمریکا تنها 10 دقیقه تا آغاز جنگ علیه ایران فاصله داشته است. جنگی که اگر رخ میداد حملاتی نبودند که ایران به سادگی از کنارشان عبور کند. باید بولتون و پمپئوی جنگطلب از کاخ سفید اخراج شوند!
اکنون میزان صادرات نفت ایران از 8/2 میلیون بشکه در روز به 700 هزار بشکه تقلیل پیدا کرده است که آوار آن بر سر خانوادههای کارگری و مرحومان جامعه ریخته میشود.
اما نهایتا هدف اصلی این تحریمها، نه در جهت سرنگونی کلیت حکومت اسلامی، بلکه بیشتر شکاف انداختن بین نیروهای درون حکومت است. بهعبارت دیگر، جنبشهای سیاسی - اجتماعی مخالف حکومت اسلامی ایران و در پیشاپیش همه جنبش کارگری و همه تشکلهای مستقل جامعه ایران، نباید به این نوع رقابتهای آمریکا و حکومت اسلامی دلخوش کند، بلکه باید از این وضعیت به نفع سیاستهای مستقل خود در جهت سرنگونی کلیت حکومت اسلامی و برپایی یک جامعه آزاد، برابر، انسانی، عادلانه و مرفه بهره گیرند.
شنبه هشتم تیر 1398 - بیست و نهم ژوئن 2019