بیتوجهی به سیلزدگان و واکنش سریع جناحها، سران و نهادهای حکومت اسلامی به تروریست نامیدن سپاه!
بهرام رحمانی
April 10, 2019بیتوجهی به سیلزدگان و واکنش سریع جناحها، سران و نهادهای
حکومت اسلامی به تروریست نامیدن سپاه!
bahram.rehmani@gmail.com
مقدمه
دعوای حاکمیت آمریکا و حکومت اسلامی ایران، ربطی به خواستهها و مطالبات مردم آمریکا و اران ندارد و در جهت منافع غیرانسانی و میلتاریستی و تجاوزگری دو حاکمیت صورت میگیرد. ترامپ و خامنهای به لحاط افکار فاشیستی و وحشیانه و جنگطلبی و خشونتطلبی تفاوت چندانی با همدیگر ندارند و تفاوت آشکار آنها در نوع لباسشان و ظاهرشان است!
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا، 8 آوریل 2019 - 19 فروردین 1398، در بیانیهای اعلام کرد که این کشور سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست گرووهای تروریستی قرار داده است.
ترامپ در بیانیهای که از سوی کاخ سفید منتشر شد، نوشت: «من امروز بهطور رسمی اعلام میکنم که دولت من قصد دارد بر اساس بند شماره 219 از «قانون مهاجرت و ملیت»، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از جمله سپاه قدس را بهعنوان یک سازمان تروریستی خارجی اعلام کند.»
دونالد ترامپ، در بیانیهای اعلام کرد که دولت او، سپاه پاسداران ایران را در فهرست گروهای تروریستی قرار داده است. در بیانیه کاخ سفید آمده است: «سپاه پاسداران ابزار اصلی دولت ایران برای هدایت و اجرای اهداف تروریستی جهانی این حکومت است... حکومت ایران از تروریسم بهعنوان ابزار اصلی حکومتداری خود استفاده میکند و سپاه پاسداران وظیفه هدایت و اجرای برنامههای تروریسم جهانی حکومت ایران را برعهده دارد. تامین مالی، تامین تجهیزات، آموزش و پشتیبانی لجستیکی از گروههای تروریستی برعهده سپاه است. سپاه پاسداران مستقیما در طرحهای تروریستی کشورهای مختلف دخیل بوده است. حکومت ایران، همچنان هر سال حدود یک میلیارد دلار را صرف حمایت از تروریسم میکند.»
به گفته وزیر خارجه آمریکا، تصمیم ترامپ برای قراردادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی ایالات متحده، از 26 فروردین بهشکل رسمی به اجرا گذاشته میشود.
بهفاصله کوتاهی پس از آنکه آمریکا سپاه را در فهرست تروریستی قرار داد، شورای عالی امنیت ملی ایران نیز دولت ایالات متحده را «حامی تروریسم» و نیروهایش درغرب آسیا را «گروه تروریستی» معرفی کرد.
در حالی که مجلس ارتجاع اسلامی ایران، پس از گذشت سه هفته از فاجعه سیل و آسیبدیدن میلیونها شهروند ایرانی، هنوز هیچ جلسهای در این رابطه تشکیل نداده است اما بلافاصله بهدنبال قرار دادن سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی توسط آمریکا، مجلس وحوش به سرعت تشکیل جلسه داد و «طرح دوفوریتی تقویت سپاه» را به تصوب رساند و طی بیانیهای نیروهای آمریکایی را در لیست ترور خود قرار داد. حال این طرح چه تاثیری به نیروهای آمریکا و خود آمریکا دارد؟ بماند و به بحث مستقلی نیاز دارد.
در حالی که سیل ویرانگر از یکسو و نمایشهای چندشآور فرماندهان سپاه، استانداران و سران و مقامات حکومت اسلامی از سوی دیگر، نفس بسیاری از شهروندان استانهای مختلف ایران را بریده است اکنون نیز تروریست نامیدن سپاه پاسداران از سوی آمریکا، آنچنان حواس همه نهادها و سران و مقامات حکومت اسلامی را پرت کرده است که آن توجه جزئی هم به سیلزدگان داشتند دیگر ندارند.
پیرحسین کولیوند رییس اورژانس کشور روز سهشنبه 20 فروردین - 9 آوریل، آخرین شمار جانباختگان سیل در ایران را 77 نفر اعلام کرد. بهگفته کولیوند، تا کنون در مناطق سیل زده کشور 1076 نفر مصدوم شدند و 77 نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
علاوه بر تلفات انسانی، سیلاب در دهها شهر و صدها روستا خسارات مالی سنگینی به خانهها، مزارع و تاسیسات عمومی وارد کرد.
بخشهای وسیعی از منطقه مسکونی عین 2 اهواز زیر آب رفت. با شکسته شدن سیلبند جنوب غرب اهواز بخشهای وسیعی از منطقه مسکونی عین 2 زیر آب رفت.
وزیر راه و شهرسازی، گفته است خسارت سیلاب اخیر به زیر ساختهای کشور حدود 30 هزار میلیارد ریال برآورد میشود. محمد اسلامی، روز سهشنبه 20 فروردين 1398 - 9 آوريل 2019، در گفت و گو با ایرنا در شهرکرد افزود: «این خسارتها مربوط به تخریب کامل جادهها، از بین رفتن پلها، رانش سطح راهها و بخشهای مختلف زیرساختی است.»
او در این خصوص که تا چه زمان فرآیند تعمیر، بازسازی و بهسازی زیرساختهای آسیبدیده از سیلاب ادامه دارد، گفت: «برخی از این آسیبها به فوریت برطرف میشود و برخی از طرحها نیز تا یکسال زمان میبرد.»
اسلامی گفت: «در سیلاب اخیر؛ 24 استان، 231 شهرستان، 269 شهر و 5 هزار روستا درگیر حادثه بود و تاکنون کشور با این شدت و گستردگی درگیر حوادث سیلابی نبوده است.»
وزیر راه و شهرسازی، همچنین در گفتوگو با ایرنا، اعلام کرده بود: «سیل به بیش از 12 هزار کیلومتر از راههای کشور خسارت زده که این میزان راههای خسارت دیده حدود 6 هزار و 800 نقطه از کشور بهویژه شهرهای سیلزده را شامل میشود.»
باید از این وزیر راه و شهرسازی در مورد برطرف کردن آسیبها تا مدت یکسال، این سئوال را پرسید در حالی چنین ادعایی را دارید که برای مثال، وضع زلزلهزدگان استان کرمانشاه بعد از یک سال و نیم هنوز بهبود نیافته است و بسیاری از آنها در چادر و کانتیتر زندگی میکنند. اکنون نیز بسیاری از اخبار و گزارشات، حالی از بیمسئولیتی مقامات و نهادهای حکومت در برطرف کردن آسیبها و خسارات ناشی از سیل است و این ادعاها را رد میکنند و غیرواقعی میدانند.
***
واکنش سریع حکومت اسلامی ایران به تصمیم دونالد ترامپ بر علیه سپاه پاسداران
در چنین شرایطی، جناحها و سران و مقامات حکومت اسلامی، تمام هم و غم و دغدغه خود را به کلی به تقویت سپاه پاسداران اختصاص دادهاند و این حرکت نشاندهنده آن است که افسار همه اینها در دست سپاه است.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا روز دوشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که واشنگتن، سپاه را یک سازمان تروریستی خارجی در نظر گرفته است.
بهگزارش ايسنا؛ در پی قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی از سوی آمریکا، رییس مجلس و جمعی از نمایندگان صبح روز سهشنبه، با لباس سپاه در جلسه علنی مجلس حضور یافتند.
بخش بزرگی از نمایندگان مجلس عضو سپاه پاسداران بودهاند از جمله لاریجانی رییس مجلس. سپاه در همه عرصههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، ورزشی، سینمایی، رسانهای، امنیتی، دیپلماسی و... حضور چشمگیر دارد.
نمایندگان سه فراکسیون «امید»، «نمایندگان ولایی» و «مستقلین ولایی» مجلس شورای اسلامی، در حرکتی نمادین لباس سپاه پاسداران را برای پشتیبانی از این نیرو به تن کردند. نمایندگانی که عاشق پز دادنهای چندشآور و مفتخور و دزد و سرکوب هستند.
عضو هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه بیانیه 255 نماینده مجلس در حمایت قاطع از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را قرائت کرد.
رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس از 14 طرح جدید این کمیسیون برای مقابله با اقدامات تروریستی آمریکاییها خبر داد.
حشمتالله فلاحتپیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به برنامههای این کمیسیون برای مقابله با اقدامات تروریستی آمریکا و در واکنش به تهدید آمریکاییها برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی، گفت: «طرح گنجاندن نام نظامیان آمریکا در فهرست گروههای تروریستی به همراه طرحهای دیگری در دستور کار کمیسیون امنیت ملی مجلس قرار گرفته که این همان طرح حمایت از سپاه پاسداران است.»
او افزود: «در این طرح نظامیان آمریکایی در منطقه، مترادف با گروههای تروریستی نظیر داعش قلمداد میشود؛ البته در جلسه اخیر کمیسیون امنیت ملی نیز مقرر شد که 14 طرح در کمیسیون امنیت ملی در جهت مقابله با اقدامات خصمانه آمریکا تصویب و تدوین شود.»
رییس کمیسیون امنیت مجلس با اشاره به جزئیات 14 طرح مجلس برای مقابله با اقدامات تروریستی آمریکاییها، اظهار داشت: «براساس این طرحها، دولت، وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی مختلف ملزم به مقابله، خنثیسازی، شفافسازی و بخشی هم افشاگری در مورد آمریکا میشوند.»
فلاحتپیشه، اضافه کرد: «این 14 طرح در قالب دیپلماسی رسمی و هم دیپلماسی عمومی مطرح است و برای دولت الزام ایجاد میکند، این طرحها را در کمیسیون توافق کردیم و امروز هم با مرکز پژوهشهای مجلس و دستگاههای مرتبط جلسه داریم که این طرحها به سرعت در دستورکار مجلس قرار میگیرد.»
رییس کمیسیون امنیت مجلس در پایان به ذکر نمونهای از طرح مجلس برای مقابله با آمریکاییها اشاره و خاطرنشان کرد: «مثلا طرح نقش آمریکاییها در تروریسم سایبر از طریق وزارت ارتباطات، بیوترویسم مربوط به وزارت جهاد کشاورزی و بهداشت است که برای آنها الزام ایجاد میشود.»
در پی اعلام این تصمیم، محمدجواد ظریف وزیر خارجه حکومت اسلامی در نامهای به رییس جمهوری و رییس شورای عالی امنیت ملی، پیشنهاد کرد که آن شورا نیروهای نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیا موسوم به «سنتکام» را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد.
مقر مرکزی فرماندهی آمریکا(United States Central Command) یا به اختصار سنتکام(CENTCOM) فرماندهی یگان متحد نیروهای مبارز آمریکایی در وزارت دفاع این کشور است.
سنتکام یکی از شش ستاد فرماندهی کل ارتش ایالات متحده آمریکاست و مرکز کنونی آن درپایگاه نیروی هوایی مک دیل درایالت فلوریدای آمریکا قرار دارد.
این ستاد در 1 ژانویه 1983 میلادی تاسیس شد. محدوده فعالیت این ستاد حوزه خاورمیانه شامل مصر، آفریقا و آسیای مرکزی و از همه مهمتر افغانستان و عراق است. این مقر در واقع حضور اصلی آمریکاییها در بسیاری از عملیاتها را در جنگ خلیج فارس(عملیات طوفان صحرا در سال 1991)، جنگ افغانستان و جنگ عراق بین سالهای 2003 تا 2011 را هدایت کرده است.
نیروهای سنتکام در سال 2015، ابتدا در افغانستان، عراق و سوریه مستقر شد. دلیل استفاده از واژه «مرکزی» در عنوان سنتکام، مرکزیت حوزه کاری این واحد در جهان بین آفریقا، اروپا و هند و آسیاست.
شورای عالی امنیت ملی نیز بهدنبال این اقدام دولت آمریکا، در قرار دادن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی، در اقدامی متقابل دولت آمریکا را حامی تروریسم و فرماندهی مرکزی آمریکا در غرب آسیا موسوم به سنتکام را از گروههای تروریستی معرفی کرد.
این اقدام رییس جمهوری آمریکا، همچنین واکنش گستردهای از سوی مقامات کشوری و لشگری، شخصیتها و تشکلهای سیاسی وابسته به جناحهای حکومت اسلامی را بههمراه داشت که در زیر به شماری از آنان اشاره شده میکنیم:
*حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، ضمن تبریک میلاد با سعادت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و روز پاسدار، اقدام آمریکا در خصوص قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروههای تروریستی را محکوم و اعلام کرد این اقدام آمریکا نشانگر عمق کینه و دشمنی با انقلاب اسلامی و مردم انقلابی ایران است.
*محمدرضا عارف رییس فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی، «خوش رقصی ترامپ برای رژیم صهیونیستی و بازی خطرناکی که در برابر جمهوری اسلامی ایران آغاز کرده است را نشان از اوج کینه و عداوت دولتمردان کاخ سفید از ملت ایران دانست» و گفت: به مانند گذشته در برابر دسیسههای دولت متخاصم آمریکا از نیروهای مسلح کشورمان حمایت میکنیم.
عارف افزود: صدای شکسته شدن استخوانهای استعمار و امپریالیسم شنیده میشود. این اقدام ناقض قوانین حقوق بینالملل است. منادیان صلح در جهان باید نسبت به این اقدام گستاخانه ترامپ اعتراض خود را نشان دهند.
*رییس کل بانک مرکزی اقدام اخیر دولت آمریکا در رابطه با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را آخرین نشانه شکست سیاست آن کشور در فشار علیه ملت ایران و تحریمهای مالی و پولی ظرف مدت یکسال گذشته، خصوصا شکست سنگین دهه اول فروردین 98 برشمرد.
همتی دوشنبه شب در صفحه توئیتری خود افزود: «(ترامپ) اگر امید جدی به موفقیت سیاستهای گذشته داشت، طبیعتا به این کار خطرناک متوسل نمیشد.
*احمد امیرآبادی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در واکنش به اقدام آمریکا، در تروریستی خواندن سپاه در توییتی نوشت: برای مقابله با اقدام نابخردانه رییس جمهوری آمریکا فراکسیون نمایندگان ولایی ساعت 6 :30صبح جلسه خواهد داشت. او افزود: ما اول وقت درخواست جلسه غیرعلنی میکنیم تا طرحی را با دو فوریت و هماهنگ با دو فراکسیون دیگر مجلس ارایه کنیم.»
*رییس مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاست جمهوری دوشنبه شب در صفحه توتیتری خود در واکنش به این اقدام ترامپ، خسارات و تبعات ناشی از این تصمیم را آنچنان دانست که دیگر بودجهای برای دولت این کشور برای سرمایهگذاری در آن کشور باقی نخواهد گذاشت.
*حسامالدین آشنا نوشت: بعد از این همه حماقت برای هزینه کردن 7 تریلیون دلار در خاورمیانه، حالا وقت این است که در کشور خودمان سرمایهگذاری کنیم. حالا برای ایران شاخ و شانه می کشد؛ آیا فکر حسابداری خسارتها را کرده است؟ خسارت چنان خواهد بود که پولی برای سرمایهگذاری در کشورتان باقی نخواهد ماند.»
*عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان نیز در واکنش به این اقدام، با انتشار توئیتی نوشت: «دولت آمریکا با با ارتکاب جنایاتی بیشمار در اکثر نقاط جهان، چگونه صلاحیت دارد نهاد برآمده از قانون اساسی یک کشور را تروریست بخواند؟ بهتر است آقای ترامپ پاسخگوی جنایات آمریکا در ویتنام، فلسطین، سوریه، یمن و... باشد.»
*عبدالله رمضانزاده سخنگوی دولت به اصطلاح «اصلاحات» خاتمی، در همین راستا چنین توئیت کرد: «به رغم همه اختلاف نظرها در مسایل داخلی، در مقابل دشمن بیمنطق خارجی، متحد و یکپارچه از نیروهای مسلح خود پشتیبانی میکنیم.»
*یک روز پس از تصمیم ایالات متحده مبنی بر قرار دادن کلیت سپاه پاسداران در فهرست «تروریستی»، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، این اقدام را «گربهرقصانی» و «خباثت» و «کید و فریب» توصیف کرد.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم، خامنهای روز سهشنبه در دیدار با گروهی از اعضای سپاه پاسداران گفت: «آمریکاییها به خیال خود علیه سپاه و در واقع علیه انقلاب و ایران نقشه میکشند و گربهرقصانی میکنند، البته این خباثتها به جایی نخواهد رسید و با برگشتن کید و فریب آنها به خودشان، دشمنان جمهوری اسلامی مانند ترامپ و احمقهای دور و بر نظام حاکمه آمریکا در حال حرکت به سمت حضیض هستند.»
او افزود: «چهل سال است که انواع فشارهای سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی فراگیر را علیه ملت اِعمال کردند، اما حتی آن روز که جمهوری اسلامی تازهکار بود، نتوانستند هیچ غلطی بکنند.»
علی خامنهای این اقدام را نتیجه حضور سپاه پاسداران «در مرزها و حتی چند هزار کیلومتر دورتر در اطراف حرم حضرت زینب… و هم در میدان مقابله سیاسی با دشمن» دانست.
رهبر حکومت اسلامی در ادامه ادعا کرد که «امروز دست انقلاب و نظام اسلامی در منطقه و بلکه در دنیا باز شده است.»
*سیزدهمین روز ملی فناوری هستهای با حضور حسن روحانی، و دیگر مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
بخش مهمی از سخنان حسن روحانی به عکسالعمل در مقابل تصمیم آمریکا مبنی بر قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست تروریستی اختصاص یافت.
او گفت: «امروز روز پاسدار است، روز فداکاران و جان بر کفانی که از روز اول انقلاب با مردم بودند و برای منافع کشور و مردم از منافع خود گذشتند.»
حسن روحانی با تاکید بر اینکه «آمریکا در راس تروریسم عالم است»، افزود: «اگر مقصود آمریکاییها از اعمال تحریمها علیه ایران این بوده که از قدرت نظامی ایران بکاهند این را بدانند که از پارسال تا امسال به موشکها و سلاحهایی دست یافتهایم که در مخیله آنها نیز نمیگنجید.»
روحانی در بخش دیگری از سخناناش به موضوع فناوری هستهای پرداخت و گفت: «اگر دیروز از سانتریفیوژهای IR1 ما میترسیدید، بدانید که امروز ما زنجیره 20 تایی از سانتریفیوژهای IR6 را افتتاح کردهایم و اگر باز هم بیش از این به ظلم و ستم خود ادامهدهید، در آیندهای نه چندان دور زنجیره IR8 را رونمایی خواهیم کرد.»
*محمد صرفی در سرمقاله روز سهشنبه روزنامه «کیهان» شریعتمداری، نوشت:
تصمیم کاخ سفید در گنجاندن نام سپاه در لیست تروریسم، پیش و بیش از آنکه حرکتی فکر شده و تهاجمی باشد، از روی عصبانیت و استیصال است. آنان از سپاه، سیلیهای سخت کم نخوردهاند.
آمریکاییها خوابهای آشفته بسیاری برای منطقه دیده بودند و رویای خاورمیانه جدید را در سر داشتند. خاورمیانه جدید زاده شد اما نه آنطور که آنان میخواستند و برایش برنامهریزی کرده بودند.
خاورمیانه جدید در قالبی دیگر و با ماهیت و مختصاتی 180 درجه متعارض با هدف آنان شکل گرفته که روح و جوهره آن «اکسیر مقاومت» است.
*حسن رضایی فرمانده پیشین سپاه پاسداران اسلامی ایران و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در این کشور در واکنش به اقدام اخیر آمریکا در قراردادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای تروریستی، در توییتی نوشت: «آقای ترامپ، با این حساب به ناوهایت بگو از کنار قایقهای سپاه عبور نکنند.»
*سردار«محمداسماعیل کوثری» در گفتوگو با خبرنگار «تابناک»، با اشاره به اقدام اخیر دولت آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اظهار کرد: اقداماتی از روز گذشته توسط وزیر امور خارجه ایران و شورای عالی امنیت ملی پیرامون این موضوع صورت گرفته است که در اصل می توان آن را بخش اول اصل یک حرکت متقابل خواند.
جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله افزود: مرحله دوم اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران طرح سه فوریتی بود که امروز نمایندگان در مجلس شورای اسلامی به منظور تروریست خواندن نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه(سنتکام) دانست؛ چرا که آنها در عمل وظیفهای به جز حمایت از گروهکهای تروریستی و به آشوب کشیدن منطقه ندارند.
*ستاد کل نیروهای مسلح حکومت اسلامی، در بیانیهای اقدام آمریکا در قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» را محکوم کرده است.
این ستاد تصمیم آمریکا را «تلاش مذبوحانه و از سر استیصال و انتقامجویی» خوانده و گفته است که این اقدام «هیچ ارزش و اعتبار عملیاتی ندارد و عملا محکوم به شکست است.»
در این بیانیه هشدار داده شده است که حکومت اسلامی از این به بعد با نیروهای تحت امر ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (CENTCOM)«بهعنوان تروریست برخورد خواهد نمود و در پشتیبانی از اقدامات ضدتروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مبارزه با گروه تروریستی سنتکام از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.»
گروههای طرفدار حکومت اسلامی که در لسیت تروریستی آمریکا قرار دارند
شایان ذکر است که از سال 1993 تاکنون دولتهای آمریکا، 60 سازمان را در فهرست گروههای تروریستی قرار دادهاند، اما هیچیک از آنها یک سازمان دولتی نبوده است. این قانون از جمله قوانینی است که تحت جرائم فدرال به آن رسیدگی میشود و تا 20 سال زندان نیز بهعنوان جریمه در آن پیشبینی شده است.
آمریکا، قبل از این نیز برخی از گروههای مورد حمایت حکومت اسلامی را در لیست گروههای ترویستی قرار داده است. برخی از آنها عبارتند از:
جنبش مقاومت اسلامی، حماس: گروه اسلامگرای سیاسی- نظامی فلسطینی که در سال 1987 تاسیس شد و در مبارزه علیه اسرائیل از حمایت ایران برخوردار است.
نام این گروه در تاریخ 8 اکتبر 1997، بهفهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین: گروه سیاسی-نظامی فلسطینی که اواخر دهه 70 میلادی بر اساس اندیشههای آیتالله خمینی تشکیل شد و مورد حمایت ایران است.
نام این گروه در تاریخ 8۸ اکتبر 1997، بهفهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
حزب الله لبنان: گروه سیاسی- نظامی لبنانی که اوایل دهه 80 میلادی تاسیس شد و از آن بهعنوان گروه نیابتی اصلی سپاه در منطقه یاد میشود.
نام این گروه در تاریخ 8 اکتبر 1997، بهفهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
گردان شهدای الاقصی: از گروههای شبهنظامی فلسطینی فعال در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه، که از حمایت معنوی تهران برخوردار است.
نام این گروه در تاریخ 27 مارس 2002، بهفهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
کتائب حزبالله: گروه شبهنظامی شیعه مورد حمایت حکومت اسلامی که در عراق و سوریه علیه نیروهای آمریکایی و متحدان آن فعالیت میکند.
نام این گروه در تاریخ 2 ژوئیه 2009، بهفهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
برخی گروههای دیگر مورد حمایت ایران، مانند «حرکت النجباء» از گروههای شبهنظامی تشکیلدهنده «حشد الشعبی» در عراق و گروههای شبهنظامی شیعه فاطمیون و زینبیون که در سوریه در حمایت از دولت بشار اسد میجنگیدند، و همچنین برخی موسسات مالی و بانکی ایارنی و خارجی که حمایت مالی سپاه پاسداران از تروریسم را تسهیل میکنند، پیش از این در فهرست سیاه تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفتهاند.
نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که شاخه برون مرزی این نهاد نظامی محسوب میشود، در اکتبر 2007 و همچنین بسیج در اکتبر 2018، در فهرست تحریمهای مرتبط با تروریسم وزارت دارایی آمریکا قرار گرفتند. خطوط هواپیمایی «ماهان» در ایران نیز در اکتبر 2011 به دلیل ارائه خدمات به سپاه پاسداران تحریم شد.
واکنش به اقدام ترامپ در سطح بینالمللی
*بریان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و نیتن سیلز هماهنگ کننده بخش مبارزه با تروریسم در وزارت خارجه این تصمیم را ناشی از مشاوره دولت با آژانسهای مختلف در دولت خواندهاند، اما حرفی درباره نگرانی گروههای نظامی و جامعه اطلاعاتی آمریکا از این اقدام نزدهاند.
هوک گفته این تصمیم مانع از پیگیری دیپلماسی از سوی ما نخواهد شد و آمریکا بارها با اعضای گروههایی که تحت تحریم بودهاند ارتباط برقرار گرفته یا حتی با آنها مذاکره داشته است.
*علاوه بر نتانیاهو که در یک بیانیه رسمی در توییتر خود از اقدام دولت ترامپ تشکر کرده، تد کروز سناتور جمهوریخواه آمریکایی نیز بهسرعت این اقدام را قدمی حیاتی در ادامه تحریمها خوانده است.
*سناتور مایکل مک کول جمهوریخواه نیز در بیانیهای این اقدام را پایانی بر شناختن سپاه بهعنوان یک نیروی نظامی عادی خوانده است.
*مجاهدین خلق نیز از ترامپ تشکر کرده و در بیانیهای مدعی شدهاند این اقدام قدمی لازم برای صلح، امنیت و ثبات در خاومیانه است که قدمی ضروری و برای پایان دادن به جنگ و تروریسم در منطقه و جهان بوده است.
*کریم النوری از سران حزب البدر عراق و یکی از شخصیتهای پرنفوذ شیعه در این کشور نیز اعلام کرد: این اقدام آمریکا تاثیر چندانی نخواهد داشت اما فشار بر عراق افزایش خواهد یافت چرا که عراق به دنبال تقویت روابط خود با ایران است.
*یکی از مقامات ارشد امنیتی آلمان به نشنال پست گفته اقدام آمریکا بدون محدودیت نیست چرا که سپاه شاید یک سازمانی باشد که در اقدامات تروریستی دست دارد، اما اروپا بعید است که با سیاست آمریکا همراهی کند چرا که آنها با ایران روابط دیپلماتیک و تجاری دارند.
این مقام آلمانی که نامش برده نشده گفته: از یک منظر کار ترامپ درست بوده. سپاه در امور خاورمیانه و اقدامات تروریستی در اروپا دست داشته.
*جیسون بیلزاکیس یکی از مقامات سابق وزارت خارجه آمریکا نیز گفته به عقیده او قرار دادن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی یک اقدام کاملا سمبلیک با مصرف داخلی بوده که نتایج کشنده و مرگباری برای نیروهای آمریکایی خواهد داشت.
او گفته این اقدام میتواند قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس را وادار کند به نیروهای شیعه تحت کنترلش اجازه اقدام متقابل علیه نیروهای آمریکایی در عراق را بدهد. شاید او از نیروهای شیعه بخواهد که علیه داراییها و اماکن آمریکایی در منطقه سبز بغداد عمل کنند.
این مقام سابق آمریکا گفته: تنها فایده نظری این اقدام این است که به وزارت دادگستری مجوز تعقیب قضایی افرادی که بهنوعی از سپاه حمایت میکنند داده میشود. این وزارتخانه در سال 2001 نیز دستور مشابهی از جرج بوش گرفته بود.
*آنتونی راپا کارشناس امور تجارت بینالملل در این باره به واشنگتن پست گفته قرار دادن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی این سئوال را ایجاد میکند که کدام افراد یا کمپانیهای غیرآمریکایی به دلیل ارتباط تجاری با کمپانیهای تجاری ایرانی تحت کنترل سپاه مورد پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
*گروه امنیت ملی که متشکل از مقامات دولت اوباماست در بیانیهای اعلام کرده این اقدام آمریکا نیروهای آمریکایی و توافق هستهای که هنوز ایران به آن پایبند است را بهخطر خواهد انداخت...
*خبرگزاری دولتی عربستان به نقل از «یک منبع مسئول در وزارت خارجه» این کشور گزارش داده است که عربستان سعودی از اضافه شدن سپاه پاسداران ایران به فهرست «سازمان های تروریستی» از سوی دولت آمریکا، استقبال میکند.
این مقام، قراردادن سپاه پاسداران ایران در فهرست «سازمانهای تروریستی» از سوی آمریکا را «گامی عملی و جدی در راستای مبارزه با تروریسم» خوانده و گفته است که این اقدام آمریکا «خواسته مکرر کشورمان از جامعه بینالمللی در خصوص ضرورت مقابله علیه تروریسم مورد حمایت رژیم ایران را جامه عمل پوشاند.» دولت آمریکا دیروز اعلام کرد که سپاه پاسداران ایران را به فهرست «سازمانهای ترورویستی خارجی» اضافه میکند.
*بهگزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه بحرین نیز از اقدام دونالد ترامپ علیه سپاه پاسداران استقبال کرده است. بحرین بارها سپاه پاسداران و حکومت ایران را به حمایت از شیعیان مخالف حکومت در این کشور متهم کرده است.
*آنتون ماروزوف عضو کمیسیون امور بینالمللی دومای روسیه گفت: تصمیم دونالد ترامپ برای قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای تروریستی، امنیت خاورمیانه را بهخطر انداخت.
تحلیل برخی رسانههای بینالمللی از کشمکش آمریکا و ایران
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به مخالفت بسیاری از مقامات امنیت ملی دولت ترامپ با این اقدام او اشاره کرده و نوشته مقامات امنیت ملی معتقدند ایران ممکن است اقدام متقابل علیه نیروهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا در منطقه را کلید بزند.
بر اساس این گزارش، این تصمیم روز گذشته اعلام شده، اما قرار است از 15 آپریل عملیاتی شود. در بغداد که مقامات آن با ایران روابط نزدیکی دارند، مقامات آمریکایی گفتهاند که هنوز هیچ دستورالعملی مبنی بر چگونگی اجرای این سیاست دریافت نکردهاند.
نشنال پست مدعی شده این زمان باقیمانده تا 15 آپریل برای در نظر گرفتن جریمههای لازم علیه کسانی است که به این سازمان کمک میکنند یا به نوعی با آن در ارتباط هستند. از سویی این اقدام به واشنگتن اجازه میدهد هر فردی که با این واحد نظامی در ارتباط است را به آمریکا ممنوعالسفر کند.
بهنوشته نشریه نیویورک تایمز، زمانبندی اعلامیه ترامپ با هدف تقویت دست بنیامین نتانیاهو نخست وزیر حکومت اسرائیل در انتخابات پیش رو بوده است.
نتانیاهو در توییتر خود از این اقدام ترامپ تشکر کرده و نوشته است که بار دیگر ترامپ تلاش کرد تا جهان را از شر تهاجم و تروریسم ایران در امان نگه دارد. او در یک توییت به زبان عبری نیز نوشت: «از شما (ترامپ) تشکر میکنم که یکی دیگر از درخواستهای مهم من را جامه عمل پوشاندید.»
ماه گذشته دونالد ترامپ در اطلاعیه عجیب دیگری، بلندیهای جولان که از نظر سازمان ملل نیز بخشی از سرزمین سوریه است متعلق به اسرائیل خوانده بود.
پمپئو وزیر خارجه آمریکا، در گفتوگو با فاکس نیوز هرگونه ارتباط زمانبندی اعلام قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی با انتخابات اسرائیل را رد کرده و گفته این اتفاق امروز افتاد، چون امروز روزی بود که ما آماده اعلام آن بودیم.
بهگزارش نشنال پست، با همه این احوال نتانیاهو که به جرم فساد در اسرائیل با مشکلاتی در مبارزه انتخاباتی خود دست و پنجه نرم میکند، اعتبار این اقدام آمریکا را بهنام خود زده و از رییس جمهور آمریکا بابت عمل کردن به خواستههای خودش تشکر کرده است.
تایم آمریکا به نقل از مقامهای آمریکایی، از هشداری خبر داده است که آمریکا همزمان با درج نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی، آمادهباش به سفارتخانهها و کنسولگریهای آمریکا اعلام شده است.
تایم توضیح داده که چنین هشداری در آغاز حمله آمریکا به عراق هم صادر شده بود!
این خبرگزاری میافزاید؛ نخست باید دانست که وزارت خزانهداری آمریکا قبلا مجموعه کاملی از تحریمها را علیه اعضا و نهادهای زیرمجموعه سپاه در چارچوب لیست معروف به SDN اعمال کرده است و درج نام سپاه در لیست سازمانهای تروریستی که وزارت خارجه آمریکا تهیه میکند و تحت عنوان FTOs شناخته میشود، تاثیر عملیاتی چندانی نخواهد داشت.
با توجه به عدم تاثیر عملیاتی، مشخص است که آمریکاییها بیشتر به دنبال بهرهبرداری از ابعاد روانی و رسانهای اقدام خود هستند تا اولا مجموعه سیساتهای خود علیه ایران را کامل کنند و ثانیا صف متحدان ضد ایرانی خود را منسجمتر کنند.
با این حال به گفته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این اقدام میتواند فعالیت نظامی و سیاسی آمریکا را بهویژه در عراق بهطرز قابلتوجهی پیچیده کند؛ جایی که شبهنظامیان شیعه و احزاب عراقی با حکومت ایران ارتباط تنگاتنگ دارند.
در ارتباط با لبنان نیز، قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی از منظر واشینگتن، کار را برای دیپلماتهای آمریکا، در خصوص ارتباط با مهرههای ذینفوذ در این کشور محدودتر خواهد کرد.
سپاه پاسداران ایران، با حزبالله که بخشی از دولت لبنان محسوب میشود، ارتباط نزدیک دارد. حزبالله پیشاپیش از سوی آمریکا سازمان تروریستی توصیف شده و با وجود حضور نیروهای حزبالله در مجلس و دولت لبنان، آمریکا از برقراری تماس با آنها خودداری کرده است؛ از سوی دیگر، آمریکا تاکنون به کمکهای نظامی خود به ارتش لبنان ادامه داده و با آن همکاری دارد.
تارنمای نشریه تایمز انگلیس نیز نوشت: «تروریستی نامیدن سپاه پاسداران از سوی دونالد ترامپ، دیپلماسی در خاورمیانه را پیچیده میکند، و از این پس سربازان آمریکایی و دیپلماتها از تماس با مقامهای عراقی و لبنانی که با مقامهای سپاه تعامل میکنند،منع خواهند شد.»
تایمز افزود: «این برای اولین بار است که ایالاتمتحده آمریکا یکنهاد حکومتی در جهان را تروریستی نامیده است. با اینحال کارشناسان هشدار دادهاند که این تصمیم میتواند با واکنش منفی علیه سربازان آمریکا در خاورمیانه روبهرو شود.»
این نشریه انگلیسی، با اشاره به «وجود افراد جنگطلب در حلقه داخلی نزدیکان ترامپ»، عنوان کرد که این تصمیم قابل پیشبینی بود.
به نوشته تایمز، وزارت دارایی آمریکا اینک میتواند تمام داراییهای سپاه در بانکهای آمریکا را مسدود کند و افرادی که به این سازمان کمک میکنند با جرائم کیفری تا 20 سال حبس مواجه شوند.
بحث تروریستی خواندن سپاه پاسدارن توسط دولت آمریکا، اولین بار در شهریور 1396 مطرح شد که در آن مقطع زمانی با تصویب قانون علیه ایران، روسیه و کره شمالی موسوم به «کاتسا»، مسکوت گذاشته شد.
بحران اقتصادی ایران، کسر بودجه سال 98 و احتصاص بودجه کلان به سپاه
صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود پیرامون اقتصاد جهانی، آمارهای مربوط به ایران را نیز منتشر و پیشبینی کرده است که در سال جاری میلادی، نرخ تورم و بیکاری در ایران افزایش و اقتصاد کشور بهشدت کوچکتر خواهد شد.
این گزارش، یک روز بعد از گزارش بانک جهانی منتشر شد که پیشبینی کرده بود رشد اقتصادی ایران در سال جاری منفی 8/3 درصد باشد. اما ارزیابی صندوق بینالمللی پول بسیار بدبینانهتر از بانک جهانی است و پیشبینی میکند رشد اقتصادی ایران(رشد تولید ناخالص داخلی) در سال 2019، منفی 6 درصد باشد.
بر اساس این گزارش، رشد اقتصادی ایران در سال گذشته نیز منفی 9/3 درصد بوده است، در حالی که بانک جهانی این رقم را منفی 6/1 درصد ارزیابی کرده است.
هر دو گزارش میگویند وضعیت اقتصادی ایران تحت تاثیر تحریمهای آمریکا، بیشتر از آن چیزی که قبلا تصور میشد، آسیب دیده است.
صندوق بینالمللی پول میگوید نرخ تورم در ایران در سال گذشته به 2/31 درصد رسیده و در سال جاری میلادی به 2/37 درصد اوج خواهد گرفت.
این ارزیابی، بسیار بالاتر از ارزیابی خود ایران است که نرخ تورم آخر پاییز(تقریبا برابر پایان سال گذشته میلادی) را 6/20 درصد اعلام کرده است.
آخرین گزارش مرکز آمار ایران که روز سهشنبه 20 فروردین همزمان با گزارش صندوق بینالمللی پول منتشر شد، تورم سالانه منتهی به اسفند 97 را نیز تنها 9/26 درصد پیشبینی کرده است که بسیار پایینتر از ارزیابی صندوق بینالمللی پول است.
گزارشهای رسمی ایران درباره شاخصهای اقتصادی معمولا مورد تردید جدی کارشناسان و نهادهای بینالمللی است.
صندوق بینالمللی پول نیز میگوید تنها سودان و ایران در سال 2019 رشد منفی خواهند داشت.
براساس لایحه بودجه سال 98، سقف برداشت از صندوق توسعه ملی ایران 40 هزار میلیارد تومان است. نیمی از این مبلغ، یعنی 20 هزار میلیارد تومان «با تفاهم سازمان برنامه و بودجه کشور و ستاد کل نیروهای مسلح» توزیع خواهد شد و باقی مانده این مبلغ در بخشهای دیگری توزیع میشود.
این بخشها شامل مواردی چون ارائه سهم به نهادهای مختلف فرهنگی، نظامی، دینی و آموزشی یا کمک به آنها است. برای نمونه نهادهای نظامی ایران علاوه بر بودجههای مرتبط با خود بیش از 4 هزار میلیارد تومان هم از صندوق توسعه ملی سهم خواهند داشت.
مبلغ پیشنهادی دولت برای سپاه پاسداران در لایحه بودجه برای سال 98، بیش از 25 هزار میلیارد تومان است که نسبت به بودجه مصوب سال 97 افزایشی 25 درصدی داشته است. بودجه سازمان بسیج هم با افزایشی دو درصدی نسبت به بودجه مصوب سال گذشته به بیش از 1300 میلیارد تومان رسیده است.
برای «قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا» وابسته به سپاه پاسداران هم با افزایش بیش از 76 میلیارد تومانی نسبت به بودجه سال گذشته، مبلغی به میزان 335 میلیارد و 800 میلیون تومان برای بودجه سال آینده پیشنهاد شده است. بودجه این نهاد برای امسال تنها 259 میلیارد تومان بود.
نهاد نمایندگی ولیفقیه در سپاه پاسداران(از 102 میلیارد تومان در سال 97، به بیش از 114 میلیارد تومان در سال 98)، ستاد مرکزی راهیان نور(از 22 میلیارد تومان در سال 97 به 25 میلیارد تومان در سال 98) و بسیج سازندگی(از 22 میلیارد تومان به 25 میلیارد تومان) از دیگر نهادهایی هستند که بودجهشان برای سال آینده افزایش پیدا کرده است. بودجه نیروی انتظامی هم نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده و به 15 هزار و 73 میلیارد تومان رسیده است.
این در حالی است که بودجه نهادهایی چون ارتش(10 هزار و 200 میلیارد تومان و هشت درصد کاهش نسبت به سال گذشته)، وزارت دفاع (سه هزار و 500 میلیارد تومان و کاهشی نزدیک به 50 درصد) و ستاد کل نیروهای مسلح(از حدود سه هزار میلیارد تومان به حدود 500 میلیارد تومان) کاهش پیدا کرده است.
بودجه شورای نگهبان قانون اساسی هم که وظیفه بررسی قوانین تصویب شده در مجلس با قانون اساسی و شرع و همچنین نظارت بر انتخابات را به عهده دارد از حدود ۹۶۷ میلیارد تومان درسال 97 به 960 میلیارد تومان رسیده است. این نهاد اما 129 میلیارد تومان بودجه برای «نظارت بر انتخابات» دریافت میکند.
شورای عالی امنیت ملی، مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام از نهادهایی هستند که بودجهشان کاهش پیدا کرده است. بودجه شورای عالی امنیت ملی از 18 میلیارد و 500 میلیون تومان به 12 میلیارد و 300 میلیون تومان رسیده است. مجلس خبرگان رهبری بودجهای معادل 7 میلیارد و 232 میلیون ریال و مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بودجه 574300 میلیون ریالی برای سال آینده دارند.
این در حالیست که در بخش فرهنگی، بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با کاهش 70 میلیارد تومانی نسبت به سال گذشته، به هزار و 400 میلیارد تومان رسیده است. همزمان برای سازمان صدا و سیما بودجهای به میزان 1800 میلیارد تومان رسیده که افزایشی 100 میلیارد تومانی نسبت به سال گذشته داشته است.
برای بودجه سال 98، استانداران این اجازه را دارند که یارانه نقدی سه دهک بالای جامعه را حذف کنند. بر اساس لایحه بودجه اینکار باید با هماهنگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و براساس پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان انجام شود.
سپاه پاسداران هیولای اقتصادی و سیاسی ایران
دولتها تاکنونی حکومت اسلامی، چه از سر علاقه، نیاز و یا اضطرار و با فشار رهبر، سپاه را تقویت کردهاند. نه تنها در دولت احمدینژاد، که در دولت حسن روحانی، اکبر ترکان، مشاور رییس جمهور که در فیلم تبلیغاتی - انتخاباتی حسن روحانی میگفت «نظامیان به جای خود» و یک سال بعد گله میکرد «قرارگاه خاتم پول نمیدهد و زورمان به آن نمیرسد»، شهریور 1393، همراه با فرماندهان این قرارگاه به جزایر خلیج فارس سفر کرد و گفت قصد داریم اقتصاد جزایر را با امکانات قرارگاه شکوفا کنیم. دولت حسن روحانی در سال 1395، مجوز 50 پروژه به قرارگاه داد و...
در حالی که دستمزد ناچیز کارگران ایران، همواره با تاخیر پرداخت میگردد اما بخش اعظم بودجه سالانه کشور را نهادهای نظامی و امنیتی و مذهبی میبلعند و در مقابل مالیات هم پرداخت نمیکنند.
قرارگاه سازندگی قائم، قرارگاه سازندگی نوح، قرارگاه سازندگی کربلا و قرارگاه سازندگی کوثر بهعنوان زیرمجموعههای قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا به حساب میآیند. قرارگاه دیگری نیز با نام مشابه قرارگاه سازندگی به نام قرارگاه دفاعی وجود دارد که غیر از تفاوت در ماهیت دو قرارگاه در زمان تشکیلشان تفاوت دارند. قرارگاه دفاعی خاتم در زمان جنگ مشغول فعالیت بوده و سالهای زیادی از دوران جنگ، «اکبر هاشمیرفسنجانی» را بهعنوان فرمانده خود میدیده است، اما قرارگاه سازندگی خاتم یک سال پس از پایان جنگ، یعنی سال 1368 پس از فوت خمینی و با دستور خامنهای تشکیل شد.
این قرارگاه از زیرمجموعههای سپاه پاسداران محسوب و فرمانده آن از سوی فرمانده کل سپاه تعیین میشود.
آنها فعالیتشان را محدود به یک زمینه نمیکنند؛ فقط هم پروژههای بزرگ را در دست میگیرند؛ از پروژه اتوبان «صدر» در تهران گرفته تا فازهای 15 و 16 پارس جنوبی؛ از سد «گتوند» تا اتوبان «حرم تا حرم». سال 90 به دستور فرمانده کل سپاه قرار بر این شد تا قرارگاه خاتم خودش را درگیر پروژههای کمتر از صد میلیارد تومان نکند؛ آن هم تحت شرایطی؛ به گفته فرمانده کل سپاه «اگر شرکتهای خصوصی بتوانند آن(پروژههای بیشتر از صد میلیارد) را انجام دهند، سپاه وارد این پروژهها نخواهد شد، مگر آنکه شرکت خصوصی بخواهد اجحافی کند که در این صورت، سپاه برای ایجاد رقابت و تعدیل قیمت وارد خواهد شد.»
سال 1393، سردار «عبادالله عبداللهی»، فرمانده قرارگاه خاتم آماری از پیمانکاران و کارکنان قرارگاهش ارائه کرد: همکاری «پنج هزار شرکت پیمانکار بخش خصوصی» و «135 هزار نفر نیرو که فقط دوهزارو 560 نفر نیروی رسمی هستند.»
به گفته او «35 هزار نفر از 135 هزار نیرو، در سطح مهندس، فوقلیسانس و دکترا هستند و بقیه نیروها نیز به لحاظ فنی ماهر و باتجربه محسوب میشوند». البته این آمار مربوط به سال 1393، میشود و اگر رشد نکرده باشد، در همان حد باقی مانده. اما روز «علی لاریجانی»، رییس مجلس شورای اسلامی در جریان بازدید از نمایشگاه قرارگاه خاتم، تعداد افرادی را که بهطور مستقیم در پروژههای قرارگاه مشغول کار هستند، حدود 160 هزار نفر اعلام کرد.
خودشان فعالیتهایشان را در سه رسته، دستهبندی کردهاند؛ «نفت، گاز و پتروشیمی»، «عمران و صنعت» و «محرومیتزدایی.»
این سه دسته هر کدام چندین زیرمجموعه دیگر دارند. در مجموعه «نفت، گاز و پتروشیمی»، نوشتهاند فعالیتهایی از جمله «توسعه میادین»، «صنایع پالایشگاهی»، «مخازن ذخیره نفت و گاز» و «خطوط انتقال نفت و گاز» دارند. میگویند در شاخه «عمران و صنعت» در زمینههایی مانند «ابنیه و سازههای ویژه»، «بنادر و سازههای دریایی»، «تونل و سازههای زیرزمینی»، «راه و راهآهن»، «سد و بند انحراف»، «خطوط انتقال آب»، «صنعت، معدن و صنایع معدنی» و «کانال و شبکههای آبیاری و زهکشی» توانایی دارند. «محرومیتزدایی» دیگر بخش فعالیت این قرارگاه معرفی شده که به نوشته پایگاه اطلاعرسانی قرارگاه، در عرصههای «عمرانی»، فرهنگی-اجتماعی» و «کشاورزی» کار میکنند. در بخشی از فعالیتهای محرومیتزدایی نوشته شده: «در مناطق محروم به جهت عمقبخشی داخلی و ایجاد امنیت پایدار با اولویت مناطق مرزی، صعبالعبور، دورافتاده و حساس کشور و در خصوص مسجدسازی و حوزه علمیه در سراسر کشور.»
بیشترین فعالیتهای اقتصادی سپاه از دو طریق قرارگاه سازندگی خاتم و بنیاد تعاون سپاه صورت میگیرد. سال 89 و بعد از آن سالهای درگیرشدن بیشتر ایران با تحریمهای بینالمللی بود. حجتالاسلام سعیدی، در مصاحبهای در پاسخ به سئوالی درباره «ادعای یک مقام اماراتی درباره شرکتهای سپاه در این کشور» صحبت کرده بود و آن را «فرافکنی» دانست.
قلمرو فعالیتهای قرارگاه خاتم محدود به ایران نیست؛ آنطور که سردار «محمدرضا یزدی» معاون حقوقی و امور مجلس سپاه، سال 1390 به خبرآنلاین گفته بود: «قرارگاه براساس توانمندیهای خود در کشورهایی که معرفی میشدند، اقدام به انعقاد قراردادهایی میکرد.»
هرچند او نامی از این کشورها نبرد ولی ادامه داده بود: «البته این قراردادها نه با نگاه منفعتطلبانه و سودجویانه بلکه با نگاه صدور انقلاب و ارائه کمک به کشورهای نیازمند و ارائه توانمندیهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به دنیا در قالب حضور در رقابت بینالمللی انجام شد؛ لذا قراردادهایی بسته شد و پروژههایی اجرا شد.» به گفته «یزدی»، بسیاری از این کشورها هنوز نتوانستهاند به تعهدات خود عمل کنند و به دولت و قرارگاه خاتم بدهکارند؛ ولی این قرارگاه بخش عمدهای از تعهدات خود را در کشورهای طرف قرارداد به نتیجه رسانده و آنها نیز راضی هستند.
فعالیت سپاه در عرصه قاچاق مواد مخدر و سلاح
سپاه پاسداران علاوه بر اینکه تولیدکننده اصلی سلاح و تلاشکننده دسترسی به بمب اتمی در ایران است، و در عین حال قاچاقچی اصلی حکومت این کشور نیز است، و سلاحهای تولیدشده را به نیروهای دستنشانده خود مانند حزبالله میرساند.
پیشینه فعالیت سپاه در تجارت و قاچاق مواد مخدر به زمان جنگ ایران و عراق بر میگردد. حکومت اسلامی ایران، در دوران هشت ساله جنگ با توجه به نیاز شدید به تامین منابع مالی جهت خرید اسلحه و مهمات و گرم نگه داشتن بازار جنگ، با استفاده از مصونیتهای دیپلماتیک و امکانات وسیع لجستیکی زمینی، دریایی و هوایی که در اختیار داشت، اقدام به تجارت مواد مخدر به سراسر جهان کرد.
حکومت اسلامی ایران، همچنین پس از شکست ایران در جنگ هشت ساله عراق و اتخاذ سیاست پرهزینه تسلیحات هسته ای نیاز به خرید و فروش این مواد ضد انسانی بیشتر احساس شد. البته با توجه به اینکه سرانه اقتصاد مواد مخدر 2000 میلیارد دلار و 600 میلیارد دلار سود سالانه آن است بهعنوان منبع پر درآمد مورد توجه مقامات حکومت اسلامی واقع شد.
آمارها نشان میدهد که افغانستان 74 درصد خشخاش جهان را تولید میکند و با توجه به اینکه ایران بهعنوان گذرگاه اصلی و مهم عبور مواد مخدر و تغذیهکننده جهان محسوب میشود، نقش ارگانهای حکومتی بهویژه سپاه پاسداران در این تجارت غیرقابل انکار میشود.
تحقیقات امنیتی و اطلاعاتی انجام شده در برخی کشورها از نقش مستقیم و گسترده شاخه برون مرزی لشکر قدس سپاه پاسداران در این تجارت پرمنفعت پرده برداشت. از اینرو، جهت روشن شدن بیشتر ارتباط «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران» در قاچاق مواد مخدر در جهان، از منابع مختلفی به مواردی اشاره میکنیم:
قاچاق مواد مخدر یکی دیگر از حوزههای اصلی اقتصاد زیرزمینی تحت کنترل سپاه است. مرز طولانی ایران با پاکستان و افغانستان یکی از شلوغترین مسیرهای قاچاق مواد مخدر در جهان است.
وزیر کشور وقت حکومت اسلامی ایران، اعلام کرده است که ارزش موادمخدر فروختهشده در ایران سالانه به 3 میلیارد دلار میرسد، که این رقم شامل هزینههای انتقال مواد از افغانستان به نقاط ترانزیتی دیگر مانند بالکان نمیشود. خزانهداری امریکا، اسماعیل باغانی، جانشین فرمانده سپاه قدس را به دلیل نقش او در قاچاق مواد مخدر در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار داده است. سپاه پاسداران همچنین به واسطه حزبالله لبنان رابطه نزدیکی با کارتلهای موادمخدر در آمریکای جنوبی و مرکزی دارد.
سپاه پاسداران بازیگر اصلی در اقتصاد زیرزمینی ایران است که برایش منبع درآمد ارزشمندی محسوب میشود. این درآمد موجب میشود تا سپاه به سیاستمداران غیرنظامی وابستگی نداشته باشد. این امر همچنین سپاه را بر دنیای زیرزمینی ایران و گروههای خلافکار و تروریستی آن حاکم میکند.
بهعنوان مثال، سردار حسین همدانی، که چندی پیش در سوریه کشته شد، در مصاحبهای توضیح داده بود که چگونه سپاه گروههای اراذل و اوباش را در جریان «اعتراضات به انتخابات سال 88» برای سرکوب تظاهراتکنندگان در خیابان سازماندهی میکرده است.
نقش سپاه پاسداران در اقتصاد زیرزمینی، به آنان اجازه میدهد تا تواناییهای مالی، سیاسی، و عملیاتی خود را در ایران و سایر نقاط جهان افزایش دهند. سپاه پاسداران که شاید مجهزترین و پیچیدهترین گروه تروریستی ایران است، این اراده و توانایی را داشته که یک شبکه جهانی «مافیایی» ساخته است
به نوشته چند سال پیش تایمز، قاچاق مواد مخدر سالانه میلیاردها دلار نصیب سپاه پاسداران ایران میکند که انحصار قاچاق مواد مخدر در ایران را در دست گرفته است و هم با شبکههای تبهکار در جهان ارتباط دارد.
با توجه به اینکه سرانه اقتصاد مواد مخدر 2600 میلیارد دلار سود سالانه آن است بهعنوان منبع پر درآمد مورد توجه مقامات ایرانی واقع شده است
سایت افشاگر ویکیلیکس پس از دستیابی به اسناد سری وزارتخارجه آمریکا، از جمله از نقش جهانی سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران، در قاچاق مواد مخدر پرده برداشت. روزنامه دی ولت در اواخر سال 2011، با استفاده از اخبار منتشر شده توسط ویکیلیکس نوشت: «درآمد سپاه پاسداران از قاچاق مواد مخدر به اروپا بالغ بر چندین میلیارد یورو است. بر اساس این اسناد، مواد مخدر توسط ایران به آذربایجان منتقل میشود و از آنجا به اروپا صادر میگردد.» هروئینی که از ایران به آذربایجان صادر میشود، از بیست هزار کیلوگرم در سال 2006 به 59 هزار کیلوگرم در یک چهارم اول سال 2009 رسیده است.
روزنامه واشینگتن پست هم، طی مقالهای در اواخر سال 2011، اعلام کرد سپاه قدس با حزبالله لبنان و کارتلهای قاچاق در آمریکای لاتین در تجارت و ترانزیت مواد مخدر در سراسر جهان حتی آمریکای لاتین همکاری دارند. در قسمت دیگر بیشتر به نقش حزبالله لبنان در قاچاق مواد مخدر اشاره شده است
روزنامه انگلیسی تایمز در شماره 17 نوامبر 2011، در مطلبی مفصل با استناد به سخنان مقامات پیشین اطلاعاتی و دیپلماتیک حکومت اسلامی ایران، از نقش مرکزی سپاه پاسداران در قاچاق مواد مخدر در ایران و خارج از ایران نوشت:
قاچاق مواد مخدر سالانه میلیاردها دلار نصیب سپاه پاسداران ایران میکند که هم اکنون هم انحصار قاچاق مواد مخدر در ایران را در دست گرفته است و هم با شبکههای تبهکار در جهان ارتباط دارد.
نشریه تایمز، همچنین نوشته است که بر طبق اظهارات سخنگوی دولت آمریکا واحدهای قدس سپاه پاسداران ایران در تبانی با یک کارتل بزرگ مواد مخدر در مکزیک قصد داشته سفیر عربستان را در واشنگتن به قتل برسانند.
دستگاههای اطلاعاتی آمریکا دو تن از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران ایران را که مستقیماً در قاچاق مواد مخدر دست دارند شناسایی کردهاند. یکی از آنان فرمانده سپاه پاسداران ایران در تهران بزرگ، به نام سردار عبدالله عراقی است که با باندهای جنایت در اروپای شرقی ارتباط دارد. محسن رفیقدوست از فرماندهان سپاه پاسداران در سالهای 1360، همچنان پیوندهای خود را با این دست سازمانهای جنایتکار حفظ کرده است. اما در این لیست باید نام دو تن دیگر از اعضای سپاه پاسداران ایران را اضافه کرد سردار مرتضی رضایی و سرتیپ باغبانی. سرتیپ غلامرضا باغبانی «یکی از فرماندهان نیروی قدس سپاه پاسداران ایران»، به اتهام مشارکت در قاچاق مواد مخدر در فهرست قاچاقچیان مواد مخدر آمریکا قرار گرفته است. سرتیپ باغبانی اولین مقام حکومتی ایران است که نامش در این فهرست ثبت میشود.
ماجرای قاچاق مواد مخدر توسط مرتضی رضایی از آشنایی او با یک ژنرال ارتش امارات متحده عربی شروع میشود. این ژنرال ارتش امارات متحده عربی که مدتی فرمانده حفاظت و اطلاعات ارتش امارت و بعد فرمانده ستاد مشترک ارتش بود، باعث آشنایی مرتضی رضایی با برخی از عوامل و فرماندهان و مقامات رده بالای سازمان القاعده میشود. در طی این آشنایی یک پیمان همکاری اطلاعاتی و امنیتی با این سازمان توسط سردار مرتضی رضایی بسته می شود. دامنه همکاری و نزدیکی مرتضی رضایی با سازمان القاعده به آنجا میرسد که مرتضی رضایی تصمیم میگیرد که با استفاده از توان نیروی دریایی سپاه و چند کشتی دیگر اقدام به خرید مواد مخدر از سازمان القاعده در جنوب پاکستان نماید. این امر تحقق میپذیرد و مواد مخدر توسط رابطین سازمان القاعده در بنادر پاکستان تحویل کشتیهای تحت امر سپاه پاسدران شده و به پهنه خلیج فارس ارسال میگردد. آنچه که باید برای مصرف داخل ارسال میشد ارسال میگردید و مابقی در وسط آبهای خلیج فارس معامله و به فروش میرسید و ...
مرتضی رضایی، با این تجارت نه تنها باز بهسود کلانی رسیده بود، بلکه یک خط ترانزیت اختصاصی و انحصاری برای خود و سپاه پاسدران تدراک دیده و ایجاد کرده بود و قسمتی از خط ترانزیت مواد مخدررا از پهنه کویر به پهنه خلیج فارس و دریای عمان کشانده بود. این بدان معنا بود که بخش عمده واردات مواد مخدر به ایران را سپاه پاسدران و شخص سردار مرتضی رضایی بهصورت انحصاری بهدست گرفته و بدون دغدغه و خطر و با استفاده از امکانات سپاه پاسدران و نیروی دریایی سپاه و سازمان امنیتی سپاه مواد مخدر از کم خطرترین راه وارد ایران میشده و میشود. باید خاطر نشان کنم که حضور سردار رضایی فقط در قاچاق مواد مخدر خلاصه نمیشود، این سردار سپاه دستی هم در قاچاق های دیگری دارد مثل: قاچاق سوخت ایران به خارج از کشور، قاچاق و تجارت عتیقهجات، قاچاق نفت خام عراق از خلیج فارس، خرید خرمای عراق، چاپ دینار تقلبی عراقی. سرداری که هیججا نیست ولی همه جا حضور فیزیکیاش حس میشود و در پشت پرده حضور داشته و ایفاء نقش کرده است.
*در تاریخ 28 آبان ماه 1389، مقامات دولتی نیجریه اعلام کردند که 130 کیلو گرم هروئین در محمولهای که از طرف ایران وارد کشور نیجریه شده بود را کشف کردند که مقصد نهایی آن اروپا بود. علاوه بر آن در اوایل آبان ماه 1389، نیروهای امنیتی نیجریه از توقف 13 کانتینر حاوی سلاح غیر قانونی که از کشور ایران آمده بودند خبر داد.
انتشار این خبر، حکومت اسلامی ایران را به تکاپو انداخت و منوچهر متکی وزیر خارجه وقت ایران، با سفر به نیجریه قصد آرام کردن اوضاع، انتشار دو خبر آنها را «سوء تفاهم» خواند. در حالی که نیروهای امنیتی نیجریه چندین نفر ایرانی را در ارتباط با این محمولهها دستگیر کردند و رسما لشکر قدس سپاه پاسداران را مسئول قاچاق مواد مخدر و اسلحه به نیجریه دانستند.
سایت «ایران بریفینگ» در تاریخ 06/05/2011، گزارشی را که در شبکه ان تی وی ترکیه منتشر شده بود را به زبان فارسی ترجمه نمود. در این گزارش، به خبر دستگیری 25 عضو یک باند قاچاق مواد مخدر در آذربایجان پرداخته شده است که 8 نفر از آنها از کارمندان محلی سفارت ایران در باکو بودند. و در اعترافات آنها به عضویتشان در فعالیتهای مجرمانه سپاه اقرار کردند. در همین راستا حکومت اسلامی ایران، خواستار بازگشت آنها به کشور شد تا آنها را به اشد مجازات محکوم کند؛ تا جایی که به حکم اعدام آنها وعده داده بود. در نتیجه دولت باکو متهمان را به ایران تحویل داد. اما پس از گذشت مدتی این افراد، دوباره به اتهام قاچاق مواد مخدر در آذربایجان دستگیر شدند. در این ماجرا هماهنگی سپاه قدس و سفارتخانههای ایران در قاچاق مواد مخدر به کشورهای جهان خصوصا اروپا بر همگان آشکار گشت.
*روزنامه تایمز در تاریخ 17/11/2011، در گزارش خود نوشت با توجه به اینکه سپاه پاسداران انحصار قاچاق مواد مخدر در ایران را در اختیار خود دارد و با شبکههای تبهکار توزیع آن در جهان در ارتباط است، سالانه میلیاردها دلار درآمد را نصیب خود میکند. در ادامه میافزاید که سازمان اطلاعات آمریکا توانست دو تن از اعضای عالیرتبه سپاه پاسداران را در دست داشتن مستقیم به قاچاق مواد مخدر شناسایی کند. یکی از این افراد سردار عبدالله عراقی است؛ او فرمانده سپاه پاسداران در تهران بزرگ است که با گروههای تبهکار در اروپای شرقی در ارتباط است. نفر دوم یکی از فرماندهان سابق سپاه در سالهای 1360، بهنام محسن رفیقدوست است که دارای پیوندهایی با سازمانهای جنایتکار است.
در آن تاریخ گقته شد در حال حاضر، 221 نفر ایرانی در زندانهای مالزی بهسر میبرند. سفارت حکومت اسلامی ایران در مالزی، اعلام کرد که بیشتر زندانیان در ارتباط با قاچاق افیون متهم شدهاند که از این تعداد، 86 نفر به اتهام حمل مواد مخدر به این کشور در انتظار حکم اعدام هستند. وزارت امور خارجه حکومت اسلامی ایران، جهت کمک به این مجرمان وارد عمل شده و برای آنها وکیل گرفت و در حال گفتگو با مقامات مالزی در زمینه رسیدن به توافقنامهای دو طرفه جهت انتقال محکومان بین ایران و مالزی شده بود. در حالی که خود حکومت اسلامی، معتادان نگونبخت را اعدام میکرد.
*یک باند ایرانی 10 نفری از قاچاقچیان شیشه در اواخر سال 1388 توسط پلیس اندونزی دستگیر شدند که در این میان 8 نفر از آنها دختران چادری بودند. این تیم محموله قاچاق به ارزش 12 و نیم میلیون دلار را که شامل شیشه و مایعات وابسته به آن بود بههمراه خود حمل میکردند.
در بررسیهای انجام شده مشخص شد که این محمولهها از مرزهای هوایی ایران و از طریق سوریه و مالزی به کشور اندونزی وارد میشوند. علاوه بر آن سپاه پاسداران با اعزام زائران به اماکن «مقدس» در سوریه، لبنان، ترکیه و عراق بهعنوان پوششی برای قاچاق مواد مخدر استفاده میکند. لازم به ذکر است که کنترل کامل فرودگاه امام در تهران، توسط سپاه پاسداران دلایل تسهیل و تکثیر قاچاق هوایی مواد مخدر را روشن ساخته است.
*همچنین از پاییز سال 2008، حداقل 111 مظنون از یک شبکه بینالمللی مواد مخدر و پولشویان وابسته به حزبالله در عملیات مدیریت اجرای مواد مخدر دستگیر شدند.
*آمریکا در سال 2011 دو ایرانی، یکی با نام منصور ارباب سیار و دیگری از اعضای نیروی قدس سپاه را به اتهام توطئه برای قتل سفیر سعودی دستگیر کرد. ارباب سیار در اعترافات خود بیان کرد که جهت ترور سفیر سعودی در امریکا اقدام به سفر به مکزیک برای استخدام فردی در تجارت مواد مخدر نمود. این اعتراف پیوند نزدیک کارتل های مواد مخدر مکزیک با سپاه قدس را بر ملا ساخت.
*اسناد ویکیلیکس منتشر شده از دست داشتن حکومت اسلامی ایران در قاچاق مواد مخدر به جمهوری آذربایجان خبر داده است. بیبیسی فارسی در گزارش خود در تاریخ 13/06/2012، به نقل از ویکیلیکس نوشته بود: «سند محرمانهای که تاریخ آن به 12/06/2009 باز میگردد، از دست داشتن مسئولانی در سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران در قاچاق مواد مخدر به جمهوری آذربایجان سخن گفته است .این سند که از سفارت آمریکا در باکو صادر شده، خاطرنشان میکند میزان هروئینی که از ایران به آذربایجان قاچاق شده، از 20 کیلوگرم در سال 2006 میلادی، به 59 هزار کیلوگرم در سال 2009 رسیده است .این سند تاکید کرده است که ایران از جمهوری آذربایجان بهعنوان گذرگاه اصلی برای قاچاق هروئین به اروپا استفاده میکند.
*بهگزارش اسکای نیوز، 11 آگوست 2017، حکومت اسلامی ایران برای شبهنظامیان حوثی در یمن نه تنها پول و سلاح ارسال میکند، بلکه مواد مخدر هم به آنها میدهد تا از آن بهعنوان منبع مالی استفاده کنند.
تعدادی از افسران سپاه پاسداران در داخل یمن حضور دارند تا برای مونتاژ قطعات سلاح قاچاق شده به حوثیها کمک کنند.
منابع یمنی گفتهاند شبهنظامیان حوثی در استانهای صعده، حجه، صنعا و حدیده شبکهای از تاجران مواد مخدر دارند. این شبکه در سواحل غرب یمن تحت نظارت کاردار نیروی دریایی شبهنظامیان حوثی عمل میکند.
حکومت اسلامی ایران، کارشناسان صنایع نظامی خود را نیز بههمراه محمولههای موشکی ارسالیاش به یمن میفرستد. حوثیها کنترل اداره صنایع نظامی وابسته به وزارت دفاع در صنعا را نیز در دست خود دارند. آنها مواد خام و دستگاههای مورد نیازشان را از ایران دریافت میکنند. همچنین افسران ایرانی و شبهنظامیان حزبالله لبنان برای مونتاژ کردن موشکهای ارسالی به یمن، در صحنه حضور دارند و در کنار شبهنظامیان حوثی که در ایران آموزش دیدهاند کار میکنند. حتی هواپیماهای بیسرنشینی که شبهنظامیان حوثی در صنعا از آن پردهبرداری کردند در ایران ساخته شدهاند. قطعات این هواپیماها نیز به یمن قاچاق شده ولی در این کشور مونتاژ میشود.
شایان ذکر است که پیش از این نیز خبرگزاری رویتر گزارش داده بود که سپاه پاسداران راههای جدیدی برای قاچاق سلاح و رساندن آن به شبهنظامیان حوثی در یمن به کار می گیرد.
قاچاق موشک و سکوهای شلیک این موشکها از طریق آبهای خلیج فارس انجام میشود. این گزارش افزود: ایران از مواد مخدر نیز برای کمکهای مالی برای حوثیها استفاده میکند.
منابع امنیتی غربی نیز اعلام کردند: ایران مسیر کشتیهایش بهسوی یمن را از سومالی بهسوی آبهای بینالمللی تغییر داده تا بتواند از مراقبتها فرار کند و از این طریق سلاحهایش را مخفیانه به حوثیها برساند.
*وزارت اقتصاد حکومت اسلامی ایران، چندی پیش اقرار کرده که تجارتها و شرکتهایی که حدود 20 تا 25 درصد تولید ناخالص ملی را تشکیل میدهند از پرداخت مالیات معاف هستند. اگر برای اقتصاد زیرزمینی ایران مبلغ حداقلی 25 درصد را در نظر بگیریم، ارزش اقتصاد در سایه ایران بر اساس تولید ناخالص ملی کنونی این کشور، حدود 100 میلیارد دلار تخمین زده میشود. اگر آن را بر اساس نرخ 35 درصد پیشنهادشده توسط صندوق بینالمللی پول محاسبه کنیم، ارزش اقتصاد زیرزمینی ایران حدود 140 میلیارد دلار خواهد بود.
تشخیص اینکه دقیقا چه مقدار از این 100 تا 140 میلیارد دلار نصیب سپاه پاسداران میشود تقریبا غیر ممکن است. اما نگاهی عمیقتر به فعالیتهای سپاه پاسداران و فاکتهایی که در بالا بدانها اشاره شد حاکی از این خواهد بود که سپاه بخش عمدهای از سود این تجارت قاچاق را به جیب میزند.
سپاه پاسداران ایران بزرگترین قاچاقکننده در این کشور است. در اوایل دهه 2000، مهدی کروبی، رییس وقت مجلس ایران از بنادر غیرقانونی تحت کنترل سپاه پاسداران که برای قاچاق استفاده میشدند انتقاد کرد. احمدینژاد رییس جمهوری وقت طرفدار سپاه نیز، سپاه پاسداران را «برادران قاچاقچی ما» خطاب کرد.
سپاه پاسداران کنترل مرزهای آبی، هوایی، و زمینی ایران را در دست دارد. بنادر، فرودگاهها، و جادهها در اختیار سپاه هستند و پاسداران معذوریتی برای استفاده از آنها در جهت قاچاق کالا و پر کردن جیب خود ندارند.
به اقرارمنابع مختلف از جمله سازمان گمرک و مجلس اسلامی ایران، ارزش کالاهای وارداتی قاچاق در ایران بین 20 تا 30 میلیارد دلار است. ایران که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، از صادرات نفت غیرقانونی نیز رنج میبرد. زیرا قیمت سوخت در ایران پایینتر از کشورهای همسایه است. مقامات ایرانی معتقدند سالانه حداقل 20 میلیون لیتر سوخت از ایران به خارج از کشور قاچاق میشود. در چند سال گذشته، ارزش نفت قاچاقشده از ایران حدود ۷ میلیارد دلار در سال تخمین زده شده است.
آموزش و تسلیح گروههای تروریستی اسلامی در منطقه توسط سپاه
این نیرو که ماموریت تهدید و ترور مخالفین، جمعآوری اطلاعات و در مقاطع لازم، کاربرد عملیاتی دارد، با محوریت اصل صدور انقلاب و بحث حمایت از نهضتهای اسلامی در جهان فعالیت دارد. شناخت منابع انسانی، شناسایی نقاط قوت و ضعف کشورهای هدف و ایجاد کانالهای لازم برای بهرهبرداری از این شناخت جزو نقاط قوت جا افتاده این نیرو هستند.
پاسدار قاسم سلیمانی، سال گذشته مدعی شده بود که او و نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «حریف» دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا هستند. اظهارات فرمانده شاخه برون مرزی سپاه که در فردای مجادله کلامی غیرمستقیم روسای جمهوری ایران و آمریکا مطرح شده، این سئوال را مطرح کرد که نیروی قدس در یک رویارویی خشن با آمریکا و احتمالا، متحدان منطقهای آمریکا، کجا ایستاده و چه ظرفیتی دارد؟
همزمان با سخنان فرمانده نیروی قدس سپاه، با حمله حوثیها به دو کشتی در بابالمندب و توقف استفاده عربستان از این منطقه برای انتقال نفت، احتمالا باعث افزایش برد سخنان او شد.
نیروی قدس بهویژه در سالهای اخیر، در خبرها و میدان عملیاتی بر سر زبانها افتاده ولی همزمان، ضرباتی در قالب از دست دادن نیروهایش در سوریه و سایر نقاط را دریافت کرده است. در یک احتمال بسیار قوی هم، حضور میدانی نیروی قدس در کارزارهای خاورمیانه باعث تمرکز اطلاعاتی کشورها روی نیروی قدس سپاه شده که طبعا به شناسایی عوامل، روشها و منابع این نیرو منجر شده است.
سپاه قدس، برای حکومت اسلامی ایران یک نیروی موثر است و در محاسبات رقبا و دشمنان نظامشان، جایگاه خاصی دارد. این نیرو که در اثر احساس نیاز به عملیات نامنظم و برون مرزی بوجود آمد، مهمترین بازوی نظامی اطلاعاتی حکومت ایران در منطقه خاورمیانه است. آموزش و تامین نیازهای حزبالله لبنان و گروههایی مثل حزبالله عراق، سازمان بدر در عراق و گروههای مشابه در خاورمیانه، از جمله ماموریتهای ذاتی این نیرو محسوب میشود.
حسن نصرالله رهبر حزبالله لبنان در سخنانی کمتر معمول، در مقابل دوربینهای تلویزیونها گفته است تمامی ملزومات، تجهیزات و پول این گروه از ایران تامین میشود. کانال انتقال تقریبا همه آنچه نصرالله از آنها نام برد، نیروی قدس سپاه است. این نیرو در چند کشور اطراف ایران فعالیت کرده و در طول سالهای بعد از جنگ با عراق، نیروی قدس هم خود را از نظر انسانی و فنی گسترش داده است.
تعداد کنونی نیروهای این سازمان مشخص نیست چون فعالیتهایش و میزان بودجه اختصاصی به آن، جنبه محرمانه دارد. از طرفی، بهخاطر اینکه این نیرو از دل سپاه پاسداران بیرون آمده و در کنار سایر بازوهای این نیرو، عمل میکند، سپاه پاسداران میتواند، بسته به نیاز، تعداد مورد نیاز از نیرو را به نیروی قدس منتقل کند. نظر به ماهیت برون مرزی نیروی قدس، احتمالا رقابت و تلاش میان نیروهای سپاه پاسداران برای پیوستن به این بازو باید قابل توجه باشد. چون اعضای این نیرو، بهخاطر حساسیت کاری و رسالت نظامی و اطلاعاتیشان از نوعی موقعیت برتری، حداقل ظاهری و اسمی، نسبت به نیروهای نظامی متعارف، مانند نیروی زمینی و سایر بازوهای سپاه، برخوردارند.
ورود عملیاتی نیروی قدس در کشورهای اطراف ایران، عملا دست این نیرو در اعمال اهدافش را هم تقویت کرده است. برخی حتی تا آنجا پیش رفتهاند که مثلا انتخاب سفیر ایران در کشوری مثل عراق را بدون هماهنگی و رضایت نیروی قدس ممکن نمیدانند و میگویند حتی از چهرههای مرتبط با این نیرو انتخاب میشوند. برخی منابع، ایرج مسجدی سفیر فعلی ایران در عراق را مشاور سابق سردار سلیمانی معرفی کردهاند و حسن کاظمی قمی هم عضو این نیرو معرفی شد. گفته میشود نیروی قدس بسته به نیاز، در سفارتخانههای حکومت اسلامی ایران در کشورهایی مثل عراق، مامورانی در قالب دیپلماتیک دارد و این حضور، بسته به نیاز، در سفارتخانههای دیگر هم میتواند اتفاق بیفتد. این نیرو شبکههایی که در طول چند دهه ایجاد کرده و اثر بازدارندگی ایجاد شده در حزبالله لبنان و سازمانهای همسوی با حکومت اسلامی ایران در منطقه، در استراتژی موسوم به دفاع نامتقارن معنای خاصی پیدا میکنند و همگی جزو محورهای قدرت نیروی قدس هستند.
مقامات و رسانههای ایران و حتی برخی دولتها و رسانههای غربی و عربی هم با تکرار ادعای دخالت نیروی قدس در تحولات یمن، بحرین و دیگر نقاط، به ایجاد حبابی روانی کمک کردهاند که انگار نیروی قدس سپاه ایران در همه جا حضور دارد. این جمله که مقامات فعلی آمریکا و دیگران چندبار به صراحت گفتهاند که هر بحرانی در منطقه خاورمیانه به ایران و دخالتهایش میرسد، عملا و بهطور مستقیم و غیرمستقیم به نیروی قدس نسبت میدهند و نام قاسم سلیمانی را در بر سر زبانها انداختهاند.
در حالی که اگر قرار به رویارویی نیروی قدس سپاه و توان نظامی آمریکا باشد، معادله فیل و فنجان را باید در نظر گرفت.
در سالهای اخیر، نیروی قدس در سوریه و عراق حضور جدی و سنگینی داشته است. تعدادی از فرماندهان و نیروهای کارآزموده نیروی قدس در میدانهای نبردی که ایران در آنها حضور دارد، کشته و زخمی شدهاند. از طرفی فرمولهای عملیاتی، منابع و روشهای این نیرو در میدان جنگ و همچنین میدان تدارکاتی و برنامهریزیها مورد شنود، رهگیری و شناسایی قرار گرفتهاند. نیروی هوایی اسرادیل هم در یک سال اخیر، ضربات محکمی بر این نیرو و امکاتش در سوریه وارد کرده است.
آمار رسمی از نیروی سپاه قدس وجود ندارد. ام اچندی پیش «دنی دانون» سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، با بیان این ادعا که حدود 82 هزار جنگجوی نظامی در سوریه از سوی ایران هدایت و کنترل میشوند، بیان کرده است: از این تعداد 60 هزار نیروی سوری، 10 هزار نیروی نظامی از افغانستان، عراق و پاکستان، 9 هزار نیرو از حزبالله لبنان و 3 هزار نیرو، از نیروهای سپاه پاسداران هستند.
دانون همچنین در ادامه سخنان خود مدعی شد: ایران تاکنون 35 میلیارد دلار برای تجهیز و آموزش این نیروها هزینه کرده و مشغول ساخت سایت موشکی در سوریه تا همسایه اسرائیل را تبدیل به بزرگترین پایگاه نظامی دنیا کند.
جمعبندی
در جمعبندی تاکید کنم که این دعوای آمریکا، دعوای مردم آمریکا و ایران نیست دعوای دو جناح متخاصم سیستم فاشیست و جنگطلب سرمایهداری جهانی است. اما ما هم مخالف تحریم اقتصادی ایران و هم احتمال حمله نظامی آمریکا و متحدانش به ایران هستیم. در عین حال ما بیوقفه مبارزه میکنیم تا با قدرت و همبستگی مردمی و طبقاتی خودمان این حکومت ویرانگر و تبهکار را از اریکه قدرت پایین بکشیم و یک جامعه نوین آزاد، برابر و انسانی بسازیم.
در این راستا، باید خواهان تحریم بینالمللی سیاسی حکومت اسلامی و تحریم سلاح و دستگاههای صمعی و بصری جاسوسی و شکنجه به این حکومت باشیم. بهعلاوه خواهان آن باشیم که سران و مقامات این حکومت به هر کشوری پا گذاشتند توسط نهادهای قضایی بینالمللی مستقل، بهدلیل جنایت علیه بشریت دستگیر و محاکمه شوند.
در عین حال باید مخالف تحریم اقتصادی ایران و هر کشور دیگری باشیم. چرا که تحریم اقتصادی مردم را خانه خراب میکند و به فقر، بیکاری، گرانی و بازار سیاه منجر میگردد اما تحریم سیاسی و عدم فروش سلاح و سایر اودات نظامی و پلیسی، تاثیری بر زیست و زندگی مردم ندارد و مستقیما حکومت را زمین گیر میکند.
اکنون خشم و اعتراضات سیلزدگان بهجایی رسیده است که مسئولین حکومت اسلامی، دیگر قادر به سرپوش گذاشتن بیعملی و جنایتهای خود نیستند. برای مثال، روز یکشنبه 18 فروردین 98، نماینده گنبد کاووس در مجلس شورای اسلامی اعتراف کرد که حکومتشان باین و عامل اصلی ضایعات و ویرانیهای سیل اخیر است. او در مورد خشم مردم نیز هشدار داد. بنا به گزارش خبرگزاری حکومتی فارس، «قرجه طیار» نماینده گنبد کاوس، گفت: «... این باران، رحمت است ولی چرا این رحمت بر مردم زحمت شد. این ما بودیم که خانه رود را غصب کردیم و موجب سیل شدیم. جنگلها را غارت کردیم، کوهخواری و جنگلخواری کردیم و در مسیر رودخانه خانه ساختیم. شهرداریها حریم فروختند و این پول خون کودک و زنی بود که قرار بود در آینده سیل آنها را ببرد. ... آقای رییس جمهور و نمایندگان مجلس! همه متهم هستیم. اگر به خود نیاییم سیل ما را هم خواهد برد... همه ما متهم هستیم، اگر به خود نیاییم و درصدد اصلاح روش و امور نباشیم سیل ما را هم با خود خواهد برد، شاخهای که روی آن نشستهایم با بیتدبیری و سهلانگاری تماشا میکنیم که موریانههای فساد و بیبصیرتی چهطور دارند، میجوند و میخورندش، اما هنوز هم مشغول توجیه تقصیرات خود هستیم و هر کس سعی میکند از زیر بار مسئولیتی که حقوق برای انجام آن میگیرد، شانه خالی کند.»
با وجود محدودیتها و ممنوعیتهای دولتی، تشکلهای کارگری و سایر نهادهای مردمی، همچنان به سیلزدگان کمکهای مردمی را میرسانند. برای مثال، اعضای انجمن صنفی کارگران معدن چادرملو(شرکت آسفالت طوس) در تماس با خبرنگار ایلنا، از کمک 250 میلیون تومانی کارگران این واحد معدنی به سیلزدگان شمال کشور و لرستان خبر دادند.
یا سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه با صدور یک فراخوان از کارگران واحدهای تولیدی و صنعتی استان خوزستان خواسته است به یاری سیلزدگان بشتابند. کارکنان این مجتمع خود صندوق همیاری با سیلزدگان تشکیل داده و در کنار کمکهای غیرنقدی به سیلزدگان، مبالغی از دستمزد ناچیز خود را نیز به آنان اختصاص دادهاند.
اکنون تشکلهای مختلف کارگری و مردمی همچون کارگران شرکت هفتتپه و معلمان برای کمک به سیلزدگان بسیج شدهاند. از این فرصت استفاده کنیم و تشکلهای کارگری و مردمی به ویژه شوراها را در کارخانهها، ادارات، مراکز آموزشی و محلات به وجود آوریم تا از طریق این تشکلهایمان، هم وسیعتر برای سیلزدگان کمک جمعآوری کنیم و هم در جهت سازماندهی جنبش سراسریمان علیه حکومت اسلامی متحد و متشکل شویم و هدفمند و پیگیر مبارزه کنیم.
در آخرین خبرها آمده است که در اثر ادامه سیل در خوزستان؛ بیش از 200 روستا و پنج منطقه اهواز تخلیه شدهاند و در اثر کم کاری حکومت، این فاجعه در حال گسترش اشت.
از سوی دیگر، کشمکش تازه بین آمریکا و ایران پیامدهای خطرناکی خواهد داشت. عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق دیروز گفت که تروریست خواندن سپاه پاسداران ایران، برای عراق و منطقه پیامدهای منفی بهدنبال خواهد داشت.
مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه هم با انتقاد از این تصمیم آمریکا گفته که این اقدام، باعث بیثباتی در منطقه میشود.
وقتی کشمکش بین دو حکومت، به مراحل غیرقابل حل میشود تنها به یکی از دو طریق تقابل پایان میگیرد: یا جنگ یا سقوط یکی از دو حکومت. به خصوص هم حکومت اسلامی ایران و هم حکومت آمریکا، هر دو آتش جنگ و دشمنی را شعلهور میکنند. خامنهای چند روز پیش «مصاف» بین جبهه «طاغوت و توحید» را «اجتنابناپذیر» اعلام کرد. او افزود: «اگر ملت ایران همانگونه که تا بهحال حرکت کرده است، به مسیر خود ادامه دهد، قطعا بر دشمنان یعنی آمریکا و اذناب او غلبه خواهد کرد و پیروز خواهد شد.»
اما در چنین شرایط بغرنجی، جدا از عربده کشیهای خامنهای، روحانی و فرماندهان سپاه، یک فاکتور بسیار مهم است و آنهم فاکتور مردم و مبارزه جنبشهای اجتماعی - سیاسی و مردم آزاده ایران در جهت برکناری حکومت اسلامی است.
در پی خروج آمریکا با تصميم دونالد ترامپ ریيس جمهور این کشور، از توافق وين در مورد برنامه هستهای ايران و در اثر غارتگری و دزدیهای چهل ساله سران و مقامات و نهادهای رنگارنگ حکومت اسلامی، ارزش تومان در مقابل دلار و ساير ارزهای خارجی حدود 300 درصد سقوط کرد. هرچند دولت اسلامی ایران مدعی است که توانسته وضعيت را کنترل و از بروز يک سونامی قيمتها جلوگيری کند، اما ارقامهای رسمی رشد 50 درصدی تورم را گواهی میدهند. البته مغازهها و فروشگاهها مملو از کالا هستند و کمبودی به چشم نمیخورد و هرچند قيمت گوشت قرمز و مرغ و گوجه فرهنگی و غیره، لااقل دو و یا سه برابر شده اما هنوز قيمت نان و سوخت تا حدودی ثابت مانده است. کارگران و همچنين معلمين و ديگر بخشهای طبقه کارگر و متوسطه برای تامين نيازهای روزمرهشان مشکل جدی دارند. اين مشکلات در اينجا و آنجا موجب اعتصابهای کارگری و تظاهرات پراکنده مردمی میشوند که افزايش قيمتها، عدم پرداخت حقوقها و فسادی که کل دم و دستگاه حکومتی را فراگرفته است.
اگر طرح تقویت سپاه پاسداران حکومت اسلامی، تاثیر چندانی در آمریکا و سیاستهای منطقهای آن ندارد، اما این مسئله برای مردم گران تمام میشود. چرا که سپاه یک سازمان مخوف ترور و آدمکشی و مافیایی است و تاکنون نیز ضربات فروانی به نیروی انسانی و مادی و اقتصادی ایران وارد کرده است. اکنون همه جناحها و عناصر رنگارنگ حکومت اسلامی همان دهه شصت در حال متحد شدن با همدیگر و تقویت سپاه هستند. چرا که احساس خطر کردهاند. اما نه حکومت اسلامی و نه مردم ایران، موقعیت دهه شصت را ندارند و اکنون حکومت اسلامی با نفرت عمومی مردم ایران روبهرو است.
در حالیکه حکومت اسلامی ایران بهتازگی چهلمين سالگرد حاکمیت خود را جشن گرفت، اما اکنون این حکومت بیش از هر زمان دیگری در باتلاق بحرانهای خود فرو رفته و راه رهایی ندارد. اکنون اکثریت شهروندان ایران، از نظر اقتصادی و سیاسی سخت در رنج و تکاپو هستند و ناگهان سیل ویرانگر نیز به درد آنها افزوده شد و زخمی عیمقی بر پیکیر جامعه ایران بهوجود آورد.
در چنین شرایطی، بار دیگر کلیه شخصیتها، مقامات و جناحهای حکومت اسلامی، پشت دولت نظامی معروف به «دولت سایه»، یعنی سپاه پاسداران صف کشیدهاند. چنین اجماعی در حمایت از سپاه، برای مردم ایران پشیزی ارزش ندارد چرا که همین سپاه دیروز و امروز یک نیروی ضدانسانی، ضدآزادی، برابری و در خدمت تروریسم حکومت اسلامی بود و فردا هم همین سیاست را خواهد داشت. بنابراین در فردای سرنگونی حکومت اسلامی، این نیرو نیز همانند سایر نیروهای سرکوبگر منحل و کلیه سرمایههای نقدی و غیرنقدی آن توسط تشکلهای مستقل مردمی ضبط خواهد شد و بلافاصله برای بازسازی ویرانیهایی که همین سپاه جهل و جنایت ویرانگر، بهویژه در محیط زیست بهوجود آورده است اختصاص خواهد یافت.
چهارشنبه بیست و یکم فروردین 1398 – دهم آوریل 2019