امنیتی کردن خوزستان و لرستان و نیاز فوری دو میلیون سیلزده به کمک و تهدید امنیت غذایی کشور!
بهرام رحمانی
April 19, 2019bahram.rehmani@gmail.com
با افزایش اعتراض سیلزدگان خوزستان از بیعملی نهادهای دولتی و حکومتی در یاری رساندن به مردم استان خوزستان و لرستان، حکومت اسلامی از یکسو نیروهای شیعه عراق و همچنین لشکر فاطمیون را از سوریه به همراه سپاه قدس راهی استانهای جنوب ایران کرده و از سوی دیگر، فشار بر امدادگران تشکلهای مردمنهاد افزایش یافته است.
در حالی که مردم جنوب ایران با ریزش بارانهای شدید و سیل آسیبهای شدیدی دیدهاند حکومت اسلامی، بخشی از نیروهای تروریستی مورد حمایت خود در منطقه را روانه لرستان و خوزستان کرده است تا هرگونه اعتراضهای مردمی را سرکوب کنند.
در این میان برخی تشکلهای مستقل کارگری و مردمی از جمله شورای بازنشستگان ایران خواستار خروج این نیروهای تروریستی و جنگطلب از ایران شدهاند.
این اقدام حکومت اسلامی، قبل از هر چیز نشاندهنده عدم اعتماد سران و مقامات حکومت اسلامی به نیروهای سرکوبگر خودشان است.
در حالی که کمیته بینالمللی صلیب سرخ، اعلام کرده که بیش از دو میلیون نفر از ساکنان مناطق سیلزده در ایران نیاز به کمکهای فوری بشردوستانه دارند؛ حکومت اسلامی نیروهای شیعه عراقی، لشکر فاطمیون و شاید هم حزبالله لبنان و حوثیهای یمن را به مناطق سیلزده جنوب ایران فرستاده است تا هرگونه اعتراضهای مردمی را بهشدت سرکوب کنند. احتمالا سران و مقامات حکومت اسلامی، دیگر به نیروهای سرکوبگر خود، اعتمادی ندارند و بههمین دلیل، نیروهای تروریستی پاکستانی، افغانی، لبنانی، عراقی، یمنی و ... را وارد ایران کردهاند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ، این نهاد جهانی و غیردولتی که مقر آن در سوئیس است روز دوشنبه با انتشار بیانیهای ضمن تاکید بر نیاز حادثه دیدگان سیل در ایران به کمکهای فوری انسانی تصریح کرد: «از دیدگاه فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر جاری شدن سیلابهای گسترده در ایران خسارات بسیار زیادی را برجای گذاشته که طی پانزده سال اخیر در این کشور بیسابقه بوده است.»
بر اساس این گزارش کارشناسان فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر میزان تلفات سیل و حوادث ناشی از آن را در ایران از نوزدهم مارس، زمان شروع قهر طبیعت، 78 نفر عنوان کردهاند که این میزان نسبت به آمار رسمی ارائه شده از سوی دولت ایران دو نفر بیشتر است.
در این گزارش، همچنین تاکید شده است که حوادث اخیر ناشی از سیل در ایران بیش از یک هزار مجروح برجای گذاشته است.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ در بیانیه خود تصریح کرده است که حدود 10 هزار نفر از ساکنان 2000 شهر و روستای حادثه دیده متحمل خسارات ناشی از سیل شدهاند و بیش از 500 هزار نفر نیز از خانه و کاشانه خود آواره شدهاند.
در بیانیه کمیته بینالمللی صلیب سرخ، همچنین تاکید شده است که سرویسهای هلال احمر با بیش از 457 هزار تن از حادثهدیدگان ارتباط برقرار کرده و 239 هزار نفر از این افراد موفق به دریافت سرپناههای اضطراری شدهاند.
این در حالی است که موج جدیدی از بارشها از روز شنبه گذشته، بخش شرقی ایران را فراگرفته و بسیاری از مناطق کشور بار دیگر در معرض هشدار سیل واقع شدهاند.
همچنین سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) ایران را در کنار عربستان سعودی و سودان جزو کشورهایی قرار داد که محصولات کشاورزی آنها در معرض هجوم آفت ملخ قرار گرفته است. همزمان سازمان حفظ نباتات ایران نسبت به بیتوجهی به افزایش ملخ صحرایی مهاجم و تهدید امنیت غذایی کشور هشدار داده است. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) برای ردهبندی تهدید منابع غذایی توسط آفت ملخ کشورهای جهان را با سه رنگ مشخص میکند: سبز (در آرامش)، زرد (احتیاط) و نارنجی (در معرض تهدید) و قرمز (در خطر). فائو پنجشنبه 18 آوریل -29 فروردین، رنگ ایران را به نارنجی تغییر داد. این بدان معنی است که مسئولان میبایست برای حفظ منابع غذایی از آفت ملخ هشیار بمانند و بهطور منظم کشتزارها را کنترل کنند.
گزارشها از خسارتهای سیل
وزیر کشور حکومت اسلامی ایران، روز یکشنبه 25 فروردین، میزان خسارات سیل یک ماه اخیر را بین 30 تا 35 هزار میلیارد تومان برآورد است. بهگفته عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور و رییس ستاد کل بحران کشور از 31 استان ایران، 25 استان تحت تاثیر مستقیم سیلهای اخیر واقع شدهاند.
بهگفته وزیر کشور دولت روحانی، خسارت در 10 استان از جمله خوزستان، گلستان و لرستان بسیار زیاد است. همزمان در شرق ایران نیز سیل شدیدی جاری شده و در سیستان و بلوچستان 200 روستا در محاصره سیل هستند.
عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست علنی روز یکشنبه 25 فروردین مجلس شورای اسلامی خسارت سیل در مناطق مختلف ایران را بین 30 تا 35 هزار میلیارد تومان برآورد کرد و گفت تا کنون بیش از چهار هزار و 400 روستا درگیر سیل شدهاند.
او شامگاه یکشنبه نیز با حضور در یک برنامه تلویزیونی به ارائه گزارشی درباره بارندگیهای شدید اخیر پرداخت و خاطر نشان کرد که 25 استان ایران درگیر سیل هستند که خسارتها در 10 استان «بسیار زیاد» ارزیابی میشود.
رحمانی فضلی، به دلایل ویرانگری سیل چنین اعتراف کرده است: برخی کاستیها و عوامل انسانی، از جمله مجهز نبودن سازمان هواشناسی «به تجهیزات دقیق و نیروی انسانی ماهر» و عدم لایروبی به موقع رودخانهها، مسیلها و سدها، در کنار ساخت و ساز غیرمجاز در حریم رودخانهها را از عوامل بحرانیتر شدن اوضاع و افزایش خسارتها عنوان کرد.
او درباره سازمان هواشناسی گفت: «به خاطر کمبود تعداد ایستگاههای این سازمان، دادههای ما کم است که میبایست دقت پیشبینیها را با توجه به امکانات بالا ببریم و با ارائه اطلاعات درست و تحلیلهای دقیق اعتماد مردم را جلب کنیم.»
وزیر کشور بالاترین میزان خسارت سیلهای اخیر را مربوط به خوزستان دانست و گفت: «در حوزه کارون و دز، سیلبَرهایی داریم که باید 700 تا هزار متر مکعب بر ثانیه آب را عبور دهند، اما به دلیل تصرفات در حریم این سیلبرها و نبود لایروبی، سیلبرها قدرت کافی نداشتند بنابراین با انفجار و لایروبیها، توانستیم 30 تا 40 درصد این سیلبرها را فعال کنیم.»
به گفته او، در خوزستان حدود 250 روستا بین 50 تا صددرصد دچار آبگرفتگی شدهاند و بخشهای از اهواز و حومه آن دچار خسارتهای سنگینی شدهاند. مطابق گزارشهای و تصویرهایی که در شبکه مجازی منتشر شده در حال حاضر در شهرک مسکونی شیرینشهر کارون، آب تا طبقه دوم ساختمانها بالا آمده و این منطقه تقریبا به طور کامل تخلیه شده است.
عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده که تالاب هورالعظیم در منطقه مرزی میان ایران و عراق کاملا پر شده و آب حوضچه پنجم این تالاب را هم پر کرده است. تفکیک هورالعظیم به حوزههای مختلف از طرحهای مناقشهبرانگیز در خوزستان است که شماری از کارشناسان آن را از عوامل اصلی خشکیدن بخش بزرگ این تالاب در سالهای گذشته عنوان میکنند.
حوضچههای مختلف تالاب هورالعظیم برای ابگیری تا ارتفاعهای متفاوت طراحی شده و در حوضچه پنجم، با کمترین ارتفاع، تاسیسات وزارت نفت قرار دارد. به گفته کلانتری با ورود آب به این منطقه تاسیسات وزارت نفت را هم آب فراگرفته است.
محمدجعفر ایرانی، مشاور عالی وزارت کشور در امور اجتماعی با بیان این که سیل اخیر باید «درس عبرت ارزشمندی» برای همه باشد به خسارتهای وارد شده در استان لرستان اشاره کرده و ابراز نگرانی میکند که شاید مردم این منطقه «تا مدتها و شاید سالها» با آسیبهای مختلف به جا مانده از سیلاب دست به گریبان و مواجه باشند.
خبرگزاری شفقنا، دوشنبه 26 فروردین از قول محمد جعفر ایرانی نوشت: «سیلاب فروردین ماه سال جاری در لرستان خصوصا مناطق جنوبی و پایین دست استان موجب بروز خسارات جانی و مالی فراوان و بعضا جبرانناپذیری گردید.»
بر پایه گزارش سازمان پزشکی قانونی ایران، سیل فروردین ماه، در تا کنون دستکم 76 قربانی گرفته که 15 نفر آنها مربوط به استان لرستان بوده است. قربانیان سیل در استان فارس تاکنون 21 نفر و بیشتر از دیگر استانها گزارش شده است.
سیل شدید در شیراز در دروازه قرآن این شهر بیشترین خسارت را به بار آورد. گفته میشود جادهسازی و پر کردن درهای در دروازه قرآن که مسیل سیلاب بوده در بحرانی شدن وضعیت در این منطقه سهم اصلی را بر عهده داشته است.
محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی در نشست روز یکشنبه مجلس اعلام کرد که بخش کشاورزی در سیل اخیر 13 هزار میلیارد تومان خسارت دیده است. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی نیز میگوید تا کنون بیش از 14 هزار کیلومتر راه در استانهای مختلف دچار آسیب شده و 725 پل بهطور کامل تخریب شده است.
در برآوردهایی که تا کنون اعلام شده از میزان خسارتهای وارد شده به محیط زیست که در زندگی و معیشت مردم تاثیرهای مخرب و بلندمدتی خواهد داشت، خبری نیست. خسارت مهم دیگر سیلاب تاثیر روحی، روانی وضعیت کنونی بر سیلزدگان و آسیبهای اجتماعی ناشی از آن است که نارضایتی از عملکرد نهادهای امدادی و ضعف عملکرد ستادهای بحران در اغلب مناطق میتواند به تشدید آن منجر میشود.
علیرضا رفیعیپور، رییس سازمان دامپزشکی ایران میگوید 24 هزار راس دام سبک و سنگین، 9 میلیون قطعه طیور و هزاران تن ماهی در سیل اخیر کشور تلف شدند.
احمد مرادپور، معاون استاندار لرستان گفت تلاشها، همچنان برای بازگشایی راههای روستای و اصلی قطع شده لرستان ادامه دارد. او ادامه داد که از ابتدای سیل اخیر تاکنون راه ارتباطی بیش از 728 روستای استان لرستان وصل شده است. راههای دسترسی به 88 روستای لرستان، همچنان قطع است.
در همین حال، طی روزهای اخیر بخشهایی از شرق و جنوب ایران نیز دستخوش بارندگیهای شدید و به دنبال آن طغیان رودخانهها، مسیلها و سیلاب شدهاند. دستکم هفت شهرستان استان هرمزگان و 16 شهرستان کرمان درگیر سیل شدهاند و اوضاع در مناطقی از سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و شمالی بحرانی گزارش شده است.
بارندگی شدید و سیل در بخشهایی از ایران، همچنان ادامه دارد و برآورد دقیق خسارتها با پایان این وضعیت نیز کار سادهای نخواهد بود. مسئولان تا کنون برآوردهای خود از میزان خسارتها را برای بخشهایی اعلام کردهاند که تا حدی سنجش آن سهلتر است.
گروههای شیعه تحت حمایت حکومت اسلامی ایران
دو تن از نمایندگان مجلس ایران روز پنجشنبه 29 فروردین به حضور نیروهای نظامی خارجی در مناطق سیلزده ایران اعتراض کردهاند.
این نمایندگان گفتهاند، نیروهای نظامی خارجی تنها با مجوز دولت و مجلس میتواند در کشور حضور یابند.
طی روزهای اخیر حضور نیروهای شبهنظامی حشد الشعبی عراق در مناطق سیلزده ایران واکنشهایی در پی داشته است.
ابومهدی المهندس، یکی از فرماندهان ارشد گروه «بسیج مردمی»(حشد الشعبی) عراق، پیشتر گفته بود: «با تعدادی از نیروهای حشد الشعبی به خوزستان آمدهایم.» او اضافه کرده بود که این نیروها در خوزستان مستقر شدهاند.
روزنامه کیهان نیز علاوه بر حضور نیروهای حشد الشعبی، همچنین از حضور نیروهای «تیپ فاطمیون افغانستان و زینبیون پاکستان» برای کمک به مناطق سیلزده خبر داده بود.
این در حالی است که عبدالکریم حسینزاده، نماینده مجلس از نقده و نایب رییس فراکسیون امید میگوید، حضور نیروهای خارجی بدون مجوز دولت و مجلس نادیده گرفتن قانون اساسی است.
عبدالکریم حسینزاده در توییتر خود نوشته است: «آیا ارتش و سپاه به اندازه کافی نیرو نداشت؟ آیا فراخوان مردمی دادیم و کسی نیامد که حشدالشعبی و فاطمیون وارد مناطق سیلزده شدند؟ گیرم که نیاز بود، چرا بدون اطلاع و مجوز دولت و مجلس؟ در هر صورت اصول 125 و 146 رعایت نشده و هم وحدت ملی و هم قانون اساسی با یک اقدام نادیده گرفته شدند.»
بهرام پارسایی، نماینده شیراز و عضو فراکسیون امید، نیز گفته است، حضور نیروهای نظامی خارجی بدون رعایت قانون اساسی حتی برای امداد رسانی «قابل قبول نیست.»
بهرام پارسایی در توییتر خود نوشته است: «مرزهای کشور، حرمت دارد و عبور نیروی نظامی خارجی از آن،حتى براى امدادرسانی قابل قبول نیست. اگر با ماهیت نظامی در کشور مستقر شوند نقض اصل 146 ق.اساسی است و اگر بخواهند در قالب همکاری دو کشور عمل کنند،طبق اصل 125 ق.اساسی، بايد توافقنامه آن بعد از تصویب مجلس، با امضاى رییس جمهور اجرا گردد.»
در همین زمینه، روز سهشنبه علیرضا رحیمی، نماینده اصلاحطلب مجلس خواستار ارائه گزارش وزیر کشور و توضیحات وزیر امور خارجه ایران درباره حضور نیروهای خارجی در مناطق سیلزده شد.
علیرضا رحیمی، با اشاره به این که حشد الشعبی به «عنوان یک نیروی شبه نظامی و در قالب نیروی امدادی به کشور آمده»، گفت: «برای مجلس شورای اسلامی هنوز مشخص نیست که کنترل حضور این نیروها صورت گرفته است یا خیر و اگر موضوع در گزارش وزیر کشور به صورت شفاف مطرح نشود نسبت به طرح سوال اقدام خواهد شد.»
با این حال، محمد جواد جمالی نوبندگانی، عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: حشد الشعبی با پیشنهاد خود به دولت ایران اقدام به کمک به مناطق سیلزده کرد و در این مسیر درخواستی از جمهوری اسلامی صورت نگرفته بود همچنین آنها نیز بدون اجازه دولت وارد کشور نشدند.
روز پنجشنبه تصویری از قاسم سلیمانی همراه با ابومهدی المهندس، فرمانده شبهنظامیان حشد الشعبی عراق، در جلسه ستاد مدیریت بحران استان خوزستان منتشر شده بود.
حضور شبهنظامیان حشد الشعبی در استانهای خوزستان و لرستان با انتقادات گسترده فعالان سیاسی منتقد و مخالف حکومت ایران مواجه شده است، اما شماری از مقامهای حکومت اسلامی میگویند که برای کمک به سیلزدگان راهی ایران شدهاند.
قاسم سلیمانی در حالی راهی مناطق سیلزده ایران در استان خوزستان شده که نیروی تحت امر او، بازوی خارجی سپاه در عملیاتهای خارج از کشور است و حوزه فعالیت آن داخل کشور نیست.
گروههای شیعه تحت حمایت حکومت اسلامی ایران، سالهاست که به نیابت از حکومت اسلامی ایران، در جنگهای نیابتی حکومت اسلامی در سوریه، لبنان، یمن و عراق حضور دارند. نیروهایی که نزدیک به چهار دهه است توسط سپاه قدس، بخش برونمرزی سپاه پاسداران به فرماندهی پاسدار قاسم سلیمانی، تحت آموزش قرار گرفته و مسلح شدهاند. سپاه قدس علاوه بر حضور در جنگهای نیابتی، با تسلیح گروههای تروریستی شیعی، از ترور مخالفین حکومتشان گرفته تا قاچاق اسلحه و مواد مخدر و راه انداختن جنگ و کشتار در کشورهای مختلف منطقه فعالیت دارد.
روزنامه کیهان روز دوشنبه 26 فروردین -15 آوریل، از ورود «مدافعان حرم» از کشورهای عراق، پاکستان و افغانستان به خوزستان برای یاری رساندن به سیلزدگان در این استان خبر داد.
این روزنامه نوشت در کنار شبهنظامیان شیعه عراقی موسوم به «حشد الشعبی» که وارد خوزستان شدهاند «جمعی از رزمندههای افغانستانی تیپ فاطمیون، زینبیون از پاکستان و طلاب این دو کشور در ایران» نیز برای کمک به امدادرسانی نیروهای ایرانی به مناطق سیلزده خوزستان آمدهاند.
این نیرو، افراد همان گروههایی هستند که سپاه پاسداران در سالهای گذشته برای اعزام به سوریه آموزش داده و تجهیز کرده است. حضور این نیروها در خوزستان نیز با اعتراضهایی روبهرو شده و عدهای از فعالان مدنی معتقدند هدف از اعزام این نیروها مقابله با اعتراضهای مردمی است که با ناکارآمدی و سوءمدیریت مسئولان افزایش مییابد.
ابومهدی المهندس، فرمانده ارشد گروه حشد الشعبی(بسیج مردمی عراق) در سخنانی که دوشنبه 26 فروردین در مسجد اعظم اهواز ایراد کرد اعلام کرد که این گروه شبهنظامی در استان خورستان مستقر شده است.
شنبه 24 فروردین ایرج مسجدی، سفیر حکومت اسلامی در بغداد در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) ورود صدها تن از نیروهای حشد الشعبی بهبهانه کمک به سیلزدگان در استانهای خوزستان و لرستان را تایید کرده بود. بهگفته مسجدی، این نیروها در قالب «موکبهای مردمی و خودجوش» از شهرهایی مانند بصره به ایران اعزام شدهاند.
ابومهدی المهندس که نام واقعی او جمال جعرف ابراهیم است، در سخنانی در مسجد اعظم اهواز گفت نیروهای حشد الشعبی از بصره تا موصل با پیامدهای سیل خوزستان که به عراق سرایت کرده مقابله میکنند. بهگفته فرمانده حشد الشعبی، هدف شبهنظامیان شیعه عراقی از استقرار در خوزستان این است که مسیر سیل را از شهر العماره عراق منحرف کنند. هادی العامری، دبیرکل سازمان بدر عراق نیز همراه با این نیروها وارد استان خوزستان شده است.
علی ساری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی شنبه گذشته در گفتوگو با رسانههای داخلی گفته بود در این زمینه اطلاعات کافی در اختیار ندارد. او درباره نهاد هماهنگکننده ورود نیروهای حشد الشعبی به استان خوزستان و لرستان گفته بود:
«معمولا هماهنگی در این سطح باید از طریق حوزه خارج از کشور یعنی سپاه قدس باشد، اما اینکه از کدام مسیر هماهنگی حضور آنها انجام شده، من درباره آن اطلاعاتی ندارم.»
قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس هفته گذشته با انتشار فراخوانی از فرماندهان «پیشکسوت» سپاه پاسداران خواسته بود بهمدت یک ماه در استان خوزستان مستقر شوند. همزمان موکبهای اربعین هم به استان لرستان و خوزستان اعزام شدهاند.
جمعه هفته گذشته سردار پاسدار محمد رضا نقدی از ملاشیه، جنوبیترین نقطه اهواز دیدن کرده بود که با اعتراض شمار زیادی از جوانان مواجه شد. معترضان شعار میدادند «خوزستانو آب برده، مسئولینو خواب برده.» دامنه این اعتراضات در روز شنبه گسترش یافت و به سایر مناطق سیلزده، بهویژه عین دو و کوی علوی سرایت کرد. یکشنبه 25 فروردین اداره اطلاعات اهواز 25 نفر از امدارسانان «مرکز کمیته مردمی» ملاشیه را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرد.
هفته قبل نیز خبرهایی درباره درگیری نیروهای سپاه با روستائیان خوزستان منتشر شده بود. سردار سرتیپ دوم پاسدار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه اما این خبرها را تکذیب کرده بود.
قاسم ساعدی، نماینده مجلس و عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان دوشنبه 26 فروردین در یک نشست خبری گفت:
«با جاری شدن سیل در شوش، حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه کشاورزان و دامداران خسارت چشمگیری دیدهاند. اکنون نیز در بخش دشت آزادگان و هویزه برخی از روستاها در محاصره سیل قرار دارند و مردم در حال مقاومت هستند. با وجود کمبود خاک و گونی در این مناطق امکان رساندن آنها نیز وجود ندارد.»
معترضان دولت را متهم کردهاند که برای حفظ تاسیسات نفتی هورالعظیم از گزند سیلاب، آب را به طرف روستاها و شهرها سرازیر کرده است. بیژن نامدار زنگنه جمعه گذشته در سفر به استان خوزستان گفته بود آب دورادور تاسیسات نفتی هورالعظیم را فراگرفته:
«هیچ انسان با شرافتی برای تولید چند هزار بشکه نفت به دنبال آن نخواهد بود تا به مردم خسارتی وارد شود.»
قاسم ساعدی، عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در نشست خبری دوشنبه 26 فروردین گفت:
«هورالعظیم یکی از تالابهای بینالمللی کشور است؛ با توجه به این که چند سال طولانی این تالار خشک بود شرکتهای نفتی در آن فعالیت کرده و پنج مخزن ایجاد کردهاند. از سوی دیگر به دنبال خشک بودن، این تالاب به یک منبع برای ریزگردهای استان تبدیل شده بود. اما اکنون با توجه به ورود آب سعی داریم تا این تالاب را احیا کنیم تا کانون ریزگردها از بین برود.»
کانال تلگرامی منسوب به لشگر فاطمیون نوشته که نیروهایش دیروز یکشنبه 25 فروردین در این مناطق «به ساخت حمام و سرویس بهداشتی، پاکسازی منازل از گل و لای، پاکسازی کارواش یک محله، آشپزی و توزیع آب و خوراک پرداختند.»
اوایل سال 1394 بود که تیپ فاطمیون متشکل از جنگطلبان افغانستانی مدافع حرم با افزایش توان عملیاتی و استعداد نیروهایش، از «تیپ» به «لشکر» ارتقا یافت.
معمولا هر لشکر متشکل از 10 تا 20 هزار نفر و متشکل از چند تیپ است.
یک آمار ارائه شده از کشتهشدگان مدافع حرم تیپ فاطمیون، 200 نفر تا اردیبشهت سال 94، اعلام شده بود که این رقم قطعا تا امروز افزایش داشته است.
گقته شده است «بچههای فاطمیون» در روستاهای اطراف شهر پلدختر تقسیم شده و در مناطقی همچون «روستای بابازید»، «چمگرداب» و «مدرسه ویسیان» مستقر شدهاند که بناهایشان کاملا ویران شده است. چند روز پیش آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور و سپس معاون فرهنگی حشدالشعبی عراق در بازدید از مناطق سیلزده، بهدیدن جهادگران فاطمیون آمده برایشان صحبت کردند. آیتالله اعرافی خطاب به لشکر فاطمیون گفت: «شما هر جایی که بروید افتخار میآفرینید، زیرا فداکاری بیشتری دارید.»
مهمترین گروههایی که در حال حاضر در سوریه و عراق مشغول جنگ با گروه «داعش» هستند را نیروهای زیر تشکیل میدهند:
1- نیروی «قدس» سپاه پاسداران: از این نیرو بعد از نیروی زمینی٬ هوایی٬ دریایی و بسیج به عنوان پنجمین نیروی سپاه پاسداران نام برده میشود که ماموریتهای «برونمرزی» این نهاد را برعهده دارد. نیروی «قدس» در جریان جنگ ایران و عراق راهاندازی شد و هدف آن انجام ماموریتهای شناسایی و نظامی در خاک عراق بود.
پس از آغاز ناآرامیها در سوریه در سال 2011 دور جدیدی از ماموریتهای نیروی «قدس» سپاه در منطقه به خصوص سوریه آغاز شد٬ ضمن این که این ماموریت با حمله گروه «داعش» به عراق٬ گستردهتر از قبل نیز شده است.
نیروی «قدس» سپاه پس از دستگیری و آزادی چندین فرمانده ارشد خود در ماههای نخستین درگیری سوریه٬ به آرامی رویکردش در اعزام نیرو را تغییر داد و به حزبالله لبنان در زمینه اعزام٬ آموزش و سازماندهی این نیروها نقش بیشتری داد.
فرماندهان این نیرو تصمیم به راهاندازی «ستاد مردمی مدافعان حرم» در ایران گرفتند تا از این طریق بتوانند نیروهای داوطلب جنگ در سوریه را سازماندهی و به این کشور اعزام کنند.
این ستاد تاکنون بیش از 10 تجمع با عنوان «مدافعان حرم» در تهران و تجمعات فراوان دیگری در سایر شهرهای ایران به منظور تشویق جوانان مذهبی برای پیوستن به جنگ سوریه برگزار کرده است.
مسئولیت برگزاری این تجمع را هیاتی در تهران به نام «هیاتالرضا» برعهده دارد که مداح آن یعنی عبدالرضا هلالی یکی از کارمندان سپاه تهران است.
این ستاد طی سه سال گذشته توانسته دهها تن از جوانان مذهبی فعال در مساجد٬ حسینیهها، پایگاههای بسیج و حتی برخی اعضای سپاه شهرستانها را از ایران برای جنگ به سوریه اعزام کند.
جنازه صدها تن از اعضای این گروه تاکنون در شهرهای مختلف ایران تشییع و به خاک سپرده شده و از تعداد دقیق این کشتهها اطلاع دقیقی در دست نیست.
سپاه پاسداران با وجود تشدید درگیریها در سوریه و عراق و حضور رسمی قاسم سلیمانی در میادین جنگی عراق، همچنان از طریق گروه «مدافعان حرم» اقدام به اعزام نیرو به این دو کشور میکند تا هزینههای منطقهای و بینالمللی دخالتهای خود در امور داخلی برخی کشورهای منطقه را کاهش دهد.
2- حزبالله لبنان: حزبالله لبنان شناختشدهترین گروه در جنگ شیعیان با گروه «داعش» در سوریه و عراق است که حسن نصرالله٬، دبیرکل آن بارها حضور نظامی نیروهای این گروه در سوریه را تاییدکرده است. حزبالله لبنان از اواخر سال 2012، در درگیریهای سوریه مشارکت داشته است.
3- حزبالله سوریه: حزبالله سوریه شاخه دوم حزبالله لبنان در کشور سوریه است که حسین همدانی٬ جانشین قرارگاه مرکزی «امام حسین» تشکیل این مجموعه از سوی جمهوری اسلامی را تایید کرده است.
طبق گزارشها اعضای حزبالله از شیعیان 12 امامی سوریه تشکیل شده و آموزش آنها بر عهده فرماندهان حزبالله لبنان و سپاه قدس است.
تعداد نیروهای این گروه 15 هزار نفر برآورد میشود و اعضای آن در فیلمی که منتشر شده٬ اعلام کردهاند راه روحالله خمینی را ادامه خواهند داد و به دفاع از آرامگاه «حضرت زینب» خواهند پرداخت.
4- سپاه «بدر»: سپاه «بدر» مشهورترین عضو «مدافعان حرم» در عراق است که رابطه بسیار نزدیکی با حکومت اسلامی و سپاه پاسداران در ایران دارد.
این سپاه جزء 42 گروه شبهنظامی فعال در عراق است که به همراه 28 گروه شبهنظامی دیگر «مستقیما مورد حمایت ایران» قرار دارند.
سپاه «بدر» شاخه نظامی مجلس اعلای اسلامی عراق بوده که در سال 1980 میلادی توسط محمدباقر حکیم رییس وقت این تشکل سیاسی - نظامی و با عضویت گروهی از اسرا و پناهندگان عراقی در ایران تاسیس شد.
فرماندهی سپاه «بدر» را در حال حاضر هادی عامری بر عهده دارد که پیشتر نماینده مجلس و وزیر حمل و نقل دولت عراق بوده و نقشمهمی در «بسیج مردمی» عراق علیه گروه «داعش» است.
هادی عامری ارتباط بسیار نزدیکی با قاسم سلیمانی٬ فرمانده نیروی «قدس» سپاه دارد و تاکنون تصاویر متعددی از این دو فرمانده نظامی در عراق منتشر شده است.
پنجم نوامبر سال 2014 نیز تصویری از عامری و سلیمانی در خانه خامنهای منتشر شد. این سپاه چندی پیش ویدیویی در تعریف و تمجید از آیتالله خامنهای ساخته و پخش کرده است.
مقر کنونی این سپاه در عراق، پادگان «اشرف» مقر سابق اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران است که در جولای سال 2014 در اختیار این سازمان نظامی قرار گرفت.
5- گردان «ابوالفضلالعباس» یا «لواء ابوالفضل العباس»: این گردان، متشکل از چند گروه نظامی شیعی عراقی است٬ به طور رسمی در اول فوریه سال 2013 با هدف حفاظت از آرامگاه زینب٬ دختر امام اول شیعیان در سوریه اعلام موجودیت کرد.
اعضای این گردان را علاوه بر گروه «الیوم الموعود» وابسته به «جریان صدر» به رهبری «مقتدى الصدر» و گروه «عصائب أهل الحق» به رهبری «شیخ قیس الخزعلی» وابسته به «جیش المهدی»٬ گروهی از اعضای حزبالله لبنان و اتباع عراقی ساکن دمشق تشکیل میدهند.
تاکنون چندین فیلم از گردان «ابوالفضل العباس» در سایتهای مختلف اینترنتی پخش شده که در یکی از آنها اعضای این گردان تاکید میکنند تنها با هدف دفاع از آرامگاه «حضرت زینب» وارد دمشق شدهاند.
«علاء الکعبی»٬ مسئول نظامی گردان «ابوالفضل العباس» تعداد نیروهای فعلی این گردان در خاک عراق را 500 نفر اعلام کرده است.
6- گردان «فاطمیون»: گردان «فاطمیون»، یکی دیگر از گروه جنگطلبان شیعه حاضر در سوریه است که بسیاری اعضای آن را شماری از افغانهای مقیم ایران تشکیل میدهند؛ آنها پس از جذب٬ آموزش و سازماندهی در پادگانهای سپاه به این کشور اعزام میشوند.
این گردان آنطور که رسانههای ایران اعلام کردهاند ابتدا از سوی 17 نفر از افغانهای شیعه مقیم دمشق تشکیل شد و پس از گسترده شدن جنگ در سوریه٬ به یک گردان نظامی تبدیل شد.
براساس برخی گزارشها در حال حاضر بیش از دو هزار و 500 عضو این گردان که از شیعیان افغان مقیم کابل، ایران و سوریه هستند در مناطق مختلفی از خاک سوریه به جنگ مشغولند.
افغانهای شیعه مهاجر بسیاری سالهاست که در دو شهر مذهبی قم و مشهد زندگی میکنند. بسیاری از اعضای گردان «فاطمیون» ساکن این دو شهر بوده و کار سازماندهی و اعزام آنها را سپاه استانی قم و خراسان رضوی برعهده دارند.
در شبکههای تلویزیونی ایران چندین فیلم از گردان «فاطمیون» و اعضای کشته شده آن تهیه و پخش شده است.
7- گردان «زینبیون»: گردان نوپای «زینبیون» سومین گروه نظامی سازماندهی شده از داخل ایران برای جنگ در سوریه است که اعضای آن را شیعیان پاکستانی مقیم ایران تشکیل دادهاند.
این گردان پس از حمله گروه «داعش» به عراق و با حمایت نیروی «قدس» سپاه راهاندازی شده و ماموریت اصلی آن در عراق تعریف شده است.
پایگاه اصلی این گردان در شهر مذهبی قم و اسلامآباد پاکستان قرار دارد. تاکنون پیکر چندین عضو کشته شده این گردان در قم تشییع و به خاک سپرده شده است. گفته میشود این گردان ارتباط نزدیکی با «حزبالله پاکستان» دارد و دبیر کلی آن را فردی به نام «هادی نقوی» عهدهدار است. نقوی به صراحت اعلام کرده که این گروه زیر مجموعه حزبالله لبنان است.
8- گردان « لواء ذوالفقار»: این گردان بعد از گردان «ابوالفضل العباس» دومین گروه مسلح شیعی عراقی در دمشق است که اعضای آن اعلام کردهاند مشغول «دفاع» از آرامگاه دختر امام اول شیعیان هستند.
فرماندهی این گردان را «ابوشهد الجبوری» برعهده داشت که وی نیز فوریه سال 2014 در درگیریهای دمشق جان خود را از دست داد.
«الجبوری» پیش از مرگ ارتباط نزدیکی با جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران داشت و تصاویر متعددی از وی در ایران منتشر شده که نشانهای از میزان ارتباط وی با حکومت اسلامی است.
9- گروه عصائب اهل حق: مجوز فعالیت نظامی گروه «عصائب اهل حق» عراق به دبیر کلی «شیخ قیس خزعلی» را محمود هاشمی شاهرودی صادر کرده است.
محمود هاشمی شاهرودی، رییس سابق قوه قضاییه ایران و عضو کنونی هیات رییسه مجلس خبرگان و متولد عراق است.
«عصائب اهل حق» اعلام کرده حضور نیروهای آمریکایی در خاک عراق به نام «ائتلاف» در برابر «داعش» را به منزله اشغال خاک این کشور میداند و با این نیروها وارد جنگ خواهد شد.
این گروه که «حزبالله لبنان» را از الگوهای خود معرفی میکند، قبل از حمله گروه «داعش» به عراق حدود سه هزار نفر عضو داشت و در حال حاضر تعداد نیروهایش را بیش از 50 هزار نفر اعلام کرده است.
10- «سرایا السلام»: نام قبلی این گروه «جیشالمهدی» بود و مقتدی صدر، روحانی تندروی شیعه در عراق رهبری آن را بر عهده دارد. «لواء الیوم» نام دیگر گروه «سرایا السلام» است.
سرایا السلام یکی از گروههای نظامی در عراق است که پس از سقوط شهر موصل به دست داعش، توسط مقتدی صدر راهاندازی شد.
نام مقتدی صدر در سال 2003 پس از سقوط حکومت صدام بر سر زبانها افتاد. وی که فرزند آیتالله محمد محمدصادق صدر از مراجع عظام تقلید عراق بود، پس از اشغال این کشور در سال 2003 توسط آمریکا، گروهی به نام «جیش المهدی» تشکیل داد.
مقتدی صدر هدف از تشکیل این گروه مسلح را مبارزه با «اشغالگران» اعلام کرد و نیروهای «جیشالمهدی» بارها با نیروهای آمریکا در شهرهای مختلف عراق به خصوص در شهر نجف درگیر شدند.
مقتدی صدر پس از اشغال شهر موصل به دست داعش و صدور فتوای جهاد کفایی از سوی آیتالله علی سیستانی، گروه «سرایاالسلام» را تشکیل داد.
بسیاری از اعضای این گروه در گذشته عضو «جیش المهدی» و«لواء الیوم الموعود» بودند. در ابتدا هدف گروه «سرایا السلام» تنها حفاظت از مساجد و اماکن مقدس شیعیان و اهل سنت عراق بود، اما بعدا اعضای این گروه در درگیریهای متعدد با «داعش» در مناطق مختلفی همچون سامراء، دیالی، آمرلی و جرف الصخر شرکت کردند.
11- «سرایا الخراسانی»: اعضای گردان «سرایا خراسانی» را بیشتر شیعیان جنوب و مرکز عراق تشکیل دادهاند و هدف اصلی آن مبارزه با گروه «داعش» است.
فرماندهی این گردان شیعی را فردی به نام «سیدعلی الیاسری» بر عهده دارد و در گفتوگویی به صراحت خواستار تشکیل سپاه پاسداران در عراق شده است.
یکی از ویژگیهایی که گردان نظامی «سرایا خراسانی» را از دیگر گروههای نظامی در عراق و سوریه متمایز میکند لوگو و نشانی است که این گروه برای خود انتخاب کرده که مانند نشان سپاه پاسداران ایران است. این گروه به علت وابستگیهای مستقیم به تهران از دیگر گروههای شیعه پیشی گرفته و به خوبی از لحاظ نظامی و لجستیکی پشتیبانی میشود.
در یکی از ویدیوکلیپهایی که از سوی گروه «سرایا الخراسانی» تولید و منتشر شده از حمید تقوی، یکی از فرماندهان کشته شده سپاه در عراق بهعنوان موسس این گروه نام برده شده است.
حمید تقوی یکی از فرماندهان نیروی «قدس» سپاه بود که در دسامبر سال 2014، در سامرا کشته شد و تصاویری از وی در برخی خیابانهای شهر عراق نصب شده است.
12- «کتائب حزبالله»: گردانهای حزبالله عراق(کتائب حزبالله فیالعراق) یکی دیگر از گروههای جنگجوی شیعه در عراق است که بیشتر اعضای آن را مقلدان آیتالله محمدباقر صدر و آیتالله خمینی دو تن از مراجع تقلید شیعه تشکیل دادهاند.
«کتائب حزبالله» در سال 2003 میلادی تشکسل شد. این گروه با اینکه جزء مخالفان سرسخت صدام حسین بود، اما به شدت اشغال کشور به دست نیروهای خارجی را رد میکرد.
«کتائب حزبالله» پس از سقوط صدام٬ نخستین عملیات ضد آمریکایی خود را در تاریخ ۲۳ اکتبر سال ۲۰۰۳ در منطقه «بلدیات» شهر بغداد انجام داد و تا سال ۲۰۱۱ به انجام این نوع عملیات مبادرت میکرد.
«گردانهای حزبالله عراق» تنها گروه شبه ظامی شیعه عراقی است که در لیست سیاه تروریستی ایالات متحده قرار دارد.
پس از آغاز بحران سوریه، نیروهای «کتائب حزبالله» برای دفاع از حکومت بشار اسد وارد سوریه شدند که این حضور همچنین ادامه دارد.
اعضای «گردانهای حزبالله عراق» در حال حاضر در عراق و سوریه مشغول جنگ با گروه «داعش» هستند.
این گروه از توانایی بالای امنیتی و عملیاتی برخوردار است، زیرا هدف آنها از ابتدا نفوذ به سرویسهای اطلاعاتی آمریکا یا عراق بود.
«رحمان الجزائری»، دبیرکل «گردانهای حزبالله» عراق اعلام کرده که این تشکیلات در حال حاضر بیش از پنج هزار نیرو در قالب سه گردان در عراق دارد.
13- حزبالله عراق: حزبالله عراق در واقع بخشی از «حزبالله لبنان» به رهبری حسن نصرالله است که از سوی «واثق البطاط» بنیان گذاشته شد.
واثق البطاط متولد سال 1973 میلادی در استان «میسان» عراق بود که از سال 1993 میلادی به همراه گروهی از مخالفان صدام حسین به ایران مهاجرت کرد.
البطاط که سالهای زیادی در ایران زندگی کرده بود و سابقه عضویت در سپاه «بدر» را داشت در سال 2002 اقدام به راهاندازی تشکیلاتی به نام «ثارالله» کرد و به گروه «جبشالمهدی» پیوست.
البطاط در سال 2006، در لبنان نام تشکیلات «ثارالله» را به «حزبالله» تغییر داد و بنای کار آن را بر «مقاومت اسلامی» گذاشت و بعد از خروج آمریکا از عراق عنوان «مقاومت» را به «نهضت» تغییر داد.
شمار اعضای «حزبالله عراق» آنطور که مسئولان آن اعلام کردهاند بیش از 380 هزار نفر است که همگی آنها مسلح بوده و در مجموع بیش از 10 هزار موشک نیز در اختیار دارند.
14- کتائب امام علی: گروهی از شبهنظامیان شیعی مقیم عراق را اعضای این گروه تشکیل دادهاند و فرماندهی آنها را «محمد شبل الزیدی» برعهده دارد. این گروه یک ماه پس از اشغال شهر موصل از سوی گروه «داعش» تشکیل شد.
علی موسوی با کنیه «ابوحسنین» جانشین «شبل الزیدی» در این گروه بود که ششم مارس سال 2015 در جریان آزادسازی شهر «تکریت» کشته شد.
«کتائب امام علی» همچون سایر گروههای شیعی با حمایت حکومت اسلامی ایران و با هدف از مقابله با گروه «داعش» تشکیل شده است.
تصاویر بسیاری از فرماندهان این گروه در کنار قاسم سلیمانی در شبکههای اجتماعی و سایتهای خبری منتشر شده که نشان از ارتباط نزدیک موسسان آن با نیروی «قدس» سپاه دارد.
15- کتائب سیدالشهداء: «کتائب سیدالشهداء» یکی از گردانهایی است که از سال 2003 با نیروهای آمریکا در عراق میجنگید و از سال 2011 نقش موثری در جنگ سوریه ایفا کرده است.
اعضای این گردان را شیعیان عراقی تشکیل دادهاند و هدف خود از حضور در سوریه را محافظت از آرامگاه «حضرت زینب» اعلام کردهاند.
براساس برخی گزارشها تاکنون 30 تن از اعضای این گروه در درگیریهای سوریه جان خود را از دست دادهاند.
از ابومصطفی خزعلی به عنوان فرمانده این گردان و از «ابو الاء الولائی» به عنوان دبیرکل این گروه نام برده میشود که تصاویر و اطلاعات چندانی درباره آنها در دسترس نیست.
تلویزیون رسمی ایران نیز مستندی درباره این گروه ساخته و پخش کرده است.
16- حرکة النجباء: «جنبش مقاومت اسلامی حرکت حزبالله النجباء» که به اختصار گردان «النجباء» نامیده میشود را گروهی از شیعیان نزدیک به جمهوری اسلامی تشکیل دادهاند.
گردان «حزبالله نجباء» همانند گردان «اباالفضلالعباس» از زیرشاخههای گروه «عصائب اهل الحق» بوده که فرماندهی آن را «شیخ اکرم الکعبی» از مشاوران و معاونان سابق «مقتدی صدر» برعهده دارد.
این گروه رابطه بسیاری نزدیکی هم با حزبالله لبنان دارد و در سایتهای اینترنتی تصاویری از فرمانده آن با حسن نصرالله در سفری که به لبنان داشته٬ وجود دارد.
«ابوعیسی اقلیم» از فرماندهان نظامی حزبالله لبنان مسئولیت اصلی آموزش نظامی این گروه در عراق را برعهده داشته است.
از این فرمانده حزبالله نیز تصویری در کنار «الاکرم الکعبی» در سایتهای خبری منتشر شده است.
«ابوعیسی اقلیم» در پی حمله بالگردهای اسرائیل به یک کاروان نظامی حزبالله لبنان در استان «قنیطره» سوریه به همراه جهاد مغنیه، یکی از فرمانده سپاه پاسداران و چند عضو دیگر حزبالله کشته شد.
از «حرکة النجباء» اطلاعات زیادی در دست نیست٬ اما این گروه در تمجید از قاسم سلیمانی ویدیویی منتشر کرده است.
از «شیخ اکرم الکعبی» تصاویر مشترکی با قاسم سلیمانی منتشر شده است.
«حرکة النجباء» تنها گروهی است که در جریان جنگ با گروه «داعش» در عراق ادعا کرده پهپادی به نام «یسیر» به منظور شناسایی مناطق عملیاتی ساخته و به پرواز درآورده است.
از «یحیی الشبری» به عنوان نماینده «جنبش حزبالله النجباء» در ایران نام برده میشود که 17 مارس سال 2015 در مراسمی که سفارت عراق در تهران برگزار کرد٬ حضور داشت.
یکی از مقام های ارشد وزارت دفاع پاکستان که خواست ناشناس بماند گفت: «تیپ فاطمیون متشکل از مزدوران شیعه افغانی است و تیپ زینبیون متشکل از شبه نظامیان شیعه پاکستانی است که جنگجویان شیعه را بهطور گسترده استخدام میکنند تا در کنار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، حزبالله و سایر شبه نظامیان عراقی مورد حمایت ایران در سوریه بجنگند.»
او به پاکستان فوروارد گفت: «جنگجویان شیعه پس از استخدام یک دوره آموزشی پنج هفته ای را پیش از اعزام به جبهه میگذرانند و آموزش ویژه نظامی آنها در استان یزد در ایران و برخی پایگاههای پنهانی دیگر انجام میشود.»
تیپ فاطمیون در سال 2014 تشکیل شد و به طور عمده جنگجویان را از بین نزدیک به 3 میلیون افغانی که در ایران زندگی میکنند، استخدام میکند.
به گزارش رسانههای ایران، این تیپ نزدیک به 20,000 رزمنده دارد. طرفدار دولت در سوریه جنگید تا «دولت اسلامی عراق و شام»(داعش) را از پالمیرا در سوریه بیرون کند.
تیپ زینبیون کوچک تر است و در سال 2013 به منظور دفاع از حَرَم شیعیان در سوریه، تاسیس شد. در اوایل سال 2015 شمار آن به اندازه ای رسید که با ایجاد یک لشکر به نبردهای تهاجمی در پیرامون درعا و حلب پیوست.
این لشکر از بین شیعیان پاکستانی ساکن ایران، پناهندگان شیعه هزاره ساکن پاکستان و سایر شیعیان پاکستانی استخدام میکند.
هر دو گروه از سوی سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران از لحاظ مالی، تسلیحاتی و آموزشی حمایت می شوند. اعزام آنها به جبهه از الگوی استخدام شیعیان از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در سراسر منطقه از جمله لبنان و عراق، یمن و کشورهای دیگر، برای جنگ در سوریه در نبرد ایدئولوژیک این گروه پیروی میکند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بنا به گزارش به جنگجویان نزدیک به 500 دلار در ماه حقوق می دهد و به آنها، و افراد خانواده جنگجویانی که در سوریه کشته می شوند، اقامت ایران را میدهد.
جنگجویانی که در پاکستان استخدام میشوند نیز در پوشش زائران شیعه به ایران منتقل میشوند.
یک مقام وزارت دفاع پاکستان گفت: «سال گذشته در کویته در نقطه صفر مرزی در تفتان، نیروهای امنیتی 39 زائر شیعه را به دلیل پیوندهای مورد ادعای آنها با زینبیون دستگیر کردند،» و افزود که تحقیقات ادامه دارد.
بهگفته محمد عبدالله خالد، یک مقام وزارت کشور در اسلام آباد، سازمانهای امنیتی پاکستان از نزدیک جابجایی زائران شیعه در این کشور را تحت نظر دارند تا هر گونه پیوند آنها با زینبیون را مشخص کنند.
او به پاکستان فوروارد گفت: «سازمانهای امنیتی پاکستان در تلاش هستند تا شبکه حمایتی شبهنظامیان شیعه در پاکستان را کشف کنند.»
وی گفت: «مسئله استفاده از شهروندان پاکستانی در جنگ سوریه برای کسب منافع فرقهای، برای امنیت ملی پاکستان یک نگرانی عمده است.»
خالد گفت: «پیشتر، در ماه مارس 2016، دو رزمنده شیعه که از طریق زینبیون استخدام شده بودند نیز در کویته بازداشت شدند» و افزود که پلیس آنها را پس از بازگشت از سوریه دستگیر کرد.
وی گفت: «بهگفته مقام های اداره ضد شورش، رزمندگانی که پنهانی در پاکستان برای جنگ در سوریه استخدام می شوند ماهانه 60,000 روپیه (573 دلار) تا 110,000 روپیه (1,050 دلار) دریافت میکنند.»
این حقوقها برای جوانان جذاب هستند، اما بسیاری از آنها هیچگاه به خانه برنمیگردند.
خالد گفت: «شمار زیادی از این رزمندگان در بخشهای گوناگون سوریه کشته شدهاند.»
وکیل اسدالله، یک حقوق دان پیشین افغانی که در کابل ساکن است گفت که در افغانستان، فاطمیون بهطور عمده جوانان افغانی را از کابل و مناطق پرجمعیت شیعهنشین از جمله هرات استخدام میکنند.
او به پاکستان فوروارد گفت: «فاطمیون از حاکمیت متزلزل قانون و اوضاع حقوق بشر در افغانستان بهرهبرداری میکنند و مسئولین فعالیت آنها را نادیده گرفتهاند.»
اسدالله گفت که در منطقه دشتی برچی در کابل، افراد به صورت پنهانی برای عضویت در فاطمیون استخدام میکنند و افزود که این گروه برخی از افراد استخدام شده را از طریق آژانسهای مسافری که در هرات و کابل فعال هستند به ایران اعزام میکنند.
او گفت: «افزایش فزاینده استخدام رزمندگان شیعه در افغانستان، وضعیت نگران کنندهای را برای سایر بخشهای جنوب غربی افغانستان بهوجود آورده است.»
او گفت: «دولت افغانستان باید برای حذف شبهنظامیان مورد حمایت ایران در افغانستان اقدام جدی بهعمل آورد. این عوامل موجب بیثباتی در بخشهای ناپایدار افغانستان میشوند.»
فرهاد جهانی، تحلیلگر مسائل امنیتی مستقر در جلال آباد گفت: استخدام جوانان افغانی برای جنگ در سوریه تلاشی برای تشدید تنش بین سنیها و شیعیان در افغانستان است.
او به پاکستان فوروارد گفت: «شمار زیادی از افغانیهای بیکار به سوی ایران جذب میشوند، اما هنگامی که به آنجا میروند، گروههای شبهنظامی آنها را به استخدام خود درمیآورند.»
او گفت: «بیش از 500 رزمنده شیعه افغانی تاکنون در بخشهای گوناگون سوریه در حال جنگ برای دولت بشار الاسد کشته شدهاند.»
جهانی گفت که شمار زیادی از اعضای جامعه شیعیان از منطقه مزارشریف هستند که در جنگ سوریه شرکت دارند و اغلب آنها از سوی شبه نظامیان فاطمیون استخدام شدهاند. او گفت: «به رزمندگان شیعه افغانی در قبال جنگیدن، اقامت ایران اعطا میشود.»
وی اضافه کرد: «هدف ایران از آموزش ویژه نظامی به جوانان شیعه افغانی، آماده کردن لشکری از رزمندگان است که بتوانند با طالبان و گروههای دیگر شبهنظامی سنی در افغانستان پس از خروج نیروهای خارجی از این کشور بجنگند.»
حسن عسکری رضوی استاد دانشگاه پنجاب، تحلیلگر ارشد امنیتی و دفاعی مستقر در اسلام آباد گفت: «در حالی که (عوامل درون) عربستان سعودی و سایر کشورهای خلیج از گروههای شبهنظامی سنی حمایت میکنند، به همین ترتیب هم برای ایران استخدام رزمندگان شیعه و ترویج (جنبش شیعه) در سایر کشورهای اسلامی یک برنامه ایدئولوژیکی است.»
وی گفت که دولت پاکستان استخدام جوانان شیعه این کشور برای تحقق آرمانهای ایران را باید بسیار جدی بگیرد. او به پاکستان فوروارد گفت که این اعمال موجب گسترش اختلافات فرقه ای در پاکستان میشود.
وی گفت: «دولت باید به مشکلاتی که موجب میشوند جوانان ما به دست این گروههای غیرقانونی بیافتند رسیدگی کند،» از جمله بیکاری و نبود امکانات اولیه.
رضوی گفت: «قوانین ایران که اجازه میدهد دولت این کشور به خانوادههای رزمندگان خارجی که بهخاطر آرمانهای ایران در سوریه کشته شدهاند، اقامت ایران را اعطا کند، تلاشی است برای تشویق جوانان شیعه به پیوستن به جنگ.»
او گفت: «گروههای شبهنظامی مانند زینبیون در حال بهرهبرداری از جوانان فقیر و آسیبپذیر هستند.»
در واقع مدافعان «حرم اهل بیت» یا «مدافعان حرم» به گروهی از اعضای سپاه، بسیج، نیروهای مذهبی حامی آیتالله خامنهای و برخی مراجع تقلید شیعه و 15 گروه از شبهنظامیان شیعه گفته میشود که با عنوان «دفاع» از آرامگاههای امامان شیعه و نوادگان آنها در سوریه و عراق مشغول جنگ هستند.
اعضای این گروه شبهنظامی که نیروی «قدس» سپاه پاسداران با همکاری حزبالله لبنان در آموزش و ساماندهی و فرماندهی آنها نقش دارد را ترکیبی از شیعیان ایران، افغان، پاکستان، عراق، سوریه و لبنان تشکیل دادهاند.
در ایران از مجموعهای به نام قرارگاه مرکزی «امام حسین» وابسته به سپاه پاسداران که حسین همدانی جانشین آن است بهعنوان مهمترین مرکز سازماندهی و هدایت نیروهای «مدافعان حرم» نام برده میشود.
از قرارگاه مرکزی «امام حسین» اطلاعات چندانی در دست نیست٬ اما بهنظر میرسد این قرارگاه با هدف هدایت جنگ در سوریه و عراق راهاندازی شده باشد.
حسین همدانی فرمانده سابق سپاه تهران، شناختهشدهترین عضو ارشد این قرارگاه است که در دو سال اخیر بارها درباره تحولات سوریه و چگونگی راهاندازی واحدهای «بسیج» و سایر گروههای مسلح در این کشور سخنرانی کرده است.
همدانی در سخنرانیها و گفتوگوهای رسانهای خود جزییات زیادی درباره عملکرد ایران در سوریه بیان کرده و گفته در حال حاضر 70 هزار جوان «علوی»، «سنی» و «شیعی» در سوریه توسط سپاه برای جنگ سازماندهی شدهاند.
همدانی گفته که این جوانان در قالب 42 گروه و 128 گردان در سوریه در حال جنگ بوده و 130 هزار بسیجی آموزشدیده ایران نیز بهمنظور جنگ منتظر ورود به سوریه هستند.
محمد اسکندری فرمانده سپاه «ملایر»، یکی دیگر از فرماندهان سپاه است که اعلام کرده این سازمان نظامی 42 تیپ و 138 گردان مجهز را برای جنگ با مخالفان بشار اسد در داخل خاک سوریه آماده کرده است.
محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، نیز تعداد نیرویهای مبارز در عراق و سوریه را در مجموعه 200 هزار نفر اعلام کرده که در قالب نیروهای «مسلح مردمی» مشغول جنگ هستند.
همه این نیروها در قالب سپاه بینالمللی «مدافعان حرم» در سوریه و عراق میجنگند.
«مدافعان حرم» با عضوت غیررسمی نیروهای «قدس» سپاه پاسداران و دستکم 15 گروه نظامی مشهور تشکیل شده که در حال حاضر در سوریه و عراق در حال جنگ با گروه «داعش» هستند.
هسته اولیه گروه «مدافعان حرم» را آنطور که رسانههای ایران گزارش کردهاند گردان «ابوالفضل العباس» به رهبری فردی به نام «عبدالامیر الربیعی» تشکیل داده است.
اعضای گردان «ابوالفضل العباس» که در شهر نجف و با فتوای «شیخ قاسم الطائی» یکی از علمای شیعه عراق در سال 2005 میلادی پایهگذاری شده٬ شامل «گردانهای حزبالله» شیعه و برخی دیگر از نیروهای شبهنظامی شیعی این کشور هستند که سابقه فعالیت بعضی از آنها به دوران صدام حسین میرسد.
گردان «ابوالفضل العباس» یکی از نخستین گروههای شیعه عراقی بود که با آغاز درگیریها در سوریه راهی این کشور شد و در اول فوریه 2013 میلادی رهبری چندین گروه دیگر جنگجویان شیعی در سوریه را برعهده گرفت و با انتشار بیانیهای رسمی اعلام موجودیت کرد.
در این بیانیه به تشکیل گروهی جدید و بینالمللی با همین نام اشاره شده که هدف آن «ایمان به اسلام و مقاومت در برابر گروههای تکفیری» اعلام شده بود.
بازداشت امدادگران در اهواز
گزارش شده است که اداره اطلاعات اهواز بیش از 25 نفر از امدادرسانان مردمی در اهواز را بازداشت کرده است. بامداد امروز 25 فروردین ماه 1398؛ نیروهای امنیتی به مرکز کمیته مردمی در ملاشیه اهواز حملهور شدند و بیش از 25 فعال عرب را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. این فعالان زمانی بازداشت شدند که بعد از اتمام استحکام سیلبند به منزل مجید صرخی واقع در ملاشیه- منطقه رمله مقابل مسجد الرسول پلاک 78 جهت استراحت و همچنین بردن مواد غذائی برای دیگر کمکرسانان رفته بودند. کلیه این افراد در منزل مجید صرخی توسط نیروهای امنیتی و لباس شخصیها محاصره و بازداشت شده و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
فعالین حقوق بشر در هواز، اسامی بعضی از بازداشتشدگان منطقه ملاشیه در بامداد 25 فروردین ماه 1398 را بهشرح زیر اعلام کردهاند: رسول فرطوسی، ابراهیم بدوی، امین سیلاوی، علی موسوی(البوگدیمی)، حسن بیت اسحاق، عماد حیدری، علی ناصری، حاتم دحیمی، احمد بدوی، حسین حمودی، مضهدی شریفی، قاسم تمیمی، عارف صرخی، فواد بدوی، کاظم مروانی، محسن زویدات، حبیب کروشات، مسعود حریزاوی، ناجی السواری(معلم) و حیدر سیلاوی.
بنابر این گزارش، روز شنبه 24 فروردینماه نیز دستکم پنج شهروند اهوازی اهل کوی علوی(حی الثوره) بهدلیل شرکت در تجمعی که در اعتراض بهعدم رسیدگی به وضعیت مناطق سیلزده این شهر صورت گرفته بود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. اسامی این افراد: علی کاظم، مهدی فرحان، عدنان کریم، حمزه ساهی و مهدی سواری اعلام شده است.
چندی پیش نیز نیروهای امنیتی تعدادی از امدادرسانان مردمی در گوریه شعیبیه را هنگام کمک کردن به مردم بازداشت کردند. هویت دو تن از این بازداشت شدگان احمد کعبی و یعقوب کعبی اعلام شده است.
بنابر گزارش فعالین محلی، نیروهای سپاه، بسیج و پلیس این روزها در شهرهای عربنشین بهجای کمک به سیلزدگان مانور نظامی به راه انداختهاند. این اقدامات برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم انجام میشود. روز یکشنبه گذشته نیز گزارشها حاکی از آن است که تعداد زیادی ماشین نظامی از سمت رامهرمز و بندر معشور بهسوی اهواز گسیل شدهاند.
نیروهای امنیتی با حمله به مراکز کمیتههای مردمی در شعیبیه، ملاشیه و حمیدیه که جهت یاری به سیلزدگان فعالیت میکردند، تعدادی از جوانان و فعالین عرب را بازداشت کردند. این در حالی است که نهادهای حکومتی هیچ اقدام جدی را برای حل مشکلات آوارگان سیلزده انجام نمیدهد و نیروهای امنیتی برای فشار بر مردم عرب سعی در تعطیلی مراکز کمک رسانی مردمی میکنند.
بهگزارش خبرگزاری ایلنا، سرهنگ شاهین حسنوند روز شنبه 24 فروردین گفته است: «کارشناسان پلیس فتا با رصد و پایش شبکههای اجتماعی 24 نفر از کاربرانی را که با پخش اخبار منحرف و شایعات مربوط به سیل موجب تشویش اذهان عمومی شده بودند را شناسایی و با هماهنگی مرجع قضائی دستگیر کردند.»
در روزهای گذشته خبرها و ویدئوهای زیادی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حکایت از حرکتهای اعتراضی مردم خوزستان در واکنش به نارساییهای امدادرسانی نهادهای دولتی و حکومتی دارد.
در برخی از این فیلمها مردم معترض در مقابل مسئولان محلی به شدت از عملکرد نامناسب آنها انتقاد میکنند و سیاستها و برنامههای دولت و دیگر دستگاهها را عامل تشدید خسارتهای سیل و فشار بر شهروندان عنوان میکنند.
چهارشنبه شب 28 فروردین ماه 1398، اعضای موسسه فرهنگی- اجتماعی میثاق نصر، توسط قرارگاه ابوالفضل العباس تابع اطلاعات سپاه در اهواز بازداشت شدند. اعضای این موسسه با تشکیل کمیته مردمی برای کمک به سیلزدگان در چند روز سیل فعالیتهای فراوانی داشتند.
به گزارش منابع محلی از اهواز، فعالیتهای این موسسه بیشتر فعالیتهای فرهنگی، نشر کلیپهای شعر به زبان عربی، فعالیتهای مدنی بوده است. در جریان سیل این موسسه همانند کمیتههای مردمی دیگر به سیلزدگان کمک و در جمعآوری کمکها فعالیت داشت. بیشتر اعضای این موسسه در استحکام سیلبندها در مناطق مختلف همراه مردم بودهاند. بنابر این گزارش، افراد بازادشت شده این موسسه حسن طرفی، عارف سواری، حسن ساعدی و شهاب صیاحی (بلاوی) اعلام شدهاند.
پیش از این در روزهای 16، 18، 24، 25 و 27 فروردین ماه در منطقه شعیبیه شوشتر، شهر حمیدیه و مناطق مختلف شهر اهواز از جمله کوی صیاحی، کوی علوی (حی الثوره) و ملاشیه دهها نفر از امداد رسانان کمیتههای مردمی بازداشت شده بودند.
احمد جنتی در نخستین جلسه خبرگان رهبری: سیل اخیر را باید از خیرات الهی دانست!
سهشنبه 27 فروردین، نخستین جلسه هیئت رییسه مجلس خبرگان رهبری در سال 98 در دفتر دبیرخانه این مجلس در تهران برگزار شد. احمد جنتی، رییس مجلس خبرگان رهبری با اشاره به سیل سراسری گفت: «سیل اخیر را باید از خیرات الهی دانست که کشور را از خشکسالی، گرد و غبار و مهاجرتها نجات داد و به مردم سیلزده هم علیرغم رنج و آسیبی که از سیل دیدند عرض میکنم عَسی أن تکرَهوا شَیئاً وهو خیرٌ لکم مبادا مردم از نعمت خداوند شکایت داشته باشند.»
جنتی گفت: «این اقدام ترامپ صددرصد به نفع سپاه شد و همه سپاهی شدند؛ مجلس، دولت، خبرگان و عموم مردم سپاهی شدند و این عزتی بود که خداوند به این برادران داد.»
بیانیه شورای بازنشستگان کشور
بعد از وقوع سیل و زلزله در صورت نیاز، دولتها از نیروهای صلیب سرخ جهانی کمک میگیرند نه از نیروهای نظامی و شبهنظامی سایر کشورها!
ورود حشدالشعبی(بسیج شیعیان عراق) به خوزستان، در حقیقت یک قشونکشی است. این نیروی سرکوب برای قدرتنمایی آمدهاند تا معترضان سیلزده را مرعوب کنند. با توجه به اینکه این بسیج شیعه عراقی با دخالت و بودجه سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده است و حقوقشان هم توسط جمهوری اسلامی ایران پرداخت میشود، فردا در صورت گسترش اعتراضات سراسری میتواند چماقی در دست سرکوبگران شود. رژه حشدالشعبی در اهواز، اولین مانورِ ارعاب این نیرو در ایران است.
طبق اصل146 قانون اساسی: «استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در کشور «هر چند بهعنوان استفاده صلحآمیز»، ممنوع است.»
ما خواهان خروج هر چه سریعتر نیروهای شبهنظامی حشدالشعبی عراقی و فاطمیون افغانی از ایران هستیم.
شورای بازنشستگان کشور، دوشنبه 26 فروردين 1398 - 15 آوريل 2019
ایران و سراشیبی سقوط در سوریه بهدست روسیه؟
ایران که با شکست نظامی داعش و از دست دادن سرزمینهای اشغالی در سوریه و عراق در اواخر سال گذشته میلادی از یکسو و گسترش سیطره نفوذ ارتش سوریه بر مناطق بیشتری از خاک سوریه از سوی دیگر، رویای افزایش «عمق استراتژیک» خود در سوریه و منطقه را تحقق یافته میدید این روزها با انبوهی از بحران های داخلی و خارجی روبهرو است.
در سوریه، ایران نه تنها از سوی دشمن دیرینه اش آمریکا، بلکه حتی از سوی روسیه مهمترین همپیمانش نیز تحت فشار قرار گرفته است؛ روسیهای که به اقرار علی اکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل خامنهای، همچنان «شریک استراتژیک» حکومت اسلامی ایران تلقی میشود. در حالی که ولادیمیر پوتین، در دیدارهای سریالی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به او اطمینان داده است که نگرانیهای تلآویو در مورد افزایش نفوذ ایران را در نظر گرفته و اجازه نخواهد داد نیروهای مورد حمایت ایران در سوریه به مرز اسرائیل نزدیک شوند.
پس از دیدارهای مختلف پوتین و نتانیاهو، بلافاصله جنگندههای اسرائیلی مواضع نظامی ارتش سوریه را در بلندیهای جولان و همچنین مواضع نیروهای وابسته به حکومت اسلامی را هدف قرار دادهاند.
برخی رسانههای اسرائیل از جمله «شبکه دو» این کشور، گزارش داده است که مسکو و تلآویو به یک توافق پنهانی دست یافتهاند که به موجب آن روسیه با خروج ایران از سوریه در ازای کنترل درعا و مناطق مرزی مشترک قنیطره با جولان اشغالی توسط ارتش سوریه موافقت کرده است.
حکومت اسلامی ایران، اما با وجود صرف هزینههای هنگفت برای نیل به اهدافی همچون حفظ بشار اسد، مقابله با داعش و گسترش نفوذ خود در منطقه با چالشهای جدیدی روبهرو است، چالشهایی که کار حفظ «عمق استراتژیک» توسط سران حکومت ایران را دشوار و یا ناممکن ساخته است.
***
در جمعنبدی میتوان تاکید کرد که حکومت اسلامی ایران با بحرانهای گوناگون اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و دیپلماتیک دست به گریبان است. از اینرو، اکنون بهنظر میرسد روسیه برای اتمام هرچه سریعتر فاز نظامی جنگ در سوریه و توافق اسرائیل و روسیه بر سر محدود کردن حوزه نفود سپاه قدس و نیروهای شیعه مورد حمایت حکومت اسلامی ایران مانند زینبیون و فاطمیون و البته حزبالله لبنان از سوی دیگر، تنگنای بزرگی را برای ایران در عرصه سیاست خارجی به خصوص در قبال مسئله سوریه بهوجود آورده است. بنابراین حکومت اسلامی ایران، اینک در منگنه دو قدرت بزرگ قرار گرفته است. از یک طرف آمریکا با خروج از برجام و تروریست نامیدن سپاه پاسداران و تلاش برای حذف ایران از معادلات قدرت در سوریه، حکومت اسلامی را تحت فشار جدی قرار داده است. از طرف دیگر، روسیه با فرصتسازی از روابط پرتنش ایران با غرب(بهویژه آمریکا) در طول سالهای گذشته آنچنان ایران را بهخود وابسته کرده و از آن بهره برده است که جدا شدن از خط مشی حاکمیت روسیه، برای سران حکومت اسلامی ایران تصمیمی پرمخاطره و دارای ریسک بالا خواهد بود.
اکنون حکومت اسلامی ایران، تمام سرمایههای کشور را به حراج گذاشته است بهویژه بر سرمایهگذاری روسیه در حوزههای نفتی و گازی تا سقف 50 میلیارد دلار آن هم در شرایطی که شرکتهای غربی از ترس بازگشت تحریمها ایران را ترک کردهاند در ازای پیشنهاد و امتیاز مشخصی از سوی حکومت اسلامی ایران ارائه شده است. گرچه محتوای چنین معاملاتی، عمدتا محرمانه باقی میمانند اما بهنظر میرسد عقبنشینی نیروهای حکومت اسلامی ایران تا شعاع 80 کیلومتری از مرزهای جنوب غرب سوریه(جولان) که موضوع مهم مورد بحث نتانیاهو و پوتین هم بود، همان امتیاز احتمالی ایران به روسها در مقطع کنونی است.
پوتین پیشتر در ماه مه گذشته در دیدار با بشار اسد، اظهار داشت با آغاز فرایند سیاسی در سوریه نیروهای مسلح خارجی باید خاک این کشور را ترک کنند. اکنون به نظر می رسد بازگشت سپاه قدس به ایران و همچنین لشکر فاطیون و شیعیان عراق و غیره، بخشی از عقبنشینی حکومت اسلامی از سوریه و عراق برای کنترل ایران و حفظ حکومتش صورت گرفته است.
در سایت رسمی آیتالله خامنهای، صفحه ویژهای بهنام «مقاومت» راهاندازی شده که محتوای بسیاری از آن مربوط به حسن نصرالله، فعالیتهای حزبالله لبنان و سخنان رهبر حکومت اسلامی درباره تحولات این مناطق است.
در این صفحه، نقشهای وجود دارد که کشورهای ایران، بحرین، سوریه، عراق، یمن، لبنان، پاکستان، میانمار، هندوستان، فلسطین، مصر، لیبی و تونس را با رنگهای متفاوتی ترسیم کرده و این کشورها را محور «مقاومت اسلامی» معرفی کرده است.
مدیریت اصلی اجرای این پروژه آنطور که سردارعلی شادمانی، معاون عملیات ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرده از سوی آیتالله خامنهای به سپاه پاسداران واگذار شده است.
در این سیاست، حزبالله لبنان ماموریت یافته در کشورهای مذکور اقدام به راهاندازی «هستههای مقاومت» به نام «حزبالله» کند.
حزبالله لبنان براساس این نقشه و با همکاری نیروی «قدس» سپاه پاسداران تاکنون توانسته در سوریه، عراق، پاکستان، یمن، فلسطین و تونس اقدام به راهاندازی تشکیلات «حزبالله» کند.
نهایتا بر کسی پوشیده نیست که گروههای شیعه وابسته به حکومت اسلامی ایران، نه برای کمک به سیلزدگان، بلکه برای کمک به بقای حکومت اسلامی جهل و جنایت و ترور و سرکوب اعتراضهای مردمی و جنبشهای سیاسی - اجتماعی وارد ایران شدهاند. چنین اقدامی به سادگی نشاندهنده اضمحلال حکومت اسلامی و بیاعتمادی سران این حکومت، حتی به نیروهای سرکوبگرشان است. با این وجود، هیچ نیرویی نمیتواند جلو خشم خروشان مردم ایران و سرنگونی حکومت اسلامی را بگیرد!
پنجشنبه بیست و نهم فروردین 1398- هجدهم آوریل 2019